Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
14 Νοεμβρίου 2024, 17:54:37

Ψηφοφορία

Συμφωνείτε με την εφαρμογή λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΛΣΦ);

Α. Όχι, δεν επιθυμώ να τεθεί κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση.
Β. Ναι, θεωρώ επωφελή και επιβεβλημένη την εφαρμογή αυστηρής ΛΣΦ.
Γ. Προτιμώ να εφαρμοστεί η ΛΣΦ, αλλά με παραθυράκια (γνωματεύσεις αναντικατάστατου).

Αποστολέας Θέμα: Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας  (Αναγνώστηκε 611127 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

22 Μαΐου 2009, 23:17:52
Απάντηση #300
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Δεν θα ήθελα να να λάβει χαρακτήρα κοκκορομαχίας η συγκεκριμένη συζήτηση, αλλά είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω πως αν αρχίσω να διαφωνώ για τα ποσοστά συμμετοχής με τους Ασφαλισμένους, θα φρακάρει το σύστημα από τους πρώτους 2-3 που θα μπουν στο ιατρείο, οι Πολίτες που θα περιμένουν δεν θα εξυπηρετούνται και θα γίνω άδικα κακός με όλους. Υπό αυτό το πρίσμα, θα επιμείνω να γράφω τα πάντα όλα με 0%. Στο κάτω κάτω, ιατρικό έργο, για το οποίο αποκλειστικά άλλωστε σπουδάσαμε, είναι η διάγνωση, η θεραπεία, η δοσολογία των φαρμάκων, οι αλληλεπιδράσεις και παρενέργειες τους και όχι ο καθορισμός ...του ποσοστού συμμετοχής του Ασφαλισμένου!  
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

22 Μαΐου 2009, 23:42:09
Απάντηση #301
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Να συμπληρώσω:
Θα ήθελα να μου πείτε πότε ο γιατρός από την έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος και μετά ενημερώνεται επίσημα ( με ποιό τρόπο και από ποιό φορέα) για τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του;
Π.χ. για το θέμα που συζητάμε για τα ποσοστά συμμετοχής των διαφόρων παθήσεων.
Ότι μάθαμε οι περισσότεροι το μάθαμε από τους παλαιότερους! Σαν την γνώση που μεταλαμπαδεύει ο γέροντας γκουρού στους μαθητές του!
Επειδή στην περιοχή της Χίου έχουμε αρκετούς ασφαλισμένους στον Οίκο Ναύτου, πόσοι από τους συναδέλφους σε μέρη της Ελλάδος που δεν έχουν ασθενείς ασφαλισμένους σ' αυτό το ταμείο γνωρίζουν ότι τα ποσοστά συμμετοχής που παρατέθηκαν παραπάνω δεν ισχύουν στον Οίκο Ναύτου; Π.χ. στεφανιαία νόσος και δυσλιπιδαιμία δεν "πάνε" με 10%!
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Μαΐου 2009, 23:43:51 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

22 Μαΐου 2009, 23:49:11
Απάντηση #302
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Επί της ουσίας, νομίζω ότι σε Ασθενείς με κακοήθη νόσο, όλα τα φάρμακα θα πρέπει πραγματικά να είναι δωρεάν. Εξαίρεση θα πρέπει να αποτελούν εκείνες οι περιπτώσεις όπου μιλάμε για ίαση, π.χ. μετά την πάροδο 5 ή 7 ή 10 ετών από τη διάγνωση και αντιμετώπιση Ca μαστού, παχέος, προστάτη, σε Ασθενείς ελεύθερους επιπλοκών και συμπτωμάτων σχετικών με την κακοήθη νόσο.

Προσωπικά δεν πιστεύω στην υποκριτική κοινωνική πολιτική, όπως έχει αυτή σήμερα.
Θεωρώ ότι τα φάρμακα –όλα μα όλα, όσα είναι αποδεδειγμένα θεραπευτικά με βάσει τις θέσεις του ΕΟΦ, ο κάθε πολίτης έπρεπε να τα παίρνει με κλιμακούμενο ποσοστό συμμετοχής από 0 % έως και 100 %,
Οι παράμετροι που θα καθόριζαν το ποσοστό, θα έπρεπε να είναι το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα της εν λόγω οικογένειας και ο αριθμός των υπαρχουσών χρονίων νόσων του ατόμου.
Τότε και μόνο τότε θα υπήρχε κοινωνική δικαιοσύνη (με εξαίρεση τα μη δηλούμενα εισοδήματα που και αυτά αν θέλαμε να είμαστε σύγχρονο κράτος, υπάρχουν τρόποι να πάψουν να είναι μη δηλούμενα).

Με τα σημερινά δεδομένα όμως, αν θεωρητικά μιλώντας, γραφτούν όλα τα φ. με 0%, έχετε σκεφθεί την υπέρβαση που θα προκύψει σε κόστος φαρμάκων?

Η πολιτεία λέει «τόσα δίδω για κοινωνική πολιτική στο φάρμακο και για να βγούν τόσα, θα πρέπει οι Χ κατηγορίες να πάνε με 10%, οι Ψ με 25 και οι Ζ με 0%.
Πολιτικά και ηθικά δεν νομιμοποιούμαστε να παραποιούμε αυτές τις επιλογές της πολιτείας.

Δικαιούμαστε όμως να διαφωνούμε και να προτείνουμε άλλες κοινωνικότερες πολιτικές. Αν πείσουμε, κερδίσαμε, αν δεν πείσουμε όμως, δεν νομίζω ότι νομιμοποιούμαστε να υιοθετούμε το προσφιλές αξίωμα πολιτικού κόμματος περί «ανυπακοής».

Όσο για το μπλοκάρισμα στο ιατρείο από τους επιμένοντες πρώτους επισκέπτες, αγαπητέ Διακομιστή, έχεις δίκαιο. Αυτό όμως θα κρατήσει ένα διάστημα. Η σθεναρή εισαγωγή νέων δεδομένων, προκαλεί οργίλες αντιδράσεις. Είναι νομοτελειακό. Αν αρχίσεις τα «ξέρεις, ίσως, αλλά, …» έχασες το παιχνίδι. Αν επιμείνεις αδιαπραγμάτευτα, αρχικά θα γίνει ένα μπάχαλο, αλλά σε διάστημα που ποικίλει, θα γίνει καθεστώς. Το κακό είναι ότι συνήθως ο επόμενος ή ο διπλανός συνάδελφος θα ξαναχαλαρώσει και ο μεθεπόμενος άντε πάλι να ξεκινάει από την αρχή.
Άσε που τέτοιες παλινωδίες δίδουν το αίσθημα στον πολίτη ότι δεν έχει να κάνει με νόμους, αλλά με την δική σου λόξα. Και εναντιώνεται κάθε φορά και ακόμη περισσότερο.

Γι’ αυτό, αυτό το πρόβλημα θα λυθεί, αλλά όταν θα πάρουν φωτιά τα μπατζάκια του κάθε γιατροί που θα παρεκκλίνει. Όταν δηλαδή θα εφαρμοστεί καθολικά η μηχανογράφηση.

Ως τότε αυτοσχεδιάζουμε ελεύθερα.

Υ.Γ.
1. Σε όσους κάνω και εγώ υπέρβαση της «κοινωνικής πολιτικής», τους τονίζω ότι για να τους βοηθήσω γράφω «ψέματα» για την νόσο και να μη το πούν ούτε στον παπά. Έτσι τους αποθαρρύνω από το να διατυμπανίζουν «εμένα μου τα γράφει με 0%). Πιστέψτε με δουλεύει.
2. Αδαμάντιε, τα ποσοστά είναι ταίδια για όλα τα Ταμεία
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Μαΐου 2009, 23:51:07 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

22 Μαΐου 2009, 23:51:59
Απάντηση #303
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

τα ποσοστά συμμετοχής που παρατέθηκαν παραπάνω δεν ισχύουν στον Οίκο Ναύτου; Π.χ. στεφανιαία νόσος και δυσλιπιδαιμία δεν "πάνε" με 10%!

Είναι πλέον καιρός να διεκδικήσουμε να πάψει ο ιατρός να παίζει το ρόλο του διοικητικού υπαλλήλου - λογιστή (χωρίς αμοιβή και χωρίς κατάρτιση) των εκάστοτε (ευάριθμων άλλωστε) Ασφαλιστικών Ταμείων που υπάρχουν στην Ελ!

Αλήθεια, Διαμαντή; Άλλο πάλι και τούτο! Και ποιά είναι τα σωστά ποσοστά;  ??? Και άντε, πες, μας τα λες και τα μαθαίνουμε. ΠΩΣ πάω τη Δευτέρα το πρωί να τα εφαρμόσω, ειδικά αν είναι σε βάρος του ασφαλισμένου;
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

23 Μαΐου 2009, 01:06:42
Απάντηση #304
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Να συμπληρώσω:
Θα ήθελα να μου πείτε πότε ο γιατρός από την έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος και μετά ενημερώνεται επίσημα ( με ποιό τρόπο και από ποιό φορέα) για τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του;

Τα ποσοστά συμμετοχής δημοσιεύονται στην εφημερίδα της κυβέρνησης και είναι κοινά για όλα τα ταμεία. Έχω δεκάδες ερωτήσεις για το απο που ενημερώνεσαι για διάφορα πράγματα που δημοσιεύονται στην εφημερίδα της κυβέρνησης και είμαι σίγουρος ότι τα ξέρεις αλλά είναι εκτός θέματος.
Κάθε ιατρός που συνταγογραφεί φάρμακα για ένα ταμείο ενημερώνεται από το ταμείο. Για τα ΚΥ και τα νοσοκομεία τα ταμεία στέλνουν κάθε τόσο εγκυκλίους για τους ιατρούς.

Στόχος μου δεν ήταν να κρίνω το εάν είναι κοινωνικά δίκαιο ή όχι αλλά πιο είναι το νόμιμο. Από εκεί και πέρα μπορούμε να ανοίξουμε απίστευτη συζήτηση για πολλές κοινωνικές αδικίες που σχετίζονται με την δουλειά μας και έχω πολλές.
Το ποσοστό τίθεται βάση της διάγνωσης, διακομιστή και η απόφαση για τη διάγνωση είναι ιατρική πράξη.
Τώρα τα περί "μη εξυπηρέτησης" κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας τα βλέπω με λίγο χιούμορ...
Ας πούμε πχ ότι μερικά αυγουλάκια έχουν όλα το σχήμα του "0%" σε κάθε συνταγή.....
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Μαΐου 2009, 01:08:57 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

23 Μαΐου 2009, 01:13:18
Απάντηση #305
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο το παραπάνω μήνυμα του κ. Μιχάλη.

Έχω εφαρμόσει το "ανένδοτο" σύστημα με επιτυχία (επώδυνη) και στο αγροτικό, οπότε και κλήθηκα σε "απολογία" από το διοικητή γιατί "δεν έγραφα τα φάρμακα", αλλά η πιο πρόσφατη εμπειρία μου ακούει στο όνομα "ραντεβού". Άγνωστη λέξη για τους ασθενείς του μικρού μας νοσοκομείου της μικρής μας πόλης, όπου βασιλεύει η ιατρική του κυλικείου, του διαδρόμου και του ποδαριού. Όπου ήμουν "μονοειδικότητα".
Για ένα σχεδόν χρόνο δόθηκε αληθινή μάχη, με μεγάλες απώλειες μόνο από τη δική μου πλευρά, αφού η πλειοψηφία των "επειγόντων" δεν ήταν καν ασθενείς. Ήταν όμως ψηφοφόροι. Τους πρώτους δε μήνες, η ουρά των "εκτάκτων" ήταν τρομακτική.
Τρία χρόνια μετά, όχι μόνο δεν υπάρχει ουρά, αλλά κανείς δεν κάνει ούτε βήμα προς την πόρτα αν δεν κληθεί από την αδελφή. Ακόμα, οι κάθε λογής κομματαρχίσκοι και επίδοξοι κοινοτάρχες-σύμβουλοι-βουλευτές (!) θεωρούν το "τηλεφώνημα" χάσιμο χρόνου. Και επειδή είναι μικρό το νοσοκομείο και μικρή η πόλη, έχει γίνει κατανοητό στους περισσότερους τι είναι η "νευρολογική εκτίμηση".
Η αλήθεια είναι ότι υπέφερα αλλά ο χρόνος δούλευε για μένα. Καταλαβαίνω ότι ενδεχομένως θα ήταν διαφορετική η στάση μου αν ήμουν επικουρικός (όμηρος) και πολύ περισσότερο αν ήμουν ιδιώτης (επιχειρηματίας). Ίδια πιστεύω πως είναι η λύση για το "ξέπλυμα".

Για την "κοινωνική πολιτική".
Το φάρμακο είναι ένα μέρος. Όσοι είχαν την (επίσης επωδυνη) εμπειρία της Υγειονομικής Επιτροπής καταλαβαίνουν τι εννοώ. Πώς η ημιπάρεση θα βγει παραπληγία. Έλα, μωρέ, ας τον βοηθήσουμε. Είναι ένα πόστο που πρέπει να ξεχάσεις ότι είσαι γιατρός. Εκεί είσαι μόνο υπάλληλος που διαχειρίζεσαι δημόσιο χρήμα. Κάτι σαν τον επίτροπο του Ελεγκτικού. Δεν χωράνε συναισθηματισμοί. Αλλά και όταν γράφουμε γνωματεύσεις και συνταγές πάλι υπαλληλοι είμαστε και θεωρείται ότι οφείλουμε να γνωρίζουμε τη νομοθεσία.

Δυστυχώς πάντα ο γιατρός θα "τ' ακούει". Το παράδειγμα των αντικαταθλιπτικών είναι το πιο χαρακτηριστικό. Για χρόνια τα γράφαμε δωρεάν, κατά παράβαση του νόμου. Μάλιστα, μερικοί γράφανε "μείζων κατάθλιψη" νομίζοντας ότι έτσι είναι λιγότερο παράνομοι. Αν τα έγραφες με 25, γυρνούσε ο ασθενής με τη συνταγή από το φαρμακείο, γεμάτος οργή επειδή είχες κάνει "λάθος". Μετά, όταν η Ελλάδα μπήκε στην τροχιά της αμερικανοποίησης και επομένως τα χάπια της ευτυχίας γίνανε καραμέλες, δεν ξέρω τι έγινε, ποιο/α ταμείο/α άνοιξε το θέμα, και τα φαρμακεία σταμάτησαν να εκτελούν συνταγές με ένδειξη "κατάθλιψη -ματζόρε ή μινόρε- και 0%. Ο ασθενής ερχόταν πάλι θυμωμένος γιατί πάλι ο γιατρός έκανε λάθος, που δεν τον βάφτισε σχιζοφρενή. Αλλά ο ασθενής δεν ήξερε ότι τόσα χρόνια τα έπαιρνε "με μηδέν" γιατί όλοι (φαρμακεία, ελεγκτές, ταμεία) κάνανε τα στραβά μάτια, γιατί αυτοί είναι που διδάσκουν πρώτοι την υποκριτική κοινωνική πολιτική, και τώρα ανοίξανε όλοι τα στραβά τους και πρέπει πάλι να τα κλείσει ο γιατρός.

Βέβαια υπάρχουν και οι "συνάδελφοι". ΙΚΑ: "Θα στο γράψουμε δωρεάν, αλλά πρέπει πρώτα να περάσεις απο το νευρολόγο να σου δώσει συνταγή". Ιδιώτης: "Εγώ δεν μπορώ να γράψω ΟΓΑ [άλλο παραμύθι κι αυτό], θα πας στο νοσοκομείο και να τους πεις να στα γράψουν δωρεάν". Υπάρχουν και οι κουτοπόνηροι: "Ψ" (!!!). Τρέχα βρες, ελεγκτή, ποια είναι η διάγνωση.

Όταν θα γίνει αυτή η μοχανογράφηση πάντως, θα πέσει πολύ κλάμα.

23 Μαΐου 2009, 02:02:53
Απάντηση #306
Αποσυνδεδεμένος

trojy

Επώνυμοι
Κάλλιο να μην μιλήσω για τα ποσοστά του Ca με τα ταμεία.
Ο Ο.Γ.Α Ηρακλείου Κρ. πάντως με έχει ενημερώσει ότι μόνο τα φάρμακα που σχετίζονται με την νόσο χορηγούνται με μηδενική συμμετοχή.
Το ίδιο δεν ισχύει για το ΙΚΑ Ηρακλείου ή για τον ΟΠΑΔ. Στον ΟΠΑΔ βέβαια όπως και στον Ο.Α.Ε.Ε, υπάρχει διχογνωμία.

Πιστεύω ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι όλα στο μηδέν. Από εκεί και πέρα, αν κάποιο ταμείο διεκδικήσει από ιατρό χρήματα, θα κινηθούν οι ιατρικοί σύλλογοι, και στο τέλος ούτε ο ιατρός θα πληρώσει τη νύφη.
Υπάρχουν τόσα παράθυρα ανοικτά, που η συζήτηση για χαραμάδες στο σύστημα είναι περιττή. Κρίνετε κατά περίπτωση.
Ο Ca ασθενής, να μην γίνεται το πλυντήριο της γειτονιάς- χωριού.
Ο Ca ασθενής, που παίρνει ακριβά φάρμακα, δεν θα πληρώσει συμμετοχή (no questions asked), ανεξάρτητα με το τί γράφει ο ιατρός.
Ο Ca ασθενής που έχει οικονομικά προβλήματα, να του συνταγογραφείται μέχρι και το depon.
Είναι γνωστό ότι πολλοί ασθενείς εκμεταλλεύονται το σύστημα. Αυτοί όμως, δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για την καταστρατήγηση της καλύτερα δυνατής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Το "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" είναι μία παράδοξη κατάσταση κατά την οποία οι όμηροι, οι αιχμάλωτοι, οι δέσμιοι κάποιων άλλων, ταυτίζονται και τρέφουν συμπάθεια προς αυτούς που τους αιχμαλώτισαν και από τους οποίους εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωσή τους.

23 Μαΐου 2009, 10:51:54
Απάντηση #307
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

2. Αδαμάντιε, τα ποσοστά είναι ταίδια για όλα τα Ταμεία

Μπορεί να υπάρχουν συνάδελφοι, ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές, που να μην έχουν δει ποτέ τους ασφαλισμένο στον Οίκο Ναύτου ή ελάχιστους. Όπως κι εγώ έχω δει ελάχιστους ή και καθόλου ασφαλισμένους του ΟΣΕ, του ΗΣΑΠ, μεταλλωρύχων κλπ.
Επειδή εργάζομαι σε μια περιοχή που μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι ασφαλισμένο στο Οίκο Ναύτου επιτρέψτε μου να σας επισημάνω ότι ο Οίκος Ναύτου έχει το δικό του μπαϊράκι!
Προσέξτε ότι στα νεοπλάσματα έχει και δική του διατύπωση:
"Χωρίς συμμετοχή:
1) νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών (για όλα τα φάρμακα)"

Παραθέτω:

Ιστοσελίδα Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας

Επερώτηση (3 Απριλίου 2009) βουλευτών για την ανισότητα που υπάρχει στους ασφαλισμένους το ΟΝ στα ποσοστά συμμετοχής

Ερώτηση για τη συμμετοχή των ασφαλισμένων Οίκου Νάυτου στη δαπάνη προμήθειας των φαρμάκων κατέθεσαν οι Διαμάντω Μανωλάκου και Βέρα Νικολαϊδου βουλευτές ΚΚΕ Α’ και Β’ Πειραιά αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα η ερώτηση έχει ως εξής:
«Οι ασφαλισμένοι του Οίκου Ναύτου, ναυτικοί και συνταξιούχοι του ΝΑΤ με τις οικογένειές τους πληρώνουν συμμετοχή στη δαπάνη προμήθειας των φαρμάκων για αντιμετώπιση των νοσημάτων 20% ή 25% έναντι 10% συμμετοχής που πληρώνουν για τα ίδια φάρμακα οι ασφαλισμένοι όλων των άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Πρόκειται για άνιση αντιμετώπιση των ασφαλισμένων του Οίκου Ναύτου έναντι όλων των άλλων εργαζόμενων ασφαλισμένων.
Αν και η θέση του ΚΚΕ είναι να μην υπάρχει καμία συμμετοχή των εργαζομένων στα φάρμακα, ωστόσο υπάρχει πρόταση του Οίκου Ναύτου, που από το 2008 προτείνει τη συμμετοχή των εργαζομένων στο 10% και μάλιστα έχει προβλέψει την ανάλογη δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2008, που θα τον επιβαρύνει.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-   Αν θα άρει την αδικία σε βάρος των ασφαλισμένων του Οίκου Ναύτου και τι μέτρα θα πάρει για να μετατραπεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο 10% για τις δαπάνες;»

Ιστοσελίδα Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς

που στα ποσοστά συμμετοχής επισημαίνει:
"Προσοχή όμως, τα ανωτέρω ΔΕΝ ισχύουν για τον Οίκο Ναύτου, ο οποίος ανήκει στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Για τον Οίκο Ναύτου, ισχύουν όσα αναφέρουμε στις σελ. 48, 49 του ημερολογίου 2007."

Να συμπληρώσω:

Τα ποσοστά συμμετοχής δημοσιεύονται στην εφημερίδα της κυβέρνησης και είναι κοινά για όλα τα ταμεία. Έχω δεκάδες ερωτήσεις για το απο που ενημερώνεσαι για διάφορα πράγματα που δημοσιεύονται στην εφημερίδα της κυβέρνησης και είμαι σίγουρος ότι τα ξέρεις αλλά είναι εκτός θέματος.
Κάθε ιατρός που συνταγογραφεί φάρμακα για ένα ταμείο ενημερώνεται από το ταμείο. Για τα ΚΥ και τα νοσοκομεία τα ταμεία στέλνουν κάθε τόσο εγκυκλίους για τους ιατρούς.

Θέλω να μου πείτε ειλικρινά από προσωπική εμπειρία ποιος συνάδελφος όταν ξεκινούσε το αγροτικό του είχε την οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση είτε από τα ταμεία, είτε από το ιατρικό σύλλογο της περιοχής του για τα ποσοστά συμμετοχής.
Ποιός συνάδελφος που ξεκινάει τώρα το αγροτικό του έχει κάποια αντίστοιχη ενημέρωση; Αυτή τη λίστα με τις παθήσεις που είναι στο 10% και 0% ποιός γιατρός την πήρε επίσημα στα χέρια του όταν ξεκινούσε το αγροτικό του και από ποιόν φορέα; Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιες σπάνιες εξαιρέσεις από κάποιους φιλότιμους ιατρικούς συλλόγους στην επικράτεια. Μόνο αυτό.

Για τα κοινά ποσοστά συμμετοχής και την εξαίρεση του Οίκου Ναύτου απάντησα παραπάνω.

« Τελευταία τροποποίηση: 23 Μαΐου 2009, 11:30:40 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

23 Μαΐου 2009, 13:55:28
Απάντηση #308
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Πάντως για να δούμε ότι το θέμα απασχολεί ένα ευρύ κύκλο διαβάστε και το παρακάτω:

Είναι από την εφημερίδα της Κάβάλας "Νέα Εγνατία" : Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ο ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Ενώ δεν πλήρωναν… θα πληρώνουν!

Της Ματίνας Μπαταλίδου

Αναστάτωση προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Καβάλα όταν συνταξιούχοι, ασφαλισμένοι του Ι.Κ.Α. κλήθηκαν να πληρώσουν συμμετοχή σε φάρμακα τα οποία το προηγούμενο διάστημα προμηθεύονταν εντελώς δωρεάν.
Το θέμα αυτό πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς άνθρωποι της τρίτης ηλικίας εξέφρασαν τα παράπονά τους για διαφορετική αντιμετώπισή τους από γιατρούς, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις συνταγογραφούσαν τα ίδια φάρμακα εντελώς δωρεάν και σε κάποιες άλλες με συμμετοχή τους κατά 10% ή 25%. Κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του παρέμβασης, ο διευθυντής των γιατρών του Ι.Κ.Α. Καβάλας, Χαράλαμπος Χατζημανασής, επεσήμανε ότι δεν εφαρμόζονταν στην πράξη ό,τι ίσχυε εδώ και πολύ καιρό. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν σαφείς διατάξεις (με βάση τις οποίες γίνεται αναλυτική αναφορά σε ποια φάρμακα η συμμετοχή των ασφαλισμένων είναι 0%, σε ποια 10% και σε ποια σκευάσματα 25%). Στις διατάξεις του ίδιου νόμου αναφέρεται ότι τα φάρμακα για συγκεκριμένες παθήσεις είναι εντελώς δωρεάν. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται όλα τα φάρμακα που αφορούν τους καρκινοπαθείς καθώς και αυτά που χορηγούνται για νοσήματα που προκύπτουν ως συνέπεια της συγκεκριμένης ασθένειας. Για να γίνει πιο κατανοητό, ο κ. Χατζημανασής έφερε ως παράδειγμα το ότι ένας καρκινοπαθής μπορεί να προμηθευτεί δωρεάν τα φάρμακα για την συγκεκριμένη πάθηση, όχι όμως και τα υπερτασικά φάρμακα τα οποία έπαιρνε πριν την εμφάνιση του καρκίνου. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να συμμετέχει με ποσοστό 10% ή 25% ανάλογα πάντα με την περίπτωσή του. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν υπήρξε διαπίστωση πως κάποιοι γιατροί προχωρούσαν στην δωρεάν συνταγογράφηση φαρμάκων, στα οποία θα έπρεπε να υπάρχει συμμετοχή από τους ασφαλισμένους, προφανώς ερμηνεύοντας αυθαίρετα το νόμο ή λόγω της σχέσης που αναπτύσσουν με τους ηλικιωμένους. Επειδή όμως επικαιροποιείται το θέμα, μετά τα προβλήματα που εντοπίστηκαν από φαρμακοποιούς , ελεγκτές και Φαρμακευτικές επιτροπές Ασφαλιστικών Οργανισμών , θεωρείται βέβαιο ότι πολλοί συνταξιούχοι θα βρεθούν μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη να πληρώνουν για την αγορά φαρμάκων, για τα οποία κατά το παρελθόν δεν πλήρωναν ούτε στο ελάχιστο.

Ποιες κατηγορίες φαρμάκων είναι δωρεάν
Όπως ανέφερε ο κ. Χατζημανασής οι κατηγορίες των ασθενών στους οποίους παραχωρούνται δωρεάν φάρμακα είναι στους καρκινοπαθείς , δηλαδή τα αντιπλασματικά ,( σ.σ. αντινεοπλασματικά μάλλον θέλει να πει) και τα αντίδοτά τους , καθώς και τα φάρμακα των οποίων η χορήγηση είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των συνεπειών των νεοπλασμάτων. Άλλες κατηγορίες είναι οι διαβητικοί οι οποίοι κάνουν χρήση ινσουλίνης , οι πάσχοντες από ψυχώσεις που κάνουν χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, οι επιληπτικοί για τα αντιεπιληπτικά φάρμακα, οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία για τα φάρμακα αποσιδήρωσης και των επιπλοκών της νόσου , οι αιμορροφιλικοί, οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε συνεχείς αιμοκαθάρσεις , οι έχοντες υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού , οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας , οι παραπληγικοί, οι τετραπληγικοί , καθώς και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση συμπαγών ή ρευστών οργάνων.

Τι λένε οι φαρμακοποιοί
Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί της Καβάλας επισημαίνουν ότι οι ίδιοι από το περασμένο Σεπτέμβριο δεν συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της συνταγογράφησης καθώς η μοναδική τους υποχρέωση είναι να εκτελούν τις συνταγές που υπογράφουν οι γιατροί και δεν έχουν κανενός είδους ανάμιξη στην υπόθεση αυτή. Τον ρόλο αυτό τον επωμίζονται αποκλειστικά και μόνο οι γιατροί οι οποίοι προχωρούν τις διαδικασίες συνταγογράφησης προς τους ασφαλισμένους γνωρίζοντας φυσικά σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει (οι ασφαλισμένοι) να συμμετέχουν και σε ποιες όχι. Απ ό,τι διαφαίνεται πάντως, πρόθεση όλων των εμπλεκομένων είναι το θέμα να μην πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις προκειμένου οι αρμόδιοι να αναλάβουν τη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής.
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Μαΐου 2009, 14:06:30 από Αγωνιστική Παρέμβαση »
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

23 Μαΐου 2009, 18:42:45
Απάντηση #309
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Ανεξάρτητα τι λέει το ταμείο ΝΑΤ, ο ιατρός οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους και συνεπώς δεν θα έχει καμιά ελπίδα το ΝΑΤ εναντίον του ιατρού. Προσωπικά, επειδή και στα Ανώγεια, μια ορεινή περιοχή, υπάρχουν ασθενείς με βιβλιάριο ΝΑΤ, εγώ προσωπικά εφαρμόζω την νομοθεσία και ας πάει να κουρεύεται το ΝΑΤ.

Επίσης, έχω την αίσθηση ότι ο flone μπέρδεψε την κατάθλιψη με την άνοια όσον αφορά το θέμα του 0%....

Προσωπικά, θεωρώ ανήθικο την διακριτική μεταχείριση ασθενών σε αυτό το θέμα με βάση την προσωπική μας εκτίμηση και έχουν δει κάμποσα τα μάτια μου παρά το νεαρό της ηλικίας μου σε ασθενείς "οικονομικά ασθενείς". Εφαρμόζω το ίδιο για όλους, εάν θέλω να βοηθήσω έναν οικονομικά αδύνατο ασθενή,  θα το κάνω από την τσέπη μου και όχι από τον κορβανά του ταμείου. Συγνώμη, με ξένα κόλλυβα δεν θα κάνω τον προστάτη των οικονομικά ασθενούντων.

Υπάρχουν πολλές λύσεις σύννομες και ηθικά αποδεκτές για κάθε περίπτωση. πχ σε ασθενή με Ca κάθε είδους από 5ετίας και πάνω, ζητάω ένα ενημερωτικό από τον ογκολόγο που την παρακολουθεί και μια γνωμάτευση του την οποία και κρατάω που να λέει ξεκάθαρα ότι σήμερα πάσχει από το έκαστο Ca. Δεν αφήνω τον ασθενή να βγάλει το φίδι από την τρύπα, αλλά το ζητώ εγγράφως από τον συνάδελφο, αναφέροντας το λόγο, και σημειώνοντας το στο βιβλιάριο του ασθενή και υπογράφοντας το. Και η ευθύνη τελείωσε για μένα για ένα έτος.
Έχω πάντα φωτοαντίγραφα της ιστοσελίδας του ΙΚΑ και του σχετικού ΦΕΚ και τα δίνω στον ασθενή, ζητώντας του να κάνει ότι εκείνος επιθυμεί επιπλέον. Και ΔΕΝ παζαρεύω.

Όλα τα υπόλοιπα τα ακούω με πολύ σκεπτικισμό και εκτιμώ ότι αυγουλάκια, χορταράκια, κοτοπουλάκια, ντοματούλες και χίλια-δυο άλλα συμπεριλαμβανομένου του ελαστικού ωραρίου δεν αποτελούν λόγο για να παζαρέματα.... γιατί τα έχω δει και αυτά....

23 Μαΐου 2009, 19:28:27
Απάντηση #310
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Επίσης, έχω την αίσθηση ότι ο flone μπέρδεψε την κατάθλιψη με την άνοια όσον αφορά το θέμα του 0%....

Γιατί το λέτε αυτό;
Θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αν υπήρχε περιοχή που να μην γράφανε για χρόνια (ή και ακόμα) τα αντικαταθλιπτικά δωρεάν (κάνοντας λάστιχο τις ψυχώσεις, ώστε να περιλαμβάνουν την κατάθλιψη, κάτι που είναι προφανές λάθος).

Η άνοια είναι άλλη ιστορία.
Μέχρι να συμπεριληφθεί επίσημα στη λίστα του 0% (αν θυμάμαι καλά, έγινε επί Κακλαμάνη), η διάγνωση ήταν "οργανικό ψυχοσύνδρομο", προκειμένου να μπαίνει το μηδέν, κάτι που επίσης είναι λάθος, αφού οι όροι σε καμία περίπτωση δεν είναι ταυτόσημοι. Μάλιστα θυμάμαι, για να συμπληρώσω τα παραπάνω, ότι αυτήν την οδηγία μου είχαν δώσει (προφορικά, βεβαίως) οι ελεγκτές ιατροί του ΟΠΑΔ Θεσ/νίκης (τότε είχα ιατρείο) που είχαν εκνευριστεί κιόλας γιατί έκανα τέτοιες ερωτήσεις. Καταλαβαίνετε γιατί.
Αλλά και όταν μπήκε η άνοια στη λίστα του μηδέν, η διατύπωση πάλι ήταν θολή (αν θυμάμαι καλά "νόσος Alzheimer και άνοια". Δηλαδή και η αγγειακή; Προσωπικά βάζω μηδέν μόνο για τα "αντιανοϊκά" και αντιψυχωτικά στην "Άνοια τύπου Alzheimer".
Και τώρα και παλιά στο ιατρείο, η κατάθλιψη παίρνει 25%. Αν υπάρχει "αναπομπή" από φαρμακείο ή "παραπομπή" από ΙΚΑ, Παθολόγο κλπ, τότε κι εγώ παραπέμπω σε Ψυχίατρο, μια που δεν έχω την εκπαίδευση να αντιμετωπίζω την... "Ψυχωτική κατάθλιψη".
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Μαΐου 2009, 19:32:03 από flone »

23 Μαΐου 2009, 19:45:14
Απάντηση #311
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Ανεξάρτητα τι λέει το ταμείο ΝΑΤ, ο ιατρός οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους και συνεπώς δεν θα έχει καμιά ελπίδα το ΝΑΤ εναντίον του ιατρού. Προσωπικά, επειδή και στα Ανώγεια, μια ορεινή περιοχή, υπάρχουν ασθενείς με βιβλιάριο ΝΑΤ, εγώ προσωπικά εφαρμόζω την νομοθεσία και ας πάει να κουρεύεται το ΝΑΤ.

Το "ορεινή περιοχή" δεν πήγαινε στα Ανώγεια. Άλλωστε νησί είναι η Κρήτη. Πόσοι ασφαλισμένοι στον Οίκο Ναύτου να υπάρχουν στα Γρεβενά ή στην Φλώρινα; (flone; ) Θυμάμαι ότι ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη δυσκολευόμουν να βρω φαρμακείο συμβεβλημένο με ΟΝ.
Θα ήθελα να μάθω το νομικό υπόβαθρο που σε οδηγεί μετά βεβαιότητας σε παραπομπή του ΝΑΤ στο κομμωτήριο (ή στο μπαρμπέρικο)!
Όταν παρέθεσα πλήθος αναφορών φαρμακευτικών συλλόγων που αναφέρουν ότι ο Οίκος Ναύτου αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Ας παραθέσω κι από το φαρμακευτικό σύλλογο Κορίνθίας:

" ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΗ

Το Ταμείο του ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΗ δεν ανήκει στην Γεν. Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρά στο Υπ. Εμπ. Ναυτιλίας. Από τις γενικές διατάξεις που ισχύουν για τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, ο οίκος Ναύτη διαφοροποιείται ως προς τα ποσοστά συμμετοχής στις ασθένειες με 0%, με 10% και 25%. Φάρμακα οστεοπόρωσης (πλην καλσιτονίνης), υπερλιπιδαιμία, καρδιοπαθειών, πνευμονοπαθειών, TBC και κύησης, χορηγούνται με κανονική συμμετοχή, δηλ. με ποσοστό συμμετοχής που έχει αποτυπωθεί με σφραγίδα στο εξώφυλλο του βιβλιαρίου. Προσοχή στις συμμετοχές !!

ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Τα ποσοστά συμμετοχής έχουν ως  εξής:

25% οι εν ενεργεία ναυτικοί και το Προσωπικό της Πλοηγικής Υπηρεσίας.

20%-15%-5% Συνταξιούχοι ΝΑΤ.

10% συνταξιούχοι ΝΑΤ δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

Με το ίδιο ποσοστό με τον άμεσα ασφ/νο συμμετέχει και κάθε μέλος της οικογενείας του. Η ένδειξη του ποσοστού συμμετοχής, πρέπει να έχει αποτυπωθεί με σφραγίδα στο εξώφυλλο του Βιβλιαρίου Ασθενείας ή Συνταγών από τις Υπηρεσίες του Ο.Ν.
"

Όταν οι βουλευτές με την επερώτηση που παρέθεσα παραπάνω αναγνωρίζουν την άνιση μεταχείριση που υφίστανται οι ασφαλισμένοι του συγκεκριμένου ταμείου!

Τα Ανώγεια υπάγονται στο νομό Ρεθύμνου. (για να είχαμε την άποψη του Trojy, αλλά εκείνος είναι στο Ηράκλειο. Αλήθεια τι γίνεται με τον ΟΝ στο Ηράκλειο; ) Τελικά απ' ότι έχω καταλάβει και με άλλα σκευάσματα (Daflon, gel Voltaren κλπ) κάθε νομός έχει σ' αυτή τη χώρα τις δικές του ερμηνείες για του νόμους. Όπως λέγαμε και σε άλλες ενότητες, εκεί τα παραπάνω σκευάσματα συνταγογραφούνταν μέχρι πρότινος   (συνταγογραφούνται ακόμη; ) με διάφορες ιατρικές γνωματεύσεις.

« Τελευταία τροποποίηση: 23 Μαΐου 2009, 20:20:41 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

23 Μαΐου 2009, 22:17:08
Απάντηση #312
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Το Ταμείο του ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΗ δεν ανήκει στην Γεν. Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρά στο Υπ. Εμπ. Ναυτιλίας.
Αυτό με βάζει σε υποψίες ότι μπορεί να έχεις τελικά δίκιο αλλά τότε δεν είμαι σίγουρος εάν μπορούμε στο ΕΣΥ να συνταγογραφούμε.
Και αυτό γιατί στο ΕΣΥ όλοι οι κανόνες βγαίνουν από το υπουργείο υγείας και έμμεσα το ΙΚΑ και όσα ταμεία πάνε μαζί...

Και επειδή είχα την απορία δείτε εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Και οι ασφαλισμένοι δέχονται υπηρεσίες από δημόσιες νοσηλευτικές μονάδες που εποπτεύονται από το "υπουργείο κοινωνικών υπηρεσιών" σύμφωνα με ένα προεδρικό διάταγμα του 1981.... Άρα θα τους στέλνουμε στο ΙΚΑ;;;;  :)
Τώρα έχω την απορία πραγματικά, μήπως δεν θα έπρεπε να γράφω το οτιδήποτε σε βιβλιάριο του οίκου ναύτου;

Και επειδή μετά από αυτά ρώτησα και την γυναίκα που τυγχάνει συμβεβλημένη ιδιώτης για τον οίκο ναύτου εισέπραξα το ακόλουθο: "Ο οίκος ναύτου έχει συμβεβλημένους ιατρούς και κλινικές και δικά του νοσοκομεία. Εσύ τι δουλειά έχεις με τον οίκο ναύτου;"

Τι μαθαίνει κανείς με ερεθίσματα από το φόρουμ..... και με αυτά έλυσα και μια ακόμη απορία σου Αδαμάντιε και σε ευχαριστώ γιατί ξεκαθάρισα και εγώ κάποια πράγματα που δεν θα κάνουν κάποιους καθόλου χαρούμενους....
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Μαΐου 2009, 22:19:12 από Δ. Κουναλάκης »

23 Μαΐου 2009, 23:42:39
Απάντηση #313
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Και επειδή μετά από αυτά ρώτησα και την γυναίκα που τυγχάνει συμβεβλημένη ιδιώτης για τον οίκο ναύτου εισέπραξα το ακόλουθο: "Ο οίκος ναύτου έχει συμβεβλημένους ιατρούς και κλινικές και δικά του νοσοκομεία. Εσύ τι δουλειά έχεις με τον οίκο ναύτου;"

Το μόνο νοσοκομείο που έχει δικό του ο Οίκος Ναύτου είναι το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Εμπορικού Ναυτικού ή Νοσηλευτικό Ίδρυμα Εργατών Θαλάσσης  που ρημάζει εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο από το 1974 στα Μελίσσια. (πόσοι άραγε γνωρίζουν την ύπαρξή του; )
"Το νοσοκομείο (τις καλές εποχές διέθετε 350 κλίνες) λειτούργησε μεταξύ 1948 (αρχικά ως σανατόριο για τους ναυτικούς· η φυματίωση και άλλες πνευμονικές παθήσεις θέριζαν τότε) και 1974, οπότε και ουσιαστικά ανέστειλε τη λειτουργία του, εξαιτίας του υψηλού κόστους λειτουργίας και ελλείψει χρημάτων για την ανανέωση του ιατρικού εξοπλισμού του. Έκτοτε, το μεν κτήριο, εκτός από τη φθορά του χρόνου, αντιμετώπισε εκτενείς λεηλασίες και βανδαλισμούς, η δε περιβάλλουσα πευκόφυτη έκταση, με ελλιπή περίφραξη και φύλαξη, αποτέλεσε από χώρο σύναξης και ορμητήριο αγελών αγριόσκυλων μέχρι και …βοσκότοπο αιγοπροβάτων, ενώ το καλοκαίρι υπήρχε και ο κίνδυνος πυρκαϊάς."

Να επεκτείνω την ερώτηση: "Το ΙΚΑ έχει συμβεβλημένους ιατρούς και κλινικές και δικά του νοσοκομεία. Εμείς τι δουλειά έχουμε με το ΙΚΑ;"

Αν οι διαχειριστές κρίνουν ότι ξεφεύγουμε από το θέμα της ενότητας, ας μας "βάλουν" σε νέο θέμα...

24 Μαΐου 2009, 03:29:48
Απάντηση #314
Αποσυνδεδεμένος

trojy

Επώνυμοι

Το "ορεινή περιοχή" δεν πήγαινε στα Ανώγεια. Άλλωστε νησί είναι η Κρήτη. Πόσοι ασφαλισμένοι στον Οίκο Ναύτου να υπάρχουν στα Γρεβενά ή στην Φλώρινα; (flone; ) Θυμάμαι ότι ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη δυσκολευόμουν να βρω φαρμακείο συμβεβλημένο με ΟΝ.
Θα ήθελα να μάθω το νομικό υπόβαθρο που σε οδηγεί μετά βεβαιότητας σε παραπομπή του ΝΑΤ στο κομμωτήριο (ή στο μπαρμπέρικο)!
Όταν παρέθεσα πλήθος αναφορών φαρμακευτικών συλλόγων που αναφέρουν ότι ο Οίκος Ναύτου αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Ας παραθέσω κι από το φαρμακευτικό σύλλογο Κορίνθίας:

" ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΗ

Το Ταμείο του ΟΙΚΟΥ ΝΑΥΤΗ δεν ανήκει στην Γεν. Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρά στο Υπ. Εμπ. Ναυτιλίας. Από τις γενικές διατάξεις που ισχύουν για τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, ο οίκος Ναύτη διαφοροποιείται ως προς τα ποσοστά συμμετοχής στις ασθένειες με 0%, με 10% και 25%. Φάρμακα οστεοπόρωσης (πλην καλσιτονίνης), υπερλιπιδαιμία, καρδιοπαθειών, πνευμονοπαθειών, TBC και κύησης, χορηγούνται με κανονική συμμετοχή, δηλ. με ποσοστό συμμετοχής που έχει αποτυπωθεί με σφραγίδα στο εξώφυλλο του βιβλιαρίου. Προσοχή στις συμμετοχές !!

ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Τα ποσοστά συμμετοχής έχουν ως  εξής:

25% οι εν ενεργεία ναυτικοί και το Προσωπικό της Πλοηγικής Υπηρεσίας.

20%-15%-5% Συνταξιούχοι ΝΑΤ.

10% συνταξιούχοι ΝΑΤ δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

Με το ίδιο ποσοστό με τον άμεσα ασφ/νο συμμετέχει και κάθε μέλος της οικογενείας του. Η ένδειξη του ποσοστού συμμετοχής, πρέπει να έχει αποτυπωθεί με σφραγίδα στο εξώφυλλο του Βιβλιαρίου Ασθενείας ή Συνταγών από τις Υπηρεσίες του Ο.Ν.
"

Όταν οι βουλευτές με την επερώτηση που παρέθεσα παραπάνω αναγνωρίζουν την άνιση μεταχείριση που υφίστανται οι ασφαλισμένοι του συγκεκριμένου ταμείου!

Τα Ανώγεια υπάγονται στο νομό Ρεθύμνου. (για να είχαμε την άποψη του Trojy, αλλά εκείνος είναι στο Ηράκλειο. Αλήθεια τι γίνεται με τον ΟΝ στο Ηράκλειο; ) Τελικά απ' ότι έχω καταλάβει και με άλλα σκευάσματα (Daflon, gel Voltaren κλπ) κάθε νομός έχει σ' αυτή τη χώρα τις δικές του ερμηνείες για του νόμους. Όπως λέγαμε και σε άλλες ενότητες, εκεί τα παραπάνω σκευάσματα συνταγογραφούνταν μέχρι πρότινος   (συνταγογραφούνται ακόμη; ) με διάφορες ιατρικές γνωματεύσεις.
Η πληροφόρηση που έχω από το ΙΚΑ Ηρακλείου, είναι ότι ο Οίκος Ναύτη, είναι θέμα χρόνου να υπαχθεί στο ΙΚΑ. Θα ισχύσει συνεπώς ό,τι ισχύει και για το ΙΚΑ. Η μεταβίβαση αυτή θα γινόταν από τον Οκτώβριο του 2008.
Στο φαρμακείο μου εκτελώ τις συνταγές του ΟΝ με συμμετοχή 20%, αν δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση των ασφαλισμένων κατά περίσταση, εμμένω στην προσέγγιση μου, με γνώμονα το "patient's welfare". Για να γίνω πιο καταννοητός φέρω το παρακάτω παράδειγμα:
- Γυναίκα 61 χρονών με διαβήτη και Ca γεννητικών οργάνων, δεν παίρνει το Glucophage της για να κάνει οικονομία.
- Προσωπικά κάθε μήνα, ""κάνω το ίδιο λάθος"" και εκτελώ τη συνταγή της στο 0% συμμετοχή. Το βλέπω ""συμπτωματικά"" αφού έχει φύγει από το φαρμακείο μου. Όταν περνάω τη συνταγή της για το ταμείο, το ποσοστό συμμετοχής της για το glucophage, διορθώνεται στο 25%. 
Συμπληρωματικά σας αναφέρω ότι οποιαδήποτε έκπτωση από τον φαρμακοποιό στα φάρμακα (ό,τι έχει κουπόνι) είναι ανήθικη και απαγορεύεται!
Το "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" είναι μία παράδοξη κατάσταση κατά την οποία οι όμηροι, οι αιχμάλωτοι, οι δέσμιοι κάποιων άλλων, ταυτίζονται και τρέφουν συμπάθεια προς αυτούς που τους αιχμαλώτισαν και από τους οποίους εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωσή τους.

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
6840 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2013, 23:47:26
από Argirios Argiriou
5 Απαντήσεις
5699 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Οκτωβρίου 2016, 17:09:43
από Αρχίατρος
10 Απαντήσεις
4981 Εμφανίσεις