Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Νοεμβρίου 2024, 21:23:48

Αποστολέας Θέμα: Πρωτοποριακή θεραπεία για καρδιακή ανεπάρκεια;  (Αναγνώστηκε 4475 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

26 Μαΐου 2012, 21:10:19
Αναγνώστηκε 4475 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί


26.5.2012

Δερματικά κύτταρα από ηλικιωμένους με καρδιακά προβλήματα πήραν Ισραηλινοί επιστήμονες και κατάφεραν να τα αναπρογραμματίσουν και να τα μετατρέψουν σε νέα υγιή κύτταρα του μυϊκού ιστού που κάνει την καρδιά να χτυπάει.

Αυτή η τεχνική δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα και μένει να δοκιμαστεί επίσης στους ανθρώπους, κάτι για το οποίο θα χρειαστούν μερικά χρόνια ακόμα.

Η λήψη των κυττάρων από τους ίδιους τους ασθενείς φιλοδοξεί να παρακάμψει το συνηθισμένο πρόβλημα της απόρριψης των κυττάρων ως «ξένων» από το ανοσοποιητικό σύστημα των καρδιοπαθών.

Οι βλάβες του καρδιακού μυϊκού ιστού μπορεί να προέρχονται από διάφορες αιτίες, όπως έμφραγμα, υψηλή πίεση του αίματος, προβλήματα με βαλβίδες της καρδιάς, καρδιομυοπάθειες λόγω ασθένειας, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, εκ γενετής δυσλειτουργίες κ.α. Όποια και αν είναι η αιτία, ο μυς της καρδιάς δυσκολεύεται να αντλήσει αρκετό αίμα και να τροφοδοτήσει ομαλά τον οργανισμό. Σε σοβαρές περιπτώσεις, καθίσταται αναγκαία η μεταμόσχευση καρδιάς.

Ο καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής του University College του Λονδίνου Τζον Μάρτιν επεσήμανε ότι είναι σημαντικό οι ασθενείς να μην σχηματίσουν την εσφαλμένη εντύπωση πως επίκειται άμεσα μια νέα θεραπεία. «Αν η νέα τεχνική όντως έχει αποτέλεσμα, θα πάρει περίπου 15 χρόνια έως ότου εφαρμοστεί κλινικά», υπογράμμισε.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Μαΐου 2012, 21:12:55 από anastasios theodoridis »
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

26 Μαΐου 2012, 21:11:48
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Ελπίδες για την καρδιακή ανεπάρκεια

25.11.2008

Εντός ολίγων ημερών , θα ξεκινήσει στην καρδιοχειρουργική πανεπιστημιακή κλινική του ΑΧΕΠΑ για πρώτη φορά στην Ελλάδα η επιστημονικά τεκμηριωμένη βάσει πρωτοκόλλου, κλινική εφαρμογή των βλαστοκυττάρων στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας

«Η χρήση βλαστοκυττάρων θα γίνεται μόνο σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε στεφανιαία χειρουργική και έχουν στην καρδιά τους υποκινητικές ή ακινητικές ζώνες στις οποίες δεν μπορεί να γίνει στεφανιαία παράκαμψη. Η εφαρμογή θα γίνεται με ένεση στο μυοκάρδιο προκειμένου τα βλαστοκύτταρα να γίνουν μυοκαρδιακά κύτταρα και να βελτιώσουν την λειτουργία της καρδιάς» επισήμανε ο καθηγητής καρδιοχειρουργικής Χρήστος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Θώρακος -Καρδιάς και Αγγείων που θα πραγματοποιηθεί 28-30 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η χορήγηση αυτόλογων βλαστοκυττάρων είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική μέθοδος, στην οποία επιβάλλεται αυστηρότητα, διότι απαιτούνται ακόμα πολλές δοκιμασίες, έως ότου εξαχθούν κλινικά συμπεράσματα. Στην πανεπιστημιακή καρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ πριν ένα χρόνο ξεκίνησε η εφαρμογή της τεχνικής δοκιμαστικά, αφού έγιναν 40 δοκιμές με λήψεις βλαστοκυττάρων από τον μυελό των οστών και έγινε ο απαιτούμενος διαχωρισμός τα βλαστοκύτταρα ετοιμάστηκαν. Όπως ανέφερε ο κ Παπακωνσταντίνου μέχρι στιγμής δεν έγινε χορήγηση βλαστοκυττάρων αλλά απλώς έγιναν δοκιμές για να ξεπεραστούν ορισμένα τεχνικά προβλήματα, όπως ο τρόπος λήψης, η επιλογή των κατάλληλων κύτταρων κ.λ.π. Η χορήγηση βλαστοκυττάρων θα χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία μαζί με άλλες μεθόδους.

Συσκευές μηχανικής υποστήριξης αντί για μεταμόσχευση καρδιάς

Μία πολλά υποσχόμενη μέθοδος αντιμετώπισης της καρδιακής ανεπάρκειας είναι οι συσκευές μηχανικής υποστήριξης οι οποίες αφ΄ ενός δίνουν χρόνο στην καρδιά να αναρρώσει και αφ΄ ετέρου μπορούν να υποκαταστήσουν την καρδιακή λειτουργία για πολλά χρόνια.

Στην Ελλάδα, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής καρδιοχειρουργικής Κυριάκος Αναστασιάδης, οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου είναι περίπου 300.000. Από αυτούς το 20% μπορούν να βοηθηθούν ουσιαστικά με τις συσκευές μηχανικής υποστήριξης, οι οποίες παίρνουν το αίμα από την αριστερή κοιλία της καρδιάς και το οδηγούν σ’ όλο το σώμα. Με άλλα λόγια αφήνουν την αριστερή κοιλία να ξεκουραστεί. Σε ορισμένους αρρώστους, μετά από την ξεκούραση, η αριστερή κοιλία επανακτά την λειτουργία της και η συσκευή μπορεί να αφαιρεθεί, εάν όμως δεν μπορέσει να λειτουργήσει, η συσκευή μένει για πάντα.

Η τοποθέτηση της μηχανικής καρδιάς είναι σχετικά εύκολη, η επέμβαση δεν διαρκεί πολύ και η τεχνολογία φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει στο σύντομο μέλλον συσκευές, που θα είναι οικονομικές και αποτελεσματικές, χωρίς να δημιουργούν επιπλοκές. Το κόστος μίας τέτοιας συσκευής ποικίλει από 50 έως 150 χιλιάδες ευρώ και καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στην πανεπιστημιακή καρδιοχειρουργική κλινική, τοποθετήθηκαν 4 συσκευές μηχανικής υποστήριξης διαφόρων τύπων. Μία συσκευή μακροχρόνιας υποστήριξης τοποθετήθηκε στο 56χρονο Δήμο Στεργίου , ο οποίος έξι μήνες μετά την επέμβαση εμφανίστηκε υγιής και ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι η ζωή του άλλαξε γιατί τώρα πια μπορεί να κινείται, να περπατάει, να αναπνέει και να ζει φυσιολογικά.

Σε ολόκληρη την Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί 50 περίπου τέτοιες συσκευές. Να σημειωθεί ότι η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ανεξάρτητη από την ηλικία και εξαρτάται μόνο από την ύπαρξη καρδιοπάθειας. Για τη μηχανική υποστήριξη της καρδιάς δεν υπάρχουν ηθικά διλήμματα όπως στη μεταμόσχευση, δεν απαιτείται ανοσοκαταστολή, δεν υπάρχει περιορισμός διαθεσιμότητας και τα αποτελέσματα φαίνεται ότι θα είναι σε βάθος χρόνου τα ίδια και καλύτερα από αυτά της μεταμόσχευσης.

Θωρακοσκοπική

Στον τομέα της θωρακοχειρουργικής καθιερώνεται και στην Ελλάδα η θωρακοσκοπική ( αντιμετώπιση χωρίς χειρουργική τομή) σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό παθήσεων, όπως πνευμονοπάθειες, εμπυήματα στο θώρακα, πλευριτικές συλλογές, ποικίλες πνευμονοπάθειες, διάφορες βιοψίες και πνευμονικές εκτομές, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του πνεύμονα. Στην θωρακοσκοπική, αντί για τομή, μέσα από οπές εισάγονται η κάμερα και τα ειδικά χειρουργικά εργαλεία και οι κινήσεις του χειρουργού κατευθύνονται με τη βοήθεια οθόνης. Το ποσοστό της αντιμετώπισης των παραπάνω παθήσεων με θωρακοσκοπική σε όλη την Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς. Στην καρδιοχειρουργική πανεπιστημιακή κλινική του ΑΧΕΠΑ το ποσοστό ξεπερνά το 50% παρόμοιων επεμβάσεων.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2640 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Φεβρουαρίου 2015, 17:27:02
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
10206 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Μαρτίου 2021, 19:08:44
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
11849 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2020, 21:23:01
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
9606 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Απριλίου 2021, 16:28:13
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
116 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα Χθες στις 07:09:47
από Argirios Argiriou