Οι γιατροί που δουλεύουν περισσότερο και πιο αποδοτικά θα αμείβονται υψηλότερα από εκείνους που απλά διεκπεραιώνουν το... ωράριό τους!Μισθούς συνδεδεμένους με την επίδοση και την απόδοσή τους, θα λαμβάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ, σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται ήδη το υπουργείο Υγείας. Οι γιατροί που δουλεύουν περισσότερο και πιο αποδοτικά θα ανταμείβονται υψηλότερα από εκείνους που απλά διεκπεραιώνουν το... ωράριό τους! Οι υψηλότεροι μισθοί δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό αφού το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει δικαιότερη κατανομή των ήδη διαθέσιμων πόρων, ενώ στους γιατρούς θα δοθούν και αντίδωρα! Το σχέδιο μάλιστα προβλέπει επέκταση του μέτρου σε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ (νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό).
Όπως ανέφερε στην «ΗτΣ» στέλεχος του υπουργείου Υγείας, το σημερινό σύστημα ισοπεδώνει την προσφορά των γιατρών και «τιμωρεί» τους γιατρούς που εργάζονται, που είναι αποδοτικοί και παραγωγικοί, αφού τους ανταμείβει το ίδιο και με εκείνους που... τεμπελιάζουν ή έχουν μειωμένες αποδόσεις ή επιδόσεις. «Είναι άδικο, ένας διευθυντής στο νοσοκομείο Κρεστένων, που καθημερινά αντιμετωπίζει μόλις 4-5 περιστατικά να αμείβεται με 5.000 ευρώ, όσο δηλαδή και ένας διευθυντής στον 'Ευαγγελισμό' που αντιμετωπίζει εκατοντάδες ασθενείς στη βάρδιά του», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει ένα «ξεχωριστό» μισθολόγιο το οποίο θα τροφοδοτείται από τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Υγείας για εφημερίες, δαπάνες κ.ά. Έτσι, οι μη παραγωγικοί γιατροί θα έχουν, για παράδειγμα, περιορισμένο αριθμό εφημεριών και τα χρήματα θα διατίθενται στους αποδοτικούς γιατρούς, ενισχύοντας το εισόδημά τους.
Κριτήρια αξιολόγησηςΓια το λόγο αυτό, θα εφαρμοστούν συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης του έργου των νοσοκομειακών γιατρών. Μεταξύ των κριτηρίων αυτών είναι η αξιολόγηση του κλινικού και επιστημονικού έργου τους αλλά και κριτήρια που συνδέονται ακόμη και με το ήθος και την εν γένει συμπεριφορά προς τους ασθενείς και τους πολίτες. Επιπλέον, θα λαμβάνονται υπόψη στοιχεία όπως ο αριθμός και το εύρος των περιστατικών που αντιμετωπίζουν οι γιατροί αλλά και το αποτέλεσμα των ιατρικών πράξεων που έχουν διενεργήσει, τα ποσοστά για παράδειγμα θνησιμότητας, τυχόν επιπλοκές κ.ά.
Εκτός από τους γιατρούς, «ξεχωριστό» μισθολόγιο προβλέπεται και για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων, σε μία προσπάθεια αναγνώρισης του έργου που επιτελούν αρκετοί εργαζόμενοι στο ΕΣΥ. Η «διαβάθμιση» θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια, αντίστοιχα με εκείνα που θα εφαρμοστούν για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
«Πακέτο» δώρωνΠλην των οικονομικών κινήτρων, το σχέδιο προβλέπει και ένα «πακέτο» δώρων για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται, να δοθεί και στους γιατρούς του ΕΣΥ η δυνατότητα ακόμη και άσκησης ιδιωτικού έργου εκτός νοσοκομείου! Δηλαδή η δυνατότητα που έχουν και οι πανεπιστημιακοί γιατροί αλλά και οι γιατροί του ΙΚΑ να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να συνεργάζονται με τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Η πρόταση αυτή έχει πολλούς υποστηρικτές, ειδικά το τελευταίο διάστημα, μετά την ένταξη των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ και την αυτόματη εξίσωση -βαθμολογικά- των γιατρών του ΙΚΑ με τους νοσοκομειακούς.
Το θέμα συζητήθηκε την περασμένη Πέμπτη και με τους εκπροσώπους της τρόικας, με τους οποίους υπήρξε ταύτιση απόψεων με το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, το σχετικό σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το Μάρτιο, ώστε να έχει άμεση εφαρμογή. Σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν επίσης άμεση ενεργοποίηση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων, και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σωστές κατανομές προσωπικού εντός του ίδιου νοσοκομείου ή διαφορετικών νοσοκομείων της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας. Αυτό σημαίνει, ότι γιατροί και εργαζόμενοι θα μετακινούνται από κλινική σε κλινική ή από νοσοκομείο σε νοσοκομείο προκειμένου να καλύψουν τις όποιες κενές θέσεις που υπάρχουν στο ΕΣΥ. Οι «δανεικοί» εργαζόμενοι θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε αντίστοιχες θέσεις και για κάποιες ημέρες του μήνα.
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, θα γίνει και η αξιολόγηση των διοικητών των δημοσίων νοσοκομείων. Όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Υγείας, είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν μείνει μετεξεταστέοι και δεν αποκλείεται να δουν την πόρτα εξόδου από το ΕΣΥ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος