Ελευθεροτυπία, 31/05/2013.Το κάπνισμα στην Ελλάδα ελλατώνεται παρόλο που δεν εφαρμόζεται πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος.
[spoiler]
Ανώφελος ο αντικαπνιστικός νόμος- το κόψαμε μόνοι μας.
Οι Έλληνες ελαττώνουν το κάπνισμα όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα αφορούν την περίοδο από το 2007 μέχρι το 2012. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η εξέλιξη αυτή δεν είναι απόρροια μόνο της οικονομικής κρίσης αλλά και αλλαγής κουλτούρας ενώ τονίζεται πως παρόλο που δεν εφαρμόζεται στην πραγματικότητα ο αντικαπνιστικός νόμος, έχει μειωθεί η ρύπανση από το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος η κατανάλωση τσιγάρων μειώθηκε πάνω από 30% στην Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στις ηλικίες 18- 24 ετών και μεταξύ 35- 44 ετών, ενώ η μόνη ηλικιακή κατηγορία στην οποία παρατηρείται αύξηση του καπνίσματος είναι μεταξύ 45 και 64 ετών. Μεγαλύτερη μείωση κατανάλωσης των τσιγάρων εμφανίζουν όσοι κάπνιζαν μέχρι 20 τσιγάρα την ημέρα σε αντίθεση με όσους κάπνιζαν περισσότερο από ένα πακέτο ημερησίως.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης εκτίμησε ότι η μείωση της ρύπανσης από το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους "αντικατοπτρίζει τη γενικότερη μείωση του καπνίσματος αλλά και τη μεταστροφή της κουλτούρας πολλών καπνιστών που σέβονται το δικαίωμα του κάθε πολίτη να αναπνέει καθαρό αέρα σε αυτούς τους χώρους" .
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, 20.000 Έλληνες φοιτητές συμμετείχαν σε έρευνα γνώμης που διεξήχθη πανελλαδικά από την Εθνική Επιτροπή σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 90% των φοιτητών πιστεύει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα εμφανίζεται ανεξέλεγκτη και το κράτος δεν κάνει ό,τι πρέπει για την εφαρμογή του νόμου κατά του καπνίσματος. Επίσης μόνο το 10% των ερωτηθέντων απάντησε ότι αντιμετώπισε δυσκολία να αγοράσει τσιγάρα κατά την παιδική ηλικία.
Τη δυσκολία του κράτους να ελέγξει τους «παράνομους» καπνιστές και να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο καταδεικνύουν και τα στοιχεία που προκύπτουν από την Γραμμή 1142 για το κάπνισμα. Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 έγιναν περίπου 3.500 έλεγχοι στην Ελλάδα από δημοτικές αστυνομίες, περιφερειακές ενότητες και λιμεναρχεία, ενώ οι αντίστοιχοι έλεγχοι το ίδιο τρίμηνο του 2012 ανέρχονταν σε 13.450 και το 2011 ξεπερνούσαν τους 25.000. Λιγότερα ήταν και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μετά την θέσπιση του νόμου και καθώς περνούσε ο καιρός. Συγκεκριμένα, το συνολικό ύψος προστίμων που επιβλήθηκαν ανερχόταν το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε 904.450 ευρώ, την ίδια περίοδο του 2012 σε 346.900 ευρώ και το αντίστοιχο διάστημα του 2013 σε μόλις 76.350 ευρώ.
Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, βασιζόμενοι σε άλλη έρευνα, ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού υποστηρίζει την αύξηση κατά 2 ευρώ, της τιμής του κάθε πακέτου αν τα χρήματα πρόκειται να δοθούν στην κοινωνική ασφάλιση. Όπως φαίνεται, το 72,1% των Ελλήνων συμφωνεί με τέτοια αύξηση μόνο εάν το ποσό αποδοθεί στον ΕΟΠΥΥ, ενώ αισθητά λιγότεροι, μόνο 43,6%, συμφωνούν να αυξηθεί η τιμή χωρίς να αποδοθούν τα έσοδα στον ΕΟΠΥΥ. Στην ίδια μελέτη εκτιμάται ότι, αν το πακέτο αυξανόταν κατά 2 ευρώ, θα οδηγούσε σε μειωμένη κατανάλωση κατά 20% και πρόσθετα κρατικά έσοδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα 330.000 ενήλικες θα έκοβαν το κάπνισμα, 125.000 νέοι δεν θα το άρχιζαν ποτέ, ενώ θα μπορούσαν να αποφευχθούν 192.000 πρόωροι θάνατοι από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Όπως υπογράμμισε ο Π. Μπεχράκης, οι δράσεις για τη συνέχιση της μείωσης του καπνίσματος στην Ελλάδα στρέφονται σήμερα στην εκπαιδευτική διαδικασία με την ανάπτυξη και εφαρμογή μεγάλης έκτασης επιμορφωτικών προγραμμάτων στα σχολεία.
(Πηγή:ΑΜΠΕ)[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος