Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 17:07:18

Ψηφοφορία

Πρέπει ο ειδικός του Π.Ι. να αντιγράφει συνταγές άλλων ειδικών με δεδομένο ότι όλοι είναι πιστοποιημένοι στο e-syntagografisi;

Πάντα όταν προέρχονται από άλλη ειδικότητα
0 (0%)
Nαι εφόσον είναι χρόνιες αγωγές και υπάρχει γνωμάτευση
13 (26.5%)
Πάντα όταν είναι νόμιμο (σωστά συμπληρωμένη συνταγή)
3 (6.1%)
Πάντα στα πλαίσια της συναδελφικότητας
1 (2%)
Ποτέ αν δεν προηγηθεί εξέταση
15 (30.6%)
Ποτέ, γενικώς
2 (4.1%)
Κατά κανόνα και με διάκριση ανάλογα με το περιστατικό
15 (30.6%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 49

Αποστολέας Θέμα: Συνταγογραφηση στο Π.Ι.-  (Αναγνώστηκε 69670 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Φεβρουαρίου 2012, 12:46:43
Απάντηση #60
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Επανερχομαι στον τιτλο του νηματος. Πως αντιμετωπιζεται (ή αντιμετωπιζετε) ''ασθενης'' ο οποιος εχει ερθει για να ''γραψει φαρμακα'' 2 φορες και εχει κανει 2 επεισοδια μεχρι τωρα.
Την 1η φορα ηρθε να γραψει ενα symbicort το οποιο του εδωσε η φαρμακοποιος γιατι ειχε βηχα!! Του ειπα οτι θα του το γραψω για να μην το πληρωσει αλλα δεν θα το ξανακανω αν παρει κι αλλη φορα φαρμακα κατ αυτον τον τροπο. Εβαλε τις φωνες, για 10 ολοκληρα λεπτα φωναζε. Εχασα την ψυχραιμια μου και του φωναζα κι εγω να βγει εξω.
Την δευτερη φορα  ηρθε να ''γραψει'' τη χρονια αγωγη του. Ειχε γραφει ομως προ ολιγων ημερων. Του ειπα ευγενικα (σκεφτηκα να ριξω την ενταση) οτι δεν γινεται να τα γραψουμε τωρα, αλλα αν δεν εχει να τα παρει απο το φαρμακειο και θα του τα γραψω σε λιγες μερες. Αρχισε να φωναζει οτι την προηγουμενη φορα ειπα το αντιθετο, και οτι εδωσα εντολη στην φαρμακοποιο να μην του ξαναδωσει φαρμακο χωρις συνταγη (η φαρμακοποιος ειναι μεγαλη ιστορια και προφανως επαιξε εδω εναν κακο ρολο)!! Μετα, και αφου βγηκε απο το ιατρειο, με εβρισε με χυδαιο τροπο, και με απειλες περι ξεκαθαρισματος εφυγε. Μετα με συκοφαντησε σε ολο το χωριο λεγοντας οτι δεν γραφω φαρμακα!!!
Ρωταω τους πιο εμπειρους:
Να κανω οτι δεν συναιβει τιποτα οταν ξαναρθει και να του γραψω αυτα που ζηταει? (δυσκολο)
Να αρνηθω να τον δεχτω απο την στιγμη που με απειλησε και με εβρισε, και ενδεχομενως κινδυνευει η σωματικη μου ακεραιοτητα ? (ή και η δικη του?)
Να του κανω μηνυση?
Να ειμαι ψυχραιμος και να τον αφηνω να φωναζει και να βριζει καθε φορα (ειμαι πεπεισμενος οτι θα το ξανακανει, οσο ευγενικος και να ειμαι μαζι του).
Να του γυρισω τα ντηλικια και τις βρισιες εις διπλουν? (για να πω την αληθεια αυτο θα με ικανοποιουσε περισσοτερο αλλα....).

Θα κάνεις ένα έγγραφο πρωτοκολλημένο στο ΚΥ αναφέροντας τα δύο περιστατικά. Δεν θα ζητάς κάτι. Οφείλουμε να ενημερώνουμε την υπηρεσία μας για κάθε ιδιαίτερο συμβάν.
Θα τον ακους να λέει ότι θέλει και θα κάνεις ότι είναι νομότυπο εξηγώντας το ευγενικά.
Θα τον ενημερώσεις ευγενικά ότι κάθε παράνομη πράξη του φαρμακοποιού που σου αναφέρει θα γίνει εγγράφως καταγγελία από εσένα.
Θα σηκωθεί και θα φύγει. Όσο χυδαίος και να είναι κερδίζει τον τίτλο του τρελού για τους υπόλοιπους. Δεν θα του περάσει και δεν θα ξανάρθει. απλό.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

19 Φεβρουαρίου 2012, 12:49:02
Απάντηση #61
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
 Θα ζητήσω εγγράφως την καταγγελία.Υποθέτω ότι δεν την δίνουν για τους εξής λόγους: 1. Δεν έχουν αποδίξεις για τίποτα ,εγώ τον καταγγέλοντα δεν τον γνωρίζω ούτε και αυτός εμένα. 2.Πιθανόν να θέλουν να μου στήσουν παγίδα καθώς είναι κράτος εν κράτει και εγώ είμαι ''ξένος'' στην περιοχή, και ήρθα να αλλάξω την κατάσταση η οποία βόλευε τους ιδιώτες και τον φμφ.Αν όμως όπως λέτε έχουν καλή διάθεση γιατί δεν αποσύρουν την καταγγελία και η κλήση δεν γίνεται σε ''φιλικό'' επίπεδο? Πιθανόν να στήνεται το σκηνικό για να βρεθώ προ τετελεσμένων γεγονότων.

Ο τρόπος που φερθήκαν δεν αφήνει κανένα περιθώριο για φιλική διάθεση. Μην πέσεις σε αυτή την παγίδα.
Ζήτα εγγράφως και ευγενικά την έγγραφη καταγγελία χωρίς περιττά λόγια. Μην τολμήσεις να πας για κανένα απολύτως λόγο μέχρι να την έχεις.
Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ φιλική διάθεση από μέρους τους όπως τα περιγράφεις.
Φιλική διάθεση θα ήταν να ζητήσει ο πρόεδρος να σε επισκεφτεί ο συνάδελφος και να το συζητήσετε στο ιατρείο σου. Δεν είσαι ιδιώτης, είσαι υπάλληλος στο ιατρείο σου.
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Φεβρουαρίου 2012, 12:50:54 από Δ. Κουναλάκης »

19 Φεβρουαρίου 2012, 17:58:32
Απάντηση #62
Αποσυνδεδεμένος

Περιθωριακός

Παράθεση
Την αλλη βδομαδα ξαναηρθε για τη χρονια αγωγη του. Ηταν πολυ νωρις και του ειπα να τα παρει και θα τα γραψουμε σε 5-6 μερες.

Τι αγωγή ήταν; Σε βρίσκω λίγο λάθος σ' αυτό από τη στιγμή που τώρα το θεωρείς νωρίς ενώ σε 5-6 μέρες αποδεκτό.
Του εξηγείς (όπως είπε και ο διακοσμητής) ότι το ταμείο του δικαιολογεί θεραπεία μηνός, του λες πότε έγραψε την προηγούμενη φορά, βάζετε κάτω τη δοσολογία και του αποδεικνύεις ότι είναι νωρίς ακόμη.
Βέβαια με τη συμπεριφορά της φαρμακοποιού που περιέγραψες, παίζει το συνηθισμένο φαινόμενο η προηγούμενη συνταγογράφηση να αφορούσε φάρμακα που "χρωστούσε" από παλιά οπότε μπορεί και να του τελείωσαν νωρίτερα και να έχει δίκιο (εν μέρει) ο ασθενής.
Αν θες να το "ζορίσεις" μπορείς να του ζητήσεις "αποδεικτικά" για τη χρόνια αγωγή που ακολουθεί. Αν δεν υπάρχουν ή είναι παμπάλαια, θα ζητήσεις να τον εξετάσεις και να επανεκτιμήσεις την αγωγή του. (ριψοκίνδυνο γιατί μπορεί να ισχυριστεί μετά ότι του "χάλασες" την αγωγή). Αν δεν συμφωνεί (ή δεν θες κι εσύ) τότε θα ζητήσεις πρόσφατες συνταγές/γνωματεύσεις για την ακολουθούμενη αγωγή.
Η μήνυση είναι επιλογή, ιδιαίτερα αν υπάρχουν μάρτυρες προθυμοι να σε υπερασπιστούν! Καλό θα ήταν βέβαια να μάθεις αν είναι γνωστός στο χωριό για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Καταρχας ευχαριστω τον Διακοσμητη και τον κ. Κουναλακη για τις χρησιμες απαντησεις τους.
Συναδελφε η χρονια αγωγη αφορα μεταξυ αλλων κλοπιδογρελη και 40mg (χ30) στατινης, τα οποια ειχαν γραφει προ 17 ημερων. Θεωρησα οτι δεν ειναι τοσο κολασιμο η επαναληψη στις 23 μερες. Ναι τα χρωσταει, οπως συμβαινει με τους περισοτερους κατοικους καποιων απο τα χωρια ευθυνης μου, καθοτι πριν διοριστω ηταν 3-4 μηνες χωρις τακτικο ιατρο. Προσπαθω να εξυπηρετησω χωρις ομως να κανω πραγματα που μπορει (?) να βγουν εις βαρος μου (ως υπερσυνταγογραφηση?)
Το θετικο της ολης υποθεσης ειναι οτι ''τα ακουσε'' οταν εβριζε απο αλλους παρευρισκομενους, οπως σωστα ανεφεραν οι συναδελφοι. Ηταν μια καποια ηθικη δικαιωση μετα απο 2,5 μηνες συγκρουσεων και ψυχοφθορων καταστασεων, αφου χαλαω τη σειρα που ειχε μπει απο αγροτικους εδω και δεκαετιες (πχ ο κοσμος αφηνε τα βιβλιαρια στη φαρμακοποιο και τα επαιρνε ετοιμα στο σπιτι του!).
Η μηνυση ειναι παντα μια επιλογη (δεν ειμαι σιγουρος πως μπορει να εκληφθει σε ενα καθαρα αγροτικο πληθυσμο μια τετοια κινηση), αλλά θα ηθελα να εξαντλησω καθε αλλη προοπτικη πριν φτασω εκει.

20 Φεβρουαρίου 2012, 22:26:52
Απάντηση #63
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
...Την 1η φορα ηρθε να γραψει ενα symbicort το οποιο του εδωσε η φαρμακοποιος γιατι ειχε βηχα!! Του ειπα οτι θα του το γραψω για να μην το πληρωσει αλλα δεν θα το ξανακανω αν παρει κι αλλη φορα φαρμακα κατ αυτον τον τροπο....

Ακριβώς εδώ είναι που χάνεται η μπάλα.
Όταν το κάνεις έστω και μία φορά, για αυτούς τους ανθρώπους (που ριζωμένο μέσα τους είναι το ότι όλα μπορείς να τα «μαγειρέψεις, αν θέλεις») τότε ποτέ δεν πείθονται ότι δεν μπορείς και την επόμενη, γι’ αυτό πιέζουν «με καρότα και μαστίγια» έως τελικής πτώσεως.

1 φορά = πάντα. Καμία = αρχική γκρίνια, αλλά τελική συμμόρφωση.

(δεν εννοώ για τη χρόνια αγωγή χωρίς συνταγή πρόσφατη του θεράποντα. Εκεί μπορούν να γίνουν κάποιες προειδοποιήσεις. Προσωπικά τους λέω «για να σου δώσω χρόνο, τα γράφω τώρα με ψέματα δήλωση ότι είναι δική μου αγωγή, αλλά την επόμενη φορά να φέρεις τη γνωμάτευση». Αν την επόμενη δεν την φέρει, σημειώνω στο βιβλιάριό του «να μη ξαναγραφτούν χωρίς γνωμάτευση» και του γράφω μόνο τα απολύτως απαραίτητα (π.χ. όχι στατίνες, πραζόλες, ναι σε αντιυπερτασικά, αντιστηθαγχικά). Εννοείται πως την τρίτη φορά συνταγή δεν έχει ούτε ο αδελφός μου. Και αυτό αποτελεί τακτική όλης της μονάδας με αποτέλεσμα τα φαινόμενα αυτού του είδους να είναι σπάνια.

Αυτά αν τηρούνται με απόλυτο τρόπο, μαθαίνονται στα πέριξ και σύντομα ησυχάζεις.
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Φεβρουαρίου 2012, 22:30:44 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

21 Φεβρουαρίου 2012, 16:43:30
Απάντηση #64
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
. Και αυτό αποτελεί τακτική όλης της μονάδας με αποτέλεσμα τα φαινόμενα αυτού του είδους να είναι σπάνια.

Αυτά αν τηρούνται με απόλυτο τρόπο, μαθαίνονται στα πέριξ και σύντομα ησυχάζεις.

Αυτός είναι και ο τρόπος να αντιμετωπίσουμε επιτέλους το πρόβλημα αυτό και να μην μας θεωρούν απλά ¨γραμματείς¨ και υπάλληλοι που απλά γράφουν φάρμακα , όπως πρόσφατα ανέφερε σε κάποια συνάντηση που είχαμε στην ΥΠΕ, κάποιος υποδιοικητής. Φυσικά τα άκουσε από πλευράς μου, παρουσία διευθυντών Κ.Υ  που δεν αντέδρασαν σε αυτό το σχόλιο του υποδιοικητή. Δυστυχώς την τακτική αυτή δεν την ακολουθούν ούτε οι συνάδελφοι και εκεί είναι που γίνεσαι το «μαύρο πρόβατο» και ο κακός που δεν θέλεις να ¨εξυπηρετείς¨ και δημιουργείται η άποψη από τους ασθενείς ότι είσαι  ¨υποχρεωμένος¨ να το κανείς αφού το κάνουν οι άλλοι.

Πρόσφατα είχαμε συνάδελφο Γ.Ι σε Π.Ι κοντά στο Ηράκλειο, που ο εισαγγελέας τον παρέπεμψε σε δίκη (Φεβρουάριος 2012)  για άρνηση συνταγογραφίας ασφαλισμένου στο ΙΚΑ (αυτό έγινε τον προηγούμενο χρόνο) με βάση την κατάθεση του Διευθυντή του παρακαλώ,  που κατέθεσε ότι ήταν υποχρεωμένος να το κάνει.

21 Φεβρουαρίου 2012, 17:21:12
Απάντηση #65
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

ο εισαγγελέας τον παρέπεμψε σε δίκη (Φεβρουάριος 2012)  για άρνηση συνταγογραφίας ασφαλισμένου στο ΙΚΑ (αυτό έγινε τον προηγούμενο χρόνο) με βάση την κατάθεση του Διευθυντή του παρακαλώ,  που κατέθεσε ότι ήταν υποχρεωμένος να το κάνει.

διευθυντής
ασφαλισμένος
σαγγελέας

88
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Φεβρουαρίου 2012, 22:58:13 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

21 Φεβρουαρίου 2012, 22:02:01
Απάντηση #66
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
με βάση την κατάθεση του Διευθυντή του παρακαλώ,  που κατέθεσε ότι ήταν υποχρεωμένος να το κάνει.

Να τον χαίρεται !!!
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

21 Φεβρουαρίου 2012, 22:57:50
Απάντηση #67
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Πρόσφατα είχαμε συνάδελφο Γ.Ι σε Π.Ι κοντά στο Ηράκλειο, που ο εισαγγελέας τον παρέπεμψε σε δίκη (Φεβρουάριος 2012)  για άρνηση συνταγογραφίας ασφαλισμένου στο ΙΚΑ (αυτό έγινε τον προηγούμενο χρόνο) με βάση την κατάθεση του Διευθυντή του παρακαλώ,  που κατέθεσε ότι ήταν υποχρεωμένος να το κάνει.

Δηλαδή αν βγει (λόγω μιας κακοδικίας) απόφαση σε βάρος του συναδέλφου, θα μπορεί στο εξής ο κάθε ασφαλισμένος να μας βάζει το πιστόλι στον κρόταφο και να μας υποχρεώνει σε συνταγογράφηση και παραπεμπτικογράφηση όπως εκείνος γουστάρει;

Ο λέας προφανώς δέχτηκε τη μηνυτήρια αναφορά από τον ασφαλισμένο και ενήργησε μέσα σε προβλεπόμενα πλαίσια: συμβουλεύτηκε τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, Δ/ντη του ΚΥ. Ωστόσο, δεν μπορούσε να βρει και να διαβάσει το Π.Δ. 121;
Και ο Δ/ντης του ΚΥ; Τί πήγε και είπε στον λέα και οδηγήθηκε η υπόθεση στο ακροατήριο;

Νομίζω ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αν και δεν ξέρουμε όλες τις λεπτομέρειές του. Είναι κρίμα που τα συνδικαλιστικά μας όργανα και οι επιστημονικοί μας φορείς αφυπνίζονται μόνο όταν θίγονται θέματα όπως π.χ. ο σφιχτός εναγκαλισμός τους με τις φαρμακευτικές εταιρείες ενώ κοιμούνται τον ύπνο του Στιλνόξ για θέματα ουσίας και θεσμών.

22 Φεβρουαρίου 2012, 11:12:58
Απάντηση #68
Αποσυνδεδεμένος

xristosk

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την κατάληξη της καταγγελίας.Την πήρα στα χέρια μου μόνο όταν πήγα στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ι.Σ.,ο οποίος μου είπε ότι το θέμα έληξε και οφειλόταν σε παρεξήγηση, καθώς και ότι θα καταστρέψει το χαρτί της καταγγελίας.Επίσης ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους και πρέπει να υπάρχει κατανόηση.Προσπάθησα να του δείξω τα φεκ αλλά λέει ''άσε τα χαρτιά,δεν χρειάζονται,κ.λ.π.''...μιλούσε πολύ φιλικά και ευγενικά... Η καταγγελία έγραφε: προς πρόεδρο ι.σ. , ζητώ την απάντηση σας για το εξής περιστατικό: το περιγράφει αναφέροντας ότι προσέβαλα τον συγγενή ασθενούς και αυτόν προσωπικά γιατί δεν συνταγογράφησα τις συνταγές του στο Αγροτικό!! βιβλιάριο!των ασθενών ( η συγγενής των ασθενών μου είπε πως πλήρωσε 50 ευρώ και δεν πήρε απόδειξη, λυπόταν που έγινε θέμα,και επίσης της είπε :πήγαινε αύριο στον αγροτικό να τα γράψεις). Η καταγγελία κλίνει λέγοντας επί λέξη: Διερωτάμαι τι κάνει στο ιατρείο? Μήπως προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να αποκτήσει ιδιωτική πελατεία? Το γνωρίζει ότι δεν έχει αυτό το δικαίωμα? Πρόεδρε αναμένω την απάντηση σας. Τελικά όλα για τα λεφτά έγιναν.Σας ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες που μου δώσατε.Θα ήθελα και ένα σχόλιο από τον/την katmark (πως μιλάμε για τουπέ όταν δεν γνωρίζουμε κάποιον,και από πιο νόμο προκύπτει ότι οι αγροτικοί και οι ειδικευμένοι έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις).

22 Φεβρουαρίου 2012, 12:54:12
Απάντηση #69
Αποσυνδεδεμένος

κατμαρκ

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την κατάληξη της καταγγελίας.Την πήρα στα χέρια μου μόνο όταν πήγα στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ι.Σ.,ο οποίος μου είπε ότι το θέμα έληξε και οφειλόταν σε παρεξήγηση, καθώς και ότι θα καταστρέψει το χαρτί της καταγγελίας.Επίσης ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους και πρέπει να υπάρχει κατανόηση.Προσπάθησα να του δείξω τα φεκ αλλά λέει ''άσε τα χαρτιά,δεν χρειάζονται,κ.λ.π.''...μιλούσε πολύ φιλικά και ευγενικά... Η καταγγελία έγραφε: προς πρόεδρο ι.σ. , ζητώ την απάντηση σας για το εξής περιστατικό: το περιγράφει αναφέροντας ότι προσέβαλα τον συγγενή ασθενούς και αυτόν προσωπικά γιατί δεν συνταγογράφησα τις συνταγές του στο Αγροτικό!! βιβλιάριο!των ασθενών ( η συγγενής των ασθενών μου είπε πως πλήρωσε 50 ευρώ και δεν πήρε απόδειξη, λυπόταν που έγινε θέμα,και επίσης της είπε :πήγαινε αύριο στον αγροτικό να τα γράψεις). Η καταγγελία κλίνει λέγοντας επί λέξη: Διερωτάμαι τι κάνει στο ιατρείο? Μήπως προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να αποκτήσει ιδιωτική πελατεία? Το γνωρίζει ότι δεν έχει αυτό το δικαίωμα? Πρόεδρε αναμένω την απάντηση σας. Τελικά όλα για τα λεφτά έγιναν.Σας ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες που μου δώσατε.Θα ήθελα και ένα σχόλιο από τον/την katmark (πως μιλάμε για τουπέ όταν δεν γνωρίζουμε κάποιον,και από πιο νόμο προκύπτει ότι οι αγροτικοί και οι ειδικευμένοι έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις).
Συνάδελφε, ξεκαθάρισα ήδη ότι από κανένα νόμο δεν είσαι υποχρεωμένος να αντιγράφεις συνταγές.
Επειδή έχεις αναλάβει ένα περιφερικό ιατρείο, δηλαδή είσαι δημόσιος υπάλληλος, δηλαδή έχεις αναλάβει μια υπηρεσία, η υπηρεσία αυτή είναι να εξυπηρετείς τους κατοίκους της περιοχής. Εξ αρχής τα αγροτικά ιατρεία δημιουργήθηκαν για να μην χρειάζεται οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών να τρέχουν ούτε καν στο πλησιέστερο κέντρο υγείας για να έχουν περίθαλψη.
 Αν η συνταγή που είχε γράψει ο παθολόγος ήταν ιατρικώς σωστή, δηλαδή εγραφε ημερομηνία, πάθηση, είχε υπογραφή και σφραγίδα και αφού μπορείς να προσθέσεις στα σχόλια της δικής σου συνταγής ότι προκύπτει από γνωμάτευση του τάδε ιατρού και να κρατήσεις τη γνωμάτευση στο συρτάρι σου για παν ενδεχόμενο, δεν καταλαβαίνω ποιο το πρόβλημα να εξυπηρετήσεις τον ασφαλισμένο. Με την αγαθή μου ίσως σκέψη,θεωρώ ότι ο παθολόγος πήγε επίσκεψη κατ οίκον, άρα ηλεκτρονικά δεν μπορούσε να γράψει. Είναι γιατρός του ΙΚΑ, άρα μέχρι πρότινος ως ιδιώτης γιατρός δεν ήταν συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ αρα δεν είχε δικαίωμα χειρόγραφου παραπεμπτικού κατά την επίσκεψη. Βεβαίως μπορούσε να εξυπηρετήσει από παραπεμπτικό του ΙΚΑ την άλλη μέρα το πρωί ή με ηλεκτρονικό την άλλη μέρα. Επειδή μιλάμε για χωριό με περιφερικό ιατρείο, μάλλον θα απέχει κάποια χιλιόμετρα από το υποκατάστημα του ΙΚΑ και από το ιδιωτικό ιατρείο του παθολόγου. Άρα εξυπηρετεί περισσότερο τον ασφαλισμένο να πάει στο αγροτικό ιατρείο να τα περάσει σε συνταγή του ταμείου του.
Για να σου αντιστρέψω την ερώτηση, έχεις κάποια ενημέρωση ότι υπάρχει διαφοροποίηση στις υποχρεώσεις ενός γιατρού που ειναι διορισμένος σε περιφερικό ιατρείο ανάλογα με το αν είναι γενικός γιατρός ή ανειδίκευτος?
Όλοι όσοι κάναμε αγροτικό ως υπηρεσία υπαίθρου αντιμετωπίσαμε τα ίδια προβλήματα. Δεν σε υποχρεώνει κανείς νομικά, αλλά εφόσον υπάρχει γνωμάτευση ειδικευμένου συναδέλφου θεωρώ ηθική υποχρέωσή σου να εξυπηρετήσεις τον κάτοικο του χωριού σου ο οποίος εμπιστεύθηκε εκείνον ως θεράποντα.

22 Φεβρουαρίου 2012, 13:28:54
Απάντηση #70
Αποσυνδεδεμένος

xristosk

Π.Δ. 121 άρθρο 2, παραγρ.2 ,αναφέρεται σε αγροτικούς ιατρούς . Το χωριό από το ικα και το ιδιωτικό ιατρείο απέχει 3 χλμ. Εμπιστεύθηκε αυτόν ως θεράποντα ιατρό γιατί όπως είπε δεν γνώριζε ότι μπορώ να επισκεφθώ στο πρωινό μου ωράριο τους ασθενείς στο σπίτι,γιατί η επίσκεψη του π/θ έγινε στις 11 το πρωί τελικά .Ο ιατρός είναι στον εοπυυ.  ο.κ. για την ηθική υποχρέωση 1,2 συνταγές,όχι όμως συστηματικά το ίδιο σκηνικό σε οξέα περιστατικά.τεσπα..

22 Φεβρουαρίου 2012, 13:31:35
Απάντηση #71
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Συνάδελφε, ελπίζω να μην θεωρείς λήξαν το περιστατικό μετά απ' αυτά που περιγράφεις ότι έγραφε για σένα ο καταγγέλων!!!
Έχει γράψει μεγάλες ......... ο "συνάδελφος" και γι' αυτό σου είπε ο πρόεδρος ότι θα την καταστρέψει, γιατί ξέρει ότι μ' αυτά που γράφει μπορείς να τον "τρέξεις" άγρια! (αλήθεια, είδες αν είχε πρωτοκολληθεί η καταγγελία; ). Πως μπορεί να καταστρέψει ένα έγγραφο του συλλόγου ο πρόεδρος; Δεν γίνεται!
Πιθανότατα να μην έχει πρωτοκολληθεί η καταγγελία.
Επειδή όμως σου έστειλαν χαρτί που έλεγε "μετά από καταγγελία του τάδε γιατρού", είναι υποχρεωμένοι να σου στείλουν την καταγγελία μετά από αίτησή σου. (αν βέβαια δεν είναι πρωτοκολλημένη, μην εκπλαγείς αν τελικά σου κοινοποιήσουν μια καταγγελία που θα γράφει πολύ διαφορετικά και ανώδυνα πράγματα απ' αυτά που διάβασες!)
Τουλάχιστον πάρε την καταγγελία επίσημα να την έχεις σαν άσσο στο μανίκι σε μελλοντικές διαφορές με τον συγκεκριμένο "συνάδελφο"!

Εμπιστεύθηκε αυτόν ως θεράποντα ιατρό γιατί όπως είπε δεν γνώριζε ότι μπορώ να επισκεφθώ στο πρωινό μου ωράριο τους ασθενείς στο σπίτι,γιατί η επίσκεψη του π/θ έγινε στις 11 το πρωί τελικά .
Ιδιώτης παθολόγος αφήνει το πρωινό του ιατρείο για να επισκεφθεί μη οξέα περιστατικά; Πώς έτσι;
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Φεβρουαρίου 2012, 13:36:58 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

22 Φεβρουαρίου 2012, 13:45:28
Απάντηση #72
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Επειδή έχεις αναλάβει ένα περιφερικό ιατρείο, δηλαδή είσαι δημόσιος υπάλληλος, δηλαδή έχεις αναλάβει μια υπηρεσία, η υπηρεσία αυτή είναι να εξυπηρετείς τους κατοίκους της περιοχής.

Εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου ναι, βάση όμως αρχών και εγκυκλίων όπως προβλέπονται από το Ασφαλιστικό Ταμείο του ασθενή και όχι όπως τη φαντάζεται (στα μέτρα του) ο καθένας.
Όχι "εξυπηρέτηση" (σε πάγια μάλιστα βάση) του """""""""""""""""""""""""""""συναδέλφου""""""""""""""""""""""""" όπως εκείνος θα τη φανταζόταν, θα τον συνέφερε ή θα γούσταρε.
Αλίμονο αν μετατρέπαμε τον ιατρό του ΕΣΥ σε χαλάκι για να σκουπίζουν όλοι οι άλλοι τα παπούτσια τους.
Η επιλογή του """""""""""""""""""""συναδέλφου""""""""""""""""""" να μπει (ή να μη μπει) στον ΕΟΠΥΥ, να συλλέγει μαύρα 50ρικα και ενδεχομένως να φασονάρει ασύστολα, δεν πρέπει να καθιστά συνενόχους του έντιμους συναδέλφους που δεν γουστάρουν καμιά σχέση μαζί του (και ούτε καν θέλουν να ακούν για εκείνον).

ΥΓ: Η απορία μου προς τους διαχειριστές για αναίρεση ενός εκ παραδρομής "Συμφωνώ" παραμένει.

22 Φεβρουαρίου 2012, 14:17:14
Απάντηση #73
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator

Συνάδελφε....
Ο πρόεδρος θα καταστρέψει την καταγγελία, γιατί με αυτά που είδε, πρέπει να περάσει πειθαρχικό τον ιδιώτη. Εάν δεν το καταλάβες.....ΛΥΠΑΜΑΙ.
Να σημειώσω ότι δεν είμαι ιατρός ΕΣΥ, αλλά ιδιώτης πλέον.
Υπήρξε στο παρελθόν ένα έγγραφο από διοικητικό του ΥΥΚΑ που έλεγε ότι οι νεοδιοριζόμενοι γενικοί ιατροί σε θέση αγροτικού ιατρείου έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους αγροτικούς. Όταν επισήμως ζητήθηκε εγγράφως από την Ένωση να απαντήσει που το στηρίζει, απλά κρύφτηκε και ποτέ δεν υπήρξε ποινή για αυτό το θέμα. Υπάρχει μόνο για φοβέρα και σε όποιο περάσει. Ο νόμος λέει ότι κατά την κατάληψη ενός αγροτικού από γενικό ιατρό, η θέση μετατρέπεται αυτόματα σε θέση επιμελητού ΕΣΥ και πουθενά δεν προκύπτει ότι η θέση έχει τις υποχρεώσεις. Αντίθετα η νομοθεσία που στηρίζεται για το συγκεκριμένο έγγραφο μιλάει για τις υποχρεώσεις των αγροτικών ιατρών και όχι των Περιφερειακών ιατρείων (που δεν υπήρχαν τότε, ήταν τα αγροτικά ιατρεία).

Επιμένω σε αυτά που σου έγγραψα παραπάνω. Εάν δεν τα καταλαβαίνεις πρόβλημα σου.

Σχετικά με το θέμα που έγγραψε ο Κτιστάκης, είμαι σίγουρος ότι κάτι παίζει με την νομολογία του συγκεκριμένου περιστατικού. Να εξηγηθώ μια πιθανή περίπτωση που επίσης έφτασε εισαγγελέα:
Έρχεται ο ασθενής με μια γνωμάτευση (όχι συνταγή) νοσοκομειακού ιατρού στο επιμελητή του κέντρου υγείας και ζητά να γράψει τα φάρμακα του. Ο ιατρός αρνείται και ο ασθενής δεν παίρνει τα φάρμακα του και νοσηλεύεται αργότερα, και καταθέτει μήνυση. Ο εισαγγελέας δέχεται ότι χωρίς ιατρική συνταγή ο ασθενής δεν λαμβάνει τα φάρμακα από το φαρμακείο και συνεπώς είναι ευθύνη του τελευταίου ιατρού το τι έπαθε ο ασθενής.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ακόμη και μια απλή συνταγή (όχι στο βιβλιάριο του ασθενή) με ένα κουτί ανά φάρμακο και σημείωση ότι παραπέμπεται στον θεράπων ιατρό σε απαλλάσσει από τέτοια ευθύνη.
Γιώργο, μπορείς να δώσεις περισσότερες λεπτομέρειες;
Να σημειώσω ότι η κλήση από τον εισαγγελέα δεν σημαίνει απολύτως καμιά ποινή. Καλείσαι να πεις την δική σου θέση. Ο εισαγγελέας θα αποφασίσει τι θα κάνει.

22 Φεβρουαρίου 2012, 14:55:11
Απάντηση #74
Αποσυνδεδεμένος

xristosk

Λοιπόν.. : 1) Η κλήση για να παρουσιαστώ έχει αριθμό πρωτοκόλου 2) Η αίτηση που έκανα για να λάβω την καταγγελία έχει τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλου 3) Την καταγγελία (χειρόγραφη) την έβγαλε φωτοτυπία,παρουσία μου,και δεν έχει αριθμό πρωτοκόλου 4) Ζητάω επίμονα κάποιο έγγραφο μετά από τη συνάντηση που είχα αλλά δεν δίνουν. Ρώτησα για όλα αυτά που γράφεις Αδαμάντιε πιο πάνω χωρίς να πάρω σαφή απάντηση.Συμφωνώ με όσα γράφεις καθώς και με τον κ. Κουναλάκη,ξέρω ότι μπορώ να τον ''τρέξω'' τρελλά . Δεν έχω σκοπό να το κάνω ,την δουλειά μου θέλω να κάνω σωστά και όχι να ασχολούμαι με ανθρώπους χωρίς αξιοπρέπεια σαν αυτόν.Την απάντηση θα την πάρει από τους συγχωριανούς του (κατάγεται από το ίδιο χωριό όπου βρίσκεται το π.ι.).

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
15 Απαντήσεις
11490 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Δεκεμβρίου 2013, 14:34:08
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
5488 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Ιανουαρίου 2014, 22:14:12
από Denominator
1 Απαντήσεις
79814 Εμφανίσεις