Με την ευκαιρία να πάμε την κουβέντα στο ζουμί της υπόθεσης:
Το πρόβλημα δεν είναι που θα πωλούνται τα μυσυφα. Το πρόβλημα είναι εξόχως οικονομικό.
Οι φαρμακοποιοί πολύ λογικά διαμαρτύρονται διότι θα χάσουν τζίρο & πελατεία. Όλοι το ίδιο θα έκαναν σε αντίστοιχη κατάσταση, μην είμαστε υποκριτές.
Τα περί δημόσιας υγείας (φαντάζομαι ότι) λέγονται στα ευρύτερα πλαίσια της διαπραγμάτευσης αλλά και του ορισμού του ρόλου του φαρμακοποιού.
Όμως όλοι ξέρουν ότι στη χώρα της πολυφαρμακίας δεν έχει νόημα αυτή η κουβέντα χωρίς να αλλάξουν δραματικά οι όροι συνταγογράφησης και πώλησης των φαρμάκων.
Μια σημείωση εδώ προς διάφορους "καλοθελητές": δεν ξεχνάει κανείς φυσικά το πάρτυ που στήθηκε με άμεση συμμετοχή ΣΑΣ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τότε η δημόσια υγεία δεν υφίστατο, όταν γράφατε αβέρτα φάρμακα, ΦΥΚ, εξετάσεις;
Συνεχίζω.
Αντί να ασχολείστε με το τι λένε οι φαρμακοποιοί (όπως έχουν βαλθεί να κάνουν οι δημοσιογράφοι-πελάτες κάποιων), ασχοληθείτε λίγο με το τι λένε οι εταιρείες.
Διότι αν θέλετε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, την άρση της διατίμησης δεν τη ζητάει η τρόϊκα, το κράτος η ο Άδωνις, οι εταιρείες τη ζητάνε και την προωθούν επιτακτικά εδώ και χρόνια.
Φέρτε μου όποιον εκπρόσωπο εταιρείας λέει το αντίθετο.
Δεν θέλω να προσβάλω τη νοημοσύνη κανενός, αλλά όταν ο παραγωγός/εισαγωγέας ζητάει την απελευθέρωση της τιμής των προϊόντων που εμπορεύεται, μόνο για καλό δεν είναι. Κοινή λογική...
Στη τελική, το θέμα της απελευθέρωσης των σημείων πώλησης (aka super market) μάλλον είναι και αυτό στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης του τελικού ζητούμενου: της άρσης της διατίμησης.
Διότι ακόμα και στα φαρμακεία να παραμείνουν τελικά τα μυσυφα με ελεύθερη τιμή πώλησης, άρση της διατίμησης θα έχει γίνει.
Εμένα με συμφέρει ως έμπορο, αλλά όχι ως πολίτη και ως καταναλωτή. Και στις δύο αυτές ιδιότητες δίνω μεγαλύτερη σημασία.
Πάντως εξακολουθώ να μην έχω πάρει απάντηση σε ένα απλό ερώτημα:
Όταν τα super market πουλάνε βασικά είδη (π.χ. υγιεινής & προσωπικής φροντίδας) 50-100% ακριβότερα από άλλες χώρες (και μάλιστα πιο προηγμένες), γιατί πρέπει να περιμένω ότι τα φάρμακα θα γίνουν φθηνότερα;