Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
24 Δεκεμβρίου 2024, 18:04:26

Αποστολέας Θέμα: Αφαίρεση τσιμπουριού. Με ποιό τρόπο; Δίνετε αντιβίωση προφυλακτικά;  (Αναγνώστηκε 179683 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

15 Ιουνίου 2013, 11:04:46
Αναγνώστηκε 179683 φορές
Αποσυνδεδεμένος

timex


Καλησπέρα.
Στην περιοχή που έκανα αγροτικό και μετά το 10μηνο για την ειδικότητα ερχόταν αρκετός κόσμος με τσιμπούρια.
Εκείνο που κάναμε ήταν να βάζουμε στη περιοχή που ήταν το τσιμπούρι βαζελίνη και απο πανω ένα επιθεμα. Να το αφήνουμε για λίγες ώρες (κάποιοι το άφηαν έτσι 24 ώρες) για να "σκάει" το τσιμπούρι και μετά να το βγάζουμε με το γνωστό τρόπο ( το πιάνεις με τη λαβίδα όσο πιο κοντά στο δέρμα γίνεται και το αφαιρείς προσεκτικά έτσι ώστε να μη μείνει το κεφάλι μέσα).
Κάποιοι έδιναν αντιβίωση και άλλοι όχι. Συνήθως δίναμε amoxil 500 για μια εβδομαδα.

Διαβασα προσφατα οτι μπορεις να δωσεις προφυλακτικα μια δοση δοξικυκλινης εντος 72 ωρων απο την αφαιρεση του τσιμπουριου

Εσείς με ποιο τρόπο αφαιρείτε τα τσιμπούρια;
Δίνετε αντιβίωση προφυλακτικά μετά και αν ναι ποιά και για ποσες μέρες;


15 Ιουνίου 2013, 11:38:44
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

kakalos


Το λαδακι επανω του
προκαλει ασφυξια και πολλες φορες φευγει μονο του ή αλλιως αφαιρειται ευκολα διοτι εχει ψοφησει.
Προφυλαξη απο τετανο σιγουρα.
Απο αντιβιωση θα ηταν ενα ωραιο θεμα για συζητηση.

15 Ιουνίου 2013, 11:42:57
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Προσωπικα μου εχει τυχει ΜΟΝΟ 3 φορες και ημουν τυχερος στις 2 γιατι δεν ειχε εμβυθιστει πολυ και βγηκε ευκολα με λαβιδα.Λενε πως καλο ειναι να αποφευγουμε να βαζουμε ουσιες πανω στο τσιμπουρι γιατι αυτο αντανακλαστικα βγαζει υγρα που διεισδυουν ενδοδερμικα.Επίσης ειχα ακουσει και για ειδικες λαβιδες αφαιρεσης τσιμπουριων αλλα δεν τις ειχα δει την εποχη των παχιων αγελαδων,ποσο μαλλον τωρα που ψαχνουμε στο ΚΥ το betadine.
Ο καλυτερος τροπος ειναι με λαβιδα και ΠΟΛΥ προσοχη.Βεβαια μια φορα που ειχε ενσφηνωθει πολυ βαθια και με δυσκολεψε πολυ επειδη πανω στην ατυχια μου ειχα την τυχη να ειναι σε ευκολο σημειο(πλατη) εκανα τομη δερματος και το αφαιρεσα ως να ηταν σπιλος.Μετα καθαρισα καλα και εραψα τα χειλη ως επι θλαστικου .Δεν ξερω εαν εκανα καλα ή εαν το κανουν και άλλοι αλλα μου πηγε καλα.Αντιβιωση συστηνεται να μη δινεται εγω παντως και τις 3 φορες εδωσα δοξυκυκλινη για 2-3 μερες 100mg x2.
(YΓ σε παιδια που δε δινουμε τετρακυκλινη θα εδινα Amoxill ή Augmentin....δε μου εχει τυχει τσιμπουρι σε παιδι)
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Ιουνίου 2013, 11:49:34 από jack »
+

15 Ιουνίου 2013, 13:49:31
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Γεια σας και από μένα.

Ξεβιδώνω είναι η λέξη-κλειδί.

Ο κρότωνας αρχικά εισδύει και στη συνέχεια βιδώνεται με την ίδια φορά που βιδώνεται μια βίδα μέσα στο δέρμα.
Αν είμαστε τυχεροί και ο ασφαλισμένος έρθει με τον κρότωνα ακέραιο, τότε:
1. τον διαποτίζουμε με αιθέρα για να εξοιδηθεί και να ξεραθεί.
στη συνέχεια (μετά από 5')
2. τον συλλαμβάνουμε ανάμεσα στα σκέλη ενός πολύ ψιλού μοσκιτακίου και τα κουμπώνουμε
και, ταρατατζούμ ταρατατζούμ
3. τον ξεβιδώνουμε, ακριβώς όπως θα ξεβιδώναμε μια βίδα. Δεν τα παρατάμε εύκολα, μερικές φορές χρειάζονται και >10 περιστροφές του μοσκιτακίου!

Mακαρόνια Μisko Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.

Aν τώρα ο ασφαλισμένος το έχει πειράξει και έχει αφήσει μέσα μόνο το κεφάλι και/ή τις δαγκάνες, τότε η σύλληψη και η περιστροφή τους είναι πολύ δύσκολη, οπότε ας πρόσεχε θέλει σκάψιμο και ίσως και ράμμα μετά.

Ναι, δίνω αντιβίωση πάντα προστατευτικά (όχι προφυλακτικά), πενικιλλίνη ή δοξυκυκλίνη για 20 μέρες (για νόσο Lyme κι έτσι.)
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Ιουνίου 2013, 13:58:32 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Ιουνίου 2013, 15:18:17
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator

Αν και γενικά δεν δίνω εύκολα αντιβιοτικά, είμαι απλόχερος στο να δίνω αντιβίωση σε ασθενή που τον τσίμπησε τσιμπούρι. Αυτό διότι υπάρχει και το βακτηρίδιο Borrelia Burgdoferi που μπορεί να μεταδοθεί μέσω τσιμπήματος τσιμπουριού και να προκαλέσει σοβαρά νευρολογικά και άλλα προβλήματα στον ασθενή (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ). Η Νόσος Lyme ή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος είναι σαφώς πιο συχνή στην Κεντρική (Ελβετία, Βαυαρία, Αυστρία κτλ ) και Βόρεια Ευρώπη ( Σουηδία και Βαλτική ) αλλά υπάρχει και στη Νότια Ευρώπη. Η αντιβίωση που δίνω είναι Caps Amoxil 500 mg 1x3 για 10 ημέρες ή Tabl. Vibramycin (τότε που ακόμη κυκλοφορούσε στην πατρίδα μας) 100 mg 2x1 για 10 ημέρες. (Στην Σουηδία ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δίνουν σαν αντιβίωση πρώτης εκλογής πενικιλλίνη V, 1gr x 3 x 10 ημέρες, δηλαδή το πάλαι ποτέ Ospen που όμως ούτε και αυτό υπάρχει πλέον στην Ελλάδα). Ενναλακτικά μπορεί κανείς να δώσει Αζιθρομυκίνη 500 mg x 1 για 10 ημέρες. Όταν δίνω κάποια αντιβίωση συνηθίζω πάντα να δίνω και κάποιο προβιοτικό π.χ. το Caps. Ultra-levure 250 mg 1x1 περίπου τριάντα λεπτά προ φαγητού, για όσες μέρες ο ασθενής παίρνει την αντιβίωση για να ελαττώσω τον κίνδυνο διάρροιας λόγω του αντιβιοτικού.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Οι, ως συνήθως, φλεγματικοί Σουηδοί παρόλο που η Νόσος του Lyme είναι πολύ πιο συνηθισμένη στην Σουηδία από ότι στην Ελλάδα προτείνουν να μη έχουμε σαν σύστημα να δίνουμε αντιβίωση σε ανεπίπλεκτα τσιμπήματα από τσιμπούρι εκτός και αν η κοκκινίλα περνά σε διάμετρο τα 2,8 cm. Προτείνουν στον ασθενή να ξανάρθει εάν η κοκκινίλα μεγαλώσει ή εάν ο ασθενής παρατηρήσει Νευρολογικά συμπώματα.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

(Στην Σουηδία όμως γράφουν και αναλυτικό αρχείο για κάθε ασθενή που επισκέφτεται τον Ιατρό σε ένα Κέντρο Υγείας ή στο Νοσοκομείο, οπότε ο επόμενος Ιατρός που θα συναντήσει ο Ασθενής, εάν επανέλθει, θα καταλάβει αμέσως για το τί πρόκειται και θα χορηγήσει τότε κατευθείαν την σωστή αντιβίωση, πράγμα που στην Ελλάδα δεν είναι σίγουρο).


Εκεί πάντως που η ένδειξη χορήγησης αντιβίωσης μετά από τσίμπημα από τσιμπούρι, από σχετική γίνεται απόλυτη, είναι εάν δούμε το χαρακτηριστικό σημείο Βορρελίωσης του δέρματος με τους ομόκεντρους κύκλους που ονομάζεται μεταναστευτικό ερύθημα (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ). Το μεταναστευτικό ερύθημα μπορεί να εμφανιστεί περίπου 1-4 εβδομάδες μετά το τσίμπημα από τσιμπούρι αλλά μπορεί κανείς να έχει προσβληθεί από Βορρελίωση και χωρίς να έχει υπάρξει μεταναστευτικό ερύθημα.

Στην Σουηδία, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, στις κατευθυντήριες οδηγίες αποτρέπουν από το να περιστρέφουμε το τσιμπούρι όταν προσπαθούμε να το αφαιρέσουμε. Αντιθέτως προτείνουν να το πιάνουμε όσο πιο κοντά στο κεφάλι γίνεται και απλά να το τραβάμε, αργά αργά, με μια λαβίδα προς τα έξω, όπως δείχνουν και τα βιντεάκια που παραθέτω.
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Ιουλίου 2017, 20:24:07 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Ιουνίου 2013, 15:34:51
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

paracelsus


Αν και δεν υπαρχουν πολυ καλά τεκμηριωμένες απόψεις οι περισσοτεροι συνιστούν την αφαίρεση με λαβίδα (σύλληψη όσο πιο κοντά στο δέρμα) χωρίς όμως περιστροφικές κινήσεις αλλά με έλξη με κατεύθυνση κάθετα από το δέρμα. Η χρήση ουσιών όπως αιθέρας, ξυλοκαϊνης (
) συνισταται να αποφεύγεται. Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο εαν πρέπει να δινεται αντιβίωση, προσωπικά πάντα δίνω δοξυκυκλίνη ή αμοξυκιλλινη.

15 Ιουνίου 2013, 18:05:22
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
χωρίς όμως περιστροφικές κινήσεις αλλά με έλξη με κατεύθυνση κάθετα από το δέρμα

 ??? Έτσι όμως όλοι ξέρουμε ότι το τσιμπούρι θραύεται και μένουν μέσα στο δέρμα οι δαγκάνες του (και/ή η κεφαλή του).  Αν ήταν τόσο απλό, δεν θα είχαμε στήσει εδώ ολόκληρη συζήτηση.

Πάταξον μεν, άκουσον δε.
Έχω βγάλει δεκάδες τσιμπούρια ξεβιδώνοντάς τα.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Ιουνίου 2013, 19:03:06
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

paracelsus



 ??? Έτσι όμως όλοι ξέρουμε ότι το τσιμπούρι θραύεται και μένουν μέσα στο δέρμα οι δαγκάνες του (και/ή η κεφαλή του).  Αν ήταν τόσο απλό, δεν θα είχαμε στήσει εδώ ολόκληρη συζήτηση.

Πάταξον μεν, άκουσον δε.
Έχω βγάλει δεκάδες τσιμπούρια ξεβιδώνοντάς τα.
[/quote]

Δεν συνηθιζω να βαράω κανέναν και συνήθως ακούω όλες τις απόψεις.
Έκανα αναφορά στο τι θεωρούν οι περισσοτεροι ως σωστότερο τρόπο αφαιρεσης ενος κρότωνα και παράθεσα ένα σχετικό άρθρο. Ο σωστότερος τρόπος αφαίρεσης δεν σημαίνει κατ'ανάγκη ότι ειναι και ο ευκολότερος, πιθανόν ο τρόπος που αναφέρεις καθως και η χρήση ουσιών όπως ο αιθέρας να αφαιρούν ευκολότερα τον κρότωνα αλλά ενέχουν μεγαλυτερο κίνδυνο λοίμωξης γι'αυτο βιβλιογραφικά δεν συστήνονται.
Σε πρακτικό επίπεδο φυσικά και αν δεν εφαρμοσθεί καλά ο τρόπος αφαίρεσης που συστήνεται βιβλιογρφικά πάλι μπορεί να συμπιεστεί ο κρότωνας και να προκληθεί λοιμωξη/κοκκίωμα. Πέρα από το τι συστήνεται θεωρητικά είναι σημαντικό να εφαρμόζει ο καθένας την μέθοδο που έχει την μεγαλυτερη εξοικείωση και που την κάνει καλύτερα. Πάντως εαν υπάρχει βιβλιογραφία που να υπόστηρίζει την μέθοδο που ανέφερες (όχι μόνο από άποψη ευκολίας αλλά και από άποψη ασφάλειας) μπορείς να μας ενημερώσεις.

15 Ιουνίου 2013, 19:31:36
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Όχι, δεν έχω καμία τεκμηρίωση ούτε σε μορφή δημοσίευσης, ούτε σε βιβλιογραφία, ούτε σε βίντεο στο youtube. Ξέρω όμως ότι βγάζω τα τσιμπούρια εύκολα, γρήγορα, ακέραια, και το κυριότερο ...μη τραυματικά.
Αν κάποιος συνάδελφος το προσπαθήσει και μείνει ευχαριστημένος, θα παρακαλούσα να ευαρεστηθεί να μας το γνωστοποιήσει.

Κατά τ' άλλα, δεν θα επανέλθω. Νομίζω ότι αρκετά διυλίσαμε τον ...κρότωνα.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Ιουνίου 2013, 20:01:58
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Θα επανέλθεις (σε παρακαλώ) μετά τις ερωτήσεις μου:
Όλοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να ασκηθεί καμία πίεση στο σώμα του τσιμπουριού.
Επομένως οποιοδήποτε όργανο χρησιμοποιείται για την αφαίρεση πρέπει να εισάγεται παράλληλα με το δέρμα (κάθετα στο τσιμπούρι) κι όσο πιο κοντά στο κεφάλι. Αν είναι η λαβίδα πιο ψηλά (ας ονομάσουμε χάριν περιγραφής στον "αυχένα του παρασίτου) υπάρχει κίνδυνος με το ξεβίδωμα να αποκοπεί το κεφάλι;
Η περιστροφή γίνεται αριστερόστροφα; (δεν τα γράφω ειρωνικά και σκέφτομαι να το δοκιμάσω στην πρώτη ευκαιρία)

15 Ιουνίου 2013, 21:27:17
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η περιστροφή γίνεται αριστερόστροφα; (δεν τα γράφω ειρωνικά και σκέφτομαι να το δοκιμάσω στην πρώτη ευκαιρία)

Nαι Διαμαντή. Του συμπεριφέρεσαι σαν να ήταν βίδα.
Δοκίμασέ το, δεν έχεις να χάσεις τίποτε στο κάτω-κάτω... Εγώ το πέτυχα από την πρώτη κιόλας φορά και τώρα όλα τα τσιμπούρια τα θεωρώ piece of cake (αρκεί να έρχονται με ικανό μέρος του σώματος τους, αλλιώς είναι δύσκολη η σύλληψη και το ξεβίδωμά τους).
Αλλά προσπάθησε να το συλλάβεις το τσιμπούρι όσο πιο κοντά στο κεφάλι του μπορείς, αμέσως μόλις αυτό ξεπροβάλλει από την επιδερμίδα. Βεβαίως, πρώτα να το ξεράνεις διαποτίζοντας το με αιθέρα.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

16 Ιουνίου 2013, 10:30:42
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η περιστροφή γίνεται αριστερόστροφα; (δεν τα γράφω ειρωνικά και σκέφτομαι να το δοκιμάσω στην πρώτη ευκαιρία)

Nαι Διαμαντή. Του συμπεριφέρεσαι σαν να ήταν βίδα.
Δοκίμασέ το, δεν έχεις να χάσεις τίποτε στο κάτω-κάτω... Εγώ το πέτυχα από την πρώτη κιόλας φορά και τώρα όλα τα τσιμπούρια τα θεωρώ piece of cake (αρκεί να έρχονται με ικανό μέρος του σώματος τους, αλλιώς είναι δύσκολη η σύλληψη και το ξεβίδωμά τους).
Αλλά προσπάθησε να το συλλάβεις το τσιμπούρι όσο πιο κοντά στο κεφάλι του μπορείς, αμέσως μόλις αυτό ξεπροβάλλει από την επιδερμίδα. Βεβαίως, πρώτα να το ξεράνεις διαποτίζοντας το με αιθέρα.

Διακομιστή, δεν έχει τύχει να χρησιμοποιήσω αιθέρα ποτέ. Είναι εύκολο να βρεις αιθέρα σε Κέντρα Υγείας, ή στα φαρμακεία;
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Ιουνίου 2013, 10:33:22 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Ιουνίου 2013, 10:48:35
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Εμείς έχουμε πάντα.
Και στα φαρμακεία βρίσκει κανείς.
Αλλά και το οινόπνευμα κάνει τη δουλειά.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

16 Ιουνίου 2013, 11:16:13
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

16 Ιουνίου 2013, 17:57:02
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Ομολογώ ότι μην έχοντας κάνει αγροτικό , όταν πήγα στο Κέντρο Υγείας ως ειδικευόμενος και μου ήρθε το πρώτο τσιμπούρι, άφησα την επιμελήτρια να το αφαιρέσει. Ταυτόχρονα μου εξηγούσε γιατί πρώτα θα το "έπνιγε" με πετρέλαιο ή αλκοόλη ή άλλα κόλπα που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω αν βρισκόμουν κάπου που δεν είχα πρόσβαση σε αυτά.

Μόλις λοιπόν μου δόθηκε η ευκαιρία έκανα αυτό που έκανα για κάθε τι καινούριο που συναντούσα: μπήκα στο διαδίκτυο.
Tick removal
Πρώτο αποτέλεσμα αναζήτησης από το
CDC

Daaaaaamnnnnnnn, είπα μέσα μου, αυτό δεν μπορεί να είναι και πολύ κακό..Επίσημες οδηγίες από το CDC.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Xmmmmmmmmmmm, ήδη κάτι δε μου πήγαινε καλά.

Οπότε έκανα αυτό που πάντα έκανα... συνέχισα το ψάξιμο

Επόμενο "έγκυρο" αποτέλεσμα από nih

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Κώδικας: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
DO NOT

    Do NOT try to burn the tick with a match or other hot object.
    Do NOT twist the tick when pulling it out.
    Do NOT try to kill, smother, or lubricate the tick with oil, alcohol, vaseline, or similar material.


Περαιτέρω ανάγνωση

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Κώδικας: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ineffective or Dangerous Methods of Removing Ticks: What Not to Do

Do not use sharp forceps.

Do not crush, puncture, or squeeze the tick's body.

Do not apply substances such as petroleum jelly, gasoline, lidocaine (Xylocaine), etc., to the tick.

Do not apply heat with a match or hot nail.

Do not use a twisting or jerking motion to remove the tick.

Do not handle the tick with bare hands.


Μετά από αυτά η απάντηση του επιμελητή ήταν "και πού ξέρουν οι Άγγλοι να βγάζουν τσιμπούρια?"

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
22055 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Νοεμβρίου 2008, 15:21:53
από EzeΤΡΟΛ
0 Απαντήσεις
4585 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Ιανουαρίου 2011, 16:47:46
από antonis
0 Απαντήσεις
4144 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Μαρτίου 2012, 17:21:27
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
26312 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Δεκεμβρίου 2013, 20:46:11
από Argirios Argiriou
6 Απαντήσεις
31350 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Απριλίου 2022, 00:18:34
από Argirios Argiriou