Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
16 Νοεμβρίου 2024, 12:38:27

Ψηφοφορία

Πρέπει να ανοίξει πλήρως το επάγγελμα του φαρμακοποιού στην Ελλάδα;

Ναι
Όχι

Αποστολέας Θέμα: Παρατηρητήριο ΦμΦ - Greek FmF Watch  (Αναγνώστηκε 811963 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

12 Μαρτίου 2014, 00:48:16
Απάντηση #570
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ούτε εξυπνάδες, ούτε χαζομάρες κάνω. Η ερώτηση μου είναι απλή: Υπάρχει ΜΥΣΥΦΑ που αν καθυστερήσεις να το πάρεις για 24ωρες απειλείται η ζωή σου ή υγεία σου; Δεν μιλάω για τις περιπτώσεις που είτε το πάρεις είτε όχι πάλι στο νοσοκομείο θα πας. μιλάω για τις περιπτώσεις, όπου λαμβάνεις το ΜΥΣΥΦΑ και δεν χρειάζεται να πας σε γιατρό, ενώ εάν δεν το ελάμβανες θα υπήρχε ζημιά στην υγεία σου ή στη ζωή σου. Έχεις απάντηση;

Φωνάζουν όλοι οι φαρμακοποιοί ότι τους κατηγορούν ότι είναι συντεχνία. Κάθε Φαρμακευτικός σύλλογος ελέγχει με ευλάβεια εάν τηρήθηκαν τα εμπάργκο στον ΕΟΠΥΥ. Έχετε δει ανάλογη ευλάβεια στο επιστημονικό κομμάτι; Έχετε δει να βάλει πρόστιμο σε φαρμακοποιό γιατί απουσίαζε από το φαρμακείο του; Έχετε δει να βάλει πρόστιμο γιατί έδωσε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή; Λέτε ότι επιτρέπει 3 βοηθούς ανά φαρμακοποιό; Σοβαρολογείτε; Μα ο σύλλογο σας καταργεί το 48ωρο ή θεωρεί ότι ο φαρμακοποιός είναι Μέγας Ναπολέοντας και δίνει διαταγές σε 3 βοηθούς. Έχετε δει Φαρμακευτικό σύλλογο να ζητάει να το κοινοποιείται το πρόγραμμα εργασίας του προσωπικού; Το μόνο που έχω δει στους φαρμακευτικούς συλλόγους είναι διοργανώνουν σεμινάρια marketing για το πως πουλάμε καλύτερα σαπουνάκια και βραχιολάκια...  Γιατί λοιπόν εγώ να μην σας πω συντεχνία;

Εμβολιασμοί και προληπτικό έργο στην ΠΦΥ κάνει ο επισκέπτης υγείας. Για αυτούς υπάρχουν θέσεις στα ΠεΔΥ. Επίσης, υπάρχουν για φαρμακοποιούς στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Οι επισκέπτες υγείας είναι ξεχωριστή σχολή στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο είναι ειδικότητα που κατά βάση έχουν οι νοσηλευτές. Μάλιστα, τέτοιοι νοσηλευτές κρατούν ολόκληρες μονάδες υγείας στην Β. Ευρώπη. Σαφώς και δεν έχει θέση ο Φαρμακοποιός. Ούτε καν ο κλινικός Φαρμακοποιός. Να ρωτήσω εγώ κάτι άλλο που πάει στο πρώτο. Πόσοι βοηθοί φαρμακοποιών είναι διπλωματούχοι; Αν δεν το γνωρίζετε, ο βοηθός φαρμακοποιού είναι σχολή, ΙΕΚ με δίπλωμα και όχι ο απόφοιτος λυκείου ή γυμνασίου. Πόσοι φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν κάνει βόλτα να δουν τι "βοηθούς" έχουν τα μέλη τους; Πόσες ποινές έχουν πέσει; Και ειδικά σε αυτό, εάν κάποιος υπουργός υγείας δεν είναι υποχείριο των φαρμακοποιών αρκεί να απαγορεύσει την εργασία σε φαρμακείο σε μη διπλωματούχους βοηθούς φαρμακοποιού. Ούτε ο Άδωνις δεν έχει κάστανα, εάν το θέλεις έτσι. Επιστημη λοιπόν ή συντεχνία;

Ξυδάκι λοιπόν ή όχι, την αλήθεια θα την πω. Ο φαρμακοποιός είναι ένας πολύ σοβαρός επαγγελματίας στην υγεία, αλλά ΌΧΙ στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα είναι φαρμακοπώλης. Για αυτό και ανησυχεί για τα Σούπερ Μάρκετ. Δείξε μου με ποιον συγκρίνεσαι να σου πω ποιος είσαι...

1.) To (προβοκατόρικο) ερώτημά σας, δεν έχει καμία σχέση με τον αντικειμενικό συλλογισμό (μετά ξεκίνησαν οι χαζοεξυπνάδες και παρέκλινε η κουβέντα) πως "εφόσον κάποιος πουλάει φάρμακα, θα πρέπει να έχει και τις ίδιες υποχρεώσεις/δικαιώματα" σε προδιαγραφες υποστατικού πώλησης και σε κλαδικές/κοινωνικές υποχρεώσεις (ή πως η πολυιδιοκτησία και μάλιστα από μη φαρμακοποιούς, δημιουργεί άλλα προβλήματα)

2.) Μα ήμαστε (με "η" , δλδ σε παρελθοντικό χρόνο) "συντεχνία".  Η τέχνη του φαρμακοποιού ήταν η παρασκευή φαρμάκων και οπότε κάποιες διεργασίες διεκπαιρεώνονταν (υπό την επίβλεψή του ή μη) από βοηθούς (όπως ο γιατρός με τους νοσηλευτές ή ειδικευόμενους, τα ξέρετε καλύτερα από μένα πως όχι μόνο υπάρχουν "ναπωλεόντιες νοοτροπίες" αλλά πέφτουν μέχρι και γαμοσταυρίδια  :-\). Τα περισσότερα προβλήματα σε σχέση με  την εξυπηρέτηση στον πάγκο απο'κει πηγάζουν μάλλον, οτι δλδ οι διάφορες διατάξεις/πρόγραμμα σπουδών δεν εκσυγχρονίστηκαν/διαφοροποιήθηκαν αναλόγως. Σήμερα φτιάχνουμε σχεδόν μόνο δερματολογικά "εκτός φαρμακοποιίας" (δλδ με συνταγή γιατρού) και ελάχιστα ή και καθόλου "εν ισχύ φαρμακοποιίας" (για πώληση στους πελάτες, χωρίς συγκεκριμένη/εξατομικευμένη προτροπή γιατρού ). Ο ρόλος/κοινωνική ανάγκη είναι πλέον η συμβουλευτική γύρω από τη χρήση φαρμάκων (αλλά και συμπληρωμάτων και συγκεκριμένων καλλυντικών, μέσα στο γενικότερο concept ευζωίας)

* Στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται διάφορες λέξεις, μάλλον πιο δόκιμες για την σύγχρονη πραγματικότητα. πχ στη Δανία υπάρχει ο farmaconomist και ο farmacist. Ο "φαρμακοποιός" είναι η λέξη που χρησιμοποιείται στα ελληνικά. Λίγο με ενδιαφέρει πως θα με λένε. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να έχω κατοχυρωμένο και κομβικό ρόλο (μεταξύ ιατρικής κοινότητας και κοινού) τόσο για την επαγγελματική μου επιβίωση/εξασφάλιση όσο και για την επιστημονική μου περιφρούρηση

Αν πιστεύετε οτι η λύση για τα διάφορα προβλήματα γύρω απτο ρόλο του "φαρμακείου της κοινότητας" στην Ελλάδα, είναι το ξεχαρβάλωμα ή η στείρα καταγγελία/αντιπαράθεση εναντίον παντός ΦμΦ (= κράξιμο) εγώ πιστεύω πως η λύση είναι συγκεκριμένα μέτρα που θα τονώσουν/επανορθώσουν τον υγειονομικό χαρακτήρα του φαρμακείου/φαρμακοποιού του πάγκου

- πιστοποιημένες (μέσω ορθής πρακτικής) και κοστολογημένες (περισσότερό συμβολική κοστολόγηση για τα αναλώσιμα, αλλά και για να μην καταλήξει τσαπατσούλικη ψευτουπηρεσία για "να κερδιθεί ο πελάτης", όπως είναι ως τώρα εμβολιασμοί και μετρήσεις) υπηρεσίες πχ εμβολιασμοί, απευεσθητοποιήσεις, μετρήσεις γλυκαιμίας και χοληστερίνης
- μοριοδοτημένη, δια βίου, εξειδίκευση, πχ σε φυτοθεραπεία, ομοιοπαθητική, φαρμακοτεχνεία, διακοπή καπνίσματος, διαχείριση βάρους, αλλαγή τραυμάτων και άλλα την οποία θα μπορεί μετά ο φαρμακοποιός να προμοτάρει όπως αυτός/η αγορά θέλει (θα γίνεται πάντως σοβαρά και υπεύθυνα)
- θέσπιση max ορίου εργατοωρών και υπερωριακής αμοιβής (για αργίες κ διανυκτερεύσεις) μαζί με απελευθέρωση ωραρίου
- θέσπιση θεραπευτικών πρωτοκόλλων/αλγορίθμων χορήγησης συγκεκριμένων ΜΥΣΥΦΑ - παραπομπής
- αυστηροποίηση χορήγησης συγκεκριμένων σκευασμάτων (οπωσδήποτε αντιβιώσεων)

* πιθανώς ανατίμηση των γαληνικών παρασκευών. Πλέον πολλές πρώτες ύλες είναι δυσανάλογα ακριβές σε σχεση με την κινησιμότητα των τελικών παρασκευασμάτων 
* πιθανώς φοροελαφρύνσεις για
- συστεγάσεις/προσλή΄ψεις συναδέλφων
- προσλήψεις/συνεργασία προσωπικού άλλων ειδικοτήτων (πχ νοσηλευτές, διατροφολόγους, αισθητικούς)

Εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, έτσι θα θέλαμε να πορευτούμε και "με τέτοια πρότυπα να συγκρινόμαστε" (κάποιοι εδω μέσα κραυγάζουν γιατί "δεν κάνουμε δώρο μια παρακεταμόλη στις δύο στατίνες, όπως τα ΣΜ" και κάτι τέτοια) Όταν όμως ζεις στην Ελλάδα (και ειδικά της κρίσης) που το κοινό "εκπαιδεύεται" τελείως λάθος για τον ρόλο του φαρμακοποιού (κάτι που μετά αντιστοίχως διαμορφώνει και τον ίδιο τον φαρμακοποιό) και ο συνήθης λόγος αλλαγής φαρμακείου είναι το φέσι ή κάποια κομπιναδόρικη εξυπηρέτηση, τότε όλα αυτά φανταζουν επιστημονική φαντασία (αντί για επιστημονική αναγκαιότητα)

Όλα αυτά θέλουν χρόνο και κάποιους ελάχιστους πόρους (έστω λανσαρίσματος ας πούμε των διάφορων εγχειρημάτων. Ειδικά όσον αφορά προσλήψεις/συνεργασίες και εξειδικεύσεις). Το ιδεεαφπχ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  και άλλοι οργανισμοί (πχ ελληνική φαρμακευτική εταιρία) διοργανώνουν επιστημονικά σεμινάρια (πέρα από marketing)  , πολλοί καλοί συνάδελφοι (πχ Κλημεντίδης, Μπιρλιράκης, Κουτέπας) ενημερώνουν και προωθούν αναμορφωτικές τάσεις και γενικά κάτι ψευτοκινείται.

* Για τον ΠΦΣ, τι θέλετε να σας πω; ούτε συνδικαλιστής είμαι, ούτε "παλιός". Και γω με πάρα πολλά διαφωνώ, αυτό όμως δε σημαίνει οτι θα κάτσω και να απολογούμαι ή να να δέχομαι γενικέυσεις και τσουβαλιάσματα

Προσωπικά νομίζω ότι ο νέος φαρμακοποιός στην Ελλάδα εάν σκέφτεται τα παραπάνω έχει χάσει την πυξίδα του.
Αδυνατώ να καταλάβω γιατί επιστημονικώς μπορεί να λειτουργήσει συστεγαζόμενο φαρμακείο αλλά όχι εταιρία φαρμακείο με υπεύθυνους φαρμακοποιούς σε βάρδιες.
Είναι τραγικό να διαβάζω ότι ο ρόλος του φαρμακοποιού που επαγγέλλεστε είναι να μετρά σάκχαρα και χοληστερίνες (ούτε στον 3ο κόσμο δεν το κάνουν πια αυτό), και να περιμένει να θεσπιστούν πρωτόκολλα χορήγησης συγκεκριμένων ΜΥΣΥΦΑ. Σαφώς μπορεί να κάνει και καφέδες εάν αυτό πουλά αλλά εμένα να μην με υπολογίζετε ότι θα σας χαϊδέψω τα αυτιά.
Δυστυχώς επιβεβαιώνετε το λόγο μου. Λυπάμαι πολύ γιατί εγώ προσωπικά σαν γιατρός θέλω ένα επιστήμονα φαρμακοποιό δίπλα μου και έχω απογοητευτεί.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

12 Μαρτίου 2014, 02:34:55
Απάντηση #571
Αποσυνδεδεμένος

Είναι τραγικό να διαβάζω ότι ο ρόλος του φαρμακοποιού που επαγγέλλεστε είναι να μετρά σάκχαρα και χοληστερίνες (ούτε στον 3ο κόσμο δεν το κάνουν πια αυτό), και να περιμένει να θεσπιστούν πρωτόκολλα χορήγησης συγκεκριμένων ΜΥΣΥΦΑ. Σαφώς μπορεί να κάνει και καφέδες εάν αυτό πουλά αλλά εμένα να μην με υπολογίζετε ότι θα σας χαϊδέψω τα αυτιά.
Δυστυχώς επιβεβαιώνετε το λόγο μου. Λυπάμαι πολύ γιατί εγώ προσωπικά σαν γιατρός θέλω ένα επιστήμονα φαρμακοποιό δίπλα μου και έχω απογοητευτεί.

Τι θέλετε να κάνει ο "φαρμακοποιός του πάγκου/φαρμακείο της γειτονιάς" παραπάνω στην Ελλάδα, εν έτει 2014; εγχείρηση και εξειδικευμένη διάγνωση  ::)  ή αναθεώρηση φαρμακευτικής αγωγής (πάλι λίγο δύσκολο για πολλούς) και φαρμακευτική φροντίδα;

Με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο/επίσημο πρόγραμμα σπουδών, γίνονται:

- παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων
- έλεγχος για αλληλεπιδράσεις και φαρμακοεπαγρύπνηση
- συμβουλή σχετικά με την χρήση σκευασμάτων/συμπληρωμάτων/συσκευών
- καθοδήγηση και συμβουλή για την προμήθεια/χρήση ΜΥΣΥΦΑ

Αν υπάρξει συμπληρωματικό θεσμικό πλαίσιο και κάποια προγράμματα επιμόρφωσης

- πιστοποιημένες υπηρεσίες όπως εμβολιασμούς/απευεσθητοποιήσεις/διάφορες μετρήσεις (σύμφωνα με ορθή πρακτική και ακολούθως κατάλληλη συμβουλευτική, πάντα σύμφωνα με συγκεκριμένους τύπους/οδηγίες - όχι small talk και αυτοσχεδιασμούς)
- συμπληρωματικές (συμβουλευτικές ή μη) υπηρεσίες ανάλογα με συγκεκριμένα πεδία μοριοδοτημένης "εξειδίκευσης" (είτε των ιδίων είτε συνεργατών/υπαλλήλων, άλλων ειδικοτήτων)
- χρήση αλγορίθμων για τη χορήγηση συγκεκριμένων ΜΥΣΥΦΑ ή παραπομπή

* Είναι τόσο αυθαίρετο "επιστήμονα γιατρέ μου" (που συνεχίζεις να μηδενίζεις ειρωνευόμενος για τριτοκοσμικές καταστάσεις και φραπέδες κτλ τκλ ) το να διαχωρίσεις την αλλεργική από την ιογενή ρινίτιδα; Το strep throat από το sore  throat ; Την κεφαλαλγία από την ημικρανία; και πάει λέγοντας ή μήπως όλα αυτά γίνονται βάσει (και) αλγορίθμων/πρωτοκόλλων;
*Η προμήθεια των αντιστοίχων ΜΥΣΥΦΑ, θα πρέπει να γίνεται με βάση μια λογική ή με βάση μια κουλτούρα αυτοθεραπείας made in Greece (ΟTC να'ουμ' ! ;D λίγο internet, λίγο το΄χει πάρει και ο ξάδερφος και όλα καλά) ή το τι προωθεί το εν λόγω ΣΜ;

* Ισχύει ή δεν ισχύει, πως το φαρμακείο της γειτονιάς είναι το πιο προσβάσιμο/οικείο σημείο υγείας για το ευρύ κοινό; ισχύει ή δεν ισχύει πως απλοί προληπτικοί (ή παρακολουθητικοί) έλεγχοι τιμών, μπορούν να γλιτώσουν κόσμο από τα χειρότερα; Πρέπει ή δεν πρέπει η αντίστοιχη πρακτική και συμβουλευτική να γίνεται βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών/οδηγιών;

* σε βάθος χρόνου, αν αναθεωρηθεί/εκσυγχρονιστεί το πρόγραμμα σπουδών και δωθούν και ανάλογα οικονομικά/θεσμικά κίνητρα  μπορεί να έχουμε και ακόμα πιο προσοντούχους συναδέλφους, όπως οι λίγοι Κλινικοί Φαρμακοποιοί, να είναι μέρος του κανόνα και όχι η εξαίρεση (που και πάλι η συμβουλή/υπηρεσίες τους από θέση φαρμακοποιού του πάγκου, λογικά,  θα "τυποποιούντουσαν" σε μορφή επί πληρωμή συμβουλευτικής ή τη δυνατότητα διαχείρισης συγκεκριμένων φαρμάκων, μη προσβάσιμων σε άλλους συναδέλφους κα) Ρεαλιστικά, για την ώρα/ελληνική πραγματικότητα, πιστεύω πως τα άνω είναι υπεραρκετά

(είπαμε: η ποιότητα πρέπει να έχει και αναλογη εμπορική αξία κεφαλαιοποίησης, όπως και απήχηση, γιατί αλλιώς έχεις επενδύσει χρόνο/χρήμα/ψυχή χωρίς καμία απόσβεση, αν όχι κέρδος. Και δεν μιλάω μόνο για τον "επιχειρηματία" φαρμακοποιό, αλλά και για το κοινό. 'Οταν το κοινό εκπαιδεύεται να μην νοιάζεται για τίποτα παρα μόνο για το κόστος, το να του προβάλεις ποιότητα ενώ ο απέναντι του προβάλει μόνο ποσότητα του φαίνεται λες και πας να τον κοροιδέψεις. Αν δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, πως θα μπορέσει κάποιος να το ξεκινήσει/προωθήσει/συντηρήσει/αποσβέσει --> και επιτέλους, κερδοφορήσει ώστε να μπορέσει και να το καθιερώσει/επεκτείνει-βελτιώσει;)

υγ

αν όντως είχατε υψηλές απαιτήσεις, δεν θα προτείνατε τον περαιτέρω αποχαρακτηρισμό/απορρύθμιση του "φαρμακοποιού του πάγκου/φαρμακείου της γειτονιάς", ούτε θα ειρωνευόσασταν συνεχώς κατά παντός αγνώστου. Πόσοι γιατροί εδω μέσα στοχοποιείτε/προωθείτε στερεότυπα εναντίον οποιουδήποτε φμφ και υπέρ των ΣΜ..έλεος... Ο άλλος (ο διακομιστής)΄συνεχίζει να τρολλάρει παρομοιάζοντας με κανα πόλεμο συμμοριών  8) και επειδή "δεν ανέβηκε κάποιο σχόλιο του από συγκεκριμένο site" πρέπει να φιμώνει αδιακρίτως κόσμο, βάσει επαγγελματικής/επιστημονικής ιδιότητας. Φιλούρες διακόμιστη! :laugh:

κατάντησε γραφική η κατάσταση, από μένα τέλος, γεια σας

12 Μαρτίου 2014, 11:01:53
Απάντηση #572
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Παραθέτω τα γεγονότα και όσα προέκυψαν από την συνάντησή μας lobbying με τον Υπουργό Υγείας στο Υπουργείο σήμερα το μεσημέρι στις 1:30 (το ραντεβού ήταν για τις 12:00 = μιάμιση ώρα στο περίμενε  :-*  - το φαρμακείο δούλευε χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του φμφ ).

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ:

Ουδέποτε είχε τεθεί θέμα ιδιοκτησιακού, όπως εμείς το νομίζαμε ή καλύτερα όπως μας είχε παρουσιαστεί. Ετσι το 51% του φαρμακείου, παραμένει στον φαρμακποποιό όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, στην περίπτωση που πρόκειται να δοθεί μέρος του, σε συγγενή πρώτου βαθμού. Αυτό που η τρόϊκα απαίτησε είναι, το 50% που υποχρεούται σήμερα να πάρει φαρμακοποιός από άλλο φαρμακοποιό, αν θέλει να συστεγαστεί να μπορεί να είναι μικρότερο π.χ. 30%.

ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ:

Η τρόϊκα επιμένει να φύγουν τα φάρμακα αυτά από την αποκλειστικότητα των φαρμακείων διότι όπως ισχυρίζεται,στην Ευρώπη, εκεί που η διάθεσή τους γίνεται και από τα super markets, το ποσοτό της πωλησής τους σε σχέση με τα άλλα φάρμακα , είναι πολύ μεγαλύτερο. Επίσης η διάθεσή τους από τα super markets ωφελεί τον ανταγωνισμό και την .... μείωση των τιμών τους ( τον χαβά τους αυτοί)!!!
Το Υπουργείο Υγείας πρότεινε να παραμείνουν για ένα διάστημα 3 μηνών στα φαρμακεία, ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και ανάλογα με τα αποτελέσματα να το ξαναδούν το θέμα .... μετά τις εκλογές ( όλα εκεί οδηγούν) !!!
Η λιανική τιμή αυτών των προϊόντων θα παραμείνει υπό την ... σκέπη του Υπουργείου Υγείας για το τρίμηνο αυτό διάστημα, σαν ανώτατο όριο ... Μετά την πάροδο αυτού του χρονικού διαστήματος θα ξαναδούν το θέμα ανάλογα με την πορεία του ανταγωνισμού και την πτώση των τιμών τους.

Το πώς θα διαπιστώσουν την ... πτώση των τιμών στα φαρμακεία και αν αυτή κριθεί ... ικανοποιητική από την Κυβέρνηση ή την τρόϊκα (θα σας γελάσω αν σας πω ότι κατάλαβα ποιός θα το κάνει) δεν μας έγινε γνωστό... Όπως επίσης και το αν γνωρίζουν ότι η λιανική τιμή εξαρτάται αποκλειστικά από την χονδρική τιμή , τις εκπτώσεις και ικανότητα ή όχι να αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες...

Σε κάθε περίπτωση η χρησιμοποίηση των φαρμακείων ως μέσον για να οδεύσουν ... πανηγυρικά στα super markets είναι περισότερο από εμφανής. Τα φαρμακεία θα κατηγορηθούν για μη μεταβίβαση των ... εκπτώσεων που παίρνουν , προς το καταναλωτικό κοινό και με την βοήθεια τότε των ΜΜΕ (που τώρα περιέργως έχουν λουφάξει...) θα τοποθετηθούν στα γνωστα καταναλωτικά ράφια... Αλλά όπως είπαμε ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ:

Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα, αλλά αυτό θα εξεταστεί μετα την νέα αξιολόγηση που ... περιέργως θα γίνει μετά τις εκλογές.... Το Υπουργείο Υγείας πάντως δεν συμφωνεί αυτό να φθάσει στο 15% που έλεγε το πρώτο μνημόνιο που υπεγράφει από την Κυβέρνηση....

ΩΡΑΡΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ:

Δεν συμπεριλαμβάνεται στο παρόν πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που περιέχει την εφαρμογή της έκθεσης ΟΟΣΑ, τίποτα που να το αφορά. Το θέμα αυτό έχει φύγει από το Υπουργείο Υγείας και έχει ανατεθεί στό Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο δρομολογεί την απελευθέρωσή του σύμφωνα με τις εντολές της τρόϊκα.
Ετσι δεν χρειάζεται πλέον ο φαρμακοποιός να δηλώνει στον Σύλλογο ή στην περιφέρεια την συμμετοχή του στο διευρυμένο ωράριο αλλά να .... μπαίνει και να βγαίνει όποτε θέλει!!! Αυτό μάλιστα έγινε πιεστικά αποδεκτό από το Υπουργείο, διότι κάποιοι φαρμακοποιοί αποτάθηκαν στην τρόϊκα καταγγέλοντας ότι οι Σύλλογοί τους με διάφορα τεχνάσματα , τους εμποδίζουν να ενταχθούν σε αυτό.
Στο ... μέλλον το Υπουργείο Ανάπτηξης θα δρομολογήσει ίσως κάποιες από τις υποσχέσεις του .... υπουργού Υγείας! Οσον αφορά τον νόμο Λοβέρδο, είναι προφανές ότι δεν καταργείται αλλά διευκολύνονται όσοι θέλουν να ... μπαινοβγαίνουν άνετα και κατά το δοκούν.
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Μαρτίου 2014, 11:10:48 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

14 Μαρτίου 2014, 10:15:28
Απάντηση #573
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Ρήγμα στις τάξεις των φμφ - Αποχώρησε από την απεργία ο ΦΣ Αχαΐας.

Η Γενική Συνέλευση του Φ.Σ. Αχαΐας που συνήλθε σε απαρτία απόψε 13.03.14, επικύρωσε με συντριπτική πλειοψηφία τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Φ.Σ. Αχαΐας, για μη συμμετοχή στη ‘’διακεκομμένη’’ συνέχεια κινητοποίησης, για να πιεστεί δήθεν η τρόικα και ο ένας (!!) υπουργός που είναι δήθεν απείθαρχος στην κυβερνητική γραμμή. Η από χρόνια συνεχιζόμενη παλινωδία του προεδρείου του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. μεταξύ αγωνιστικότητας και φιλοκυβερνητισμού, έχει ‘σαλαμοποιήσει’ το σύνολο των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου, κάνοντας τον όποιο αγώνα υπό αυτή την καθοδήγηση και μάταιο και άσκοπα οδυνηρό.

Μετά την απαξίωση του μέγιστου όπλου της άρσης πίστωσης, το προεδρείο του Π.Φ.Σ., προσπαθεί να απαξιώσει και το όπλο της απεργίας, καθιστώντας τον κλάδο έρμαιο στις ορέξεις όσων επιθυμούν να διαλύσουν το μέσο φαρμακείο και δυστυχώς, αυτοί είναι πολλοί.

Αρνούμαστε να ευτελίσουμε το μέγιστο όπλο της απεργίας σε αγώνες χωρίς αιτήματα, χωρίς σαφή στρατηγική, δίχως την έγκριση της Γ.Σ. του Π.Φ.Σ., που έχει πρόσφατη εκλογική εντολή από τους συναδέλφους όλης της χώρας.

Αρνούμαστε να θυσιάσουμε την ουσιαστική δυνατότητα του κλάδου να κινητοποιηθεί, πίσω από συμφέροντα που στοχεύουν να δώσουν εκλογικό ‘‘φύλλο συκής’’ σε κυβέρνηση και προεδρείο του Π.Φ.Σ.

Αν το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. ξεκαθαρίσει δημόσια πως η διατίμηση στα ΜΥΣΥΦΑ, καθώς και το ανθρώπινο ωράριο των φαρμακοποιών, αποτελούν αμετακίνητους στόχους, τελευταία οχυρά επιβίωσης του μέσου ελληνικού φαρμακείου, τους οποίους θα παλέψουμε μέχρι τέλους, τότε ο Φ.Σ. Αχαΐας θα είναι και πάλι μπροστάρης στον αγώνα. Την κατάλυση των παραπάνω ζητημάτων απαιτεί η τρόικα και το έχει ήδη πετύχει με τη σιωπηλή ανοχή κυβέρνησης και προεδρείου του Π.Φ.Σ.. Τα υπόλοιπα λέγονται απλώς για να επιχειρηματολογούμε εσωτερικά εκ των υστέρων, πως κάτι καταφέραμε και σώσαμε. Το έργο έχει ξαναπαιχτεί και είναι θλιβερό. Απεργία πού έπεται προειδοποιητικής και γίνεται Παρασκευή με διάλειμμα διακοπών Σ/Β και συνέχεια τη Δευτέρα, εν ονόματι της εδώ παρουσίας της τρόικα η οποία την Κυριακή αποχωρεί, αλλά συνεδριάζει με την κυβέρνηση και το Σ/Β που εμείς δεν απεργούμε μόνο εύσημα δεν κερδίζει από τον πολίτη για το συμφέρον και του οποίου δηλώνουμε ότι μαχόμαστε.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον και ετοιμότητα, τη στρατηγική και τους στόχους που θα θέσει το προεδρείο του Π.Φ.Σ., από Δευτέρα και μετά. Η Γ.Σ. του Φ.Σ. Αχαΐας με πολλούς μοναχικούς αγώνες μέσα στα μνημονιακά χρόνια, έχει κερδίσει με το σπαθί της, το δικαίωμα να αποφασίζει και αυτόνομα με γνώμονα πάντα τη διατήρηση της ενότητας, της συνοχής, αλλά και το συμφέρον του συλλόγου.

Για τον Φ.Σ. Αχαΐας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Γ.Σ. Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ​ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΜΙΤΣΟΣ

17 Μαρτίου 2014, 00:13:21
Απάντηση #574
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Για προεκλογικούς και μόνο λόγους αναβάλλεται προσωρινά η πλήρης αναδιαμόρφωση της αγοράς φαρμάκου στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι «μικροί» του κλάδου δεν θα αποφύγουν την άμεση απελευθέρωση του ωραρίου, που θα σημάνει και την επικράτηση των αλυσίδων.

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Αλλάζει το τοπίο στα ελληνικά φαρμακεία σε περίπου 2,5 μήνες από σήμερα, καθώς μετά τις ευρωεκλογές όλα δείχνουν ότι θα έλθει η απόλυτη άλωσή τους. Οι απαιτήσεις της Τρόικας για μείωση ποσοστού κέρδους αλλά και κατάργηση των κριτηρίων για άνοιγμα νέου φαρμακείου με βάση και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο, φαίνεται πως πάνε μετά τις ευρωεκλογές.

Εκείνο όμως που δεν θα γλιτώσει ο κλάδος είναι την απόλυτη απελευθέρωση του ωραρίου, καθώς αναμένεται να προωθηθεί άμεσα με υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε αφήσει ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο.

Ειδική ρύθμιση

Ηδη ετοιμάζεται ειδική ρύθμιση, βάσει της οποίας όσοι ανοίγουν και τα Σάββατα θα μπορούν πλέον να επιλέγουν αν θα ανοίγουν και όποτε χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Η τροποποίηση αυτή τη νόμου ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για επικράτηση των μεγάλων φαρμακείων, αλλά και των αλυσίδων, καθώς ελάχιστοι μικροί φαρμακοποιοί θα μπορέσουν να αντέξουν την πίεση του συνεχούς ανοίγματος και του ανταγωνισμού.

Και η συγκεκριμένη ρύθμιση του ωραρίου θα περάσει ως «τυράκι» στην τρόικα, καθώς η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανοίξει νέο μέτωπο με τον κλάδο, εν όψει ευρωεκλογών.

Στα ράφια

Εκτός αυτού όμως σιγά σιγά και με αθόρυβο τρόπο φαίνεται ότι θα βγούνε στα σούπερ μάρκετ και κάποια μη συνταγογραφούμενα φάρμακα καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) θα καταρτίσει έως τις 27 Μαρτίου τον κατάλογο με τα σκευάσματα εκείνα, τα οποία θα θεωρούνται ασφαλή για να διατίθενται και στα ράφια, δίπλα στο γάλα και τα απορρυπαντικά.

Βέβαια σε πρώτη φάση αναμένεται να είναι κυρίως παυσίπονα, αναλγητικά, αντιπυρετικά και ελάχιστα αντιφλεγμονώδη, τα οποία σήμερα ούτως ή άλλως δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού, δεν αποζημιώνονται, ενώ διαφημίζονται και χωρίς περιορισμούς. Τα προϊόντα αυτά σε πρώτη φάση θα έχουν στο φαρμακείο ανώτατη τιμή πιθανώς για τρεις μήνες και αμέσως μετά οι φαρμακοποιοί, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, θα μπορούν να εξασφαλίζουν εκπτώσεις από τις εταιρείες ώστε να πωλούν τα σκευάσματα σε πιο ελκυστικές τιμές στους ασθενείς.

Ωστόσο, αυτό που αποτελεί αγκάθι είναι πως τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλές τιμές και είναι άγνωστο εάν η μείωση που θα επέλθει μέσα από μία έκπτωση θα αποτελέσει δέλεαρ για τους αγοραστές.

Η τρόικα τις τελευταίες ημέρες, αν και είχε στείλει τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό, άρχισε να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις και από το Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να περάσει ο σκόπελος των ευρωεκλογών. Αλλωστε, οι ευρωπαϊκές ισορροπίες οδηγούν σε διάφορες συγκρούσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ, το οποίο είναι ο βασικός πόλος της τρόικας που πιέζει για την απελευθέρωση της αγοράς φαρμάκων στη χώρα μας.

Παράλληλες εξαγωγές

Το επόμενο θέμα πάντως που αναμένεται να ανοίξει είναι αυτό με τις περιβόητες «παράλληλες εξαγωγές». Η χώρα μας, που σήμερα έχει χαμηλές τιμές στα φάρμακα λόγω συνεχών περικοπών, κάνει πολλούς να προχωρούν σε εξαγωγές σκευασμάτων σε ευρωπαϊκές χώρες, με συνέπεια εκεί να διατίθενται σε υψηλές τιμές και στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων να λείπουν ακόμη και βασικά σκευάσματα.

Ειδικότερα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούνται πιο συμφέρουσες αγορές από τις ελληνικές φαρμακαποθήκες, με συνέπεια να στέλνουν χιλιάδες σκευάσματα σε κράτη όπως Γερμανία, Αγγλία κ.α. Αλλωστε, οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να αγοράζουν φθηνά τα ελληνικά φάρμακα και στη συνέχεια να τα μεταπωλούν και πάλι σε υψηλότερες τιμές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπουν και νέοι περιορισμοί στις παράλληλες εξαγωγές με πολύ αυστηρότερες ποινές σε σχέση με το τι ισχύει σήμερα, και ειδικά στα φάρμακα με πολύ χαμηλές τιμές. Εξάλλου συχνά οι ποινές δεν επιβάλλονται καν.

Πάντως, τα λεφτά που διακινούνται είναι πολλά. Κατά μέσο όρο, τα τελευταία χρόνια η αξία των παράλληλων εξαγωγών αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ, έχοντας φθάσει τα 415 εκατ. ευρώ το 2012, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Βέβαια, όσο οι τιμές των ελληνικών φαρμάκων πέφτουν τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες κάποιες φαρμακαποθήκες να αυξήσουν και τις παράλληλες εξαγωγές.

18 Μαρτίου 2014, 12:49:59
Απάντηση #575
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Ρήγμα στις τάξεις των φμφ - Αποχώρησε από την απεργία ο ΦΣ Αχαΐας.

Η διάσπαση είναι πλέον γεγονός: Ο Ηρακλείου και πάσης Κρήτης διαχωρίζει με τη σειρά του τη στάση του, καταλογίζοντας αλαζονεία στο προεδρείο του ΠΦΣ.

Προς

Το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ.
(Με fax)

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Είμαι από τους Προέδρους που σε ότι έχει σχέση με το συμφέρον του κλάδου σπάνια δημοσιοποιώ τις αντιθέσεις μου με τη διοίκηση του ΠΦΣ. Ορισμένες όμως φορές η αγανάκτηση και η πικρία που δημιουργείται από την συμπεριφορά των μελών της πλειοψηφίας του ΠΦΣ με αναγκάζουν να το κάνω. Όπως γνωρίζετε στο ΔΣ που έγινε στον ΠΦΣ και που αποφάσισε τις απεργιακές κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, είχε αποφασιστεί να συμμετέχουν και οι Πρόεδροι των 6 μεγαλύτερων συλλόγων της χώρας, για να συναποφασίσουμε τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων.

Παρότι σταθερή μου θέση είναι ότι τέτοιες αποφάσεις πρέπει να παίρνονται παρουσία του συνόλου των προέδρων των φαρμακευτικών συλλόγων, εγώ ανέβηκα στην Αθήνα.

Όπως γνωρίζετε οι 3 από τους 6 προέδρους συμμετέχουν στο ΔΣ οι άλλοι 3 είναι ο πρόεδρος Αττικής, Αχαΐας και Ηρακλείου. Όπως λοιπόν είχα υποχρέωση και αφού πρώτα συναντήθηκα με τους άλλους 3 προέδρους της Κρήτης ανέβηκα στην Αθήνα όπου και ενημερώθηκα ότι θα γίνει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη. Πάω λοιπόν στο Υπουργείο Υγείας και με έκπληξη μου διαπιστώνω ότι ούτε εγώ, ούτε ο κ. Σοφιανόπουλος ήμασταν στη λίστα των συναδέλφων που θα συμμετείχαν στην συνάντηση με τον Υπουργό. Παρόλα αυτά παρέμεινα στο σαλόνι του Υπουργείου, περιμένοντας να γίνει η συνάντηση και να στηρίξω έστω και ηθικά την προσπάθεια σας. Όταν εσείς ήρθατε στο υπουργείο (ως άλλοι Καίσαρες) απαξιώσατε ακόμα και να μου απευθύνετε ένα χαιρετισμό.

Ανεβήκατε στο γραφείο του Υπουργού και εγώ μαζί με τον κ. Σοφιανόπουλο αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε στον ΠΦΣ.

Το πρόβλημα εκτός τις όποιες προτάσεις που είχαμε και που πιθανόν να βοηθούσαν τις συνομιλίες που είχατε με τον Υπουργό, είχε να κάνει με την αλαζονική συμπεριφορά σας, απέναντι σε συναδέλφους προέδρους τοπικών συλλόγων, που έκαναν δεκάδες χιλιόμετρα για να συμπαρασταθούν στο συμβούλιο του ΠΦΣ, με τις μικρές ή μεγάλες δυνάμεις που έχουν.

Κύριοι συνάδελφοι,

Θέλω να σας δηλώσω ότι όποια απόφαση και αν πάρετε σήμερα για συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων (που δεν έχει να κάνει με την προχθεσινή σας συμπεριφορά) και τη μορφή που θα έχουν αυτές, από εδώ και στο εξής θα τις αποφασίζει η ΓΣ του ΦΣΗ και σε πιθανή συνεργασία, με άλλους τοπικούς συλλόγους. Μια και ο μέχρι τώρα τρόπος αντιμετώπισης των κινητοποιήσεων από την πλευρά του ΠΦΣ όχι μόνο δεν έχει φέρει αποτελέσματα αλλά όπως φαίνεται μας οδηγεί και στην καταστροφή.

Ο Πρόεδρος

18 Μαρτίου 2014, 17:06:09
Απάντηση #576
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Συμφωνία φαίνεται ότι επετεύχθη μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικα καθώς αυτό που μέρες τώρα συζητούνταν παρασκηνιακώς όλα δείχνουν ότι θα εφαρμοσθεί στην πράξη. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως είχε γράψει το iatropedia.gr αποκτούν ανώτατη τιμή- πρόταση είχε κάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης και τελικά υιοθετήθηκε- ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός. :-*

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να "κυνηγούν" εκπτώσεις ώστε να προσελκύουν τους πελάτες τους. Θα πρόκειται ουσιαστικά όμως για μια δοκιμαστική περίοδος καθώς οι δανειστές μας περιμένουν να διαπιστώσουν εάν σε ένα διάστημα λίγων μηνών θα πέσουν οι τιμές στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Στην περίπτωση που ο στόχος δεν επιτευχθεί οι Τροικανοί βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση για να βγάλουν τα ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ.
Οι υπόλοιπες αλλαγές στα φάρμακα πάντως αλλά και η λειτουργία των φαρμακείων όλα δείχνουν ότι πάνε μετά τις Ευρωεκλογές.

Και σε περίπου 2,5 μήνες, μετά δηλαδή τις Ευρωεκλογές, φαίνεται ότι θα έρθει το μεγάλο τσεκούρι για τους φαρμακοποιούς καθώς τότε η Τρόικα θα είναι αποφασισμένη παρά ποτέ να εκλογικεύσει το ποσοστό κέρδους του κλάδου.

Στο μεταξύ όμως το μισό παιχνίδι φαίνεται ότι είχε ήδη χαθεί  :-* εξαιτίας της αποφασιστικότητας της Τρόικας καθώς προωθείται η απόλυτη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων. Κάτι που εξάλλου είχε αφήσει να εννοηθεί και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ήδη όπως λένε πληροφορίες ετοιμάζεται ειδική ρύθμιση βάση της οποίας όσοι ανοίγουν και τα Σάββατα θα μπορούν πλέον να επιλέγουν αν θα ανοίγουν και όποτε, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν συνδικαλησταρά.

18 Μαρτίου 2014, 18:11:33
Απάντηση #577
Αποσυνδεδεμένος

tasath

Σιγά μην πέσουν οι ...ήδη πεσμένες τιμές στα μυσυφα μέσα σε ένα 3μηνο μόνο. Αυτά είναι ...φαφαριές για τους ιθαγενείς.

Ας ανοίγουν όποιοι θέλουν όποτε θέλουν, αρκεί αυτό να μην είναι υποχρεωτικό για όλους. Επίσης να μην πάρουν επ' ώμου τις εφημερίες όσοι δεν τους ακολουθήσουν.

Μετά τις ευρωεκλογές και το πατατράκ που θα υποστούν πολλοί, σιγά μην ασχολούνται με τα φαρμακεία.

Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

18 Μαρτίου 2014, 19:06:54
Απάντηση #578
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

«Νενικήκαμεν, σιγά που θα χαχαχάναμεν», λέει η γνωστή διαφήμιση!
Αυτή η... «νίκη» όμως είναι με πάρα πολλά ερωτηματικά, αφού πρόκειται απλά για παράταση του αργού θανάτου των φαρμακείων μας. Διαβάστε παρακάτω το ρεπορτάζ από το αξιόλογο onmed.gr:

Μία πρώτη... «νίκη» με ερωτηματικά ωστόσο, πέτυχαν οι φαρμακοποιοί στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, καθώς η τρόικα φεύγει δίνοντας το πράσινο φως ώστε τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα να παραμείνουν στα φαρμακεία αλλά μόνο για τρεις μήνες.

Σε αυτό κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης, την Τρίτη το μεσημέρι, όπου τα ΜΥΣΥΦΑ θα παραμείνουν για ένα τρίμηνο στα φαρμακεία με παράλληλη απελευθέρωση της τιμής τους προς τα κάτω. Με την λογική αυτή, η κυβέρνηση θα παρακολουθεί εάν λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος, τότε η κυβέρνηση μέσα από τα υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης θα προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ, που σημαίνει διάθεση των εν λόγω σκευασμάτων από Σούπερ Μάρκετ.

Η πρόταση για τρίμηνη παράταση ανήκει στην κυβέρνηση, ως αντεπιχείρημα προκειμένου να μην ξεκινήσει πλήρης διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ από τα Σ/Μ. Ένα άλλο αίτημα που έχει πάρει παράταση επίσης, αποτελεί η μείωση του ποσοστού κέρδους στο 15%, και θα εξετασθεί το καλοκαίρι, ζήτημα όμως που προβληματίζει εντονότατα τους φαρμακοποιούς καθώς εκτιμούν ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα 2/3 των φαρμακείων.

Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς (δηλαδή να παρέχονται άδειες και σε μη φαρμακοποιούς) , ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης αναφέρει ότι κακώς άνοιξε αυτό το θέμα καθώς δεν θα έπρεπε να υφίσταται, βεβαίως όταν έχεις απέναντί σου την τρόικα ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, και φυσικά μπορεί να ανοίξει ξανά το καλοκαίρι το θέμα αυτό. Πάντως η απόφαση αυτή για τα ΜΥΣΥΦΑ θα λέγαμε ότι αντιμετωπίζεται μάλλον μουδιασμένα από το σύνολο του κλάδου καθώς το διάστημα των τριών μηνών δεν είναι σε καμία περίπτωση μεγάλο για να αντιληφθεί κάποιος εάν μπορεί να λειτουργήσει τελικά ο ανταγωνισμός σε μία αγορά.

Εν τω μεταξύ ίσως έχει αξία αλλά και σημειολογία, να πούμε ότι μέχρι τέλος του μήνα ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων θα έχει έτοιμη την λίστα με τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα – εκτιμάται ότι είναι γύρω στα 500- την οποία θα παραδώσει στο υπουργείο Υγείας. Επικεφαλής της Επιτροπής είναι καθηγητής πανεπιστημίου, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δημήτρης Λιντζέρης βρίσκεται σε σχετικές συζητήσεις και με τους κατόχους των αδειών των εν λόγω σκευασμάτων.

18 Μαρτίου 2014, 19:08:50
Απάντηση #579
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Μαζί με την συμφωνία για τα θέματα των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφουμένων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), συμφωνία επήλθε μεταξύ της κυβέρνησης και των Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Τρόικας και στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων.

Από Βασίλη Βενιζέλο

Σύμφωνα με όσα είχε γράψει εγκαίρως το ygeia360.gr, οι Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Τρόικας έθεταν σταθερά, καθόλο το χρονικό διάστημα των διαπραγματεύσεων, θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος για τα φαρμακεία, δηλαδή ζητούσαν να φθάσουμε ακόμη και στη δυνατότητα ιδιώτης μη φαρμακοποιός να έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίζει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσλαμβάνει ταυτόχρονα τους αναγκαίους φαρμακοποιούς.

Φαίνεται ότι σε αυτό το θέμα, λοιπόν, επήλθε συμφωνία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τους επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, ότι ο ιδιώτης μη φαρμακοποιός θα συνεργάζεται εταιρικά με φαρμακοποιό προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου.

19 Μαρτίου 2014, 10:56:48
Απάντηση #580
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Οι λύσεις που συμφωνήθηκαν για ΜΗΣΥΦΑ, ιδιοκτησιακό
skai.gr

Σε συμβιβαστικές λύσεις για τις περισσότερες συστάσεις που περιελάμβανε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ κατέληξαν, μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, κυβέρνηση και Tρόικα. Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, τι προβλέπει η συμφωνία των δύο πλευρών.

Για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής

Για τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής, η πώλησή τους θα επιτρέπεται ελεύθερα και στα σούπερ-μάρκετ.
Για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα  η πώλησή τους θα επιτρέπεται, δοκιμαστικά για τρεις μήνες, μόνο στα φαρμακεία, αλλά με απελευθέρωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών.

Για τις άδειες των φαρμακείων

Ιδιώτες που δεν είναι φαρμακοποιοί δεν θα έχουν δικαίωμα να ανοίγουν φαρμακείο, όμως θα μπορούν να κατέχουν ελεύθερο ποσοστό συνιδιοκτησίας (πχ ως χρηματοδότες).

19 Μαρτίου 2014, 17:24:21
Απάντηση #581
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
March 17, 2014.

Greece has an absolutely absurd number of pharmacists.

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Μαρτίου 2014, 18:35:32
Απάντηση #582
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
March 17, 2014.

Greece has an absolutely absurd number of pharmacists.

white-coated army of pill-providers.  ;D ;D
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

20 Μαρτίου 2014, 11:54:50
Απάντηση #583
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Προσωπικά, γράφω πλέον πάντα γενόσημα για να μη βρω κάποτε το μπελά μου. Τα μη-γενόσημα, τα έχω περιορίσει μόνο στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος ήδη τα παίρνει, θέλει να τα συνεχίσει, και είναι μοναδικά, δλδ δεν μπορώ να βρω και να περάσω κάποιο ολόιδιο γενόσημο.

Περιμένω όμως και το κράτος να κάνει τώρα τη δουλειά του, δλδ να εντοπίσει και να βάλει στο μικροσκόπιο τους φμφ που συστηματικά γειώνουν την πρόταση μου για γενόσημο και δίνουν στον ασφαλισμένο πρωτότυπο. Νομίζω ότι η συγκατάθεση του ασθενούς στο να πάρει πρωτότυπο, θα πρέπει να αποτυπώνεται γραπτώς.

20 Μαρτίου 2014, 12:21:40
Απάντηση #584
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Προσωπικά, γράφω πλέον πάντα γενόσημα για να μη βρω κάποτε το μπελά μου. Τα μη-γενόσημα, τα έχω περιορίσει μόνο στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος ήδη τα παίρνει, θέλει να τα συνεχίσει, και είναι μοναδικά, δλδ δεν μπορώ να βρω και να περάσω κάποιο ολόιδιο γενόσημο.

Περιμένω όμως και το κράτος να κάνει τώρα τη δουλειά του, δλδ να εντοπίσει και να βάλει στο μικροσκόπιο τους φμφ που συστηματικά γειώνουν την πρόταση μου για γενόσημο και δίνουν στον ασφαλισμένο πρωτότυπο. Νομίζω ότι η συγκατάθεση του ασθενούς στο να πάρει πρωτότυπο, θα πρέπει να αποτυπώνεται γραπτώς.

Ναι, ναι, ναι...!
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

Λέξεις κλειδιά: παρατηρητήριο watch φαρμακοποιοί 

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
3811 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Φεβρουαρίου 2012, 15:46:13
από carlita
0 Απαντήσεις
4824 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Απριλίου 2012, 22:22:35
από carlita
0 Απαντήσεις