Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Νοεμβρίου 2024, 21:25:34

Ψηφοφορία

Πρέπει να έχει συμμετοχή ο ασφαλισμένος στις ιατρικές υπηρεσίες ΠΦΥ;

Όχι
Ναι, όταν εξετάζεται ιδιωτικά
Ναι, σε κάθε περίπτωση

Αποστολέας Θέμα: Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.  (Αναγνώστηκε 449345 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

23 Σεπτεμβρίου 2015, 20:06:11
Απάντηση #180
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.....
2) Οι φυσικοθεραπευτές έχουν να λαμβάνουν υπερδιπλάσια χρήματα (62.000.000 Ε) έναντι των ιατρών (26.100.000 Ε). >:(
3) Αν υποθέσουμε ότι 4.000 συμβεβλημένοι μοιράζονται τα 26 μύρια ,αναλογούν 6.500 Ε στον καθένα ή κάτι κοντά στα 550 Ε / μήνα. >:(....
   2. Χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ τους Φ/Θ, τα 15 ευρώ για 45' με 1 ώρα εργασία δεν είναι πολλά (αν γίνεται σωστά βέβαια η θεραπεία). Φυσικά πολλοί παίρνουν έξτρα (όπως και πολλοί γιατροί εξάλλου) ή δεν κάνουν και τις 10 συνεδρίες κλπ (εκεί θέλει έλεγχο όχι μείωση των 15 ευρώ). Για τις ιατρικές πράξεις τα χρήματα είναι λίγα και θα έπρεπε (από πού; ψάξε για ισοδύναμα) να αυξηθούν όχι να μειωθούν τα 15 ευρώ των Φ/Θ (που έχουν 40% clawback - βέβαια οι γιατροί κατά πράξη και περίπτωση έφτασαν μέχρι ~90% clawback στη Λάρισα).
   3. Τα 23 μύρια είναι για γιατρούς κατά πράξη και περίπτωση (δλδ για διαγνωστικές πράξεις 18 -πχ triplex καρδιάς, γαστροσκόπηση- ή για άλλες πράξεις - οφθ, ωρλ κλπ 8 μύρια, εδώ έπεσε το CB-πλαφόν μείωση 90% στη Λάρισα). Δεν αφορά επισκέψεις που για την ώρα δεν έχουν CB και αποπληρώνονται περίπου πλήρως (στα 9 ευρώ). Είναι 4000*2000= 8 μύρια μηνιαίως το μέγιστο θεωρητικά (μάλλον βγάλε το 10% αλλά και απο αρκετούς ιατρούς που δεν φτάνουν τις 200 επισκέψεις).
   Φυσικά με τις νέες συμβάσεις, αν αφεθούν ελεύθερες προβλέπεται να αλλάξει και αυτό και να μπει οροφή και στις επισκέψεις και CB (είμαι σίγουρος).

27 Σεπτεμβρίου 2015, 12:32:09
Απάντηση #181
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
22/09/2015 Καθημερινή.
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Κλινικές κατά πλαφόν από ΕΟΠΥΥ.

Σταθερό ετήσιο πλαφόν ύψους 890 εκατομμυρίων ευρώ θέτει το υπουργείο Υγείας για τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ σε συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας έως και το 2018. Η υπέρβαση του πλαφόν επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τους παρόχους, αφού ισχύει και για τα επόμενα τρία χρόνια το μέτρο του clawback (αυτόματη επιστροφή της υπέρβασης), και το οποίο σε κάποιες κατηγορίες παρόχων, το 2014, έφτασε στο 50% του κόστους των υπηρεσιών που παρείχαν σε ασφαλισμένους. «Πονοκέφαλος» για τους παρόχους είναι και η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23%, που ουσιαστικά σημαίνει νέες μειώσεις στα κέρδη τους.

Ειδικότερα, χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ σε συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το ετήσιο όριο δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης –συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ– ανέρχεται στα 384 εκατομμύρια ευρώ (32 εκατ. ευρώ μηνιαίο όριο), εκ των οποίων τα 235 εκατ. ευρώ αφορούν υπηρεσίες νοσηλείας ιδιωτικών γενικών κλινικών, τα 51 εκατ. κέντρα αποκατάστασης, και τα 45 εκατ. ευρώ ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές. Οι δαπάνες για υπηρεσίες «ανοιχτής περίθαλψης» ορίζονται έως και το 2018 στα 506,1 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 302 εκατ. είναι για διαγνωστικές εξετάσεις, τα 62 εκατ. ευρώ για φυσικοθεραπείες και τα 110 εκατ. ευρώ για Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και Τεχνητού Νεφρού.

Για τις ιδιωτικές κλινικές, αλλά και για άλλες κατηγορίες υπηρεσιών το όριο δαπάνης παραμένει το ίδιο με το 2014 και σύμφωνα με τους παρόχους δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, το 2014 οι ιδιωτικές κλινικές παρείχαν υπηρεσίες σε ασφαλισμένους ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ όταν το όριο ήταν 235 εκατ. ευρώ. «Τα όρια που τίθενται είναι εξωπραγματικά και δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των ασφαλισμένων», σημειώνει και προσθέτει: «Εκτιμούμε δε ότι μόνο τα 35 εκατομμύρια ευρώ από τα 235 εκατ. ευρώ θα πάνε στην αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23%». Η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών, σε συναντήσεις που είχε το τελευταίο διάστημα τόσο με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όσο και με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, έχει ζητήσει είτε να εξαιρεθεί ο ΦΠΑ από τον προϋπολογισμό είτε αυτός να αυξηθεί ισόποσα. «Το βασικό όμως που ζητάμε είναι κάθε δαπάνη που πραγματοποιείται να πληρώνεται».

Το ίδιο αίτημα εκφράζει και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων που ετοιμάζεται να διεκδικήσει να τεθεί αυτός ο όρος στη νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, όποτε καταλήξουν τα δύο μέρη σε αυτή. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Βουγιούκας, «το 2014 τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια πραγματοποίησαν εξετάσεις σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ύψους 580 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 302 εκατ. ευρώ (όριο δαπάνης). Μάλιστα, για τα διαγνωστικά κέντρα της Αττικής το “κούρεμα” λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού φτάνει το 60%».

Στις υποχρεώσεις της κυβέρνησης είναι και η ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων. Ηδη ο ΕΟΠΥΥ από τον Απρίλιο έχει αποστείλει στους παρόχους πρόταση ανακοστολόγησης, η οποία προβλέπει μείωση της τάξεως του 20% κατά μέσο όρο στις τιμές των 54 πιο δαπανηρών εξετάσεων και οριζόντια μείωση 5% για άλλες 640.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Σεπτεμβρίου 2015, 12:36:52 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Σεπτεμβρίου 2015, 08:57:17
Απάντηση #182
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μια παλιά συνέντευξη του Ηλία Μόσιαλου από τις 25/11/ 2013 που εξακολουθεί, κατά την γνώμη μου, να έχει πολύ ενδιαφέρον.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, μίλησε στις 25/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

«Είχα τονίσει, το 2009, ότι το φάρμακο που το 2000 ήταν περίπου 1 δισ. ευρώ, εξωνοσοκομειακά, πήγε στα 5,1 δισ. το 2009. Μια αύξηση πάνω από το 400%, που δεν δικαιολογούταν ούτε με την αύξηση του πληθυσμού, ούτε με επιδημιολογικό πρότυπο, ούτε με αύξηση νοσηλειών. Καμία δικαιολογία δεν υπήρχε γι’ αυτό… Ενώ είχαμε όλη αυτή την μεγάλη κατανάλωση εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων -που εκτίμησα ότι σε διάρκεια 9 ετών πληρώσαμε 18 δισ. ευρώ παραπάνω, να θυμηθούμε λίγο το πρωτογενές έλλειμμα το 2009 που ήταν 24 δισ. ευρώ-, τα κάναμε που τα κάναμε όλα αυτά, είχαμε και το 85% της κατανάλωσης στην Ελλάδα να είναι εισαγόμενα φάρμακα. Δηλαδή, όχι μόνο πληρώναμε πολλά, αλλά δεν κατορθώσαμε να έχουμε και μια σοβαρή φαρμακοβιομηχανία στην χώρα μας. Το Βέλγιο, που πλήρωνε λιγότερα από εμάς, το 2009, κατόρθωνε με λιγότερα χρήματα, να έχει 940 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, ήταν 30 εκατομμύρια και τα περισσότερα πήγαιναν σε ιατρικά συνέδρια, όχι σε πραγματική έρευνα. Το Βέλγιο είχε τριπλάσιους εργαζόμενους σε αυτό τον τομέα σε σχέση με την Ελλάδα και υπήρχε ένα θετικό εμπορικό ισοζύγιο 7,7 δισ., ενώ εμείς είχαμε αρνητικό 2,5 δισ. ευρώ. Επομένως, η συζήτηση που γίνεται τώρα είναι ελάσσονος σημασίας. Ακούω εκπροσώπους κομμάτων που λένε ότι τα γενόσημα είναι κακά για την υγεία. Έχουν φτάσει οι εκπρόσωποι των κομμάτων να υποκαθιστούν τις ρυθμιστικές αρχές… Αν υπάρχουν αμφιβολίες για την ποιότητα των γενόσημων, να καθορίσει εργαστήρια ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, όπου θα γίνονται μελέτες βιοϊσοδυναμίας στην χώρα μας. Μπορούμε να επικαλεστούμε τα άρθρα της δημόσιας προστασίας, της δημόσιας υγείας, αλλά συγκεκριμένα, όχι όπου θέλει να πάει ο καθένας. Να διασφαλίζει η ελληνική πολιτεία ότι έχει συγκεκριμένα σημεία ελέγχου. Να ξέρει ο Έλληνας καταναλωτής ότι ο ΕΟΦ έχει πιστοποιήσει 40, 50 εργαστήρια στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση…
Είμαστε μια χώρα που δεν έχει γενικό αρχίατρο. Το υπουργείο Υγείας είχε γενικό αρχίατρο μέχρι το 1981, αλλά -μέσα στο πλαίσιο της ισοπέδωσης της δημόσιας διοίκησης, στην δεκαετία του ’80-, τα καταργήσαμε και αυτά. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει επιστημονικό επιτελείο, το οποίο να συμβουλεύει και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και τους Έλληνες πολίτες. Δυστυχώς, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας που έχουμε -και υποτίθεται ότι είναι το συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής πολιτείας-, κυριαρχείται από συνδικαλιστές και εκπροσώπους κομμάτων. Κανονικά, θα έπρεπε να είναι ένα ανεξάρτητο όργανο, στο οποίο θα συμμετείχαν οι καλύτεροι που υπάρχουν στη χώρα επιστημονικά».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 29 Σεπτεμβρίου 2015, 09:00:53 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Οκτωβρίου 2015, 22:22:38
Απάντηση #183
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
15/10/2015

Την εικόνα που σχηματίζει ο ΕΟΠΥΥ σήμερα περιέγραψε,ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δ. Κοντός, από το βήμα του 6ου Pharma & Health Conference, παρουσιάζοντας τους μύθους και τις αλήθειες για την οικονομική βιωσιμότητα του φορέα.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, ο ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να λειτουργήσει σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, όπου η αύξηση ανεργίας έχει μείωση σημαντικά τις εισφορές και έχει περιορίσει τις δαπάνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κοντός τα τελευεταία χρόνια η συνολική δαπάνη υγείας μειώθηκε 35,3% , κατά 41% η δημόσια δαπάνη υγείας και κατά 50% η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αθροιστικά η υστέρηση των εισφορών φθάνει το 1,5 δισ. ευρώ, με μονο για το πρώτο 8μηνο του 2015 να αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους φθάνουν το 1,8 δισ. ευρώ, έως και τον Αύγουστο, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά στις φαρμακευτικές.

“Στο 3ο Μνημόνιο αποτυπώθηκε η υποχρέωση εφαρμογής κλειστών προϋπολογισμών για όλες τις κατηγορίες. Αυτό μας προσφέρει ένα σταθερό περιβάλλον για τα επόμενα 3 χρόνια. Δεν θα έχουμε εκπλήξεις, για περαιτέρω μείωση του”, ανέφερε ο κ. Κοντός και προσέθεσε, όμως, πως το αρνητικό στοιχείο είναι πως αυτός ο προϋπολογισμός είναι χαμηλός.

Στην προσπάθεια του Οργανισμού να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της εποχής, ο Οργανισμός αναδιαμορφώνει τον ΕΚΠΥ, ενώ σχεδιάζει και νέες συμβάσεις με παρόχους, καθώς αρκετές από τις ισχύουσες είναι παροχημένες, με πολλά γκρίζα σημεία.

Παράλληλα, όμως απαιτείται και ένας εξορθολογισμός των δαπανών, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι και να διοχετευθούν εκεί που υπάρχει ανάγκη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ελεγχόμενης δαπάνης αποτελεί η περίπτωση των επιθεμάτων. (ΤΟ Πάρτυ)  Σύμφωνα με τον Κ. Κοντό, φέρεται πως κάθε μήνα 117 χιλιάδες πολίτες βάζουν επιθέματα! Η δαπάνη εκτινάχθηκε από τα 12,8 εκατ. το 2012 στα 26,5 εκατ. ευρώ για τους πρώτους 5 μήνες του 2015.

Αντίστοιχη σπατάλη ελέγχεται και στο κομμάτι των σκευασμάτων ειδικής διατροφής για συγκεκριμένες παθήσεις,, (ΤΟ Πάρτυ επίσης. Να μην ξεχάσουμε ακόμη, και τις πνευμονολογικές συσκευές/αναλώσιμα. Τα έχουμε επισημάνει σε αυτό το φόρουμ εδώ και καιρό:  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος )  των οποίων η συνολική δαπάνη εκτινάχθηκε από τα 2,5 εκατ. το 2013 στα 17,9 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος (έως και τον Ιούνιο).

Η υπέρβαση, δε, της δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις την περίοδο 2013-2014 ξεπέρασε το 100%.

Πρόταση ΕΟΠΥΥ για τις Διαγνωσιτκές εξετάσεις.

Η υπέρβαση της δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις την περίοδο 2013-2014 ξεπέρασε το 100%.

Με στόχο, λοιπόν, τον εξορθολογισμό των δαπανών και την εξοικονόμηση χρημάτων ο ΕΟΠΥΥ έχει ετοιμάσει μια πρόταση 3 σημείων.

Αρχικα, στόχος είναι η ενίσχυση των συνταγογραφικών οδηγιών, που παρουσιάζουν ακόμη κάποιες αδυναμίες, και το οποίο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 13% με 14%.

Το δεύτερο σημείο είναι μια πρόταση ανακοστολόγησης, η οποία επί της ουσίας είναι πρόταση υποκοστολόγησης και η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πάνω από 30%. Ο κ. Κοντός αναγνώρισε πως υπάρχουν φορείς που αντιδρούν, αλλά αν δεν προχωρήσεί θα χρειαστεί να ληφθούν άλλα μέτρα.

Τελευταίο σημείο είναι η εφαρμογή μιας πολιτικής κλιμακωτών εκπτώσεων (rebate όγκου) για τις 6 πιο κοστοβόρες κατηγορίες εξετάσεων, που θα επιτρέψει να συγκρατηθεί η δαπάνη χωρίς να χρειαστεί η εφαρμογή clawback.

Επόμενα Βήματα

Ο ΕΟΠΥΥ το επόμενο χρονικό διάστημα θα κινηθεί σε πέντε άξονες:

1. κλινικός έλεγχος real time,

2. φάκελος ασφάλισης υγείας και κάρτα υγείας,

3. ασφαλιστική κάλυψη οδοντιατρικής περίθαλψης,

4. στελέχωση και ενεργοποίηση επιτροπής διαπραγμάτευσης,

5. αξιοποίηση στοιχείων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Οκτωβρίου 2015, 07:34:05 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Οκτωβρίου 2015, 11:55:34
Απάντηση #184
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ελεγχόμενης δαπάνης αποτελεί η περίπτωση των επιθεμάτων. (ΤΟ Πάρτυ)  Σύμφωνα με τον Κ. Κοντό, φέρεται πως κάθε μήνα 117 χιλιάδες πολίτες βάζουν επιθέματα! Η δαπάνη εκτινάχθηκε από τα 12,8 εκατ. το 2012 στα 26,5 εκατ. ευρώ για τους πρώτους 5 μήνες του 2015....
   Το νούμερο ακούγεται βέβαια μεγάλο αλλά φαντάζομαι ότι αναφέρεται σε παλιότερη χρονική περίοδο που είχαν αφήσει ανεξέλεγκτη τη χορήγηση επιθεμάτων (γιατί ήταν large οργανισμός, δεν ήθελε τσιγκουνιές). Ίσως θα ήταν καλό να έχουμε αριθμούς σύγκρισης κατακλίσεων σε άλλα κράτη όχι όμως με οργανωμένα (στην πρόληψη) συστήματα υγείας. Απο την άλλη υπάρχει ο δημοσιογραφικός αντίλογος:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος -  Από Βασίλη Βενιζέλο
   Μόνον τα επιθέματα  ??? αποζημιώνει πλέον ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για έναν, για παράδειγμα, ασθενή με άνοια σε κατάκλιση, πέραν των νευρολογικών και των ψυχιατρικών φαρμάκων, και όμως η διοίκηση του Οργανισμού θεωρεί ότι 117.000 ασθενείς με κατάκλιση στην Ελλάδα είναι υπερβολικό μέγεθος, χωρίς να μας έχει εξηγήσει πόσους εκείνη θα προτιμούσε να διαβιούν στην χώρα μας...
    Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός επανέλαβε το ίδιο μότο την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο για την Υγεία, το οποίο πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, αλλά δεν βρέθηκε κανείς να ρωτήσει τον Δημήτρη Κοντό που οφείλονται οι θεωρητικές ακροβασίες τις οποίες του έχουν υποβάλλει τα κεντρικά στελέχη του ΕΟΠΥΥ περί αλόγιστων δαπανών για τα επιθέματα...
    Ο Δημήτρης Κοντός φαίνεται δεν έζησε καταστάσεις δραματικές στον περίγυρό του και μιλάει με ευκολία για τα υπερβολικά χρηματικά ποσά για τα επιθέματα!

16 Οκτωβρίου 2015, 14:57:01
Απάντηση #185
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει κάποτε να ιεραρχήσει τις ανάγκες του. Λυπάμαι αλλά δεν είναι δυνατόν

για ολόκληρο το 2015 το Κράτος να προϋπολογίζει

   36 εκατ € για μισθούς Ιατρών ΕΟΠΥΥ και υπόλοιπου προσωπικού

   Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

   24 εκατ € για εφημερίες Ιατρών ΠΕΔΥ (στο οποίο πλέον συμπεριλαμβάνονται και όλα τα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και μόνο μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2015 να έχει πληρώσει συνολικά 44,4 εκατ € για επιθέματα και σκευάσματα ειδικής διατροφής.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Οκτωβρίου 2015, 15:04:58 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Νοεμβρίου 2015, 22:06:35
Απάντηση #186
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Οι περίπου 9 εκατ ασφαλισμένοι που υπάγονται στον ΕΟΠΥΥ το 2014 πραγματοποίησαν 11,7 εκατ επισκέψεις σε συμβεβλημένους γιατρούς, κόστους 117 εκατ. ευρώ.
Εκδόθηκαν 127 εκατ. παραπεμπτικά κόστους 970 εκατ. ευρώ. Έγιναν 1 εκατ. αξονικές τομογραφίες για τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε 53,6 εκατ. ευρώ και 591.000 μαγνητικές τομογραφίες κόστους 85 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά –και εντυπωσιακά- στοιχεία προκύπτουν από την ηλεκτρονική εποχή του ΕΟΠΥΥ για άλλες δύο απεικονιστικές εξετάσεις, τα τρίπλεξ και τους υπέρηχους. Συγκεκριμένα, έγιναν 1 εκατ. τρίπλεξ κόστους 53 εκατ. ευρώ και 3,9 εκατ. υπέρηχοι κόστους 79 εκατ. ευρώ.
 
Σε 1,2 δις ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για νοσηλείες ασφαλισμένων του στο ΕΣΥ και σε 470 εκατ. ευρώ οι νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές.
 
Σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, και σύμφωνα με τον απολογισμό του απερχόμενου διοικητή, το 2014 εκτελέστηκαν 64 εκατ. συνταγές ασφαλισμένων και συνταγογραφήθηκαν 183 εκατ. κουτιά φαρμάκων.
 
Το 2014 χορηγήθηκαν φάρμακα σε 25.317 ανασφάλιστους ασθενείς δικαιούχους, δαπάνης ύψους 2, 1 εκατ ευρώ, ενώ το α’ εξάμηνο 2015 χορηγήθηκαν φάρμακα σε 65.291 ασθενείς δικαιούχους δαπάνης ύψους 5,6 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

7 Νοεμβρίου 2015, 16:50:11
Απάντηση #187
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
06/11/2015 Καθημερινή.
Πεννυ Μπουλουτζα.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Νοεμβρίου 2015, 16:52:37 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Νοεμβρίου 2015, 00:02:52
Απάντηση #188
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
09/11/2015,
του Λυκούργου Λιαρόπουλου.


Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πριν από την κρίση, το 2009, η Ελλάδα ξόδευε για την Υγεία 23 δισ., το 10% του ΑΕΠ της. Το 2013 ξόδεψε τα δύο τρίτα και σήμερα είμαστε κοντά στα μισά. Οι Εισφορές Υγείας δεν πάνε στον ΕΟΠΥΥ, αλλά ξοδεύονται για… συντάξεις. Ο ΕΟΠΥΥ είναι σαν την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας, αλλά χωρίς λεφτά. Τα (άθλια) νοσοκομεία χωρίς νοσηλευτές και υλικά, με γιατρούς απλήρωτους, μάχες στα εξωτερικά ιατρεία που τα λέμε «επείγοντα», χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα. Κανονική κατάσταση δεν θα την έλεγες την Υγεία σήμερα.

Και, όμως, «αυτή η κρίση είναι πολύ μεγάλη για να την αφήσουμε να πάει… χαμένη». Ας έχουμε όρθια, τουλάχιστον, την Υγεία, που τώρα είναι στο καναβάτσο, θύμα κομματικής εκμετάλλευσης και ανάξιων ηγεσιών. Οταν «χτύπησε» η κρίση το 2009-2012, μειώθηκε η συνολική δαπάνη κατά 5,5 δισ. ευρώ ή 24%, αλλά όχι οι φυσικοί πόροι (νοσοκομεία, «φορείς» κ.λπ. Το 2014 η τρόικα πρόβαλε, πάλι, (υπερβολικές) απαιτήσεις στις οποίες δεν είχαμε «απαντήσεις».

Κόψαμε δημόσιες δαπάνες Υγείας περισσότερο από όσο έπρεπε γιατί δεν ξέραμε πόσο και ποιος πληρώνει, γιατί δεν είχαμε στοιχεία και για να μην «ξεβολέψουμε» το σύστημα. Ετσι, κρατήσαμε και τα 140 νοσοκομεία, ακόμη και τέσσερα σε έναν μόνο νομό. Κρατήσαμε νοσοκομείο που στεγάζεται σε παλιά πολυκατοικία και ενώ δίπλα βρίσκεται άλλο (από το 2002 μιλάω για συγχώνευση «Πατησίων» με «Παμμακάριστο»).

Και, όμως, ας φαντασθούμε τη συγχώνευση 20-30 νοσοκομείων (με μετακίνηση προσωπικού και εξοπλισμού, χωρίς απολύσεις). Πρόχειρη έρευνα δείχνει ότι μεταφορά αρρώστων και προσωπικού από 22 νοσοκομεία θα εξοικονομούσε 17 εκατ./έτος, μόνο από «φως, νερό, τηλέφωνο».

Επίσης, θα απελευθέρωνε πανάκριβα οικόπεδα «φιλέτα» (το «Ιπποκράτειο» είναι 110 ετών και το «ΕΛΠΙΣ» δεν χρειάζεται, ειδικά εκεί που βρίσκεται). Για ανέγερση δέκα νοσοκομείων, 300 κλινών σε αντικατάσταση (πολλών) «γερασμένων», σε οικόπεδα του Δημοσίου και με υπάρχοντα σχέδια, χρειάζονται 50 εκατ. ευρώ έκαστο, άρα χαμηλότοκο ( 0,5-1%) δάνειο 500 εκατ. από ΕΤΕΠ ή «Πακέτο Γιούνκερ».

Αποπληρώνεται σε 20 χρόνια με τις «συγχωνεύσεις» και την εξοικονόμηση σε ενέργεια, συντήρηση κ.λπ. από την αντικατάσταση 3.000 κλινών. Μία νέα επένδυση, αμέσως, τώρα, με θετικές επιπτώσεις στην Υγεία, αλλά και την Οικονομία, την ανεργία κ.λπ. Προφανώς, ονειρεύομαι…

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Νοεμβρίου 2015, 00:08:59 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

10 Νοεμβρίου 2015, 03:31:32
Απάντηση #189
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Ας κλείσουν πρώτα τα κουφάρια των πολυ ιατρείων του ΙΚΑ και μετά ας ασχοληθούν και με τα νοσοκομεία .
Οσο οι ιΚΑτζηδες αρνούνται να γίνουν ΕΣΥτες κλείνοντας τα ιδιωτικά ιατρεία όλα ειναι όνειρα θερινής νυκτός.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

11 Νοεμβρίου 2015, 00:37:47
Απάντηση #190
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
10/11/2015
του Αιμίλιου Νεγκή.


Χθες, ο Α. Ξανθός ανακοίνωσε ότι θα χορηγηθούν άμεσα στα νοσοκομεία 250 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή μπορεί δίνει ανάσα ζωής αλλά δεν λύνει το βασικό πρόβλημα: στα νοσοκομεία μας επικρατεί χρηματοδοτικός… μεσαίωνας και ουδείς πρακτικά ελέγχει το κόστος και την ποιότητα των υπηρεσιών, που παρέχουν!

Το ισχύον καθεστώς αποζημίωσης είναι για να παίρνει κανείς ψυχοφάρμακα. Τυπικά, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ εφαρμόζουν από τα τέλη του 2011, τα λεγόμενα ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια). Πρόκειται για ένα σύστημα αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΕΣΥ αλλά και των ιδιωτικών κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ.
Προσέξτε τώρα: Στο δημόσιο τομέα, τα ΚΕΝ αφορούν στο δημόσιο τομέα μόνο το λειτουργικό κόστος, δηλαδή, εξαιρείται η μισθοδοσία του προσωπικού. Από την άλλη, τα ίδια ΚΕΝ και μάλιστα με έκπτωση 10% ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα και συμπεριλαμβάνει τα πάντα…
Όλα αυτά στα χαρτιά. Στην πράξη, τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν πάψει να εφαρμόζουν τα ΚΕΝ, αφού έτσι και αλλιώς δεν αποστέλλουν νοσήλια στον ΕΟΠΥΥ, αφού έτσι αλλιώς ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του! Και αφού δεν πληρώνει, δεν ελέγχει τι και γιατί χρεώνουν τα νοσοκομεία.
Ανοίγω εδώ μία παρένθεση: Μία εύλογη απορία της τρόικας για τον ΕΟΠΥΥ τόσα χρόνια είναι το εξής: Αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει χρήματα για να αποζημιώνει το δημόσιο τομέα, γιατί ξοδεύει χρήματα για τον ιδιωτικό τομέα; Αφελείς απορίες των τροϊκανών…
Κλείνω την παρένθεση. Κάτι πήγε να γίνει τα έτη 2012 και 2013. Όλα σχεδόν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ υποχρεώθηκαν από το μνημόνιο να δημοσιεύσουν ισολογισμούς. Προσέλαβαν ιδιωτικές λογιστικές εταιρείες και κουτσά στραβά, κύλισε το νερό στο αυλάκι.
Όμως, είναι κοινό μυστικό ότι σε πολλά νοσοκομεία έγινε καταστρατήγηση των ΚΕΝ. Δηλαδή, τα νοσοκομεία χρέωναν ακριβά ΚΕΝ σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ισοσκελίσουν δαπάνες με απαιτήσεις! Αν ποτέ γίνει αναδρομικός έλεγχος στα ΚΕΝ που έχουν χρεωθεί, θα πέσει κλάμα…
Λίγο έλειψε μάλιστα να γίνει. Το 2013, επί Άδωνι, όταν ξεκίνησε ο έλεγχος των ιδιωτικών κλινικών από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, μπήκε στο μνημόνιο ρύθμιση, η οποία προέβλεπε πως από την 1-1-2015 θα ξεκινούσε και αναδρομικός έλεγχος για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το έργο ουδέποτε ξεκίνησε, ενώ το μέτρο δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στο νέο μνημόνιο…
Ερχόμαστε στο σήμερα. Χθες λοιπόν ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε το ποσό των 250 εκατ. για όλα τα νοσοκομεία. Το ποσό αυτό προέρχεται από τα χρήματα, που είναι υποχρεωμένος να καταβάλει ο κρατικός προϋπολογισμός για τα λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων – εκτός της μισθοδοσίας, την οποία επίσης πληρώνει το κράτος…
Φέτος, λόγω της δημιουργικής ασάφειας και της σκληρής διαπραγμάτευσης των πρώτων 7 μηνών, τα νοσοκομεία είχαν στερέψει από ρευστό. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι το Σεπτέμβριο είχε δοθεί μόλις το 38% της προϋπολογισθείσας χρηματοδότησης – την οποία ειρήσθω εν παρόδω οι του ΣΥΡΙΖΑ κατέκριναν ως ανεπαρκή όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Παρά τα όσα νομίζουν, το μείζον πρόβλημα του ΕΣΥ, δεν είναι ότι λαμβάνει λίγους πόρους. Το θέμα είναι ότι, ουδείς σήμερα, ούτε στο υπουργείο Υγείας ούτε στο Οικονομικών, είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο είναι το κόστος στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Και αν για τα χρήματα, που ξοδεύονται, παράγονται ικανοποιητική ποσότητα και ποιότητα υπηρεσιών…
Π.χ. δεν ξέρουμε πόσο μας στοιχίζει μία επέμβαση χολοκυστεκτομής στον Ευαγγελισμό και αν είναι πιο ακριβή, σε σχέση με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας. Και βέβαια, εφόσον δεν γνωρίζουμε πόσο είναι το κόστος, δεν μπορούμε να πάρουμε και μέτρα για να το περιορίσουμε… Για την ποιότητα ούτε λόγος να γίνεται…
Όλες οι χώρες διεθνώς, αργά ή γρήγορα, υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν νέα συστήματα αποζημίωσης των νοσοκομείων, που ονομάζονται DRG’S. Το νέο μνημόνιο –όπως και τα προηγούμενα – υποχρεώνουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει τέτοιο σύστημα το αργότερο μέχρι το 2017. Μάλιστα, το σύστημα πρέπει να συμπεριλάβει και τη μισθοδοσία του προσωπικού…
Το έργο είχε ανατεθεί στην εταιρεία ΕΣΑΝ Α.Ε., που ίδρυσε ο Μάκης Βορίδης, παραμονές των εκλογών του 2014. Εταιρεία που είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές. Όμως, η εταιρεία δεν καταργήθηκε.
Μάλιστα, πληροφορούμαι ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει στη δημιουργία νέου συστήματος ΚΕΝ. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνει με τη μαύρη τρύπα των νοσοκομείων ο Ανδρέας Ξανθός…

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Νοεμβρίου 2015, 00:50:01 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Νοεμβρίου 2015, 17:30:10
Απάντηση #191
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σε όλες τις χώρες με αποτελεσματικά συστήματα Υγείας η κλινική εργασία κοστίζει περισσότερο από τα εργαστηριακά. Όχι όμως στην Ελλάδα, όπου το κράτος δεν διστάζει να πληρώνει του κόσμου τα λεφτά σε εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες συχνά είναι και υπερτιμολογημένες.

Είναι άραγε λογικό να προϋπολογίζει ο ΕΟΠΥΥ 302 εκατομύρια € για εξετάσεις και 116 εκατ € για τους συμβεβλημένους κλινικούς Ιατρούς του;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το αποτέλεσμα; Σας αφήνω να το μαντέψετε, και δεν τιμά τους Ιατρούς... Και σίγουρα δεν κάνει καλό και στην Υγεία του κόσμου.


15/11/2015 Ημερησία
Ελένη Πετροπούλου.


«Βιομηχανία» παραπεμπτικών για εξετάσεις εξακολουθεί να πλήττει τον ΕΟΠΥΥ και να ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους. Από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο συνταγογραφήθηκαν και αποζημιώθηκαν 63.985.559 εξετάσεις αξίας 400 εκατ. ευρώ! Αν συνεχιστεί μάλιστα ο ίδιος ρυθμός παραπομπής, τότε σε κάθε ασφαλισμένο αντιστοιχούν 9,5 εξετάσεις.

Οι Έλληνες μάλιστα εξακολουθούν να είναι... επιρρεπείς στις αξονικές και μαγνητικές εξετάσεις, ενώ ψηλά στην λίστα «προτίμησης» φαίνεται να είναι τα τρίπλεξ και οι υπέρηχοι. Μόνο πέρυσι οι ασφαλισμένοι υποβλήθηκαν σε 1.032.030 αξονικές τομογραφίες (κόστους 53.621.231 ευρώ), σε 591.873 μαγνητικές τομογραφίες (κόστους 94.945.986), σε 1.093.928 triplex (κόστους 52.347.240) και σε 3.898.764 υπέρηχους (79.127.128).
Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες μόνο το α΄ εξάμηνο του έτους κατανάλωσαν περισσότερα από 97 εκατ. κουτιά φάρμακα! Μάλιστα συνταγογραφήθηκαν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ περίπου 2,5 εκατ. περισσότερες συνταγές και δόθηκαν τουλάχιστον 8 εκατ. περισσότερα κουτιά, σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2014. Τα παραπάνω στοιχεία για την Υγεία των Ελλήνων όπως προκύπτει από τις ιατρικές υπηρεσίες που δέχθηκαν, τα παραπεμπτικά, τα φάρμακα και τις εξετάσεις που υποβλήθηκαν προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2014 οι ασφαλισμένοι πραγματοποίησαν 11.711.990 επισκέψεις σε συμβεβλημένους ιατρούς, κόστους 117.119.900 ευρώ. Συνολικά συνταγογραφήθηκαν 127.675.491 παραπεμπτικά για εξετάσεις, κόστους 970.929.164. Από αυτά, 1.032.030 αφορούσαν αξονικές τομογραφίες, κόστους 53.621.231 ευρώ, 591. 873 μαγνητικές τομογραφίες, κόστους 94.945.986, 1.093. 928 triplex , κόστους 52.347.240 και 3.898.764 υπέρηχοι, κόστους 79.127.128.
Την ίδια χρονιά δαπανήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ 1.268.971.179 ευρώ για νοσηλείες σε δημόσια νοσοκομεία και 469.524.381 για νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές. Για το 2015 και συγκεκριμένα το α΄ εξάμηνο του έτους, πραγματοποιήθηκαν 5.639.003επισκέψεις σε συμβεβλημένους ιατρούς (κόστους 56.390.030), δόθηκαν από τους γιατρούς 56.878.621παραπεμπτικά (κόστους 447.870.870) και οι ασφαλισμένοι υπεβλήθησαν σε 493.703 αξονικές τομογραφίες (κόστους 25.233.450), 299.542 μαγνητικές τομογραφίες (κόστους 47.769.489), 487.401 triplex (κόστους 22.108.506) και 1.643.551 υπέρηχοι (κόστους 33.930.7460). Αντίστοιχα, σε 679.673.807 ευρώ ανήλθε η δαπάνη για νοσηλείες σε δημόσια νοσοκομεία και 369.269.013 για νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές, το α' εξάμηνο του έτους.
Φάρμακο
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την κατανάλωση φαρμάκων, η οποία καταγράφει ανοδική πορεία παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2014 εκτελέστηκαν 64.050.429 συνταγές ασφαλισμένων έναντι 66.588.737 το 2013, καταγράφοντας μείωση 4%. Το ίδιος έτος συνταγογραφήθηκαν 182.851.172 εμβαλάγια (κουτιά φαρμάκων) έναντι 197.226.098 το 2013, σημειώνοντας επίσης μείωση 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, τα στοιχεία για το 2015 δείχνουν αύξηση τόσο της συνταγογράφησης όσο και της κατανάλωσης φαρμάκων. Ειδικότερα, 33.653.084 συνταγές ασφαλισμένων εκτελέστηκαν το α’ εξάμηνο 2015 σε σχέση με 31.314.251 συνταγές του α’ εξαμήνου του 2014. Καταγράφεται δηλαδή αύξηση κατά 7%. Επίσης, συνταγογραφήθηκαν 97.712.918 συσκευασίες φαρμάκων το α’ εξάμηνο 2015 σε σχέση με 89.630.219 συσκευασίες φαρμάκων του α’ εξαμήνου του 2014 (αύξηση 9%).
Όσον αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους, πέρυσι δόθηκαν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ φάρμακα συνολικού κόστους 841.794.191ευρώ (τα 206.417.099 ευρώ νοσοκομειακής χρήσης) ενώ το α΄ εξάμηνο του έτους δόθηκαν φάρμακα υψηλού κόστους συνολικού κόστους 492.827.393 ευρώ (129.201.996 ευρώ νοσοκομειακής χρήσης). Επίσης, 6.629 ασφαλισμένοι έλαβαν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε περιστατικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (εξωσωματική γονιμοποίηση) το 2014 και 4076 ασφαλισμένοι το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τέλος, κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει η δαπάνη για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών. Το 2014, 25.317 ανασφάλιστοι έλαβαν συνταγές αξίας 2.171.337,17, ενώ το α΄ εξάμηνο του έτους 65.291 ανασφάλιστοι έλαβαν συνταγές αξίας 5.594.549,36 ευρώ.
Στο «μικροσκόπιο» οι συνταγές
Πακέτο μέτρων για τον έλεγχο των συνταγών και των παραπεμπτικών λαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ. Πλέον, ο Οργανισμός θα αγοράζει ιατρικές επισκέψεις χρησιμοποιώντας δείκτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ασφαλιστικού πληθυσμού, νοσηρότητας, καθώς και συνυπολογίζοντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ήδη έχει ολοκληρωθεί μελέτη εκτίμησης για τις ανάγκες του πληθυσμού της Ελλάδας ανά γεωγραφική περιφέρεια, βάσει της οποίας θα συνταχθεί το σχέδιο της νέας σύμβασης με τους γιατρούς.
Παράλληλα, άμεσα «ενεργοποιεί» λογισμικό αποτύπωσης και παρουσίασης απαιτήσεων ανοικτής περίθαλψης σε πραγματικό χρόνο. Με την ανάπτυξη του συγκεκριμένου λογισμικού, γίνεται εφικτή η παρακολούθηση της εξέλιξης των δαπανών που αφορούν στην ανοικτή περίθαλψη (π.χ. ιδιωτικές κλινικές), σε πραγματικό χρόνο, ανά νομό και ανά κατηγορία παρόχου.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα, ακόμη και σε επίπεδο ασφαλισμένου, παρακολούθησης (σε πραγματικό χρόνο) της εκτέλεσης των παραπεμπτικών. Με τη χρήση του άνω λογισμικού, υπάρχει πλέον η δυνατότητα συγκριτικής μελέτης κόστους-όγκου ανά νομό, ανά πολίτη, λαμβάνοντας υπόψη τα πληθυσμιακά κριτήρια και επίσης υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου συχνότητας ανά ΑΜΚΑ (αντιμετώπιση προκλητής ζήτησης).
Ειδικά για τις εξετάσεις που «εκτινάσσουν» τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε επιβολή κλιμακωτών εκπτώσεων για 6 κύριες κατηγορίες διαγνωστικών εξετάσεων (μαγνητικές τομογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, αξονικές τομογραφίες, σπινθηρογραφήματα, υπέρηχοι και εξετάσεις αίματος), σε σχέση με το εκτελούμενο πλήθος εξετάσεων, δηλαδή όσο αυξάνεται το πλήθος των εκτελούμενων εξετάσεωνμ αυξάνει και η έκπτωση επί της υποβαλλόμενης δαπάνης του παρόχου. Εκτιμάται μείωση της δαπάνης κατά 121.000.000 ευρώ, με αναγωγή στο 2014 ή 20,13% της συνολικής δαπάνης.
Επιπλέον, προχώρησε σε κατάργηση διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικών πράξεων, για τις οποίες έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα τα οποία αφορούν σε διπλές καταχωρίσεις της ίδιας εξέτασης, εξετάσεις οι οποίες είναι παρωχημένες και δεν χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη ιατρική πράξη, περιλαμβάνονται σε άλλες εξετάσεις ή στην ιατρική επίσκεψη και κατά συνέπεια δεν τιμολογούνται μεμονωμένα.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Και να φανταστεί κανείς ότι στο παραπάνω άρθρο δεν υπολογίζονται οι εξετάσεις που γίνονται σε Νοσοκομεία και ΠΕΔΥ!

« Τελευταία τροποποίηση: 16 Νοεμβρίου 2015, 01:08:40 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Νοεμβρίου 2015, 18:40:56
Απάντηση #192
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Επιπλέον, προχώρησε σε κατάργηση διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικών πράξεων, για τις οποίες έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα τα οποία αφορούν σε διπλές καταχωρίσεις της ίδιας εξέτασης,
Κι έτσι για τους γενικούς γιατρούς επιτρέπει, για εκτέλεση σε ιδιωτικό φορέα, παραπεμπτικό με μαστογραφία μόνο για τον ένα μαστό! Αν θέλουμε και τον άλλο μαστό, νέο παραπεμπτικό σε 5 μέρες που θα το επιτρέψει το σύστημα!

Αλήθεια, με τη DEXA τι κάνετε; Σε παραπεμπτικά που κατέληξαν στο νοσοκομείο με μία εξέταση (αυχένα μηριαίου) στη συνέχεια μου ζητούσαν κι άλλο παραπεμπτικό για ΟΜΣΣ.



16 Νοεμβρίου 2015, 10:16:55
Απάντηση #193
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αλήθεια, με τη DEXA τι κάνετε; Σε παραπεμπτικά που κατέληξαν στο νοσοκομείο με μία εξέταση (αυχένα μηριαίου) στη συνέχεια μου ζητούσαν κι άλλο παραπεμπτικό για ΟΜΣΣ.
      Μάλλον εύρημα του νοσοκομείου σας για να αυξήσει τα έσοδα του (εικονικά τουλάχιστο αφού στην τελική δεν πληρώνεται πλήρως).
   Τυπικά (μάλλον ιατρικά) χρειάζεται η σίγουρα η Dexa ΟΜΣΣ και συμπληρωματικά στο ισχίο κυρίως σε μεγαλύτερα άτομα. Ο ΕΟΠΥΥ δέχεται μια εξέταση ανά διετία (ίσως έχεις δίκιο γιατί το ΦΕΚ λέει: "Μετρήσεις οστικής πυκνότητας μπορούν να γίνονται ανά διετία και πλέον" χωρίς να προσδιορίζει επακριβώς αν είναι μία ή δύο, αν και η Συνταγογράφηση αφήνει μόνο μία εξέταση). Στη Λάρισα διαλέγουμε και γράφουμε από κάτω ΟΜΣΣ ή ισχίο και εκτελείται από τους ιδιώτες ακτινολόγους όπως γράφεται (ενίοτε κάνουν και τις δύο εξετάσεις). Του νοσοκομείου ο "μετρητής" συχνότατα δεν δουλεύει και δεν ξέρω τι κάνουν (πάντως δεν μου έχει γυρίσει ποτέ παραπεμπτικό).
   Όταν γράφονται δύο εξετάσεις, σύμφωνα με παλιότερη οδηγία, η δεύτερη πρέπει να είναι η πιο φθηνή (των 35 ευρών).

16 Νοεμβρίου 2015, 12:56:04
Απάντηση #194
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Διπλές καταχωρήσεις, ναι, γιατί πως αλλιώς θα γράψεις μια προληπτική μαστογραφία ρε σαϊνια ;

Βρε τι είναι τούτοι... ???

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
29 Απαντήσεις
124021 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2022, 12:55:07
από glabu
3 Απαντήσεις
7688 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2013, 12:58:01
από ΑΡΗΣ
308 Απαντήσεις
361845 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2022, 09:32:24
από iceman
0 Απαντήσεις
3429 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2017, 11:09:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4388 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2018, 00:04:38
από Argirios Argiriou