Θα είχε ενδιαφέρον να γράψουν οι ιδιώτες συνάδελφοι πως αντιμετωπίζουν το πλαφόν ιδίως αυτό το διάστημα, που λογικά αν δεν τελείωσε θα τελειώνει...
Προσωπικά γράφω αυστηρά μηνιαίες συνταγές, παραπέμπω στους θεράποντες για τα πολύ ακριβά φάρμακα, ιδίως για όσα δεν θα συνταγογραφούσα ως πρώτος γιατρός και έχω σταματήσει να αντιγράφω συνταγές (ακόμα και υπογεγραμμένες) ιδίως με αντιβιοτικά (σήμερα με αναζητούσαν για avelox+ceftoral - στον ίδιο ασθενή + lantus+adidra ή κάποια άλλη γρήγορη+ αντιυπερτασικά κτλ - ένα 200αρι στο νερό). Έμαθα εμμέσως ότι περιφέρονται συνταγές από νοσοκομεία με ακριβά φάρμακα, που δεν γράφει κανείς (επειδή με έψαξαν και μου είπαν ότι κανείς δεν τους τα γράφει).
Εξακολουθώ φυσικά να γράφω ό,τι κρίνω απαραίτητο στους ασθενείς για τους οποίους θέτω ο ίδιος την αγωγή χωρίς εκπτώσεις.
Θα εκφράσω ορισμένες σκέψεις σχετικά με το τι κάνω ως ιδιώτης μη συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, με το πλαφόν μου είναι κάτω από τα 20 ευρώ ανά ασθενή που εξετάζω, γεγονός που σημαίνει ότι ήμουν από αυτούς που πρόσεχα τι έγραφα πέρυσι.
- Σε όσους έγραφα φάρμακα χωρίς χρέωση (ιατρούς και α' βαθμού συννεγείς αυτών) τους εξηγώ ότι με δεσμεύει ο νόμος να μην παίρνω χρήματα, αλλά αν συνεχίσουν να θέλουν να τους συνταγογραφώ, θα στερήσουν συτήν τη δυνατότητα από άλλους που ενδεχομένως έχουν λιγότερη ευελιξία.
- Σε όσους είχαν και άλλο θεράποντα γιατρό (π.χ. καρδιολόγο), τους συνιστώ να γράφουν εκεί το μέρος της αγωγής τους, που ελέγχεται από το συνάδελφο.
- Σε όσους είναι από χωριά, δίνω γνωματεύσεις για να γράφονται τα φάρμακα εκεί (το έκανα ούτως ή άλλως, αλλά τώρα τους υπενθυμίζω ότι τους συμφέρει να τις χρησιμοποιούν).
- Τροποποιώ, μετά από ενημερωμένη συναίνεση του ασθενούς και μόνο, κάθε αγωγή που έχει ιατρικό λόγο να τροποποιηθεί και κοστίζει φθηνότερα.
- Δεν έχω σταματήσει να εκδίδω τρίμηνες, διότι πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μέτρο διευκόλυνσης των ασθενών που συνάδει και με τη λογική, άσχετα αν είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς το πότε και αν θα εκτελεστούν. Το θεωρώ υπεχρέωσή μου προς όσους με εμπιστεύονται.
- Στα οξέα περιστατικά είμαι πιο φειδωλός στις αντιβιώσεις, αλλά αυτό μερικές φορές απαιτεί επανέλεγχο ή/και κοστίζει σε παρακλινικές εξετάσεις (π.χ. ακτινογραφίες, εργαστηριακά).
Υ.Γ. Παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες, είναι σίγουρο ότι με την πληθώρα των οξέων περιστατικών του Φεβρουαρίου, σε δύο ή το πολύ τρεις ημέρες δε θα μπορώ να συνταγογραφώ.
Ίσως θα ήταν μία καλή λύση η εξέταση του ετήσιου χαρακτήρα του πλαφόν, δεδομένων των πολλές φορές έντονων διακυμάνσεων της φαρμακευτικής δαπάνης ανά γιατρό που υπάρχουν ανάλογα με την εποχή (σε σχέση με τη νοσηρότητα) και τον τόπο (σε σχέση με τη μετακίνηση πληθυσμών).