Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Νοεμβρίου 2024, 20:20:10

Αποστολέας Θέμα: Ο Μίτος της Αριάδνης και τα μητρώα.  (Αναγνώστηκε 5951 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

19 Μαρτίου 2013, 00:04:37
Αναγνώστηκε 5951 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 16/0/2013.

Του Ανδρεα Δρυμιωτη*



Σήμερα θα γυρίσουμε πολύ πίσω στον χρόνο. Την περίοδο 1977-1981, όταν υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, με αρμοδιότητα στον τομέα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ήταν ο Γεράσιμος Αποστολάτος. Ο υφυπουργός, λοιπόν, προσπάθησε να βάλει τάξη στα Ταμεία και να τα μηχανογραφήσει. Ναι, από τότε ξεκίνησε η προσπάθεια για τη μηχανοργάνωση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ναι, από τότε υπήρχαν άνθρωποι που έβλεπαν τα προβλήματα και ήθελαν να βάλουν μια τάξη. Ναι, από τότε καταλάβαιναν ότι η Κοινωνική Ασφάλιση ήταν πεδίο δόξας λαμπρό της λαμογιάς. Εκανε λοιπόν ένα διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών καταχώρισης και δημιουργίας μερίδων ασφαλισμένων για όλα τα Ταμεία. Το έργο μοιράστηκε στις δύο εταιρείες που είχαν δραστηριότητα στον χώρο, την εποχή εκείνη. Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες, γιατί εξάλλου, δεν έχουν σημασία. Το έργο σημείωσε παταγώδη αποτυχία! Παρά την πολιτική βούληση και τη διάθεση των εταιρειών ήταν πρακτικά αδύνατο να προχωρήσει το έργο. Γιατί όμως; Το πρόβλημα ήταν η ταυτοποίηση των ασφαλισμένων από τις (κυρίως χειρόγραφες) καταστάσεις που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις με τις ασφαλιστικές εισφορές, κάθε μήνα. Ηταν αδύνατο να ταυτοποιηθούν οι ασφαλισμένοι, λόγω της έλλειψης ενός μοναδικού αριθμού, ο οποίος θα λειτουργούσε σαν «κλειδί» ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία ενός ατόμου στην ίδια μερίδα.

Ασχολούμαι με την πληροφορική για 46 χρόνια και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι πληροφορική χωρίς σταθερές και αναλλοίωτες κωδικοποιήσεις δεν μπορεί να γίνει. Η πρώτη διαδικασία σε οποιοδήποτε έργο πληροφορικής είναι η κωδικοποίηση των στοιχείων τα οποία θα επεξεργάζεται το σύστημα. Δυστυχώς, στον τόπο μας έχουν επικρατήσει περίεργες δοξασίες, ώστε οποιαδήποτε προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος να πέφτει στο κενό. Και έτσι έχουμε τον κάθε Ελληνα πολίτη, δυνητικά, να διαθέτει ένα Αριθμό Ταυτότητας ο οποίος μάλιστα αλλάζει κάθε φορά που ο πολίτης αλλάζει ταυτότητα, ένα Αριθμό Δημοτολογίου ο οποίος σπανίως χρησιμοποιείται, ένα Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ένα Αριθμό Μητρώου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΑΜΚΑ), ένα Αριθμό Αδειας Οδήγησης και πιθανότατα και ένα Αριθμό Διαβατηρίου. Ανάλογα με την υπηρεσία ζητούνται διαφορετικοί συνδυασμοί των αριθμών αυτών. Μια τράπεζα, για παράδειγμα, ζητεί τον Αριθμό Ταυτότητας και το ΑΦΜ. Το Εργόσημο θέλει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Η Εφορία θέλει Αριθμό Ταυτότητας και ΑΦΜ κ.ο.κ. Αφορμή για το σημερινό κείμενό μου, είναι η αξιέπαινη προσπάθεια του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση να βάλει τάξη στις συντάξεις με το πρόγραμμα «Αριάδνη», ώστε να σταματήσει το κράτος να πληρώνει συντάξεις σε πεθαμένους. Ο Μίτος της Αριάδνης όντως βοήθησε τον Θησέα να βγει από τον λαβύρινθο. Ηταν όμως ένα και μοναδικό συνεχές κουβάρι που ξετύλιγε ο Θησέας. Δεν ήταν πολλά κουβάρια, ούτε ήταν διακεκομμένος ο Μίτος. Στην περίπτωσή μας ο Μίτος θα μπορούσε να είναι το μοναδικό στοιχείο ταυτότητας που θα έπρεπε να έχουν όλοι. Ελλείψει αυτού του στοιχείου, το πρόγραμμα Αριάδνη χρησιμοποιεί τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ για να ταυτοποιήσει τον συνταξιούχο ή τον ασφαλισμένο. Δηλαδή θέλουμε δύο αριθμούς αντί για ένα. Σε πρόσφατη επιστολή του ο κ. Βρούτσης καλεί τις διοικήσεις των οργανισμών να κινηθούν με έντονους ρυθμούς και καταληκτική ημερομηνία την 10/3/2013, ώστε όλες οι αποκλίσεις σε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ να μηδενιστούν και να προχωρήσει το νοικοκύρεμα των Ταμείων και η εφαρμογή του συστήματος Αριάδνη. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν σήμερα, μιλούν για 307.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ (ΟΓΑ και ΕΤΕΑΜ) χωρίς ΑΜΚΑ, και για 189.000 συνταξιούχους του Δημοσίου χωρίς ΑΦΜ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι υπάρχουν συμπολίτες μας με παραπάνω από ένα ΑΦΜ και άλλοι με πιθανά λάθη στον ΑΜΚΑ.

Και όλα αυτά γιατί αρνούμαστε να δούμε και να αντιμετωπίσουμε τη σύγχρονη πραγματικότητα. Να «πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα» και να εκδώσουμε την Κάρτα Πολίτη με ένα και μοναδικό αριθμό που θα έχει το κάθε φυσικό πρόσωπο, από τη γέννησή του. Χωρίς αυτή τη μοναδικότητα, πολύ δύσκολα θα μπει τάξη στο χάος που επικρατεί σήμερα στον τόπο μας. Σε 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι υποχρεωτική η έκδοση της ηλεκτρονικής Κάρτας Πολίτη. Εμείς, που κάθε μέρα αποδεικνύεται περίτρανα ότι την έχουμε ανάγκη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αρνούμαστε πεισματικά να την υιοθετήσουμε. Και φυσικά αναζητούμε τρόπους να λειτουργήσουμε αυξάνοντας διαρκώς τη γραφειοκρατία και τα συνεπακόλουθα της.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Οταν κάποιος πεθάνει (μακριά από μας), για να εκδοθεί το πιστοποιητικό του θανάτου και να επιτραπεί η ταφή, θεωρητικά πρέπει να παραδοθεί η ταυτότητά του και να δηλωθεί στο ληξιαρχείο. Αν θέλουμε να σταματήσει η σύνταξη να πηγαίνει στον πεθαμένο πρέπει (σύμφωνα με το πρόγραμμα Αριάδνη) να το δηλώσουμε και στο σχετικό Ταμείο με τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ. Θεωρητικά πρέπει να δηλωθεί και στην τράπεζα, για να μπλοκαριστεί οποιαδήποτε πρόσβαση σε κοινή θυρίδα και πιθανότατα και σε άλλες υπηρεσίες, (π.χ. εκλογικοί κατάλογοι). Αν είχαμε όμως το Μητρώο των Πολιτών και την Κάρτα του Πολίτη, μια μόνο ενημέρωση στο Μητρώο θα ήταν αρκετή για να σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες σχετικά με τον πεθαμένο. Ελάτε να δούμε ένα άλλο παράδειγμα από την εφορία: Για κάθε προστατευόμενο μέλος υπάρχει κάποιο αφορολόγητο ποσό. Στη δήλωση γράφουμε το όνομα και το έτος γεννήσεως του παιδιού. Τίποτε άλλο. Πώς εξασφαλίζεται το κράτος ότι τα στοιχεία που δηλώνουμε είναι σωστά; Απλά δεν εξασφαλίζεται γιατί δεν μπορεί να τα διασταυρώσει. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι πολλές δηλώσεις περιέχουν σκόπιμα λανθασμένα στοιχεία (ανύπαρκτα παιδιά, λανθασμένο έτος γέννησης) για να δημιουργείται μεγαλύτερο αφορολόγητο. Αν όμως υπήρχε το ενιαίο μητρώο και στη δήλωση γράφαμε τον Αριθμό Μητρώου του παιδιού θα ήταν πολύ εύκολη η μηχανογραφική διασταύρωση και η επιβεβαίωση ή όχι της πληροφορίας. Δεν θα χρειαζόταν κανένας επιπλέον ανθρώπινος έλεγχος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν είχαμε την Κάρτα Πολίτη θα μπορούσαν να καταργηθούν τα περισσότερα πιστοποιητικά, γιατί οποιαδήποτε υπηρεσία ήθελε κάποια πληροφορία, θα μπορούσε να την έχει από το Μητρώο Πολιτών, με την προϋπόθεση ότι είχε την εξουσιοδότηση να ζητήσει αυτή την πληροφορία. Θα μπορούσα να γράφω συνέχεια για τα προβλήματα που μόνοι μας έχουμε δημιουργήσει, αρνούμενοι να εφαρμόσουμε συστήματα που άλλες χώρες χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια και προσπαθούμε εμβαλωματικά να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα που υποθάλπει και καλλιεργεί η έλλειψη της ταυτοπροσωπίας.

Δυστυχώς παρά τις διαβεβαιώσεις πολλών πολιτικών και του ίδιου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το 2010, κανένας δεν έχει το σθένος να αναλάβει την πρωτοβουλία και να προχωρήσει στην υλοποίηση του Μητρώου των Πολιτών. Με την πρώτη αντίδραση, η οποιαδήποτε προσπάθεια εγκαταλείπεται. Για ένα περίεργο λόγο οι εκκλησιαστικές οργανώσεις φαίνεται ότι εναντιώνονται στην προσπάθεια αυτή. Ποτέ δεν κατάλαβα το σκεπτικό τους και τις φοβίες τους. Ο Χριστός, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, γεννήθηκε στη Βηθλεέμ γιατί οι Ρωμαίοι έκαναν Απογραφή και όλοι έπρεπε να πάνε στον τόπο που γεννήθηκαν. Κανένας Αγγελος δεν είπε στον Ιωσήφ και στη Μαρία να αντισταθούν στην Απογραφή γιατί είναι έργο του διαβόλου, ενώ τους προειδοποίησε να φύγουν μετά την απογραφή, για να γλιτώσουν από τον Ηρώδη. Αρα ο Θεός δεν ήταν κόντρα στις απογραφές. Τότε γιατί εναντιώνονται ορισμένοι εκπρόσωποί του και μερικοί «θεοφοβούμενοι»;


* Συμβούλου Επιχειρήσεων



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

31 Μαρτίου 2013, 22:34:47
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Σε ηλεκτρονική αλληλογραφία που είχα με τον κύριο Δρυμιώτη, τον ρώτησα αν θα μπορούσε ο ΑΜΚΑ (που τον έχουμε ήδη έτοιμο) θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν Αριθμός Μητρώου στην Κάρτα του Πολίτη, που προτείνει.


Μου απάντησε ότι όντως ο ΑΜΚΑ θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ο μοναδικός αριθμός για την Κάρτα Πολίτη με δύο πρϋποθέσεις:

1) Να τον αποκτούν όλοι από την ημερομηνια γέννησης τους (όπως στη Σουηδία)

και
 
2) να γίνει σωστό το Μητρώο των ΑΜΚΑ.

Δυστυχως όμως υπάρχουν ακόμα αρκετά λάθη.
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Μαρτίου 2013, 22:37:51 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Μαΐου 2014, 08:50:40
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν μπορεί ο αριθμός ΑΜΚΑ, να λειτουργήσει και ως Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, ΑΦΜ, Αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας, Αριθμός Μητρώου Βιβλιαρίου Ασφάλισης κτλ; Τι χρειάζονται τόσα νούμερα;
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Μαΐου 2014, 08:59:27 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Μαΐου 2014, 09:02:04
Απάντηση #3
Συνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν μπορεί ο αριθμός ΑΜΚΑ, να λειτουργήσει και ως Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, ΑΦΜ, Αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας κτλ; Τι χρειάζονται τόσα νούμερα;

Κατά τη γνώμη μου δε φθάνει ένας μοναδικός αριθμός αλλά δύο, ώστε η ταυτοπροσωπία να επαληθεύεται μέσω του συνδυασμού τους, ελαχιστοποιώντας την περίπτωση λάθους.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

20 Μαΐου 2014, 10:14:57
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν μπορεί ο αριθμός ΑΜΚΑ, να λειτουργήσει και ως Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, ΑΦΜ, Αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας κτλ; Τι χρειάζονται τόσα νούμερα;

Κατά τη γνώμη μου δε φθάνει ένας μοναδικός αριθμός αλλά δύο, ώστε η ταυτοπροσωπία να επαληθεύεται μέσω του συνδυασμού τους, ελαχιστοποιώντας την περίπτωση λάθους.

Πάντως τόσα χρόνια στην Σουηδία, με το Σουηδικό ΑΜΚΑ που το είχαμε για τα πάντα, δεν έτυχε να ακούσω ποτέ για λάθος ταυτοπροσωπίας.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Μαΐου 2014, 10:29:19
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν μπορεί ο αριθμός ΑΜΚΑ, να λειτουργήσει και ως Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, ΑΦΜ, Αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας κτλ; Τι χρειάζονται τόσα νούμερα;

Πολύ σωστο αυτο που λέτε κ Αργυρίου.Ειλικρινά ειναι κατι που εχω αναρρωτηθει και εγω και το εχουμε συζητήσει με φίλους.Ο ΑΜΚΑ ειναι σχεδιασμενος ωστε να ειναι απόλυτα μοναδικός αφού τα 6 πρωτα ψηφία ειναι η ημερομηνια γεννησης και τα υπολοιπα 5 ενας αυξων αριθμος επ'αυτης.Οποτε καλυπτει για μια συγκεκριμενη ημερομηνια γεννησης απο 1 ως 100000 άτομα,πραγμα αδυνατο να καλυφθει σε μια χωρα με 11 εκατ πληθυσμο.Οποτε το ερωτημα ειναι γιατι δεν καταργουν τα πάντα-ολα και να πορευθουμε μονο με αυτο.Υπάρχει άραγε κάτι που αγνοουμε σε επιπεδο δημοσιας διοικησης ή προκειται απλά για κρετινισμο-αδιαφορία-ξεβόλεμμα των διοικουντων?
+

20 Μαΐου 2014, 10:50:51
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Ο ΑΜΚΑ αποτελεί τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης. Αν έχεις κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή αν έχεις εισφορές σε ταμεία ασφάλισης έχεις ΑΜΚΑ, αν όχι, δεν έχεις ΑΜΚΑ.
Αντίθετα ο ΑΦΜ αποτελεί έναν αριθμό που οπωσδήποτε έχει ο πολίτης, αφού πάντα υπάρχει υποχρέωση του πολίτη προς την πολιτεία, ανεξαρτήτως αν εργάζεται ή όχι.

Η απόκτηση του πρώτου συνεπώς αποτελεί ένα δικαίωμα, ενώ του δεύτερου μια υποχρέωση.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

20 Μαΐου 2014, 11:16:11
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν μπορεί ο αριθμός ΑΜΚΑ, να λειτουργήσει και ως Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, ΑΦΜ, Αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας κτλ; Τι χρειάζονται τόσα νούμερα;

Πολύ σωστο αυτο που λέτε κ Αργυρίου.Ειλικρινά ειναι κατι που εχω αναρρωτηθει και εγω και το εχουμε συζητήσει με φίλους.Ο ΑΜΚΑ ειναι σχεδιασμενος ωστε να ειναι απόλυτα μοναδικός αφού τα 6 πρωτα ψηφία ειναι η ημερομηνια γεννησης και τα υπολοιπα 5 ενας αυξων αριθμος επ'αυτης.Οποτε καλυπτει για μια συγκεκριμενη ημερομηνια γεννησης απο 1 ως 100000 άτομα,πραγμα αδυνατο να καλυφθει σε μια χωρα με 11 εκατ πληθυσμο.Οποτε το ερωτημα ειναι γιατι δεν καταργουν τα πάντα-ολα και να πορευθουμε μονο με αυτο.Υπάρχει άραγε κάτι που αγνοουμε σε επιπεδο δημοσιας διοικησης ή προκειται απλά για κρετινισμο-αδιαφορία-ξεβόλεμμα των διοικουντων?

Καλημέρα σας.

Η γραφειοκρατία, τόσο ως κοινωνιολογικό όσο και ως πολιτιστικό φαινόμενο, έχει αναπτυχθεί και καθιερωθεί στην παγκόσμια ιστορία ως ο πιο ισχυρός "ελκυστής" του μοντέρνου-μηχανοποιημένου πολιστισμικού μοντέλου, που η ανθρωπότητα ακολουθεί (ηθελημένα ή μη).

Για να το απλοποιήσουμε περισσότερο, σκεφτείτε την παγκόσμια κοινωνία των ανθρώπων, ως ένα πολυπαραγοντικό μαθηματικό μοντέλο με ένα ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό μη εξαρτημένων μεταβλητών. Η οποιαδήποτε μεταβολή στην "τιμή" κάθε μεταβλητής μπορεί, ανάλογα με την βαρύτητά της, να μας οδηγήσει σε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Για να αποφευχθούν σημαντικές και καμιά φορά καταστροφικές αποκλίσεις, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να κινείται σε επιθυμητά όρια, έχουν δημιουργηθεί, εξελικτικά, διάφοροι μηχανισμοί "εσωτερικού ελέγχου" της συνάρτησης του προαναφερθέντος κοινωνικού μοντέλου. Αυτοί οι μηχανισμοί ή "ελκυστές"(διότι ελκύουν το τελικό αποτέλεσμα κατά το δοκούν) τοποθετούνται σε διαφορετικές θέσεις αλλά, αρκετές φορές, και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές με ποικιλία χρονικής διάρκειας. Ο ρόλος τους είναι προστατευτικός.

Για παράδειγμα, μία ραγδαία και απότομη μείωση της γραφειοκρατίας θα οδηγούσε σε περισσότερο χαοτικές καταστάσεις. Θα είχαμε μία απότομη αύξηση όχι μόνο της ανεργίας αλλά και της ταχύτητας διεκπεραίωσης διαφόρων εργασιών. Με τη σειρά της, η αύξηση της ταχύτητας θα προκαλούσε αύξηση της περιδίνησης του παγκόσμιου "Μοντέλου Κοινωνικής Ροής" οδηγώντας το σε πλήρη αποσυντονισμό.

Η λύση δεν είναι στο να μεταβάλλουμε, μεμονωμένα, κάθε μεταβλητή του συστήματος. Η λύση δεν έχει πολιτικές βάσεις αλλά είναι "κρυμμένη" στην γενικότερη εσωτερική δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου και της ανάπτυξης των ανώτερων λειτουργιών του. Αυτό απαιτεί φιλοσοφικές θεωρήσεις και σίγουρα αναθεωρήσεις. Η πολιτική, ως έννοια και ως πράξη, απλά είναι το χέρι που τοποθετεί τους "ελκυστές". Δεν αποτελεί τον "νου" που τους ορίζει και τους αναλύει.

Ευχαριστώ.

     
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Μαΐου 2014, 18:10:29 από medicus »
Medicus curat,
Deus sanat

20 Μαΐου 2014, 23:48:57
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πάντως τόσα χρόνια στην Σουηδία, με το Σουηδικό ΑΜΚΑ που το είχαμε για τα πάντα, δεν έτυχε να ακούσω ποτέ για λάθος ταυτοπροσωπίας.

Ούτε εγώ στον Καναδά όπου υπάρχει ένας και μοναδικός Αριθμός. Ο Αριθμός Κοινωνικής Ασφάλισης
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

28 Σεπτεμβρίου 2015, 19:51:02
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν μπορεί ο αριθμός ΑΜΚΑ, να λειτουργήσει και ως Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, ΑΦΜ, Αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας, Αριθμός Μητρώου Βιβλιαρίου Ασφάλισης κτλ; Τι χρειάζονται τόσα νούμερα;
  Να που το σκέφτηκε και ο τέως ΥΥ αυτό... Ή ίσως (για να ευλογούμε τα γένια μας) το διάβασε εδώ. ;)
   Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Την Τετάρτη ο νέος Υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής θα έχει συνάντηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος  προκειμένου να έχει μια καλύτερη πληροφόρηση από τους ανθρώπους που ζουν το πρόβλημα (και πιθανον τους αρέσει) και δήλωσε ότι  προωθούνται οι διαδικασίες για την ενοποίηση ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, αριθμού αστυνομικής ταυτότητας ώστε να παταχθεί η γραφειοκρατία ενώ ανέφερε επίσης πως σημαντικό είναι και ο διοικητικός κώδικας καθώς πολλές φορές πρόστιμα δεν εισπράττονται.
   Το σχέδιο αυτό για ενοποιήση των παραπάνω μοναδικών αριθμών για τον πολίτη είναι παλιό. Η πρόταση αυτή ήρθε πρώτα πριν από πολλά χρόνια από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα. Όπως είναι γνωστό ο ΑΜΚΑ καθιερώθηκε με το νόμο 2084/1992 που εισηγήθηκε ο ίδιος και αφορά στους ασφαλισμένους, στους συνταξιούχους και στους εργοδότες και ψηφίστηκε στη Βουλή,  ενώ ουσιαστικά άρχισε να εφαρμόζεται από τις αρχές του 1993.
    Σχέδιο πολλών υπουργών είναι να εξελιχθεί ο ΑΜΚΑ σε μοναδικό αριθμό για κάθε πολίτη, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες, όπου ο ίδιος αριθμός ισχύει τόσο για την Κοινωνική Ασφάλιση – υγεία, την Αστυνομική Ταυτότητα και για το Φορολογικό Μητρώο Η θεσμοθέτηση ενός και μοναδικού αριθμού για όλες τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο και με οποιοδήποτε τρίτο εκτιμάται ότι θα έχει άμεσες και ευεργετικές επιπτώσεις στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, θα ενισχύσει τη διαφάνεια των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών και θα περιορίσει αποτελεσματικά τη γραφειοκρατία.
 
 

29 Ιανουαρίου 2016, 11:03:20
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν μπορεί ο αριθμός ΑΜΚΑ, να λειτουργήσει και ως Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, ΑΦΜ, Αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας, Αριθμός Μητρώου Βιβλιαρίου Ασφάλισης κτλ; Τι χρειάζονται τόσα νούμερα;
  Να που το σκέφτηκε και ο τέως ΥΥ αυτό... Ή ίσως (για να ευλογούμε τα γένια μας) το διάβασε εδώ. ;)
   Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
   Και το Ασιμί (ΑΣΜ) να μην ξεχνιόμαστε οι άντρες (αλήθεια, οι στρατιωτίνες έχουν ΑΣΜ; ). Να που ανακινείται το θέμα:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (ο ΑΔΤ; ) -  Ανδρέας Μπελεγρής 28/01/2016
   Τα επιμέρους μητρώα καταργούνται και όλα θα ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο που θα περιέχει όλα τα στοιχεία των πολιτών. Στο σύστημα αυτό θα εντάσσονται και οι επιχειρήσεις. Τι προβλέπει το σχέδιο Κουρουμπλή

   Στην κατάργηση των διαφόρων μητρώων των πολιτών, τα οποία θα συγχωνευτούν σε ένα που θα καταχωρηθεί σε μία βάση δεδομένων, όπου θα έχουν πρόσβαση όλες οι υπηρεσίες τόσο του Δημοσίου όσο και της Αυτοδιοίκησης προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάζει σήμερα το «ΘΕΜΑ» και έχει ήδη πάρει την έγκριση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Μεγάρου Μαξίμου, το αμέσως επόμενο διάστημα μητρώα όπως το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, το ΑΣΜ και ληξιαρχικές πράξεις θα συγχωνευτούν σε ένα και μόνο μητρώο, το οποίο θα ονομάζεται Μητρώο Πολιτών. Στο συγκεκριμένο μητρώο θα έχουν πρόσβαση οι δημόσιοι λειτουργοί μετά από σχετική αίτηση του πολίτη, η οποία θα μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά. Θα υπάρχει, έτσι, η δυνατότητα όλες οι υπηρεσίες να ανταλλάσσουν πιστοποιητικά, φορολογικές ενημερότητες και λοιπές πληροφορίες μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, όπως περιγράφεται στο σχέδιο, «δεκάδες φορείς της Δημόσιας Διοίκησης (ΚΕΠ, υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΕΛ.ΑΣ., Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κ.λπ.) θα αντλούν, αυτοματοποιημένα και με άμεσο τρόπο, έγκυρα στοιχεία δημοτικής κατάστασης πολιτών και στοιχεία ληξιαρχικού χαρακτήρα, αποκλειστικά από το Μητρώο Πολιτών». (και τι θα κάνουν οι ράθυμοι υπάλληλοι των διαφόρων φορέων; )

Στο σύστημα αυτό θα εντάσσονται και επιχειρήσεις με κύριο στόχο την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεών τους, καθώς όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να εκδοθεί μια άδεια θα βρίσκονται στην ηλεκτρονική καρτέλα του μοναδικού -πλέον- μητρώου. Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα να το χρησιμοποιούν οι αλλοδαποί, καθώς θα θεσμοθετηθεί η έννοια του ηλεκτρονικού κατοίκου της χώρας, διευκολύνοντας έτσι την ίδρυση επιχειρήσεων. Το σχέδιο που έχουν ήδη ετοιμάσει υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει την αυτόματη ενημέρωση του συστήματος με τα νέα στοιχεία που θα προκύπτουν για τους πολίτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ούτως ώστε να υπάρχει άμεση πληροφόρηση των υπηρεσιών του κράτους σε όλη την επικράτεια. (αν είναι σαν την αυτόματη ενημέρωση της ΗΔΙΚΑ-ΦΚΑ που, αν και αλλάζουμε τα στοιχεία, ξαναθυμάται διευθύνσεις απο 20ετίας+ και πενταψήφια τηλέφωνα, καήκαμε)

Επιπλέον θα περιλαμβάνει στοιχεία των αλλοδαπών που διαμένουν στη χώρα. Συγκεκριμένα, πέραν του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ, το Μητρώο Πολιτών θα περιέχει ληξιαρχικά και δημογραφικά δεδομένα αντικαθιστώντας τα βιβλία των ληξιαρχείων και του Δημοτολογίου, καθώς και το βιβλίο του Μητρώου Αρρένων. Δηλαδή, θα περιέχονται δεδομένα όπως η ληξιαρχική πράξη γέννησης, βάπτισης, γάμου (και συμφώνου κοινωνικής συμβίωσης; ) κ.ά.

Τι σημαίνει στην πράξη το Μητρώο Πολιτών

Σύμφωνα με το σχέδιο που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται άμεσα από τους δήμους, αν ο πολίτης χρειάζεται να ενημερώσει την υπηρεσία π.χ. για ένα ληξιαρχικό γεγονός, θα μπορεί να επισκέπτεται ένα δημοτικό γραφείο -ανεξαρτήτως αν είναι εγγεγραμμένος σε αυτό- και να ενημερώνει, χωρίς να απαιτείται έκδοση πράξεων σε άλλους φορείς. Αυτοί οι φορείς θα αντλούν τα στοιχεία ηλεκτρονικά, χωρίς την πρόσθετη ενεργοποίηση του πολίτη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από καμία υπηρεσία δεν θα ζητείται πιστοποιητικό γέννησης ή ληξιαρχική πράξη, κατά το πρότυπο έκδοσης σήμερα της Αστυνομικής Ταυτότητας.

Επιπρόσθετα, ο ίδιος ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στον ηλεκτρονικό φάκελό του, καθώς και τη δυνατότητα να τον ενημερώνει από το σπίτι του για αλλαγές όπως σε διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο κ.ά. Επιπλέον, οι αιτήσεις για τις υπηρεσίες εκείνες που δεν χρειάζονται βεβαιώσεις από τρίτους φορείς θα γίνονται ηλεκτρονικά.
Με αυτόν τον τρόπο θα ελαχιστοποιηθεί ακόμη περισσότερο η υποχρέωση του πολίτη να έρχεται σε άμεση επαφή με τον υπάλληλο μιας υπηρεσίας, κάτι που, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Task Force, ενθάρρυνε τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία. (Μπααα, ναι; )

Αλλάζουν οι εκλογικές διαδικασίες

Το σχέδιο για το νέο Μητρώο Πολιτών στοχεύει επίσης στη μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες. Οπως έχει διαπιστωθεί, πολλοί ψηφοφόροι δεν συμμετέχουν καθώς ψηφίζουν μακριά από τον τόπο καταγωγής τους (εδώ οι πολιτικοί "ευλογούν τα γένεια τους" - δεν φταίνε αυτοί που τους σιχάθηκε ο κόσμος και δεν τους ψηφίζει, φταίνε οι αποστάσεις και οι ετεροδημότες). Οι ετεροδημότες, δε, θα πρέπει να δηλώσουν ότι επιθυμούν να ψηφίσουν σε άλλη περιοχή από τον δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι αρκετούς μήνες πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Πλέον, όσοι διαμένουν μακριά από τον τόπο τους θα μπορούν ακόμα και δέκα ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών ή δεκαπέντε ημέρες πριν από τη διενέργειά τους να δηλώσουν ηλεκτρονικά πού επιθυμούν να ψηφίσουν. (ένας φίλος μου για να μην τους ψηφίσει -και να έχει δικαιολογία αν και δεν νομίζω ότι πλέον χρειάζεται- πήγαινε μακριά στα πεθερικά του το ΣΚ των εκλογών)

Ακόμα, σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν εκλογές τον πρώτο μήνα του χρόνου, οι νέοι ψηφοφόροι δεν θα έχουν κώλυμα να συμμετέχουν, όπως έγινε τον Ιανουάριο του 2015, καθώς οι κατάλογοι θα ενημερώνονται αυτόματα μετά το πέρας του ορίου του 18ου έτους ηλικίας του πολίτη. Σε ό,τι αφορά τώρα τα στρατολογικά θέματα των αρρένων, οι δήμοι θα απαλλαγούν τελείως από την τήρηση του αντίστοιχου Μητρώου Αρρένων και πλέον οι ηλεκτρονικές καρτέλες θα ενημερώνονται απευθείας από τα στρατολογικά γραφεία.

Να σημειωθεί ότι από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 7 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών προγραμμάτων γι’ αυτόν τον σκοπό, ωστόσο μαζί τα φάγαμε και οι βάσεις δεδομένων του κράτους δεν λειτουργούν ακόμη. Επίσης, ένας από τους στόχους του προγράμματος αυτού είναι και η μείωση της φοροδιαφυγής (πχ γιατρός με 3 ΑΦΜ).

Λέξεις κλειδιά: μηχανοργάνωση Ελλάδα 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2763 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Σεπτεμβρίου 2014, 12:56:32
από EzeΤΡΟΛ
0 Απαντήσεις
4458 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Μαΐου 2017, 16:11:19
από Argirios Argiriou