Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 11:02:16

Αποστολέας Θέμα: Παύσιπονο με καφεϊνη κάνει αϋπνία  (Αναγνώστηκε 22544 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

1 Μαρτίου 2014, 22:10:02
Αναγνώστηκε 22544 φορές
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
protagon.gr

…και ειδικά το αγαπημένο μας, των φαρμακοποιών.
Αυτό που έκανε ακόμα και τον πολεμοχαρή και λάτρη των συγκρούσεων Άδωνι να δηλώσει ότι «τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες για να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ». Η ανακοίνωση αυτή έγινε για να εξευμενιστεί ο ευγενής κλάδος των φαρμακοποιών μπροστά στο φάσμα της επερχόμενης μείωσης των πωλήσεών τους, λόγω διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ-τι κακόηχο αρκτικόλεξο) ΚΑΙ από πολυκαταστήματα. Για να πουλάς παρακεταμόλη είναι αναγκαίο να έχεις ντοκτορά στη φαρμακολογία. Λογικό.

Αυτή η εξειδίκευση άλλωστε έσωσε και μένα πρόσφατα. Χρειάστηκε να κάνω μία επέμβαση στον ώμο που περιελάμβανε μεταξύ πολλών άλλων και δέσιμο σκισμένου τένοντα στον δικέφαλο. Παρένθεση: δεν (νομίζω να) έχω εχθρούς, αλλά αν είχα, τους εύχομαι να υποστούν αυτήν την επέμβαση. Οι πόνοι μετά είναι απίστευτοι. Οξύτατοι, «σκληροί», 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Ευτυχώς στη ζωή μου δεν είχα πάρει ποτέ παυσίπονο, οπότε το γνωστό Lid (ας το ονομάσουμε έτσι) που μου «έγραψε» ο γιατρός με ανακούφισε κάπως την πρώτη μετεγχειρητική μέρα. Το κακό όμως είναι ότι δεν κοιμήθηκα το πρώτο βράδυ. Το απέδωσα στο στρες. Κοιτώ το χαρτί με τις οδηγίες, τις δραστικές ουσίες του Lid και τις αντενδείξεις, τίποτε το ιδιαίτερο. Μπροστά στους πόνους, ας έχει μέσα οτιδήποτε, σκέφτομαι βλακωδώς. Ούτε όμως το δεύτερο, ούτε το τρίτο βράδυ κοιμήθηκα. Άρχισα να αγχώνομαι. Σημειωτέον ότι δεν είχα ποτέ ως τώρα πρόβλημα ύπνου. Ρωτώ τον γιατρό, μου αλλάζει τα αντιφλεγμονώδη (όχι, το παυσίπονο Lid). Πάω σε δύο γείτονές μου φαρμακοποιούς, τους αναφέρω για τα παυσίπονα, τις ξαφνικές αϋπνίες, και μου συστήνουν ελαφρά υπνωτικά, λύση που απέρριψα ασυζητητί. Μετά από 10 μέρες αϋπνίας, ήπια μία βαλεριάνα με ελαφρότατα θετικά αποτελέσματα μόνον το πρώτο βράδυ. Μετά συνέχιζα να στριφογυρνάω σαν το αρνί στη σούβλα κάθε βράδυ.

Φτάνοντας τις 20 μέρες αϋπνίας (μόνον 2-3 ώρες ύπνου κάθε βράδυ) ήμουν σωστό ράκος. Συζητώντας με τον φυσικοθεραπευτή, μου λέει: Τι παυσίπονο παίρνεις; Lid, απαντώ. Μα αυτό έχει καφεΐνη! Γλουπς. Το είχα δει πριν 20 μέρες, αλλά δεν το αξιολόγησα. Γυρνάω σπίτι, κοιτώ το χαρτί στη συσκευασία, 50 mg ανά χάπι. Τηλεφωνώ αγχωμένος στη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών γνωστής εταιρίας καφέδων. «Πόσα mg καφεΐνης έχει μία κουταλιά από τον υπέροχο καφέ σας;» Απάντηση: Περίπου 50 mg. Δηλαδή ως βλάκας, ήταν σαν να έπινα έναν καφέ κάθε βράδυ προτού κοιμηθώ; Τρέχω στο τρίτο φαρμακείο της γειτονιάς. «Έχει καφεΐνη το Lid;». Όχι, μου απαντά με βεβαιότητα ο φαρμακοποιός (με την άσπρη μπλούζα, προς επίρρωση της επιστημονικής του επάρκειας). Καλά όχι, αλλά δώστε μου το τάδε παυσίπονο της λέω. Τσεκάρω ότι το τάδε δεν έχει καφεΐνη και από τότε μπορώ και κοιμάμαι τις νύχτες.

Ρωτώ λοιπόν ο αφελής:

•Τι περισσότερο μου προσέφεραν 3 φαρμακοποιοί στο εξειδικευμένο ( ; ) αυτό θέμα από έναν υπάλληλο (αύριο) στο τμήμα φαρμάκων ενός σούπερ μάρκετ;

•Η τρόικα φταίει που μας ζητάει την απελευθέρωση διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ;

•Μήπως δίνουν τις λάθος μάχες οι συντεχνίες; Το βρεφικό γάλα κάποιοι γνωστοί μου δεν το αγοράζουν πλέον, ούτε από τα φαρμακεία (που έδωσαν λυσσαλέα μάχη για να κρατήσουν την αποκλειστικότητα της διάθεσής του), ούτε από τα σούπερ μάρκετ. Τα παραγγέλνουν και το παραλαμβάνουν σπίτι τους μέσω internet σε ακόμη καλύτερες τιμές… Οι εποχές άλλαξαν

•Γιατί στην Ελλάδα, όλα είναι ειδικά θέματα και απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση από αυτήν που επιτάσσει η απλή λογική και από αυτήν που υπάρχει στην Ευρώπη;

Ζήτω οι συντεχνίες, λοιπόν!

Υ.Γ.: Συμψηφισμοί του είδους: «μας χρωστάει λεφτά 12 μήνες ο ΕΟΠΠΥ, αν μας πάρουν και τα ΜΗΣΥΦΑ, χανόμαστε» δεν στέκουν. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Υ.Γ.2: Στην πράξη, απλές παρακεταμόλες πωλούνται ήδη σε περίπτερα, ειδικά σε απομακρυσμένα χωριά. Το αναφέρω για να προβούν στις αναγκαίες καταγγελίες οι κατά τόπους φαρμακευτικοί σύλλογοι.

Υ.Γ.3: Καθόλου δεν με χαλάει που κάποιο φαρμακείο στη γειτονιά μου μένει ανοικτό και Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί. Εσάς;

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

1 Μαρτίου 2014, 23:08:07
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Να τα βλέπουν όποιοι δίνουν lonarid-N 2 ή 3 φορές τη μέρα και μάλιστα το βράδυ....
To ίδιο ισχύει και για τα γνωστά Extra..... Γι αυτό 2 χαπάκια από τα απλά...
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Μαρτίου 2014, 23:11:01 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

1 Μαρτίου 2014, 23:31:01
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis

Το όλο άρθρο των «πρωταγωνιστών » στηρίζεται σε μια απλή ,συχνή παρερμηνεία : Υπάρχουν 2 μορφές
σκευασμάτων με την ονομασία «Lonarid» .Το «απλό» που δεν περιέχει παρα μόνο παρακεταμόλη και το Lonarid-N
που ως γνωστό εκτός απο το αναλγητικό περιέχει κωδείνη και καφείνη.
Όταν ρωτάς λοιπόν (με δήθεν δημοδιογραφική αφέλεια) άν το Lonarid προκαλεί διαταραχή ύπνου ,ο φαρμακοποιός πολύ
σωστά απαντάει πως όχι.Ίσως όφειλε να ρωτήσει διευκρινιστικά για το ποιά απο το 2 σκευάσματα γίνεται λόγος...
Μια μεγάλη μπαρούφα διακρίνω στην αφήγηση και τα αυθαίρετα συμεράσματα στα οποία καταλήγει.
Αν αυτό λέγεται αντικειμενική ,σύγχρονη δημοσιογραφία ,ζήτω που καήκαμε.
Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

1 Μαρτίου 2014, 23:45:39
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
... αν και σε όλους μας πάει ο νους στο Lonarid-N...!
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

2 Μαρτίου 2014, 13:14:27
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν έχω συναντήσει κανένα μέχρι τώρα εκτός από σένα που να του λες "lonarid" και μην πηγαίνει ο νους του στο Lonarid N

2 Μαρτίου 2014, 14:40:11
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis

Δεν έχω συναντήσει κανένα μέχρι τώρα εκτός από σένα που να του λες "lonarid" και μην πηγαίνει ο νους του στο Lonarid N

Ισως επειδή τα μοιράζεται στους ασθενείς σαν καραμέλες.Όπως και τις βενζοδιαζεπίνες.Φαρμακαποθήκη συνταξιούχων
δίχως Lexotanil είναι σαν κήπος χωρίς λουλούδια.Ιατρός που δεν γράφει συνταγές με κόκκινη γραμμή ..είναι ψευτοιατρός!

2 Μαρτίου 2014, 14:42:47
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator

Ισως επειδή τα μοιράζεται στους ασθενείς σαν καραμέλες.Όπως και τις βενζοδιαζεπίνες.Φαρμακαποθήκη συνταξιούχων
δίχως Lexotanil είναι σαν κήπος χωρίς λουλούδια.Ιατρός που δεν γράφει συνταγές με κόκκινη γραμμή ..είναι ψευτοιατρός!

Συγνώμη αλλά ξέχασες ότι δεν μιλάς σε καρδιολόγο. Και ακόμη δεν έχω καταλάβει γιατί επιτρέπουν συνταγολόγιο με κόκκινη γραμμή σε καρδιολόγους.

2 Μαρτίου 2014, 15:27:30
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
1) Είμαστε εκτός θέματος
2) Η αλήθεια είναι κάπου ενδιάμεσα. Υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις για την κωδείνη και επίσης οι καρδιολόγοι χρειάζονται ορισμένες φορές μία ήπια αγχόλυση με φαρμακευτικά μέσα.

2 Μαρτίου 2014, 19:03:10
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Το Lonarid ΑΠΛΟ ή το Lonarid Mono παλαιότερα, δεν κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στην Ελλάδα.
Αν και θα "προτιμούσα" στο άρθρο μια ερώτηση και στον θεράποντα ιατρό για το θέμα της αϋπνίας που σίγουρα κι εκείνος θα απαντούσε αρνητικά στο αν φταίνε τα Lonarid.
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Μαρτίου 2014, 19:15:55 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

2 Μαρτίου 2014, 19:09:56
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Το Lonarid ΑΠΛΟ ή το Lonarid Mono παλαιότερα, δεν κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στην Ελλάδα.
Σωστά, Διαμαντή.

3 Μαρτίου 2014, 08:37:48
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN

1) Είμαστε εκτός θέματος
2) Η αλήθεια είναι κάπου ενδιάμεσα. Υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις για την κωδείνη και επίσης οι καρδιολόγοι χρειάζονται ορισμένες φορές μία ήπια αγχόλυση με φαρμακευτικά μέσα.
Συμφωνώ απόλυτα. Συζητάμε για μια ιστορία ,όπου κάποιος ασθενής δεν έχει καταναλώσει ποτέ στη ζωή του καφέ, τσάι ή έστω ένα κουτάκι cola για να γνωρίζει το γεγονός ότι η καφείνη μπορεί να του προκαλέσει αυπνία. Οι πιθανότητες είναι μηδαμινές. Από την άλλη οι πιθανότητες μπαρουφολογίας και υπερβολής στο εν λόγω δημοσίευμα είναι απείρως μεγαλύτερες.

3 Μαρτίου 2014, 08:51:44
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Προσωπικά ξέρω πολύ κόσμο που εάν τους δώσεις καφέ από το μεσημέρι και μετά δεν κοιμούνται το βράδυ. Επίσης, κάποιους που δεν πίνουν coca-cola το βράδυ γιατί τους δυσκολεύει να κοιμηθούν....  Και σίγουρα είναι ένας παράγοντας που πρέπει να σκεφτούμε.

Επίσης, αγχόλυση μπορούμε να έχουμε και χωρίς μπλοκ με κόκκινη γραμμή. Αυτό που δεν μπορούν πολύ συχνά να ξεχωρίσουν από το άγχος είναι οι διαταραχές του ανώτερου πεπτικού και νομίζουν ότι τους θεραπεύουν για άγχος με τις βενζοδιαζεπίνες.....

3 Μαρτίου 2014, 13:15:06
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis

Άν κάποιος δεν μπορεί να κοιμηθεί για ώρες επειδή ήπιε εναν καφέ,λογικό είναι να τον αποφεύγει πριν απο τον ύπνο.
(Αλλιώς μοιάζει με το ανέκδοτο που κάποιος κάθε φορά που αγόραζε προφυλακτικά απο το περίπτερο,επειδή ένιωθε αμήχανα,ζητούσε ταυτόχρονα και ενα κουτί ασπιρίνες
ωστε στο τέλος να να τον ρωτήσει ο περιπτεράς γιατί «πηδάει» αφού τον «πονάει» ...)
Τώρα σε ότι αφορά τις βενζοδιαζεπίνες και ποιές ειδικότητες τις συνταγογραφούν ανελειπώς,καλό θα ήταν να είχαμε εκείνο το 1ο PDF συνταγογράφησης απο eΔΑΠΥ
που αναλυτικά εμφάνιζε ποιές κατηγορίες φαρμάκων έγραφαν οι γιατροί με τους αντίστοιχους μέσους όρους ανα ειδικότητα.
Κάπου πρέπει να έχω αποθηκεύσει το δικό μου.'Αν το βρώ,θα το αναρτήσω για να δείτε τα αντίστοιχα νούμερα.(Νομίζω είχα 1%.. )
Δυστηχώς δεν κάνει διαχωρισμό σε επιμέρους φάρμακα νευρολογικών -ψυχικών παθήσεων άν και απο ότι βλέπω ,οι βενζοδιαζεπίνες (αγχολυτικές /υπνωτικές)
είναι με διαφορά τα συχνότερα συνταγογραφημένα.
Σε ότι αφορά ψευτοαπορίες για το γιατί επιτρέπουν συνταγολόγια με κόκκινη γραμμή στην ειδικότητα που διαχειρίζεται τα συχνότερα απαντώμενα
νοσήματα στον γενικό πληθυσμό που συνάμα είναι και πρώτη αιτία θνησιμότητας,θα αντιπαρέλθω.Με την ίδια λογική δεν έχω καταλάβει
πως επιτρέπεται στους γενικούς ιατρούς να αξιολογούν καρδιογράφηματα ,αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία...(γίνομαι βλάσφημος ξέρω.Στείλτε μου τιη ιερά εξέταση
του φόρουμ.Έχω συνηθίσει πια ;D
Πρόσφατα έχει κυκλοφορήσει φάρμακο που βοηθάει στις διαταραχές έναρξης ύπνου και δεν είναι βενζοδιαζεπίνη ή αγχολυτικό.
Πρόκειται για την μελατονίνη (Circadin) σε αγωγή 21 ημερών.Ενω αρχικά κυκλοφόρησε ελεύθερα,τώρα πια
μπήκε σε κατηγορία πίνακα Δ και απαιτεί κόκκινη γραμμή.

3 Μαρτίου 2014, 14:29:05
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Πρόσφατα έχει κυκλοφορήσει φάρμακο που βοηθάει στις διαταραχές έναρξης ύπνου και δεν είναι βενζοδιαζεπίνη ή αγχολυτικό.
Πρόκειται για την μελατονίνη (Circadin) σε αγωγή 21 ημερών.Ενω αρχικά κυκλοφόρησε ελεύθερα,τώρα πια

Το Circadin έχει αρκετά χρόνια που κυκλοφορεί και το χρησιμοποίησα προ ημερών. Πότε μπήκε στον πίνακα Δ;

3 Μαρτίου 2014, 15:30:05
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator

Η μελατονίνη έχει πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις που δίνεται και δεν ανήκει στα φάρμακα "που βοηθάνε στις διαταραχές έναρξης του ύπνου"
Είναι καλύτερο να αλλάξετε την καρδιολογική αγωγή του ασθενή σας.

Στην σελίδα του ΕΟΦ στην αναζήτηση φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης δεν δείχνει να ανήκει στον πίνακα Δ. Μπορεί να το βγάζει λανθασμένα η Ηλ.Συνταγογράφηση.
Θα το δω αύριο και εάν συμβαίνει θα το στείλω στην ΗΔΙΚΑ
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Μαρτίου 2014, 15:41:07 από Δ. Κουναλάκης »

Λέξεις κλειδιά:

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
2934 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Ιουνίου 2009, 08:12:59
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
3246 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Σεπτεμβρίου 2010, 23:40:12
από EzeΤΡΟΛ