Τέλος εποχής: Σε πάροχο ...υπηρεσιών ( ! ) μετασχηματίζονται οι φμφ!Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδοςτου τ. Γραμματέα του ΠΦΣ Δ.Κ.
Όσο οι συνάδελφοί μου θα ψάχνουν και θα ψάχνονται να βρουν τον ένοχο που έδωσε το επάγγελμά μας, ένας ολόκληρος κόσμος στην κοινωνική ασφάλιση αλλάζει όψη και εφαρμογές με ταχύτατους ρυθμούς.
Η Οδηγία που κωδικοποιεί και εναρμονίζει όλους τους κανονισμούς της Ε.Ε. για την ασφαλιστική αντίληψη θα είναι σε πλήρη ισχύ από τον Ιανουάριο του 2016.
Η Οδηγία αυτή οδηγεί σε
συνεργασίες ασφαλιστικών ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών μέσω ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημοσίου ιδιωτικού τομέα). Αυτή η συνεργασία θα δημιουργήσει ένα νέο φορέα διαχείρισης πόρων αλλά και παροχής κάλυψης υπηρεσιών υγείας. Καθόλου περίεργη η ενοποίηση όλων των εταιρειών.
Δρομολογείται η
δυνατότητα συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με ασφαλιστικές εταιρείες όσον αφορά την πώληση υπηρεσιών υγείας από τα κρατικά νοσοκομεία. Είναι γνωστό ότι η συλλογική σύμβαση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο λήγει φέτος τον Νοέμβριο.
Για να συμβούν τα απαιτούμενα από την Οδηγία θα πρέπει
α) Το μεν μέρος της κοινωνικής ασφάλισης να κάνει τέτοιες αναπροσαρμογές ελλειμμάτων στον τομέα υγείας–πρόνοιας, ώστε να κλείσει η μέχρι τώρα τρύπα των 6,2 δισ. στα έσοδα που προέρχονται από ασφαλιστικές εισφορές και εγγυώνται τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2018! Τα χρήματα αναζητούνται. Επίσης καταργούνται οι κοινωνικοί πόροι.
β) Οι εξυγιάνσεις των ασφαλιστικών εταιρειών ενόψει του κανονισμού των εφαρμογών SOLVENCY II να γίνουν με ιδιαίτερα αυστηρό τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια και να περιορίσουν τις νέες επισφάλειες. Εποπτεύουσα και ελέγχουσα αρχή είναι η τράπεζα της Ελλάδος.
Μέσα στην κρίση η παραγωγή ασφαλίστρων υποχώρησε τουλάχιστον 30% και ήδη υπάρχει τεράστια κινητικότητα συγχωνεύσεων ανάμεσα στις ασφαλιστικές εταιρείες.
Οι κινήσεις αυτές είναι περιγεγραμμένες στο Μνημόνιο για το επόμενο 12μηνο και στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (2015-2018). Η πρόβλεψη, στο τελευταίο, της μείωσης της ανεργίας κατά 10% οδηγεί σε αύξηση κατά 14% των ασφαλιστικών εισφορών.
Από τη αρχή του 2015, σύμφωνα με το Μνημόνιο, τα επικουρικά ταμεία θα πρέπει να διαχειρίζονται μόνο τους δικούς τους πόρους χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις. Έτσι οδηγούνται σαν σε μονόδρομο στη σύνδεσή τους με ασφαλιστικές εταιρείες για τη διασφάλιση των επικουρικών συντάξεων.
Η νέα αντίληψη του κεφαλαιοποιητικού συστήματος ατομικών λογαριασμών είναι επί θύραις. Το Επαγγελματικό Ταμείο του ΠΦΣ πού είναι; Πακέτα παροχών υγείας ήδη ετοιμάζονται. Ας σκεφτούμε ένα μικρό παράδειγμα. Μια ασφαλιστική εταιρεία στη σύμπραξή της με τον ΕΟΠΥΥ πουλάει σαν προϊόν την κάλυψη της συμμετοχής των ασφαλισμένων μέσα από ένα πιο πλήρες ασφαλιστικό πακέτο.
Είναι προφανές ότι η συνεργασία δημοσίου – ιδιωτικού τομέα και με τον τρόπο που περιγράφεται στην Οδηγία, ανατρέπει τη διάρθρωση και τις οριοθετήσεις μεταξύ των τριών πυλώνων του κλασικού ασφαλιστικού συστήματος που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Αλλιώς το ασφαλιστικό σύστημα δεν θεωρείται βιώσιμο.
Το ασφαλιστικό περιβάλλον καθορίζει μέγιστα τη διάρθρωση του τομέα υγείας. Κάτω από αυτό το πρίσμα οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν και με το άγχος της τήρησης σταθερής οροφής δαπανών υγείας και φαρμακευτικής δαπάνης δεν είναι καθόλου περίεργη η κατάρρευση ενός ολόκληρου κατεστημένου κόσμου στους επαγγελματίες υγείας αλλά και η απαρχή ενός νέου τρόπου λειτουργίας τους. Δεν είναι καθόλου περίεργη η κατάρρευση όλου του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα πάνω στο οποίο οι πελατειακές σχέσεις του κράτους το οδήγησαν να εγγυάται τις συντάξεις μέχρι το 70% και το 100% του συνόλου τους. Παγκόσμιο φαινόμενο η Ελλάδα γι’ αυτές τις εγγυήσεις, ενώ σε όλη την Ευρώπη οι εγγυήσεις του κράτους φτάνουν το 40%. Εδώ να προστεθεί η κακοδιαχείριση, τα PSI, οι εντολές των κυβερνητικών επιτρόπων σε κάθε ασφαλιστικό ταμείο και η ανικανότητα στα ασφαλιστικά οικονομικά του κάθε κομματάρχη που παρίστανε τον πρόεδρο ή τον διοικητή ασφαλιστικού ταμείου.
Τους νοιάζει τους πολίτες τώρα που το ΠΕΔΥ δεν έχει ακόμα γιατρούς. Τους νοιάζει που πληρώνουν τεράστια συμμετοχή για τα φάρμακά τους και η φωνή τους δεν ακούγεται Αυτούς τους πολίτες που δεν του ένοιαξε η κρίση του ατομικού ιατρείου και του ατομικού φαρμακείου. Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί έμειναν μόνοι τους χωρίς καμία κοινωνική συμμαχία στις κινητοποιήσεις τους και δρομολογήθηκε η σειρά των μέτρων να είναι τέτοια ώστε οι κινητοποιήσεις των γιατρών να μην συγχέονται με αυτές των φαρμακοποιών.
Σε αυτές τις επαγγελματικές νομοτέλειες πια η άμεση απάντηση είναι η
υψηλή επιστημοσύνη (υπηρεσίες) μέσα από συλλογική επιχειρηματικότητα. Οι ημερομηνίες εφαρμογών είναι πολύ κοντά.
Για τους φαρμακοποιούς η αλλαγή από πώληση φαρμάκων σε πώληση υπηρεσιών υγείας πρέπει να γίνει πριν τις ημερομηνίες της ασφαλιστικής οδηγίας.