φλαφόν
υπερξεπερνιέται
@anasm, σε ευχαριστώ που υπάρχεις και γράφεις στο φόρουμ.
...
Λιγάκι "tough" το σχόλιό σας.. αλλά, παρόλα αυτά, χαίρομαι που σας έφτιαξα τη διάθεση.. !
1. η ιατρική συνταγή, ως έγγραφο, φέρει μία εντολή-συμβουλή, τα στοιχεία του αποδέκτη της, την ημερομηνία συγγραφής της και την υπογραφή του εντέλλοντος ιατρού (ιατρός ορίζεται ο κάτοχος άδειας ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος, ανεξαρτήτου θέσεως, βαθμού και ειδίκευσης).
2. Δεν υπάρχει και δεν στοιχειοθετείται, νομικά, η έννοια της συνταγοαντιγραφής, παρά μόνο της συνταγογράφησης.
Βάσει των παραπάνω, ο συνταγογράφος είναι ο μοναδικός υπεύθυνος και υπόλογος των εντολών-συμβουλών μίας ιατρικής συνταγής.
Σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ για την καίρια και αναλυτική επισήμανσή σου !
Μήπως μπορείς να γράψεις σε ποιόν ακριβώς νόμο αναφέρεσαι.. ;;
...
Όταν το ΠΔ για τη συνταγογράφηση αναφέρει ότι οι αγροτικοί, και οι ανειδίκευτοι γενικότερα, για χρόνιες αγωγές μπορούν να συνταγογραφούν μόνο μέσω γνωματεύσεων ειδικών τις οποίες αναφέρουν στη συνταγή, δεν νομιμοποιεί ουσιαστικά τη συνταγοαντιγραφή;
...
Νομικά η ισχύς είναι: Σύνταγμα, Νόμος, Προεδρικό Διάταγμα, Υπουργική Απόφαση.
Το ΠΔ 121/2008 αφορά στα τότε ασφαλιστικά ταμεία ΟΠΑΔ, ΙΚΑ κλπ και είναι ένα διευκρινιστικό κανονιστικό προτύπωμα "εσωτερικής" ισχύος των ασφαλιστικών ταμείων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:
"Οι αγροτικοί ιατροί (σ.σ. και οι άνευ ειδικότητας)…
…συνταγογραφούν για χρονίως πάσχοντες ασφαλισμένους, συνταγή για θεραπεία μέχρι ενός (1) μηνός καθώς και «επαναλαμβανόμενη συνταγή» τρίμηνης διάρκειας, μόνο βάσει γνωμάτευσης του ιατρού ειδικότητας."
Το κείμενο πουθενά δεν αναφέρει ότι ο «αγροτικός» ή ο «άνευ ειδικότητας» ή ο «ειδικευόμενος» ιατρός υποχρεούται να το πράξει. Απλά, σε περίπτωση που ο ιατρός θελήσει να συνταγογραφήσει για χρόνια πάθηση σε ασθενή που δεν παρακολουθεί ο ίδιος, τότε δύναται να το κάνει μόνο βάσει γνωμάτευσης. Όχι όμως χωρίς έλεγχο αλλά υποχρεωτικά "βάσει". Το "βάσει", νομικά (και εννοιολογικά), προϋποθέτει απλώς την χρήση μίας "βάσης" επάνω στην οποία θα στηριχτεί η συνταγογράφηση. Είναι στην διακριτική ευχέρεια, του ιατρού που συνταγογραφεί, η εκτίμηση και η ολοκλήρωση της τελικής μορφής της συνταγής.
Ο Νόμος είναι ξεκάθαρος και δεν υπάρχει πουθενά άμεση ή έμμεση κατάργησή του. Υπόλογος και υπεύθυνος είναι ο υπογράφων, εκτός εάν υπάρχει "μεταβίβαση δικαιώματος υπογραφής". Τόσο ως αγροτικός όσο και ως ειδικευόμενος, κάθε φορά που ζήταγα μεταβίβαση δικαιώματος υπογραφής από τους επιμελητές ή και τον διευθυντή η απάντηση ήταν η ίδια: "για τρελούς ψάχνεις; Άσε θα υπογράφει άλλος. Δεν είναι όλοι δικηγόροι". Αυτοί ειρωνεύονταν αλλά εγώ κάλυπτα τα νώτα μου...
Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι,
για δήθεν "εκπαιδευτικούς" λόγους, φορτώνεται ο ειδικευόμενος, μαζί με όλα τα υπόλοιπα "μπάζα", και τη δουλειά αυτή...
Και δεν είναι ό,τι καλύτερο,
να έχεις να βγάλεις το Εξιτήριο, και να πασχίζεις να βρείς κάπως σχετικό ICD-10, και ακόμα χειρότερα κάποιο "κατάλληλο" ΚΕΝ,
και να σου μπλοκάρει και ο υπολογιστής, μπαίνοντας στην πλατφόρμα του e-syntagografisi...
Πάντως, η έστω και προφορική εντολή του Ειδικευμένου, ως προς τη φαρμακευτική αγωγή που συνιστά για τον ασθενή που εξέρχεται,
θα μπορούσε, ίσως, να θεωρηθεί σαν άτυπη γνωμάτευση διάγνωσης και θεραπείας..
Άρα, ο άνευ ειδικότητας (ειδικευόμενος) γιατρός, καλείται και δύναται, να συνταγογραφήσει τη σχετική (άτυπη -προφορική γνωμάτευση) θεραπευτική αγωγή του Επιμελητή του... (?)