Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 10:49:43

Αποστολέας Θέμα: Ανεβασμένο σάκχαρο νηστείας και χαμηλή Hba1c. Πώς να το ερμηνεύσω;  (Αναγνώστηκε 10352 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

2 Οκτωβρίου 2014, 22:00:38
Αναγνώστηκε 10352 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Έχω μια κυρία 66 ετών που έρχεται μόνο λίγους μήνες στο Ιατρείο. Ο μπαμπάς της είχε Σ.Δ. ( τύπου 2 υποθέτω). Παίρνει μόνο T. Thyrohormone 0,1 1x1 και T. Lobivon 5 mg 1/2 x 1
   
Στις 10/06/2014 είχε τα παρακάτω αποτελέσματα:

fGlu 127 Kreat 0,75 Kolest 223 Trigl 242 HDL 43 sgpt 17,5 ALP 41 HCT 41,4 MCV 89,6 WBC 6,5 N 46 L 41,7 M 8,6 E 2,9 PLT 174 Urinsticka ua. T4 8,28 (5,1-14,1) TSH 0,97 (0,27 - 4,2) Ferrit 101

Προχθές κοιτάξαμε μόνο σάκχαρο νηστείας και γλυκοζυλιωμένη και είχε fGlu 117 και Hba1c 4,73 (4,8 - 6,1).  Δυσκολεύτηκα να το πιστέψω και της είπα να πάει την επόμενη σε άλλο εργαστήριο για τις ίδιες εξετάσεις.

Το άλλο εργαστήριο της έβγαλε fGlu 120 και Hba1c 5,1

Πώς να το ερμηνεύσω;
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Οκτωβρίου 2014, 22:07:35
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Οι τιμές είναι αποδεκτές ως αποκλίσεις, νομίζω.
Σκέψου και το ενδεχόμενο συχνών υπογλυκαιμιών, περιπτώσεις στις οποίες η γλυκοζιλιωμένη καθίσταται αναξιόπιστη.
Όπως και το ενδεχόμενο να έχει αύξηση γλυκόζης μόνο τις τελευταίες μέρες (λόγω λήψης κάποιας ουσίας ή φαρμάκου), κάτι που ακόμη δεν πρόλαβε να μεταβάλει αισθητά την γλυκοζιλιωμένη
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Οκτωβρίου 2014, 22:36:06 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

2 Οκτωβρίου 2014, 22:08:28
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Μπορούμε να ψάξουμε για παράγοντα που επηρέασε το σάκχαρό της οξέως τις τελευταίες λίγες εβδομάδες (π.χ. φάρμακα που ξέχασε να αναφέρει, χρόνιες λοιμώξεις, Ca παγκρέατος). Τι μεταγευματικά σάκχαρα έχει; ´Εχει άλλα συμπτώματα;
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

2 Οκτωβρίου 2014, 23:08:14
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
H διαφορά στη γλυκοζυλιωμένη ανάμεσα στα δύο εργαστήρια εξηγείται μόνο εάν το ένα πέτυχε την κατώτερη τιμή της απόκλισης και το άλλο την ανώτερη τιμή της απόκλισης κατά τη μέτρηση και η πραγματικότητα είναι κάπου στη μέση.
Η σχέση της με το σάκχαρο είναι επίσης λογική, και μοιάζει χρόνια κατάσταση. Επειδή έχω πρόσφατο το θέμα με τους εξειδικεύμενους στο διαβήτη, θα αφήσω να σου απαντήσουν πρωτα οι εξειδικευμένοι που μας διαβάζουν.
Νομίζω ότι ένα ανάλογο ειχα θέσει χρόνια πριν στο forum....
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Οκτωβρίου 2014, 23:11:37 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

3 Οκτωβρίου 2014, 00:46:05
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Ομολογώ ότι το θέμα που έθεσε ο Αργύρης είναι πολύ ενδιαφέρον. Ας μου επιτραπεί να κάνω μερικές σκέψεις, παρότι δεν έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με το διαβήτη - τουλάχιστο πιο ιδιαίτερη από το μέσο όρο.
Κατ' αρχάς θα ήθελα να δω μία καμπύλη σακχάρου στην ασθενή. Αν ήταν παθολογική, θα σκεφτόμουν επίσης να ζητήσω ινσουλίνη στα 0 και 30 λεπτά - επιπρόσθετα για να υπολογίσω το δείκτη ΗΟΜΑ (δεν έχει τεκμηριωθεί η αξία του, αλλά πιστεύω ότι είναι ένα καλό εργαλείο στην εκτίμηση της αντίστασης στην ινσουλίνη). Ινσουλινοπληθωρικότητα με ταυτόχρονη σχετικά χαμηλή αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να συνοδεύεται από (μεταγευματικές, κυρίως) υπογλυκαιμίες στο αρχικό στάδιο του διαβήτη. Αν πράγματι μιλάμε για διαβήτη, γεγονός που δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη φυσιολογική γλυκοζυλιωμένη, θα ερευνούσα τα αιτία διαβήτη προσφάτου ενάρξεως. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα φαινόμενο ανάλογο του dawn effect μπορεί να παρατηρηθεί σε προδιαβητικά στάδια.
Θα ήταν ευχής έργον να γίνει μία ωραία κουβέντα πάνω στο θέμα.
« Τελευταία τροποποίηση: 3 Οκτωβρίου 2014, 00:51:26 από Denominator »
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

3 Οκτωβρίου 2014, 08:06:39
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

KERASIDISN


Προσωπικά , θα έκανα μια καμπύλη σακχάρου και ανάλλαγα με το αποτέλεσμα θα έπραττα.
Η HbA1c ΔΕΝ είναι διαγνωστικό κριτήριο στην Ελλάδα .

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  (σελ. 3 )

3 Οκτωβρίου 2014, 08:56:03
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Προσωπικά , θα έκανα μια καμπύλη σακχάρου και ανάλλαγα με το αποτέλεσμα θα έπραττα.
Η HbA1c ΔΕΝ είναι διαγνωστικό κριτήριο στην Ελλάδα .

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  (σελ. 3 )

Ναι, καθότι το πρόβλημα με τη γλυκοζυλιωμένη είναι η συγκρισιμότητα (η οποία, από ότι φαίνεται, στη χώρα μας, έχει ακόμη δρόμο). Σε άλλα κράτη, η HbA1c έχει αρχίσει, με κάποιο δισταγμό, να λαμβάνεται υπόψη στη διάγνωση.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

3 Οκτωβρίου 2014, 09:21:44
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η φυσιολογική τιμή γλυκόζης νηστείας εξακολουθεί να είναι το 126.
Άρα ας έχουμε στο μυαλό μας ότι πολύ απλά μπορεί να συζητάμε για νορμογλυκαιμικό άτομο.
Έτσι κι αλλιώς οι φυσιολογικές τιμές αποτελούν ένα στατιστικό μέγεθος.
Νομίζω πως θα έκανα καμπύλη και επανέλεγχο στο εξάμηνο.

3 Οκτωβρίου 2014, 09:45:04
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Xouzouris


Κατ'αρχην, οσον αφορα στην διαγνωση του διαβητη, οπως ειπαν και οι αλλοι συναδελφοι, καμπυλη σακχαρου 0-120' με 75γρ γλυκοζης.

Οσον αφορα στην τιμη της γλυκοζυλιωμενης, εάν αποδεικνυοταν διαβητικη, θα διερευνουσα την πιθανοτητα ψευδως χαμηλων τιμων γλυκοζυλιωμενης κατ'αρχην με ενα πιο προσεκτικο ιστορικο (κυριως φαρμακευτικο) και μια ηλεκτροφορηση αιμοσφαιρινης.

Δες κι Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

3 Οκτωβρίου 2014, 09:58:29
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Συγχωρέστε μου μία τοποθέτηση. Και λέω "συγχωρέστε", διότι δεν είμαι ειδικός ιατρός, γενικότερα, και σίγουρα ούτε εξειδικευμένος στον σακχαρώδη διαβήτη(ΣΔ) ή οπουδήποτε αλλού. Όταν, προ δεκαετίας, ξεκίνησα το ιατρείο μου (ιδιωτικό "άνευ ειδικότητας", για όσους δεν με γνωρίζουν από παλαιότερες ανακοινώσεις στο παρόν φόρουμ) οφείλω να ομολογήσω ότι βρέθηκα σε πρακτικό δίλημμα σχετικά με τη διαγνωστική διαδικασία του ΣΔ. Πολλά συγγράμματα και μελέτες, εμμονές των εργαστηριακών με την γλυκοζυλιωμένη, απαιτήσεις των ασθενών κ.ο.κ.

Αποφάσισα, λοιπόν, να απαντήσω στο ερώτημά μου με τον εξής απλό τρόπο. Πήρα και έκανα σύγκριση τιμών γλυκοζυλιωμένης, σακχάρου νηστείας και καμπύλης σακχάρου (ίδιου ασθενή πάντα) και μελέτησα την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των δοκιμασιών. Ανεξάρτητα από το τι συμπεραίνουν όλα τα άρθρα, σχετικά με την γλυκοζυλιωμένη, αυτό που με ενδιέφερε ήταν το τι γίνεται με τα εργαστήρια της περιοχής μου και μόνο (αφού από αυτά, ως επί το πλείστον, θα λάμβανα απαντήσεις). Ύστερα έλαβα υπόψιν τους παράγοντες που επηρεάζουν την αξιοπιστία της γλυκοζυλιωμένης και είδα ότι ο πιο σημαντικός αρνητικός παράγοντας ήταν το σφάλμα ανάκλησης του ασθενή, ακούσιο ή/και εκούσιο.

Το αποτέλεσμα ήταν (και είναι, μιας και συνεχίζω να συλλέγω-μελετάω που και που δεδομένα της περιοχής μου) χαμηλή αξιοπιστία και εγκυρότητα της γλυκοζυλιωμένης έναντι της καμπύλης σακχάρου. Έτσι συνεχίζω να κάνω τη διάγνωση με οδηγό την καμπύλη. Για να μην παρεξηγηθώ, ΔΕΝ ΓΕΝΙΚΕΥΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ, απλά πιστεύω ότι, ως ιατρός, εκτός από τις γενικές οδηγίες (Quantitative Analysis) πρέπει να λαμβάνω σημαντικά υπόψιν την "υποκειμενική πραγματικότητα" του τόπου που δραστηριοποιούμαι (Qualitative Analysis).

Ευχαριστώ.
Medicus curat,
Deus sanat

3 Οκτωβρίου 2014, 10:13:23
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Xouzouris


Πολυ καλα κανεις και δεν ασχολεισαι με την HbA1c στην διαγνωση του διαβητη. Ειναι πρακτικως αχρηστη στην Ελλαδα λογω ελλειψης πιστοποιημενων κατα NGSP εργαστηριων και προσωπικα δεν την στελνω ΠΟΤΕ και για κανενα λογο σε μη διεγνωσμενους διαβητικους.

3 Οκτωβρίου 2014, 11:03:49
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Και εγω αποφευγω να στελνω γλυκοζυλιωμενη σε τακτικο ελεγχο ειτε για διαγνωση αφου διαγνωστικα στην Ελλαδα ειναι μη αποδεκτη (ακομη).(Εννοειται ομως πως βαση αυτης κινουμαι θεραπευτικα σε ηδη διεγνωσμενο διαβητικο).Η ασθενης ειναι σιγουρα IFG και εχει  μια τιμη ανω των 126 (χρειαζονται 2 για διαγνωση ΣΔ).Επισης θα εξεταζα αν προηγηθηκε 8ωρη νηστεια.Δεδομενου παντως της ΙFG μαλλον θα της εστελνα και μια OGTT.Aν ηταν μονο IFG ή ΙFG+IGT θα συνιστουσα 3 μηνο διαιτα ,απωλεια βαρους και αυξηση σωματικης ασκησης και επανελεγχο σε 3μηνες με νεα γλυκοζη νηστειας και ενδεχομενως καμπύλη.Επίσης μου κανει καπως εντυπωση γιατι ασθενης 66 ετων παιρνει Lobivon (ως αντιυπερτασικη αγωγη-σε αυτη την ηλικια προσωπικα δε μου αρεσει καθολου-ή λογω καποιας ταχυκαρδιας οποτε καλο ειναι να ελεγχθει αφου παιρνει και θυροξινη).Καλο θα ειναι βεβαια αν ειχε και παλαιοτερες εξετασεις ωστε να φανει πχ  αν ειναι IFG εδω και καιρο.
+

3 Οκτωβρίου 2014, 11:41:26
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
γιατι ασθενης 66 ετων παιρνει Lobivon (ως αντιυπερτασικη αγωγη-σε αυτη την ηλικια

Ας μη δαιμονοποιούμε τα πάντα.
Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών αυτών των ηλικιών που και μπορούν και ενδείκνυνται τέτοια φάρμακα.
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

3 Οκτωβρίου 2014, 15:26:17
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
γιατι ασθενης 66 ετων παιρνει Lobivon (ως αντιυπερτασικη αγωγη-σε αυτη την ηλικια

Ας μη δαιμονοποιούμε τα πάντα.
Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών αυτών των ηλικιών που και μπορούν και ενδείκνυνται τέτοια φάρμακα.

Δε δαιμονοποιησα τιποτα.Ουτε ειπα πως αυτη η κατηγορια φαρμακων ειναι μη αποδεκτη.Ομιλουμε για ενα περιστατικο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ,δηλ για ασθενη 66ετων που παιρνει ως μονοθεραπεια-θεωρησα για υπερταση αφου δεν παιρνει κατι αλλο-το συγκεκριμενο σκευασμα (σε δοση μαλιστα μισο δισκιο την ημερα).Προσωπικα και επειδη σε αυτη την ηλικια δεν ειναι η πρωτη μου επιλογη , εξεφρασα μια αποψη με πραγματικα αγνη διαθεση .Αν ειμαι ο μοναδικος εδω μεσα που ειχε αυτη την απορια,οκ,mea culpa.
+

3 Οκτωβρίου 2014, 15:49:04
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

Kyroula


Παράθεση
Αν ειμαι ο μοναδικος εδω μεσα που ειχε αυτη την απορια,οκ,mea culpa.
Δεν είσαι ο μοναδικός.Για κάποιο λόγο συναντώ συχνά ηλικιωμενες γυναίκες που λαμβάνουν β αποκλειστες σαν αντί υπερτασικη  αγωγή.Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν έχει κανένα σύμπτωμα όπως αίσθημα παλμων,στηθάγχη,καρδ. Ανεπάρκειας κτλ και δεν έχει επισκέπτει πότε καρδιολόγο.Από ότι έχω αντιληφθεί κάποια στιγμή ,κάπου,κάποιος της το έδωσε σαν πρώτη αγωγή και συνεχίζει ες αει να το παίρνει.Δυσκολευομαι να πιστέψω ότι είναι τυχαίο γεγονός και συμβαίνει μόνο σε εμένα.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
5 Απαντήσεις
11226 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Σεπτεμβρίου 2018, 22:23:28
από Argirios Argiriou
5 Απαντήσεις
43852 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Ιανουαρίου 2020, 08:26:25
από Denominator
0 Απαντήσεις
8969 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Φεβρουαρίου 2023, 23:41:37
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3270 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Νοεμβρίου 2023, 17:06:23
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
13306 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Φεβρουαρίου 2024, 14:47:38
από Δ. Κουναλάκης