Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 06:23:20

Αποστολέας Θέμα: Φορητοί υπερηχογράφοι  (Αναγνώστηκε 8921 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

25 Μαρτίου 2014, 13:48:23
Αναγνώστηκε 8921 φορές
Αποσυνδεδεμένος

GAD2

Xαίρετε ,
Θα ήθελα να συζητήσουμε απόψεις και γνώμες για ένα θέμα που φαίνεται να απασχολεί τη Δυτική Ιατρική στη πρόσφατη βιβλιογραφία και σε ορισμένα συνέδρια προσφάτως.
Η χρήση φορητών συσκευών υπερήχου από γενικούς ιατρούς ή gp's ή ιατρούς ασχολούμενους με την επείγουσα προνοσοκομειακή ιατρική
Ποια είναι η γνώμη σας περί του θέματος?
Σαφέστατα θα υπάρξει αντίλογος από τους συναδέλφους ακτινολόγους, καθώς και σχόλια για το οικονομικό (ποιός έχει να αγοράσει και τι , αξίζει τον κόπο, πως θα χρεώνεται και αν θα χρεώνεται κάτι, μήπως είναι κόλπο για να τα πάρουν ορισμένες εταιρείες κτλ), αλλά απολύτως επιστημονικά θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα είχε μεγάλη αξία στα χέρια ενός καλού ΚΛΙΝΙΚΟΥ ιατρού ως βοήθημα σε περιοχές και χώρους με ελλείψεις πολλαπλές.
Αξίζει να αναφέρω ότι ήδη στην Ολλανδία και στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τέτοιες συσκευές, ενώ στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των γενικών ιατρών έχει ήδη τεθεί και μια προσπάθεια εκπαίδευσης με κατοχύρωση ικανότητας στη διενέργεια απλού υπερηχογραφικού ελέγχου με τέτοιες συσκευές
Προσοχή : δεν αναφέρομαι σε σεμινάρια από ακτινολογικές εταιρείες για διαπίστευση ικανότητας επί χρήμασι σε μηχανήματα κανονικών διαστάσεων- και κατά συνέπεια κανονικών υπερηχογραφημάτων
Από μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο υπάρχουν τα εξής (και χωρίς καμμία απολύτως διάθεση να διαφημίσω οτιδήποτε, no conflict of interest to declare):

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και διάφορα άλλα φτηνότερα και ογκωδέστερα όπως

25 Μαρτίου 2014, 15:15:31
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Μηχάνημα κάτω από 60.000€ είναι μηχάνημα για επείγουσες καταστάσεις ή μηχάνημα που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις συμπληρωματικά στην κλινική σου εξέταση. Σαν εξέταση αναφοράς χρειάζεσαι ένα πολύ καλό μηχάνημα και έναν έμπειρο χειριστή.

Η εμπειρία μου συγκρίνοντας τον ίδιο ασθενή σε διαφορετικά μηχανήματα είναι ότι μπορεί να έχεις τελείως διαφορετικά αποτελέσματα.
Αυτά τα μηχανήματα στο εξωτερικό έχουν μια μεγάλη χρησιμότητα: Βλέπεις χοντρικά κάτι για να δεις εάν αξίζει να παραγγείλεις μια εξέταση που ελέγχεσαι για το κόστος....των εξετάσεων που παραγγέλεις. Εκεί αξίζουν πραγματικά.

Σημείωση: Αυτό από την amtc που είναι μάρκας contec το έχω στο ιατρείο. Το έχω πάρει απευθείας από τον κατασκευαστή αλλά δυστυχώς είναι τίποτα μπρος σε καλύτερα μηχανήματα που έχω δουλέψει.
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Μαρτίου 2014, 15:19:47 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

25 Μαρτίου 2014, 15:25:38
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

GAD2

συμφωνώ μαζί σας και επαυξάνω...σε λίγο καιρό φοβάμαι ότι δεν θα υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για τους περισσότερους ασθενείς και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να στέλνουμε για περαιτέρω έλεγχο, πράγμα που ίσως με οδηγήσει στην αγορά ενός τέτοιου μηχανήματος- μόνο που δεν ξέρω ποιό.....
από την άλλη σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές ένα τέτοιο μηχάνημα ίσως να αποτελούσε μια καλή λύση για την αρχική διαλογή και παρακολούθηση ορισμένων ασθενών...
πολλές φορές στέλνουμε σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας περιστατικά που θα μπορούσαμε να κρατήσουμε, και θα ήθελα να συζητήσουμε εάν πιστευετε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό

25 Μαρτίου 2014, 19:50:34
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis

Η χρήση μικρών φορητών συσκευών υπερήχων έχει προσφέρει σημαντικά στην ταχύτερη και ορθότερη διάγνωση -αντιμετώπιση ασθενών
τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας όσο και των νοσοκομειακών ΤΕΠ,στεφανιαίων μονάδων αλλά και όλων των νοσοκομειακών τμημάτων.
Η τεχνολογία τους εξελίσσεται ταχύτητα και ολοένα προστίθενται νέες δυνατότητες απεικόνισης και επεξεργασίας.
Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μεγάλη  διάδοση τους τα επόμενα χρόνια καθώς θα γίνονται ολοένα και πιό προσιτά απο πλευράς κόστους.

Η εντύπωση ότι «το μηχάνημα κάνει την διάγνωση» και ότι όσο ακριβώτερο το κόστος τόσο καλύτερο το μηχάνημα δεν ανταποκρίνεται στην
πραγματικότητα και προέρχεται συνήθως απο άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο.
Ακριβώς όπως και η φωτογραφική μηχανή δεν «δημιουργεί» την φωτογραφία αλλά ό φωτογράφος που παρατηρεί και σχεδιάζει την σύνθεση,
έτσι και στην υπερηχογραφική εξέταση, η εκπαίδευση,η εμπειρία και δεξιοτεχνία του εξεταστή καθορίζει την πληρότητα και αξιοπιστία του διενεργούμενου
απεικονιστικού ελέγχου.Οπωσδήποτε και η ποιότητα -δυνατότητες του μηχανήματος παίζουν ρόλο,όμως σε πολύ μικρότερο βαθμό απο αυτόν
που γενικά πιστεύεται.
Αρα θεωρώ ότι η  πραγματική αξία αυτών των μηχανημάτων για την καλύτερη άσκηση της ιατρικής σε οποιαδήποτε ειδικότητα και σε οποιοδήποτε
επίπεδο φροντίδας, βρίσκεται περισσότερο στην δυνατότητα των (νέων) ιατρών να εκπαιδευτούν σωστά στην εφαρμογή τους απο πανεπιστημιακούς,
νοσοκομειακούς ,ιδιωτικούς κλπ φορείς απο ότι στην δυνατότητα πρόσβασης τους λόγω οικονομικού κόστους.
Υπέρηχο δεν μπορείς να μάθεις διαβάζοντας βιβλία όπως και δεν μπορείς να μάθεις να οδηγείς αυτοκίνητο διαβάζοντας τον οδηγό χρήσης.
Υπάρχουν στην σύγχρονη αγορά καινούργια μεγάλα μηχανήματα υπερήχων επωνύμων εταιριών με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας απεικόνισης-
επεξεργασίας κατα πολύ φτηνότερα απο 60.000 ευρώ....Διάβολε,ακόμα και ο GE VIVID E9  δεν κάνει τόσο...

Δείτε εδώ εναν ενδιαφέρον σύνδεσμο ,για την σπουδαιότητα των «μικρών» φορητών υπερήχων στην καθημερινή κλινική πράξη:

Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

25 Μαρτίου 2014, 20:14:42
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
οι καρδιολογικοί υπέρηχοι και οι γυναικολογικοί δεν απαιτούν κανένα ακριβό μηχάνημα.
Αλλά εάν πας να δεις κοιλιά ή θέλεις ελαστογραφία για να καταλάβεις τι είναι ένας όζος τότε τα μηχανάκια αυτά είναι αναξιόπιστα.
Επίσης, η Ελλάδα διακρίνεται για τους παχουλούς ασθενείς της... Στον καλοταϊσμένο έλληνα αυτά τα μηχανάκια απλά αποτυγχάνουν...

Small is beautiful
Αυτό πες το σε γυναίκα.

25 Μαρτίου 2014, 20:31:37
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
συμφωνώ μαζί σας και επαυξάνω...σε λίγο καιρό φοβάμαι ότι δεν θα υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για τους περισσότερους ασθενείς και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να στέλνουμε για περαιτέρω έλεγχο, πράγμα που ίσως με οδηγήσει στην αγορά ενός τέτοιου μηχανήματος- μόνο που δεν ξέρω ποιό.....
από την άλλη σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές ένα τέτοιο μηχάνημα ίσως να αποτελούσε μια καλή λύση για την αρχική διαλογή και παρακολούθηση ορισμένων ασθενών...
πολλές φορές στέλνουμε σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας περιστατικά που θα μπορούσαμε να κρατήσουμε, και θα ήθελα να συζητήσουμε εάν πιστευετε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό

Την αγωνία σου την έχω και εγώ.
Το 600Ρ που έχω δεν κάνει για αυτή τη δουλειά και δεν έχει ούτε καν doppler. Το vscan έχει πολύ μικρή οθόνη, ευκρίνεια και ψευδο-doppler. To έχω δει από κοντά. Για κοιλιά δεν το συζητάμε καθόλου. Κάτι ανάλογο πρέπει να είναι και το signostics.

Είμαι από τους ανθρώπους που θα ήθελα να αντικαταστήσω το στηθοσκόπιο με ένα φορητό υπέρηχο. Αλλά θα ήθελα ένα 16πύρηνο tablet με 10' οθόνη και δυνατότητα να επιλέγω ηχοβολέα linear & convex με τουλάχιστον 2 συχνότητες λειτουργίας. Όταν θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, το ξανασυζητάμε. μέχρι τότε άσε κάτι τρελαμένους να παίζουν.

Στο ΚΥ Ανωγείων είχα δουλέψει ένα ALOKA με τρεις κεφαλές που είχε κοστίσει αν θυμάμαι καλά 40.000€, πληρωμένο με χορηγία cash, και που αν και ήταν εξαιρετικό μηχάνημα για τα λεφτά του όταν έβλεπες τον ίδιο ασθενή στο Siemens αξίας 120.000€ του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου είχε σημαντική διαφορά στην διάγνωση.
Δυστυχώς αυτό το ζω ταχτικά και με τα διάφορα διαγνωστικά και τα μηχανήματα τους.... Χθες είδα μια αξονική με ανεύρυσμα κοιλιακής 6.8cm που ο υπέρηχος με έμπειρο ακτινολόγο σε ένα GE το έδινε 4.1cm.... Για να έχεις μια αίσθηση της εικονικής πραγματικότητας...

25 Μαρτίου 2014, 23:31:21
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis

οι καρδιολογικοί υπέρηχοι και οι γυναικολογικοί δεν απαιτούν κανένα ακριβό μηχάνημα.
Αλλά εάν πας να δεις κοιλιά ή θέλεις ελαστογραφία για να καταλάβεις τι είναι ένας όζος τότε τα μηχανάκια αυτά είναι αναξιόπιστα.
Επίσης, η Ελλάδα διακρίνεται για τους παχουλούς ασθενείς της... Στον καλοταϊσμένο έλληνα αυτά τα μηχανάκια απλά αποτυγχάνουν...

Small is beautiful
Αυτό πες το σε γυναίκα.

Αυτό είναι το επίπεδο σου.
Απλά αντιπαρέρχομαι
Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

26 Μαρτίου 2014, 09:24:30
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN

Δυστυχώς αυτό το ζω ταχτικά και με τα διάφορα διαγνωστικά και τα μηχανήματα τους.... Χθες είδα μια αξονική με ανεύρυσμα κοιλιακής 6.8cm που ο υπέρηχος με έμπειρο ακτινολόγο σε ένα GE το έδινε 4.1cm.... Για να έχεις μια αίσθηση της εικονικής πραγματικότητας...
H κοιλιακή αορτή δεν απεικονίζεται σε όλο της το μήκος υπερηχογραφικά. Οπότε απαιτείτε παραπομπή σε αξονική αν παρατηρηθεί  κάποια διαταραχή της ηχοδομής ή και της μορφολογίας της . Οι περισσότεροι ακτινολόγοι μάλιστα συμπληρώνουν στη διάγνωση τους " κατά το μήκος που ήταν δυνατό να ελεγχθεί" .

27 Μαρτίου 2014, 00:26:53
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Η υπολογιστική τομογραφία είναι το gold standard στην περίπτωση της κοιλιακής αορτής για την ακριβή μέτρηση της διατομής της.
Ο υπέρηχος ακόμη κι αν μπορούσε να την δει σε όλη της την πορεία δεν παρέχει ακρίβεια στις μετρήσεις. Εξαρτάται πάρα πολύ από την ποιότητα του ηχοβολέα, το λογισμικό του μηχανήματος, το λίπος και τον σωματότυπο του ασθενή.
Η κοιλία δεν είναι τάφος μόνο των χειρουργών. Είναι και των υπερηχολόγων.

27 Μαρτίου 2014, 10:10:13
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

medicus

Καλημέρα σε όλες και όλους.

Ωραίο το θέμα, ωραίες και οι αναλύσεις. Βέβαια καλό θα ήταν να αποφεύγαμε τις προσωπικές διενέξεις και να εστιάζαμε στους επιστημονικούς, καθαρά, προβληματισμούς μας. Διότι, είναι γνωστό σε όλους ότι το δίκιο και η ορθή σκέψη επισκιάζονται, σχεδόν καθολικά, από μία απρεπή ή και εγωκεντρική συμπεριφορά. Κλείνω την "παρένθεση", με την οποία θέλω απλώς να επισημάνω το πόσο κουραστικό είναι να παρακολουθήσεις μία ωραία και χρήσιμη συζήτηση, όταν ενώ υπάρχουν, εκατέρωθεν, επιχειρήματα αυτά αλλοιώνονται μέσα σε μία λεκτική διαμάχη.

Προχωράω, λοιπόν, με μία προσωπική επισήμανση, επί του θέματος. Στο ιατρείο μου έχω έναν υπέρηχο, παλιό και ασπρόμαυρο. Δυστυχώς δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτώ μηχάνημα 60 και 80 και 150 χιλιάδων ευρώ. Ούτως ή άλλως δεν έχω την ανάλογη γνώση, βάσει της οποίας να προσπαθήσω να ασχοληθώ με υψηλό επίπεδο διερεύνησης ή και διαφοροδιάγνωσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν με βοηθάει και κατ'επέκταση δεν προσφέρω στον ασθενή.

Θα αναφερθώ, για οικονομία του λόγου, στο ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής. Όλους τους ασθενείς που εξετάζω, για οποιοδήποτε λόγο, τους κάνω μέτρηση της διαμέτρου της κοιλιακής αορτής. Φυσικά ο ασθενής δεν ενημερώνεται για αυτό (πάντα υπάρχει τρόπος να δικαιολογήσεις την πράξη σου). Ο λόγος που δεν τον ενημερώνω είναι ότι γνωρίζω το επίπεδο(χαμηλό) ευαισθησίας και ειδικότητας που έχει στα χέρια μου η συγκεκριμένη εξέταση και δεν επιθυμώ να παραπλανήσω τον ασθενή ούτε να τον καθησυχάσω με μία δική μου "βεβαίωση". Το μόνο που επιθυμώ είναι, με τα μέσα και τις γνώσεις που κατέχω, να σώσω έστω και έναν. Πράγματι, από το 2006 έως και σήμερα, έχω διαπιστώσει μέσω του υπερήχου περισσότερα από 50 ανευρύσματα. Τα μεγέθη τους ποικίλουν, καθώς και η μετέπειτα πορεία τους. Σίγουρα υπήρξαν περιστατικά που κινήθηκαν οριακά καθώς και ανευρύσματα που δεν κατάφερα να επισημάνω. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι περισσότερο από 50 άνθρωποι έμαθαν και επέλυσαν ένα σοβαρότατο πρόβλημά τους, του οποίου είχαν πλήρη άγνοια.

Τι θέλω να πω με το παράδειγμά μου. Πέρα από την γενική πανεπιστημιακή θεωρία, ο καθένας από εμάς γνωρίζει τα όριά του. Με βάση αυτά τα γνωστικά όρια, καθώς και τα οικονομικά, πρέπει να εξαντλούμαι τόσο τις ικανότητες όσο και τις δυνατότητές μας προκειμένω να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας. Πιστεύω ότι όλα τα μηχανήματα είναι κατάλληλα, μέχρι ενός ορίου πάντα. Η θέση η δική μου είναι να επικεντρωνόμαστε πρώτα στο τι γνωρίζουμε και τι θέλουμε να κάνουμε και εν συνεχεία να αναζητούμε τα ανάλογα εργαλεία.

Ευχαριστώ.

« Τελευταία τροποποίηση: 27 Μαρτίου 2014, 13:16:33 από medicus »
Medicus curat,
Deus sanat

27 Μαρτίου 2014, 13:20:56
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

GAD2

χαίρομαι που το θέμα φαίνεται να απασχολεί
απλά θα ήθελα να εστιάσω σε πιο απλά ευρήματα σε σχέση με το ανέυρυσμα
μια χολοκυστίτιδα, ένας λίθος ουρητήρα, η ανεύρεση περιτοναικής συλλογής στο δουγλάσσειο η μιας απλ'ης ασκιτικής συλλογής, η ανέυρεση μιας πλευριτικής συλλογής με απασχολούν περισσότερο και καθημερινά
και νομίζω ότι με αυτά θα βοηθούσα πολύ περισσότερο

27 Μαρτίου 2014, 15:29:50
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
χαίρομαι που το θέμα φαίνεται να απασχολεί
απλά θα ήθελα να εστιάσω σε πιο απλά ευρήματα σε σχέση με το ανέυρυσμα
μια χολοκυστίτιδα, ένας λίθος ουρητήρα, η ανεύρεση περιτοναικής συλλογής στο δουγλάσσειο η μιας απλ'ης ασκιτικής συλλογής, η ανέυρεση μιας πλευριτικής συλλογής με απασχολούν περισσότερο και καθημερινά
και νομίζω ότι με αυτά θα βοηθούσα πολύ περισσότερο
Με τα μηχανήματα που αναφέρεις:
- Την χολή νομίζω ότι με τα περισσότερα μηχανάκια θα την δεις εκτός εάν μεσολαβούν 15 πόντοι λίπος. Δεν σου τάζω ότι θα μπορείς να μετρήσεις με ακρίβεια το πάχος του πόρου, ούτε ότι θα είσαι σίγουρος εάν αυτό που βλέπεις είναι λίθος ή πολύποδας. Επίσης, εάν υπάρχει λιπώδης διήθηση πρακτικά δεν θα είσαι σίγουρος για τίποτα στο ήπαρ.
- Το λίθος στον ουρητήρα που κάνει απόφραξη και υδρονέφρωση θα τον δεις με όλα τα μηχανήματα.
- Υγρό στο δουγλάσσειο εάν δεις, είσαι χαρούμενος, υπάρχει. Εάν δεν δεις, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Και μιλάμε για σχετικά όχι εύσωμα άτομα.
- Την πλευριτική συλλογή εάν ανατομικά είναι προσβάσιμη θα την δεις στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.
- Πάγκρεας απλά το ξεχνάς εάν δεν μπορείς να ψηλαφήσεις την πρόσθια επιφάνεια της σπονδυλικής στήλης
- Το σπλήνα θα τον δεις με όλα τα μηχανήματα. Τους νεφρούς επίσης.
- Επίσης θα μπορείς να δεις και θυρεοειδή αλλά μην νομίσεις ότι θα δεις την πραγματική εικόνα...

Επίσης κάτι που είναι αξίωμα: Ο καλός "υπερηχολόγος" θα βγάλει το μέγιστο με το μηχάνημα που διαθέτει και ξέρει που το μηχάνημα θα τον πουλήσει. Ο μέτριος ή άπειρος "υπερηχολόγος" θα βοηθηθεί σημαντικά από ένα καλό μηχάνημα αλλά στο κακό μηχάνημα κινδυνεύει να χάσει την μπάλα.

Η δική μου άποψη είναι ότι μπορεί να πάθεις μεγαλύτερη "ζημιά" από ένα κακό μηχάνημα από ότι όφελος.
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Μαρτίου 2014, 15:33:50 από Δ. Κουναλάκης »

27 Μαρτίου 2014, 16:29:18
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Είναι πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ χρήσιμη η συζήτηση.
Εξυπακούεται ότι ο γιατρός της ΠΦΥ πρέπει να ξέρει άριστα το υπερηχογράφημα του επείγοντος.
Όμως εγώ προσωπικά ζητώ υπερηχογράφημα από ακτινολόγο, με διάγνωση και υπογραφή. Γλυτώνει χρόνο από το γιατρό και χρήματα από τον ασθενή.
Για τα επίγοντα προτιμώ να τηλεφωνώ σε ακτινολόγο ή να στέλνω το περιστατικό στο νοσοκομείο, ανάλογα με τα δεδομένα.
Σε μία χώρα που όχι μόνο δε μου έδωσε την ευκαιρία να μάθω υπερηχογράφημα, αλλά μου έθεσε πλείστα όσα εμπόδια στην πορεία μου να το πετύχω, πιστεύω ότι δεν μπορώ και δεν πρέπει να θέλω να τα κάνω όλα. Ούτε βέβαια να είμαι αυτοδίδακτος.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

27 Μαρτίου 2014, 16:40:43
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
H κοιλιακή αορτή δεν απεικονίζεται σε όλο της το μήκος υπερηχογραφικά. Οπότε απαιτείτε παραπομπή σε αξονική αν παρατηρηθεί  κάποια διαταραχή της ηχοδομής ή και της μορφολογίας της . Οι περισσότεροι ακτινολόγοι μάλιστα συμπληρώνουν στη διάγνωση τους " κατά το μήκος που ήταν δυνατό να ελεγχθεί" .

Αν κάποιος έχει πρόσβαση ας βρει το full text να το συζητήσουμε:

28 Μαρτίου 2014, 07:41:11
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN

Ενδιαφέρον είναι και το παρακάτω άρθρο σε πλήρες κείμενο και σύγκριση μεταξύ u/s  CT στα ανευρύσματα της κοιλ. αορτής.

Λέξεις κλειδιά: