.......Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr, μετά από σχετικές ενέργειες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου η κυβέρνηση απεδέχθη την επιλογή οι ως άνω 400 γιατροί να παραμείνουν στις θέσεις τους, στο ΕΣΥ, υπό καθεστώς πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης.
Ο αν. (αν ήμουν; ) υπουργός Υγείας σε κρίση "l etat c est moi" ανακοίνωσε (άνωθεν) ότι η κυβέρνηση απεδέχθη. Ομως ο πολιτικός προϊστάμενος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα, το μεσημέρι της Παρασκευής 29 Αυγούστου στους εκπροσώπους των 400 γιατρών των πρώην θεραπευτηρίων του ΙΚΑ την κατηγορηματική άρνησή του να αποδεχθεί την επιλογή της πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησής τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όπου υπηρετούν σήμερα.
Με άλλα λόγια, ο Μάκης Βορίδης επιμένει ότι οι 400 γιατροί των πρώην θεραπευτηρίων του ΙΚΑ οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στο ΕΣΥ πρέπει να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, εάν επιθυμούν να παραμείνουν στο σύστημα.
Ακολουθεί η άμεση αντίδραση των ενδιαφερομένων: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος Άμεση είναι το μεσημέρι της Παρασκευής 29 Αυγούστου η αντίδραση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Μη Αποκλειστικής Απασχόλησης, δηλαδή της Ένωσης των 400 περίπου γιατρών των πρωήν θεραπευτηρίων του ΙΚΑ οι οποίοι υπηρετούν σήμερα σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, στην άρνηση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη να δεχθεί την επιλογή της πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ για αυτήν την κατηγορία των νοσοκομειακών γιατρών.
Η Ένωση καλ
ή τον Μάκη Βορίδη να επανεξατάσει τη στάση του έναντι του αιτήματος για το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων.
Συγκεκριμένα, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Μη Αποκλειστικής Απασχόλησης αναφέρει τα εξής σε σχετική ανακοίνωσή της:
"Μετά απο παρέμβαση του Προέδρου ΠΙΣ Μιχάλη Βλασταράκου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου της ΕΝΙΜΑΑ Ευριπίδη Μπιλιράκη με τον Υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Νομικός σύμβουλος Αθανάσιος Πλεύρης.
Συζητήθηκε το θέμα των Νοσοκομειακών ιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ μετα από την ένταξη τους το 2011 με το Νόμο 3918/2011, (Νόμο Λοβέρδου).
Οι Νοσοκομειακοί αυτοί γιατροί, μετά απο κρίση μέσω ΑΣΕΠ κατέλαβαν το Νοέμβριο του 2013, συσταθείσες προσωποπαγείς θέσεις, πλήρους και μή αποκλειστικής απασχόλησης, μετά τρίμηνη διαθεσιμότητα.
Στη συνέχεια, μετα απο νέα (!) μεταμεσονύκτια τροπολογία τον Απρίλιο του 2014, οδηγήθηκαν εκ νέου σε διαθεσιμότητα και τελεσιγραφικά απειλήθηκαν με ουσιαστική απόλυση εάν δεν επιθυμούν να κλείσουν τα ιατρεία τους εντός 7 ημέρου.
Υπήρξε προφανής αδυναμία επιχειρηματολογίας εκ μέρους των κκ Βορίδη και Κοντοζαμάνη, να εξηγήσουν την ωφελιμότητα ενός τέτοιου μέτρου , δηλαδή του κλεισίματος των ιατρείων απο όπου το Δημόσιο εισπράτει φόρους.
(φυσικά αυτό ισχυεί για όλους τους Δ/Υ, όπως εκπαιδευτικούς) Γνωρίζει επίσης η ηγεσία του Υπουργείου την αδυναμία αναγνώρισης ουσιαστικής προυπηρεσίας,
(Το Νομικό Συμβούλιο Κράτους- απόφαση 133/2014 , αναγνωρίζει το ανώτατο 10 ετή προυπηρεσία
και ο Νόμος 1397/1983 περί ΕΣΥ εισαγωγικό βαθμό μόνον Επιμελητή Β άσχετα αν υπάρχει 20 ετής προυπηρεσία!) σε γιατρούς που υπηρετούσαν το Δημόσιο σύστημα Υγείας 20 και 25 χρόνια.
Ο Υπουργός δεν άφησε περιθώρια για διαπραγμάτευση, παρά μόνον υποσχέθηκε να επιταχυνθούν οι κρίσεις- αξιολογήσεις, πού όμως θα οδηγήσουν τους συγκεκριμμένους γιατρούς, σε αξιολόγηση σε κατώτερους βαθμούς, χωρίς ειδικό μισθολόγιο ΕΣΥ
αλλά και χωρίς σύνταξη και εφάπαξ απο το Δημόσιο.
Είναι γεγονός ότι τα ακλόνητα επιχειρήματά μας περί απώλειας Δημοσίων εσόδων απο τη φορολογία των ιατρείων που διατηρούνται, της οικονομικής καταστροφής όσων έχουν δανεισθεί και εξοπλίσει τα ιατρεία τους, αλλά και της οικονομικής αιμορραγίας που θα προκύψει απο τις αποζημιώσεις προσωπικού, δεν έγιναν αποδεκτά.
Δέν αντιμετωπίσθηκε επίσης ως πραγματικό το γεγονός το ότι σε περίπτωση αποχώρησης ιατρών απο το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς "ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ "και ¨ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ" θα προκύψει πρόβλημα λειτουργίας των Νοσοκομείων αυτών, χωρίς να υποτιμούμε το γεγονός ότι γιατροί της κατηγορίας μας υπηρετούν στα περισσότερα Νοσοκομεία της Αθήνας.
Ζητάμε να δοθεί η επιλογή σε όσους κριθούν να επιλέξουν είτε την αποδοχή της κρίσης και την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση σε θέσεις κλάδου ιατρών ΕΣΥ, είτε την προσωποπαγή θέση πλήρους αλλά μη αποκλειστικής απασχόλησης, χωρίς τα προνόμια των ιατρών ΕΣΥ.
(ποια είναι τα προνόμοια; ) Καλούμε οποιονδήποτε υγιώς σκεπτόμενο Ελληνα να μας απαντήσει πώς με μισθολόγιο 1300 ευρώ θα αντιμετωπισθεί το φακελλάκι και η διαφθορά στο ΕΣΥ.
(δλδ όσα παίρνουν στο ΕΣΥ) Καλούμε για άλλη μια φορά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επανεξετάσει το θέμα, αλλά και τους υπεύθυνους Υγείας των πολιτικών κομμάτων που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό και Ευρωπαικό κοινοβούλιο να συμβάλλουν στην επίλυση του θέματος".
ΥΓ: έχουν κάποια δίκια. Σίγουρα πρέπει να ρυθμιστεί το βαθμολόγιο και το συνταξιοδοτικό (βέβαια οι συγκεκριμένοι θα πάρουν σύνταξη απο ΙΚΑ και ΤΣΔΑΥ - δεν πιστεύω να θέλουν και τρίτη απο το ΕΣΥ; ). Πάντως μετά τη 2η διαθεσιμότητα δέχθηκαν να κλείσουν τα ιατρεία και παράλληλα κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα για να τα κρατήσουν. Αν φυσικά κάνει δεκτό το αίτημα τους πρέπει να κάνει το ίδιο και για τους άλλους ΙΚΑτζήδες (που υποτίθεται οσονούπω θα ενταχθούν στο ΕΣΥ) και φυσικά μετά θα φωνάζουν δικαιολογημένα πλέον (όπως ο συνάδερφος Gatekeeper) οι ΕΣΥτες για ιατρείο...
Δεν θέλω να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Πιστεύω πάντως ότι ο Δημόσιος τομέας πρέπει να παραμείνει αποκλειστικός. Ήδη είναι έξω οι πανεπιστημιακοί (πιστεύω κακώς...)