Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Δεκεμβρίου 2024, 00:15:05

Αποστολέας Θέμα: Η Δημιουργία Φορέων Γεν. Ιατρικής -Σκέψεις -Θέσεις  (Αναγνώστηκε 15068 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

6 Ιουνίου 2012, 15:43:35
Αναγνώστηκε 15068 φορές
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Κατ’ αρχάς είναι λυπηρό να αναπτύσσεται τέτοια πολεμική (και μάλιστα να εμπλέκεται ο εισαγγελέας) εναντίον του πρώτου –και επί σειρά ετών μοναδικού- φορέα της ειδικότητας.
Η ΕΛΕΓΕΙΑ είναι Επιστημονική Εταιρεία της ειδικότητας. Ή μας αρέσει ή όχι, είναι. Και δεν είναι ένα –κάποιο ιδιωτικό σωματείο, όπως αναφέρει το επίμαχο έγγραφο, που με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να μειώσει τον ιστορικό του ρόλο.
Μπορεί να διαφωνούμε με τις ισόβιες προεδρίες, μπορεί να διαφωνούμε με τις προτεραιότητες που τίθενται, μπορεί να διαφωνούμε με πολλά, αλλά αυτό μας δίνει το δικαίωμα να μπούμε μέσα και να φέρουμε τις αλλαγές που πιστεύουμε ως καλύτερες επιλογές για το χώρο. Δεν μας δίδει όμως το δικαίωμα να ασκούμε τέτοιες πολεμικές.
Μπορεί επίσης να φτιάξει ο καθ’ ένας το δικό του σωματείο –κάτι που πολλοί εζήλωσαν τελευταίως, μηδέ των υπογραφόντων ανωτέρω εξαιρουμένων -αλλά η πολυδιάσπαση δεν είναι που φέρνει δύναμη στην ειδικότητα.

Αλλα, ας εστιάσω περισσότερο σε σημεία του κειμένου:
Α. Εκπαίδευση στην επιδημιολογία –στατιστική –μεθοδολογία έρευνας:
Μπορεί ο κ. Μερκούρης να αφαίρεσε από τον κ. Μπένο την αποκλειστικότητα για την εκπαίδευση επ’ αυτού. Προσωπικά είχα διαφωνήσει γιατί και αυτό είναι διάσπαση, ενώ έχουμε ανάγκη από συνεργασίες. Από πού και ως πού όμως δεν μπορεί μία επιστημονική εταιρεία να οργανώσει κάτι τέτοιο? Παρουσίασε ένα πρόγραμμα. Έγινε αποδεκτό και προχώρησε. Πού είναι το περίεργο? Μιας δε και έχουμε πολλούς αγγλοθρεμένους εδώ, στην Αγγλία ο φορέας των Γ.Γ. δεν κάνει τέτοια προγράμματα? Κάνει και πολύ περισσότερα μάλιστα.
Μόνο που εκεί δεν έχουν 100 ορεγόμενους αρχηγηλίκια σε φορείς για να έχουν 10 κολέγια και 10 εταιρίες και 10 ενώσεις.

Μόνο που εκεί δεν κλειδώνουν τον χρόνο σε Π.Δ. και νόμους του 1955 ως μαυσωλείο, αλλά επικαιροποιούν τις διατάξεις επί την σήμερον, κάτι που εμείς αρνούμαστε πεισματικά.

Β. Συντονισμός: Ο κεντρικός συντονιστής στήνει συντονιστικό κέντρο σε χώρο –και με υλικά- που διαθέτει η ΥΠΕ. Όταν αυτή δεν τα διαθέτει και τα διαθέσει ένας φορέας της ειδικότητας, πώς ακριβώς είναι το κακό? Τόσα χρόνια που διετίθενταν αυτά ήταν καλά? Προσωπικά σα συντονιστής περιφέρειας δεν είχα «που την κεφαλή κλίνε» και πολύ θα επιθυμούσα ένα τέτοιο φορέα κοντά μου να μου δώσει αυτά που αρνήθηκε το δημόσιο σύστημα.
Ότι προάγει τις λειτουργίες, δεν είναι ηθικό να πετροβολείται λόγω προσωπικών διαφορών, ή ακόμη περισσότερο επιδιώξεων.
Βεβαίως, μπαίνοντας στον χώρο της Εταιρείας, δημιουργούνται και κάποια είδη εξαρτήσεων –«ζεστότερων» σχέσεων. Όμως 1ον: Αν δημιουργούνται με το φορέα της ειδικότητας, καθόλου δεν με πειράζει, να μην πώ ότι ωφελεί κιόλας. 2ον: Άν δημιουργούνται με άτομα και «αυλές», τότε αυτό απαιτεί 2 ενόχους. Τον προσφέροντα και τον αποδεχόμενο. Γιατί πυροβολούμε μόνον τον πρώτο?

Να θυμίσω εδώ ότι η ΕΚΟΓΕΝΙΑ γεννήθηκε όταν η ΕΛΕΓΕΙΑ αρνήθηκε να βάλει κάτω από την ομπρέλα της τις εκδηλώσεις του Κ.Υ. Άστρους?  Άρα, δεν γεννήθηκε ως «ομπρέλα» δράσεων? Κάθε συνεισφορά της –όπως και οποιουδήποτε φορέα- είναι καλοδεχούμενη, αλλά ας μη διαρρηγνύουμε και τα ιμάτιά μας για τα «αίσχη» που ανακαλύπτουμε. Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω.

Και για να δούμε τους αναμάρτητους, ας δούμε ποιοι εκ των ομιλούντων σήμερα υπήρξαν μέλη και συν- μάγειρες πραγμάτων που συν-άνδρωσαν συμπεριφορές που σήμερα τις κριτικάρουμε στη σημερινή ΕΛΕΓΕΙΑ, ποιοι και με ποια κριτήρια- με μόνο και μόνο το πρό ελαχίστου χρόνου κτηθέντα τίτλο ειδικότητας- χρημάτισαν εξεταστές της ειδικότητας και με πιά βιογραφικά.
Γιατί, μπορούμε να κατηγορούμε τους πάντες, αλλά καλύτερα να βάζουμε κριτήρια για τον κάθε ρόλο.
Πότε βάλαμε κριτήρια για το ρόλο του εξεταστή? Και πιά είναι αυτά? Και πόσο στερούνται σημερινά μέλη αυτών των επιτροπών (μιλάω ειδικά για την Θεσσαλονίκη εδώ- όπου ο ένας είναι καθηγητής πανεπιστήμιου με πολλαπλό έργο και άφησε τις δόξες των εδρών για τη Γενική Ιατρική, ο άλλος είναι επαξίως μέλος της ακαδημίας Δασκάλων Γενικών Γιατρών στην Ευρώπη με πλούσιο έργο, ενώ ο τρίτος, μπορεί να μην έχει «ακαδημαϊκούς» τίτλους, αλλά ήταν επί έτη και έτη στην πρώτη γραμμή και της κλινικής ιατρικής, και της εκπαίδευσης και της ειδικότητας συνολικά.
Πόσοι από τους ορεγώμενους –και θητεύσαντες ήδη- απαίτησαν ποτέ να μπούν κριτήρια να δούμε πόσα απίδια πιάνει καθ’ ενός ο σάκκος πρίν κρίνουν?
Ξέρω, πολλοί θα πούν «ποιοι μωρέ, αυτοί που πήραν τίτλο χωρίς ειδίκευση?»
Επειδή η ιστορία θα μας κρίνει όλους, έχω να πώ:
1ον: Πράγματι, τέτοιοι υπήρξαν –συνταξιοδοτήθηκαν πιά- πολλοί που επηρέασαν αρνητικά το προφιλ αλλά και τη λειτουργία της ΠΦΥ.
Όμως έτσι δεν ξεκίνησε μόνο η Γ.Ι. Έτσι ξεκίνησε και η παθολογία –με 2 χρόνια θητεία σε νοσοκομεία και ταχυδρομική αποστολή τίτλου στο σπίτι- έτσι ξεκίνησε και η καρδιολογία –με ετήσιο τούρ- και άλλες ακόμη. Είναι αναγκαιότητα και συμφιτο συστατικό της έναρξης των ειδικοτήτων και όχι μίασμα της Γενικής Ιατρικής.
2ον: Πολλοί από αυτούς αναπλήρωσαν κάθε κενό με προσωπική δουλεία και τριβή και συνεχή ενασχόληση, ενώ πολλοί από τους «ειδικευθέντες» μέτρησαν άπειρες φορές τα σκαλοπάτια του κυλικείου.
2ον: Προς τιμήν τους και οι δύο των ανωτέρω, αν και μπορούσαν να πάρουν τον τίτλο με απλή αίτηση, εντάχτηκαν σε ότι πρόγραμμα υπήρχε εκείνη την εποχή και πάλι, αν και μπορούσαν να λάβουν την ειδικότητα μετά την εκπαίδευση με απλή αίτηση, εντάχτηκαν στις ομάδες των ειδικευομένων που έδωσαν εξετάσεις και πήραν τον τίτλο.

Βολική –προσωρινά βέβαια- είναι η λάσπη καμιά φορά, αλλά αν σεβόμαστε τον εαυτό μας, πρέπει να κοιτάμε και λίγη ιστορία, γιατί όποιος δεν ξέρει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.

Υ.Γ.
1.   Δε συνηθίσω να παρεμβαίνω με σχολιασμό προσώπων και καταστάσεων στο χώρο μας, έχοντας αποφασίσει να μείνω στο περιθώριο. Όμως η ευθεία επίθεση σε θεσμούς, αντί να επιτιθέμεθα σε προσωπικές επιλογές με τις οποίες διαφωνούμε και να επιδιώκουμε την αλλαγή, με θλίβει βαθιά και δεν μπορώ να μη μιλήσω.
2.   Τέτοιες παρεμβάσεις της ΕΚΟΓΕΝΙΑ, απαξιώνουν και τις κάποιες σημαντικές της πρωτοβουλίες που ανέπτυξε, αν και δημιουργήθηκε –όπως προείπα- για ομπρέλα (ελλείψει της ομπρέλας της ΕΛΕΓΕΙΑ) στη βιομηχανία σεμιναρίων τύπου «ο Χ-Ψ-Ω στην πρωτοβάθμια».
3.   Λυπούμαι που μιλάω σκληρά για το κείμενο αυτό και λυπούμαι που προσυπογράφεται και από τον κ. Μάρκου, ο οποίος με τίποτε δεν χωράει στις μετριότητες. Φαίνεται όμως ότι τα αδιάτμητα πάθη μας ενίοτε μας παρασύρουν πέραν των σημείων που προσδιορίζουν απλά την διαφοροποίησή μας με κάποιους ή κάποια πράγματα.
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Ιουνίου 2012, 20:24:54 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

6 Ιουνίου 2012, 21:28:58
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Ν.ΔΗΜΟΥ

Επώνυμοι
Δημήτρη,πήρες ένα ρίσκο.....όπως άλλοτε.
Δίνεις αφορμή για κουβέντα, ανοιχτή που κάποτε πρέπει να γίνει , γιατί το αστείο με τα κολέγια, συλλόγους γύρω από την Γενική Ιατρική ξεφεύγει....
Δυο αθώα ερωτήματα.  Αν ....λέω αν στην εξεταστική επιτροπή Ελλάδος (επιτέλους έγινε) υπήρχε μέλος από τις άλλες εταιρίες ή κολέγια  θα υπήρχε θέμα για το που θα γίνουν οι εξετάσεις;  Και δεύτερο αν η  ΕΛΕΓΕΙΑ  είχε υπό την αιγίδα της το συνέδριο του Κ.Υ.Αστρους  δεν θα υπήρχε το κολέγιο;
Υ.Γ. Δημήτρη ,η παρέμβασή σου μοιάζει με επαναδραστηριοποίηση;
ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

6 Ιουνίου 2012, 23:48:19
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Δυο αθώα ερωτήματα.  

Κατ’ αρχάς Νικόλα δεν υπάρχουν ηλίθιες ερωτήσεις, αλλά μόνο ηλίθιες –ή ανεπαρκείς- απαντήσεις. Άρα δεν απαιτείται και να «δικαιολογήσεις» ως «αθώα» τα ερωτήματά σου, αν και δεν πιστεύω ότι είναι και τόσο "αθώα".

Δεύτερον: Για μένα δεν έπρεπε να υπάρχουν πολλές επιτροπές. Η ενιαία δομή των εξετάσεων είναι πολύ σημαντική και ισχυρότερο κίνητρο από την αποφυγή της ομολογουμένως ταλαιπωρίας των εξεταζομένων να μεταβούν μακριά από την πόλη τους για να συμμετέχουν.
Όμως, φρονώ, ότι η «ανάγκη» για πολλά βιλαέτια και αξιωματούχους, οδηγούν εδώ που είμαστε, στις πολλές επιτροπές που «δικαιώνονται» στα μάτια των συναδέλφων με την αιτίαση της «διευκόλυνσης» για εξετάσεις κοντά στον τόπο τους. Μόνο που η ειδικότητα θα τους συνοδεύει διά βίου, ενώ η ταλαιπωρία μόνο τις ελάχιστες μέρες των εξετάσεων.

Αλλά ας πάω στα καθ’ αυτό ερωτήματα:
1ον: ….Άν ....λέω αν στην εξεταστική επιτροπή Ελλάδος (επιτέλους έγινε) υπήρχε μέλος από τις άλλες εταιρίες ή κολέγια  θα υπήρχε θέμα για το που θα γίνουν οι εξετάσεις;  
Σωστά. Αν συμμετείχαν και από τα άλλα κολέγια κ.λ.π., τότε όχι, δεν πιστεύω ότι θα έθεταν τέτοιο θέμα. Προφανώς θα προσπαθούσαν να το σταματήσουν για να εμποδίσουν (κατά την άποψή τους) την ζύμωση των ειδικευομένων με τους του χώρου διεξαγωγής παράγοντες. Οι παλαιότεροι γνωρίζουν πως, όταν μπήκε «ανεπιθύμητος» ο κ. πρόεδρος του άλλου κολεγίου, στην επιτροπή προ λίγων ετών, οι εξετάσεις γίνονταν στην ακαδημία και συμμετείχε και ο ίδιος εκεί, προσπαθώντας βέβαια να το αλλάξει, όπως και το πέτυχε με τη μεταφορά των εξετάσεων στο Κ.Υ. Καλυβίων. Προς τιμήν του όμως, όχι με εισαγγελείς. Προς ψόγον του όμως γιατί το έκανε με τα τηλεφωνήματα στην κ. Πρωθυπουργού, στο τηλ. της οποίας είχε πρόσβαση (είδατε τι σοβαρά θέματα απασχολούν τις πρώτες κυρίες του τόπου?)

2ον: … και δεύτερο αν η  ΕΛΕΓΕΙΑ  είχε υπό την αιγίδα της το συνέδριο του Κ.Υ.Αστρους  δεν θα υπήρχε το κολέγιο;
Ίσως με αφορμή κάτι άλλο να δημιουργούνταν. (εξ’ άλλου είπαμε «αρχής ορέγονται πολλοί»). Εν προκειμένω όμως δημιουργήθηκε αμέσως μετά την απόφαση της ΕΛΕΓΕΙΑ να άρει την αιγίδα της από τις δραστηριότητες τύπου «συμπόσια» και «σεμινάρια» ορμώμενων εκ Πελοποννήσου. Δεν ξέρω αν είχε δίκαιο ή όχι η ΕΛΕΓΕΙΑ. Ας το κρίνουν όσοι ξέρουν. Όμως, αποτελεί δεδομένο που πυροδότησε την δημιουργία του γιατί ήταν απαραίτητα η αιγίδα (ή ή οργάνωση) των δραστηριοτήτων αυτών. Μία ομπρέλα δηλαδή και ένας φορέας που θα διαχειρίζονταν τα σχετικά κονδύλια των εταιρειών (με καλή ή κακή έννοια, θα το κρίνουν άλλοι).
Να προσθέσω δε για την ιστορία ότι και η εταιρεία έρευνας και εκπαίδευσης στην ΠΦΥ (που αποτέλεσε τον εκφραστή του άλλου κολεγίου -διδύμως με εκείνο το κολέγιο) δημιουργήθηκε όταν διέγραψε η ΕΛΕΓΕΙΑ το πρώην μέλος του Δ.Σ. της και πρόεδρο του κολεγίου και Γ.Γ. της εταιρείας έρευνας, καθ΄ ότι και σε αυτή την περίπτωση, έπρεπε να υπάρχει μία «ομπρέλα» για τις δράσεις που επιθυμούσαν να αναπτύξουν οι πρωτεργάτες των εν λόγω φορέων. Τουλάχιστον όμως ο ιδρυτής του άλλου κολεγίου δεν βγήκε να κομπορρημονεί ότι δημιούργησε την σανίδα σωτηρίας της ειδικότητας.

3ον: … Υ.Γ. Δημήτρη ,η παρέμβασή σου μοιάζει με επαναδραστηριοποίηση;
Αγαπητέ Νικόλα νομίζω ότι ξέρεις την απάντηση. Ποτέ δεν εντάχτηκα ή προσπάθησα να ενταχθώ στην ΕΛΕΓΕΙΑ γιατί διαφωνούσα ριζικά σε βασικές της επιλογές και το ξέρεις.
Ακόμη, η αποχώρησή μου από τα δρώμενα είναι πολύ προσωπική επιλογή και λήφθηκε με διαυγή και ευθύ τρόπο, χωρίς να αποτελεί «ελιγμό» για να καρπωθώ μελλοντικά αποτυχίες άλλων και να βγώ μπροστά ως «σωτήρας» Δεν με ακουμπάνε τέτοιες σκοπιμότητες.
Όχι φίλε. Δεν επανέρχομαι στην «ενεργό πολιτική» αλλά παραμένω μαχητής των ιδεών και στις επάλξεις των ενεργών Γενικών Γιατρών.
Δεν θέλω να μιλάω για τα όργανα και τα πρόσωπα, γιατί ξέρω ότι μπορεί να επηρεάσω –θεικά ή αρνητικά-δεν έχει σημασία- κάποιους που σέβονται τη διαδρομή μου. Δεν το θέλω. Προτιμών να διαμορφώνουν μόνοι τους τις θέσεις, ανεπηρέαστα.
Γι’ αυτό παρεμβαίνω όποτε κρίνω ότι πήγαμε πιο πέρα από τα όρια (και τέτοια είναι η εισαγγελεοποίηση των του οίκου μας) και με τίποτε δεν στρώνω κανέναν δρόμο επανάκαμψης, γι’ αυτό μπορώ να μιλάω και ελεύθερα, χωρίς να με αφορά αν χαϊδεύουν ή αν τρυπάνε αυτιά τα λεγόμενά μου.
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Ιουνίου 2012, 23:59:08 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

12 Ιουνίου 2012, 10:06:00
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Σπ. Α. Μάρκου


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

3.   Λυπούμαι που μιλάω σκληρά για το κείμενο αυτό και λυπούμαι που προσυπογράφεται και από τον κ. Μάρκου, ....... Φαίνεται όμως ότι τα αδιάτμητα πάθη μας ενίοτε μας παρασύρουν πέραν των σημείων που προσδιορίζουν απλά την διαφοροποίησή μας με κάποιους ή κάποια πράγματα.



Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω στο σχόλιο του κ. Μιχάλη αφού αναφέρεται στο όνομα μου. Αντιλαμβάνεσθε ότι δεν μπορώ να σχολιάσω την ομόφωνη απόφαση ενός συλλογικού οργάνου (Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΕΙΑ) και διότι έχει εισέλθει στην φάση της προκαταρκτικής εξέτασης.
Πως μπορεί να με παρασύρει το «πάθος» μου για ανθρώπους του οποίους δεν γνωρίζω καθόλου ή γνωρίζω ελάχιστα;  Τον κ. Κούβελα δεν τον γνωρίζω καθόλου, ούτε καν εξ’ όψεως. Τον κ. Συμεωνίδη τον έχω συναντήσει 2-3 φορές σε συνέδρια της ΕΛΕΓΕΙΑ πριν από 15 χρόνια. Τον κ. Μποδοσάκη έχω τουλάχιστον να τον δω 12 χρόνια.
Μόνον τα ερωτικά πάθη κρατούν τόσα πολλά χρόνια ή οι πράξεις εκδίκησης και μπορώ να βεβαιώσω ότι ούτε έρωτα τρέφω ούτε αντεκδίκηση διότι οι τρείς συνάδελφοι της ΕΛΕΓΕΙΑ ουδέποτε με έβλαψαν.
Απογοητευμένος  με την ΕΛΕΓΕΙΑ και τις πρακτικές της, ΝΑΙ. Παθιασμένος, κατηγορηματικά ΟΧΙ. Γι α αυτό τον λόγω αποχώρησα και από την ΕΛΕΓΕΙΑ πριν από 12 χρόνια και παρέμεινα, λόγω αφορήτου αηδίας, έξω από τα δρώμενα είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο για 10 χρόνια.  Δραστηριοποιήθηκα εκ νέου στο Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ όταν πείσθηκα ότι μπορώ ακόμα να προσφέρω κάτι, χωρίς αναγκαστικά να εκχωρώ την ανεξαρτησία μου σ’ ένα συλλογικό όργανο.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

12 Ιουνίου 2012, 17:00:11
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Νίκος Κιοσές


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Γι α αυτό τον λόγω αποχώρησα και από την ΕΛΕΓΕΙΑ πριν από 12 χρόνια και παρέμεινα, λόγω αφορήτου αηδίας, έξω από τα δρώμενα είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο για 10 χρόνια.  Δραστηριοποιήθηκα εκ νέου στο Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ όταν πείσθηκα ότι μπορώ ακόμα να προσφέρω κάτι, χωρίς αναγκαστικά να εκχωρώ την ανεξαρτησία μου σ’ ένα συλλογικό όργανο.


Διαβάζοντας το παραπάνω κείμενο αυθόρμητα μου πέρασε από το μυαλό μου η εικόνα ενός μικρού παιδιού που όταν δεν το παίζουν τα υπόλοιπα παιδιά ή όταν διαφωνεί με τα άλλα παιδιά δημιουργεί τη δική του ομάδα. Θεωρώ ότι όποιος θέλει να αλλάξει κάτι αγωνίζεται και μάχεται για τα πιστεύω του. Δημοκρατία σημαίνει ότι δέχομαι το διαφορετικό και προσπαθώ να πείσω για την γνώμη, άποψη ή θέση μου. Δεν εκχωρούμε την ανεξαρτησία μας όταν δεν γίνεται το δικό μας απλά θίγεται ο εγωισμός μας.
Η Δημοκρατικοί θεσμοί μας δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξουμε τα πράγματα συμμετέχοντας σε αυτά (ίσως το βλέπετε πολύ ρομαντικό), αλλά θα μπορούσατε να θέσετε υποψηφιότητα για το ΔΣ ή την προεδρία της ΕΛΕΓΕΙΑ και κερδίζοντας τη θέση αυτή να φέρετε την αλλαγή.
Παιδιά στο μπροστινό κάθισμα μπορούν να  προκαλέσουν ατυχήματα
Ατυχήματα στο πίσω κάθισμα μπορούν να προκαλέσουν παιδιά.

12 Ιουνίου 2012, 19:30:32
Απάντηση #5

amorfati

Επισκέπτης
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Γι α αυτό τον λόγω αποχώρησα και από την ΕΛΕΓΕΙΑ πριν από 12 χρόνια και παρέμεινα, λόγω αφορήτου αηδίας, έξω από τα δρώμενα είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο για 10 χρόνια.  Δραστηριοποιήθηκα εκ νέου στο Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ όταν πείσθηκα ότι μπορώ ακόμα να προσφέρω κάτι, χωρίς αναγκαστικά να εκχωρώ την ανεξαρτησία μου σ’ ένα συλλογικό όργανο.


Η Δημοκρατικοί θεσμοί μας δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξουμε τα πράγματα συμμετέχοντας σε αυτά (ίσως το βλέπετε πολύ ρομαντικό), αλλά θα μπορούσατε να θέσετε υποψηφιότητα για το ΔΣ ή την προεδρία της ΕΛΕΓΕΙΑ και κερδίζοντας τη θέση αυτή να φέρετε την αλλαγή.


Συνάδελφε είσαι ή πολύ μικρός (μικρή) σε ηλικία ή πολύ αφελής διότι θα έπρεπε θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι ο Πρόεδρος της ΕΛΕΓΕΙΑ είναι «ισόβιος» (26 χρόνια). Πιθανώς και ο Αντιπρόεδρος. Εάν δε συμμετείχες έστω και μια φορά στην ανάδειξη προεδρείου θα καταλάβαινες και την αξία των «Δημοκρατικών Θεσμών».

12 Ιουνίου 2012, 19:57:33
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

2ον: … και δεύτερο αν η  ΕΛΕΓΕΙΑ  είχε υπό την αιγίδα της το συνέδριο του Κ.Υ.Αστρους  δεν θα υπήρχε το κολέγιο;

Για την ιστορια η original ιδεα του Κολλεγιου προήλθε από τον κο Μπέλο και συνεργάτες (ο υπογράφων).
Ο Δημήτης (Κουναλάκης) μπόρει να το σχολιασει εαν επιθυμει καθώς το χαμε συζητήσει.
Μάλιστα είχαμε έρθει σε επαφή με το RCGP(UK) προκειμένου να τρέξουμε το MRCGP(INT) στην Ελλάδα....
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

12 Ιουνίου 2012, 20:11:01
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Νίκος Κιοσές


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εάν δε συμμετείχες έστω και μια φορά στην ανάδειξη προεδρείου θα καταλάβαινες και την αξία των «Δημοκρατικών Θεσμών».

Πότε ήταν οι εκλογές στο Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ. ;;;;;;;;;;;;
Παιδιά στο μπροστινό κάθισμα μπορούν να  προκαλέσουν ατυχήματα
Ατυχήματα στο πίσω κάθισμα μπορούν να προκαλέσουν παιδιά.

12 Ιουνίου 2012, 20:27:48
Απάντηση #8

amorfati

Επισκέπτης
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εάν δε συμμετείχες έστω και μια φορά στην ανάδειξη προεδρείου θα καταλάβαινες και την αξία των «Δημοκρατικών Θεσμών».

Πότε ήταν οι εκλογές στο Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ. ;;;;;;;;;;;;

Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε!!!!

14 Ιουνίου 2012, 12:35:09
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

timex


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Εάν δε συμμετείχες έστω και μια φορά στην ανάδειξη προεδρείου θα καταλάβαινες και την αξία των «Δημοκρατικών Θεσμών».

Πότε ήταν οι εκλογές στο Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ. ;;;;;;;;;;;;

Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε!!!!

Ε βέβαια... όταν μας πειράζει κάτι δεν απαντάμε. Κρίμα γιατί για την κυρία Περδικάκη είχε διαφορετική απόψη.
Τόσα χρόνια χαιρόμουν που η ειδικότητά μας δεν είχε σχέση με τους κατα τόπους καθηγητάδες-παθολόγους κτλ. Χαιρόμουν που απο όλη την Ελλάδα δίναμε Αθήνα και χαρηκα και όταν έγινε η επιτροπή στη Θεσσαλονική και θα δίναμε και εκεί, γιατί είναι πιο κοντά στην πόλη που κάνω ειδικότητα, μου αρέσειι η πόλη περισσότερο και δε θα αναγκαστώ να πληρώσω ξενοδοχείο όταν δώσω την εξέταση.

Όμως πραγματικά δε μπορώ να βλέπω γενικούς γιατρούς να τσακώνονται σαν τα παιδάκια!!!! Αυτά βλέπουν οι παθολόγοι και οι άλλες ειδικότητες γι'αυτο και μας "φτήνουν" και κατα τη διάρκεια της ειδικότητας αλλά και πιο μετά.

Προσωπικά, θα κάνω ότι περνάει απο το χέρι μου να εμποδίσω τέτοιες συμπεριφορές και παιχνίδια που παίζονται σε βάρος μου, απο όπου κι αν προέρχονται.

Μια χαρά είναι έτσι. Μία επιτροπή στην Αθήνα, μία στη Θεσσαλονίκη. Είναι το πιο δίκαιο από όλα!!!

14 Ιουνίου 2012, 17:47:27
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
.......................................................................
Τόσα χρόνια χαιρόμουν που η ειδικότητά μας δεν είχε σχέση με τους κατα τόπους καθηγητάδες-παθολόγους κτλ. Χαιρόμουν που απο όλη την Ελλάδα δίναμε Αθήνα και χαρηκα και όταν έγινε η επιτροπή στη Θεσσαλονική και θα δίναμε και εκεί, γιατί είναι πιο κοντά στην πόλη που κάνω ειδικότητα, μου αρέσειι η πόλη περισσότερο και δε θα αναγκαστώ να πληρώσω ξενοδοχείο όταν δώσω την εξέταση.

Όμως πραγματικά δε μπορώ να βλέπω γενικούς γιατρούς να τσακώνονται σαν τα παιδάκια!!!! Αυτά βλέπουν οι παθολόγοι και οι άλλες ειδικότητες γι'αυτο και μας "φτήνουν" και κατα τη διάρκεια της ειδικότητας αλλά και πιο μετά.

Προσωπικά, θα κάνω ότι περνάει απο το χέρι μου να εμποδίσω τέτοιες συμπεριφορές και παιχνίδια που παίζονται σε βάρος μου, απο όπου κι αν προέρχονται.

Μια χαρά είναι έτσι. Μία επιτροπή στην Αθήνα, μία στη Θεσσαλονίκη. Είναι το πιο δίκαιο από όλα!!!

Μέσα στη χαρά σε βρίσκω............................

14 Ιουνίου 2012, 21:55:45
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

timex


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Μέσα στη χαρά σε βρίσκω............................

Μέσα στην τρελή χαρά....  :D

15 Ιουνίου 2012, 00:23:50
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...Για την ιστορια η original ιδεα του Κολλεγιου προήλθε από τον κο Μπέλο και συνεργάτες (ο υπογράφων)....

Ο κ. Μπέλος το συζητούσε και πολύ πρίν αυτό που αναφέρεις. Αλλά προς τιμήν του 1ον: Το συζητούσε με ανθρώπους που πίστευε ότι μπορούν να το συζητήσουν ψύχραιμα και 2ον: Τελικά δεν παρασύρθηκε στην διάσπαση, έστω και αν υπήρξε person non Grata από το "σύστημα"
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

15 Ιουνίου 2012, 09:41:48
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Σπ. Α. Μάρκου


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...Για την ιστορια η original ιδεα του Κολλεγιου προήλθε από τον κο Μπέλο και συνεργάτες (ο υπογράφων)....

Ο κ. Μπέλος το συζητούσε και πολύ πρίν αυτό που αναφέρεις. Αλλά προς τιμήν του 1ον: Το συζητούσε με ανθρώπους που πίστευε ότι μπορούν να το συζητήσουν ψύχραιμα και 2ον: Τελικά δεν παρασύρθηκε στην διάσπαση, έστω και αν υπήρξε person non Grata από το "σύστημα"


Αγαπητέ κ. Μιχάλη, επέτρεψε μου να διαφωνήσω. Ήμουν από αυτούς που βολιδοσκόπησε ο κ. Μπέλλος, για μια νέα Επιστημονική Εταιρεία διότι μεταξύ άλλων υπήρξαμε και συμφοιτητές.
Εγώ είχα ήδη αποστασιοποιηθεί από τα πεπραγμένα της ΕΛΕΓΕΙΑ. Η αιτία που αποστασιοποιήθηκα δόθηκε σ’ ένα συνέδριο για την υπέρταση που διοργάνωσε στη Καλαμάτα η ΕΛΕΓΕΙΑ. Η ΕΛΕΓΕΙΑ μου ζήτησε να συμμετέχω σε ένα τραπέζι και να συνεννοηθώ με τους άλλους δύο παθολόγους για το αντικείμενο της διάλεξης. Διαφώνησα με τον πρόεδρο του τραπεζιού για το αντικείμενο της διάλεξης μου διότι μου έδωσαν ένα κομμάτι εντελώς ανούσιο επιστημονικά και φυσικά οι άλλοι δύο κράτησαν τα ενδιαφέροντα για τους γενικούς γιατρούς θέματα. Διαμαρτυρήθηκα  εντονότατα και απάντηση της ΕΛΕΓΕΙΑ ήταν ότι τη χρηματοδότηση του τραπεζιού την είχε φαρμακευτική εταιρεία και αυτοί επέβαλλαν και την κατανομή των θεμάτων συζήτησης και φυσικά αντικαταστάθηκα με άλλον γενικό γιατρό. 
Ήταν, νομίζω το 2002, όταν καθιερώθηκε από τον τότε Υπουργό Υγείας (Παπαδόπουλος) ο θεσμός του Εθνικού Κριτή. Υπέβαλα και εγώ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ως εκ του θαύματος, για τα ελληνικά δεδομένα, το μόνο που μέτρησε ήταν τα προσόντα, μεταξύ των οποίων το διδακτορικό και ο βαθμός του Διευθυντή. Αυτά τα προσόντα τότε, από του Γενικούς Γιατρούς, τα είχαμε εγώ και ο κ. Χατζηαρσένης. Και συμμετείχαμε και οι δύο στο επιτροπή εθνικών κριτών για την Γενική Ιατρική. Τότε με απίστευτο θράσος η ΕΛΕΓΕΙΑ μου ζήτησε να παραιτηθώ όχι μόνον από εθνικός κριτής αλλά και εξεταστής που ήμουν στην Αθήνα μαζί με τον κ. Μπέλλο και τον κ. Λιονή, διότι η ίδια έπρεπε να προτείνει ανθρώπους και όπως απέδειξε η συνέχεια αυτές οι απαιτήσεις-εκβιασμοί έπρεπε να γίνουν αποδεκτές. Το θράσος δεν έγκειται μόνον στο γεγονός ότι μου ζητήθηκε από την ΕΛΕΓΕΙΑ να παραιτηθώ αλλά να θέσω και την παραίτηση μου στην διάθεση της ΕΛΕΓΕΙΑ και όχι του Υπουργού!  Ήδη τότε με τον κ. Μπέλλο συζητούσαμε την ίδρυση νέου οργάνου και τον ενθάρρυνα ενθουσιωδώς. Όταν προέκυψε το θέμα με την ΕΛΕΓΕΙΑ τον ρώτησα εάν θα παραιτηθεί από την επιτροπή εξετάσεων, δηλαδή εάν συμμορφωθεί με την «διαταγή» της ΕΛΕΓΕΙΑ.  Μου απάντησε ότι θα παραιτηθεί μόνον όταν θα παραιτηθούν ταυτόχρονα όλοι. Φυσικά δεν παραιτήθηκε κανένας πλην εμού αλλά την παραίτηση μου την υπέβαλλα στον Υπουργό που με διόρισε και όχι στην ΕΛΕΓΕΙΑ που από τότε είχε πλέον εκδηλώσει απροκάλυπτα την πρόθεση της να χειραγωγήσει κάθε φωνή ανεξαρτησίας.
Από όλη αυτή την ιστορία αποκόμισα την εντύπωση ότι ο κ. Μπέλλος έκανε πίσω γιατί «φοβήθηκε» και όχι γιατί δεν βρήκε ανθρώπους να υποστηρίξουν την ιδέα του. Η δική μου εκτίμηση είναι ό «φόβος» αυτός ήταν  να μην χάσει τα ψήγματα εξουσίας που του προσέφερε η ΕΛΕΓΕΙΑ, δηλαδή τις ιδιότητα του Συντονιστή και του εξεταστή. Διότι ας μην κοροϊδευόμαστε η ΕΛΕΓΕΙΑ είχε κυρίαρχο ρόλο ακόμη μέσα στο Υπουργείο μέσα από την διοικητική δομή του.  Σε 2-3 συνέδρια της ΕΛΕΓΕΙΑ που παρακολούθησα υπήρχαν διοικητικοί υπάλληλοι του Υπουργείου που συμμετείχαν με τις οικογένειες τους!
Αυτά την συνέχεια των  10 χρόνων που έμεινα συνειδητά εκτός των επισήμων «πεπραγμένων» της Γενικής Ιατρικής τα διέκοψα όταν μου ζητήθηκε να συμμετάσχω στην ίδρυση του Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ. Το πρώτο πράγμα που διερεύνησα ήταν η αξιοπιστία των ανθρώπων που ιδρυτικά συμμετείχαν. Θα προχωρήσουν, σε αυτό που έχει ανάγκη η Γενική Ιατρική, δηλαδή ένα επιστημονικό όργανο που θα σέβεται τις διακηρύξεις του, τις αρχές του, τα μέλη του και το σημαντικότερο τις ανοικτές διαδικασίες αποφάσεων που αφορούν την Γενική Ιατρική.
Όταν διαπίστωσα ότι τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη παρείχαν αυτά τα εχέγγυα με χαρά συμμετείχα και εγώ. Και φυσικά μέχρι σήμερα δεν έχω διαψευστεί. Οι ιδέες μας ανταλλάσσονται και οι αποφάσεις μας δεν υπαγορεύονται από τον έναν και μοναδικό. Προσπαθούμε να δώσουμε βήμα συζήτησης πρωτίστως στους νέους γενικούς γιατρούς διότι από αυτούς θα αντλήσουμε ρηξικέλευθες ιδέες για την ειδικότητα μας.
Είναι νωρίς ακόμα για να πω ότι θα επιτύχουμε σε αυτό που χαράξαμε αλλά τουλάχιστον κάναμε την αρχή που δεν έγινε πριν από 10 χρόνια και τα σημάδια που παίρνουμε είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξα.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

15 Ιουνίου 2012, 22:44:14
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Διαμαρτυρήθηκα  εντονότατα και απάντηση της ΕΛΕΓΕΙΑ ήταν ότι τη χρηματοδότηση του τραπεζιού την είχε φαρμακευτική εταιρεία και αυτοί επέβαλλαν και την κατανομή των θεμάτων συζήτησης και φυσικά αντικαταστάθηκα με άλλον γενικό γιατρό.

Κατ’ αρχάς κ. Μάρκου, τόσο το παραπάνω απόσπασμα, όσο και τα περί της εξεταστικής επί Παπαδόπουλου, που αναφέρεις, είναι μόνο μερικές πλευρές από αυτό που αλλού είπα «δεν εμπλέχτηκα ποτέ με την ΕΛΕΓΕΙΑ γιατί διαφωνώ σε πολλά με τις επιλογές της και τις μεθοδολογίες της». Συνεπώς συμμερίζομαι απόλυτα την ψυχική σου διάθεση σε τέτοιες συνθήκες.

Ωστόσο, δεν θέλω να μπώ σε προσωπικές κόντρες, χαρακτηρισμούς ή εγκώμια. Ούτε θα κρίνω τι αναχαίτισε τον κ. Μπέλο, μιάς και ξέρω και πολύ παλαιότερη πρωτοβουλία του για δημιουργία φορέα, που τελικά δεν έφτιαξε.

Αναφέρθηκα μόνο σε γεγονότα που γνώριζα.

Για τα δικά σου βήματα (στην ΕΛΕΓΕΙΑ) , δεν μπορώ να ξέρω λεπτομέρειες γιατί 1ον: ποτέ δεν ήμουν μέσα στα «μαγειρέματά» της και 2ον: ποτέ δεν περιεργαζόμουν τα βήματα των μελών, εκτός και αν αυτά διατυπώνονταν –πραγματοποιούνταν δημοσίως.
Από τα δημόσια λοιπόν βήματά σου γνωρίζω πολλά και τα εκτιμώ, δεν είναι όμως το θέμα μας τα πρόσωπα.
Εγώ τοποθετήθηκα γιατί με πονά ο χώρος (και όσοι με ξέρουν γνωρίζουν το βαθμό αληθείας) και με θλίβει η πολυδιάσπαση, κάτι που προσπάθησα να αναχαιτίσω όσο είχα δημόσιο ρόλο.

Δεν θα κρίνω αν καλώς ή κακώς δημιουργήθηκε το κολέγιο.
Ούτε και θα κρύψω ότι δεν επιθυμώ νέα όργανα αλλά επανάσταση στα υπάρχοντα.
Οι επιλογές όμως του καθ’ ενός μου είναι σεβαστές, έστω και αν διαφωνώ μαζί τους.
Εκείνο όμως που κυρίως δεν μου άρεσε στην προκείμενη περίπτωση (που δεν το σχολίασα ως σήμερα, αλλά αφού το θέτεις, το σχολιάζω), είναι η δημιουργία του τη στιγμή που το είχε ανάγκη η βιομηχανία εκδηλώσεων. Και εκ της συνθέσεώς του είναι σαφές ότι δεν είναι τυχαίο.
Και αυτό, πέραν των δικών σου προθέσεων ή ευθυνών, είναι ιστορικό δεδομένο που σκιάζει την απαρχή της δημιουργίας του.
Όσο για τα μέλη του κολεγίου, δεν είναι αρμοδιότητά μου να τα σχολιάσω δημοσίως. Δεν είμαι πιά «δημόσιο πρόσωπο». Πίνοντας καφεδάκι –αν τύχει- να σου πώ ευχαρίστως τις εκτιμήσεις μου.
Τα έργα όμως –ή ή απραξία- του καθ’ ενός μπορεί να αναδείξει σημαντικές πληροφορίες –θετικές ή αρνητικές- για όποιον ενδιαφέρεται,.
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

Λέξεις κλειδιά: