Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
18 Νοεμβρίου 2024, 23:41:09

Αποστολέας Θέμα: Τελικά, μήπως η υγεία στη Σουηδία είναι ... γυμνή?  (Αναγνώστηκε 14677 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

8 Δεκεμβρίου 2013, 22:41:28
Αναγνώστηκε 14677 φορές
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Αντιγράφω από ανάρτηση διπλανού-συγγενικού φόρουμ
Θα ήθελα σχόλια όσων γνωρίζουν, καθώς ακόμη και να μην καταλάβαινα το γιατί αναρτήθηκε από αυτόν που αναρτήθηκε, το στυλ του κειμένου παραπέμπει σε κάτι...παλιό και γνωστό

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ
Ο μύθος του βασιλιά που είναι όμως γυμνός

 
Βλέποντας την εκπομπή «Ερευνα» στο MEGA, του Π. Τσίμα, για το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα και στη Σουηδία, στις 3 Δεκέμβρη, ακόμα κι ένας αδαής μπορεί να καταλάβει, πόσο μάλλον αν ζει κάποιος στη Σουηδία, ότι με επιφανειακές διαπιστώσεις και συγκρίσεις εμφανίζεται το σύστημα Υγείας στη Σουηδία ως επίγειος παράδεισος. Είναι όμως έτσι;

 

Στη Σουηδία, όταν το αστικό κράτος τις δεκαετίες '50 μέχρι και '80 ήθελε να αναπτύξει το σύστημα Υγείας ως αντίβαρο στις τότε σοσιαλιστικές χώρες, έκανε το σύστημα Υγείας να είναι καθολικό άσχετα αν κάποιος εργάζεται ή όχι, επένδυσε μεγάλα ποσά, προσέλαβε προσωπικό και ανέπτυξε την έρευνα. Ολες οι παρεχόμενες υπηρεσίες ήταν δωρεάν και αργότερα προσβάσιμες με ένα συμβολικό ποσό.

Στη συνέχεια, και ενώ εντείνονταν οι αντιθέσεις και τα προβλήματα του καπιταλιστικού συστήματος, εντάθηκε η προσαρμογή στις κατευθύνσεις της ΕΕ και ενισχύθηκαν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Ετσι, σε συνθήκες ανατροπής του σοσιαλισμού, το δημόσιο σύστημα Υγείας αλλά και όλοι οι υπόλοιποι τομείς όπως η Παιδεία, η Πρόνοια, άρχισαν και στη Σουηδία να απαξιώνονται από την επίθεση του κεφαλαίου, με αποτέλεσμα μεγάλες περικοπές τις οποίες καλείται να πληρώσει ο σουηδικός λαός.

Τα αμέτρητα προβλήματα της Υγείας στην Ελλάδα υπήρχαν και υπάρχουν ως αποτέλεσμα του αντιλαϊκού χαρακτήρα του συστήματος και της πολιτικής του αστικού κράτους, ασχέτως κυβερνήσεων. Το ίδιο ισχύει για τις ελλείψεις στις υποδομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αλλά και των νοσοκομείων και για να μην αναφέρουμε και τον τομέα της έρευνας.
 
Ιδια τάση με την Ελλάδα στη Σουηδία

 
Οσα παρουσιάστηκαν στην εκπομπή για την Ελλάδα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και στη Σουηδία, σε διαφορετικές αναλογίες, αλλά η τάση είναι ίδια. Ελλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, χαράτσια για το κοινωνικό αγαθό της υγείας, ακριβά φάρμακα, άνεργοι αλλά και εργαζόμενοι που δεν έχουν χρήματα να επισκεφθούν ένα γιατρό, ένα νοσοκομείο ή ακόμα χειρότερα έναν οδοντογιατρό και να αγοράσουν τα πανάκριβα φάρμακα, παρότι είναι γενόσημα.

 

Το συμπέρασμα είναι αναμφισβήτητο. Οι υπηρεσίες Υγείας και το φάρμακο στην Ελλάδα αλλά και στη Σουηδία είναι εμπορεύματα και πουλιούνται στις λαϊκές οικογένειες. Η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας στηρίζεται στα ιδιωτικά - επιχειρηματικά κριτήρια. Ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας Υγείας και οξύνεται ο ανταγωνισμός για το κέρδος. Η τάση αυτή δυναμώνει στη Σουηδία και την επόμενη περίοδο η κατάσταση θα χειροτερεύσει για την εργατική τάξη , για τα λαϊκά στρώματα.

Ενώ το ρεπορτάζ περιγράφει μια κατάσταση ονειρική για το λαό της Σουηδίας, πρόβαλε σαν λύση για το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα, ένα ελάχιστο δίχτυ παροχών Υγείας για εξαθλιωμένους, την εθελοντική εργασία όπως και στην ...καλύτερη περίπτωση τη συμβολική αμοιβή. Ως πρόβλημα που εμφανίζει η εκπομπή για την κατάσταση είναι η αξιολόγηση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Βολική, βεβαίως, προπαγάνδα για να προχωρήσουν οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις, οι εργολαβίες στην Ελλάδα.

Ομως, ο λαός της Σουηδίας βλέπει την κατάσταση διαφορετικά από τους μεγαλογιατρούς, τους «οικονομολόγους υγείας» που παρέλασαν από την εκπομπή, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι είναι πρόοδος στη Σουηδία να μην πληρώσεις μόνο κατά την εισαγωγή σου στο νοσοκομείο την 6η... φορά το χρόνο.
 
Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους

 

Σε δημοσκοπήσεις της σουηδικής τηλεόρασης, SVT, τον Σεπτέμβρη του 2013, το 60% των Σουηδών λένε ότι η κατάσταση στην Υγεία έχει χειροτερέψει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Το τηλεοπτικό κανάλι TV4 υπολογίζει τις μειώσεις στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό τα επόμενα 2-3 χρόνια στις 3.000 άτομα, πέρα από τις περικοπές που έχουν γίνει ήδη.

Στις αρχές του Δεκέμβρη 2013, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Λουντ, στη νότια Σουηδία, ανακοίνωσε ότι πρέπει να περικόψει 4 εκατομμύρια ευρώ, γιατί θα παρουσιαστεί, μέχρι το τέλος του χρόνου, έλλειμμα. Οι γιατροί διαμαρτυρήθηκαν έντονα ότι με τις περικοπές αυτές κινδυνεύει η υγεία των ασθενών. Η τοπική διοίκηση στο Vοsterbotten, στη βόρεια Σουηδία, θα περικόψει τα επόμενα δύο χρόνια 14 εκατομμύρια ευρώ από την περίθαλψη, γενικότερα από τις υπηρεσίες Υγείας, στην περιοχή. Ετσι περίπου είναι η κατάσταση σε όλη τη Σουηδία.

Σχεδόν καθημερινές είναι οι δημοσιεύσεις στα σουηδικά ΜΜΕ για την άσχημη κατάσταση στο σύστημα Υγείας. Ακόμα και στα προπύργια του συστήματος Υγείας στη Σουηδία, στο Καρολίνσκα και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ουψάλας, υπάρχουν τεράστιες περικοπές.

Οι περικοπές σε μερικούς κλάδους της Υγείας έχουν φτάσει το σύστημα σε οριακά επίπεδα.

Στις μαιευτικές κλινικές, εδώ και μερικά χρόνια, τα προβλήματα οξύνονται χρόνο με το χρόνο. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν κρεβάτια για να γεννήσει μια μέλλουσα μητέρα και αναγκάζεται να πάει να γεννήσει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας. Μόνο στη Στοκχόλμη το 2011 είχαμε 1.580 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ το 2012 αυξήθηκαν στις 1.780. Οι μαίες οργάνωσαν το προηγούμενο διάστημα διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και επισήμαναν ότι η κατάσταση είναι οριακή και ότι η υγεία πολλών νέων μητέρων κινδυνεύει κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις.

Το καλοκαίρι που πέρασε, το νοσηλευτικό προσωπικό στο Καρολίνσκα και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ουψάλας, αλλά και στα υπόλοιπα, δούλευε ασταμάτητα με τεράστιες ελλείψεις, ενώ οι διοικήσεις των νοσοκομείων για να μην υπερβούν τον προϋπολογισμό τους αρνούνταν να προσλάβουν προσωπικό. Οι μισθοί, επίσης, είναι χαμηλοί για να μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς και έγιναν αξιοσημείωτες κινητοποιήσεις από το νοσηλευτικό προσωπικό για αυξήσεις μισθών στους νεοδιοριζόμενους.

Την ευθύνη για τα νοσοκομεία στη Σουηδία την έχουν οι νομαρχίες και για την Πρωτοβάθμια Υγεία οι δήμοι. Η τοπική διοίκηση, λοιπόν, κάθε χρόνο στους προϋπολογισμούς μειώνει την επιχορήγηση στο σύστημα Υγείας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τα χαράτσια για την Υγεία. Σήμερα, το εισιτήριο για να επισκεφθείς ένα γιατρό στην Πρωτοβάθμια Υγεία (Κέντρα Υγείας) κάθε φορά είναι 20 ευρώ, ενώ στα επείγοντα στα νοσοκομεία είναι 35 ευρώ. Πρέπει να φτάσεις το ποσό των 150 ευρώ που έχεις πληρώσει για να μην πληρώσεις πλέον άλλο χαράτσι, αλλά ισχύει για ένα χρόνο, μετά το χαράτσι των 150 ευρώ ανανεώνεται. Τα δε παιδιά και οι νέοι δεν πληρώνουν στα Κέντρα Υγείας, ενώ το χαράτσι στα νοσοκομεία υπάρχει και σ' αυτούς αλλά «μόνο» με το ποσό των 12 ευρώ τη φορά.

Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Υγείας είναι κύρια να σταματάει τη ροή των ασθενών προς τα νοσοκομεία και όχι αναγκαστικά να δίνει ικανοποιητική περίθαλψη. Πολλές είναι οι καταγγελίες για διαγνώσεις που γίνονται αργότερα στα νοσοκομεία και οφείλονται στο φρένο που βάζουν τα Κέντρα Υγείας, έτσι ώστε να μην «υπερθερμαίνεται» το σύστημα μιας που υπάρχει μεγάλη μείωση κλινών στα νοσοκομεία μετά το κλείσιμο αρκετών νοσοκομείων τη δεκαετία του '80 και του '90.
 
Κερδισμένο το ιδιωτικό κεφάλαιο

 

Η απαξίωση αυτή έχει ωφελήσει το ιδιωτικό κεφάλαιο, που έχει μπει επιθετικά στο χώρο της Υγείας τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει ιδιωτικοποίηση μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων, όπως το νοσοκομείο St:G'ran στη Στοκχόλμη, που ανήκει πλέον στην πολυεθνική Capio. Επίσης, έχουν ανοίξει πολλά ιδιωτικά ιατρεία που ελέγχονται από μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, όπως Carema, Attendo, Aleris κι άλλες με δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη κάθε χρόνο κλεμμένα από τα λαϊκά εισοδήματα. Κατά τα άλλα, σύμφωνα με την εκπομπή «δεν μπορεί κάποιος να πλουτίσει στον κλάδο της Υγείας στη Σουηδία»...

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι ώθηση στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας δίνει η ίδια η τοπική διοίκηση που τους εξασφαλίζει ζεστό χρήμα μέσω των εισιτηρίων (χαράτσια) που πληρώνει ο σουηδικός λαός, αλλά και από την επιχορήγηση από την τοπική διοίκηση για να εξασφαλίζουν δήθεν ένα καλό επίπεδο υγείας στον πληθυσμό.

Η κατάσταση είναι παρόμοια και στα επείγοντα των νοσοκομείων. Οι ασθενείς πολλές φορές, αν είναι τυχεροί, κάνουν εισαγωγή μέσα σε 2-3 ώρες, αλλά η πλειοψηφία των ασθενών περιμένει περισσότερο, 8 και 10 ώρες δεν είναι σπάνιο γεγονός. Υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες, επίσης, για τη μείωση των ασθενοφόρων, ιδίως στην επαρχία. Ενώ η καθυστέρηση σε εξετάσεις, όπως και στην Ελλάδα, σπρώχνει τους ασθενείς στους ιδιώτες.

Η κατάσταση, επίσης, στην Ψυχική Υγεία είναι καταστροφική εδώ και χρόνια. Στο όνομα της αποασυλοποίησης έκλεισαν όλες οι ψυχιατρικές κλινικές και νοσοκομεία και οι ασθενείς πετάχτηκαν στο δρόμο. Πολλοί ασθενείς ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας μιας και δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, λόγω των συμπτωμάτων της ασθένειας που έχουν, και η τοπική διοίκηση δεν έχει καμιά υποχρέωση να τους περιθάλψει. Αντίθετα, προωθεί τον εθελοντισμό από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, εκκλησίες κ.λπ., με το αζημίωτο πάντα.

Η οδοντιατρική περίθαλψη είναι ένας τομέας που πρέπει κάποιος να ξοδέψει μια περιουσία για να μπορέσει να έχει την περίθαλψη που πρέπει. Αν και τα παιδιά και οι νέοι δεν πληρώνουν χαράτσι, όλοι πάνω από 19 χρόνων πληρώνουν αδρά τις επισκέψεις στον οδοντογιατρό και τις θεραπείες. Ενδεικτικά μια επίσκεψη κοστίζει γύρω στα 70 - 80 ευρώ.

Τα έξοδα της φαρμακευτικής περίθαλψης έχουν μετακινηθεί στις πλάτες του λαού, μιας και η συμμετοχή της τοπικής διοίκησης στα φάρμακα είναι πολύ μικρή. Πρέπει να πληρώσει ο ασθενής μόνος του τα πρώτα 250 ευρώ και μετά είναι δωρεάν τα φάρμακα που βέβαια είναι συνταγογραφημένα, για ένα χρόνο, μετά ανανεώνεται και εδώ το χαράτσι. Τα υπόλοιπα φάρμακα που δεν είναι συνταγογραφημένα τα πληρώνει ο ασθενής από το δικό του βαλάντιο.

Στην εκπομπή, εμφανίστηκε ως υγιές φαινόμενο ο γιατρός να δουλεύει άλλες μέρες στο ιδιωτικό του ιατρείο ή στην ιδιωτική κλινική κι άλλες στο δημόσιο νοσοκομείο. Δεν απασχόλησε, βέβαια, την εκπομπή ότι μπορεί να μην υπάρχει καθόλου ιδιώτης, επιχειρηματική δράση, να μην είναι η Υγεία, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εμπόρευμα.

Οι εικόνες, λοιπόν, για τον παράδεισο της Σουηδίας στους «ιθαγενείς» στην Ελλάδα είναι εξόχως ρετουσαρισμένες. Ο λαός της Σουηδίας, παρά τις αυταπάτες που καλλιεργούν τα αστικά κόμματα, πρώτα απ' όλα η σοσιαλδημοκρατία, βλέπει ότι η κατάσταση χειροτερεύει. Στο χέρι του είναι να απεγκλωβιστεί, να πάρει τις τύχες στα χέρια του, να αλλάξει τα πράγματα. Γιατί, είναι φανερό ότι όπου υπάρχει καπιταλισμός υπάρχει εκμετάλλευση και συνεπώς και στη Σουηδία χρειάζεται συγκρότηση κοινωνικού, λαϊκού μετώπου για την ανατροπή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για να ανοίξει ο δρόμος ανάπτυξης που θα οδηγήσει στην ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών.

Τα πλεονεκτήματα του σοσιαλισμού, και στον τομέα της Υγείας, αναδεικνύονται όλο και πιο έντονα μέσα από την πείρα των λαών των καπιταλιστικών κρατών.

Γιάννης ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ
Στοκχόλμη

9 Δεκεμβρίου 2013, 08:47:30
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Έχω ζήσει στην Σουηδία 16 χρόνια. Από το 2006 έχω σαν μόνιμη βάση μου την Ελλάδα όπου έχω ιδιωτικό Ιατρείο αλλά όμως ανεβαίνω αρκετές φορές τον χρόνο στην Σουηδία σαν locum σε Κέντρα Υγείας. Τελευταία φορά που ήμουν εκεί ήταν πριν 2 εβδομάδες.

Αυτό που έχω να πω είναι ότι μακάρι ο Ελληνικός λαός να είχε τις καθολικές παροχές και το επίπεδο υπηρεσιών που έχει ο Σουηδικός λαός. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι απαιτήσεις για ασφάλεια του Ασθενούς είναι τόσο μεγάλες που η δουλειά καταντά δυσβάστακτη για τον Ιατρό.

Θα μου πείτε πώς εξηγείται το παραπάνω άρθρο: Παραδοσιακά μεγάλο μέρος των Ελλήνων μεταναστών στην Σουηδία προέρχεται από συγκεκριμένο κόμμα της Ελληνικής αριστεράς (επικεντρωθείτε στο γλωσσικό ύφος του κειμένου και μάλλον κάτι θα σας θυμίσει).
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Δεκεμβρίου 2013, 14:10:32 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Δεκεμβρίου 2013, 10:47:02
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα μου πείτε πώς εξηγείται το παραπάνω άρθρο: Παραδοσιακά η πλειοψηφία των Ελλήνων μεταναστών στην Σουηδία προέρχεται από συγκεκριμένο κόμμα της Ελληνικής αριστεράς (επικεντρωθείτε στο γλωσσικό ύφος του κειμένου και μάλλον κάτι θα σας θυμίσει).
   Το ύφος του άρθρου και ο σκοπός είναι φανερός, δεν αντιλέγω. Εξάλλου δημοσιεύτηκε στο Ριζοσπάστη (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος )
   Άλλα θα ρωτήσω τα επιμέρους πχ:
1) Υπάρχουν οι περικοπές που αναφέρει; Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό;
2) Μεταφορές ετοιμόγενων εκατοντάδες χιλιόμετρα; (Δεν υπάρχουν μαιευτήρια ή είναι γεμάτα - ή είναι ψέμμα; )
3) Τα 20 ευρώ, και τα επείγοντα με 35 ευρώ ως τα 150 (μετά δωρεάν) ισχυεί;
4) Υπάρχει δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη για ενήλικες ή είναι όπως στην Ελλάδα;
5) ""Πρέπει να πληρώσει ο ασθενής μόνος του τα πρώτα 250 ευρώ και μετά είναι δωρεάν τα φάρμακα "" - είναι έτσι;
   Αφήνω αυτά που αναφέρει για τον ιδωτικό τομέα γιατί είναι αποτέλεσμα ιδεολογίας (χωρίς να την απορρίπτω τελείως αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).
Α, ναι 6) Η Σουηδία είναι τόπος που προτιμούν οι "αριστεροί" μετανάστες; Δεν το ήξερα...

9 Δεκεμβρίου 2013, 11:30:04
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα μου πείτε πώς εξηγείται το παραπάνω άρθρο: Παραδοσιακά η πλειοψηφία των Ελλήνων μεταναστών στην Σουηδία προέρχεται από συγκεκριμένο κόμμα της Ελληνικής αριστεράς (επικεντρωθείτε στο γλωσσικό ύφος του κειμένου και μάλλον κάτι θα σας θυμίσει).
  Το ύφος του άρθρου και ο σκοπός είναι φανερός, δεν αντιλέγω. Εξάλλου δημοσιεύτηκε στο Ριζοσπάστη (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος )
   Άλλα θα ρωτήσω τα επιμέρους πχ:
1) Υπάρχουν οι περικοπές που αναφέρει; Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό;
2) Μεταφορές ετοιμόγενων εκατοντάδες χιλιόμετρα; (Δεν υπάρχουν μαιευτήρια ή είναι γεμάτα - ή είναι ψέμμα; )
3) Τα 20 ευρώ, και τα επείγοντα με 35 ευρώ ως τα 150 (μετά δωρεάν) ισχυεί;
4) Υπάρχει δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη για ενήλικες ή είναι όπως στην Ελλάδα;
5) ""Πρέπει να πληρώσει ο ασθενής μόνος του τα πρώτα 250 ευρώ και μετά είναι δωρεάν τα φάρμακα "" - είναι έτσι;
   Αφήνω αυτά που αναφέρει για τον ιδωτικό τομέα γιατί είναι αποτέλεσμα ιδεολογίας (χωρίς να την απορρίπτω τελείως αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).
Α, ναι 6) Η Σουηδία είναι τόπος που προτιμούν οι "αριστεροί" μετανάστες; Δεν το ήξερα...

1) Έχουν σίγουρα γίνει περικοπές και εξορθολογισμοί αλλά όμως κατά την γνώμη μου αυτό δεν έχει επηρεάσει την ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τους ασθενείς, μάλλον το αντίθετο, λόγω της μηχανοργάνωσης που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.
2) Δεν έχω δει ούτε και ακούσει για μεταφορές  ετοιμόγενων εκατοντάδες χιλιόμετρα. Δεν υπάρχουν ιδιωτικά μαιευτήρια αλλά μόνο δημόσια που λειτουργούν όμως ρολόι. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σε παρακολουθεί Μαία (σε συνδυασμό με Γυναικολόγο, αν χρειαστεί), και σε ξεγεννά επίσης Μαία (αυτή που έχει εφημερία στην κοντινότερη Μαιευτική κλινική, ενώ σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά φωνάζει και τον εφημερεύοντα Γυναικολόγο).
3)Ισχύει.
4)Υπάρχει και δημόσια και ιδιωτική οδοντιατρική περίθαλψη που και οι δύο λειτουργούν πολύ καλά. Όμως και εκεί δεν είναι εντελώς δωρεάν αλλά ο Ασθενής πληρώνει κάποια συμμετοχή το ποσό της οποίας δεν ξέρω να σας το πω με σιγουριά.
5) Ισχύει.
6) Όπως μου εξήγησε φίλος μου που γεννήθηκε στην Σουηδία από Έλληνες γονείς που ανήκαν στο ΚΚΕ, στην μετεμφυλιακή Ελλάδα δεν ήταν πάντα τόσο απλό ούτε το να μεταναστεύσεις. Για την Γερμανία ζητούσαν κάποιο διάστημα πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων... Ύστερα ο ένας έφερε τον άλλον. Από τους παλιούς Έλληνες  μετανάστες στην Σουηδία πολλοί προέρχονταν από την περιοχή του Κιλκίς.
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Δεκεμβρίου 2013, 17:06:15 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Δεκεμβρίου 2013, 12:36:29
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


    Αυτό με τα φάρμακα πολύ μου κακοφάνηκε... 250 ευρώ (για μισθούς ΕΛΛάδας βέβαια) ειναι πολλά...
   Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Ήταν κατατοπιστικότατες.

9 Δεκεμβρίου 2013, 13:28:29
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

schumifer


Ευχαριστώ για τους απαντήσεις.Επειδή μάλλον ετοιμάζομαι εγώ σιγά σιγά, ακούω αυτά που μου περιγράφετε εσείς και όχι αυτά που λέει το κατευθυνόμενο άρθρο.
Επειδή το ποσταρε κλασικός χρήστης και το ύφος/λεξιλόγιο παραπέμπουν σαφώς προς το γνωστό χώρο, ήμουν έτοιμος να γράψωμια...πληρωμένη απάντηση.
Αλλά είπα να ρωτήσω και κάποιον άλλο μπας και τα πράγματα είχαν αλλάξει τόσο πολύ από την προηγούμενη εβδομάδα....

Με εντυπωσιάζει που πολλοί αυτοί του χώρου έχουν μεταναστεύσει προς τα εκεί.μου φαίνεται λίγο αντιφατικό...
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Δεκεμβρίου 2013, 13:30:15 από schumifer »

15 Σεπτεμβρίου 2014, 20:28:32
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Μεταφέρω σχετικό με το θέμα άρθρο του Βήματος χωρίς βέβαια να μπορώ να ελέγξω την ορθότητα του: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Παρά το ακόμη κραταιό σύστημα πρόνοιας, η ανεργία και η κρίση πέρασαν τα σουηδικά σύνορα και σήμερα η κοινωνική ανισότητα αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη

 ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  14/09/2014 05:45
Ο Στέφαν Λέβεν υπόσχεται να δώσει 14 δισ. ευρώ για την κοινωνική πρόνοια και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

«Ζόρια» στον επίγειο παράδεισο του κράτους πρόνοιας; Ετσι φαίνεται: περικοπές στα επιδόματα, ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία, υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, κοινωνική ανισότητα, ανεργία, βίαιες ταραχές με μετανάστες, άνοδος της Ακροδεξιάς. Πού; Στη Σουηδία. Ισως δεν είναι περίεργο που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι - εκτός απροόπτου - πιθανώς θα κλείσει μια οκταετής «δεξιά παρένθεση». Αν επαληθευτούν, σήμερα στις κάλπες, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που κυβέρνησε για περισσότερα από 80 χρόνια, ως το 2006, ξανακερδίζει τη «φυσική» του θέση στην εξουσία, στη χώρα-υπόδειγμα της σοσιαλδημοκρατίας. Και θα επιχειρήσει να επιδιορθώσει τις ρωγμές στο περίφημο «σουηδικό μοντέλο». 
 
Κύριο πεδίο της πολιτικής μάχης είναι η ανεργία, στο 7,8%, και πολύ υψηλότερα για τους νέους. Στην Ελλάδα, το ποσοστό μάς φαίνεται μικρό, αλλά στους Σουηδούς προκαλεί τεράστια ανησυχία.

Η απερχόμενη συντηρητική κυβέρνηση του Φρέντρικ Ράινφελντ στράφηκε στις αγορές και στη μείωση των φόρων για να λύσει το πρόβλημα. «Προφανώς, κάτι δεν πήγε καλά» λέει σαρκαστικά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. Ο Στέφαν Λέβεν υπόσχεται να δώσει 14 δισ. ευρώ για κοινωνική πρόνοια και δημιουργία θέσεων εργασίας. Μιλά συνεχώς κατά της μείωσης της φορολογίας και κατακεραυνώνει τις ιδιωτικοποιήσεις στην περίθαλψη και στα σχολεία, παραδοσιακές θέσεις των Σοσιαλδημοκρατικών από ιδρύσεως του κόμματος, πριν από 124 χρόνια.
 
Μέσα στην τελευταία οκταετία η δεξιά κυβέρνηση έκοψε φόρους 20 δισ. ευρώ για τους πλουσίους και πολλές από τις δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια. Αποτέλεσμα; Από πρώτη χώρα του δυτικού κόσμου, ως προς την κοινωνική ισότητα, η Σουηδία έχει πέσει στη 14η θέση. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, είναι σήμερα το κράτος όπου οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό. Διότι στη Σουηδία λιγότεροι φόροι σημαίνει λιγότερες κοινωνικές παροχές.

Το μοντέλο άρχισε να ξηλώνεται, πάλι από μια δεξιά κυβέρνηση, εν μέσω της τραπεζικής κρίσης του 1991-93. Οταν το χρέος είχε φτάσει στο 80% του ΑΕΠ (σήμερα είναι στο 40%) και ο νεοφιλελευθερισμός υποσχόταν ανάταξη, με μέτρα που μείωναν τον ρόλο του κράτους στην οικονομία. Τότε μπήκαν για πρώτη φορά τα κουπόνια στην Παιδεία και άρχισαν οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών φορέων και επιχειρήσεων. Σιδηρόδρομοι, τράπεζες και τομείς της ασφάλισης άρχισαν να περνάνε στον ιδιωτικό τομέα.
 
Φτωχοί, άνεργοι και μετανάστες, οι πιο ευάλωτες ομάδες, άρχισαν να χάνουν το «δίχτυ ασφαλείας» που τους πρόσφερε το «σουηδικό μοντέλο». Αποτέλεσμα; Οι χιλιάδες άστεγοι που ξεπαγιάζουν κάθε βράδυ στα παγκάκια και στους υπονόμους του Γκέτεμποργκ. Και το ανήκουστο: Κέντρα Υγείας δείχνουν σε νεφροπαθείς πώς να κάνουν μόνοι τους αιμοκάθαρση, για να μειωθεί το κόστος της περίθαλψης.
 
Αλλο σημάδι του τέλους της αθωότητας; Οι βίαιες συγκρούσεις στα περίχωρα της Στοκχόλμης με πρωταγωνιστές νεαρούς μετανάστες, πρώτης ή δεύτερης γενιάς, ράγισαν πέρυσι τη βιτρίνα της «δίκαιης, ανοιχτής, και πολυπολιτισμικής κοινωνίας». Σε μια μικρή και πλούσια χώρα του σκανδιναβικού Βορρά με την πιο γενναιόδωρη πολιτική ασύλου στη Δύση.

Να γιατί φωνάζει ο Λέβεν ότι «οφείλουμε να αντισταθούμε στον πειρασμό της κατεδάφισης όσων πετύχαμε με δεκαετίες φωτισμένης, κοινωνικής πολιτικής». Λέει, με άλλα λόγια, ότι μπορεί να σώσει, ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, το «σουηδικό μοντέλο»: ένα κράτος πλούσιο από φόρους, με ισχυρά συνδικάτα και ενώσεις βιομηχάνων και επιχειρηματιών που συνεργάζονται πρόθυμα για να «τρέξουν» όλοι μαζί την οικονομία.
 
Γιόνας Χίνφορς
 «Ανεργία, Παιδεία και κράτος πρόνοιας εξουσιάζουν την κάλπη»
 «Τρία είναι τα κορυφαία προβλήματα στο μυαλό του σουηδού ψηφοφόρου: η ανεργία, η ποιότητα της Παιδείας στα δημόσια σχολεία και το μέλλον του κράτους πρόνοιας» λέει στο «Βήμα» ο Γιόνας Χίνφορς, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.
 
«Πολύ ψηλά στην ατζέντα είναι και η μετανάστευση. Ενα τμήμα του πληθυσμού - περίπου 10%-20% - έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πολύ πιο επιφυλακτικό απέναντι στους ξένους. Στο κοινωνικό μοντέλο, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 γίνονται περικοπές στις συντάξεις, στις δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση και σε επιδόματα. Οσον αφορά την ανεργία και την ανισότητα, το σημείο καμπής ήταν πάλι η δεκαετία του 1990, όχι το 2000 ούτε το 2010. Και είναι βέβαιο ότι διακριτά στοιχεία των μηχανισμών της αγοράς έχουν μπει για τα καλά στην Υγεία και στην Παιδεία» τονίζει ο Χίνφορς.
 
Αλλά για να μην υπερβάλλουμε: Ακόμη και σήμερα μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά επιδοτείται από το κράτος με 2.212 ευρώ τον μήνα και οι δύο γονείς δικαιούνται συνολικά άδεια 13 μηνών, με πλήρεις αποδοχές, για κάθε νεογέννητο. Μέσος όρος των μισθών: 3.000 ευρώ τον μήνα, μεικτά. Η αλήθεια είναι ότι η Σουηδία παραμένει μια χώρα με εκτεταμένο κράτος πρόνοιας, όπου οι φόροι και οι δημόσιες κοινωνικές δαπάνες αγγίζουν το 50% του ΑΕΠ.
 
«Σε μεγάλο βαθμό το μοντέλο εξακολουθεί να βασίζεται σε ένα πολύ ευρύ δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης και κοινωνικών υπηρεσιών. Οι υψηλοί φόροι συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό μέρος των οικονομικών θεμελίων του, όπως και η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι κύριος πάροχος της κοινωνικής πρόνοιας πρέπει να είναι ο δημόσιος τομέας» καταλήγει ο συνομιλητής μας.
 
Στέφαν Λέβεν
 Μεταλλεργάτης και «κρυπτοδεξιός»
 Ορφανός, χωρίς πτυχίο, μεταλλεργάτης και με μεγάλη δράση στον συνδικαλισμό, ο 57χρονος αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών είναι, πάνω απ' όλα, ρεαλιστής. Ο Στέφαν Λέβεν έχτισε την καριέρα του ως επικεφαλής, επί 12 χρόνια, του IF Metall, ενός από τα ισχυρότερα συνδικάτα της χώρας, προτού αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.
 
Μέσα σε μόλις δύο χρόνια κατάφερε να το φέρει μια ανάσα από την εξουσία, με εκστρατεία που επικεντρώθηκε ανελέητα σε εργασιακές σχέσεις, σχολεία και νοσοκομεία, όπου υπόσχεται γενναία αύξηση δημοσίων δαπανών για την κοινωνική πρόνοια, αλλά όχι την επιστροφή της υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους. Για πολλούς είναι απλώς πραγματιστής. Αλλοι, ιδίως στα αριστερά, τον βλέπουν με καχυποψία. Και μερικοί τον λένε «κρυπτοδεξιό». Το IF Metall είναι το πιο «συναινετικό» συνδικάτο της Σουηδίας και ο Λέβεν ήταν πιο κοντά στην εργοδοσία από ό,τι οι περισσότεροι. Είναι επίσης στενός φίλος των Βάλενμπεργκ, της πιο ισχυρής βιομηχανικής οικογένειας της χώρας.

Και ναι μεν αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργατών, αλλά έκανε και λόμπι διεθνώς υπέρ των σουηδών πλουτοκρατών. Οπως τότε που βοήθησε τη Saab να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη Gripen στη Νότια Αφρική, ή όταν μεσολάβησε στις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Volvo από τη Ford.
 


16 Σεπτεμβρίου 2014, 16:57:18
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Ζούμε πάντως σε μια τρελή εποχή....
Ο Ριζοσπάστης κατακρίνει την Σουηδία αλλά την Ελλάδα την έχει ξεχάσει....
Ξεχνά ότι η ασφαλισμένη εργατιά του ΙΚΑ συντηρούσε όλα τα ιδιωτικά ιατρεία και διαγνωστικά πριν την εποχή του ΕΟΠΥΥ και ποτέ μα ποτέ ο Ριζοσπάστης δεν πήγε κόντρα στο ελληνικό κεφάλαιο στον κλάδο της υγείας. Και τώρα ασχολείται με την Σουηδία, επειδή τολμάται η σύγκριση του κόστους στην Ελλάδα και στη Σουηδία, πρώτα στα φάρμακα και τώρα στις εξετάσεις.
Λίγος είναι ο χρόνος του.
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Σεπτεμβρίου 2014, 08:05:48 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

11 Ιανουαρίου 2017, 09:35:37
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


«Παραμύθια» από τη Σουηδία.

Την Κυριακή αποχαιρετήσαμε τους « Σουηδούς ». Τους Έλληνες φίλους μας, δηλαδή, που τα τελευταία χρόνια ζουν στο Γκέτεμποργκ και βρέθηκαν στην Αθήνα για τις γιορτές. Απολαμβάνουμε τις συζητήσεις μαζί τους. Κάθε φορά τους βάζουμε να μας διηγηθούν ιστορίες από τις δημόσιες υπηρεσίες της Σουηδίας, σαν τα παιδιά που ζητούν παραμύθια από τη γιαγιά.

Αυτή τη φορά, αφορμή στάθηκε το επικείμενο χειρουργείο του παιδιού, μια επέμβαση ρουτίνας. Το ραντεβού κλείστηκε σε δημόσιο νοσοκομείο της πόλης.
Στους γονείς εστάλη φάκελος με οδηγίες που περιλαμβάνουν από την προετοιμασία στο σπίτι (π.χ. συστήνεται η μόνη αναφορά στο χειρουργείο να γίνει μία εβδομάδα πριν) μέχρι και το πού θα παρκάρουν στο νοσοκομείο. Σε ειδικά σχεδιασμένο σάιτ, τα παιδιά βλέπουν ευχάριστες φωτογραφίες των χώρων της παιδιατρικής πτέρυγας.
Την ημέρα του χειρουργείου, η μητέρα του θα λείψει από τη δουλειά της. Τότε, θα μπει στην ειδική εφαρμογή του ασφαλιστικού ταμείου στο κινητό της και θα δηλώσει ότι θα απουσιάσει από το γραφείο ώστε να της καταβληθεί η ημερήσια αποζημίωση. Μέσω της εφαρμογής το ταμείο, μεταξύ άλλων, συλλέγει πολύτιμα στατιστικά στοιχεία για τις παιδικές ασθένειες. «Και δεν θέλουν χαρτί γιατρού;», ρωτήσαμε γουρλώνοντας τα μάτια. «Όχι, το κράτος εμπιστεύεται τον πολίτη. Αλλά κανείς δεν διανοείται να καταχραστεί τη δυνατότητα αυτή. Είναι έξω από τη λογική τους».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


11 Ιανουαρίου 2017, 14:33:11
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Την ημέρα του χειρουργείου, η μητέρα του θα λείψει από τη δουλειά της. Τότε, θα μπει στην ειδική εφαρμογή του ασφαλιστικού ταμείου στο κινητό της και θα δηλώσει ότι θα απουσιάσει από το γραφείο ώστε να της καταβληθεί η ημερήσια αποζημίωση. Μέσω της εφαρμογής το ταμείο, μεταξύ άλλων, συλλέγει πολύτιμα στατιστικά στοιχεία για τις παιδικές ασθένειες. «Και δεν θέλουν χαρτί γιατρού;», ρωτήσαμε γουρλώνοντας τα μάτια. «Όχι, το κράτος εμπιστεύεται τον πολίτη. Αλλά κανείς δεν διανοείται να καταχραστεί τη δυνατότητα αυτή. Είναι έξω από τη λογική τους».

2-3 μέρες πριν το χειρουργείο και αρκετές μέρες μετά απ' αυτό, η μητέρα θα λείψει από τη δουλειά της. Όχι όμως με κανονική άδεια (αυτή την κρατάμε για το καλοκαίρι) αλλά με χαρτί γιατρού επειδή θα είναι "άρρωστη" η ίδια.
Γατάκια Σουηδοί!

12 Ιανουαρίου 2017, 00:13:54
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Την ημέρα του χειρουργείου, η μητέρα του θα λείψει από τη δουλειά της. Τότε, θα μπει στην ειδική εφαρμογή του ασφαλιστικού ταμείου στο κινητό της και θα δηλώσει ότι θα απουσιάσει από το γραφείο ώστε να της καταβληθεί η ημερήσια αποζημίωση. Μέσω της εφαρμογής το ταμείο, μεταξύ άλλων, συλλέγει πολύτιμα στατιστικά στοιχεία για τις παιδικές ασθένειες. «Και δεν θέλουν χαρτί γιατρού;», ρωτήσαμε γουρλώνοντας τα μάτια.
Έχοντας λίγο την σκέψη μου στο πρακτικό και συνάμα τεχνικό κομμάτι, το παραπάνω που είναι τελείως φυσιολογικό και εφαρμόσιμο.....στην Ελλάδα του 2117
Ας υποθέσουμε ότι η μάνα κάνει αίτηση στην ειδική εφαρμογή του ΕΦΚΑ όπου δηλώνει ότι θα απουσιάσει από το γραφείο της λόγω της νοσηλείας του παιδιού της.
Καταχωρεί το ΑΜΚΑ του παιδιού της....και αρχίζει το σενάριο. Ένας server του ΕΦΚΑ ρωτάει τον server του taxisnet εάν στην φορολογική δήλωση της οικογένειας της μάνας, υπάρχει μέλος με το ΑΜΚΑ του παιδιού. Παίρνοντας θετική απάντηση, ρωτάει τον server του ΕΣΥnet εάν υπάρχει νοσηλεία με το ΑΜΚΑ του παιδιού και παίρνοντας θετική απάντηση, ξαναρωτά εάν έχει δοθεί επιπλέον χρόνος "ανάρρωσης" μετά την νοσηλεία. Ακολούθως, γίνεται αναζήτηση στη βάση του ΕΦΚΑ εάν ο σύζυγος εργάζεται και έχει ήδη κάνει χρήση αυτής της "άδειας". Τέλος, δινει θετική απάντηση στο αίτημα της μάνας, 2-3 δευτερόλεπτα μετά την αίτηση.
Τι κρίμα, που αυτή η χώρα, όπως και άλλες, έχουν απλά ηλίθιους.......στις πιο νευραλγικές θέσεις....
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

12 Ιανουαρίου 2017, 07:28:37
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τι κρίμα, που αυτή η χώρα, όπως και άλλες, έχουν απλά ηλίθιους.......στις πιο νευραλγικές θέσεις....
Δυστυχώς η όποια πρόοδος τα τελευταία χρόνια ήρθε επειδή αναγκαστήκαμε απ΄έξω (ομιλώ για ΗΔΙΚΑ, taxisnet, ΕΡΓΑΝΗ), ουδείς δεν ήθελε να τραβήξει την χώρα μπροστά, ενώ στον κρατικό μηχανισμό και σε καίρια πόστα υπάρχουν άνθρωποι μιας κάποιας ηλικίας που δεν έχουν ιδέα περί τεχνολογίας και η όποια σχέση τους εξαντλείται στο facebook, ενώ ούτε web banking δεν έχουν γιατί "τα φοβούνται αυτά", εσχάτως και απ΄το περσινό καλοκαίρι κάποιοι αναγκάστηκαν να βγάλουν κωδικούς και κάρτες.
Πιστέψτε με, γνωρίζω πολύ καλά περί τίνος ομιλώ.
Το ενδιαφέρον των περισσότερων υπαλλήλων εξαντλείται σε κάποια επιδοτούμενο (απ την Υπηρεσία) σεμινάρια, κάποια άδεια εξαιτίας του σεμιναρίου να περάσει ο μήνας, και να καταβληθεί ο μισθός.

Η Σουηδία και γενικά οι σκανδιναβικές χώρες έχουν 80χρονους blogger, και εδώ έχουμε δυσκολία να επιμορφώσουμε ψηφιακά 50άρηδες, τι να λέμε τώρα.

Δλδ καλά όλα αυτά, αλλά ο μεγάλος όγκος των δυνητικών χρηστών τέτοιων υπηρεσιών, ακόμα και αν έχει κάποια σχέση με την τεχνολογία, δεν θα εμπιστευθεί κάτι τέτοιο σε μια εφαρμογή γιατί απλούστατα έχει μάθει ότι το Δημόσιο σέβεται μόνο τυπωμένα χαρτιά, fax και σφραγίδες.

13 Ιανουαρίου 2017, 19:18:22
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Clemence


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
«Παραμύθια» από τη Σουηδία.

Την Κυριακή αποχαιρετήσαμε τους « Σουηδούς ». Τους Έλληνες φίλους μας, δηλαδή, που τα τελευταία χρόνια ζουν στο Γκέτεμποργκ και βρέθηκαν στην Αθήνα για τις γιορτές. Απολαμβάνουμε τις συζητήσεις μαζί τους. Κάθε φορά τους βάζουμε να μας διηγηθούν ιστορίες από τις δημόσιες υπηρεσίες της Σουηδίας, σαν τα παιδιά που ζητούν παραμύθια από τη γιαγιά.

Αυτή τη φορά, αφορμή στάθηκε το επικείμενο χειρουργείο του παιδιού, μια επέμβαση ρουτίνας. Το ραντεβού κλείστηκε σε δημόσιο νοσοκομείο της πόλης.
Στους γονείς εστάλη φάκελος με οδηγίες που περιλαμβάνουν από την προετοιμασία στο σπίτι (π.χ. συστήνεται η μόνη αναφορά στο χειρουργείο να γίνει μία εβδομάδα πριν) μέχρι και το πού θα παρκάρουν στο νοσοκομείο. Σε ειδικά σχεδιασμένο σάιτ, τα παιδιά βλέπουν ευχάριστες φωτογραφίες των χώρων της παιδιατρικής πτέρυγας.
Την ημέρα του χειρουργείου, η μητέρα του θα λείψει από τη δουλειά της. Τότε, θα μπει στην ειδική εφαρμογή του ασφαλιστικού ταμείου στο κινητό της και θα δηλώσει ότι θα απουσιάσει από το γραφείο ώστε να της καταβληθεί η ημερήσια αποζημίωση. Μέσω της εφαρμογής το ταμείο, μεταξύ άλλων, συλλέγει πολύτιμα στατιστικά στοιχεία για τις παιδικές ασθένειες. «Και δεν θέλουν χαρτί γιατρού;», ρωτήσαμε γουρλώνοντας τα μάτια. «Όχι, το κράτος εμπιστεύεται τον πολίτη. Αλλά κανείς δεν διανοείται να καταχραστεί τη δυνατότητα αυτή. Είναι έξω από τη λογική τους».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πότε άραγε θα εμφανιστούν οι πρώτες μελέτες για το πώς αντιμετωπίζουν οι νεοεισερχόμενοι αυτά τα γυμνά συστήματα που βασίζονται στην εμπιστοσύνη; Θα αποκτήσουν οι νέοι την νοοτροπία των ντόπιων ή θα μάθουν οι ντόπιοι τα κόλπα απ΄τους νέους; Ενδιαφέροντα ερωτήματα που χρειάζεται μάλλον περισσότερος χρόνος για να απαντηθούν.


Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
4 Απαντήσεις
19833 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαρτίου 2013, 20:34:46
από anasm
10 Απαντήσεις
7511 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Οκτωβρίου 2017, 15:58:03
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2861 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Απριλίου 2015, 00:20:50
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
9070 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Ιουνίου 2016, 18:49:19
από spyros
15 Απαντήσεις
67168 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Δεκεμβρίου 2022, 00:19:52
από Argirios Argiriou