Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την κατάληξη της καταγγελίας.Την πήρα στα χέρια μου μόνο όταν πήγα στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ι.Σ.,ο οποίος μου είπε ότι το θέμα έληξε και οφειλόταν σε παρεξήγηση, καθώς και ότι θα καταστρέψει το χαρτί της καταγγελίας.Επίσης ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους και πρέπει να υπάρχει κατανόηση.Προσπάθησα να του δείξω τα φεκ αλλά λέει ''άσε τα χαρτιά,δεν χρειάζονται,κ.λ.π.''...μιλούσε πολύ φιλικά και ευγενικά... Η καταγγελία έγραφε: προς πρόεδρο ι.σ. , ζητώ την απάντηση σας για το εξής περιστατικό: το περιγράφει αναφέροντας ότι προσέβαλα τον συγγενή ασθενούς και αυτόν προσωπικά γιατί δεν συνταγογράφησα τις συνταγές του στο Αγροτικό!! βιβλιάριο!των ασθενών ( η συγγενής των ασθενών μου είπε πως πλήρωσε 50 ευρώ και δεν πήρε απόδειξη, λυπόταν που έγινε θέμα,και επίσης της είπε :πήγαινε αύριο στον αγροτικό να τα γράψεις). Η καταγγελία κλίνει λέγοντας επί λέξη: Διερωτάμαι τι κάνει στο ιατρείο? Μήπως προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να αποκτήσει ιδιωτική πελατεία? Το γνωρίζει ότι δεν έχει αυτό το δικαίωμα? Πρόεδρε αναμένω την απάντηση σας. Τελικά όλα για τα λεφτά έγιναν.Σας ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες που μου δώσατε.Θα ήθελα και ένα σχόλιο από τον/την katmark (πως μιλάμε για τουπέ όταν δεν γνωρίζουμε κάποιον,και από πιο νόμο προκύπτει ότι οι αγροτικοί και οι ειδικευμένοι έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις).
Συνάδελφε....
Ο πρόεδρος θα καταστρέψει την καταγγελία, γιατί με αυτά που είδε, πρέπει να περάσει πειθαρχικό τον ιδιώτη. Εάν δεν το καταλάβες.....ΛΥΠΑΜΑΙ.
Να σημειώσω ότι δεν είμαι ιατρός ΕΣΥ, αλλά ιδιώτης πλέον.
Υπήρξε στο παρελθόν ένα έγγραφο από διοικητικό του ΥΥΚΑ που έλεγε ότι οι νεοδιοριζόμενοι γενικοί ιατροί σε θέση αγροτικού ιατρείου έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους αγροτικούς. Όταν επισήμως ζητήθηκε εγγράφως από την Ένωση να απαντήσει που το στηρίζει, απλά κρύφτηκε και ποτέ δεν υπήρξε ποινή για αυτό το θέμα. Υπάρχει μόνο για φοβέρα και σε όποιο περάσει. Ο νόμος λέει ότι κατά την κατάληψη ενός αγροτικού από γενικό ιατρό, η θέση μετατρέπεται αυτόματα σε θέση επιμελητού ΕΣΥ και πουθενά δεν προκύπτει ότι η θέση έχει τις υποχρεώσεις. Αντίθετα η νομοθεσία που στηρίζεται για το συγκεκριμένο έγγραφο μιλάει για τις υποχρεώσεις των αγροτικών ιατρών και όχι των Περιφερειακών ιατρείων (που δεν υπήρχαν τότε, ήταν τα αγροτικά ιατρεία).
Επιμένω σε αυτά που σου έγγραψα παραπάνω. Εάν δεν τα καταλαβαίνεις πρόβλημα σου.
Σχετικά με το θέμα που έγγραψε ο Κτιστάκης, είμαι σίγουρος ότι κάτι παίζει με την νομολογία του συγκεκριμένου περιστατικού. Να εξηγηθώ μια πιθανή περίπτωση που επίσης έφτασε εισαγγελέα:
Έρχεται ο ασθενής με μια γνωμάτευση (όχι συνταγή) νοσοκομειακού ιατρού στο επιμελητή του κέντρου υγείας και ζητά να γράψει τα φάρμακα του. Ο ιατρός αρνείται και ο ασθενής δεν παίρνει τα φάρμακα του και νοσηλεύεται αργότερα, και καταθέτει μήνυση. Ο εισαγγελέας δέχεται ότι χωρίς ιατρική συνταγή ο ασθενής δεν λαμβάνει τα φάρμακα από το φαρμακείο και συνεπώς είναι ευθύνη του τελευταίου ιατρού το τι έπαθε ο ασθενής.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ακόμη και μια απλή συνταγή (όχι στο βιβλιάριο του ασθενή) με ένα κουτί ανά φάρμακο και σημείωση ότι παραπέμπεται στον θεράπων ιατρό σε απαλλάσσει από τέτοια ευθύνη.
Γιώργο, μπορείς να δώσεις περισσότερες λεπτομέρειες;
Να σημειώσω ότι η κλήση από τον εισαγγελέα δεν σημαίνει απολύτως καμιά ποινή. Καλείσαι να πεις την δική σου θέση. Ο εισαγγελέας θα αποφασίσει τι θα κάνει.