Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
23 Δεκεμβρίου 2024, 05:03:39

Ψηφοφορία

Πρέπει να μπει φόρος υπέρ του ΕΟΠΥΥ στα τσιγάρα;

Ναι
Όχι

Αποστολέας Θέμα: Κάπνισμα.  (Αναγνώστηκε 482479 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

4 Ιουνίου 2009, 18:28:14
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ελευθεροτυπία, 04/06/2009.
Εφεξής το κάπνισμα θα επιτρέπεται μόνο σε ειδικούς χώρους, σύμφωνα με τους όρους που θα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία πρόκειται να εκδοθεί πριν από την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης (άρθρο 3, παρ. 1).

Προσεκτικά μη σκίσουμε κανένα καλσόν!
Δεν είμαι καπνιστής όμως η παραπάνω απαγόρευση θα έχει την τύχη των απαγορεύσεων για τη μη χρήση προστατευτικού κράνους στα δίτροχα! Που κάθε τόσο ανακοινώνονται με "ταρατατζουμ" τρομερές αυξήσεις  στα πρόστιμα, για μερικές μέρες όλοι επιστρατεύουν ότι κατσαρολικό και τετζερεδικό έχουν στο σπίτι που μπορεί να μοιάζει σαν κράνος (χαρακτηριστική η χρήση πλαστικών κρανών-παιχνιδιών αξίας 5 ευρώ) και μετά....τίποτα.
Επειδή είμαστε λίγες μέρες πριν την 1η Ιουλίου (που επίσης θυμίζω κανείς γιατρός δεν θα υποχρεώνεται για πάνω από 7 ενεργές ή 11 παντός τύπου....  ;D )  η παραπάνω αναφερόμενη απόφαση του ΥΥΚΑ έχει εκδοθεί; Οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν καθορίσει και διαμορφώσει χώρους ως καπνιστήρια;
Και κυρίως έχουν καθοριστεί οι όροι χρήσης τους; Γιατί εμένα τον θεριακλή εργαζόμενο δεν θα με χαλούσε καθόλου να βρίσκομαι κάθε 5 λεπτά στο καπνιστήριο για να ικανοποιήσω την "εξάρτησή" μου! (απέχοντας από την εργασία μου, αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια)
Επίσης σε μένα τον "Αρτέμη Μάτσα" μη καπνιστή, τι δυνατότητες μου δίνει ο νόμος να καταγγείλω την παραβίαση της παραπάνω απαγόρευσης ως εργαζόμενος κι ως χρήστης των δημόσιων υπηρεσιών; Τι πιθανότητες έχει η καταγγελία μου να αποδειχτεί τη στιγμή που για να αποδειχτεί η παράβαση πρέπει ο καπνιστής να "συλληφθεί" να καπνίζει; Να αρχίσουμε να "τραβάμε" κρυφά βίντεο με τις κάμερες των κινητών;
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Ιουνίου 2009, 19:03:39 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

19 Αυγούστου 2009, 19:50:09
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
19/08/2009.
Καθημερινή.

[spoiler]της Ιφιγενειας Διαμαντη.

Ενα απέραντο... τασάκι τείνει να γίνει το «απέραντο γαλάζιο», μετά την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους -άρα και στο εσωτερικό των πλοίων- επισημαίνει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Ερευνας Αιγαίου «Αρχιπέλαγος». Κι αυτό, επειδή όταν οι καπνίζοντες δεν βρίσκουν διαθέσιμο σταχτοδοχείο, σβήνουν τα αποτσίγαρα στο αποκαλούμενο «μεγάλο τασάκι» που εν προκειμένω είναι η θάλασσα. «Το πρόβλημα διογκώθηκε μετά την απαγόρευση, καθώς δεν υπήρχε ενημέρωση ή περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση», τονίζει στην «Κ» ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Αρχιπελάγους, Γιάννης Κουτελίδας. «Το τελευταίο διάστημα, στο κατάστρωμα των επιβατηγών πλοίων συγκεντρώνεται ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός από αποτσίγαρα, ενώ μεγάλο ποσοστό από τα σκουπίδια στις παραλίες αποτελούν πλέον... οι γόπες» προσθέτει. Για του λόγου το αληθές, φέτος το φθινόπωρο, το Αρχιπέλαγος σχεδιάζει να δώσει συνέχεια στην περσινή έρευνά του στις παραλίες της Ικαρίας και της Αττικής, προσθέτοντας ενδεχομένως τη Σάμο. Το ρεκόρ κατέχει η παραλία Θέρμα στην Ικαρία, όπου βρέθηκαν 78 «γόπες»/τ.μ., ικανές να ρυπάνουν 3.120 λίτρα νερού.

Αυτές οι «γόπες», όταν εκσφενδονίζονται από το κατάστρωμα στη θάλασσα, αποτελούν τροφή για φάλαινες, δελφίνια, ψάρια, θαλασσοπούλια και χελώνες, με καταστροφικές συνέπειες. Κι αυτό, επειδή το φίλτρο αποτελείται από 95% συνθετικό πολυμερές οξικής κυτταρίνης που διασπάται με πολύ αργούς ρυθμούς. Ειδικά τα μικρότερα είδη, μπορεί να πεθάνουν από την πείνα, επειδή η κατάποση του φίλτρου τούς δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είναι χορτάτα, ενώ παράλληλα μπορεί να τραυματίσουν ή και να φράξουν τον οισοφάγο, το στόμα και το στομάχι τους. «Τα επιβατηγά πλοία επιβάλλεται να εφοδιαστούν με ειδικά σταχτοδοχεία καταστρώματος, όπως συμβαίνει με τα ξένα πλοία», επισημαίνει ο διευθυντής του Αρχιπελάγους, Θοδωρής Τσιμπίδης. Πάντως, «περίπου 35 επιδαπέδια σταχτοδοχεία και 200 σταχτοδοχεία εξωτερικού χώρου έχει τοποθετήσει στα μεγάλα πλοία της η Blue Star», σύμφωνα με τον διευθυντή ξενοδοχειακού τμήματος της εταιρείας, Νίκο Τριανταφυλλίδη, ενώ φέτος για τρίτη σεζόν μοιράζει τα λεγόμενα χαρτονένια «σταχτοδοχεία παραλίας» στους επιβάτες.[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
 
 
 
 
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Ιουνίου 2010, 07:40:33 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Σεπτεμβρίου 2009, 22:54:32
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 20/09/2009.


[spoiler]Θύματα σαν σε «παγκόσμιο πόλεμο»
Reuters

To κάπνισμα θα σκοτώσει περί τα έξι εκατομμύρια άτομα το 2010, από ασθένειες σχετιζόμενες με αυτό, ανακοίνωσαν επιστήμονες, εξειδικευμένοι σε θέματα καρκίνου, σε σχετική έκθεσή τους. Ο νέος παγκόσμιος «Ιατρικός Ατλας» για τις συνέπειες του καπνίσματος, που συντάχθηκε από το Παγκόσμιο Ιδρυμα Πνευμονικών Παθήσεων και την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, εκτιμά ότι η χρήση καπνού κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως λόγω ιατρικών δαπανών, απώλειας παραγωγικότητας, αλλά και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

«Οι συνολικές οικονομικές ζημίες από τον καπνό μειώνουν τον εθνικό πλούτο με βάση το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (GDP) κατά 3,6%», αναφέρεται στην ίδια έκθεση και «o καπνός θα στοιχίσει τη ζωή περίπου έξι εκατομμυρίων ανθρώπων μόνο αυτόν τον χρόνο».

Εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, τότε έως το 2020, ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί σε 7 εκατομμύρια κατ’ έτος και σε 8 εκατομμύρια έως το 2030.

Πάντως, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, η συχνότητα του καπνίσματος έχει ελαττωθεί στις πλούσιες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και στην Ιαπωνία, ενώ αυξήθηκε στις περισσότερες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, επισημαίνεται σχετικά.

Αλλα ευρήματα της έκθεσης είναι διαθέσιμα στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

Ενδεικτικά, τα βασικά από αυτά:

- Ενα δισεκατομμύριο άνδρες καπνίζουν – το 35% από αυτούς κατοικεί σε πλούσιες χώρες και το 50% σε αναπτυσσόμενες.

- Περίπου 250 εκατομμύρια γυναικών καπνίζουν καθημερινά – το 22% ζει σε ανεπτυγμένες χώρες και 9% σε αναπτυσσόμενες.

- Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων είναι 23 φορές υψηλότερος στους άνδρες οι οποίοι καπνίζουν, συγκριτικά με τους μη καπνίζοντες, και 13 φορές υψηλότερος στις γυναίκες που καπνίζουν.

- Οι καπνίζοντες πεθαίνουν κατά μέσον όρο 15 χρόνια νωρίτερα από τους μη καπνίζοντες.

- Η χρήση καπνού θα σκοτώσει τελικά 250 εκατομμύρια από τους σημερινούς εφήβους και παιδιά.

- Σχεδόν το 1/4 των νέων ατόμων που καπνίζουν δοκίμασαν το πρώτο τους τσιγάρο πριν από την ηλικία των 10 ετών.

- Η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα κατά την εργασία σκοτώνει 200.000 εργαζομένους ετησίως.

- Εκατό εκατομμύρια άτομα εκτιμάται ότι πέθαναν εξαιτίας του καπνίσματος τον 20ό αιώνα[/spoiler]
 

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Ιουνίου 2010, 07:38:47 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Σεπτεμβρίου 2009, 23:39:19
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Chris123GR


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Από το παραπάνω link συγκρατώ το εξής φρικτό :

Η χρήση καπνού θα σκοτώσει τελικά 250 εκατομμύρια από τους σημερινούς εφήβους και παιδιά.
"One of the first duties of the physician is to educate the masses not to take medicine."
Sir William Osler (1849 - 1919), Aphorisms from his Bedside Teachings (1961) p. 105

14 Νοεμβρίου 2009, 08:14:45
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
[spoiler]Thu, 10 Jan 2002 23:30:00 | Susan Jeffrey

London, UK - Results of a randomized trial show that smokers who abstained from smoking for even a few weeks before elective orthopedic surgery had less than half the postoperative complications of those who continued to smoke prior to surgery. The researchers recommend that a program of smoking cessation intervention similar to the one used in their study prior to surgery be widely adopted. The report appears in the January 12, 2002 issue of the Lancet.1

"An effective smoking intervention program applied 6-8 weeks before surgery more than halved the frequency of postoperative complications, with the greatest effect on wound-related and cardiovascular complications," the authors, led by Dr Ann M Møller (Bispebjerg University Hospital, Copenhagen, Denmark), write. "Although the exact duration of smoking abstinence necessary cannot be concluded from these data, we recommend cessation of smoking for at least 6 weeks on the basis of our results."



Many effects of smoking reversible
Smoking has "repeatedly proved" to be an important risk factor for both intraoperative and postoperative complications, Møller et al point out. Smokers have an increased frequency of pulmonary, circulatory, and infectious complications, impaired wound healing and increased postoperative admittance to the intensive care unit, they write.

Potential mechanisms underlying these increased risks for smokers include smoking-induced chronic pulmonary changes - such as reduced clearance of pulmonary secretions, increased closing capacity and chronic obstructive lung disease - as well as impairment of cardiac and immune function. Studies have shown many of these changes are reversible, and have suggested that a period of 6-8 weeks of abstinence can provide substantial improvement.

In the current study, 120 patients undergoing elective hip and knee replacement who were also daily smokers were randomly assigned 6-8 weeks prior to surgery to a smoking intervention strategy or to a control group that received no smoking intervention. The intervention included counseling and nicotine replacement therapy, with a target of either smoking cessation or of a reduction of at least 50% in tobacco consumption.

Eight controls and four patients in the intervention group had their operations either postponed or cancelled, and were excluded from the final analysis, leaving 52 controls and 56 patients in the intervention group. They found that patients in the intervention group had less than half the number of complications seen in the control group, with the most significant effects on wound-related and cardiovascular complications, and the need for secondary surgery.

Postoperative complications: smoking invention group versus controls

Complications
 Smoking intervention group
 Controls
 p value
 
Overall complications
 18%
 52%
 0.0003
 
Wound-related complications
 5%
 31%
 0.001
 
Cardiovascular complications
 0%
 10%
 0.08
 
Secondary surgery
 4%
 15%
 0.07
 


Median length of stay in the orthopedic department was reduced in the smoking intervention group by an average of 2 days, the researchers point out. "Furthermore, [the control group] spent many more days in other departments than did the intervention group," they write. "More than two thirds of these days were spent in the intensive care unit."

Smoking is a risk factor for wound infection and cardiopulmonary complications in almost any type of surgery, with smokers comprising a "considerable proportion" of total postoperative complications, Møller et al point out.

If preoperative smoking intervention can reduce these complications, the savings in personal suffering and financial expense should be substantial.
"If preoperative smoking intervention can reduce these complications, the savings in personal suffering and financial expense should be substantial," the researchers conclude. "The results of our study should be considered by a health-technology assessment, to test applicability and cost benefit when the intervention is implemented in general practice."


Source
1) Effect of preoperative smoking intervention on postoperative complications: a randomised clinical trial2002; 359(9301):114-7 


[/spoiler]





Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Ιουνίου 2010, 07:36:01 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Δεκεμβρίου 2009, 08:52:15
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
TA NEA,
19/12/2009.

[spoiler]TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ , Του SΤΕVΕ CΟΝΝΟR

   
Μια νέα γενετική μετάλλαξη αποκτά ένας τυπικός καπνιστής κάθε 15 τσιγάρα που καπνίζει, σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων από 10 χώρες οι οποίοι κατόρθωσαν να «ξεκλειδώσουν» για πρώτη φορά τις αλλαγές στον γενετικό κώδικα δύο εκ των πιο κοινών καρκίνων, του πνεύμονα και του δέρματος. Η σημαντική αυτή έρευνα δημιουργεί προσδοκίες για πιο αποτελεσματικά φάρμακα αλλά και ελπίδες για ταχύτερο εντοπισμό των όγκων μέσω εξετάσεων αίματος, καθώς τώρα μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις μεταλλάξεις που μετατρέπουν ένα υγιές κύτταρο σε καρκινικό. Η καταγραφή του γονιδιώματος βέβαια θα διαρκέσει τουλάχιστον 5 χρόνια.

Ρώσικη ρουλέτα.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα μελετώντας πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα ότι οι γενετικές μεταλλάξεις ανέρχονται σε περισσότερες από 23.000 και προέρχονται από τοξίνες που βρίσκονται στα τσιγάρα και συσσωρεύονται στη διάρκεια της ζωής. Μελέτησαν επίσης ασθενείς με κακοήθη μελανώματα και ανακάλυψαν ότι το DΝΑ του καρκίνου του δέρματος περιέχει περισσότερα από 30.000 γενετικά λάθη τα οποία προκαλούνται σχεδόν αποκλειστικά από εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο. Όλες αυτές οι μεταλλάξεις δεν είναι βλαβερές, ορισμένες όμως προκαλούν καρκίνο.

Ο ερευνητής δρ Πίτερ Κάμπελ που συμμετείχε στην έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Νature» χαρακτήρισε το κάπνισμα «ρώσικη ρουλέτα. Τις περισσότερες φορές οι μεταλλάξεις θα εντοπιστούν σε “αθώα” τμήματα του γονιδιώματος, αρκούν όμως μερικές φορές για να προκαλέσουν καρκίνο.

Αυτό που απομένει να αποδειχθεί είναι η θεωρία ότι κόβοντας το κάπνισμα τα κύτταρα του πνεύμονα που περιέχουν μεταλλάξεις αντικαθίστανται με νέα, χωρίς γενετικά σφάλματα». [/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Μαρτίου 2010, 18:25:18
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

24 Μαρτίου 2010, 00:46:36
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία, 23/03/2010.

[spoiler]Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ, αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, διευθυντή Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), προέδρου Παγκόσμιας Ενωσης Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας

Η υγεία των καπνιστών δεν απειλείται μόνον από το παθητικό κάπνισμα. Πρόσφατα, στην ιατρική ορολογία αναφέρεται, εκτός από το παθητικό κάπνισμα, το τριτογενές κάπνισμα ή «κάπνισμα από τρίτο χέρι».
 
Από το Κέντρο Ερευνας για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, διαπιστώθηκε ότι, στα ρούχα ή στα μαλλιά των καπνιστών, στις μαλακές επιφάνειες των επίπλων και σε άλλους εσωτερικούς χώρους, μπορεί να παραμείνουν τοξικές ουσίες του καπνού για ώρες ή και μέρες μετά το σβήσιμο του τσιγάρου. Οσο δε πιο περιορισμένος είναι ο χώρος, όπως τα μικρά δωμάτια ή το εσωτερικό των αυτοκινήτων, τόσο πιο έντονο είναι το φαινόμενο αυτό.

Οι τοξικές αυτές ουσίες, που περιέχονται στο αόρατο αλλά τοξικό μίγμα αερίων και μορίων, περιλαμβάνει βαρέα μέταλλα, καρκινογόνες ουσίες και ραδιενεργά υλικά. Εκτός, όμως από τις ίδιες καρκινογόνες ουσίες που περιλαμβάνονται στον καπνό του τσιγάρου, δημιουργούνται και νέες από την επιμόλυνση χημικών παραγόντων που βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους από συστατικά του καπνού.

Η νικοτίνη, για παράδειγμα, παραμένει στις επιφάνειες των εσωτερικών χώρων για μεγάλο διάστημα και αλληλεπιδρά με το νιτρώδες οξύ που σχηματίζει το αέριο νιτρώδες οξείδιο, το οποίο απελευθερώνεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και τις συσκευές αερίου. Οταν η νικοτίνη συνδυάζεται με το νιτρώδες οξύ, σχηματίζονται οι καρκινογόνες νιτροσαμίνες (TSNA).

Εχει, επίσης, διαπιστωθεί, πως, παρ' όλο που είναι καλύτερα να καπνίζει κάποιος σε υπαίθριους χώρους παρά σε εσωτερικούς, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κατάλοιπα του καπνού που επικολλώνται στο δέρμα, στα μαλλιά και στα ρούχα του καπνιστή, τον ακολουθούν πίσω στον εσωτερικό χώρο και διαχέονται παντού. Η διαπίστωση αυτή αποδυναμώνει σημαντικά την ισχύουσα εντύπωση ότι το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους δεν αποτελεί απειλή για τους μη καπνιστές.

Η απειλή του τριτογενούς καπνίσματος είναι πολύ πιο ισχυρή για τα παιδιά, τα οποία παίζοντας και μπουσουλώντας αγγίζουν τα κατάλοιπα του καπνού στα αντικείμενα, τα μεταφέρουν στο στόμα τους και τα καταπίνουν, ενώ έχει αναφερθεί και άμεση επικάθηση της νικοτίνης στο δέρμα του παιδιού, η οποία στη συνέχεια, εφόσον υπάρχει στην ατμόσφαιρα νιτρώδες οξύ, που συνήθως υπάρχει, σχηματίζει τις καρκινογόνες νιτροσαμίνες.

Το τριτογενές κάπνισμα, εφόσον επικάθεται και δεν αιωρείται, δεν αντιμετωπίζεται με αερισμό των χώρων, όπως το παθητικό κάπνισμα, αλλά μόνο με την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους.

Συμβουλευτική Γραμμή Πρόληψης ΙΚΠΙ: 2107222727

Ιστοσελίδα Υγείας - Πρόληψης: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος[/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Απριλίου 2010, 10:17:28
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία 13/04/2010.

[spoiler]Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ, αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, διευθυντή Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), προέδρου Παγκόσμιας Ενωσης Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας Το κάπνισμα έγινε ευρύτερα γνωστό με την ανακάλυψη της Αμερικής και την εισαγωγή του καπνού από τις Αντίλες στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα από τον Κολόμβο.
Οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων δεν ήταν φιλικές προς τον καπνό. Το 1604 ο βασιλιάς Ιάκωβος Α' της Αγγλίας αποκήρυξε τη χρήση καπνού ως «απαίσια για τα μάτια, μισητή για τη μύτη, καταστροφική για το μυαλό και επικίνδυνη για τα πνευμόνια». Ο Λουδοβίκος ΙΓ' της Γαλλίας έστελνε τους καπνιστές στα κάτεργα, ο Πάπας αφόριζε τους καπνιστές, οι Ρώσοι τούς επέβαλλαν την ποινή του ραβδισμού και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ορισμένοι από τους καπνιστές οδηγούνταν μέχρι την αγχόνη. Ο καπνός στην Ελλάδα άρχισε να καλλιεργείται στα μέσα του 17ου αιώνα. Στα τέλη του 18ου αιώνα κατασκευάστηκαν τα πρώτα τσιγάρα, οπότε και το κάπνισμα έγινε κοινωνικά αποδεκτή συνήθεια στον δυτικό κόσμο. Εν συνεχεία, η συνήθεια του καπνίσματος διαδόθηκε, κυρίως στον ανδρικό πληθυσμό. Το 1904 μια γυναίκα συλλαμβάνεται στη Νέα Υόρκη επειδή κάπνιζε μέσα σε αυτοκίνητο! Αρχικά, το κάπνισμα αποτελούσε μια ακριβή συνήθεια για λίγους προνομιούχους. Μετά τις απαρχές του 20ού αιώνα διαδόθηκε στον πολύ κόσμο όταν βιομηχανοποιήθηκε ο ακατέργαστος καπνός και άρχισε να πουλιέται ως τσιγάρο σε μεγάλες ποσότητες. Στη δεκαετία του 1920, χάρη στη διαφήμιση, έγινε σύμβολο της λαμπρής και ανέμελης ζωής. Παρά το γεγονός ότι το 1912 γίνεται για πρώτη φορά λόγος για πιθανή σχέση του καπνίσματος με τον καρκίνο του πνεύμονα, μόνο το 1962, με την ιστορική μελέτη των Αγγλων επιδημιολόγων R. Doll και R. Peto, τεκμηριώνεται επιστημονικά η σχέση αυτή.

Σήμερα, είναι γνωστό ότι ο καπνός του τσιγάρου αποτελεί σύνθετο μίγμα από περισσότερες από 4.300 ουσίες, μεταξύ των οποίων και η νικοτίνη, καθώς και περισσότερες από 250 γνωστές καρκινογόνες ουσίες. Κατά την καύση του τσιγάρου διακρίνεται μια φάση αερίων και μια φάση σωματιδίων. Από τις ουσίες της αέριας φάσης, το μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου, οι πτητικές θειούχες ενώσεις, οι πτητικοί υδρογονάνθρακες, το υδροκυάνιο, τα νιτρίλια, οι αλκοόλες, οι αλδεΰδες και οι κετόνες προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Αξίζει να σημειωθεί πως η φορμαλδεΰδη, που περιέχεται στον καπνό, χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των νεκρών ιστών, το κυανιούχο άλας χρησιμοποιείται στα ποντικοφάρμακα, το βενζόλιο στις βαφές και στο συνθετικό λάστιχο, το βουτάνιο στο υγρό των αναπτήρων, η αμμωνία στα καθαριστικά και το DDT στα εντομοκτόνα. Η φάση των σωματιδίων περιέχει νικοτίνη, νερό και πίσσα.

Η νικοτίνη είναι η κύρια ουσία που ευθύνεται για την εξάρτηση που αναπτύσσεται από τον καπνό. Η τοξική της δράση είναι μέτρια συγκριτικά με την τοξικότητα των υπόλοιπων συστατικών του καπνού. Η νικοτίνη όπως και το μονοξείδιο του άνθρακα δεν έχουν καρκινογόνο δράση, ενώ η πίσσα είναι ένωση πολλών ουσιών, μερικές από τις οποίες είναι καρκινογόνες (πολυκυκλικοί και αρωματικοί υδρογονάνθρακες). Η πίσσα έχει σκούρο χρώμα και κολλώδη υφή. Επικάθεται στους βλεννογόνους του στόματος, των πνευμόνων, του στομάχου και του εντέρου, συμβάλλοντας στην πρόκληση καρκίνου αυτών των περιοχών, αλλά και στην εκδήλωση εμφυσήματος, χρόνιων αναπνευστικών ή και άλλων παθήσεων.

Το μονοξείδιο του άνθρακα αποτελεί βλαπτική ουσία που περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου. Παράγεται από την καύση βενζίνης, κάρβουνου, ξύλου και τσιγάρου.

Είναι ένα άοσμο, άχρωμο αέριο που παρεμποδίζει την οξυγόνωση των ιστών. Ετσι, προκαλούνται χρόνιες βλάβες στους ιστούς. Η ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα που περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου είναι τουλάχιστον τόσο υψηλή όσο εκείνη ενός μη καταλυτικού βενζινοκινητήρα.

Συμβουλευτική Γραμμή Πρόληψης ΙΚΠΙ: 210-7222727

Ιστοσελίδα Υγείας - Πρόληψης: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος [/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Απριλίου 2010, 12:20:47 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Απριλίου 2010, 12:27:25
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
06/04/2010.
Ελευθεροτυπία.

[spoiler]Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ, αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, διευθυντή Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), προέδρου Παγκόσμιας Ενωσης Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας Οι πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του καπνίσματος είναι οι εξής:
1. Φορολογία / τιμές. Αύξηση της τιμής κατά 25% οδηγεί σε μείωση της συχνότητας του καπνίσματος κατά 7-13%. Το ποσοστό αυτό αυξάνει με το πέρασμα του χρόνου. Μεγαλύτερη μείωση σημειώνεται στους νέους και σε καπνιστές χαμηλού οικονομικού επιπέδου. Οι αποδείξεις είναι ισχυρές και προέρχονται από διαφορετικές μελέτες σε πολλές χώρες. Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από το μέγεθος της αύξησης και την αρχική τιμή. Τα ζητήματα-προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν κατά την εφαρμογή αυτού του μέτρου αφορούν τις ενδεχόμενες έντονες αντιδράσεις από τις καπνοβιομηχανίες, καθώς και την πιθανή αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Εκτός από τη μείωση του καπνίσματος, με την αύξηση της φορολογίας δημιουργούνται κεφάλαια για χρηματοδότηση άλλων προγραμμάτων κατά του καπνίσματος.

2. Απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Σημειώνεται μείωση του καπνίσματος κατά 5-10% εξαιτίας της απαγόρευσης καπνίσματος σε χώρους εργασίας και μείωση 2-4% εξαιτίας της απαγόρευσης σε χώρους εστίασης και άλλους δημόσιους χώρους. Μεγαλύτερη επίδραση σημειώνεται σε άτομα μεγάλου εισοδήματος και στους άνδρες ηλικίας 24-54 ετών. Θεωρείται μέτρο σχετικά χαμηλού κόστους. Ωστόσο, οι απαγορεύσεις πρέπει να είναι αυστηρές και να υπάρχει μηχανισμός ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, ενώ είναι αναγκαίες η διαφήμιση και η δημοσιοποίηση των μέτρων. Τα ζητήματα-προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν κατά την εφαρμογή αυτών των πολιτικών αφορούν πιθανές αντιδράσεις από ορισμένες επιχειρήσεις, κυρίως εστίασης και ψυχαγωγίας.

3. Περιορισμοί στη διαφήμιση. Σημειώνεται μείωση του καπνίσματος κατά 6% έπειτα από πλήρη απαγόρευση. Οι νέοι είναι πιθανότερο να επηρεάζονται περισσότερο από διαφημίσεις που προωθούν προϊόντα καπνού. Θεωρείται μέτρο σχετικά χαμηλού κόστους, οι απαγορεύσεις όμως πρέπει να είναι καθολικές, χωρίς εξαιρέσεις. Τα ζητήματα-προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν κατά την εφαρμογή αυτών των περιορισμών αφορούν πιθανές αντιδράσεις από διαφημιστικές εταιρείες.

4. Προειδοποιητικές ετικέτες. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου δεν προσδιορίζεται σαφώς, ενώ λίγες είναι οι μελέτες των τελευταίων ετών που εξετάζουν την αποτελεσματικότητα, με αντικρουόμενα όμως αποτελέσματα. Ενδέχεται να αποτελεί αποτελεσματική στρατηγική για τις χώρες χαμηλού οικονομικού επιπέδου. Η εφαρμογή της απαιτεί μεγάλου μεγέθους προειδοποιητικές ετικέτες και ενδεχομένως συνοδευτικές ενημερωτικές εκστρατείες, ιδίως σε φτωχότερες χώρες, όπου η συχνότητα του καπνίσματος αυξάνεται.

5. Εκστρατείες με τη χρήση μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι εκστρατείες ενημέρωσης οδηγούν σε μείωση του καπνίσματος κατά 5-10%. Ο πληθυσμός-στόχος στον οποίο απευθύνονται οι εκστρατείες εξαρτάται από τον σχεδιασμό τους. Θεωρούνται μέτρο σχετικά χαμηλού κόστους και επιτυγχάνουν μεγάλη πληθυσμιακή κάλυψη. Η δαπάνη πρέπει όμως να είναι επαρκής και να διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συμβουλευτική Γραμμή Πρόληψης ΙΚΠΙ: 210-7222727

Ιστοσελίδα Υγείας-Πρόληψης: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος [/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Απριλίου 2010, 15:06:34
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

Νίκος Αγγελής


γεια σας συνάδελφοι, με αφορμή το νήμα που φτιάξατε θέλω να ζητήσω λίγο τη βοήθεια σας. καπνίζω και εγώ από τα 18 μου, τελευταία χρόνια άγγιζα 2 πακέτα τη μέρα. η κοπέλα μου με 3 πακέτα το έκοψε με τη μία, χωρίς αγωγή χωρίς τίποτα και πλέον δεν καπνίζει 2 χρόνια. εγώ είμαι λίγο δύσκολος ( nicotine abstinence πάει σύννεφο). θέλω να το κόψω αλλά αυτό το ρημάδι σύνδρομο στέρησης με τρελαίνει. υποσχέθηκα στη γυναίκα μου και στον εαυτό μου με το που πάρω πτυχίο να το κόψω..το πήρα πριν 2 εβδομάδες και σήμερα τέλειωσε η περίοδος χάριτος..αυτοκόλλητα στο μπράτσο δεν μου κάνουν τίποτα, βρήκα εδώ κάτι χαπάκια νικοτίνης κάπως με καταλαγιάζουν αλλά βλέπω πόση νικοτίνη έχουν μέσα και απογοητεύομαι..
καμιά βοήθεια από εδώ?  ;D

21 Μαΐου 2010, 00:17:19
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία, 18/05/2010.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ, αν. καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής, Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, προέδρου ΕΟΦ.

[spoiler]Οι μισοί θάνατοι από αυτούς που οφείλονται στη χρήση καπνού συμβαίνουν κατά τα πλέον παραγωγικά χρόνια της ζωής.
Αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση των δεικτών παραγωγικότητας και την απώλεια οικονομικών ευκαιριών για ανάπτυξη. Το γεγονός ότι οι πληθυσμοί που θα πληγούν περισσότερο είναι αυτοί που αποτελούν το βασικό παραγωγικό δυναμικό του πλανήτη καθιστά το πρόβλημα ακόμα σοβαρότερο, ενώ οι απώλειες παραγωγικότητας είναι τεράστιες. Αλλά εκτός από την πρώιμη θνησιμότητα, οι καπνιστές έχουν και μεγαλύτερη νοσηρότητα, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένο αριθμό απουσιών από την εργασία, μειωμένη παραγωγικότητα κατά την εργασία και πρόωρη αποχώρηση από την εργασία.

Ασφαλώς, πέρα από τις έμμεσες οικονομικές απώλειες, τα προβλήματα υγείας που προκαλεί ο καπνός δημιουργούν μια τεράστια επιβάρυνση στα συστήματα υγείας. Οι χρόνιοι καπνιστές νοσηλεύονται συχνότερα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και καταναλώνουν περισσότερους πόρους του συστήματος σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Ετσι, το κόστος θεραπείας και νοσηλείας τους είναι ιλιγγιώδες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, το κόστος της φροντίδας υγείας για τα νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα ανέρχεται από 0,1 έως και 1,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Εξαιτίας του κόστους αυτού, το κάπνισμα θεωρείται ο μεγαλύτερος παράγοντας δαπανών για το ασφαλιστικό σύστημα. Το άμεσο και έμμεσο κόστος του καπνίσματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπολογίζεται για το 2000 μεταξύ 97,7 και 130,3 δισ. ευρώ. Συνολικά, στις ΗΠΑ, το κόστος από την απώλεια της παραγωγικότητας και την επιβάρυνση των υπηρεσιών υγείας εκτιμάται ότι φτάνει τα 10,47 δολάρια για κάθε πακέτο τσιγάρων που πωλείται. Για την Ελλάδα έχει υπολογιστεί ότι το κόστος περίθαλψης νοσημάτων που οφείλονται στο κάπνισμα ξεπερνά τα 2,14 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις δυνατότητες του συστήματος υγείας, ενώ ειδικότερα για το ΕΣΥ, η νοσηλεία ασθενών εξαιτίας του τσιγάρου κοστίζει περισσότερο από 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αλλά και ο ίδιος ο καπνιστής επιβαρύνεται οικονομικά για την αγορά των τσιγάρων. Για μια μέση κατανάλωση 20 τσιγάρων την ημέρα, ένας Ελληνας καπνιστής ξοδεύει περίπου 60 ευρώ τον μήνα ή 720 ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το κάπνισμα φτάνει να κοστίζει έως 80 ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα ή πάνω από 2,6 ευρώ την ημέρα. Το ποσό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο για πολλούς καπνιστές που καπνίζουν περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα.

Από την άλλη, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΠΟΥ, ο έλεγχος του καπνίσματος εξακολουθεί να υποχρηματοδοτείται. Ετησίως δαπανώνται 173 φορές περισσότερα δολάρια απ' όσα συλλέγονται ανά τον κόσμο από τον επιβληθέντα φόρο στον καπνό, προκειμένου να εφαρμοστούν αντικαπνιστικές δραστηριότητες. Οι δε αντικαπνιστικές δραστηριότητες που εφαρμόζονται καλύπτουν κάτω του 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 2009 μόνο σε 17 χώρες ίσχυαν αντικαπνιστικά μέτρα.

Μία ακόμα κρίσιμη παράμετρος είναι η κοινωνική διάσταση των επιπτώσεων του καπνίσματος. Στις περισσότερες χώρες, οι άνθρωποι από τα χαμηλότερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι καπνιστές, αλλά και να νοσήσουν ή να πεθάνουν από αιτίες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Η καθημερινή κατανάλωση προϊόντων καπνού επιβαρύνει οικονομικά τις φτωχότερες οικογένειες και δυσχεραίνει την πρόοδο, ακόμα και την επιβίωσή τους. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας καπνιστής ξοδεύει κατά μέσο όρο περισσότερα από 80.000 ευρώ για αγορά τσιγάρων στη διάρκεια της ζωής του.

Ιστοσελίδα Υγείας - Πρόληψης: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος[/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Μαΐου 2010, 00:58:39
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία, 27 Μαΐου 2010.
 
[spoiler]Έρευνα του ευρωβαρόμετρου

Πρωταθλητές στο κάπνισμα οι Έλληνες
Το 42% καπνίζει έναντι 29% στην Ε.Ε.

Τα πρωτεία στο κάπνισμα και την κατανάλωση προϊόντων καπνού έχουν οι Έλληνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τα στοιχεία του ευροβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε 3-19 Οκτωβρίου του 2009.
 Η έρευνα έδειξε πως το 42% των Ελλήνων καπνίζουν, 47% οι άνδρες και 38% οι γυναίκες, όταν ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 29% με 35% για τους άνδρες και 25% για τις γυναίκες.

Την Ελλάδα στη λίστα με τους φανατικούς του καπνίσματος ακολουθούν η Βουλγαρία με 39% και η Ουγγαρία με 38% ενώ αντίθετα στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Σουηδία με 16% και η Φινλανδια με 21%. Οι Έλληνες καπνιστές δηλώνουν πως καταναλώνουν κατά μέσο όρο 21,4 τσιγάρα ημερησίως, έναντι 14,4 στην Ε.Ε.

Ακόμη το 44% των Ελλήνων και το 49% των Ευρωπαίων δηλώνουν πως δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ το κάπνισμα.

Όσον αφορά στις ηλικίες, οι Έλληνες ξεκινούν από αρκετά μικροί καθώς το 39% της ηλικίας 15-24 ετών δηλώνουν ότι καπνίζουν. Στις ηλικίες 25-39 το ποσοστό φτάνει το 54% έναντι 37% στην Ε.Ε. και στους πολίτες 40-54 ετών το 57% έναντι 35% στην Ε.Ε. Αντίθετα στις ηλικίες άνω των 55 ετών μειώνεται αισθητά καθώς μόλις το 23% δηλώνει ότι καπνίζει.

Τέλος, το 11% των Ελλήνων δηλώνει ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες επιχείρησε μια φορά να κόψει το κάπνισμα, το 5% «δύο έως πέντε φορές» και το 1% “πάνω από πέντε φορές”.

Από αυτούς, το 54% των Ελλήνων δηλώνουν ότι άντεξαν χωρίς τσιγάρο “λιγότερο από μια βδομάδα”, το 29% «μεταξύ μιας και οκτώ εβδομάδων» και το 15% «πάνω από δύο μήνες». [/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Μαΐου 2010, 17:14:11
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ελευθεροτυπία, 30/05/2010.

[spoiler]Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ Αύριο είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος και τα τελευταία χρόνια, με τις εφαρμογές των αντικαπνιστικών νόμων ανά την υφήλιο, κάπνισμα και ιατρική έχουν γίνει άσπονδοι εχθροί. Ομως το «μίσος» είναι αμφιλεγόμενο, καθώς πολλοί γιατροί άλλα λένε και άλλα κάνουν, κάτι σαν το «δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις».
 Το πρόβλημα έχει βαθιές ρίζες. Αρχίζει από τα εφηβικά χρόνια τους και εδραιώνεται στα φοιτητικά. Αυτό αποδεικνύει έρευνα που διενήργησε το 2009 το τμήμα Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και το τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποκαλύπτοντας ότι το ποσοστό των καπνιστών στους τριτοετείς φοιτητές των ιατρικών σχολών είναι πολύ υψηλό.

Ισότητα μεταξύ φύλων

Η Νοσηλευτική Σχολή Λάρισας έχει τα πρωτεία στους καπνιστές, με ποσοστό 52,4%, ακολουθεί η Οδοντιατρική Αθηνών με 38,7%, έπονται η Ιατρική Αθηνών και Ιωαννίνων με 30%, και τελευταίες είναι οι νοσηλευτικές σχολές Αθηνών, με ποσοστό 16,3%.

* Το 44,7% των καπνιστών φοιτητών συμφωνεί με τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 55,3% αν αφορά κάπνισμα σε εστιατόρια και μειώνεται στο 31,7% όταν αφορά νυχτερινά κέντρα μπαρ καφετερίες. Τα αντίστοιχα ποσοστά των μη καπνιστών είναι 87,9% υπέρ της γενικής απαγόρευσης, 92,2% όταν πρόκειται για χώρους εστίασης και κατεβαίνει στο 78,5% για τα νυχτερινά κέντρα.

* Το 54,4% των τριτοετών φοιτητών ιατρικών σχολών δήλωσαν ότι έχουν καπνίσει στο παρελθόν, ενώ το ποσοστό των τακτικών καπνιστών ανέρχεται σε 28,8%. Το 10% των φοιτητών είπαν ότι δοκίμασαν το κάπνισμα στην ηλικία των 11-15 ετών. Καταρρίπτονται επίσης οι μύθοι που θέλουν τους άνδρες πιο θεριακλήδες. Η έρευνα δείχνει ότι διαφορές στη συνήθεια του καπνίσματος ανάμεσα στα φύλα δεν υπάρχουν.

**Προκύπτει ότι το 48% των φοιτητών -ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό- ζει σε καπνιστικό περιβάλλον τόσο στο σπίτι όσο και στους δημόσιους χώρους. Το 22,5% των φοιτητών ιατρικής, το 22% της φαρμακευτικής και το 27,7% της νοσηλευτικής παραδέχονται ότι καπνίζουν στους διαδρόμους των σχολών τους. Εξαίρεση αποτελούν καπνιστές φοιτητές της οδοντιατρικής, που εξαιτίας ειδικών συνθηκών (στις αίθουσες υπάρχουν ιατρεία-εργαστήρια με ασθενείς) καπνίζουν στο προαύλιο (31,5%).

Το 40% των φοιτητών από όλες τις σχολές δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν υπάρχει κανονισμός ή πινακίδες στις σχολές που να απαγορεύουν το κάπνισμα. Βέβαια η έρευνα έγινε λίγο πριν από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά από πότε ο νόμος είναι πάνω από τους κανόνες της ιατρικής;

Η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας Τζένη Κρεμαστινού επισημαίνει ότι οι φοιτητές των επαγγελμάτων υγείας καπνίζουν σε πολύ υψηλά ποσοστά, όπως και ο υπόλοιπος ενήλικος πληθυσμός της Ελλάδας.

«Οι φοιτητές δεν παίρνουν στοχοποιημένη εκπαίδευση για το κάπνισμα γενικότερα και δεν είναι ουσιαστικά ευαισθητοποιημένοι για τον ρόλο τους ως προτύπων συμπεριφοράς τόσο στους μελλοντικούς ασθενείς τους όσο και στην κοινωνία».

Η πρωτογενής πρόληψη

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα οι φοιτητές των επαγγελμάτων υγείας εκπαιδεύονται σε κλινικά μαθήματα μετά το τρίτο έτος σπουδών.

Συγκεκριμένα η πλειονότητα των φοιτητών, σε ποσοστό που κυμάνθηκε μεταξύ 94% και 98,3%, πιστεύουν ότι οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να εκπαιδευθούν στις τεχνικές διακοπής του καπνίσματος σε προπτυχιακό επίπεδο, ενώ μόνο 10,7% δήλωσαν ότι είχαν τέτοιου είδους εκπαίδευση. Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα: Γιατί στις ιατρικές σχολές δεν υπάρχουν μαθήματα εκπαίδευσης στην αντικαπνιστική εκστρατεία;

Οι γιατροί ασκούν σημαντική επιρροή στους ασθενείς. Τη δεκαετία του '50 οι διαφημιστικές εταιρείες τούς χρησιμοποίησαν στο έπακρο στις διαφημίσεις τους για την εξάπλωση του καπνίσματος. Την επιρροή αυτή φαίνεται ότι τη γνωρίζουν οι μελλοντικοί γιατροί, αλλά αδυνατούν να την ενσωματώσουν στη συμπεριφορά τους, καθώς στο ερώτημα εάν θεωρούν τους εαυτούς τους πρότυπο, οι φοιτητές ιατρικής απάντησαν θετικά σε ποσοστό 55,4%, οι φοιτητές οδοντιατρικής σε ποσοστό 57,1%, της φαρμακευτικής 37,3% και οι φοιτητές νοσηλευτικής σε ποσοστό 70,2%.

Πάνω σε αυτό η Αναστασία Μπαρμπούνη παιδίατρος, επιμελήτρια του Τομέα Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, τονίζει ότι ακόμη και μια σύντομη συμβουλή από έναν επαγγελματία υγείας ενισχύει την προσπάθεια του καπνιστή να διακόψει το κάπνισμα. «Μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές μείωσης των θανάτων συνεπεία του καπνίσματος είναι η ενθάρρυνση της συμμετοχής των επαγγελματιών υγείας κυρίως στην πρωτογενή πρόληψη, αλλά και τη συμβουλευτική των καπνιστών για τις μεθόδους διακοπής του καπνίσματος».

Η ταυτότητα της έρευνας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ οργάνωσαν ένα πρόγραμμα προκειμένου να μελετήσουν τον επιπολασμό του καπνίσματος και των καπνιστικών συνηθειών των φοιτητών σε σχολές επαγγελμάτων υγείας σε 50 χώρες. Στην Ελλάδα το πρόγραμμα υλοποιήθηκε το 2009 από το τμήμα Δημόσιας και Διοικητικής Υγιεινής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και από το τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο τρόπος διεξαγωγής της μελέτης έγινε με την τεχνογνωσία του ΠΟΥ και συγκεκριμένα με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τριτοετείς φοιτητές των ιατρικών, οδοντιατρικών, φαρμακευτικών και νοσηλευτικών σχολών. Στο ερωτηματολόγιο χρησιμοποιήθηκε κοινή μεθοδολογία με 57 ερωτήσεις. Η ανταπόκριση των σχολών που επιλέγησαν στο στάδιο της δειγματοληψίας ανήλθε σε 90% και η ανταπόκριση των φοιτητών στο 85%. Το δείγμα αποτέλεσαν 637 τριτοετείς φοιτητές επαγγελμάτων υγείας. Το 66% ήταν γυναίκες και 34% άνδρες.

rpsoul@enet.gr [/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Μαΐου 2010, 17:17:15 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

3 Ιουνίου 2010, 07:29:32
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από σχετικό μήνυμα που παραθέτει σε άλλο σημείο του φόρουμ ο Διακομιστής.


Κρατώ πιο πολύ το ότι 20.000 Έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα και από αυτούς οι 600 ήταν απλά παθητικοί καπνιστές.


Ελευθεροτυπία, 01/06/2010.

[spoiler]ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ «ΤΕΛΟΣ» ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Κάπνισμα στοπ παντού
Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ Την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους από 1η Σεπτεμβρίου 2010 αποφάσισε χθες η Εθνική Επιτροπή Κατά του Καπνίσματος, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίασή της η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Παράταση οκτώ μηνών θα δοθεί στα καζίνα και στα νυχτερινά κέντρα, με μουσική, τα οποία έχουν περισσότερα από 300 τραπέζια.
 «Ο τελευταίος νόμος που εφαρμόζεται είχε προβλήματα όσον αφορά τη σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή του. Επρεπε να έρθουμε να φέρουμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο να καλύπτει αυτά τα προβλήματα και να δίνει ένα στίγμα μεγαλύτερης αποφασιστικότητας και αποτελεσματικότητας», δήλωσε η υπουργός Υγείας, μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

«Ο προηγούμενος νόμος είχε μια σειρά από εξαιρέσεις, είτε εξαιρέσεις που έβγαιναν τελείως εκτός εφαρμογής του νόμου, όπως ήταν τα καζίνα, είτε εξαιρέσεις που δημιουργούσαν αντιθέσεις και ανισότητες μέσα στους ίδιους τους επαγγελματικούς χώρους, όπως για παράδειγμα στους χώρους εστίασης.

Ηταν οι προβλέψεις του νόμου τέτοιες, που σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία απαιτούσαν επιπλέον επενδύσεις για τους επαγγελματίες».

Μεταξύ άλλων επισήμανε πως ο νόμος «είχε αδυναμία αποτελεσματικού ελέγχου καθώς επιφορτίστηκε το ΣΕΥΥΠ με την κύρια ευθύνη ελέγχου, κάτι το οποίο βέβαια δεν θα ήταν δυνατό και αποτελεσματικό σε όλη τη χώρα. Δεδομένου ότι φυσικά το ΣΕΥΥΠ έχει και άλλες σοβαρές ευθύνες εποπτείας ευρύτερα στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας».

«Με το σχέδιο νόμου το οποίο θα έρθει στη Βουλή, θα ενεργοποιείται και θα έχει κρίσιμο ρόλο η Δημοτική Αστυνομία και ταυτόχρονα επικουρικά το Λιμενικό Σώμα όσον αφορά την εποπτεία σε χώρους ευθύνης του».

«Προσωπικά αισθάνομαι ότι σήμερα γίνεται πράγματι ένα πολύ σοβαρό βήμα προς τα μπροστά στην καταπολέμηση του καπνίσματος στον τόπο», δήλωσε ο Παναγιώτης Μπεχράκης, αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών προσθέτοντας πως οι τελευταίες ανακοινώσεις που δημοσιεύτηκαν σχετικά με το κάπνισμα στην Ευρώπη ήταν πολύ απογοητευτικές για τη χώρα μας. «Εχουμε πειραματικές μετρήσεις που δείχνουν ότι 20 λεπτά έκθεσης στη συνθήκη του παθητικού καπνίσματος, τροποποιεί τη μηχανική συμπεριφορά του αναπνευστικού συστήματος και τροποποιεί και την άμυνα του αναπνευστικού συστήματος».

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ και μέλος της επιτροπής καθηγητής Γ. Τούντας τόνισε από την πλευρά του: «Είναι η ημέρα που πραγματικά δίνεται η αφετηρία μιας μάχης που έπρεπε να δοθεί εδώ και πολύ καιρό για να σώσουμε τις ζωές 20.000 Ελλήνων που χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος. Μέσα σε αυτούς τους 20.000 Ελληνες πεθαίνουν και 600 τουλάχιστον από το παθητικό κάπνισμα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι κυρίως εργαζόμενοι σε αυτά τα κέντρα εστίασης και διασκέδασης που εκτίθενται με τα νούμερα που σας είπε ο κ. Μπεχράκης στην επικίνδυνη έκθεση στο παθητικό κάπνισμα». [/spoiler]


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
5529 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Μαΐου 2009, 14:12:06
από orfeo
0 Απαντήσεις
6075 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Ιουνίου 2011, 22:10:47
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
43124 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαΐου 2015, 23:21:59
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4139 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Ιανουαρίου 2018, 22:18:22
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
11573 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Αυγούστου 2021, 00:53:07
από Argirios Argiriou