Σχετικά με την πρόσφατη κινητοποίηση δεν θα αναφερθώ στο ποιοί είναι οι «καλοί» οδομαχητές και ποιοι οι «κακοί» καναπεδάτοι (συζήτηση που άναψε στο φβ).
Ο καθένας είχε τους δικούς του λόγους; Και για το ένα και για το άλλο. Και κρίνεται συνολικά και συλλογικά γι’ αυτό.
Θα σταθώ όμως σε μερικά κομβικά κατά την άποψή μου σημεία.
Α. Η εκδήλωση ήταν οργανωμένη από την Ένωση. Γι’ αυτό και συμμετείχα και εγώ.
Παρόντες πολλά μέλη της ΕΛΕΓΕΙΑ και ο κ. Μερκούρης.
Ως εδώ καλά. Όμως στην επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης, ήταν ξεκάθαρο ότι αυτή ήταν μεταξύ ΕΛΕΓΕΙΑ-ΕΝΩΣΗΣ από τη μία και Υπουργείου από την άλλη.
Αν ήθελε η Ένωση κοινή εκδήλωση –συνάντηση Ένωσης –ΕΛΕΓΕΙΑ, έπρεπε να το είχε δηλώσει ξεκάθαρα.
Και τούτο διότι η Ένωση είναι αποδεκτή από όλο το σώμα ενώ στα επιστημονικά όργανα υπάρχει συσπείρωση των συναδέλφων σε διάφορους πόλους.
Αν η Ένωση ήθελε και το επιστημονικό όργανο, όφειλε να απευθυνθεί σε όλα τα επιστημονικά όργανα του χώρου.
Αν πάλι θεωρεί ότι μόνον η ΕΛΕΓΕΙΑ είναι «επίσημο» όργανο, τότε, μάλλον ανοίγει την πρώτη τρύπα για τοποθέτηση «φουρνέλου» και στον επαγγελματικό μας χώρο, αφού τέτοια θέση δεν εκφράζει το σώμα των συναδέλφων.
Β. Ποιο είναι λοιπόν το επίσημο επιστημονικό όργανο στην ΓΙ?
Στον επιστημονικό χώρο, αντίθετα με τον επαγγελματικό, δεν υπάρχει επίσημος φορέας παρά μόνο παλαιότερος (ο αναφερόμενος) ενώ συνυπάρχουν και άλλοι φορείς που μπορεί η ΕΛΕΓΕΙΑ να τους «αγνοεί», δεν νομιμοποιείται όμως η Ένωση να το κάνει, αφού αυτοί οι φορείς δεν είναι αυθύπαρκτοι αλλά πλαισιώνονται από εκατοντάδες μέλη ο κάθε ένας τους, τα οποία είναι επίσης και μέλη της Ένωσης, κατά τεκμήριο.
Εξ’ άλλου πώς ορίζεται ο επίσημος φορέας?
Το ΚΕΣΥ είχε αποφασίσει να το κάνει με σύσταση «νομικών προσώπων εταιρειών», μία για την κάθε ειδικότητα και αυτή θα ήταν η «επίσημη».
Αυτό δεν έχει γίνει και «επίσημη» εταιρεία είναι σε όλες τις ειδικότητες, για τον καθένα –είτε το θέλουμε, είτε όχι- αυτή που τον εκφράζει και τον συσπειρώνει.
Και για αρκετούς, δεν είναι μόνο μία.
Ασχέτως δε των αιτιών που προκάλεσαν την δημιουργία τους, όλες έχουν ένα έργο και ένα ρόλο στην επιστημονική ανέλιξη της Γ.Ι. και οφείλουν να το επιτελούν χωρίς εσωστρεφείς στάσεις.
Γ. Οι Γ.Γ. δυστυχώς δεν έδειξαν προς το στόχο στην συνομιλία με τον υπουργό.
Και τούτο κατά την γνώμη μου, επειδή δεν έχουν οριοθετήσει το στόχο.
Ποιος θα έπρεπε να είναι ο στόχος? Το ανέλυσα σε προηγούμενη καταχώρησή μου και δεν θα επεκταθώ εδώ.
Κάποιοι μάλιστα σηκώνουν και λάβαρα πλήρους απαξίωσης της ειδικότητας, του τύπου «δεν μπορώ να διαχειριστώ το Εγκεφαλικό στα ΤΕΠ» (εννοείται ότι στα ΤΕΠ θα κάνεις διάγνωση, αρχικές ιατρικές παρεμβάσεις και εντολή εισαγωγής !!).
«Δεν μπορώ να εκτιμήσω και διαχειριστώ το επείγον χειρουργικό» (εννοείται αιμόσταση, τοποθέτηση γραμμών, κλήση του χειρουργού, αποστολή στο χειρουργείο !!).
Ποια στ’ αλήθεια από αυτά δεν μπορούμε, χωρίς να απεκδυόμαστε την επιστημονική μας κατάρτιση?
Αυτά είναι επιχειρήματα επικίνδυνα και μειωτικά της Γ.Ι. –και καλά όπλα στους επικριτές μας- και ουσιαστικά προπέτασμα είναι καπνού για αποφυγή της μετακίνησης, αντί της καθαρής κουβέντας. Αρνούμαι.
Θα πώ μόνον τούτο σχετικά με το στόχο:
Αυτός θα έπρεπε να είναι: Γ.Γ. σε οργανικές θέσεις στα ΤΕΠ με την ανάλογη εκπαίδευση στην Επείγουσα ιατρική.
Όσων μετακινηθούν από ΚΥ γι’ αυτό, να καλύπτεται άμεσα η θέση τους με διαδικασίες εξπρές για να μην αποψιλώνεται η ΠΦΥ.
Εννοείται ότι σε αυτό το μοντέλο απαιτείται Ανεξάρτητο ΤΕΠ με δικό του οργανόγραμμα καθώς και σύστημα διαλογής.
Δ. Διαλογή δεν κάνει ο γιατρός αλλά ο εκπαιδευμένος νοσηλευτής, σε όλο τον κόσμο. ( το έχει σχολιάσει ο κ. Μάρκου πιο πρίν)
Η πρόταση ορισμένων Ενώσεων για ιατρεία διαλογής από τους Γ.Γ. δεν είναι σώφρων πρόταση και ενέχει παράδοση γης και ύδατος.
Και τούτο διότι α) και την μετακίνηση αποδέχεται με παράλληλη αποψίλωση της ΠΦΥ και β) την ειδικότητα υποβιβάζει πολύ πιο πέρα από εκεί που την υποβιβάζουν οι διοικήσεις με τις ως έχουν μετακινήσεις.
Ε. Η συνεργασία και συστράτευση είναι παράμετρος σημαίνουσα και πρέπει να επιδιωχθεί. Όχι όμως καταγγελτικά.
Αν δέχεσαι το περιεχόμενο της κινητοποίησης, τότε τη στηρίζεις και παράλληλα προβάλεις την αντίρρησή σου για την λάθος οργάνωση.
Προσωπικά, αυτό έκανα και αυτό κάνω και με τούτες τις γραμμές.
Ο στόχος είναι ΑΣΑΦΗΣ, ναι. ( και ανέλυσα σε προηγούμενό μου κείμενο το γιατί).
Η απαίτηση όμως να ακουστούμε, δεν είναι ασαφής, αλλά σαφέστατη.
Και αυτό στήριξα και θα στηρίξω.
Κλείνω λέγοντας:
Απαιτείται οριοθέτηση στόχων –θέσης σαφούς.
Απαιτείται συνεργασία.
Απαιτείται διαφάνεια. Ή κάνεις την εκδήλωση σαν Ένωση ή με όλους τους φορείς. Άλλες επιλογές είναι επικίνδυνες για διασπάσεις και αποδυνάμωση του επαγγελματικού μας χώρου.
Και βέβαια δεν πήραμε τίποτε από τον υπουργό (το θα «βελτιώσω την εγκύκλιο» δεν λέει απολύτως τίποτε), ενώ ούτε εκείνος πήρε από εμάς κανένα μήνυμα, πλήν του ότι υπάρχουν ετερόκλιτες απόψεις (και τι ποιο βολικό γι’ αυτόν !!).
Γι’ αυτό ακριβώς και δεν πήρα το λόγο εκεί να πώ το στόχο που θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε, γιατί θα προκαλούσε αντιδράσεις από δικούς μας, που θα βόλευαν τον υπουργό. Οι διαβουλεύσεις δεν γίνονται σε συναντήσεις με τον υπουργό, αλλά μεταξύ μας και όταν έχουμε θέση, τότε με τον υπουργό για να στηρίξουμε ενιαία θέση.
Εδώ δυστυχώς η θέση ήταν απλά και μόνο «όχι στις μετακινήσεις» χωρίς σαφή αντιπρόταση.