26/10/2008
Φάρμακα στα ύψη (Ελευθεροτυπία)
Μπροστά σε χαράτσι βρίσκονται οι έλληνες ασθενείς, καθώς πολύ σύντομα θα κληθούν να πληρώνουν από την τσέπη τους 1.000 φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας, για τα οποία σήμερα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
* Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο Υγείας με ειδική λίστα που επεξεργάζεται θα βαφτίσει «εν μια νυκτί» ως μη συνταγογραφούμενα τα σκευάσματα αυτά, στηριζόμενο σε παράγραφο του νόμου 3457/06 που αφορά τη «Μεταρρύθμιση του Συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης» (με τον οποίο καταργήθηκε η «λίστα» φαρμάκων). Συνέπεια θα είναι οι ασθενείς να μην μπορούν να διεκδικούν χρήματα από τα ταμεία τους.
* Η λίστα περιλαμβάνει σκευάσματα μεγάλης κυκλοφορίας, όπως αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιόξινα, αλοιφές και κολλύρια, τα οποία όμως σήμερα είναι διατιμημένα και πωλούνται με συγκεκριμένη τιμή. Μετά την απόφαση του ΕΟΦ, όμως, οι τιμές αυτών των φαρμάκων θα απελευθερωθούν και το κόστος τους θα ανέβει στα ύψη.
Ενδεικτικές περιπτώσεις φαρμάκων που θα κοπούν είναι το γνωστό σε όλους μας Ντεπόν, τόσο σε δισκία όσο και σε σιρόπι, το Σιμέκο, το Αλουντρόξ και το Μαλόξ για γαστρικές ενοχλήσεις, το Πονστάν και πολλά άλλα.
Υπερδιπλάσιες τιμές
Η ευρωπαϊκή εμπειρία, άλλωστε, έχει δείξει πως οι τιμές των σκευασμάτων που απελευθερώνονται από τον έλεγχο του κράτους τριπλασιάζονται.
* Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί γνωστό κολλύριο, το οποίο μέχρι πριν από περίπου ένα χρόνο που διέθετε κουπόνι και αποζημιωνόταν από τα ταμεία, κόστιζε 1,84 ευρώ. Μετά, όμως, την κατάργησή του από τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα η τιμή του εκτοξεύθηκε στα 4,5 ευρώ.
Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ευρείας κυκλοφορίας σκεύασμα που προορίζεται για την πρόληψη της αφυδάτωσης, το οποίο πωλούνταν πριν έναντι 2,28 ευρώ, ενώ σήμερα που δεν αποζημιώνεται από την κοινωνική ασφάλιση, έφθασε στα 4,50 ευρώ.
* Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν, πάντως, πως με την κίνηση αυτή το υπουργείο Υγείας δεν θα περιορίσει τις φαρμακευτές δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς τα προϊόντα αυτά αποτελούν μόνο το 2% των συνολικών κονδυλίων που ξοδεύονται ετησίως για τα φάρμακα. Εξάλλου, λόγω της χαμηλής τους τιμής οι περισσότεροι ασθενείς τα αγόραζαν ήδη με δικά τους χρήματα και μόνο συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως συνταξιούχοι και άτομα χαμηλού εισοδήματος, αξιοποιούσαν τα ταμεία για να αποζημιωθούν.
«Δωράκι» στις εταιρείες
Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν πως ο περιορισμός των φαρμακευτικών δαπανών μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον έλεγχο της συνταγογράφησης από τους γιατρούς και όχι με την επιβάρυνση των ασφαλισμένων.
* Δεν είναι λίγοι εκείνοι επίσης που θεωρούν πως αποτελεί άλλο ένα «δωράκι» του Δημ. Αβραμόπουλου στις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες επιδίωκαν αύξηση των τιμών. Αλλωστε, η φαρμακευτική αγορά φαίνεται πως καιρό τώρα πίεζε προς αυτήν την κατεύθυνση.
* Από την επόμενη μέρα της απόφασης τα 1.000 σκευάσματα θα περάσουν και στην κατηγορία των διαφημιζόμενων προϊόντων, ενώ εκτιμάται πως θα υπάρξει ακόμη και συνεννόηση κάτω από το τραπέζι μεταξύ των εταιρειών ώστε παρόμοια προϊόντα να πωλούνται περίπου σε ίδιες τιμές.
* Στο μεταξύ τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε αναμονή της εγκυκλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) που θα διευκρινίζει ποια ακριβώς προϊόντα θα είναι αυτά που θα εξαιρούνται πλέον από τη λίστα αυτών που θα οφείλουν να αποζημιώνουν.