Παλιό αλλά εξακολουθεί να είναι ενδιαφέρον:
06/06/2014
Ασθενείς «βαφτίζονται» τουρίστες για να μεταφερθούν με ιδιωτικό σκάφος σε κλινική της Τουρκίας.
Νέος Κώος γιατρός, στο τελευταίο έτος της ειδικότητας του σε πανεπιστημιακή κλινική της αλλοδαπής, ήρθε το καλοκαίρι του 2013 στην Κω – τόπο καταγωγής του – και αποφάσισε για όσο διάστημα διαρκούσαν οι διακοπές του, να εργαστεί σε μία ιδιωτική εταιρεία παροχής υγείας, προσφέροντας τις υπηρεσίες του ως γιατρός.
«Ήμουν ο μοναδικός ιατρός στο κεντρικό τους ιατρείο» δηλώνει στον «Σ» ο γιατρός, το όνομα του οποίου δεν αναφέρουμε, επειδή η υπόθεσή του έχει πάρει την οδό της δικαιοσύνης.«Όλα τα περιστατικά τα φέρνανε σε μένα.
Δούλευα 24 ώρες το 24ωρο επί 7 ημέρες την εβδομάδα, μόνος μου» σημειώνει και μας εξηγεί τη διαδικασία που ακολουθούσε με βάση τον τρόπο εργασίας της εταιρείας.
Ήτοι, υπάρχουν ιατρικές φόρμες τις οποίες συμπληρώνει ο γιατρός μετά την εξέταση του ασθενούς (στοιχεία του ασθενούς, ασφαλιστική του εταιρεία, συμπτώματα, περιγραφή του τι συνέβη, διάγνωση του γιατρού, ημερομηνία, υπογραφές ασθενούς και γιατρού και τέλος, η σφραγίδα του γιατρού).
Σχετικά τώρα με τη δική του ιστορία, μας ανέφερε πως, ενώ είχε τη δική του ιατρική σφραγίδα, οι εργοδότες του, του έφεραν μία άλλη η οποία ανέγραφε την επωνυμία της εταιρείας τους. Αιτιολόγησαν την πράξη τους λέγοντας πως, αφού συνεργάζονται με ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού η σφραγίδα πρέπει να αναγράφει την επωνυμία της εταιρείας. Τους επεσήμανε ότι, δεν είχαν το δικαίωμα να βγάλουν μία τέτοια σφραγίδα και πως αυτή η πράξη είναι παράνομη αφού δεν είχαν εντολή γιατρού (τη δική του εν προκειμένω), τους ζήτησε να την καταστρέψουν και να βγάλουν μία με τα δικά του στοιχεία και την επωνυμία της εταιρείας τους.
Το ιστορικό εν συντομία
«Ξεκίνησα να εργάζομαι στην εν λόγω εταιρεία και αφού πέρασε ένα χρονικό διάστημα, μου ζητά ένας εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας να του πω θεωρητικά, τι σοβαρό θα μπορούσε να γραφεί σε ιατρικό πιστοποιητικό για ασθενή που έχει πρόβλημα στον ώμο ώστε να δικαιολογείται η διακομιδή του σε κλινική εκτός Κω. Του λέω τι θα μπορούσε να έχει ο ασθενής, χωρίς να ρωτήσω περισσότερα. Το ίδιο βράδυ που έμεινα για λίγο μόνος μου στο ιατρείο, βρίσκω ένα πιστοποιητικό με τα στοιχεία ενός ασθενούς, που έγραφε στην ιατρική διάγνωση ακριβώς ό,τι είχα πει αλλά όχι με δικά μου γράμματα, με
ψεύτικη υπογραφή και σφραγισμένο με την παράνομη σφραγίδα που είχα ζητήσει να καταστραφεί. Από «πηγές» έμαθα ότι, αυτός ο ασθενής διακομίσθηκε για νοσηλεία στην Τουρκία.
Υποψιάστηκα ότι κάτι τρέχει και επειδή ήθελα να συλλέξω στοιχεία, δεν τους ανέφερα τίποτα. Άλλη μία βραδιά, βρίσκω έναν ολόκληρο φάκελο που ήταν γεμάτος από πλαστογραφημένα πιστοποιητικά, δεν ξέρω ακριβώς πόσα, αλλά ήταν πολλά, μπορεί και 50, που αφορούσαν ασθενείς τους οποίους δεν είχα εξετάσει. Αυτό που έκανα ήταν να φωτογραφίσω δύο πιστοποιητικά.
Στη συνέχεια ανακάλυψα πως, η σύζυγος ενός φίλου μου (είναι ξεναγός) είχε εξεταστεί και μάλιστα δύο φορές, από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας, οι οποίοι της είπαν πως είναι γιατροί. Της ζήτησα να μου δείξει τα πιστοποιητικά και είδα πως είχαν το δικό μου όνομα και τη σφραγίδα μου. Η μία διάγνωσή τους ήταν γαστρεντερίτιδα και η αμοιβή τους 313 ευρώ και η άλλη για βήχα, πόνους στο αφτί και στον λαιμό και η αμοιβή 220 ευρώ.Συλλέγω όλα τα στοιχεία, παραιτούμαι με υπεύθυνη δήλωση από την εταιρεία, την οποία παρέδωσα και στον Ιατρικό Σύλλογο Κω, τον οποίο είχα εξ’ αρχής ενημερώσει για το τι συμβαίνει. Παράλληλα, καταθέτω τον Αύγουστο του 2013 και στον Εισαγγελέα Κω και στον Ιατρικό Σύλλογο όλα τα στοιχεία. Δηλαδή, τα έγγραφα με την πλαστή υπογραφή και την πλαστή σφραγίδα και τα δικά μου στοιχεία (την δική μου υπογραφή και σφραγίδα), όπως και όλα τα πλαστά πιστοποιητικά. Επίσης και την καταγγελία μου».
Στο περιθώριο της συζήτησής, μας είπε πως, αρκετές φορές ερχόμενος από εξωτερική δουλειά, εύρισκε στο ιατρείο άλλους ασθενείς οι οποίοι του έλεγαν πως, «τους είδε άλλος γιατρός» ενώ, όπως ανέφερε παραπάνω, δεν υπήρχε άλλος ιατρός στο κεντρικό τους ιατρείο.
Η μεταφορά σε κλινική της Τουρκίας και πώς ο ασθενής μετατρέπεται σε… τουρίστα
Η ιστορία όντως είναι πολύ σοβαρή και ως τέτοια χρήζει εξίσου σοβαρής αντιμετώπισης, όχι μόνο για το παράνομο της πλαστογραφίας, αλλά κύρια για την ασφάλεια της υγείας των ασθενών. Εκτός αυτών, υπάρχει μία ακόμα σοβαρή παράμετρος. Η δυσφήμιση του νησιού και συλλήβδην των ιατρικών του υπηρεσιών. Και αυτό διότι, όπως μας δήλωσε ο γιατρός, οι εκπρόσωποι της εταιρείας υποστηρίζουν πως, οι ιατρικές υπηρεσίες στο νησί δεν είναι και οι καλύτερες…. Όσο για την μεταφορά τους σε γνωστή κλινική της Τουρκίας, γίνεται με ιδιωτικό σκάφος στο οποίο όμως δεν μεταφέρονται ως ασθενείς, αλλά ως τουρίστες!!!
«Ο τουρίστας έχει πεισθεί ότι πρέπει να μεταφερθεί στην Τουρκία διότι, στην Κω – νοσοκομείο, γιατροί, κ.λ.π. – δεν είναι ικανοί να χειριστούν την περίπτωσή του και η μόνη του ελπίδα είναι η γειτονική μας χώρα, ναυλώνεται ιδιωτικό σκάφος, ο ασθενής έχει υπογράψει, μετατρέπεται σε τουρίστας και φεύγει νομίμως, με τη θέλησή του. Μόλις φτάσει στο απέναντι λιμάνι, τον περιμένει το ασθενοφόρο, αυτόματα γίνεται ασθενής και μεταφέρεται στην κλινική» μας είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «απλά περιστατικά τα χαρακτηρίζουν σοβαρά για να κόβουν μεγάλα ποσά στις ασφαλιστικές εταιρείες. Μπορεί να φτάσει μέχρι και 30.000 ευρώ το περιστατικό». Μας είπε δε, πως, η «ταρίφα» για επίσκεψη σε ξενοδοχείο είναι 110 ευρώ, μεταφορά στο ιατρείο – αν χρειαστεί – 30 ευρώ και η συνέχεια έπεται.«Προσποιούμενοι τους ιατρούς, χρησιμοποίησαν τη σφραγίδα και την υπογραφή μου, υποκλέπτοντας την ιατρική μου ιδιότητα για βγάλουν χρήμα, όσο περισσότερο γίνεται. Πράττοντας αυτό, όντας μη ιατροί, έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή δεκάδων ασθενών»κατέληξε.
Να σημειώσουμε ότι, η εν λόγω εταιρεία συνεργάζεται, όποτε χρειαστεί, με ιδιώτες γιατρούς της Κω.
Εν κατακλείδι, το πώς λειτουργεί μία ιδιωτική επιχείρηση και με ποιους συνεργάζεται, είναι καθαρά δικό της θέμα και δεν χρήζει δημοσιογραφικής έρευνας, αλλά ελέγχου του κράτους και των τοπικών υπηρεσιών. Εκτός κι αν καταγγελθεί από εργαζόμενο το οτιδήποτε εις βάρος του, οπότε είναι θέμα ρεπορτάζ.
Στην συγκεκριμένη όπως περίπτωση, το θέμα δεν αφορά μόνο σε συνδιαλλαγή ιδιωτών, αλλά σε δυσφήμιση μιας ολόκληρης περιοχής. Να θυμίσουμε ότι, ο διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κω Βασίλης Μπεσίρης, έχει ήδη καταγγείλει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ««αρπαγή ασθενών μέσα από το νοσοκομείο»!!!!! και η παιδίατρος και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Κω Ξανθίππη Σημαντήρη έχει κάνει λόγο για αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος και πλαστογραφία.
Εάν κάτι παρόμοιο είχε συμβεί σε ένα άλλο κράτος θα είχε χαρακτηριστεί κακούργημα με ότι, αυτό συνεπάγεται.
Να σημειώσουμε ότι, όπως μας ενημέρωσε ο νομικός σύμβουλος του γιατρού, ο Εισαγγελέας είχε διατάξει προκαταρκτική εξέταση.
Παραθέτουμε την καταγγελία του γιατρού προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω (αριθμ. πρωτ. 3228, 27-08-13) και προς τον Ιατρικό Σύλλογο Κω.
πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΤΑΘΜΟΣ»
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος