Μεταφέρω τους προβληματισμούς συναδέλφων αγροτικών, ιδιαίτερα σε άγονα ιατρεία, όπου πλέον με 800 ευρώ μισθό κάποιοι προσπαθούν να τους πείσουν ότι είναι υποχρεωμένοι να είναι σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο:
Κατά καιρούς έχει αναφερθεί ότι οι αγροτικοί (σε άγονα και μη άγονα), μετά το πέρας του πρωινού ωραρίου τους, υποχρεούνταν να παραμένουν στη ζώνη ευθύνης τους και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την παροχή των υπηρεσιών τους όπου χρειαστεί (ζητηθεί; ), για την οποίο ελάμβαναν μέχρι πρότινος ένα ευτελές ποσό ως επίδομα ετοιμότητας.
Ξέρουμε ότι αυτό δεν εφαρμοζόταν στην πράξη σχεδόν στο σύνολο των μη άγονων ιατρείων όμως εφαρμοζόταν (και εφαρμόζεται ακόμη) στα άγονα ιατρεία. Πολλοί μάλιστα ταύτιζαν (λανθασμένα κατά τη γνώμη μου) το επίδομα αγόνου των 550 ευρώ με τη σχετική υποχρέωση.
Μετά την κατάργηση του επιδόματος ετοιμότητας (φυσικά και του επιδόματος κίνησης και του αγόνου), οι αγροτικοί ιατροί έχουν πλέον τη νομική υποχρέωση να παραμένουν (διαμένουν) στη ζώνη ευθύνης τους σε κατάσταση ετοιμότητας;
Φυσικά αν δεν υφίσταται ετοιμότητα δεν υφίσταται και υποχρέωση παραμονής στη ζώνη ευθύνης.
Δικαιώματα και υποχρεώσεις των Ιατρών Υπηρεσίας Υπαίθρου.
Α. ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
1. Οι γιατροί, υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικοί ιατροί) που υπηρετούν στα Κ.Υ. τα Π.Ι. και στα Π.Π.Ι., υποχρεούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθημερινά στην κοινότητα ή στον δήμο όπου είναι η έδρα του Κ.Υ., ή του Π.Ι. ή του Π.Π.Ι. σε πρωινή οκτάωρη απασχόληση, όπως και στην περιοχή ευθύνης τους σε τακτές και ισότιμα κατανεμημένες επισκέψεις που καθορίζονται από την εποπτεύουσα αρχή.
(Σχετ. το Υ4α/οικ.8972/6-8-96 έγγραφο του Υ.Υ.Π & Κ.Α και)
2. Οι αγροτικοί ιατροί των Περιφερειακών ιατρείων μπορούν να διαμένουν μέσα στα όρια ευθύνης του ιατρείου τους, εφόσον αδυνατούν να εξεύρουν κατάλληλη κατοικία στην κοινότητα διορισμού τους , μετά από έγκριση της υπηρεσίας στην οποία υπάγονται. (Το Α3α/οικ.5518/28-3-90 εγκ.Υ.Υ.&Π.
4. Μετά το πέρας του ωραρίου στα αγροτικά ιατρεία διαμένουν είτε στην έδρα του Ιατρείου είτε στην περιοχή ευθύνης τους εφόσον υπάρχει στέγη που πληροί στοιχειώδεις προϋποθέσεις διαμονής με εξαίρεση όσων συμμετέχουν σε πρόγραμμα εφημερίας της υπερκείμενης υγειονομικής μονάδας και μόνο για την ημέρα εφημερίας τους. Σε αντίθετη περίπτωση και μόνο με άδεια του εποπτεύοντος Νοσοκομείου (Ν.2071/92 άρθρο 23) δύνανται να διαμένουν και εκτός της περιοχής ευθύνης των. (Σχετ.το Υ4α/οικ.8972/6-8-96 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος Σχετικό επίσης είναι το: Υ3β/οικ. 5464/28-7-93 του Υπουργείου Υγείας
''..οι γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου υποχρεούνται μετά το τέλος του τακτικού τους ωραρίου να παραμένουν σε ετοιμότητα στην περιοχή του Υ.Σ. ή του Κ.Υ.,
με εξαίρεση όσων συμμετέχουν σε πρόγραμμα εφημερίας Κ.Υ. και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους κατά την διάρκεια του λοιπού 24ώρου (απόγευμα-νύκτα)
σε έκτακτα περιστατικά, εφόσον κληθούν. Ως εκ τούτου θεωρείται αναγκαία η διανυκτέρευσή τους στην περιοχή της έδρας του Υ.Σ. ή του Κ.Υ. που υπηρετούν''.
Oσο αφορά δε το επίδομα ετοιμότητας αναφέρεται στο Εγγραφο Του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών πρωτ.2/2757/0022 της 31.12.03
''Στους γιατρούς Υπηρεσίας Υπαίθρου και μόνιμους αγροτικούς γιατρούς καθώς και στο προσωπικό που υπηρετεί σε αγροτικά ιατρεία, λόγω των ειδικών συνθηκών
εργασίας καταβάλλονται:
α) Εξοδα κίνησης τριάντα πέντε ευρώ. Το ποσό αυτό καταβάλλεται στο διπλάσιο όταν λαμβάνουν χώρα μετακινήσεις για την εξυπηρέτηση κατοίκων όμορων περιοχών.
β) Επίδομα ετοιμότητας
αα) Σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές τριάντα πέντε ευρώ.
ββ) Σε ορεινές περιοχές πενήντα ευρώ.
γ) Αγονων περιοχών στους γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου και μόνιμους αγροτικούς γιατρούς, για όσο χρόνο υπηρετούν στα αγροτικά ιατρεία άγονων περιοχών,
καταβάλλεται αντίστοιχο επίδομα ποσού πεντακοσίων πενήντα ευρώ''.