Επομένως στη Σουηδία το κράτος, ο ασφαλιστικός οργανισμός ή δεν ξέρω ακριβώς ποιος, έχει συμφέρον να έχει σε απόθεμα και να δίνει στον ασθενή φθηνό (πραγματικά φθηνό όμως) γενόσημο αφού έτσι ο ασφαλισμένος αργεί να πιάσει το όριο των 250 ευρώ που παίρνει την "ελευθέρας".
Στην Ελλάδα με το υπάρχον σύστημα αποζημίωσης τι κέρδος έχει ο ΕΟΠΥΥ από την προώθηση γενοσήμων αφού αποζημιώνει μόνο την ασφαλιστική τιμή; Αν μάλιστα καταργήσει το 50-50 στα off patent χωρίς γενόσημα, κανένα κέρδος.
- Τι γίνεται στη Σουηδία με τα πρωτότυπα δηλαδή όσα έχουν πατέντα; Π.χ. δεν κυκλοφορούν DPP-4; Π.χ. με τις ινσουλίνες τι γίνεται; Υπάρχουν γενόσημες ινσουλίνες;
- Με τα φάρμακα υψηλού κόστους; Είναι άνευ συμμετοχής από την αρχή ή πρέπει κι εδώ ο ασφαλισμένος να συμπληρώσει πρώτα τα 250 ευρώ συμμετοχής;
- Τα φαρμακεία είναι ιδιωτικά;
Ο ΕΟΠΥΥ είναι μέρος του Ελληνικού κράτους. Αν πάει καλά η οικονομία του Ελληνικού Κράτους θα πάει, έμμεσα, καλά και η οικονομία του ΕΟΠΥΥ.
Το Ελληνικό κράτος όμως κερδίζει όταν πηγαίνουν καλά οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην επικράτειά του, γιατί εισπράττει φόρους και μειώνεται και η ανεργία.
Άρα είναι προς συμφέρον του ΕΟΠΥΥ να προωθηθούν τα γενόσημα και έτσι να βοηθηθούν και οι Ελληνικές εταιρείες που τα κατασκευάζουν.
Φυσικά και κυκλοφορούν DPP-4 στην Σουηδία αλλά, τoυς χορηγούν με μεγαλύτερη φειδώ. (Κάθε μήνα μας ερχόταν ένα ραβασάκι στο Κέντρο Υγείας Ryd της πόλης Linköping που δούλευα, σε κάθε γιατρό ξεχωριστά όπου γραφόταν το συνολικό κόστος της συνταγογράφησής του και αναλυτικά τι ποσοστό πήγε για κάθε κατηγορία φαρμάκου και αυτό αποτελούσε ένα είδος φρένου, γιατί κάναμε μαζώξεις για να συγκρίνουμε τα ραβασάκια μας).
Όσο για τις ινσουλίνες, Η μεγάλη πλειοψηφία των ινσουλινοθεραπευόμενων διαβητικών στην πλούσια Σουηδία εξακολουθούν, εν έτει 2015, να έχουν σαν ινσουλίνη μακράς διάρκειας την Insuman Basal ή Humulin NPH ή Insulatard ( τρείς μάρκες της ίδιας ινσουλίνης NPH από Sanofi, Lilly και NovoNordisk αντίστοιχα που αντιστοιχούν στην δική μας Protaphane) (1) για λόγους κόστους αλλά και γιατί δεν υπολείπονται των Lantus/Levemir όσων αφορά το τελικό αποτέλεσμα στην Hba1C. (2). Μόνο, μια μειοψηφία αυτών που ξεκινούνε με NPH (αυτοί δηλαδή που κάνουν υπογλυκαιμίες), περνούν σε Lantus/Levemir. Το ίδιο γίνεται και στην Μεγάλη Βρετανία (3).
(1) Läkemedelsboken 2014, Endokrinologi/Diabetes Mellitus/ Insulin / Typ2 Diabetes / Underhållsbehandling / Typ 2 Diabetes
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος(2) Σχετικό Cochrane Review: Long-acting analogues vs NPH insulin in Type 2 diabetes όπου γράφει μεταξύ άλλων:
..........................
We know that Lantus, Levemir and human long-acting insulins are the same in terms of blood glucose control as measured by HbA1s.
We know that fewer people in the studies experienced symptomatic overall or night hypos with both the two analogues but we don’t know about the numbers of hypos without warnings [asymptomatic].
............................................
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος(3) NICE guidelines: Type 2 diabetes: The management of type 2 diabetes.
paragraph 1.7.2.3 (insulin therapy)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΓια τα φάρμακα υψηλού κόστους, δεν είμαι απολύτως βέβαιος, αλλά νομίζω ότι και εκεί πληρώνει ο ασθενής τα 250 ευρώ της συμμετοχής ανά έτος. Θα με ξένιζε αν άκουγα κάτι διαφορετικό. Άλλωστε δεν θυμάμαι στην Σουηδία να μιλούσαν ποτέ για φάρμακα υψηλού και μη υψηλού κόστους. Όλα θεωρούνται φάρμακα.
Μέχρι το 2009, τα φαρμακεία ήταν κρατικά. Από το 2009 και μετά ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες που είναι όλες ιδιωτικές εκτός από μία το apoteket, που είναι κρατικό αλλά λειτουργεί σαν να είναι ιδιωτικό. Το καταλαβαίνει κανείς και από την ιστοσελίδα του Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΠροσωπικά πιστεύω ότι όταν τα φαρμακεία ήταν κρατικά λειτουργούσαν καλύτερα.