17/08/2012: Η γενόσημη ατορβαστίνη δεκατρείς (13) φορές πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.Η ατορβαστατίνη είναι ως γνωστόν φάρμακο κατά της υψηλής χοληστερίνης.
Η ατορβαστατίνη είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φάρμακο για την Ελλάδα διότι το πρωτότυπο του φαρμάκου αυτού (το Lipitor) ήταν το πρώτο φάρμακο σε πωλήσεις στην Ελλάδα το 2011 τόσο σε αριθμό κουτιών, όσο και σε χρηματική αξία. (1) (2).
Για τον λόγο αυτό αποφάσισα να δω από πρώτο χέρι πόσο κοστίζει ένα αντίγραφο της ατορβαστατίνης στην Σουηδία και να το συγκρίνω με κάποιο αντίστοιχο της Ελλάδος. Έτσι, αν και ακόμη δεν άρχισα να παίρνω φάρμακα, έγραψα μια συνταγή για τον εαυτό μου για Tabl. Atorvastatin Ranbaxy 20 mg με 100 δισκία μέσα σε κάθε κουτί. (Στην Σουηδία οι Ιατροί επιτρέπεται να συνταγογραφούνε στον εαυτό τους).
Στις 17/08/2012 λοιπόν, το απόγευμα μετά την δουλειά μου σαν Ιατρός locum στο Κέντρο Υγείας της κωμόπολης Åmål της Σουηδίας πήγα στο τοπικό φαρμακείο της ιδιωτικής αλυσίδας φαρμακείων Hjartat. (3).
Έδωσα τη συνταγή για το φάρμακο Tabl. Atorvastatin Ranbaxy 20 mg με 100 δισκία μέσα στο κουτί. Η υπάλληλος με ρώτησε αν ήθελα να μου αλλάξει την μάρκα του φαρμάκου και να μου δώσει αντί για την μάρκα που έγραφε πάνω στην συνταγή μου, την φθηνότερη γενόσημη ατορβαστατίνη που κυκλοφορούσε εκείνη την στιγμή. (Σε ερώτησή μου πώς επιβιώνουν οικονομικά οι άλλες εταιρείες, μου εξήγησε ότι οι τιμές αλλάζουν κάθε μήνα περίπου και ότι οι εταιρείες γενοσήμων εναλλάσσονται σχεδόν για το ποια είναι η φθηνότερη). Της απάντησα ότι ήθελα να μου το αλλάξει. Τότε μου έφερε ένα κουτί με
Tabl. Atorvastatin Actavis 20 mg με 100 δισκία μέσα στο κουτί (4). Ρώτησα πόσο κάνει και μου είπε ότι κόστιζε 61,50 Σουηδικές Κορώνες =
7,431 Ευρώ.
Ρώτησα αν αυτή η τιμή ήταν η δική μου συμμετοχή ή λιανική τιμή του φαρμάκου. Μου είπε ότι επρόκειτο για την
λιανική τιμή του φαρμάκου.
( Μου εξήγησε κατόπιν ότι κάποιος ασφαλισμένος την πρώτη φορά που θα αγοράσει φάρμακα πληρώνει συμμετοχή 100% στην τιμή του φαρμάκου και αυτό συνεχίζεται και για τις επόμενες αγορές μέχρι να φτάσει να έχει πληρώσει συνολικά για τα φάρμακά του 1100 Κορώνες (= 133 Ευρώ). Μετά από αυτό το ποσό η συμμετοχή του ασφαλισμένου πέφτει σταδιακά μέχρις ότου να φτάσει να έχει πληρώσει συνολικά 2200 Κορώνες (= 266 Ευρώ). Από αυτό το ποσό και μετά, ο ασθενής παίρνει κάρτα ελευθέρας και όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα τα παίρνει δωρεάν. Αυτό το σύστημα ισχύει για διάστημα 12 μηνών από την πρώτη φορά που έχει αγοράσει κάποιο φάρμακο ο ασθενής και μετά την παρέλευση 12 μηνών ξαναρχίζει να πληρώνει από την αρχή μέχρι να φτάσει πάλι στα 260 ευρώ ή σε όποιο ποσό έχει καθορίσει στο μεταξύ η πολιτεία).
Εγώ είχα χρόνια να αγοράσω φάρμακα στην Σουηδία και έτσι λοιπόν το παραπάνω ποσό ήταν το 100% της τιμής του φαρμάκου.
Μπήκα μετά από ένα μισάωρο στο διαδίκτυο, πήγα στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος και είδα ότι στην Ελλάδα, την ίδια ημέρα (17/08/2012), το Tabl. Atrost 20 mg με 14 δισκία σε κάθε κουτί κόστιζε 14,42 Ευρώ. (5).
Με άλλα λόγια ήταν
13,865 φορές ακριβότερο από ότι στην Σουηδία.Επισυνάπτω φωτογραφία της πλευράς εκείνης του κουτιού, με το αυτοκόλλητο που βάζουνε στα Σουηδικά φαρμακεία πάνω στο κουτί του φαρμάκου όταν αγοράζει κανείς συνταγογραφούμενο φάρμακο. Από το αυτοκόλλητο προκύπτει το όνομά μου, η ημερομηνία γέννησής μου (68 09 13 = 13/09/1968) ενώ δεξιά γράφει Pris = Price = τιμή (στα Σουηδικά) 61,50 καθώς και την ημερομηνία που αγόρασα το φάρμακο. (Για την ημερομηνία στην Σουηδία, γράφουν πρώτα το έτος, μετά τον μήνα και τελευταία την ημέρα π.χ. 2012 08 17).
Επισυνάπτω επίσης στην ίδια φωτογραφία και την απόδειξη από το φαρμακείο όπου και από εκεί προκύπτει το ποσό που πλήρωσα συνολικά. Όπου γράφει Summa = Sum = Συνολικό ποσό (στα Σουηδικά) δηλαδή 61,50 Σουηδικές Κορώνες = 7,431 Ευρώ.
Όσοι δεν έχουν κάνει εγγραφή στο φόρουμ, και κατά συνέπεια δεν μπορούν να δουν το επισυναπτόμενο αρχείο, μπορούν να κοιτάξουν την απάντηση του κυρίου Κουναλάκη λίγο πιο κάτω σε αυτή την συζήτηση, όπου έχει ανεβάσει την φωτογραφία με τρόπο που να μπορούν να την βλέπουν όλοι.
Η λιανική τιμή του προαναφερόμενου φαρμάκου προκύπτει και από την σχετική σελίδα του online Εθνικού Συνταγολογίου της Σουηδίας (6).
Παραπομπές:
1) Τα πρώτα φάρμακα σε αριθμό κουτιών στην Ελλάδα το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ.
www.idika.gr
2) Τα πρώτα φάρμακα σε αξία στην Ελλάδα το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ.
www.idika.gr
3) Η ιστοσελίδα του φαρμακείου Åmål από όπου έκανα την αγορά: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος )
4) Η ιστοσελίδα της εταιρείας γενοσήμων Actavis:
www.actavis.com
5) Η τιμή του Atrost στην Ελλάδα: ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος ).
6) Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΑργύριος Αργυρίου,
Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός.
Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Lund Σουηδίας.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος