Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
16 Νοεμβρίου 2024, 00:45:34

Ψηφοφορία

Συμφωνείτε με την εφαρμογή λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΛΣΦ);

Α. Όχι, δεν επιθυμώ να τεθεί κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση.
Β. Ναι, θεωρώ επωφελή και επιβεβλημένη την εφαρμογή αυστηρής ΛΣΦ.
Γ. Προτιμώ να εφαρμοστεί η ΛΣΦ, αλλά με παραθυράκια (γνωματεύσεις αναντικατάστατου).

Αποστολέας Θέμα: Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας  (Αναγνώστηκε 611319 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

5 Φεβρουαρίου 2010, 20:53:07
Απάντηση #615
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥΣ από τον καθηγητή του Παντείου Θ.Σακελλαρόπουλου.

1.Η ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Οι φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα το 2008 ανέρχονταν στα 4,5 δις ευρώ, αποτελώντας το 44% περίπου των δαπανών υγείας τους ενώ εκτιμάται ότι ανήλθαν στα 5 δις το 2009. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για το ΙΚΑ οι φαρμακευτικές δαπάνες ανέρχονται για το 2009 σε 2,4 δις ευρώ επί συνόλου δαπανών υγείας που ξεπερνά τα 4 δις ευρώ. Από τα στοιχεία αυτά είναι εμφανές ότι η πολιτική ελέγχου των φαρμακευτικών δαπανών στην Ελλάδα απέτυχε να ελέγξει τον ρυθμό αύξησής τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πολιτική αυτή επικεντρώθηκε κυρίως στο ζήτημα της τιμολόγησης των φαρμάκων και όχι του όγκου της κατανάλωσής τους. Ειδικότερα, τα μέτρα που υιοθετήθηκαν αφορούσαν στον προσδιορισμό χαμηλής τιμής των φαρμάκων και στην εισαγωγή το 1998 της θετικής λίστας. Αυτά τα δύο μέτρα όμως δεν ήταν αποτελεσματικά γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες αντέδρασαν με τακτικές επανασχεδιασμού της συσκευασίας των φαρμάκων, αυξήθηκαν οι παράλληλες εξαγωγές και εισαγωγές, η συνταγογραφία των γιατρών ήταν κατευθυνόμενη και μετατοπίστηκε σε νέα εισαγόμενα φάρμακα με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και δινόταν η δυνατότητα στους γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα εκτός λίστας ως αναντικατάστατων. Στη συνέχεια, η κατάργηση της λίστας και η εισαγωγή το 2006 της τιμής ανάκτησης δεν είχε τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα δεδομένου ότι η δυνατότητα που δίνεται στα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης να ανακτούν από τις φαρμακευτικές εταιρίες ποσοστό επί του κόστους των φαρμάκων που αναλώθηκαν από τους ασφαλισμένους τους δεν έχει εφαρμοστεί. Ο απαρχαιωμένος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη σύγχρονες φαρμακοοικονομικές τεχνικές συνδυάστηκε με την απουσία μέτρων ενίσχυσης της αγοράς των αντίγραφων φαρμάκων, με την παντελή αγνόηση της πλευράς της ζήτησης έτσι όπως αυτή εκφράζεται από την συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών και την αδυναμία ανάπτυξης ελεγκτικών μηχανισμών και κατευθυντήρων οδηγιών.

2.ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

Ενιαία ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα ταμεία συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτών συμβεβλημένων ιατρών. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ελεγχθεί η συνταγογραφική συμπεριφορά του ιατρικού σώματος και η αναγκαιότητα των φαρμάκων που συνταγογραφούν.

Εξέταση της παροχής δυνατότητας στα ασφαλιστικά ταμεία να διαπραγματεύονται τις τιμές των φαρμάκων. Αυτό σε μια πρώτη φάση μπορεί να γίνει με τον συντονισμό της αγοράς φαρμάκων από τα 4 μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ).

Προώθηση της διανομής γενόσημων φαρμάκων και συνταγογράφησης από τους γιατρούς με βάση τη δραστική ουσία και όχι την ονομασία φαρμάκου. Προς την κατεύθυνση αυτή, μεταξύ άλλων προτείνεται η μείωση της τιμής των γενόσημων, η οποία σήμερα ορίζεται στο 80% της τιμής των πρωτότυπων φαρμάκων. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά στη μείωση των εισαγωγών και στην ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Επανεξέταση της αποζημίωσης και του ποσοστού κέρδους των φαρμακεμπόρων και των φαρμακοποιών. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση των κινήτρων πώλησης ακριβών φαρμάκων.

Επανεξέταση των προτύπων συσκευασίας των φαρμάκων. Αυτό θα συνέβαλλε στην αποφυγή σπατάλης στην κατανάλωση.

Επανεξέταση της εισαγωγής θετικής ή αρνητικής λίστας φαρμάκων που να ισχύει για όλα τα ταμεία, με περιορισμό των δυνατοτήτων παράκαμψής της. Η τακτική του «αναντικατάστατου» φαρμάκου που ίσχυε διευκόλυνε την παράκαμψη της λίστας από τους γιατρούς.

Εφαρμογή μέτρων περιορισμού της εξάρτησης των γιατρών από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες και ενημέρωση των πολιτών, προκειμένου να περιοριστεί η μη αναγκαία συνταγογράφηση αντιβιοτικών. Αυτό προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο του «ιατρικού εκπαιδευτικού τουρισμού» και την υποκατάστασή του από μια δημόσια πολιτική κινήτρων που να ενδυναμώνει τις δυνατότητες συνεχούς ενημέρωσης του ιατρικού σώματος με τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις της ειδικότητάς τους.

Προκειμένου να εγκριθεί η κυκλοφορία ενός φαρμάκου να απαιτείται η ύπαρξη φαρμακοοικονομικής μελέτης κόστους-οφέλους σε συνδυασμό με την προστιθέμενη κλινική αξία του νέου φαρμάκου. Η αξία αυτή μπορεί να συνδεθεί με την τιμολόγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Σύνταξη για κάθε θεραπευτική κατηγορία, με τη συνεργασία του ιατρικού συλλόγου, πρωτοκόλλων συνταγογράφησης σε συνδυασμό με την υιοθέτηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών. Το μέτρο αυτό μπορεί να συνδυαστεί με την ακόλουθη πολιτική: η συνέχιση της ασφαλιστικής αποζημίωσης ενός φαρμάκου για κάθε συγκεκριμένο ασθενή να σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου για τον ασθενή αυτό.

Η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων καθώς και η αποζημίωση των θεραπειών να είναι ενιαία για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μηχανογράφηση των ασφαλιστικών ταμείων και των φαρμακείων των νοσοκομείων με κοινό σύστημα για διασταύρωση στοιχείων.

Επανεξέταση του συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων έτσι ώστε να αποφευχθούν οι παρενέργειες του υφιστάμενου τρόπου και στάθμιση των τιμών των φαρμάκων με βάση το ΑΕΠ έτσι ώστε να αντανακλάται η πραγματική αγοραστική δύναμη των πολιτών.
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

6 Φεβρουαρίου 2010, 09:36:38
Απάντηση #616
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥΣ από τον καθηγητή του Παντείου Θ.Σακελλαρόπουλου.

2.ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

Ενιαία ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα ταμεία συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτών συμβεβλημένων ιατρών. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ελεγχθεί η συνταγογραφική συμπεριφορά του ιατρικού σώματος και η αναγκαιότητα των φαρμάκων που συνταγογραφούν.

Εξέταση της παροχής δυνατότητας στα ασφαλιστικά ταμεία να διαπραγματεύονται τις τιμές των φαρμάκων. Αυτό σε μια πρώτη φάση μπορεί να γίνει με τον συντονισμό της αγοράς φαρμάκων από τα 4 μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ).

Προώθηση της διανομής γενόσημων φαρμάκων και συνταγογράφησης από τους γιατρούς με βάση τη δραστική ουσία και όχι την ονομασία φαρμάκου. Προς την κατεύθυνση αυτή, μεταξύ άλλων προτείνεται η μείωση της τιμής των γενόσημων, η οποία σήμερα ορίζεται στο 80% της τιμής των πρωτότυπων φαρμάκων. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά στη μείωση των εισαγωγών και στην ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Επανεξέταση της αποζημίωσης και του ποσοστού κέρδους των φαρμακεμπόρων και των φαρμακοποιών. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση των κινήτρων πώλησης ακριβών φαρμάκων.

Επανεξέταση των προτύπων συσκευασίας των φαρμάκων. Αυτό θα συνέβαλλε στην αποφυγή σπατάλης στην κατανάλωση.

Επανεξέταση της εισαγωγής θετικής ή αρνητικής λίστας φαρμάκων που να ισχύει για όλα τα ταμεία, με περιορισμό των δυνατοτήτων παράκαμψής της. Η τακτική του «αναντικατάστατου» φαρμάκου που ίσχυε διευκόλυνε την παράκαμψη της λίστας από τους γιατρούς.

Εφαρμογή μέτρων περιορισμού της εξάρτησης των γιατρών από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες και ενημέρωση των πολιτών, προκειμένου να περιοριστεί η μη αναγκαία συνταγογράφηση αντιβιοτικών. Αυτό προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο του «ιατρικού εκπαιδευτικού τουρισμού» και την υποκατάστασή του από μια δημόσια πολιτική κινήτρων που να ενδυναμώνει τις δυνατότητες συνεχούς ενημέρωσης του ιατρικού σώματος με τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις της ειδικότητάς τους.

Προκειμένου να εγκριθεί η κυκλοφορία ενός φαρμάκου να απαιτείται η ύπαρξη φαρμακοοικονομικής μελέτης κόστους-οφέλους σε συνδυασμό με την προστιθέμενη κλινική αξία του νέου φαρμάκου. Η αξία αυτή μπορεί να συνδεθεί με την τιμολόγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Σύνταξη για κάθε θεραπευτική κατηγορία, με τη συνεργασία του ιατρικού συλλόγου, πρωτοκόλλων συνταγογράφησης σε συνδυασμό με την υιοθέτηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών. Το μέτρο αυτό μπορεί να συνδυαστεί με την ακόλουθη πολιτική: η συνέχιση της ασφαλιστικής αποζημίωσης ενός φαρμάκου για κάθε συγκεκριμένο ασθενή να σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου για τον ασθενή αυτό.

Η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων καθώς και η αποζημίωση των θεραπειών να είναι ενιαία για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μηχανογράφηση των ασφαλιστικών ταμείων και των φαρμακείων των νοσοκομείων με κοινό σύστημα για διασταύρωση στοιχείων.

Επανεξέταση του συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων έτσι ώστε να αποφευχθούν οι παρενέργειες του υφιστάμενου τρόπου και στάθμιση των τιμών των φαρμάκων με βάση το ΑΕΠ έτσι ώστε να αντανακλάται η πραγματική αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Οι προτάσεις αυτές είναι ρεαλιστικές και η υλοποίησή τους από μακρού αναγκαία.
Ωστόσο, η εφαρμογή τους προϋποθέτει ένα ισχυρό και κυρίαρχο κράτος.
Όταν το Ελ κράτος είναι χρεωμένο στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες σε τέτοιο βαθμό που οι αντιπρόσωποί τους μπορούν να πιάνουν από το γιακά τον Ελ Υπουργό Οικονομικών, τότε, δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια υλοποίησης τέτοιων προτάσεων.

Ήδη, βρισκόμαστε στις 6 Φεβρουαρίου και δεν έχει υπάρξει:
- ούτε λίστα φαρμάκων (παρά το ότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε στην Ελ Βουλή)
- ούτε ανατιμολόγηση των φαρμάκων

Αντίθετα, το δίπολο αίσχος (υπερσυνταγογράφηση-ακριβοφαρμακία) συνεχίζεται απρόσκοπτα.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

6 Φεβρουαρίου 2010, 10:25:44
Απάντηση #617
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Γίνονται τέτοια πράγματα; Α στο καλό!

6 Φεβρουαρίου 2010, 11:49:25
Απάντηση #618
Αποσυνδεδεμένος

Σπ. Α. Μάρκου

Διακομιστή θες να στήσουμε μια εταιρία..... ;D.
Ψάξε για τρίτο συνέταιρο :P

Η εταιρεία  άργησε  μια μέρα (κατά το" Η αγάπη άργησε μια μέρα") ;D
 Μας πρόλαβαν...
1. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
2.Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σπ. Α. Μάρκου
Διευθυντής / Συντονιστής  Κέντρου Υγείας Ακράτας

Ανοικτή Επιστολή Προς την Υπουργό Υγείας

Αγαπητή Κυρία Υπουργέ,

Σας γράφω αυτή την επιστολή, όχι με την υπηρεσιακή μου ιδιότητα αλλά, ως απλός πολίτης ασκώντας το Συνταγματικό μου Δικαίωμα της Ελευθερίας της Έκφρασης και με αφορμή δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» (31/1/10).
Υπηρετώ στο Κέντρο Υγείας Ακράτας, ως Διευθυντής του ΕΣΥ, από τον Νοέμβριο του 2001. Τα προηγούμενα έξη χρόνια υπηρέτησα ως Δ/ντής σε Κ.Υ. του Ν. Ηλείας. Στο Ε.Σ.Υ. υπηρετώ από το 1985.
Από τις πρώτες μέρες του διορισμού μου στην Ακράτα ήρθα αντιμέτωπος μ’ ένα πρόβλημα την έκταση του οποίου μέχρι τότε δεν είχα αντιληφθεί. Το πρόβλημα της παράνομης συνταγογράφησης. Σχεδόν οι μισοί από τους ασφαλισμένους απαιτούσαν συνταγογράφηση από τους γιατρούς του Κ.Υ. χωρίς να προσέρχονται οι ίδιοι. Κανένας γιατρός, που σέβεται στοιχειωδώς την ιδιότητα του, δεν μπορεί να αποδεχθεί κάτι τέτοιο. Εκτός από παράνομο (ΠΔ 67/2000), είναι ιατρικά αντιδεοντολογικό (ν. 3418/05, α. 1, §3) και πάντοτε, χωρίς καμία εξαίρεση, αποβαίνει σε βάρος της υγείας του ασθενούς.
Πολύ περισσότερο εγώ που ως Προϊστάμενος, Επιστημονικός Υπεύθυνος και Γιατρός  είμαι υποχρεωμένος, ταυτόχρονα, να υπηρετώ το Δημόσιον Συμφέρον, να επιβλέπω την εφαρμογή νόμων, εγκυκλίων, κανονιστικών πράξεων κ.λ.π. και να προασπίζομαι τα συμφέροντα του ασθενούς, ακόμα και όταν αυτός δεν τα αντιλαμβάνεται. Επιπλέον δεν επιτράπηκε η είσοδος, σε εφαρμογή υπουργικής εγκυκλίου του κ. Κρεμαστινού, σε αντιπροσώπους φαρμακευτικών εταιριών ενόσω οι γιατροί εξέταζαν ασθενείς.
Και μόνον αυτά τα στοιχειώδη μέτρα απέφεραν τότε ένα όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία 70.000.000 δραχμών περίπου διότι εκτός των άλλων μέχρι τότε συνταγογραφούνταν φάρμακα και για ασφαλισμένους που δεν είχαν ασφαλιστική ενημερότητα. Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν υπ’ όψιν του Πε.Σ.Υ. Δυτ. Ελλάδος όπου και είναι καταγεγραμμένα.
Αντιλαμβάνεσθε ότι το όφελος των Ταμείων είναι οικονομική ζημία για όσους είχαν λόγους να επικρατεί αυτή η κατάσταση. Η αντίδραση των ζημιωθέντων πήρε οργανωμένη μορφή με, πρωτοστατούσα δυστυχώς την Δημοτική Αρχή Ακράτας (Ελευθεροτυπία 5/10/2002). Σε αυτή την προσπάθεια είχα σύμμαχο την Διοίκηση του Πε.Σ.Υ. και εργαζόμενους του Κ.Υ. και όλες οι οργανωμένες και καθοδηγούμενες αντιδράσεις έπεσαν στο κενό. Το τίμημα όμως για μένα ήταν μεγάλο. Οικονομική αφαίμαξη από δικαστικές προσφυγές, ψυχική φθορά και το σημαντικότερο ηθική απαξίωση αφού παρουσιάστηκα ως ο «απάνθρωπος» γιατρός που είχε απαίτηση να εξετάζει τους ασθενείς του και να επιβάλει το ίδιο και στους υφισταμένους του. Με λίγα λόγια έγινα ένας «Εχθρός του Λαού».
Οι πεποιθήσεις μου, η επιστημονική μου συγκρότηση, ο χαρακτήρας μου και, το σημαντικότερο, η έννοια του καθήκοντος δεν μου επέτρεψαν και δεν έκανα ούτε ένα βήμα πίσω. Αντίθετα, συνεπικουρούμενος από το Πε.Σ.Υ (κ. Ι. Παπαδόπουλος) και τον Διοικητή του Γ.Ν. Αιγίου (κ. Ι. Αγγουράς) κάναμε πολλά βήματα μπροστά. Μεταξύ των άλλων εγκαταστήσαμε ένα δίκτυο Η/Υ και καθιερώσαμε τα ραντεβού για να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι. Δώσαμε λύση σε όλα τα προβλήματα της συνταγογράφησης με εξετάσεις κατ΄ οίκον, συνταγές τρίμηνης διάρκειας και με δικές μου παρεμβάσεις όπου χρειαζόταν.
Όλα αυτά κατέρρευσαν με την πολιτική αλλαγή του 2004. Αν και η τότε κυβέρνηση νομοθέτησε ουσιαστικές μεταβολές στην συνταγογράφηση (ν. 3418/05, ν. 3457/06 και Π.Δ. 121/08) κάποιοι από τους ανθρώπους που επέλεξε για να υλοποιήσει τις νομοθετικές εντολές της, έπρατταν και πράττουν ακριβώς τα αντίθετα. Ο νέος Διοικητής του Γ.Ν. Αιγίου, που επέλεξε η νέα κυβέρνηση, με κάλεσε ευθέως να παραβώ το καθήκον μου και να κάνω τα «στραβά» μάτια στη συνταγογράφηση. Ο δε νέος Πρόεδρος του Πε.Σ.Υ.Π Δυτ. Ελλάδος, στον οποία απευθύνθηκα, με αποκάλεσε «ιδιότροπο» και «χαρτογιακά». Βουλευτής του τότε κυβερνώντος κόμματος έκανε ψευδή καταγγελία σε βάρος μου (αργότερα ανακάλεσε δημοσίως) και η δίωξη μου πήρε πολιτικό χαρακτήρα. Δεν είχα άλλη επιλογή, και με αφορμή υποβάθμιση του Κ.Υ. από το Γ.Ν. Αιγίου, παραιτήθηκα από Προϊστάμενος. Ήταν το καλύτερο που είχα να κάνω διότι δεν επιθυμούσα να υπηρετήσω την διβουλία και υποκρισία των διορισμένων πολιτικών προϊσταμένων μου. Η στάση μου αυτή δεν συγχωρέθηκε. Αντίθετα,  με την επιλογή νέων επιστημονικών υπευθύνων για τα Κ.Υ., αν και είχα την σύμφωνη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Πε.Σ.Υ.Π. ως ο ικανότερος, επελέγησαν δύο άλλοι συνάδελφοι, αντί εμού.
Ήταν τέτοια η σπουδή τους να επιλεγούν, ως επιστημονικά υπεύθυνοι, άτομα τα οποία δεν θα έφερναν καμία αντίρρηση ώστε προέβησαν σε μια σειρά παραβιάσεων τόσο του Κοινού Ποινικού Κώδικα, του Συντάγματος και του Διοικητικού Δικαίου.
Συγκεκριμένα επελέγη ως Διευθυντής συνάδελφος που έπρεπε, κατά Συνταγματική Επιταγή (απόφαση 131/2003 Στ.Ε)  και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (215/2003), να υπηρετεί από το 2003 σε άγονο και προβληματικό Κέντρο Υγείας του Ν. Αχαϊας. Ως Αναπληρωτής Διευθυντής επελέγη Επιμελητής Β του Κ.Υ., χωρίς να έχει οργανική θέση (ν. 2519/97 άρθρο 26 παρ.1) και σε παράλειψη όχι μόνον εμού αλλά και μίας Αναπληρώτριας Διευθύντριας και μίας Επιμελήτριας Α’. (παρ. 2 του άρθρου 24 του Ν. 3172/03).
Ο αυτοσεβασμός μου επέβαλλε να προσβάλλω την απόφαση στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών, όπου και δικαιώθηκα μετά από τρία χρόνια (196/2008 ΔΕφΠατρών).
Αυτά τα τρία χρόνια έβλεπα το οικοδόμημα, που με κόπο είχαμε οικοδομήσει, να καταρρέει. Η παράνομη συνταγογράφηση έφτασε στο αποκορύφωμα της. Οι εντολές για περιττές δαπανηρές εξετάσεις ξεπέρασαν κάθε όριο. Η ασφάλεια των ασθενών από τις περιττές εξετάσεις (μια αξονική ισοδυναμεί με ακτινοβολία 150 απλών ακτινογραφιών) και τα φάρμακα (τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις ασθενών χορηγήθηκε φάρμακο με επικίνδυνες παρενέργειες χωρίς να ληφθούν στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης) τέθηκε σε σοβαρό κίνδυνο. Και όλα αυτά μόνον από ένα μόνον γιατρό και την ανοχή των υπευθύνων. Αναγκάστηκα να ζητήσω απόσπαση σε νησί του Αιγαίου ώστε να μην είμαι αναγκασμένος να παρακολουθώ αυτό τον ξεπεσμό.
Όταν βγήκε η απόφαση του ΔΕφΠατρών που με δικαίωνε οι διάδικοι μου (η 6η Υγειονομική Περιφέρεια και το Γ.Ν. Αιγίου) αρνήθηκαν, πάλι κατά παράβαση του Συντάγματος, να την εφαρμόσουν. Όταν αναγκάστηκαν μετά από έξη μήνες να την εφαρμόσουν, πάλι δεν επέλεξαν εμένα αλλά Επιμελητή Α’ (με το τίτλο του Αναπληρωτή Διευθυντή) ως επιστημονικό υπεύθυνο, δηλαδή υφιστάμενο μου! Νέοι δικαστικοί αγώνες, νέα ψυχική ταλαιπωρία, νέα οικονομική αφαίμαξη. Τότε ο Πρόεδρος του Α’ Τμήματος ΔΕφΠατρών εξέδωσε διαταγή που απαγόρευε τον διορισμό της υφισταμένης μου ως Επιστημονικό Υπευθύνου.
Δεν είχαν πλέον κανένα άλλο νομικό περιθώριο παρά να επιλέξουν εμένα. Εν τω μεταξύ για να κάμψουν το ηθικό μου, με αστείες και ψευδείς κατηγορίες που τις αντικρούει και ένας πρωτοετής της Νομικής και με συμμάχους τους παρανομούντες συναδέλφους μου, μου επέβαλλαν συνολική αργία 50 ημερών!. Για όλα αυτά τα τεκταινόμενα ενημερώθηκε η τότε Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και από τον Γενικό Γραμματέα έλαβα μια επιστολή «όπου κατανοεί τον θυμό μου».
Δεν ήμουν θυμωμένος, όμως Κυρία Υπουργέ, αλλά απογοητευμένος γιατί επί της ουσίας διωκόμουν διότι κανείς δεν ήθελε τους ελέγχους που θα ήμουν υποχρεωμένος να κάνω, όπως και στο παρελθόν.
Μόλις ανέλαβα τα καθήκοντα μου, από τον Νοέμβριο του 2008, άρχισα πάλι τους ελέγχους. Διαπίστωσα, μεταξύ των άλλων, όλα όσα σας περιέγραψα και έγραψε η «Ελευθεροτυπία»  και τα διαβίβασα και υπηρεσιακά και στη Δικαιοσύνη. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι έχουν ήδη ανοιχθεί 4-5 δικογραφίες.
Συμπαράσταση από θεσμοθετημένους (Ιατρικός Σύλλογος, Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών ) φορείς: καμία. Προπηλακισμούς και Συκοφαντίες: αρκετές. (απόφαση 57/2009 Δημοτικού Συμβουλίου Ακράτας). Δεν χρειάζομαι, βέβαια, την υποστήριξη κανενός για να κάνω την δουλειά για την οποία πληρώνομαι και ας μην αμφιβάλλει κανείς ότι θα την κάνω όπως πρέπει.  Η Πολιτεία όμως έχει την υποχρέωση να υποστηρίζει τους Δημόσιους Λειτουργούς όταν κάνουν τη δουλειά τους. Μέχρι στιγμής, ούτε καν πολιτική αγωγή δεν έχει δηλώσει στις ανοικτές δικογραφίες και ας κινδυνεύει με αγωγές για πράξεις και παραλείψεις των οργάνων της.
Δεν περιμένω, και δεν είστε υποχρεωμένη, Κυρία Υπουργέ, να απαντήσετε στην επιστολή μου. Η υπηρεσιακή ενημέρωση που έχετε εκ μέρους μου είναι επαρκής για να αποφασίσετε αναλόγως.
Είστε, όμως υποχρεωμένη να προστατέψετε τη δουλειά μου που την κάνω κατόπιν οδηγιών της Πολιτείας. Ακόμη και σήμερα, με τα μέτρα που έχω λάβει και το δημοσίευμα της «‘Ελευθεροτυπίας»,  έγινα αποδέκτης απειλών σωματικής βίας από τον θιγόμενο.
Δεν φοβάμαι, κυρία Υπουργέ για την σωματική μου ακεραιότητα. Τα έχω αντιμετωπίσει και στο παρελθόν.
Εάν χαθεί όμως και αυτή η μάχη, που δίνουμε όλοι κατά της Διαφθοράς, να είστε βέβαιη όταν δεν θα βρείτε κανένα σύμμαχο σε μελλοντικές μάχες.

Με εκτίμηση

Δρ. Σπ. Α. Μάρκου

« Τελευταία τροποποίηση: 6 Φεβρουαρίου 2010, 19:58:30 από Σπ. Α. Μάρκου »

6 Φεβρουαρίου 2010, 13:05:35
Απάντηση #619
Αποσυνδεδεμένος

Βέρρας Οδυσσέας

Επώνυμοι
Henrik Johan Ibsen : "En folkefiende"

Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ!

6 Φεβρουαρίου 2010, 22:02:36
Απάντηση #620
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει τίποτα και δεν είμαι σίγουρος και εάν οι πρακτικές του κ. Μάρκου είναι σωστές. Του έβαλα το ευχαριστώ μόνο γιατί σέβομαι το γεγονός ότι παλεύει για τις αρχές του.

Το έχω ξαναγράψει και μπορεί να ακούγεται αιρετικό αλλά είναι η πραγματικότητα. Δεν υπάρχει υπάρχει οικογενειακός ιατρός. Υπάρχει οικογενειακός φαρμακοποιός στην Ελλάδα. Συγνώμη, αλλά σε κάθε ασθενή, ο φαρμακοποιός ξέρει καλύτερα τα φάρμακα του ασθενή του. Διαβάζω και τα απολιθώματα του Μοσχιαλου και σιγουρεύομαι ότι καλά πάμε προς το γκρεμό.

Μπορεί να μην μας αρέσει αλλά το ΕΣΥ με βάση τις τυπικές διαδικασίες από την οικονομικίστικο τρόπο σκέψης του London School of Economics αποτελεί μόλις το 48% της παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα (βάση των δαπανών δημοσίων/ιδιωτικών του Έλληνα). Μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο αν βάλουμε και την παρα-οικονομία των χρηματιζόμενων του ΕΣΥ ή των φοροφυγάδων ιδιωτών. Εάν μάλιστα, υπολογίζουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός ιατρών εκτός ΕΣΥ συνταγογραφεί φάρμακα που περνιούνται στο βιβλιάριο μέσα από το πλυντήριο-ΕΣΥ και έχουν δοθεί από ιδιώτες, τότε μπορεί το ΕΣΥ να μην εκπροσωπεί ούτε το 35% των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που όποιος δεν την βλέπει μπορεί να συνεχίσει να ζει στα σύννεφα. Δεν ξέρω συνεπώς, σε ένα σύστημα που ο ασθενής επιλέγει τον μη-ΕΣΥτη γιατρό του αλλά το σύστημα του στερεί την δυνατότητα να γραφούν τα φάρμακα στο βιβλιάριο, και βρίσκεται στο ΚΥ Ακράτας όπου ο συμπαθής κ. Μάρκου εφαρμόζει τους νόμους και τους τύπους και ο ασθενής καταλήγει θύμα του "Δωρεάν" Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σημειώνω πως ότι κάνει ο κ. Μάρκου, προσπαθώ και εγώ για να μην νομίσετε ότι διαφωνούμε.

Υπενθυμίζω ότι σε αντίθεση με την εδραιωμένη άποψη των συνανθρώπων μας, οι ελληνικοί νόμοι και υπουργικές αποφάσεις, δεν επιτρέπουν στο ΕΣΥ την επιλογή ιατρού, ιατρείου, νοσοκομείου ή κλινικής. Δεν έχεις το δικαίωμα να αξιώσεις να σε δει ο ιατρός Χ ή να σε χειρουργήσει ο κ. Ψ. Δεν υπάρχει τρόπος μέτρησης του πόση δουλειά παράγει ο Χ ιατρός, ούτε τι νοσηρότητα ή θνητότητα έχει. Τα κίνητρα συνεπώς που επαγγέλλεται κάθε σύμβουλος υπουργού είναι από ασκήσεις επί χάρτου έως ρουσφέτια και τίποτα περισσότερο.

Είναι συνεχώς αποδείξιμο ότι η αύξηση των ιατρών αυξάνει και τις δαπάνες υγείας. Φυσικά, ούτε λόγος για μείωση των ιατρών που παράγονται σε Ελλάδα και εξωτερικό, εμπόδιο τώρα θα βάλουμε στο κοινωνικό όνειρο του έλληνα; Θα μειώσουμε τους συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΟΠΑΔ για να αυξήσουμε το ξέπλυμα στο ΕΣΥ, εεεε, αυτό είναι Η ΙΔΕΑ!!!

Δεν μπορούμε να στηριχτούμε στην φιλοπατρία του κάθε κ. Μάρκου για να εξετάζεται ο ασθενής πριν του συνταγογραφηθούν τα φάρμακα. Εάν οι κυβερνώντες πιστεύουν κάτι τέτοιο είναι εγκληματικά επικίνδυνοι. Δεν μπορούμε να στηριχθούμε στην φιλοπατρία του ελεγκτή που θα ελέγχει stent, τροφές για γονιδιακά νοσήματα, φάρμακα, απινιδωτές, κλπ που το κόστος των παραστατικών-συνταγών μιας βδομάδας ελέγχου, ισοδυναμεί με τους μισθούς του ελεγκτή για 5 χρόνια. Συγνώμη, αλλά μόνο στο μεσαίωνα είχαν τέτοιες απόψεις. Χρειάζεται μέτρα και σταθμά, χρειάζονται κανόνες, χρειάζονται ριζικές αλλαγές σε μια χώρα που το Σύστημα Υγείας (δημόσιο και ιδιωτικό) μπορεί να είναι και επικίνδυνο για την υγεία του κάθε ασθενή.

Εάν θέλουμε να εξετάζει ο γιατρός τον ασθενή, χρειάζεται οικογενειακός ιατρός που είναι υπεύθυνος για τον ασθενή και μηχανοργάνωση. Και πρέπει να ξεχάσουμε τα ταμπού δημοσίου-ιδιωτικού αλλά να ορίσουμε κανόνες και όρια. Μέχρι τώρα, ουδείς μωρότερος των ιατρών εάν δεν υπήρχαν και οι διδάσκαλοι (συμπεριλαμβανομένων και των του London Schools of Economics). Και λυπάμαι γιατί ανήκω στην κατηγορία των ιατρών.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

7 Φεβρουαρίου 2010, 20:35:59
Απάντηση #621
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Απόψε στο Μεγκα μιλάνε για συνταγολόγιο ανά ασφαλισμένο και μέλος στο ΙΚΑ από τον Απρίλιο.
Επίσης, χρέωση ανά δόση και όχι ανά κουτί σε κάθε ασθενή που νοσηλεύεται.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

8 Φεβρουαρίου 2010, 14:28:25
Απάντηση #622
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Πώς κλέβουν τα ταμεία

* diet_pills_400x400Πάρτι εκατομμυρίων σε βάρος των ασφαλισμένων.
  * 400 εκατ. ευρώ χρωστούν οι φαρμακοβιομηχανίες, καθώς δεν αποδίδουν το 4% του τζίρου, όπως προβλέπει νόμος του 2006.

- Αδυνατεί η πολιτεία να εισπράξει τα ποσά που οφείλουν οι φαρμακοβιομήχανοι στα ασφαλιστικά ταμεία.
- Σε Ινδία και Κίνα παρασκευάζονται φάρμακα που περνούν στην Ευρώπη για την πιστοποίηση αλλά και την… ευρωπαϊκή τιμή-φαρμάκι
- Υποκαθιστούν παλαιά, ασφαλή και αποτελεσματικά, αλλά φθηνά σκευάσματα, με άλλα ακριβότερα έως και 150 φορές!
- Λανσάρουν συσκευασίες των 40 χαπιών, όταν ο ασθενής δεν θα χρειαστεί περισσότερα από δύο ή τρία. Τα υπόλοιπα πετιούνται επειδή λήγουν, όπως πετιούνται και τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την αγορά τους.

Με… χρυσά κουτάλια τρωνε οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες στη χώρα μας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια χρωστάνε ούτε λίγο ούτε πολύ 400 εκατομμύρια ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία “βουλιάζουν” μέρα με την ημέρα.

Με την ανοχή της ίδιας της πολιτείας, ο νόμος Κακλαμάνη του 2006, που προέβλεπε ότι κάθε φαρμακοβιομήχανος θα πληρώνει στο ασφαλιστικό ταμείο το 4% του τζίρου που κάνει το ταμείο σε κάθε φάρμακο, απλώς δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Μάλιστα, επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπ**λου, το 4% μειώθηκε στο 3%, αλλά οι φαρμακοβιομήχανοι δεν το πλήρωσαν ποτέ με το αιτιολογικό ότι δεν γνωρίζουν ακριβώς τι ποσότητες πουλάει κάθε ασφαλιστικό ταμείο. Μάλιστα, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου ακόμη εκκρεμεί η έκδοση απόφασης, ενώ όλο αυτό το διάστημα έχει χαθεί το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 400 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως “τονωτική ένεση” για τα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση περιορίζεται να παρακολουθεί σιωπηλά όσα συμβαίνουν, προσπαθώντας με… περικοπές επιδομάτων να σώσει τα ασφαλιστικά ταμεία.
Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια πόσα βάζουν στις τσέπες τους οι πολυεθνικές μέχρι το φάρμακο να φτάσει στα σημεία πώλησης. Οι γνωρίζοντες παραδέχονται ότι οι πολυεθνικές στέλνουν τα φάρμακά τους για παραγωγή σε Ινδία και Κίνα, όπου το κόστος εργασίας είναι φθηνό.
Συνεπώς, το κόστος παραγωγής των φαρμάκων έχει πέσει, χωρίς αντίστοιχα να πέσει και η τιμή πώλησης. Στη συνέχεια το περνάνε στην Ευρώπη και παίρνουν την ευρωπαϊκή πιστοποίηση. Η κυβέρνηση δηλώνει αδυναμία να ελέγξει την κατάσταση, διότι παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το συγκεκριμένο κύκλωμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά και παραδέχονται την ατολμία τους να οργανώσουν σχέδιο ελέγχου, ομολογώντας ότι “πιστεύουμε ό,τι μας πουν οι φαρμακοβιομήχανοι”. 

Γεμίζουν τις τσέπες με κόλπα
Τα… κόλπα, όμως, που γεμίζουν τις τσέπες των εταιρειών, αλλά αδειάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, φαίνεται ότι δεν έχουν τελειωμό. Ένα απ’ αυτά είναι η υποκατάσταση στη συνταγογράφηση παλαιών, ασφαλών, αποτελεσματικών και φτηνών φαρμάκων με άλλα παρόμοια και κατά πολύ ακριβότερα.
Για παράδειγμα, ένα παλιό φάρμακο για τον διαβήτη κοστίζει 2,41 ευρώ, ενώ το νεότερο με την πιο εξελιγμένη φαρμακευτική ουσία κοστίζει 130,26 ευρώ, ένα αντιυπερτασικό από 2,25 ευρώ κοστίζει πλέον 72,32 ευρώ, ένα παλιό φάρμακο για την πνευμονοπάθεια από 3,33 ευρώ τώρα κοστίζει 58,45 ευρώ κι ένα αντιψυχωσικό από 2,53 ευρώ πληρώνεται 114,37 ευρώ. Αποτέλεσμα είναι ένας ασθενής να στοιχίζει 150 φορές παραπάνω στο κράτος απ’ ό,τι πριν δέκα χρόνια!
Την κατάσταση αυτή συντηρούν τόσο ο ΕΟΦ, ο οποίος δίνει την έγκριση κυκλοφορίας του φαρμάκου, όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο καθορίζει τις τιμές των φαρμάκων με βάση τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη. Ωστόσο οι φαρμακοβιομηχανίες ισχυρίζονται ότι κάποια φάρμακα κυκλοφορούν μόνο σε ακριβές χώρες, όπως Δανία, Ελβετία, Σουηδία κι αφού καθοριστεί η ακριβή τιμή, στη συνέχεια δεν αποκλείεται να αποδειχτεί ότι κυκλοφορούν και σε χώρες χαμηλού ελέγχου, όπως η Βουλγαρία. Το υπουργείο, όμως, δεν ελέγχει πριν καθορίσει την τιμή πώλησης. Πώς δικαιολογείται τόσο μεγάλη διαφορά στις τιμές; Πώς είναι δυνατόν το κράτος να εγκρίνει τόσο μεγάλες διαφορές στην τιμή χωρίς καν να διενεργεί προηγουμένως σχετικό έλεγχο;
“Σε τέτοιες περιπτώσεις, είτε επιλέγουμε το πιο εξελιγμένο φάρμακο με όποια τιμή, αλλά δεν διαμαρτυρόμαστε ότι χρεωνόμαστε πολύ, είτε περιορίζουμε τη διαδικασία χορήγησης νέων φαρμάκων. Θα μπορούσε κάλλιστα η τιμή του παλιού φαρμάκου να αυξηθεί 100%, που σημαίνει ότι από δύο ευρώ θα φτάσει τα πέντε και πάλι θα είναι φθηνό και καλό”, επισημαίνει στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Υπερδιπλασιασμός συσκευασιών

Πολλά χρήματα χάνονται, όμως, από τα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων και με τον υπερδιπλασιασμό των χαπιών ανά συσκευασία. Αποτέλεσμα είναι να υπερδιπλασιάζεται και η τιμή, χωρίς ωστόσο ο ασθενής να χρησιμοποιεί ποτέ όλα τα χαπάκια της συσκευασίας. Σαφώς οι μεγάλες συσκευασίες θα μπορούσαν να εξυπηρετούν διαβητικούς ή υπερτασικούς ασθενείς, οι οποίοι δεν θα χρειάζεται να τρέχουν στο φαρμακείο κάθε βδομάδα. Όταν, όμως, μιλάμε για φάρμακα που χορηγούνται για πόνους… περιόδου ή μέσης, από τα οποία ο πολίτης δεν πρόκειται να πάρει πάνω από τέσσερα χάπια το πολύ, είναι πραγματικά αξιοπερίεργο. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Buscopan plus είναι για κοιλόπονο, πόνους περιόδου και διάρροια. Γιατί οι 20 ταμπλέτες έγιναν 40; Θα χρησιμοποιηθούν τέσσερις και οι υπόλοιπες θα πεταχτούν. Το ίδιο και τα χρήματα, διότι και η τιμή διπλασιάζεται. Το Biofenac είναι για πόνους στη μέση, αλλά μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές. Πόσα θα πάρει κάποιος; Το Brasan είναι για φλεγμονές από ένα οδοντικό απόστημα. Τι θα τις κάνει κάποιος τις 40 ταμπλέτες; Ουσιαστικά πετιούνται χρήματα, ενώ ο τζίρος των φαρμακοβιομηχάνων διπλασιάζεται.

Δύο παράγοντες που αυξάνουν τη φαρμακευτική δαπάνη

1. Υποκατάσταση στη συνταγογράφηση παλαιών, ασφαλών, αποτελεσματικών και φτηνών φαρμάκων με άλλα παρόμοια αλλά κατά πολύ ακριβότερα.

Για παράδειγμα:

Φάρμακα / Παλαιά / Καινούρια

Για σακχαρώδη διαβήτη
Daonil (2,41 ευρώ) / Eucreas (130,26 ευρώ)
Glucophage (2,47 ευρώ) / Actos (60,82 ευρώ)

Αντιυπερτασιακά   
Hygroton (2,25 ευρώ) / Procoralan (72,32 ευρώ)
Modyretic (2,47 ευρώ) / Copalia (45,12 ευρώ)

Για πνευμονοπάθειες   
Brovent (8,90 ευρώ) / Seretide (56,15 ευρώ)
Aerolin (3,33 ευρώ) / Spiriva (58,45 ευρώ)

Αντιψυχωσικά   
Ludiomil (2,53 ευρώ) / Zyprexa (144,37 ευρώ)
Anafranil (3,47 ευρώ) / Invega (144,96 ευρώ)
Aloperidin (1,34 ευρώ)

2. Αλλαγή στη συσκευασία των φαρμάκων με αντικατάσταση μικρότερων συσκευασιών από μεγαλύτερες με αποτέλεσμα να μένει αχρησιμοποίητος μεγάλος αριθμός χαπιών.

Για παράδειγμα:

Φάρμακο / ΠΡΙΝ / ΤΩΡΑ

Brasan / 18 ταμπλέτες στο κουτί: 3,03 ευρώ / 42 ταμπλέτες στο κουτί: 6,22 ευρώ
Buscopan plus / 20 ταμπλέτες στο κουτί: 3,18 ευρώ / 40 ταμπλέτες στο κουτί: 7,56 ευρώ
Biofenac tabl / 20 ταμπλέτες στο κουτί: 5,47 ευρώ / 40 ταμπλέτες στο κουτί: 9,77 ευρώ

* Στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
    * Για κάθε 100 ευρώ που χαλάμε για φάρμακα, τα 62,7 ευρώ πηγαίνουν στους φαρμακοβιομήχανους.
    * Με τα 62,7 ευρώ οι φαρμακοβιομήχανοι απασχολούν το 1/3 των ατόμων που απασχολούν οι φαρμακοποιοί με τα 23,8 ευρώ.
    * Μ’ αυτά τα 62,7 ευρώ, ο συγκεκριμένος κλάδος δεν έχει πρακτικά συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ στην έρευνα (διεθνώς η απόδοσή του είναι ελάχιστα καλύτερη) κι αυτό φαίνεται από το ότι δεν έχει ανακαλυφθεί ποτέ ούτε ένα νέο φάρμακο στην Ελλάδα.
    * Απ’ αυτά τα 62,7 ευρώ, ο κλάδος των φαρμακοβιομηχάνων πληρώνει κατά 15% αναλογικά λιγότερους φόρους κάθε χρόνο σε σύγκριση με τα φαρμακεία.

Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

9 Φεβρουαρίου 2010, 03:45:15
Απάντηση #623
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Οι μίζες σκοτώνουν το ΕΣΥ

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ σύστημα υγείας στενάζει από τα χρέη. Μάλιστα η μη καταγραφή του συνολικού ποσού των χρεών των νοσοκομείων στα εθνικά στατιστικά δεδομέ.να του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους είναι ένα από τα στοιχεία που κατέστησαν τη χώρα μας παγκοσμίως αναξιόπιστη. Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Δύο είναι οι κύριοι λόγοι: αφάνταστη σπατάλη και μηδαμινά έσοδα. Ας επικεντρωθούμε στο πρώτο: τη σπατάλη. Ο έλεγχος υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας διαπίστωσε ότι το 2008 έγιναν πληρωμές εργαστηριακών εξετάσεων ή φαρμάκων από τα Ταμεία για ασθενείς που δεν γνώριζαν τον γιατρό που τα συνταγογράφησε! Η σχετική έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι προκηρύχθηκαν φωτογραφικοί διαγωνισμοί ή έγιναν μεθοδευμένες, απευθείας αναθέσεις αγοράς πανάκριβων βιοτεχνολογικών υλικών.

Ολα τα υλικά (στεντς, βηματοδότες, τεχνητές κεφαλές κτλ.) στη χώρα μας είναι αγρίως υπερτιμολογημένα. Γιατί; Αφενός διότι τα Ταμεία αργούν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους προς τις βιομηχανίες και αφετέρου γιατί οι γιατροί παίρνουν μίζες από τις βιομηχανίες. Οι μίζες κυμαίνονται από 15% ως 30% της αξίας του υλικού. Καταγγελίες για την παράνομη αυτή πρακτική έρχονται βροχηδόν από το εξωτερικό. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας όμως δείχνουν μεγάλη αδράνεια. Ετσι τα αδικήματα κινδυνεύουν να παραγραφούν.

Σε ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» (21.1.2010) αναφέρθηκε ότι η θεραπεία του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής με ενδαγγειακή πρόθεση στοιχίζει σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας μας 50.000-60.000 ευρώ. Ξέρετε πόσο κοστίζει η ίδια επέμβαση σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γερμανίας; Περίπου το ένα τρίτο (18.000-20.000 ευρώ)! Περιττό να πω ότι η νοσηλεία εκεί γίνεται σε άψογες συνθήκες, σε μονόκλινο δωμάτιο! Για τον περιορισμό αυτής της σπατάλης θα έπρεπε η νέα κυβέρνηση άμεσα να εξομοιώσει τις τιμές των υλικών με τις φθηνότερες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στις 22.1.2010 το ΙΚΑ μείωσε περίπου στο μισό το κόστος των βιοτεχνολογικών υλικών των αγγειοπλαστικών επεμβάσεων. Αναρωτιέται κανείς: Γιατί μόνο αυτά; Τι θα γίνει με τα άλλα υπερτιμολογημένα βιοτεχνολογικά υλικά; Θα μιμηθούν την εγκύκλιο του ΙΚΑ και τα άλλα Ταμεία;

Στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος των Ταμείων συμβάλλει αποφασιστικά η συνταγογράφηση ακριβών φαρμάκων, πολλές φορές χωρίς ένδειξη για τη νόσο που χορηγούνται. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Καθημερινά σχεδόν διαρρέουν πληροφορίες ότι θα ξαναεφαρμοστεί η λίστα. Να θυμίσω ότι η λίστα είναι κατάλογος όλων των αποδεδειγμένα αποτελεσματικών και ασφαλών φαρμακευτικών ουσιών. Η αυστηρή τήρησή της αποσκοπεί αφενός στην προστασία της δημόσιας υγείας και αφετέρου στην περιστολή της φαρμακευτικής σπατάλης. Η συντριπτική πλειονότητα των υγειονομικά προηγμένων χωρών έχει θεσπίσει τη λίστα. Να θυμίσω ότι η πρώτη προσπάθεια για τη θέσπιση της λίστας ξεκίνησε από το σημερινό κυβερνών κόμμα το 1996. Παρά τη σημαντική επιστημονική εργασία που έγινε, και τα πρώτα στάδια της εφαρμογής της, η λίστα τελικά δεν ευδοκίμησε. Βλέπετε, θίγονταν συμφέροντα μεγαλόσχημων της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα, όπως άλλωστε αντιδρούν και σήμερα. Αν η κυβέρνηση εννοεί αυτά που λέει, δεν χρειάζεται να κάνει ανακοινώσεις αλλά να ξαναπιάσει το νήμα των μεταρρυθμίσεων εκεί που κόπηκε. Τα ποσά που θα εξοικονομηθούν θα είναι τεράστια. Η εφαρμογή της λίστας δεν είναι η μόνη θεραπεία για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης. Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τόσο για περιπατητικούς όσο και για νοσηλευόμενους ασθενείς, είναι η άλλη αναγκαία συνθήκη για εξοικονόμηση μεγάλων χρηματικών ποσών. Τι είναι το θεραπευτικό πρωτόκολλο; Είναι η διαδοχική εφαρμογή θεραπειών ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου και την απόκριση του ασθενούς στη θεραπεία. Η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων δεν περιορίζει μόνο άσκοπες φαρμακευτικές δαπάνες αλλά αποτελεί σημαντικό εργαλείο συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των γιατρών. Ολες οι υγειονομικά προηγμένες χώρες έχουν θεσπίσει θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Με ελπίδα ακούσαμε από τα χείλη του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών τις εξαγγελίες για τον εξορθολογισμό των ιατρικών δαπανών. Η πορεία όμως των ενεργειών τους, παρά τις προθέσεις, θυμίζει τη λαϊκή ρήση «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει όλη μέρα κοσκινίζει».

Ας μην είμαστε όμως αρνητικοί. Πιθανώς όλα να αρχίσουν να διορθώνονται τους επόμενους μήνες. Ας περιμένουμε!

Ο κ. Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος είναι καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Τμήματος Παθοφυσιολογίας.

10 Φεβρουαρίου 2010, 14:37:47
Απάντηση #624
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ανακοστολόγηση για 6.500 φάρμακα

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοστολόγηση των 6.500 φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά καθώς και τον τρόπο τιμολόγησής τους. Στην αυριανή συνάντηση μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας, Εργασίας και Υγείας, θα ανακοινωθεί ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων αλλά και τα κριτήρια ένταξής τους στην λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων φαίνεται ότι οι υπουργοί έχουν αποφασίσει να υπολογίζεται με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης των 25 και όχι με τις τρεις χαμηλότερες τιμές των χωρών της Ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένης και της Αγγλίας), που έχει προτείνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Υγείας. Στόχος της κυβέρνησης να «ψαλιδίσει» τις φαρμακευτικές δαπάνες, που μόνο πέρυσι ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ (περισσότερα από 5 δισ. αφορούν στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη)! Σε ό,τι αφορά το σύστημα τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων, τα οποία σήμερα κοστολογούνται στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων, θα γίνεται πλέον με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε. Ωστόσο, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μειωθεί το 80% σε επίπεδα γύρω στο 60%, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί το δικαίωμα στις φαρμακοβιομηχανίες να καθορίζουν τιμές χαμηλότερες από αυτό το ποσοστό.

Αντίδραση
Σε εκδήλωση, της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Θ. Κωλέτης, υπογράμμισε πως «τα μέτρα αυτά, εφόσον εφαρμοστούν αποσπασματικά, δεν θα μπορέσουν να ελέγξουν τη δαπάνη, ενώ θα δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων, σηματοδοτώντας την πλήρη εξάρτηση της χώρας από τα εισαγόμενα φάρμακα».

« Τελευταία τροποποίηση: 10 Φεβρουαρίου 2010, 14:54:00 από anastasios theodoridis »

10 Φεβρουαρίου 2010, 16:46:37
Απάντηση #625
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ανακοστολόγηση για 6.500 φάρμακα

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοστολόγηση των 6.500 φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά καθώς και τον τρόπο τιμολόγησής τους. Στην αυριανή συνάντηση μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας, Εργασίας και Υγείας, θα ανακοινωθεί ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων αλλά και τα κριτήρια ένταξής τους στην λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων φαίνεται ότι οι υπουργοί έχουν αποφασίσει να υπολογίζεται με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης των 25 και όχι με τις τρεις χαμηλότερες τιμές των χωρών της Ευρωζώνης (συμπεριλαμβανομένης και της Αγγλίας), που έχει προτείνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Υγείας. Στόχος της κυβέρνησης να «ψαλιδίσει» τις φαρμακευτικές δαπάνες, που μόνο πέρυσι ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ (περισσότερα από 5 δισ. αφορούν στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη)! Σε ό,τι αφορά το σύστημα τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων, τα οποία σήμερα κοστολογούνται στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων, θα γίνεται πλέον με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε. Ωστόσο, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μειωθεί το 80% σε επίπεδα γύρω στο 60%, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί το δικαίωμα στις φαρμακοβιομηχανίες να καθορίζουν τιμές χαμηλότερες από αυτό το ποσοστό.

Έπρεπε ήδη να έχουν τεθεί προ πολλού σε εφαρμογή η λίστα φαρμάκων και η ανατιμολόγηση τους.
Κττμγ, πρόκριμα της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης θα αποτελέσει το εύρος της μείωσης των τιμών των Εξελόν/Έμπιξα/Αρισέπτ/Ρεμινύλ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αφού με τις απίστευτες μέχρι τώρα σπατάλες στο χώρο της υγείας φτάσαμε στο σημερινό σημείο,

Αφού "κάποιοι" παραμονεύουν καθημερινά για να υφαρπάξουν/εκμεταλλευτούν τις συνταγές μας, δηλαδή το προϊόν του μόχθου/πολυετών σπουδών/αγωνίας μας,

Αφού η φωνή μας είναι ανίσχυρη για να επιβάλλουμε τις απόψεις μας,

Ένα μας μένει:

Αποθανέτω η ψυχή μας μετά των αλλοφύλων (ή άλλων φίλων):

Διακόπτουμε τη συνταγογράφηση σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που λαμβάνουν Εξελόν/Έμπιξα/Αρισέπτ/Ρεμινύλ.

Σύμφωνα με το Εθνικό Συνταγολόγιο (ΕΟΦ 2007), σελίδα 262, τα σκευάσματα αυτά έχουν μόνο μία ένδειξη, την "Συμπτωματική θεραπεία της ήπιας έως μέσης βαρύτητας άνοιας της Ν. Alzheimer".

Η διάγνωση της Ν. Αlzheimer τίθεται μόνο post mortem, με βιοψία εγκεφάλου.

Οποιαδήποτε άλλη διάγνωση για τη χορήγηση των προαναφερθέντων φαρμάκων, όπως "άνοια", "οργανικό ψυχοσύνδρομο", "γνωσιακές διαταραχές" ή άλλη, αποτελεί απλά αυτοσχεδιασμό/αυθαιρεσία και συνιστά χορήγηση φαρμάκου εκτός ενδείξεων. Το οποίο σημαίνει ότι ο παραβάτης ιατρός είναι ποινικά και αστικά έκθετος.

Διακόπτουμε επομένως οποιαδήποτε συνταγογραφική δραστηριότητα σχετικά με τα ανωτέρω φάρμακα.

Προωθούμε το παραπάνω μήνυμα σε όσους περισσότερους συναδέλφους μπορούμε.
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Φεβρουαρίου 2010, 11:33:12 από Ο διακομιστής »

11 Φεβρουαρίου 2010, 00:17:59
Απάντηση #626
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Υπόσχονται υγεία και ευεξία, ωστόσο η αλόγιστη κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον οργανισμό

Υστερία είχε πιάσει το πανελλήνιο στις αρχές του 1952, όταν μαθεύτηκε η είδηση ότι το αφέψημα της ρίζας πικραγγουριάς θεραπεύει τον καρκίνο. Παρ΄ ότι η επιστημονική κοινότητα είχε αντιδράσει έντονα, τα θύματα του κομπογιαννιτισμού ήταν πολλά.

Πενήντα δύο χρόνια αργότερα το έργο «ξαναπαίχτηκε». Αυτή τη φορά όμως ήταν «υπερπαραγωγή», καθώς το περίφημο φάρμακο κατά του καρκίνου το οποίο παρασκευάζεται από το δηλητήριο του γαλάζιου σκορπιού έκανε τον γύρο του κόσμου.

Ανάλογες εικόνες ζήσαμε πριν από περίπου τρία χρόνια με τη φραπελιά. Εκατοντάδες κόσμος «μαδούσε» τις ελιές και έπινε έναν πολτό που παρασκεύαζε στο μπλέντερ με τα φύλλα του δέντρου, ελπίζοντας και αυτή τη φορά ότι θα θεραπεύσει τον καρκίνο. Δυστυχώς τα φύλλα της ελιάς δεν κατάφεραν να «εξαφανίσουν» την επάρατη νόσο, οδήγησαν όμως πολλούς από αυτούς που κατανάλωσαν τον «μαγικό» πολτό στο νοσοκομείο με έντονο πόνο στο στομάχι...

Αυτό που διαπιστώνεται με το πέρασμα του χρόνου είναι ότι, δυστυχώς, στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας η ιστορία επαναλαμβάνεται. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν και θα πιαστούν ακόμη και από τα... μαλλιά τους προκειμένου να σωθούν, και πάντα θα υπάρχουν απατεώνες οι οποίοι θα προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τον πόνο. Διότι ο πόνος «πουλάει».

Εκατοντάδες χαπάκια, σιρόπια, σκόνες και άλλα φυτικά προϊόντα πωλούνται στο εμπόριο και «υπόσχονται» καλή ζωή και υγεία. Κανένας όμως εκ των καταναλωτών δεν σκέφτεται ότι τα εν λόγω χαπάκια δεν είναι ιδιαίτερα αθώα και ότι μπορεί να προκαλέσουν χίλια μύρια προβλήματα υγείας σε όσους τα καταναλώνουν αφειδώς.

Αλλά ακόμη και αν τα ίδια δεν προκαλέσουν κάποια βλάβη στον οργανισμό, σε καμία περίπτωση δεν προστατεύουν από προβλήματα υγείας χωρίς να αλλάξουμε τις καθημερινές- κακές- συνήθειες.

«Τα συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται σε κέντρα αδυνατίσματος είναι καταστροφικά για τον οργανισμό. Εχει βρεθεί ότι η κατανάλωσή τους συσχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνων και εγκεφαλικών επεισοδίων» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο καθηγητής στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντ. Καφάτος . Ως παράδειγμα φέρει την καροτίνη, η οποία μπορεί να διατεθεί και σε χάπι.

Υπερκατανάλωση και βλάβες
«Η μεγάλη ποσότητα καροτίνης αυξάνει το οξειδωτικό στρες και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπαθειών και καρκίνου» επισημαίνει. Αναφερόμενος στα αμινοξέα, τονίζει ότι ο άνθρωπος χρειάζεται καθημερινά τη λήψη μικρής ποσότητας πρωτεΐνης (50-60 γραμμάρια την ημέρα για κάποιον που είναι 60 κιλά).

«Ωστόσο», προσθέτει, «όσοι παίρνουν συμπληρώματα διατροφής καταναλώνουν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης από όση χρειάζονται. Η υπερκατανάλωση αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και του παγκρέατος».

Οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό του ανθρώπου η υπερκατανάλωση σιδήρου συγκρίνονται, κατά τον ο κ. Καφάτο, «με τη σκουριά που δημι ουργεί η βροχή στο σίδερο». Οπως σημειώνει, ο σίδηρος είναι ισχυρός οξειδωτικός παράγοντας, ο οποίος - αν χορηγηθεί σε μεγάλες δόσεις χωρίς να χρειάζεται- μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του στομάχου, του εντέρου, του παγκρέατος, ακόμη και του πνεύμονα.

«Η καλύτερη φράση είναι το “παν μέτρον άριστον”. Ολες οι ουσίες οι οποίες θα χορηγηθούν σε μεγάλες ποσότητες είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και τον θάνατο», σημειώνει ο κ. Καφάτος και προσθέτει: «Ακόμη και το νερό αν καταναλωθεί σε τεράστιες ποσότητες- πάνω από 5-6 λίτρα ημερησίως- μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση εξ ύδατος. Αυτό σημαίνει άνοδο της αρτηριακής πίεσης και νεφρική ανεπάρκεια, αφού ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να αποβάλει τα υγρά. Η κατανάλωση ενός-δύο λίτρων νερού την ημέρα είναι η επιθυμητή, εξαρτάται όμως και από τη δραστηριότητα κάθε ατόμου».

Ρωτήστε τον γιατρό σας

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθηγητής κ. Μ. Μαρσέλος, τονίζει ότι οι καταναλωτές, ιδίως εκείνοι οι οποίοι λόγω προβλημάτων υγείας ακολουθούν συγκεκριμένη θεραπεία, πρέπει να ενημερώνουν τον γιατρό τους ότι λαμβάνουν χάπια φυτικής προέλευσης. Ο λόγος είναι ότι τα χάπια αυτά μπορεί να «ακυρώσουν» τη δράση των άλλων φαρμάκων.

Αυτό συνέβη στις ΗΠΑ, όταν ορισμένοι φορείς του ΑΙDS οι οποίοι ακολουθούσαν συγκεκριμένη θεραπεία άρχισαν να λαμβάνουν χάπια του φυτού υπερικό ως αντικαταθλιπτικά.

Το αποτέλεσμα ήταν να καταστήσουν αναποτελεσματικά τα φάρμακα που ελάμβαναν για το ΑΙDS και να εμφανίσουν αρκετά προβλήματα.

Ο κ. Μαρσέλος αναφέρει επίσης τη βιταμίνη Α, η κατανάλωση της οποίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα (ξηροδερμία, ερυθρότητα, ευαισθησία στον ήλιο), αλλά και το β-καροτένιο.

«Υπήρχε η θεωρία ότι το β-καροτένιο προστατεύει από τον καρκίνο του πνεύμονα. Από μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ σε ομάδα καπνιστών διαπιστώθηκε ότι οι καπνιστές οι οποίοι ελάμβαναν αυτή τη βιταμίνη ή έτρωγαν ένα κιλό καρότα την ημέρα εμφάνισανσε μεγαλύτερα ποσοστά καρκίνο του πνεύμονα από τους καπνιστές οι οποίοι δεν έπαιρναν β-καροτένιο. Δεν ξέρουμε γιατί καταγράφηκε αύξηση της εμφάνισης του καρκίνου στην πρώτη ομάδα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η βιταμίνη δεν ήταν αρκετή για να τους προστατεύσει» τονίζει ο κ. Μαρσέλος.

Υπάρχουν πολλοί- συνεχίζει ο καθηγητής - οι οποίοι θεωρούν ότι όλα αυτά τα σκευάσματα τους προστατεύουν από ασθένειες, ακόμη και αν συνεχίσουν να καπνίζουν, να πίνουνκαι να μην τρέφονται σωστά.

«Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Οσοι κάνουν καταχρήσεις και παράλληλα καταναλώνουν αυτά τα σκευάσματα κάνουν κακό στον εαυτό τους, διότι η κατανάλωσή τους και μόνο αυτή δεν αρκεί για να τους προστατεύσει» σημειώνει ο κ. Μαρσέλος και προσθέτει: «Δεν γνωρίζουμε τους κινδύνους από την υπερβολική χρήση όλων αυτών των σκευασμάτων διότι δεν υπάρχουν μακροχρόνιες κλινικές μελέτες».

Διά πάσαν νόσον

«Χάπια διά... πάσαν νόσον κυκλοφορούν στην αγορά, ακόμη και χάπια αγκινάρας» αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ. Λουράντος. Αυτά, σημειώνει, έχουν ζήτηση παρ΄ ότι η υπερβολική ποσότητα μπορεί να βλάψει τον οργανισμό. Για παράδειγμα, συνεχίζει, η υπερβολική δόση της βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ήπαρ και στους νεφρούς. Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, «όλα πρέπει να λαμβάνονται σε σωστές δόσεις και μόνο όταν χρειάζεται».
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Φεβρουαρίου 2010, 00:26:32 από Ο διακομιστής »

11 Φεβρουαρίου 2010, 03:09:58
Απάντηση #627
Αποσυνδεδεμένος

trojy

Επώνυμοι
Όσον αφορά τα φυτικά παραφάρμακα, θα ήθελα να τονίσω τη διαφορά ανάμεσα στα "έγκριση ΕΟΦ- άδεια ΕΟΦ" και "αριθμός γνωστοποίησης στον ΕΟΦ ή αριθ. κοινοποίησης στον ΕΟΦ".
Κάποια είναι αποτελεσματικά, άλλα δεν είναι.

Το "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" είναι μία παράδοξη κατάσταση κατά την οποία οι όμηροι, οι αιχμάλωτοι, οι δέσμιοι κάποιων άλλων, ταυτίζονται και τρέφουν συμπάθεια προς αυτούς που τους αιχμαλώτισαν και από τους οποίους εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωσή τους.

12 Φεβρουαρίου 2010, 16:48:55
Απάντηση #628
Αποσυνδεδεμένος

trojy

Επώνυμοι
Παράθεση
Σε κλείσιμο των Φαρμακείων σ΄όλη τη Χώρα από την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου προσανατολίζονται οι Φαρμακοποιοί. Παράλληλα προγραμματίζουν τη διακοπή συνεργασίας με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1 Μαρτίου 2010.

Την απόφαση αυτή αναμένεται να επικυρώσει η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου που συγκαλείται το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στην Αθήνα με συμμετοχή αντιπροσώπων από όλους τους νομούς της Χώρας καθώς και των Προέδρων όλων των Φαρμακευτικών Συλλόγων.

Οι Φαρμακοποιοί είναι ανάστατοι διότι με την επικείμενη μείωση των τιμών των Φαρμάκων κάθε φαρμακείο θα έχει αυτομάτως απώλειες ύψους 10.000 – 30.000 €. Eπί πλέον δε θα υφίσταται μία μόνιμη καθημερινή μείωση του εισοδήματος του κατά 7% ως συνέπεια της συνολικής μείωσης των ακαθαρίστων εσόδων του.

Παράλληλα οι φαρμακοποιοί είναι ανάστατοι διότι φοβούνται ότι θα κληθούν αυτοί για άλλη μια φορά να

« πληρώσουν το μάρμαρο», της οικονομικής αδυναμίας των ασφαλιστικών ταμείων και όχι οι φαρμακοβιομήχανοι που καταγράφουν υπερκέρδη , που ξεπερνούν αλώβητοι την οικονομική κρίση και δεν ενοχλούνται για να καταβάλλουν ούτε τις οφειλές τους ύψους 400.000.000 €  που χρονολογούνται από το 2006. Επί πλέον η δυσαρέσκεια έχει γίνει οργή στον χώρο των φαρμακοποιών διότι σε 20 νομούς της Χώρας δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία εξοφλήσεων συνταγών του ΟΠΑΔ για φάρμακα που χορηγήθηκαν τον Αύγουστο του 2009, διότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να ελέγξει ή να συνεργαστεί με τις μηχανογραφικές του υπηρεσίες, ενώ η κυβέρνηση δημόσια διακηρύσσει ότι ζούμε στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι τον δρόμο των καθυστερήσεων που άνοιξε ο ΟΠΑΔ, ήδη ακολουθούν και άλλα μικρότερα Ταμεία όπως των Τραπεζών , ΤΥΔΚΥ(Δημοτικών Υπαλλήλων), ΤΣΜΕΔΕ (Μηχανικών ) , υποχρεώνοντας τους φαρμακοποιούς , να καταβάλλουν ανείσπρακτο Φ.Π.Α. και ουσιαστικά να χρηματοδοτούν την Φαρμακευτική Περίθαλψη του Ελληνικού Λαού.

Με τα δεδομένα αυτά αναμένεται να είναι ιδιαίτερα καθοριστικές οι συναντήσεις που θα έχει η Διοίκηση του Π.Φ.Σ. με τους αρμόδιους Υπουργούς τις επόμενες ημέρες.

Εκ του Π.Φ.Σ.
Το "Σύνδρομο της Στοκχόλμης" είναι μία παράδοξη κατάσταση κατά την οποία οι όμηροι, οι αιχμάλωτοι, οι δέσμιοι κάποιων άλλων, ταυτίζονται και τρέφουν συμπάθεια προς αυτούς που τους αιχμαλώτισαν και από τους οποίους εξαρτώνται απόλυτα για την επιβίωσή τους.

12 Φεβρουαρίου 2010, 17:12:16
Απάντηση #629
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Οι Φαρμακοποιοί είναι ανάστατοι διότι με την επικείμενη μείωση των τιμών των Φαρμάκων κάθε φαρμακείο θα έχει αυτομάτως απώλειες ύψους 10.000 – 30.000 €.

Δηλαδή να παραμείνουν στα σημερινά εξωπραγματικά επίπεδα οι τιμές των φαρμάκων μόνο και μόνο για να μην χάσετε εσείς 10.000-30.000 €;

Είστε σοβαροί ή μας κάνετε πλάκα;

Το ξέρετε ότι ένα κουτί Εξελόν tts 9.5mg κοστίζει όσο μια σύνταξη του ΟΓΑ;
Το ξέρετε ότι το κέρδος σας από την πώληση ενός τέτοιου κουτιού, ισοδυναμεί με την αμοιβή ενός/μιας ιατρού ...για 24 ώρες εφημερίας;

Ορίστε κατάσταση:
2802360307038    EXELON TTS 9.5MG/24H 60 SACHETS (30X2)       166,24 €   191,08 €   281,17 €

Kαι έρχεστε και διαμαρτύρεστε με αίτημα:
- να μην μειωθεί η τιμή στα φάρμακα
- να συνεχίσει το Κράτος (=Ασφαλιστικά Ταμεία) να σας πληρώνει κανονικά, σαν να μη συμβαίνει τίποτε

Και επιπλέον ζητάτε από το ίδιο Κράτος να κρατάει τη συντεχνία σας κλειστό επάγγελμα ( λειτούργημα; ), σε βάρος (και πάλι) της Εθνικής Οικονομίας και πληρώνοντας αναρίθμητα πρόστιμα από τα χρήματα των φορολογουμένων, που θέλετε και παράλληλα να τους ξεζουμίζετε στον πάγκο σας!

Το κράξιμο από την κοινή γνώμη για τις διεκδικήσεις σας, θα είναι τεράστιο. 

Πόσα κιλά αναίσθητοι/αφασία μπορείτε να το παίξετε; Εμπρός, ξεπεράστε τον εαυτό σας...

Πόσα κιλά; 

« Τελευταία τροποποίηση: 12 Φεβρουαρίου 2010, 19:36:51 από Ο διακομιστής »

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
6841 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2013, 23:47:26
από Argirios Argiriou
5 Απαντήσεις
5702 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Οκτωβρίου 2016, 17:09:43
από Αρχίατρος
10 Απαντήσεις
4983 Εμφανίσεις