Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
13 Ιανουαρίου 2025, 18:52:42

Ψηφοφορία

Πρέπει να ανοίξει πλήρως το επάγγελμα του φαρμακοποιού στην Ελλάδα;

Ναι
Όχι

Αποστολέας Θέμα: Παρατηρητήριο ΦμΦ - Greek FmF Watch  (Αναγνώστηκε 833261 φορές)

0 μέλη και 5 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Μαΐου 2013, 13:02:56
Απάντηση #240
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


«Κρυφό» Χρέος 1 δισ. ευρω στον ΕΟΠΥΥ
NEA ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ, ME ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΓΙΑ TO 2012-2013

ΜΙΑ ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ ωρολογιακή βόμβα υπάρχει στα θεμέλια του ΕΟΠΥΥ: Ένα επιπλέον χρέος ύψους περίπου 1 δισ. ευρω, το οποίο έχει κρυφτεί επιμελώς κάτω από το χαλί, καθώς ο οργανισμός πληρώνει με δραματική καθυστέρηση τους παρόχους του, με εξαίρεση τους φαρμακοποιούς.


Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΝΕΓΚΗ
EΠΕΝΔΥΤΗΣ
anegis@ependytis.gr

Mία πιο προσεκτική ανάλυση των ποσών που έχει αποπληρώσει ο ΕΟΠΥΥ και των νέων χρεών, που έχει ήδη συσσωρεύσει, αποκαλύπτει το μέγεθος της «μαύρης τρύπας» που μετακυλίεται από χρήση σε χρήση. Ας δούμε πιο αναλυτικά τι συμβαίνει ανά είδος παρόχου:

1. Φάρμακα.

Ο οργανισμός έχει πληρώσει σχεδόν πλήρως την εξωνοσοκομειακή κατανάλωση σε φάρμακα (ιδιωτικά φαρμακεία).

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και με την εξόφληση των αγορών σε σκευάσματα των φαρμακείων του ίδιου του ΕΟΠΥΥ, που αφορούν κυρίως φάρμακα υψηλού κόστους.

Αν λάβουμε υπόψη μας τον συμψηφισμό με κονδύλια που οφείλουν οι φαρμακοβιομηχανίες προς το κράτος (claw back και rebates), τότε οι οφειλές του οργανισμού απευθείας προς τις φαρμακοβιομηχανίες υπολογίζονται γύρω στα 350 εκατ. ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε και την κατανάλωση του Ιανουαρίου του 2013, το ποσό φθάνει τα 400 εκατ. ευρώ.

Οι φαρμακοβιομηχανίες είναι οι μοναδικοί πάροχοι του ΕΟΠΥΥ που δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ για ολόκληρο το 2012. Για να παρουσιαστούν μειωμένες οι δαπάνες του οργανισμού, το υπουργείο Οικονομικών διάλεξε και πάλι την εύκολη λύση της... στάσης πληρωμών προς τους παρόχους.

2. Νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές.

Μέχρι σήμερα, οι ιδιωτικές κλινικές έχουν πληρωθεί την προκαταβολή (90% επί των απαιτήσεων) έως και τον μήνα Οκτώβριο. Δηλαδή, τους οφείλονται οι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2012, που αφορούν περίπου 90 εκατ. ευρώ, και ο Ιανουάριος του 2013, που αντιστοιχεί σε άλλα 50 εκατ. ευρώ.

Επίσης, τους οφείλεται το υπόλοιπο 10% για όλο το χρονικό διάστημα, ήτοι περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, συνολικά, σι οφειλές προς τις ιδιωτικές κλινικές ανέρχονται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η εκκαθάριση του 10% είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς η κυβέρνηση έχει περάσει ρύθμιση ότι θα διεξαχθεί δημόσιος διαγωνισμός για την ανάδειξη ιδιωτικής εταιρείας που θα κάνει την εκκαθάριση.

Ζήσε Μάη μου, δηλαδή...

3. Γιατροί.

Και οι γιατροί έχουν πληρωθεί το 90% για τις επισκέψεις (6,5 εκατ. τον μήνα) και τις εξετάσεις μέχρι και τον Οκτώβριο (4O εκατ. μηνιαίως). Συνεπώς, τους οφείλονται το υπόλοιπο 10%, ήτοι περίπου 60 εκατ. ευρώ, το δίμηνο Οκτωβρίου Δεκεμβρίου 2012 και ο Ιανουάριος του 2013, που αντιστοιχεί σε περίπου 20 εκατ. για τις επισκέψεις και 120 εκατ. για τις εξετάσεις. Συνολικά, λοιπόν, τα συσσωρευμένα χρέη προς τους συμβεβλημένους γιατρούς φθάνουν περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.

4. Λοιποί πάροχοι.

Περίπου 200 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι οφείλονται στους υπόλοιπους παρόχους, όπως διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, φυσικοθεραπευτές κ.λπ.

Βρόχος

Συνολικά, λοιπόν, βλέπουμε ότι υπάρχει ένα «άνοιγμα» της τάξης του 1 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί θηλιά στον λαιμό του ΕΟΠΥΥ και δεν επιτρέπει στον οργανισμό να διαπραγματευτεί με τους προμηθευτές περαιτέρω μειώσεις τιμών. Μέχρι σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο σφυρίζουν αδιάφορα, θέλοντας προφανώς να καταγράψουν μείωση των δαπανών του κράτους, στο πλαίσιο της γνωστής συνταγής της «δημιουργικής λογιστικής». Ως πότε όμως;
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

20 Μαΐου 2013, 08:12:13
Απάντηση #241
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Νέες περικοπές έρχονται για τους φαρμακοποιούς καθώς TROICA και κυβέρνηση ετοιμάζουν νέο τσεκούρωμα στο εισόδημα τους.  

 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ούτε οι φαρμακοποιοί δε θα γλιτώσουν τελικά μια νέα μείωση στα εισοδήματά τους, όπως άλλωστε και οι περισσότερες κοινωνικές ομάδες, καθώς TROICA και κυβέρνηση ετοιμάζουν να υλοποιήσουν το σχέδιο της μείωσης του ποσοστού κέρδους τους.
 
Αυτό που καιρό τώρα φοβάται ο κλάδος φαίνεται ότι τελικά δε θα αποφευχθεί. Οι Δανειστές μας πιέζουν να μειωθεί το ποσοστό κέρδους από τα φάρμακα στο 15% από περίπου 23% που είναι σήμερα. Καιρό τώρα πίεζαν το υπουργείο Υγείας προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Πλέον όμως όλα δείχνουν ότι τα πράγματα είναι οριακά και οι Τροϊκανοί ζητούν να εφαρμοσθεί το μέτρο εντός του καλοκαιριού. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρούσε καιρό να αποφύγει αυτόν το σκόπελο καθώς μια τέτοια ρύθμιση θα τη βρει απέναντι στον κλάδο.
Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πρόσφατα οι φαρμακοποιοί δια των επίσημων Συλλόγων τους διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις εάν δεν πληρωθούν τα χρέη των προηγούμενων μηνών.
 
Πολλοί εκτιμούν ότι η στάση αυτή του κλάδου υποκρύπτει ουσιαστικά της αντίσταση απέναντι στη μείωση του ποσοστού κέρδους στο 15% αλλά και στο ενδεχόμενο να δοθούν συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά και ορισμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ακόμη και στα σούπερ μάρκετ.
Την Τετάρτη συνεδριάζουν  τα όργανα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για να καθορισθεί η περαιτέρω στάση του κλάδου αλλά όλα δείχνουν ότι τελικά μάλλον δε θα «καεί» το χαρτί της απεργίας το οποίο πιθανώς θα χρησιμοποιηθεί ως καλύτερο διαπραγματευτικό μέσο.
 
Να σημειωθεί ότι Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου παραμένει ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου ο οποίος έχει διορισθεί στη θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ.
 
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Μαΐου 2013, 08:13:57 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

20 Μαΐου 2013, 18:55:22
Απάντηση #242
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Απλά μια επισήμανση γιατί φαίνεται ότι στα μαθηματικά υπάρχει μια ...δυστοκία:

Για μήνες μας έπρηζαν με το "φοβερό και τρομερό 35%". Τελικά καθιερώθηκε στα δημοσιο-γραφικά πηγαδάκια το σωστό 23% ως μικτό ποσοστό κέρδους.
Τώρα μιλάνε για 15% όταν η βάση εκκίνησης δεν είναι πλέον το 23% αλλά κάτι κοντά στο 18% λόγω του γνωστού rebate (αλλά και του markup 32,4% στα συνταγογραφούμενα φάρμακα).

Συνεπώς, ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν τι και πως να το υπολογίσουν...

Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

20 Μαΐου 2013, 18:59:09
Απάντηση #243
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Αν το ποσοστό κέρδους των φμφ "είναι ήδη κάτω από 15%" (όπως προσπαθούν Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος να μας πείσουν), τότε γιατί οι φμφ αντιδρούν στη "μείωση" του ποσοστού κέρδους τους στο ...15% ;  ???

Άρα στην πραγματικότητα, είναι μεγαλύτερο.
Άρα, βάσει των Απαιτήσεων των Δανειστών μας, πρέπει να πάει εκεί όπου ορίζουν οι Δανειστές μας και οι Δανειστές μας δείχνουν 15% (όπερ έδει δείξαι).
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Μαΐου 2013, 19:17:47 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

20 Μαΐου 2013, 23:43:57
Απάντηση #244
Αποσυνδεδεμένος

gas_fmy


Τα μαθηματικα όμως είναι μαθηματικά και δεν κρίνονται εκ του αποτελέσματος αλλά εμφανίζουν αποτέλεσμα. Τελικη τιμή πώλησης μείον τα συνολικά έξοδα δίνουν το  περιθώριο κέρδους. Αν στο κράτος μας το έργο έχει και συνέχεια με 40% εφορία μόνο όσοι αλληθωριζουν δεν το βλέπουν.

20 Μαΐου 2013, 23:55:28
Απάντηση #245
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Επειδή οι φαρμακοποιοί του φόρουμ μπορεί να μην είδαν το προηγούμενο ερώτημά μου και με την ευκαιρία της παραπάνω εμφάνισής τους, ας το παραθέσω ακόμη μία (τρίτη) φορά:

Τι εννοούμε όταν λέμε διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις ετοιμότητας στα μονοεδρικά φαρμακεία;
Κάθε μέρα (καθημερινές και αργίες) υποχρεούται να εμφανιστεί ο φαρμακοποιός όταν κληθεί;
Ή συγκεκριμένες μέρες οι οποίες θα πρέπει να έχουν ανακοινωθεί από πριν; Οι οποίες αν δεν έχουν ανακοινωθεί μεταφράζεται σε "όποτε με βρείτε" ή "όποτε γουστάρω";

20 Μαΐου 2013, 23:59:33
Απάντηση #246
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Η τρόικα ζητάει το markup να κατέβει στο 15%. Αυτό δεν είναι παράλογο όταν σε μη μεταποιητικό εμπόριο, που απαιτείται διαφήμιση (οι φαρμακοποιοί δεν έχουν) και υπάρχουν και επιστροφές προϊόντων (επιστροφή σε κουπόνι που κολλιέται δεν υπάρχει) το markup είναι ήδη 10% ή λιγότερο.

Σκέφτομαι να προσλάβω δύο καλλίγραμμες θέες στο ιατρείο για νοσηλεύτριες. Θα μου κοστίσει κάτι παραπάνω αλλά επειδή με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το κέρδος μου θα απαιτήσω από τον ΕΟΠΥΥ να αυξήσει την αποζημίωση της επίσκεψης.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

21 Μαΐου 2013, 00:53:52
Απάντηση #247
Αποσυνδεδεμένος

gas_fmy


Η τελευταία έκθεση αναφέρει ρητά για "net profit margin",τα δε άλλα περί καλλιγραμμων η μη , και διαφημίσεων είναι εκτός της φαρμακευτικής νομοθεσίας και δεοντολογίας και φυσικά δεν συμπεριλαμβάνονται στο σκεπτικό μου.

Για τις διημερευσεις,μέχρι να λείψουν τα προκατειλημμενα σχόλια και υπάρξει καλοπροαιρετη διάθεση,επιτρέψτε μου να απαντώ με βάση την φαρμακευτική νομοθεσία στα συγκεκριμένα σχόλια.

21 Μαΐου 2013, 07:34:17
Απάντηση #248
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Για τις διημερευσεις,μέχρι να λείψουν τα προκατειλημμενα σχόλια και υπάρξει καλοπροαιρετη διάθεση,επιτρέψτε μου να απαντώ με βάση την φαρμακευτική νομοθεσία στα συγκεκριμένα σχόλια.
Η οποία φαρμακευτική νομοθεσία τι λέει για τις διημερεύσεις (δεν έχει διανυκτερεύσεις;) για τα συγκεκριμένα φαρμακεία;

21 Μαΐου 2013, 09:09:29
Απάντηση #249
Αποσυνδεδεμένος

gas_fmy


Το συγκεκριμένο προκατειλημμένο σχόλιο αφορούσε την διημερευση του φαρμακείου   και για τις διημερευσεις ήταν και είναι η απάντησή μου.

21 Μαΐου 2013, 09:40:12
Απάντηση #250
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
Τελικώς το μη χείρον βέλτιστον φαίνεται ότι θα ισχύσει για τους φαρμακοποιούς μια που όλα δείχνουν ότι αποδέχθηκαν τη διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής στα σούπερ μάρκετ προκειμένου να αποφύγουν άλλα σκληρότερα μέτρα για τον κλάδο που ετοίμαζε η Tρόικα. Πότε θα αρχίσει η πώληση βιταμινών και εκτός φαρμακείων
 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Παρότι η Tρόικα πιέζει να μειωθεί το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% από 23% που είναι σήμερα έως τον Ιούνιο, φαίνεται ότι τελικώς το σενάριο αυτό αποφεύγεται.
Προκειμένου να μη φέρει τον κλάδο απέναντί της η κυβέρνηση πρότεινε μια άλλη πιο συμβιβαστική λύση: να διατεθούν ορισμένα μόνο συμπληρώματα διατροφής και εκτός φαρμακείων, δηλαδή ουσιαστικά στα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση του ποσοστού κέρδους.
 
Πρόταση που φαίνεται ότι αποδέχεται ο κλάδος για να αποφύγει βέβαια τα χειρότερα. Έτσι από αρχές Σεπτεμβρίου οι καταναλωτές θα βρίσκουν κάποιες βιταμίνες και σε μικρά καταστήματα.
Για το λόγο αυτό θα συσταθεί ειδική επιτροπή του ΕΟΦ προκειμένου να καθορίσει ποια ακριβώς προϊόντα θα είναι αυτά αλλά και ποιες θα πρέπει να είναι οι προϋποθέσεις πώλησής τους από τα σούπερ μάρκετ.
 
Ήδη η σχετική υπουργική απόφαση έχει ετοιμασθεί και αναμένεται να προωθηθεί.

Ωστόσο το μέτρο αυτό δε φαίνεται να διαγράφει πλήρως την απαίτηση της Tρόικας για περιορισμό του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%.

Πάντως ο κλάδος υποστηρίζει ότι ήδη πολλά φαρμακεία λειτουργούν με ποσοστό κέρδους κοντά ακόμα και κάτω από 15%, αφού πλέον δεν έχουν όλα το ίδιο ποσοστό λόγω rebate (ειδική έκπτωση με βάση το τζίρο) που είναι διαφορετικά από φαρμακείο σε φαρμακείο.
 
Στο μεταξύ όμως αύριο συνεδριάζουν τα όργανα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για να καθορισθεί η περαιτέρω στάση του κλάδου.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

21 Μαΐου 2013, 09:59:48
Απάντηση #251
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η τρόικα ζητάει το markup να κατέβει στο 15%. Αυτό δεν είναι παράλογο όταν σε μη μεταποιητικό εμπόριο, που απαιτείται διαφήμιση (οι φαρμακοποιοί δεν έχουν) και υπάρχουν και επιστροφές προϊόντων (επιστροφή σε κουπόνι που κολλιέται δεν υπάρχει) το markup είναι ήδη 10% ή λιγότερο.

Σκέφτομαι να προσλάβω δύο καλλίγραμμες θέες στο ιατρείο για νοσηλεύτριες. Θα μου κοστίσει κάτι παραπάνω αλλά επειδή με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το κέρδος μου θα απαιτήσω από τον ΕΟΠΥΥ να αυξήσει την αποζημίωση της επίσκεψης.


Αν θέλουμε να μιλάμε ρεαλιστικά, 15% markup (από 32.4% τώρα) σημαίνει απλά εξαφάνιση των φαρμακείων.
Διότι αν τώρα το καθαρό περιθώριο κέρδους (αυτά που σου μένουν στην τσέπη) κυμαίνεται μεταξύ 8-10% του ετήσιου τζίρου (και μάλιστα στα χαρτιά λόγω καθυστερήσεων εξόφλησης), στην άλλη περίπτωση δεν θα υπάρχει.
Δεν δραματοποιώ καταστάσεις, είναι ξεκάθαρο.

Και αν η Τρόϊκα (και ο καθένας) σκέφτεται για τα φαρμακεία με όρους "μη μεταποιητικού εμπορίου", τότε θα πρέπει αναγκαστικά να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων, σχετικών με την έννοια του ανταγωνισμού, όπως:
- Γιατί απαγορεύονται οι διαφημίσεις φαρμάκων και φαρμακείων;
- Γιατί να είναι υποχρεωτικές οι εφημερίες/διανυκτερεύσεις και ισχύουν ένα σωρό περιορισμοί στην άσκηση και λειτουργία του επαγγέλματος και του καταστήματος;
- Γιατί υπάρχει διατίμηση στον κύριο όγκο πωλούμενων προϊόντων;
- Πως συγκρίνεται το φαρμακείο με ένα οποιοδήποτε κατάστημα όταν δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί ούτε σε επίπεδο τιμών ούτε σε επίπεδο προϊόντων (παρά μόνο συγκεκριμένων υπηρεσιών) από το διπλανό του;
- Τι δυνατότητες εκπτώσεων, προσφορών, παράλληλων εισαγωγών κλπ κλπ κλπ έχει ένα φαρμακείο σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κατάστημα στον κύριο όγκο των πωλούμενων προϊόντων του (ήτοι συνταγογραφούμενων);

Πορτοκάλι με μήλο δεν γίνεται να συγκρίνουμε. Εκτός αν θέλουμε όλα να γίνουν πορτοκάλια.
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

21 Μαΐου 2013, 10:16:27
Απάντηση #252
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η τρόικα ζητάει το markup να κατέβει στο 15%. Αυτό δεν είναι παράλογο όταν σε μη μεταποιητικό εμπόριο, που απαιτείται διαφήμιση (οι φαρμακοποιοί δεν έχουν) και υπάρχουν και επιστροφές προϊόντων (επιστροφή σε κουπόνι που κολλιέται δεν υπάρχει) το markup είναι ήδη 10% ή λιγότερο.

Σκέφτομαι να προσλάβω δύο καλλίγραμμες θέες στο ιατρείο για νοσηλεύτριες. Θα μου κοστίσει κάτι παραπάνω αλλά επειδή με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το κέρδος μου θα απαιτήσω από τον ΕΟΠΥΥ να αυξήσει την αποζημίωση της επίσκεψης.


Αν θέλουμε να μιλάμε ρεαλιστικά, 15% markup (από 32.4% τώρα) σημαίνει απλά εξαφάνιση των φαρμακείων.
Διότι αν τώρα το καθαρό περιθώριο κέρδους (αυτά που σου μένουν στην τσέπη) κυμαίνεται μεταξύ 8-10% του ετήσιου τζίρου (και μάλιστα στα χαρτιά λόγω καθυστερήσεων εξόφλησης), στην άλλη περίπτωση δεν θα υπάρχει.
Δεν δραματοποιώ καταστάσεις, είναι ξεκάθαρο.

Και αν η Τρόϊκα (και ο καθένας) σκέφτεται για τα φαρμακεία με όρους "μη μεταποιητικού εμπορίου", τότε θα πρέπει αναγκαστικά να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων, σχετικών με την έννοια του ανταγωνισμού, όπως:
- Γιατί απαγορεύονται οι διαφημίσεις φαρμάκων και φαρμακείων;
- Γιατί να είναι υποχρεωτικές οι εφημερίες/διανυκτερεύσεις και ισχύουν ένα σωρό περιορισμοί στην άσκηση και λειτουργία του επαγγέλματος και του καταστήματος;
- Γιατί υπάρχει διατίμηση στον κύριο όγκο πωλούμενων προϊόντων;
- Πως συγκρίνεται το φαρμακείο με ένα οποιοδήποτε κατάστημα όταν δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί ούτε σε επίπεδο τιμών ούτε σε επίπεδο προϊόντων (παρά μόνο συγκεκριμένων υπηρεσιών) από το διπλανό του;
- Τι δυνατότητες εκπτώσεων, προσφορών, παράλληλων εισαγωγών κλπ κλπ κλπ έχει ένα φαρμακείο σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κατάστημα στον κύριο όγκο των πωλούμενων προϊόντων του (ήτοι συνταγογραφούμενων);

Πορτοκάλι με μήλο δεν γίνεται να συγκρίνουμε. Εκτός αν θέλουμε όλα να γίνουν πορτοκάλια.
- Η απαγόρευση της διαφήμισης για φαρμακεία σημαίνει λιγότερα έξοδα για το φαρμακείο και μαθηματικώς αύξηση του κέρδους. Ένα σύνηθες κατάστημα έχει τέτοιο κόστος. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια για τα φαρμακεία, όπως και η παρουσία στη λίστα εφημερευόντων που δεν απαιτούν την ανάγκη διαφήμισης για ένα φαρμακείο.
- Οι εφημερίες είναι ένα θέμα που θα πρέπει να ανοίξουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι. Προσωπικά, θεωρώ ότι το φαρμακείο πρέπει να έχει ένα επιπλέον ποσοστό χρέωσης για τον ασθενή σε φάρμακα που αγοράζονται κατά την εφημερία. Επίσης, πρέπει οι εφημερίες να είναι υποχρεωτικές ως προς τον αριθμό των φαρμακείων που εφημερεύουν αλλά προαιρετικές ως προς τα φαρμακεία που θα μπουν στο πρόγραμμα.
- Διατίμηση υπάρχει μόνο στα φάρμακα με κουπόνι. Αν αυτά είναι ο κύριος όγκος προιόντων τότε ή πολλά φαρμακεία έχουμε ή κακούς επιχειρηματίες φαρμακεία έχουμε.

Κάποια στιγμή θα πρέπει τα φαρμακεία να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς είναι: Είναι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ που πωλούν φάρμακα σε διατίμηση ή είναι επιχειρήσεις που πουλούν φαρμακευτικά σκευάσματα. Αν είναι το πρώτο να οριστούν προδιαγραφές κόστους & υπηρεσιών, να τους διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ τα φάρμακα και να τους δίνει και 1000ευρώ ακαθάριστα μηνιάτικο ανά 8ωρο/ημέρα όπως κάνει σήμερα σε πτυχιούχους ΑΕΙ στο δημόσιο τομέα. Εάν είναι το δεύτερο, να κοιταχτούν στον καθρέπτη ξανά και να αφήσουν τα πορτοκάλια και τα μήλα.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

21 Μαΐου 2013, 10:21:08
Απάντηση #253
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
σχετικών με την έννοια του ανταγωνισμού, όπως:
- Γιατί υπάρχουν γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια στην άσκηση του επαγγέλματος;
- Γιατί η άδεια ίδρυσης φαρμακείου μεταβιβάζεται από γονέα σε τέκνο και δεν επιστρέφεται στο Δημόσιο;
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Μαΐου 2013, 10:25:19 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

21 Μαΐου 2013, 15:56:51
Απάντηση #254
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Το συγκεκριμένο προκατειλημμένο σχόλιο αφορούσε την διημερευση του φαρμακείου   και για τις διημερευσεις ήταν και είναι η απάντησή μου.
Να ζητήσω συγγνώμη λοιπόν για το προκατειλημμένο σχόλιό μου όντας επηρεασμένος από προσωπικές εμπειρίες.
Αν θέλεις, μας αναφέρεις τι προβλέπεται για τα μονοεδρικά φαρμακεία στο θέμα διημερεύσεων/διανυκτερεύσεων σε μη εργάσιμες μέρες και ώρες;
Ευχαριστώ.
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Μαΐου 2013, 16:58:47 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

Λέξεις κλειδιά: παρατηρητήριο watch φαρμακοποιοί 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
3947 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Φεβρουαρίου 2012, 15:46:13
από carlita
0 Απαντήσεις
4971 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Απριλίου 2012, 22:22:35
από carlita
0 Απαντήσεις
4316 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαΐου 2012, 11:11:40
από Ιορδάνης Καπάνταης
0 Απαντήσεις
8616 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Απριλίου 2019, 00:27:58
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
24258 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιουλίου 2019, 22:08:06
από Argirios Argiriou