Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
23 Δεκεμβρίου 2024, 07:52:07

Αποστολέας Θέμα: calcioral? Γιατιιιιιιιιιιι????????  (Αναγνώστηκε 38147 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

16 Οκτωβρίου 2008, 01:03:32
Αναγνώστηκε 38147 φορές
Αποσυνδεδεμένος

panos papadopoulos


Μερικές σημαντικές πηγές τροφίμων για το ασβέστιο (mg /100 g)

Ξερά σύκα (250)
Γιαούρτι με φρούτα (150)
Πλήρες γάλα (115)
Μούσλι (110)
Πράσινα φασόλια (33)
Τυρί Ένταμ (770)
Τυρί Τσένταρ (720)
Σπόροι σουσαμιού (670)
Σαρδέλες (550)
Τοφού (510)

Εισαγωγή
Το ασβέστιο είναι το πιο κοινό μεταλλικό στοιχείο στο ανθρώπινο σώμα. Περίπου το 99% του ασβεστίου στο σώμα βρίσκεται στα κόκκαλα και τα δόντια, ενώ το άλλο 1% βρίσκεται στο αίμα και το μαλακό ιστό. Τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα και το υγρό που περιβάλλει τα κύτταρα πρέπει να διατηρηθούν μέσα σε ένα πολύ μικρό εύρος συγκέντρωσης για την ομαλή φυσιολογική λειτουργία. Οι επαρκείς προσλήψεις του ασβεστίου είναι σημαντικός καθοριστικός παράγοντας της υγείας των οστών και του κινδύνου σπασίματος ή οστεοπόρωσης. Οι φυσιολογικές λειτουργίες του ασβεστίου είναι τόσο ζωτικής σημασίας στην επιβίωση ώστε το σώμα θα αφαιρέσει τα μεταλλικά άλατα από το οστό για να διατηρήσει τα κανονικά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα όταν η πρόσληψη ασβεστίου είναι ανεπαρκής. Κατά συνέπεια, το επαρκές ασβέστιο στη διατροφή είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στη διατήρηση ενός υγιούς σκελετού.
Πηγές τροφίμων
Τα μεταλλικά στοιχεία από φυτικές πηγές μπορούν να ποικίλουν από μέρος σε μέρος επειδή η εδαφολογική περιεκτικότητα σε ορυκτά ποικίλλει γεωγραφικά.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν πλούσιες και απορροφήσιμες πηγές ασβεστίου, αλλά ορισμένα λαχανικά και σπόροι παρέχουν επίσης ασβέστιο. Εντούτοις, η βιολογική διαθεσιμότητα εκείνου του ασβεστίου πρέπει να ληφθεί υπόψη. Ενώ τα πλούσια σε ασβέστιο φυτά της οικογένειας του λάχανου (μπρόκολο, λάχανο, μουστάρδα και τα πράσινα από τα γογγύλια) περιέχουν ασβέστιο που είναι τόσο βιοδιαθέσιμο όσο αυτό στο γάλα, μερικά συστατικά τροφίμων έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου.
Μερικές σημαντικές πηγές τροφίμων για το ασβέστιο (mg /100 g)
 
Προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη (RDA)
Η RDA της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το γενικό πληθυσμό τίθεται σε 800 mg/ημέρα.
Γενικά, η πρόσληψη ασβεστίου εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου. Τα παιδιά απαιτούν υψηλότερη πρόσληψη ασβεστίου από τους ενηλίκους για να παράγουν την αναπτυσσόμενη μάζα των οστών τους. Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται επίσης μια υψηλότερη πρόσληψη ασβεστίου για να σταθεροποιήσουν το επίπεδο ασβεστίου τους στα κόκκαλα και τα δόντια και επίσης για το αναπτυσσόμενο μωρό.
Η καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου δεν πρέπει να υπερβεί τα 1500 mg/ ημέρα, με 2500 mg/ημέρα μπορούν να εμφανιστούν συμπτώματα τοξικότητας.
 
Ανασταλτικές/ Υποκινητικές ουσίες:
Τα ακόλουθα συστατικά τροφίμων έχει βρεθεί ότι υποκινούν την απορρόφηση του ασβεστίου .
Βιταμίνη D - η βιταμίνη D απαιτείται για τη βέλτιστη απορρόφηση ασβεστίου.
Τα ακόλουθα συστατικά τροφίμων έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου.
Το οξαλικό οξύ - επίσης γνωστό ως εστέρας του οξαλικού οξέος, είναι ο πιο ισχυρός ανασταλτικός παράγοντας της απορρόφησης ασβεστίου και βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στο σπανάκι και το ραβέντι και σε κάπως χαμηλότερες συγκεντρώσεις στη γλυκιά πατάτα και τα ξερά φασόλια.
Φυτικό οξύ - ένας λιγότερο ισχυρός ανασταλτικός παράγοντας της απορρόφησης ασβεστίου από τον εστέρα του οξαλικού οξέος. Η μαγιά έχει ένα ένζυμο (φυτάση), το οποίο χωρίζει το φυτικό οξύ σε κόκκους κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, μειώνει την περιεκτικότητα σε φυτικό οξύ των ψωμιών και άλλων ζυμωμένων τροφίμων. Μόνο οι συγκεντρωμένες πηγές φυτικού όπως το πίτουρο σίτου ή τα ξερά φασόλια μειώνουν ουσιαστικά την απορρόφηση ασβεστίου.
Νάτριο - η αυξανόμενη πρόσληψη νατρίου οδηγεί στην αυξανόμενη απώλεια ασβεστίου στα ούρα, που οφείλεται ενδεχομένως στον ανταγωνισμό μεταξύ του νατρίου και του ασβεστίου για την επαναρρόφηση στο νεφρό ή στην επίδραση του νατρίου στην έκκριση της παραθυρεοειδούς ορμόνης (PTH). Επειδή οι ουρικές απώλειες αποτελούν περίπου τη μισή από τη διαφορά στη διατήρηση ασβεστίου μεταξύ των ατόμων, το νάτριο από τη διατροφή έχει μεγάλη δυνατότητα να επηρεάσει την μείωση των οστών.
Πρωτεΐνη - όσο η διατροφική πρόσληψη πρωτεΐνης αυξάνεται, η ουρική έκκριση ασβεστίου αυξάνεται επίσης. Εντούτοις, η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης έχει συνδεθεί με τη φτωχή αποκατάσταση των οστεοπορικών σπασιμάτων. Οι τιμές της αλβουμίνης του ορού (ένας δείκτης της θρεπτικής αξίας της πρωτεΐνης) έχει βρεθεί ότι είναι αντιστρόφως ανάλογες του κινδύνου σπασίματος των ισχίων.
Φώσφορος - ο φώσφορος βρίσκεται χαρακτηριστικά στα πλούσια σε πρωτεΐνη τρόφιμα και τείνει να μειώσει την έκκριση του ασβεστίου στα ούρα. Εντούτοις, τα πλούσια σε πρωτεΐνη τρόφιμα τείνουν επίσης να αυξήσουν την περιεκτικότητα σε ασβέστιο των πεπτικών εκκρίσεων, με συνέπεια την αυξανόμενη απώλεια ασβεστίου στα περιττώματα. Κατά συνέπεια, ο φώσφορος δεν αντισταθμίζει την καθαρή απώλεια ασβεστίου που συνδέεται με την αυξανόμενη πρόσληψη πρωτεΐνης.
Καφεΐνη - η καφεΐνη σε μεγάλα ποσά αυξάνει την ουρική περιεκτικότητα σε ασβέστιο για έναν σύντομο χρόνο.
 
Λειτουργίες στο σώμα
Δομή των οστών
Το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό δομικό στοιχείο στα κόκκαλα και τα δόντια. Το μεταλλοειδές μέρος του οστού αποτελείται κυρίως από κρυστάλλους υδροξυαπατίτη [ Ca 10 (PO 4) 6 (OH) 2 ], οι οποίοι περιέχουν μεγάλα ποσά ασβεστίου και φωσφορικού άλατος. Το κόκκαλο είναι ένας δυναμικός ιστός που αναδιαμορφώνεται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής. Τα κύτταρα των οστών που αποκαλούνται οστεοκλάστες αρχίζουν τη διαδικασία με τη διάλυση ή την αναρρόφηση του οστού. Τα κύτταρα που σχηματίζουν οστά και αποκαλούνται οστεοβλάστες, έπειτα συνθέτουν το νέο κόκκαλο για να αντικαταστήσουν το κόκκαλο που αναρροφήθηκε. Κατά τη διάρκεια της κανονικής αύξησης, ο σχηματισμός οστών υπερβαίνει την αναρρόφησή τους. Οστεοπόρωση μπορεί να συμβεί όταν η αναρρόφηση υπερβαίνει το σχηματισμό των οστών.
Μυϊκή λειτουργία
Το ασβέστιο βοηθά στο να μεσολαβήσει στη συστολή (αγγειοσυστολή) και τη χαλάρωση (αγγειοδιαστολή) των αγγείων του αίματος, της μετάδοσης ερεθισμάτων στα νεύρα, στις συστολών των μυών και στην έκκριση ορμονών όπως η ινσουλίνη. Τα ευερέθιστα κύτταρα, όπως τα κύτταρα σκελετικών μυών και νεύρων, περιέχουν δίκτυα ασβεστίου στις μεμβράνες των κυττάρων τους που επιτρέπουν τις γρήγορες αλλαγές στις συγκεντρώσεις ασβεστίου. Παραδείγματος χάριν, όταν μια μυϊκή ίνα λαμβάνει ένα νευρικό ερέθισμα που την υποκινεί να συσταλθεί, τα δίκτυα ασβεστίου στη μεμβράνη κυττάρων ανοίγουν για να επιτρέψουν μερικά ιόντα ασβεστίου στο κύτταρο των μυών. Αυτά τα ιόντα ασβεστίου δένονται στις πρωτεΐνες μέσα στο κύτταρο που απελευθερώνουν μεγάλο αριθμό ιόντων ασβεστίου από μέσα από το κύτταρο. Η σύνδεση του ασβεστίου σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη αποκαλούμενη τροπονίνη-γ, αρχίζει με μια σειρά βημάτων που οδηγούν στη συστολή των μυών. Η σύνδεση του ασβεστίου σε μια διαφορετική πρωτεΐνη παρέχει την ενέργεια για τη συστολή των μυών.
Παράγοντας θρόμβωσης
Το ασβέστιο έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία σταματήματος της αιμορραγίας. Είναι ένας από τους θρομβωτικούς παράγοντες που σταματούν την αιμορραγία μέσω του σχηματισμού θρόμβων. Σε αυτήν την διαδικασία, τα ιόντα ασβεστίου (Ca 2+) ενεργούν ως συνένζυμα. Δένονται σε άλλους θρομβωτικούς παράγοντες και τους ενεργοποιούν για να διαμορφώσουν και να χτίσουν το θρόμβο και να σταματήσουν την αιμορραγία.
Έλλειψη
Το χαμηλό επίπεδο ασβεστίου στο αίμα, υπονοεί συνήθως την ανώμαλη λειτουργία του παραθυρεοειδούς και οφείλεται σπάνια στη χαμηλή διατροφική πρόσληψη ασβεστίου δεδομένου ότι ο σκελετός παρέχει ένα μεγάλο απόθεμα ασβεστίου για τη διατήρηση των κανονικών επιπέδων αίματος. Άλλες αιτίες των μη ομαλών χαμηλών επιπέδων ασβεστίου του αίματος περιλαμβάνουν τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, την έλλειψη βιταμίνης D και τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα που εμφανίζονται κυρίως σε περιπτώσεις σοβαρού αλκοολισμού. Μια χρόνια χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου στα αναπτυσσόμενα άτομα μπορεί να αποτρέψει την επίτευξη της βέλτιστης μέγιστης μάζας οστών. Μόλις επιτευχθεί η μέγιστη μάζα οστών, η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να συμβάλει στην επιταχυνόμενη απώλεια μάζας οστών και τελικά στην δημιουργία οστεοπόρωσης.
Τοξικότητα
Ενώ οι χαμηλές προσλήψεις ασβεστίου μπορούν να οδηγήσουν στην ανεπάρκεια και σε ανεπιθύμητες συνθήκες υγείας, οι υπερβολικά υψηλές προσλήψεις ασβεστίου μπορούν επίσης να έχουν δυσμενή αποτελέσματα. Οι δυσμενείς καταστάσεις που συνδέονται με τις υψηλές προσλήψεις ασβεστίου είναι η υπέρ-ασβεστίωση (ανυψωμένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα),η εξασθενισμένη λειτουργία νεφρών και η μείωση της απορρόφησης άλλων μεταλλικών στοιχείων. Η υπέρ-ασβεστίωση μπορεί επίσης να προκύψει από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης D, όπως από την κατάχρηση συμπληρωμάτων σε επίπεδα 50.000 IU ή υψηλότερα. Εντούτοις, η υπέρ-ασβεστίωση από τη διατροφή και τα συμπληρώματα είναι πολύ σπάνια. Οι περισσότερες περιπτώσεις υπέρ-ασβεστίωσης εμφανίζονται ως αποτέλεσμα του καρκίνου - ειδικά σε προχωρημένα στάδια.
Μια άλλη ανησυχία με τις υψηλές προσλήψεις ασβεστίου είναι η πιθανότητα το ασβέστιο να παρεμποδίσει την απορρόφηση άλλων μεταλλικών στοιχείων, σιδήρου, ψευδάργυρου, μαγνησίου και φωσφόρου.
Ρύθμιση
Οι συγκεντρώσεις ασβεστίου στο αίμα και στο υγρό που περιβάλλει τα κύτταρα ελέγχονται στενά προκειμένου να διατηρηθεί η ομαλή φυσιολογική λειτουργία. Όταν τα επίπεδα ασβεστίου του αίματος μειώνονται, πρωτεΐνες ευαίσθητες στο ασβέστιο στους παραθυρεοειδικούς αδένες στέλνουνε σήματα με συνέπεια την έκκριση της παραθυρεοειδούς ορμόνης (PTH), η οποία, μέσω μιας σειράς μηχανισμών, υποκινεί την απελευθέρωση του ασβεστίου από το οστό με την ενεργοποίηση των οστεοκλαστών και μειώνει την ουρική έκκριση του ασβεστίου με την αύξηση της επαναρρόφησής του στα νεφρά. Όταν το ασβέστιο στο αίμα ανέρχεται στα κανονικά επίπεδα, οι παραθυρεοειδικοί αδένες που εκκρίνουν PTH και τα νεφρά αρχίζουν να εκκρίνουν το επιπλέον ασβέστιο στα ούρα.
 

16 Οκτωβρίου 2008, 01:19:58
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Calcioral? Γιατιιιιιιιιιιι? ?? ? ? ?? ?

-Γιατί το ζητάει ο ασφαλισμένος μαζί με τα άλλα 12 είδη χαπιών που παίρνει.
-Γιατί το πήρε ήδη από το φαρμακείο και το χρωσταέι.
-Γιατί του τό 'γραφε και ο προηγούμενος.
-Γιατί του είπε ο ορθοπεδικός να το παίρνει.
-Γιατί "Πώς; Χωρίς ασβέστιο θα με αφήσεις γιατρέ; Όλος ο κόσμος παίρνει, εγώ δεν θα πάρω;"
-Γιατί "Έλα γιατρέ, γραφ' το τώρα, συζήτηση θ' ανοίξουμε; Μπο, μπο τί είν' τούτος!"
κ.α.
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Οκτωβρίου 2008, 01:22:49 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

16 Οκτωβρίου 2008, 01:38:24
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Και τώρααααα...calcioral ΚΑΙ σε υπόθετα!!!Τέρμα το μονοπώλιο των chewing tabs...Για ασθενείς που δε... μασάνε (γενικώς)!!!
+

16 Οκτωβρίου 2008, 11:09:01
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Νομίζω ότι έχουμε γίνει παρανοϊκοί....
1 κουτί calcioral έχει 20 χάπια των 500mg ασβεστίου και ισοδυναμεί με το ασβέστιο από 20 κεσεδάκια γιαούρτι με το ίδιο κόστος το κάθε κεσεδάκι.
Την χοληστερίνη που θα ανεβάσουν τα 20 κεσεδάκια γιαούρτι και το κόστος τους το έχετε σκεφτεί;;;; Θα δώσετε και χάπι τότε;

Δεν είπε κανένας να μην τρώνε σύκα ή γαλακτοκομικά αλλά όταν βάζεις δίαιτες σε ένα διαβητικό με την λιγοστή άσκηση λόγω ηλικίας και οστεοαρθρίτιδας, την πενιχρή σύνταξη και τα όροια της LDL στα 90 μήπως πρέπει να σκεφτούμε ότι το πρόβλημα της πολυφαρμακίας στο calcioral είναι το μικρότερο που έχουμε να ασχοληθούμε;;;;

Ή θα του πείτε να τρώει παστές σαρδέλες για να προσθέσετε μια σαρτάνη;

Να είμαστε λογικοί.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

16 Οκτωβρίου 2008, 14:47:06
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Για να το αντιστρέψω...τι θα έλεγες να βάλουμε σε όλους τους ηλικιωμένους ασβέστιο και να τους πούμε να σταματήσουν να τρώνε γιαουρτάκια?'Ετσι δε θα έχουν να λένε και ότι με τις πενιχρές συντάξεις τους δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα γιαουρτάκια τους...

Α!!!Που'σαι..μπορούν να σταματήσουν να τρώνε και κρέας και να τους χορηγούμε και σίδηρο,ενέσεις Β12 και πολυβιταμινούχα με αμινοξέα...Πάλι φθηνότερα θα έρθει...και δεν θα έχουν χοληστερόλη...
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Οκτωβρίου 2008, 14:54:30 από jack »
+

16 Οκτωβρίου 2008, 18:12:15
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν σας είπα να τους σταματήσετε από το να τρώνε γιαούρτι, κάθε άλλο.
Δεν είπα να αντικαταστήσετε το κρέας με βιταμίνες και σίδηρο.

Η ιατρική δεν είναι ούτε άσπρο, ούτε μαύρο. Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκης εξατομικευμένης αντιμετώπισης.
Το "φάρμακο" είναι χρήσιμο όσο εμείς δεν το μετατρέπουμε σε "φαρμάκι" με τις υπερβολές μας.
Και η άρνηση όμως είναι υπερβολή του άλλου άκρου.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

16 Οκτωβρίου 2008, 19:38:20
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν σας είπα να τους σταματήσετε από το να τρώνε γιαούρτι, κάθε άλλο.
Μια και έγινε της μόδας να στέλνουμε άσχετα post σε threads, να ζητήσω κι εγώ από εδώ να μπορούμε να προσθέτουμε και δικές μας επιλογές στο Προφίλ >> Ιδιότητα;
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

18 Οκτωβρίου 2008, 11:18:39
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

panos papadopoulos


Εγω προσωπικά νομίζω οτι εμείς οι γιατροί το έχουμε παρακάνει λιγακι με τα φάρμακα. Δεν το συζηταω για ιδιάζουσες πειπτώσεις, αλλά μην συγκρίνουμε τη φυσική πηγή απαραίτητων βιταμινων και ιχνοστοιχείων με τα χαπακια! Με το γιαουρτάκι δεν θα πάρει μονο ασβέστιο φίλε μου αλλά και αλλα 100 απαραίτητα για τον οργανισμό πράγματα! Εαν είναι διαβητικός ή πάσχει από δυσλιπιδαιμία μπορεί να πάρει και 0%, 1%, 2%...Και μην ξεχνάμε με το γιαουτάκι φιλε μου ο ασθενής τρέφεται κι όλας και ενώ τρέφεται, παίρνει και αυτό που του χρειάζεται!!!!!!!!!Δεν ειναι να συγκρίνεις το κόστος κεσε γιαούρτι με το κουτάκι calcioral!!!!!Μην διανοηθούμε καν να συγκρίνουμε τα ΧΗΜΙΚΩΣ παρασκευαζόμενα συμπληρωματα βιταμινών με τα φρούτα για παραδειγμα που εχουν πολλαπλές άλλες ευεργετικές ιδιότητες. Μια εμμηνοπαυσιακη γυναικα γυρω στα 50 μπορει καλλιστα να τραφεί σωστά με γιαουρτάκι και ολα τα παραπανω χωρίς να προσθεσεις λήψη χαπιών στην καθημερινότητα της που θα την κάνει να αισθάνεται και άρρωστη! Τώρα οσον αφορά τους ασθενείς που θα παραπονεθούν για τη διακοπή του ασβεστίου ισως θα πρέπει να απαιτούμε να ακολουθεί ο ασθενής τις οδηγίες του γιατρου και ποτέ αντίστροφα!!!!!θα πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο για να εξηγούμε την κατάσταση υγειας τους! Δυστυχως όμως μπαίνουμε εθελοτυφλωντας στο τρυπάκι των φαρμακευτικών εταιριών(και εγω πολλές φορές μαζι)!!!!!!!
Ας γινουμε λοιπόν λογικοί (και όχι παρανοικοί όπως λεει και ο συνάδελφος παραπάνω) και να μην βάζουμε γενικούς κανόνες για την αντιμετώπηση των ασθενών μας αλλά να αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά και ανάλογα με τις ανάγκες τον κάθε ασθενή. Αυτός που πρέι να το πάρει , θα το πάρει και αυτός που μπορεί να το αποφύγει θα το αποφύγει ή ίσως το καλύτερο να δωσεις στον ασθενή την εναλλακτική και να επιλέξει!!!!!!
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Οκτωβρίου 2008, 11:39:30 από panos papadopoulos »

22 Οκτωβρίου 2008, 18:44:47
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

KERASIDISN


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω είστε σίγουροι ότι το κάθε κεσεδάκι περιέχει και την αναγραφόμενη σε αυτό ποσότητα ασβεστίου;

22 Οκτωβρίου 2008, 23:17:31
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω είστε σίγουροι ότι το κάθε κεσεδάκι περιέχει και την αναγραφόμενη σε αυτό ποσότητα ασβεστίου;

Για αυτό μόνο πρόβειο γιαουρτάκι των Ανωγείων εάν θέλετε ασβέστιο..... κι ας έχει λίγη χοληστερίνη παραπάνω...
Η αλήθεια είναι ότι έχω παρατηρήσει ότι κάποια γιαούρτια συγκεκριμένων εταιριών δεν χαλάνε με τίποτα, ότι και να τους κάνεις. Λες τα έχει περάσει κανείς από αποστείρωση με ακτίνες γ.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

22 Οκτωβρίου 2008, 23:27:32
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Μάλλον το καλύτερο πρέπει να είναι το πρόβειο γιαουρτάκι Ζωνιανών,φτιαγμένο από προβατάκια που βόσκησαν σε "καθαρό" χορταράκι...Ταυτόχρονα λαμβάνεις ασβέστιο και "φτιάχνεις" και κεφάλι... Shiny happy people...;D
+

22 Οκτωβρίου 2008, 23:31:24
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μάλλον το καλύτερο πρέπει να είναι το πρόβειο γιαουρτάκι Ζωνιανών,φτιαγμένο από προβατάκια που βόσκησαν σε "καθαρό" χορταράκι...Ταυτόχρονα λαμβάνεις ασβέστιο και "φτιάχνεις" και κεφάλι... Shiny happy people...;D
To πρόβλημα είναι ότι τα πρόβατα έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα εκεί λόγω επικερδέστερων επιχειρήσεων, οπότε που γιαούρτι...
Για το γιαούρτι που λες όμως μπορείς το βρεις λίγο πιο δίπλα και από μεγάλη "μονάδα"... Όταν φας το γιαούρτι πάντως, δεν το αλλάζεις ποτέ;;;
 ;) ;) ;)
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

19 Οκτωβρίου 2015, 13:44:37
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


   Αν και το θέμα είναι παλιό, μεταφέρω "νέες" (σχετικά γνωστές πλέον) ειδήσεις. Τα δύο ασβέστια την ημέρα τα συστήνω όλο και λιγότερο τελευταία. Η λήψη ή μη του ασβεστίου έχει χρησιμότητα για τους γιατρούς γιατί χρησιμοποιείται ως όπλο κατά του ασθενή που δεν επιτυγχάνει την απαραίτητη άνοδο στην οστική πυκνότητα με αγωγή (δεν έπαιρνες σωστά το ασβέστιο για αυτό απέτυχε η θεραπεία).
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  -  Λάμπρος Μελίστας, επιστημονικό συνεργάτη (τώρα το τι ξέραμε σηκώνει συζήτηση)

Η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου μέσω διαιτητικών πηγών ή συμπληρωμάτων μάλλον δε βελτιώνει την υγεία των οστών και δε βοηθά στην πρόληψη των καταγμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα δύο μελετών ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης που δημοσιεύθηκαν το Σεπτέμβριο του 2015 στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal. Συνολικά, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι μάλλον δεν πρέπει να συστήνεται η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου για την πρόληψη καταγμάτων.

Μέχρι τώρα, οι γενικές κατευθυντήριες οδηγίες των φορέων υγείας συμβουλεύουν τους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες να λαμβάνουν τουλάχιστον 1000-1200 mg ασβεστίου την ημέρα, προκειμένου να αυξήσουν την οστική πυκνότητα και να ελαττώσουν την πιθανότητα καταγμάτων. Αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί άνθρωποι παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου για να ανταποκριθούν σε αυτές τις συστάσεις.

Οι πρόσφατες επιστημονικές ανησυχίες για την ασφάλεια των συμπληρωμάτων ασβεστίου έχουν οδηγήσει τους ειδικούς να συστήσουν την αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου μέσω της διατροφής και όχι μέσω συμπληρωμάτων, ωστόσο η επίδραση στην υγεία των οστών δεν είναι ξεκάθαρη.

Μια ερευνητική ομάδα από τη Νέα Ζηλανδία εξέτασε τα επιστημονικά δεδομένα που στηρίζουν τις συστάσεις για την αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου. Αναλύθηκαν τα διαθέσιμα δεδομένα της επιστημονικής βιβλιογραφίας από τυχαιοποιημένες μελέτες ελέγχου (κλινικές δοκιμές) και μελέτες παρατήρησης που αφορούσαν την επιπλέον λήψη ασβεστίου από τη διατροφή ή από συμπληρώματα σε γυναίκες και άνδρες άνω των 50 ετών. Ο σχεδιασμός και η ποιότητα των μελετών λήφθηκαν υπόψη για να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο των βεβιασμένων δημοσιεύσεων (publication bias).

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου από διαιτητικές πηγές ή από τη λήψη συμπληρωμάτων οδηγεί σε μικρή αύξηση (1-2%) της οστικής πυκνότητας, αύξηση που «είναι απίθανο να οδηγήσει σε κλινικά σημαντική μείωση του κινδύνου κατάγματος», όπως αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στη δεύτερη μελέτη βρήκαν ότι η διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο κατάγματος και δεν υπάρχει καμία ένδειξη από τις κλινικές δοκιμές ότι η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου από διαιτητικές πηγές προλαμβάνει τα κατάγματα.

Σε συνοδευτικό άρθρο των συντακτών του ίδιου επιστημονικού περιοδικού, ο καθηγητής Karl Mίchaelsson, από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, υποστηρίζει ότι είναι καιρός να επανεξεταστούν οι συστάσεις ότι πρέπει να αυξάνεται η πρόσληψη ασβεστίου πέρα από την πρόσληψη που λαμβάνεται από μια κανονική ισορροπημένη διατροφή. Επισημαίνεται ότι οι συνεχώς αυξανόμενες προσλήψεις ασβεστίου και βιταμίνης D, που συστήνονται από διάφορους διεθνείς φορείς υγείας, απευθύνονται σε όλο σχεδόν τον πληθυσμό άνω των 50 ετών που διατρέχουν κίνδυνο.

 Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού φαίνεται ότι δε θα ωφεληθεί από τις αυξημένες προσλήψεις και παράλληλα θα εκτεθεί σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών.
Ο καθηγητής Mίchaelsson καταλήγει ότι «η βαρύτητα των επιστημονικών αποδείξεων, που είναι ενάντιες σε μια τέτοια “μαζική” θεραπευτική αγωγή των ηλικιωμένων, είναι πλέον αρκετά ισχυρή και είναι σίγουρα καιρός να επανεξεταστούν αυτές οι αμφιλεγόμενες συστάσεις».

2 Νοεμβρίου 2023, 14:12:10
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Όμηρος

Επώνυμοι
Με υπουργική απόφαση τα σκευάσματα ασβεστίου τίθενται εκτός καταλόγου αποζημιούμενων φαρμάκων:
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Την απένταξη των κατωτέρω αναφερόμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων για τους λόγους που αναφέρονται αναλυτικά στη με αριθ. πρωτ. οικ. 511/4-8-2023 γνωμοδότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης και στα συνημμένα αυτής αρχεία:
CALCIORAL CHW.TAB 500MG/TAB FL x 60
CALCIORAL D3 CHW.TAB 1000mg+20μg (800 IU)/TAB FLx30 (HDPE)
CALCIORAL D3 CHW.TAB (500MG+400 IU)/TAB BT x 60
CALVIDIN CHW.TAB 1500(600)MG+400 IU/TAB BTx60 
IDEOS CHW.TAB (500MG+400IU)/TAB BTx60
CAL+D CHW.TAB (600MG+400 IU)/TAB BT x  60 TAB
ORBICAL D3 EF.TAB (1000MG+880 IU)/TAB BTx1 TUBE x20
CALDE-VIT® CHW.TAB 1500(600Ca++)MG+1000IU/TAB BTx30 tabs
TITRALAC TAB (180+420)MG/TAB BTx60

Απόφαση στο Διαύγεια: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 

Λέξεις κλειδιά: