Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 13:48:28

Αποστολέας Θέμα: Αδειάζουν τα νοσοκομεία από ειδικευόμενους  (Αναγνώστηκε 6629 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

9 Αυγούστου 2014, 10:23:09
Αναγνώστηκε 6629 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες ειδικότητες μένουν στα αζήτητα - το ενδιαφέρον νέων συναδέλφων που επιθυμούν να ξεκινήσουν ειδικότητα στρέφεται κυρίως σε λύσεις που θα τους επιτρέψουν να ανοίξουν ένα ιατρείο χωρίς να ξοδέψουν μια περιουσία (που συνήθως δεν υπάρχει), ή, άλλως, στο εξωτερικό.
Η λειψανδρία είναι έντονη ακόμη και σε μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι ειδικευόμενοι βγάζουν τη λάντζα, επιτείνει την υπαρξιακή κρίση του ΕΣΥ, αποτελώντας μία ακόμη απειλή.
Σε λίγα χρόνια θα έχουμε πολλούς ενδοκρινολόγους ή ρευματολόγους, αλλά σίγουρα θα στερούμαστε ακόμη ειδικότητες βάσης - όπως γενικούς γιατρούς.
Και όλα αυτά σε μία χώρα που πασχίζει να φτιάξει ΠΦΥ.
Με ένα καινούριο νόμο και - υποτίθεται - καινούρια μυαλά...

Y.Γ. Πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε σε ένα άρθρο των ΝΕΩΝ που φιλοξενείται σήμερα, 9/8/14 στο ygeianet.
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Αυγούστου 2014, 10:27:03 από Denominator »
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

9 Αυγούστου 2014, 11:08:02
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
ΠΟΛΥ καλά κάνουν οι συνάδελφοι και φεύγουν.

Προσωπικά ενθαρρύνω όλο και περισσότερους, μιας και εγώ είμαι στην αναζήτηση θέσης στο εξωτερικό.

Δυστυχώς επικρατεί μια πολύ άσχημη νοοτροπία στους Επιμελητές των Ελληνικών Νοσοκομείων, του στυλ "τα έκανα και εγώ (λάντζα-δουλοπρεπής συμπεριφορά), καν' τα και εσύ τώρα".

Δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι ο ειδικεύομενος έχει την εναλλακτική του εξωτερικού, κάτι που στην εποχή τους αφορούσε πολύ λίγους.

Δεν θα μιλήσω προσωπικά, αλλά για Κλινική του Νοσοκομείου που εργάζομαι, την ΩΡΛ.

Στην ΩΡΛ Κλινική λοιπόν, ένας ειδικεύομενος έχει ήδη φύγει καθώς βρήκε θέση στην Γερμανία, ενώ η έτερη ειδικεύομενη φεύγει αυτές τις μέρες. Θα απομείνουν πίσω οι Επιμελητές να τρέχουν την λάντζα, εξιτήρια κτλ.

Ο λόγος ;
Πέραν των εξευτιλιστικών μισθών, η ανύπαρκτη εκπαίδευση. Σε έναν χρόνο Ειδικότητας, η ειδικεύομενη ζήτημα να έκανε μια αμυγδαλεκτομή μόνη της !

Όταν ρώτησα Επιμελητή της Κλινικής της γιατί έτσι, η απάντηση που πήρα ήταν "δεν είναι σαν τα δικά σας χειρουργεία (Γ/Χ), οι αμυγδαλεκτομές ματώνουν"... λες και η κοιλιά δεν ματώνει ! ! !  :P

Όλες αυτές οι π@π@αροδικαιολογίες λοιπόν γιατί απλούστατα δεν θέλουν (και δεν έχουν κανένα λόγο) να εκπαιδεύσουν.

Γιατί να το κάνουν φυσικά ;

Τους απείλησε το Υπουργείο ότι θα ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ να προσφέρουν ειδίκευση τα Νοσοκομεία που ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ χειρουργεία στους ειδικεύομενους ; Όχι.

Μήπως απαιτούνται κάποια κονδύλια για να ελέγξουν ποιά Νοσοκομεία ΔΕΝ δίνουν χειρουργεία σε ειδικεύομενους χειρουργικών Ειδικοτήτων ; Όχι.

ΓΙΑΤΙ επομένως να κάνει κάποιος Ειδικότητα στην Ελλάδα ;
Μπορεί να τελειώσει χειρουργική Ειδικότητα και να είναι ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ (έχω δει αρκετούς τέτοιους).
Τα χρήματα είναι εξευτελιστικά.
Το μόνο που απομένει είναι η "ποιότητα ζωής", ο καφές στο Κολωνάκι, τα 3ήμερα στα νησιά και οι προσωπικοί λόγοι (ή αλλιώς γκόμενα ή ηλικιωμένοι γονείς που χρειάζονται φροντίδα κτλ.)

Υ.Γ
Αξίζει να διαβάσετε την Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος που δημοσιεύεται απ' τους Καρδιολόγους του Νοσοκομείου Αγρινίου.
Στα περισσότερα σημεία της κλαίγονται που δεν έχουν ειδικεύομενους.
Απορία: αν είναι τόσο γαμάτη (από εκπαιδευτικής άποψης) η Καρδιολογική του Αγρινίου, γιατί δεν σταυρώνουν ειδικεύομενο  ; ; ;
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Αυγούστου 2014, 20:22:10 από kopritis »

9 Αυγούστου 2014, 13:37:20
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

jupiter


Είναι πολύ κρίμα. Να δούμε πού θα πάει όλο αυτό. Και φυσικά όποιος πάει έξω για ειδικότητα σιγά μη γυρίσει πίσω! Θα μείνουν οι παππούδες και οι τεμπέληδες πίσω. Άδεις οι θέσεις ειδικευομένων στη Νευροχειρουργική! Στην Αναισθησιολογία! Στην Πνευμονολογία! Και δεν είναι μόνο λόγω του ότι δε γίνεται καλή εκπαίδευση! Υπάρχουν καλά τμήματα που έχουν ξεμείνει..κρίμα πολύ κρίμα. Και δε θα κάνει κανείς τίποτα γιατί αυτό το πρόβλημα είναι κάτι που δε βλέπει ο κόσμος, οπότε ποτέ δε θα γίνει πρώτης σημασίας

10 Αυγούστου 2014, 00:09:55
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

giodr


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
(...)
Δυστυχώς επικρατεί μια πολύ άσχημη νοοτροπία στους Επιμελητές των Ελληνικών Νοσοκομείων, του στυλ "τα έκανα και εγώ (λάντζα-δουλοπρεπής συμπεριφορά), καν' τα και εσύ τώρα".
(...)
Ο λόγος ;
Πέραν των εξευτιλιστικών μισθών, η ανύπαρκτη εκπαίδευση. Σε έναν χρόνο Ειδικότητας, η ειδικεύομενη ζήτημα να έκανε μια αμυγδαλεκτομή μόνη της !
(...)
Όλες αυτές οι π@π@αροδικαιολογίες λοιπόν γιατί απλούστατα δεν θέλουν (και δεν έχουν κανένα λόγο) να εκπαιδεύσουν.
(...)

Διάνα! Για να το συνοψίσουμε σε μία φράση: Όσο οι ειδικευόμενοι των ελληνικών νοσοκομείων θα αντιμετωπίζονται πρωτίστως ως υπάλληλοι του νοσοκομείου όπου εργάζονται* και δευτερευόντως ως προσωπικό γενικών καθηκόντων (βλ. εκτέλεση νοσηλευτικού, παραϊατρικού και γραμματειακού έργου) με την εκπαίδευση να έρχεται τρίτη και καταϊδρωμένη (αν καταφέρει να έρθει ποτέ...), η κατάσταση θα επιδεινώνεται συνεχώς με την κάλυψη των θέσεων. Κοντολογίς, όπως και στην περίπτωση της υπηρεσίας υπαίθρου και σε συνάρτηση με τις ευκαιρίες στο εξωτερικό, τα επιστημονικά κίνητρα φθίνουν τελεσίδικα, τα δε οικονομικά ακολουθούν παρόμοια πορεία.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Και δεν είναι μόνο λόγω του ότι δε γίνεται καλή εκπαίδευση! Υπάρχουν καλά τμήματα που έχουν ξεμείνει..κρίμα πολύ κρίμα.

Όταν λέτε "καλή εκπαίδευση" και "καλά τμήματα", θα μπορούσατε να το αναλύσετε λίγο παραπάνω; Διότι προσωπικά την εννοώ εν είδει προτυποποιημένων, εναρμονισμένων, υπό συνεχή αξιολόγηση προγραμμάτων εκπαίδευσης σε όσα νοσοκομεία της χώρας μπορούν να πληρούν τις προδιαγραφές ενός κέντρου εκπαίδευσης, κατά τρόπον ώστε ο αυριανός ειδικευμένος από τη τάδε κλινική ενός μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας να κατέχει ποιοτικά ισοδύναμη κατάρτιση με τον αυριανό ειδικευμένο από τη δείνα κλινική ενός όχι και τόσο μεγάλου νοσοκομείου της περιφέρειας. Προς το παρόν, το σύστημα προχωράει, δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις με την αυτοεκπαίδευση (συμπεριλαμβανομένης της απο-εκπαίδευσης από την εσφαλμένη διδασκαλία των κατά συνθήκη εκπαιδευτών και "εκπαιδευτών").

Υ.Γ.: Είναι όντως η Παθολογία ακόμη ειδικότητα υψηλής ζήτησης; Μάλλον ο αρθρογράφος στα Νέα μπέρδεψε τον χρόνο αναμονής της ως προαπαιτούμενη για τις περισσότερες στο σύνολο των ειδικοτήτων με τη ζήτηση...

*Όπως άλλωστε καταδεικνύει και η δήλωση του διοικητή του Παίδων στο άρθρο των Νέων. Το βασικό πρόβλημα που προκύπτει από αυτή τη μακροπρόθεσμα δυσοίωνη κατάσταση είναι που "δεν βγαίνουν οι βάρδιες και οι εφημερίες"...
"Each civilisation defines its own diseases" (I.Illich, 1975)

10 Αυγούστου 2014, 01:15:30
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Η Παθολογία δεν είναι σε καμμία περίπτωση Ειδικότητα με μεγάλη αναμονή.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν κενές θέσεις για πλήρη Παθολογία σε μεγάλα αθηναϊκά νοσοκομεία.

Υπάρχουν Ειδικότητες όπως η Μικροβιολογία που ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια περίμενες 4-5 χρόνια, τώρα ξεκινάς σχεδόν αμέσως π.χ στο Γεννηματάς.

Σεβαστή αναμονή εξακολουθούν να έχουν η Πλαστική, η Οφθαλμολογία, η Δερματολογία και κάποιες όπως π.χ η Καρδιολογία σε μεγάλα Πανεπιστημιακά.

Αντιθέτως, Γ/Χ ξεκινά κάποιος με αναμονή μόλις 1 έτους σε μεγάλα αθηναϊκά νοσοκομεία (Γεννηματάς, Νίκαια, Ασκληπιείο κτλ.) Στην δε επαρχία, υπάρχουν κενές θέσεις και τραβούν αγροτικούς με "χειρουργικές ανησυχίες" για να κάνουν εφημερίες στα ΤΕΠ...

Επίσης, για Νευροχειρουργική, Θωρακοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική υπάρχουν αυτή την στιγμή κενές θέσεις.

Ο giodr έθεσε το πρόβλημα στις σωστές του βάσεις. Στανταρτ-οποίηση της εκπαίδευσης, αυτή πρέπει να είναι η λύση, με απειλή κυρώσεων σε όσους δεν παράγουν εκπαιδευτικό έργο.

Γιατί π.χ στις ΗΠΑ κλείνει ένα πρόγραμμα Ειδικότητας αν οι ειδικεύομενοί του - residents τα πατώσουν μετά, ενώ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να σου δώσουν συγκεκριμένο αριθμό χειρουργείων ;

Τα ίδια και στην Μ.Βρετανία.
Απ' την στιγμή που μπαίνεις σε πρόγραμμα εκπαίδευσης (όσοι παίρνουν training number - οι υπόλοιποι λαντζέρηδες), είναι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ για σένα.

Στην Ελλάδα επαφίεσαι στην καλή θέληση του εκάστοτε Διευθυντή, υπάρχουν τρομερές διαφορές ακόμα και στο ίδιο Νοσοκομείο, σε διαφορετικές Κλινικές.

« Τελευταία τροποποίηση: 10 Αυγούστου 2014, 01:20:35 από kopritis »

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
14855 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Δεκεμβρίου 2008, 14:08:42
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
3 Απαντήσεις
18382 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Δεκεμβρίου 2008, 19:50:38
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
16657 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Σεπτεμβρίου 2013, 23:07:19
από anasm
4 Απαντήσεις
36659 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Δεκεμβρίου 2016, 20:58:00
από austerlitz
1 Απαντήσεις
54651 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Ιουνίου 2021, 13:24:31
από timex