Του Ανδρεα Δρυμιωτη*
Αναγνωρίζω ότι ο τίτλος είναι ιδιαίτερα αιχμηρός, αλλά δεν είναι δικός μου. Αν έχετε την υπομονή να διαβάσετε το κείμενο αυτό ίσως να διαπιστώσετε ότι είναι απολύτως αντιπροσωπευτικός του χώρου.
Ξεκινάμε με μερικά παραδείγματα.
1ο. Τέσσερις γιατροί, τέσσερις φαρμακοποιοί και ένας ιατρικός επισκέπτης ήταν ανακατεμένοι σε απάτη σχετικά με συνταγές, η οποία στοίχισε στο Δημόσιο περισσότερο από 40.000 ευρώ. Οι γιατροί έγραφαν συνταγές για αρρώστους μεγάλης ηλικίας εν αγνοία των αρρώστων. Οι συνταγές πήγαιναν στον ιατρικό επισκέπτη, ο οποίος «εκτελούσε» τις συνταγές με φάρμακα υψηλής αξίας από την εταιρεία που εκπροσωπούσε και τα φαρμακεία χρέωναν το σχετικό Ταμείο με τα ποσά των συνταγών. Βρέθηκαν 557 τέτοιες συνταγές, αξίας 42.910,4 ευρώ.
2ο. Ενας διευθυντής εργαζόμενος για το ΕΣΥ, ο οποίος είχε την ευθύνη για τη διαχείριση νοσηλευτικού προσωπικού, κατάφερε να υπεξαιρέσει περισσότερα από 160.000 ευρώ βάζοντας στη μισθοδοσία σχεδόν όλους τους συγγενείς του. Συμπλήρωνε δελτία απασχόλησης για τους συγγενείς του ακόμα και όταν αυτοί ήταν σε διακοπές στην Κύπρο.
3ο. Ενας φαρμακοποιός υπερτιμολογούσε τα φάρμακα που παρέδιδε. Η απάτη ανακαλύφθηκε γιατί ο τζίρος του φαρμακοποιού ήταν πενταπλάσιος από τα φαρμακεία της περιοχής. Συνολικά είχε υπερτιμολογήσει περισσότερα από 350.000 ευρώ.
Υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα, αλλά νομίζω ότι τα παραπάνω είναι ενδεικτικά. Παρά το γεγονός ότι οι περιπτώσεις αυτές μοιάζουν με περιστατικά που διαβάζουμε στον ελληνικό Τύπο, εντούτοις αφορούν άλλες χώρες. Το πρώτο αφορά την Ισπανία, το δεύτερο την Αγγλία και το τρίτο τη Γαλλία. Και εδώ είναι το σημαντικό γεγονός. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Η ετήσια δαπάνη για την υγεία στην Ευρώπη ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Εκτιμάται ότι στην Ευρώπη χάνονται περισσότερα από 56 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως λόγω της απάτης και της διαφθοράς στον χώρο της υγείας.
Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία καθώς και τα παραδείγματα τα βρήκα στο site Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος, της οργάνωσης European Health Fraud and Corruption Network (EHFCN). Η οργάνωση αυτή είναι η μοναδική στην Ευρώπη που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς στον χώρο της υγείας και ιδρύθηκε το 2005. Σήμερα το δίκτυο αυτό αποτελείται από 18 μέλη προερχόμενα από 13 ευρωπαϊκές χώρες. Σκοπός του δικτύου είναι να περιορίσει τις απώλειες ώστε τα χρήματα που ξοδεύονται για την υγεία να πηγαίνουν σε αυτούς που προορίζονται και όχι στους επιτήδειους. Η EHFCN παρέχει πληροφορίες, εργαλεία, εκπαίδευση και βοήθεια στην καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς. Επιπλέον, αποτελεί ένα forum για την ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών μεταξύ των μελών της. Τέλος, είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση με μοναδικά έσοδα τις συνδρομές των μελών της.
Τα μέλη της προέρχονται από τις εξής χώρες: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Τσεχία. Ναι, σωστά διαβάσατε, η Ελλάδα λάμπει διά της απουσίας της. Εμείς, σαν ο εξυπνότερος λαός του κόσμου δεν έχουμε ανάγκη από κανένα. Ως συνήθως, τα γνωρίζουμε όλα, ξέρουμε πώς να τα αντιμετωπίσουμε και άσε τους κουτόφραγκους να ασχολούνται με τη θεωρία. Δηλαδή, τι παραπάνω θα κερδίζαμε αν μετείχαμε στο πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριό τους (Global Summit, 25 - 26 Οκτωβρίου), όπου μετείχαν και οργανώσεις από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Νότιο Αφρική και συζήτησαν τόσο βαρετά θέματα όπως: «Μοντέλα για την πρόβλεψη της απάτης στην υγεία», «Ερευνητική δημοσιογραφία και η δύναμη των Μέσων», «Η χρήση της πληροφορίας στην καταπολέμηση της απάτης στην υγεία», «Η χρήση ανεπτυγμένων αναλυτικών τεχνικών για την πρόληψη της απάτης» και άλλες πολλές παρουσιάσεις, από επαγγελματίες του χώρου με σημαντική εμπειρία στις χώρες τους.
Στο κάτω κάτω εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ούτε απάτης ούτε διαφθοράς στον χώρο της υγείας. Πρόβλημα έχει το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο κάθε Αγγλος ασθενής κοστίζει στο ΕΣΥ 1.000 ευρώ ετησίως, ενώ ο Ελληνας ασθενής του ΕΣΥ κοστίζει 4.000 ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τον εισαγγελέα κ. Φλωρίδη. Ακόμα, γιατί να έχουμε εμείς ανάγκη να περιορίσουμε το κόστος της υγείας που είναι περίπου 11% του ΑΕΠ, ενώ σε μερικές από τις χώρες που είναι μέλη της EHFCN, το κόστος της υγείας είναι μόνο 3% του ΑΕΠ. Βλέπετε, εμείς είμαστε πλούσια χώρα και φροντίζουμε τους πολίτες μας, ώστε να ξοδεύουμε τουλάχιστον τριπλάσια από ό,τι σε άλλες, καθυστερημένες χώρες. Πρόβλημα έχουν οι άλλοι, οι τσιγκούνηδες, που ξοδεύουν μόνο το 3% του ΑΕΠ και προσπαθούν να το περιορίσουν. Είναι δυνατόν να ξοδεύουν μόνο τόσο λίγα; Μήπως δεν τους παρέχουν τα ακριβότερα φάρμακα και τις περισσότερες και ακριβότερες εξετάσεις; Μήπως τους δίνουν γενόσημα φάρμακα αντί για πρωτότυπα και πανάκριβα φάρμακα προκειμένου να τους εξοντώσουν; Μήπως στην άγνοια που τους δέρνει, επιτρέπουν να πωλείται το βρεφικό γάλα στα σούπερ μάρκετ και όχι μόνο στα φαρμακεία;
Ας σοβαρευτούμε. Ο χώρος της υγείας τη δεκαετία 2000–2010 υπήρξε το μεγαλύτερο πάρτι, από όπου ωφελήθηκαν πολλοί από τους εμπλεκομένους. Και οι εμπλεκόμενοι παίκτες στον χώρο αυτό είναι πολλοί και κάνουν το πρόβλημα ιδιαίτερα πολύπλοκο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια και το EHFCN οι παίκτες είναι: Κυβερνητικοί παράγοντες (υπουργοί, κοινοβούλια, ειδικές επιτροπές), χρηματοδότες (ιδρύματα κοινωνικών ασφαλίσεων, δημόσιες και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες), πάροχοι υπηρεσιών υγείας (γιατροί, νοσοκομεία και φαρμακοποιοί), προμηθευτές (ιατρικού υλικού και φαρμακοβιομηχανίες) και ασθενείς. Μου είναι δύσκολο να υπολογίσω πόσο στοίχισε το «πάρτι» αυτό και πόσο ανέβασε το ελληνικό δημόσιο χρέος. Γι’ αυτό, όμως, που είμαι βέβαιος, είναι ότι με κάθε τρόπο, θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να περιορίσουμε την απάτη και τη διαφθορά, ώστε τα χρήματα που ξοδεύονται για την υγεία να πλησιάζουν τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι να είμαστε χώρα που ξοδεύει (συγκριτικά) το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ της και, παρ’ όλα αυτά, δεν παρέχει καλές υπηρεσίες υγείας.
* Σύμβουλος επιχειρήσεωνΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος