Τωρα με το προτεινομενο λουκέτο στα ιατρεια των Παν/μιακων όντως πρεπει να κλειδωθει η συζητηση...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Φαντάζομαι ότι εννοείς αυτό το άρθρο:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΓράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
Ρύθμιση του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις των πανεπιστημιακών γιατρών.
Επιβεβαιώνεται πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr που ανέφερε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει να προωθήσει ρύθμιση ώστε και οι πανεπιστημιακοί γιατροί να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ.
Ήδη στο σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση των νοσοκομείων προβλέπεται σχετική τροποποίηση του υπάρχοντος καθεστώτος.
Μάλιστα εδώ και καιρό το Σώμα Επιθεωρητών του Υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ) είχε ξεκινήσει σχετικούς ελέγχους, καθώς με βάση γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η παράλληλη απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είναι παράνομη.Η επίμαχη ρύθμιση
Συγκεκριμένα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με ειδική ρύθμιση που επιχειρεί να προωθήσει μέσα από το Σχέδιο Νόμου συναρμοδιότητας και του Υπουργείου Παιδείας, για το νέο πλαίσιο οργάνωσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, κόβει τη…δίπορτη απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών.
Στην τελευταία παράγραφο του σχεδίου νόμου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Διάταξη για τις εργασιακές σχέσεις (πιθανότατα αποκλειστικής αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας) : «η εργασιακή σχέση των μελών ΔΕΠ είναι αυτή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και διέπεται από τις σχετικές διατάξεις του κώδικα δημοσίων υπαλλήλων.
Η διάταξη αυτή έχει ισχύ για όλα τα μέλη ΔΕΠ που διορίζονται για πρώτη φορά σε πανεπιστημιακό ίδρυμα ή ΑΤΕΙ μετά την δημοσίευση του παρόντος».
(Εναλλακτική διατύπωση: «η διάταξη τίθεται σε ισχύ για τα υπηρετούντα και νεοδιοριζόμενα μέλη ΔΕΠ από 1/1/2018»).
Ήδη οι αντιδράσεις έχουν ξεκινήσει από τους πανεπιστημιακούς κύκλους αλλά από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) που χρόνια τώρα υποστηρίζουν πως και οι καθηγητές ιατρικής θα έπρεπε να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Άγνωστο παραμένει αν θα περάσει η σχετική ρύθμιση, καθώς στο παρελθόν όσοι επιχείρησαν να αλλάξουν τα δεδομένα και τις εργασιακές σχέσεις των πανεπιστημιακών γιατρών βρέθηκαν ακόμη και εκτός κυβερνητικού σχήματος. Πιο χαρακτηριστική η περίπτωση του πρώην υπουργού Υγείας επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, Αλέκου Παπαδόπουλου.
Παρατήρηση: πλάκα έχουν τα νομικά. Ο νομικός σύμβουλος αποφάνθηκε να κλείσουν τα ιατρεία (οι πανεπιστημιακοί), αλλά το δικαστήριο σε ανάλογη υπόθεση στη Λάρισα αποφάνθηκε ότι καλώς χειρουργούν (οι πανεπιστημιακοί) εκτός του νοσοκομείου...
Σχετικούς ελέγχους πλάκα μας κάνουν; Στη Λάρισα έχουν φανερότατα τα ιατρεία τους και με διαφήμιση. Και κάνουν συνέχεια πάσα περιστατικά από το νοσοκομείο σε ιδιωτικές κλινικές.