Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
23 Δεκεμβρίου 2024, 06:15:36

Αποστολέας Θέμα: Ειδικότητα Γενικής Ιατρικής (στο παρελθόν και σήμερα)-Ερωτήσεις.  (Αναγνώστηκε 45349 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

29 Σεπτεμβρίου 2008, 21:34:54
Αναγνώστηκε 45349 φορές
Αποσυνδεδεμένος

timex


'Ηθελα να ρωτήσω τους πιο παλιούς αλλά και όσους τελείωσαν πρόσφατα αν κατα τη διάρκεια της ειδικότητας είχαν και χρησιμοποιούσαν το βιβλιο ειδικευομενου "Ιατρικές πράξεις και πρόγραμμα εκπαιδευτικών μαθημάτων";

Αν ναι, κάνατε σε κάθε κλινική ότι αναφέρεται απο την ΕΛΕΓΕΙΑ;

5 Οκτωβρίου 2008, 15:17:51
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

timex


Κάποιος που να έχει χρόνο να πει την εμπειρία του;

Κατα τη διάρκεια της ειδικότητας κάνατε οπίσθιο επιπωματισμό;

Σαν ειδικοί ,σας έτυχε ποτέ να τον εφαρμόσετε;

6 Οκτωβρίου 2008, 16:54:34
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Η απάντησή στην ερώτησή σου είναι σχετική.
Κάποια πράγματα μπορεί να γίνουν στην ειδικότητα και κάποια άλλα όχι. Ιδιαίτερα σε ένα μικρό επαρχιακό νοσοκομείο που δίνει ειδικότητα γενικής ιατρικής είναι πιθανό να μην κάνουν οπίσθιο επιπωματισμό όλο το χρόνο. Μπορεί όμως και να κάνουν 2 και 3 όσο διάστημα ειδικεύεσαι στο ΩΡΛ. Σίγουρα σε ένα μεγαλύτερο και κεντρικότερο νοσοκομείο έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να δεις και να κάνεις κάποιες ιατρικές πράξεις.
Κάποιες πράξεις ενδεχομένως να μην τις έχεις κάνει ή δει ποτέ, μπορεί όμως να «αναγκαστείς» λόγω συνθηκών να τις κάνεις.
Π.χ, επείγουσα τραχειοτομία ή κάτι ανάλογο με τα υλικά που έχεις στη διάθεσή σου όπως φλεβοκαθετήρες.
«Τρύπημα» κλειστού πνευμοθώρακα για μετατροπή σε ανοιχτό.
Αυτά και άλλα πολλά μπορεί να μην τα έχεις δει ποτέ να γίνονται και πολύ περισσότερο να μην τα έχει κάνει ποτέ εσύ.
Σημασία έχει να έχεις διαβάσει πως γίνονται ή να έχεις εκπαιδευτεί σε προπλάσματα, και το κυριότερο να έχεις την ψυχραιμία και την θέληση να το κάνεις όταν απαιτείται.
Οπίσθιο επιπωματισμό δεν είχα δει ποτέ να κάνουν. Μου είχε αναφερθεί και περιγραφεί μόνο, όταν έκανα ΩΡΛ, η τεχνική με το Folley. Αναγκάστηκα να την κάνω κάποια στιγμή σε εφημερία. ειδικευμένος πλέον. (αλλά ανειδίκευτος στη συγκεκριμένη τεχνική)

« Τελευταία τροποποίηση: 6 Οκτωβρίου 2008, 19:06:49 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

6 Οκτωβρίου 2008, 17:40:17
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

timex


Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
Την τεχνική με το Folley την έχω διαβάσει στο βιβλίο του Αδαμόπουλου.
Δεν την έχω κάνει και δεν ξέρω αν θα την κάνω ποτέ.
Απλά με απασχολεί αυτό το θέμα του οπίσθιου επιπωματισμού γιατί μπορεί να μου τύχει σε εφημερία στην ωρλ.
Νομίζω όμως ότι εκεί δε γίνεται να εφαρμόσεις την τεχνική με το φόλευ.
Κατα συνέπεια αν δε σταματά η αιμορραγία θα πρέπει τα ξημερώματα να ξυπνήσω τον επιμελητή.
Τεσπα.
Και πάλι ευχαριστώ.

7 Οκτωβρίου 2008, 11:53:18
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Στην διάρκεια της ειδικότητας έτυχε δυο φόρες να κάνουμε οπίσθιο επιπωματισμό όσο ήμουν στην ΩΡΛ ( με τον ειδικευμένο ΩΡΛ ).Την μια ο ασθενής μας έκανε ανακοπή και την άλλη βαριά βραδυκαρδία που απαιτήθηκε η παρέμβαση καρδιολόγου και τελικά εισαγωγή του ασθενούς στην καρδιολογική. Να σημειώσω ότι πριν είχε πει ο ΩΡΛ ότι κανονικά αυτή η τεχνική πρέπει να γίνεται σε χώρο ανάνηψης και παρουσία καρδιολόγου (προφητεία η΄ γκαντεμιά?). Στην περιοχή που είμαι υπάρχουν ιδιώτες ΩΡΛ ούτε αυτοί κάνουν στο ιατρείο τους οπίσθιο επιπωματισμό αλλά τα στέλνουν στο νοσοκομείο. Εκτός από την τεχνική με τον Folley υπάρχει και η τεχνική με γάζα.
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Οκτωβρίου 2008, 12:43:01 από Γ.ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ »

16 Δεκεμβρίου 2008, 23:15:33
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Μαρία Χόρτη

Ιατροί
Δεν έχω τελειώσει την ειδικότητα αλλά έχω περάσει απο ΩΡΛ.
Στο πρώτο σκέλος της ερώτησης να πω πως μου δόθηκε το logbook απο την πρώτη ημέρα της ειδικότητας. Αυτά που μπόρεσα να κάνω στο επαρχιακό νοσοκομείο της Καρδίτσας πολλές φορές ήταν και περισσότερα απο αυτα που γράφει το βιβλιαράκι (πχ πέρασα 3 υποκλειδιες γραμμες ενω αναφέρεται ως προαιρετικό) και άλλα δεν τα έκανα καν (όπως ο οπίσθιος επιπωματισμός, η τοποθέτηση λαρυγγικής μάσκας και άλλα).
Για τον οπίσθιο επιπωματισμό κι εμένα οι επιμελητές της ΩΡΛ με είχαν συμβουλεύσει να αποφύγω να κάνω για τους κινδύνους που ανέφερε παραπάνω ο συνάδελφος. Και να ήθελα πάντως, όσο καιρό ήμουν στην ΩΡΛ δεν έτυχε να κάνουμε.

23 Δεκεμβρίου 2008, 22:55:09
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

timex


Τελικά οι πληροφορίες που είχα για την κλινική της ΩΡΛ αποδείχτηκαν σωστές.
Είναι απο τις καλύτερες κλινικές.Οι επιμελητές είναι πάρα πολύ καλοί ,σου δείχνουν και σου απαντούν χωρίς ύφακι και αμφισβήτηση σε όλα.Σχεδόν δυο μήνες πέρασαν απο τότε που τελείωσα και πραγματικά λυπήθηκα που άφησα αυτή την κλινική.Δεν ξέρω αν κάποια απο τις επόμενες κλινικές που θα περάσω θα είναι καλύτερη (απο ότι έχω ακούσει δεν θα είναι αλλά ποτέ δεν ξέρεις αν δεν την περάσεις μόνος σου). Ο χρόνος θα δείξει.

Ήθελα να ρωτήσω αν ισχύουν όσα γράφονται στο "Βιβλιάριο Ιατρικών Πράξεων" της ΕΛΕΓΕΙΑ.
Για παράδειγμα σε κάποιες κλινικές λέει ότι πρέπει ο ειδικευόμενος γενικής ιατρικής να κάνει 25 ενεργές εφημερίες.Δυστυχώς στην κλινική που είμαι τώρα ,πήραν νέες θέσεις ειδικεύομενων και δεν βάζουν γενικό γιατρό να κάνει εφημερίες.Ενώ παλιά παρακαλούσαν τον συντονιστή να στείλει ειδικευόμενο γενικής ιατρικής για να κάνει εφημερίες και γενικότερα να βοηθάει στην κλινική.
Μπορώ να απαιτήσω ,βάσει του πιο πάνω βιβλιαριου να κάνω συνολικά 25 εφημερίες ή όχι;

Στο γραφείο προσωπικού που ρώτησα μου είπαν ότι ο κάθε ειδικευόμενος ,βάσει νόμου,πρέπει να κάνει μίνιμουμ 4 εφημερίες.Αυτό ισχύει και για τους γενικούς γιατρούς(τους είπα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αλλά δεν ήξεραν);

Επίσης,εγώ τον προηγούμενο μήνα (είμαι σε αυτή την κλινική ενάμιση μήνα) δεν πήρα καθόλου εφημερίες γιατί ήμουν "κανούρια".
Τι γίνεται αφού δε θα συμπληρώσω τις προβλεπόμενες εφημερίες;

24 Δεκεμβρίου 2008, 00:16:44
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

orfeo


Όσο αφορά το τυπικό μέρος, δε θα έχεις πρόβλημα αν δεν κάνεις τον ακριβή αριθμό εφημεριών που γράφεται στο log book. Απ' ότι θυμάμαι, κανείς δεν ελέγχει τί έχει συμπληρώσει ο κάθε ειδικευόμενος στο τέλος της ειδικότητας. Όσο αφορά στο ουσιαστικό του πράγματος, κατά τη γνώμη μου, το να κάνεις όσο μπορείς περισσότερα σε κάθε κλινική -όχι μόνο τη λάντζα, αλλά κυρίως τα ουσιώδη- είναι και ο μόνος τρόπος να μάθεις αυτά που θα χρειαστείς στην άσκηση του επαγγέλματος αλλά και να βρίσκεις ενδιαφέρον στην καθημερινότητα της ειδικότητας. Αν για παράδειγμα το να "βοηθά στην κλινική" ο γενικός γιατρός σημαίνει να κάνει όλες τις αιμοληψίες τις Ορθοπαιδικής, ή να κρατάει άγκιστρα στα χειρουργεία, μάλλον μικρό θα είναι το όφελός του και ας κάνει και 50 εφημερίες...Πιστεύω ότι πρέπει να διεκδικούμε ενεργητικά την εκπαίδευσή μας γιατί σπάνια προθυμοποιείται κάποιος να σε εκπαιδεύσει γνωρίζοντας ότι θα μείνεις στην κλινική του μόνο 2-3 μήνες. Οι συντονιστές εκπαίδευσης γενικών γιατρών είναι κατά την εμπειρία μου αποτυχημένος θεσμός παρά τις καλές (?) προθέσεις...
Τελικά, για όλες τις ειδικότητες ισχύει πως όποιος ενδιαφέρεται να μάθει πράγματα το καταφέρνει προσπαθώντας μόνος του κυρίως. Εκτός εξαιρέσεων -που δεν γνωρίζω, αλλά ελπίζω να υπάρχουν- όλες οι κλινικές που έχω υπ' όψιν μου πάσχουν ως προς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και την πρακτική εξάσκηση.
Αλήθεια, τώρα που θα γίνουν όοοοοοοολες αυτές οι προσλήψεις και θα εφημερεύουμε λιγότερο, μήπως πρέπει να αλλάξουν και οι προδιαγραφές του log book για τον αριθμό εφημεριών; ;D
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Δεκεμβρίου 2008, 00:29:42 από orfeo »

24 Δεκεμβρίου 2008, 00:45:00
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

timex


orfeo ευχαριστώ για την απάντησή σου
Έχω σκοπό μόνη μου να κάνω παραπάνω πράγματα και να μένω και σε εφημερίες που δεν θα εφημερεύω.
Φυσικά αυτό δεν τους το είπα γιατί δεν πρόκειται να μου βάλουν ούτε μία εφημερία!

Το θέμα είναι το εξής:
Μπορώ εγώ ,έχοντας σαν πάτημα το log book ,να απαιτήσω να κάνω συνολικά 25 εφημερίες;
Ή μήπως ισχύει και για τους γενικούς , 4 εφημερίες μίνιμουμ τον μήνα;
Αν ναι, βάσει ποιου νόμου ισχύει το παραπάνω;

24 Δεκεμβρίου 2008, 13:28:17
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Με αφορμή την καταχώρηση του orfeo που κάπου αναφέρει πώς «Οι συντονιστές εκπαίδευσης γενικών γιατρών είναι κατά την εμπειρία μου αποτυχημένος θεσμός παρά τις καλές (?) προθέσεις...», θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις.

1.   Είμαι Συντονιστής περιφερείας και συντονιστής του νοσοκομείου που ανήκω. Είμαι αποτυχημένος συντονιστής (δεν ειρωνεύομαι, το εννοώ).
2.   Οφείλουμε όμως να αναλύσουμε το γιατί εγώ ή ο κεντρικός συντονισμός γενικότερα πάσχει. Και το λέω αυτό γιατί ο συντονισμός έγινε με τις καλύτερες των προθέσεων. Σας διαβεβαιώ γι’ αυτό και όποιοι ανατρέξετε στο ιστορικό του θα το διαπιστώσετε. Αναγνωρίζω βέβαια το δικαίωμα του καθ’ ενός να βάζει ερωτηματικά στις προθέσεις, όμως όταν βάζουμε ερωτηματικό σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμη την απάντηση, αλλά την ψάχνουμε.

Σ’ αυτό το ψάξιμο λοιπόν προσφέρω ορισμένα «στιγμιότυπα» αυτής της ιστορίας:
1.   Ο θεσμός προβλέπονταν με τον Ν.2519 του 1997, αλλά και για λόγους δομής (απαιτούσε μεγάλα διοικητικά σχήματα) και για λόγους αντιστάσεων, έμεινε ανενεργό άρθρο. Επισημαίνω ότι έγινε χάρην των επίμονων προσπαθειών του υποστηριχτή μας αείμνηστου Γ. Παπαδάκη που τότε ήταν στο υπουργείο και έβαλε "πλάτη".
2.   Το 2003 η Επιτροπή ΠΦΥ του ΚΕΣΥ, όπου όλοι σχεδόν ήταν άνθρωποι της ΠΦΥ, βρήκε μία φόρμουλα να προχωρήσει ο Κεντρικός Συντονισμός, χωρίς τα βαρίδια του μεγάλου διοικητικού σχηματισμού.
3.   Στόχος ήταν να πάρουν στα χέρια τους (επί της ουσίας) την εκπαίδευση οι ίδιοι οι ειδικοί της ειδικότητας, γιατί κοινή διαπίστωση ήταν (και είναι) ότι οι ειδικοί των άλλων ειδικοτήτων δεν μπορούν να καταλάβουν (και καλά κάνουν) τις εκπαιδευτικές ανάγκες ενός άλλου ειδικού.
4.   Έτσι δημιουργήθηκε αυτή η απόφαση του ΚΕΣΥ που ομολογουμένως δεν περιμέναμε ότι η Ολομέλεια θα την υιοθετούσε γιατί ήταν πολύ νεωτερίζουσα και έβαζε στην άκρη πολλούς παράγοντες των νοσοκομείων.
5.   Το Υπουργείο από την άλλη προσπάθησε να μη την ενεργοποιήσει και μόνο μετά από ασφυκτικές πιέσεις μπήκαν οι υπογραφές των αρμοδίων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε άλλη στιγμή καταφέραμε τον υφυπουργό να υπογράψει και σε άλλη τον υπουργό. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει μία απόφαση, αλλά δύο, η μία με την υπογραφή του ενός και η άλλη με την υπογραφή του άλλου !!!
Η απόφαση αυτή τελικά στάλθηκε μετά από αρκετούς μήνες και πιέσεις στα νοσοκομεία προς εφαρμογή.

Εφαρμόστηκε όμως?

1.   Για να γυρίζω 1-2 φορές τη βδομάδα τα νοσοκομεία μου και να εποπτεύω από κοντά τα δρώμενα χρειάζομαι όχημα υπηρεσιακό ή κάλυψη των καυσίμων. Υπηρεσιακό δεν έχω και για τα έξοδα ο πάρεδρος μου λέει «να πάς με τα δημόσια μέσα».
Παράλληλα πρέπει να έχω και στελέχωση τέτοια που να μπορώ να «κλέβω» αυτές τις μέρες από τη δουλεία μου χωρίς να την οδηγώ σε ένδεια.
Πρακτικά λοιπόν δεν πάω και άντε να βγάλεις άκρη με τα τηλέφωνα.
2.   Στο νοσοκομείο πρέπει να έχω αν. συντονιστή κατά προτίμηση Γ.Γ. Όταν βάλω Γ.Γ. αυτός για παρόμοιους με τους παραπάνω λόγους δεν μπορεί να είναι εκεί συνέχεια. Όταν βάλω νοσοκομειακό, όσο καλές προθέσεις και να έχει, είναι πολλά αυτά που του διαφεύγουν.
3.   Μέσα στο κάθε Τμήμα προβλέπεται να έχω ορίσει έναν υπεύθυνο επιμελητή που θα εκπαιδεύει και εποπτεύει συνεχώς τους ειδικευόμενούς μου. Αυτός ορίζεται από εμένα, αλλά απαιτείται να συμφωνεί ο δ/ντής του και να υπάρχει κάποιος πρόθυμος και ικανός. Τίποτα από αυτά δε γίνεται γιατί όλοι θέλουν  να τον έχουν για τον μαύρο τους και ο δ/ντης για ‘κείνον. Η απόφαση προέβλεπε ειδικά κίνητρα για αυτό, αλλά δεν δόθηκαν ποτέ. Έτσι είναι αδύνατον (πλην εξαιρέσεων) να έχω εκπαιδευτή μέσα.
4.   Εφημερίες: Η μεγάλη πληγή. Η απόφαση προβλέπει ότι το πρόγραμμα το καταρτίζει ο συντονιστής. Όμως πολλοί δ/ντες λένε «βρε τι λές τώρα? Τον δικό μου θα κανονίσεις εσύ?». Και από κοντά η διοίκηση: «άσε μας κάτω ρε συ, εγώ πληρώνω και θα καλύψει όπου έχω ανάγκη». Αν και προβλέπεται λοιπόν, δεν ακολούθησαν οι απαιτούμενες κανονιστικές πράξεις, ώστε αυτό να είναι υλοποιήσιμο και τελικά σε πολύ λίγες περιπτώσεις λειτουργεί.
Φταίει ο Συντονισμός ή οι προθέσεις αυτών που τον έφτιαξαν?
6.   Κατάλληλα τμήματα: Όταν δεν έχω κατάλληλο Τμήμα πρέπει να σε στείλω σε άλλο νοσοκομείο, κατάλληλο. Εσύ δεν πάς, θέλεις να σου καλύψω τα έξοδα. Το νοσοκομείο λέει «ναι, αλλά δεν θα του δώσω εφημερίες». Αν είχα όμως εγώ τις εφημερίες σου, θα σε κάλυπτα, όπως προείπα. Τώρα δεν μπορώ να κάνω τίποτε και μένεις σε ένα τμήμα ακατάλληλο για εκπαίδευση. Φταίει το συντονιστικό που προτάθηκε ή η αδιαφορία για την έκδοση των απαιτούμενων για την εφαρμογή του κανονιστικών πράξεων?
7.   Και τέλος, έχω παντού Γ.Γ. που είναι κατάλληλοι για το έργο αυτό? Πιστεύετε ότι όσους προτείναμε τους προτείναμε γιατί θεωρούσαμε κάτι τέτοιο? Όχι. Κάποιοι ήταν λύσεις ανάγκης κατά το μη χείρον βέλτιστο.
Εξομολογούμαι ότι βολιδοσκόπησα παθολόγους σε 2 περιοχές να αναλάβουν το συντονισμό γιατί τους έκρινα καταλληλότερους από τους δικούς μας. Δεν δέχτηκαν. Ορίσαμε τελικά δικούς μας. Αποτέλεσμα? Και οι δύο αυτές περιοχές υποφέρουν και η εκπαίδευση των γιατρών είναι στο χειρότερο σημείο (όσον αφορά την συντονισμένη δράση, γιατί και η προσωπική προθυμία παίζει σημαντικό ρόλο και πολλάκις υπερκαλύπτει τα δομικά κενά).

Παραδείγματα που ο ειδικευόμενος υποθηκεύει την εκπαίδευσή του: Πάμπολλα, αλλά θα σας πω δύο δικά μου απλά.
1.   Στέλνω σε άλλο Κ.Υ. ειδικευόμενο για να «τιμωρήσω» εκείνο στο οποίο τον είχαν για λάντζα. Μετά από 3 μήνες (είπαμε, η επιτόπια μετάβαση σχεδόν αδύνατη) και αφού με διαβεβαιώνει ότι όλα πάνε καλά, ανακαλύπτω ότι 3 μέρες είναι στο Κ.Υ. μόνος του συνταγογραφώντας και τις άλλες 2 είναι σε Π.Ι. που καλύπτει απουσιάζοντες (συνταγογραφώντας και πάλι)
2.   Στέλνω σε ΜΕΘ όπου ο δ/ντης με διαβεβαιώνει για την ευαισθητοποίησή του στις ανάγκες μας και ο ειδικευόμενος με διαβεβαιώνει για το ενδιαφέρον των μοναδιστών. Σε λίγες μέρες μου ζητά να τον αφήσω –ατύπως- λίγο παραπάνω για να πάρει και άλλα. Όταν καθόμαστε και τον «ανακρίνω» για το τι κάνει κάθε μέρα εκεί, διαπιστώνω ότι δεν έχει κάνει ούτε μία διασωλήνωση !! Και αυτός όμως και ο δ/ντης επιθυμούν και παράταση !!!
Ποιος έχει την ευθύνη στα παραπάνω? Ο συντονισμός? Ο ειδικευόμενος?

Κάποτε, πριν πούμε αν είναι καλό ή κακό ένα σύστημα διαχείρισης της εκπαίδευσης, πολύ δε περισσότερο πριν καταλήξουμε για τις προθέσεις, ας κοιτάξουμε τι κάνουν (ή τι δεν κάνουν) και οι εμπλεκόμενοι σ’ αυτό, ειδικευόμενοι, εκπαιδευτές, διοικητική μηχανή κ.λ.π.

Θέλετε την άποψή μου?
1.   Εκπαιδευτικά Κ.Υ. όπου θα διορίζονται και οι ειδικευόμενοι. Θα σε στέλνω στην τάδε κλινική για να πάρεις τα τάδε. Έτσι δεν θα σε θεωρούν δικό τους, αλλά θα προσπαθούν να σου δώσουν αυτά που τους ζητώ για να τους στείλω και τον επόμενο.
2.   Εκπαίδευση σε κορμούς (παθολογικός, χειρουργικός, εργαστηριακός, ΠΦΥ) όχι με χρονικά διαστήματα, αλλά με περιεχόμενο γνώσεων και δεξιοτήτων που θα πάρεις.
3.   Αξιολόγησή σου στο τέλος κάθε κορμού και επαναπομπή σου σε συγκεκριμένα σημεία –δεξιότητες –αν έχεις ελλείψεις (αξιολόγηση για προαγωγή της δεξιότητάς σου και όχι για να σε βαθμολογήσω ως άριστο ή ως άχρηστο).
4.   Έκθεση απόδοσής σου που θα διαβιβάζεται στην επιτροπή εξετάσεων ώστε, στην περίπτωση που είναι καλή αλλά δεν τα πας πολύ καλά στις εξετάσεις αυτή να λαμβάνεται υπ’ όψιν ως ενίσχυση στην αξιολόγησή σου.

Αυτά δεν είναι ιδέες μου. Κάποια είναι. Είναι όμως θέσεις, προτάσεις που είναι κατατεθειμένες στο τραπέζι, αλλά δεν έχουμε ώριμο σύστημα για να προχωρήσουν.
Υπάρχουν και άλλε ιδέες. Και θα υπάρξουν και άλλες. Όμως κάθε ιδέα πρέπει να λειτουργήσει για να την κρίνουμε.

Πολύ συχνά θα βρούμε ότι διατηρώντας το σύστημα αλλά τροποποιώντας κάποιες άλλες παραμέτρους, θα έχουμε πολλά καλά αποτελέσματα.

Δεν είναι τέλειο φίλοι μου το σύστημα Συντονισμού. Έχει ατέλειες πολλές. Σίγουρα κάποια στιγμή θα είναι απαρχαιωμένο. Όμως για όταν φτιάχτηκε ήταν καινοτομία που δεν την άφησαν και δεν θα την αφήσουν να ανθίσει. Υπάρχουν και αυτοί που το είδαν σα το εργαλείο να έχουν το πάνω χέρι στους «μικρούς». Ναι και λοιπόν? Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αυτοί που εν ονόματί της ασύδοτου? Ποιόν θα πρέπει να αφοπλίσουμε? Την δημοκρατία ή την ασυδοσία?
Αν ανθίσει κάποτε, τότε ναι, να δούμε που δεν αποδίδει και να την αλλάξουμε. Να εφαρμόσουμε πιο αποδοτικά σχήματα, όπως αυτό που περιέγραψα ή άλλα που θα προκύψουν ως πιο αποδοτικά στο μέλλον μέσα από επεξεργασία. Όμως, πότε –πλην ημών που συχνά κατηγορούμαστε ότι φτιάχνουμε τη σούπα όπως μας βολεύει να τη ρουφήξουμε- κατέθεσαν προτάσεις και όχι αμφισβητήσεις- φορείς των εκπαιδευομένων?
Πριν ξέρετε τι είχαμε εμείς? Έναν συντονιστή που ούτε κάν το εκπαιδευτικό περιεχόμενο της ειδικότητας δεν γνώριζε. Ας μη μακρηγορήσω να αναφερθώ σε δικές μου εμπειρίες ως ειδικευόμενου.

Χρόνια πολλά και καλή αναζωογόνηση στο σχεδόν θνησιγενές Συντονιστικό Σύστημα. Θνησιγενές, κατά την ταπεινή μου άποψη, όχι γιατί δεν διαθέτει καλούς πνεύμονες για να επιβιώσει, αλλά γιατί το βάλαμε, αντί σε μία ζεστή φάτνη, σε μία τέντα ασφυκτικά κλειστή, ώστε να καταναλώσει το αρχικό οξυγόνο του και να καταλήξει πριν καλά - καλά ανοίξει τα μάτια του.

Υ.Γ.: Για τις εφημεrρίες ισχύει το ότι «οι Γ.Γ. πραγματοποιούν εφημερίες ισοτίμως με τους λοιπούς ειδικευόμενους του Τμήματος. Συνεπώς, αν στο εν λόγω Τμήμα δεν φτάνουν τις 30 οι άλλοι, πώς να τις φτάσετε εσείς? Η βάση είναι το ισοτίμως και το 4 / μήνα minimum (Μη ζητάτε νόμο για το 4, είναι θέση του ΚΕΣΥ ως απαραίτητο για εκπαίδευση και έχει γενική έννοια. Δεν αποτελεί όμως νομική διάταξη, αλλά όλοι το έχουμε υιοθετήσει και αποτελεί πιά «άγραφτο νόμο» ως minimum).
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Δεκεμβρίου 2008, 20:11:08 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

24 Δεκεμβρίου 2008, 20:23:20
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

orfeo


Η γνώμη που εξέφρασα προέρχεται απ' τη δική μου εμπειρία στην ειδικότητα. Η αμφιβολία μου για το κατά πόσο έχουν καλές προθέσεις, αναφέρεται ασφαλώς σε ορισμένους απ' τους συντονιστές -ορισμένους από αυτούς που εγώ γνώρισα- και προέρχεται:
1) απ' την κάτω του μετρίου επιστημονική τους αξία
2) απ' το αποκλειστικό τους ενδιαφέρον για προσωπική προβολή
Ένας τέτοιος συντονιστής δεν έχει, κατά τη γνώμη μου, ούτε τη θέληση ούτε τις ικανότητες να αναλάβει εποπτεία της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων γενικών γιατρών. Δεν έχει εκτός όλων των άλλων το "ειδικό βάρος" που χρειάζεται για να διατηρήσει ισορροπίες, να μιλήσει ως ίσος προς ίσο με διευθυντές κλινικών και να εξασφαλίσει το καλύτερο για τους ειδικευόμενούς του. Πραγματικά, αποτελεί βούτυρο στο ψωμί αυτών που ακόμα βλέπουν την ειδικότητα του γενικού γιατρού με απαξία.
Η εκτίμησή μου για τους λόγους αποτυχίας του θεσμού παρά τις καλές προθέσεις των όσων συμμετέχουν με ενδιαφέρον, όπως ο κ. Μιχάλης που φαίνεται απ' την τοποθέτησή του ότι ασχολείται και προσπαθεί για το καλύτερο αποτέλεσμα, είναι ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει συνθήκες εκπαίδευσης όντας έξω απ' το φυσικό χώρο όπου αυτή επιτελείται. Άλλωστε, μόνο στη δική μας ειδικότητα οι ειδικευόμενοι δεν έχουν ειδικευμένους γενικούς γιατρούς δίπλα τους κατά το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσής τους. Η πρόταση για εκπαιδευτικά Κ.Υ. όπως την έθεσε ο κ. Μιχάλης πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή σκέψη.
Όπως και να έχει, η επιτυχία κάθε θεσμού εξαρτάται πάντα απ' την επιλογή συγκεκριμένων ανθρώπων για τις συγκεκριμένες θέσεις. Επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι όπως και πολλά άλλα, δε γίνεται πάντα αξιοκρατικά.
 

24 Δεκεμβρίου 2008, 20:50:33
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Δεν θα διαφωνήσω με το πνεύμα της θέσης σου, όπως τοποθετήθηκες εδώ.
Στο προηγούμενο μήνυμα όμως η διατύπωση δίδει την εντύπωση της συλλήβδην απαξίωσης του θεσμού.
Οι επιλογές γίνονται από ανθρώπους και όχι αγγέλους, άρα «τρύπες» μπορούν να υπάρξουν. Εδώ ο Gates και με τα δις του δεν τις έκλεισε όλες. Εμείς με τις αδυναμίες μας, τις εξαρτήσεις μας και τις ισορροπίες μας θα τις είχαμε κλείσει?
Εσείς όπως που είστε να δείξετε καμία από αυτές να δούμε τι θα κάνουμε? Γιατί μόνο με πετροβολητά οι τρύπες δεν κλείνουν. (δεν λέω ότι πετροβολάς, γενικό σχόλιο κάνω και δυστυχώς σα γενική στάση ισχύει).

Προ καιρού είπα σε ειδικευόμενους νοσοκομείου με πολλά προβλήματα: «Ο.Κ. έχετε πρόβλημα και πιστεύετε πως ο συντονιστής είναι ο κύριος υπεύθυνος. Πότε –χρόνια τώρα που το παρακολουθώ- καταθέσατε υπεύθυνα και ενυπόγραφα τις σκέψεις σας, το πρόβλημά σας και την απαίτηση εξέτασης λύσεων ? Αν δεν μπορείτε αλλού, σίγουρα μπορείτε στα όργανά σας –ΕΛΕΓΕΙΑ και Ένωση- που είναι οι 2 από τους 4 που εισηγούνται. Το κάνατε για να επιδιώξετε λύσεις και να έχετε μετά λόγο να πείτε αν ενδιαφέρονται ή όχι»?
«Συν Αθηνά και χείρα κίνει» φίλοι μου.

Πάντως, προκειμένου να περιοριστεί -και ή δυνατόν να απαλειφθεί- το περί μεροληψίας, απαιτούνταν να συναινέσουν στο πρόσωπο του Συντονιστή 4 φορείς. 1. Επιτροπή ΠΦΥ του ΚΕΣΥ, 2. ΕΛΕΓΕΙΑ, 3.Ένωση, 4. Επ. Συμβούλιο ΠεΣΥΠ.
Ήταν λίγο δύσκολο -αλλά όχι ακατόρθωτο- να βρεις τρύπα που να διαπερνάει και τα 4 επίπεδα.

Επιμένω όμως ότι –πέραν των λοιπών που ήδη ανέφερα- το κύριο αίτιο είναι η ένδεια σε Γ.Γ. ικανούς.

Πες μου (ιδιωτικά) αν θες την περιοχή σου να σου πώ εντίμως τι παίχτηκε (αν παίχτηκε) εκεί και αν θα μπορούσε ο συντονιστής που έχετε να κάνει κάτι ή αν στην περιοχή μπορούσε να υπάρχει καλύτερη επιλογή.
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Δεκεμβρίου 2008, 20:52:11 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

24 Δεκεμβρίου 2008, 23:45:39
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Μαρία Χόρτη

Ιατροί
Κατανοώ τα μεγάλα προβλήματα του συντονισμού (πλέον ακόμη περισσότερο μετά την τοποθέτηση του κ.Μιχάλη).

Δεν έχω γνωση για το τί συμβαίνει σε άλλα Νοσκομεία, στο δικό μας πάντως ο αναπληρωτής συντονιστής δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις ανάγκες μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνει ο κάθε ειδικευόμενος ανεξέλεγκτος ό,τι θεωρεί καλύτερο για εκείνον τη δεδομένη στιγμή (και το κακό είναι πως οι απόψεις απο εμάς τους 5 ειδικευόμενους ποτέ δεν κατάφεραν να είναι ταυτόσημες... δικαιώνοντας τα του Κ. Μιχάλη περι υποθήκευσης της εκπάιδευσης απο εμάς τους ίδιους!!! )
Προσωπικά δεν θεωρώ πως στην περίπτωσή μας μπορούν να γίνουν και πολλά απο τη στιγμή που δεν έχω να αντιπροτείνω κάποιον άλλο που θα μπορούσε να αναλάβει αυτο το ρόλο με μεγαλύτερη επιτυχία. Βλέπετε έχουμε λίγους ειδικευμένους γενικούς γιατρούς στο νομό κι αυτοί είναι επιμελητές Β' (Νομίζω πως απαιτείται βαθμός επιμελητή Α' και ανω, διαψεύστε με αν κάνω λάθος).

25 Δεκεμβρίου 2008, 09:13:57
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

timex


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Υ.Γ.: Για τις εφημεrρίες ισχύει το ότι «οι Γ.Γ. πραγματοποιούν εφημερίες ισοτίμως με τους λοιπούς ειδικευόμενους του Τμήματος. Συνεπώς, αν στο εν λόγω Τμήμα δεν φτάνουν τις 30 οι άλλοι, πώς να τις φτάσετε εσείς? Η βάση είναι το ισοτίμως και το 4 / μήνα minimum (Μη ζητάτε νόμο για το 4, είναι θέση του ΚΕΣΥ ως απαραίτητο για εκπαίδευση και έχει γενική έννοια. Δεν αποτελεί όμως νομική διάταξη, αλλά όλοι το έχουμε υιοθετήσει και αποτελεί πιά «άγραφτο νόμο» ως minimum).

Τι εννοείτε δεν φτάνουν τις 30 οι άλλοι;
Όταν ενας μήνας έχει 45 εφημερίες για τους ειδικευόμενους,είναι 6 ειδικευόμενοι και μαζί με εμένα 7, δε θα πρέπει οι εφημερίες να δωθούν εξίσου;
Τεσπα.
Τον προηγούμενο μήνα δεν πήρα καμία γιατί ήμουν καινούρια υποτίθεται.Αυτό βέβαια έγινε γιατί δεν είχαν ανάγκη επειδή άνοιξαν 2 θέσεις ειδικευόμενων και είχαν κόσμο.Πιο παλιά παρακαλούσαν για γενικούς ιατρούς.
Αυτό τον μήνα πήρα 4 σαν 3η με την πιθανότητα να μου κόψουν 1-2.
Ο χρόνος θα δείξει.


Πιστεύετε ότι πρέπει να διεκδικήσω να κάνω 16 συνολικά ( όσες λέει το ΚΕΣΥ για τους 4 μηνες) ή 25 που λέει το πρόγραμμα εκπαίδευσης της ΕΛΕΓΕΙΑ;

ΥΓ:Πάντως ο συντονιστής μας είναι πολύ καλός και χαίρομαι που δε θα πάρει σύνταξη μέχρι να τελειώσω!
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Δεκεμβρίου 2008, 09:16:52 από timex »

25 Δεκεμβρίου 2008, 10:59:34
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Όταν ενας μήνας έχει 45 εφημερίες για τους ειδικευόμενους,είναι 6 ειδικευόμενοι και μαζί με εμένα 7, δε θα πρέπει οι εφημερίες να δωθούν εξίσου;
Τεσπα.

Αυτό το "45 εφημερίες το μήνα για τους ειδικευόμενους" πως προκύπτει; 15 μέρες 1 ειδικευόμενος και 15 μέρες 2 ειδικευόμενοι; Πως προκύπτει τέτοιος προγραμματισμός; Τη μία μέρα "εσωτερική" εφημερία (1 ειδικευόμενος), την επόμενη "γενική εφημερία" (2 ειδικευόμενοι);
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Δεκεμβρίου 2008, 14:05:14 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
9 Απαντήσεις
59354 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Αυγούστου 2017, 17:56:57
από Aggelos md
3 Απαντήσεις
80933 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2023, 22:35:57
από Panos18
0 Απαντήσεις
78228 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Σεπτεμβρίου 2018, 16:28:12
από DrD
2 Απαντήσεις
21659 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Δεκεμβρίου 2023, 06:55:51
από Denominator
0 Απαντήσεις
20397 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Ιουλίου 2023, 14:29:18
από Myrsini