Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Ιανουαρίου 2025, 03:17:12

Ψηφοφορία

Συμφωνείτε με την εφαρμογή λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΛΣΦ);

Α. Όχι, δεν επιθυμώ να τεθεί κανένας περιορισμός στη συνταγογράφηση.
Β. Ναι, θεωρώ επωφελή και επιβεβλημένη την εφαρμογή αυστηρής ΛΣΦ.
Γ. Προτιμώ να εφαρμοστεί η ΛΣΦ, αλλά με παραθυράκια (γνωματεύσεις αναντικατάστατου).

Αποστολέας Θέμα: Απ: Στη χώρα της πολυφαρμακίας  (Αναγνώστηκε 625846 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

13 Ιουλίου 2010, 12:15:13
Απάντηση #855
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
........Σε μια τέτοια βάση βάζω την κίνηση που προτείνω χρησιμοποιώντας τις ανάγκες των ασθενών για πίεση προς τα ταμεία να αποδεχτούν ότι δεν ευθύνεται για όλα αυτός που «γράφει» τα φάρμακα, αλλά αυτός που καθορίζει την θεραπεία.
........

Η πρόταση μου να αποστείλουμε στον ΟΓΑ ερώτημα- επιστολή  να διευκρινιστεί εάν αποδέχεται ή όχι συνταγές που έχουν εκδοθεί από ειδικευμένο Ιατρό Γεν. Ιατρικής κατά γνωμάτευση Ιατρού άλλης ειδικότητας, δεν είχε αποδοχή από τους συναδέλφους στην περιοχή που εργάζομαι. (δεν θέλουν να στοχοποιηθούν).
Ως εκ τούτου πήρα την πρωτοβουλία και απέστειλα προσωπικά ως ελεγκτής ΟΓΑ το ερώτημα στην βάση να μου διευκρινιστεί από τον ΟΓΑ εάν ως ελεγκτής πρέπει να εγκρίνω  και να θεωρώ ως έγκυρες τέτοιες συνταγές.
 Από την απάντηση που θα λάβω ή όχι θα εξαρτηθούν οι επόμενες κινήσεις. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δω πως ερμηνεύει και με βάση ποιων διατάξεων το άρθρο 2 παράγραφος 1ε του Π.Δ 121/2008 ο ΟΓΑ.   
Ζητώ συγγνώμη γιατί νιώθω ότι ενεργώ λίγο αντισυναδελφικά απέναντι στους συναδέλφους Γ.Ι , αλλά πιστεύω ότι κάποια στιγμή αυτή η νοοτροπία του «είσαι Γ.Ι άρα υποχρεούσαι να γράφεις τα φάρμακα του ασθενή αφού έχει γνωμάτευση από Ιατρό ( μιλώ πάντα για νοσήματα εκτός πεδίου Γ.Ι) πρέπει να τελειώσει.
Ας βρουν αυτοί τρόπο και ας λάβουν σοβαρά τις προτάσεις μας για τον τρόπο που θα χορηγούνται τέτοιες θεραπείες και τον Ιατρό που θα χρεώνεται το κόστος αυτών, και όχι όλα να τα επωμίζεται ο Γ.Ι και στην ουσία να είναι το εξιλαστήριο θύμα ή ο «τροχονόμος» της πολυφαρμακίας στην Ελλάδα.

13 Ιουλίου 2010, 14:35:39
Απάντηση #856
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Το ζήτημα στο οποίο αναφέρεται ο κ. Κτιστάκης είναι μεγάλο και το νομικό κενό γύρω από αυτό, επίσης τεράστιο.

Το Π/Δ 121 του 2008 που καθορίζει τις υποχρεώσεις των “Συνταγογράφων” Ιατρών δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας όσες φορές και αν το διαβάσει κανείς: Αποκλειστικός υπεύθυνος για όλα (διάγνωση, θεραπεία, διάρκεια θεραπείας, ποσοστά συμμετοχής, αλληλεπιδράσεις και παρενέργειες των φαρμάκων) ορίζεται ο ιατρός που συντάσσει τη συνταγή των Ασφαλιστικών Ταμείων. Δεν υπάρχει μάλιστα ούτε η πρόβλεψη του διαχωρισμού μεταξύ ηθικής και φυσικής αυτουργίας, ούτε η αναγνώριση ελαφρυντικών στην περίπτωση που ένας ιατρός ενεργεί υπό την πίεση άλλου ιατρού!

Αυτό που οφείλουμε να αναλογιστούμε, είναι το εξής: Έχουμε σαν Κοινωνία πράγματι την πολυτέλεια να αφήσουμε τον ιατρό που δεν έχει δικαίωμα  έκδοσης συνταγής Ασφαλιστικού Ταμείου να γνωματεύει ανεύθυνα και συχνά πληθωριστικά/ασυλλόγιστα για εξετάσεις και θεραπείες Ασφαλισμένων και κατόπιν να επιρρίπτουμε όλη την ευθύνη των πράξεών του στους ιατρούς που τους έχει δοθεί από τα Ασφαλιστικά Ταμεία το δικαίωμα να συνταγογραφούν/παραγγέλνουν εξετάσεις;

Πουθενά στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας δεν αναφέρεται ότι ένας ιατρός μπορεί επειδή είναι πιο μάγκας/άτομο/μούρη να επιβάλλει με το ζόρι την άποψη που έχει για τη διάγνωση και τη θεραπεία ενός Ασθενή σε έναν άλλο συνάδελφό του, πολύ περισσότερο όταν ο τελευταίος επωμίζεται όλες τις νομικές συνέπειες των πράξεων του πρώτου.

Πολύ πρόσφατα απειλήθηκα από Ασφαλισμένο με δικαστική δίωξη επειδή έκοψα ένα tts Exelon 9.5 από συγγενικό του πρόσωπο. Ο διώκτης μου, κράδαινε επιδεικτικά γνωμάτευση-χαρτοπετσέτα από Δ/ντρια Ψυχιατρικής του Νομαρχιακού Νοσοκομείου, όπου:

α) αναφέρονταν η διάγνωση-ταμπέλα “Οργανικό Ψυχοσύνδρομο”, δηλαδή διάγνωση εκτός των εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ ενδείξεων του φαρμάκου Exelon. Κάθε ασθενής με “Οργανικό Ψυχοσύνδρομο” , ΔΕΝ πάσχει από Ν. Αλτσχάιμερ, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κάθε Έλληνας δεν είναι απαραίτητα Ζακυνθινός ή κάθε Γερμανός δεν είναι οπωσδήποτε Βαυαρός.
Ο ΟΓΑ όμως, θα επέβαλλε το πρόστιμο σε μένα και όχι στη Διευθύντρια.

β) η γνωμάτευση-χαρτοπετσέτα είχε εκδοθεί πριν από δυο χρόνια, και η μερακλού συνάδελφος δεν είχε μπει στον κόπο να θέσει χρονικό όριο για τη διάρκεια της αγωγής όπως θα όφειλε να κάνει με ένα ιδιαίτερα ακριβό (όσο και αναποτελεσματικό) φάρμακο, κάτι που της στερεί την όποια επιστημονική σοβαρότητα μπορεί να επικαλεστεί λόγω της θέσης ή της ιδιότητάς της.

Το ότι ορισμένοι άνθρωποι (μπορεί ανάμεσά τους ο καθένας μας) παραδίδουν το πνεύμα τους πριν από το σώμα τους, δεν σημαίνει ότι πρέπει να στήσουμε και τρελό χορό κέρδους γύρω από την αρρώστια τους. Αγάπη, κατανόηση, φροντίδα είναι ό,τι χρειάζονται και ό,τι καλύτερο μπορούμε να τους προσφέρουμε στο ηλιοβασίλεμα της ζωής τους.

Στην εν λόγω υπόθεση των σε βάρος μου απειλών, υπάρχουν κττμγ δυο βάσιμες εικασίες:
α) ύποπτη “προθυμία” σπρωξίματος ακριβού φαρμάκου από τη θεράποντα ιατρό, δεδομένου μάλιστα ότι παρόμοιες αγωγές εκδίδονται κατά συρροή από το ίδιο κέντρο.
β) δάκτυλος δυσαρεστημένου φαρμακοποιού, που προτιμά να τροφοδοτείται με συνταγές από απερίσκεπτους, μη συνειδητοποιημένους “συνταγογράφους” και όχι από ενημερωμένους Γενικούς Ιατρούς με άποψη.

Η άλλη η εξυπνάδα που συμβαίνει κατά κόρον στις μέρες μας, είναι η τοποθέτηση ενός “Μ.” πριν από τη διάγνωση “Κατάθλιψη”, κάτι που ( ω του θαύματος! ) τρέπει τη συμμετοχή του Ασφαλισμένου από 25% σε 00% ! Για ακόμη μια φορά, ζήτω η Ελλαδάρα με τη νομοθεσία της!
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Ιουλίου 2010, 14:46:49 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

14 Ιουλίου 2010, 23:57:17
Απάντηση #857
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ως εκ τούτου πήρα την πρωτοβουλία και απέστειλα προσωπικά ως ελεγκτής ΟΓΑ το ερώτημα στην βάση να μου διευκρινιστεί από τον ΟΓΑ εάν ως ελεγκτής πρέπει να εγκρίνω  και να θεωρώ ως έγκυρες τέτοιες συνταγές.
 Από την απάντηση που θα λάβω ή όχι θα εξαρτηθούν οι επόμενες κινήσεις. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δω πως ερμηνεύει και με βάση ποιων διατάξεων το άρθρο 2 παράγραφος 1ε του Π.Δ 121/2008 ο ΟΓΑ.   

Σήμερα μου τηλ η προϊσταμένη του ΟΓΑ Ηρακλείου και μου είπε ότι προς τι το συγκεκριμένο ερώτημα? Θεωρεί ότι το έκανα για λόγους «σε δουλειά να βρισκόμαστε». Αυτό το οποίο ρωτώ  συμβαίνει και ουδέποτε υπήρχε πρόβλημα. Επειδή θεωρεί το ερώτημα άνευ σημασίας και ότι ρωτώ τα αυτονόητα δεν θα μου απαντήσει. Άλλωστε είπε … άκουσον- άκουσον ….ότι με απόφαση ΥΥΚΑ ο Γ.Ι συνταγογραφεί τα πάντα με γνωμάτευση ειδικού!!!!
Της ανταπέδωσα και εγώ ότι εφόσον δεν μου παρέχονται διευκρινήσεις εγγράφως σε συγκεκριμένα ερωτήματα που θέτω όσο και εάν αυτά τα θεωρεί αυτή προσωπικά αυτονόητα, εγώ θα πάψω να εκτελώ το ελεγκτικό έργο και θα αποστέλλω τους ασθενείς (στην ουσία τους φαρμακοποιούς γιατί αυτοί φέρνουν τις συνταγές των > των 150 ευρώ) σε αυτήν για να κάνει τις θεωρήσεις, ή να ορίσει άλλον Ιατρό ελεγκτή και εάν δεχτεί κάποιος από το Κ. Υ μετά  από αυτήν την  αντιμετώπιση.
Αναμένω να δω εάν τελικά απαντήσει ή όχι

15 Ιουλίου 2010, 07:46:06
Απάντηση #858
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
η προϊσταμένη του ΟΓΑ Ηρακλείου ... είπε ….ότι με απόφαση ΥΥΚΑ ο Γ.Ι συνταγογραφεί τα πάντα με γνωμάτευση ειδικού!!!!

Πού τ ανακάλυψε ότι μπορεί να στερήσει από τον Ιατρό το δικαίωμα να έχει άποψη για τη συνταγή που υπογράφει;

Προς γνώσιν, συμμόρφωσιν, και δια τας νομίμους συνεπείας (όπως λέγαν κάποτε), ας αναγνώσει τον Νόμο.
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Ιουλίου 2010, 08:05:30 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Ιουλίου 2010, 11:37:53
Απάντηση #859
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Προσωπικά, είμαι σίγουρος Κτιστάκη ότι δεν κατάλαβε τι ρωτάς και ούτε και εγώ κατάλαβα γιατί το ρωτάς. Μόνο τις σχέσεις σας θα χαλάσετε.

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου, έχουν βγάλει τρίχες τα δάκτυλα μου να το γράφουν αλλά:
Ο ιατρός που συνταγογραφεί στο βιβλιάριο του ταμείου έχει την πάσα ευθύνη για ότι συνταγογραφεί. Αυτό υπάρχει, τίποτα άλλο.

Ο ασθενής έχει κάθε δικαίωμα να πάει στο ιδιώτη και να πάρει μια γνώμη για το πρόβλημα του. Δεν σημαίνει ότι η γνώμη του ιδιώτη είναι νόμος και διαταγή. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα των ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων είναι ότι ο GP του ασθενή δεν ακολουθεί τελικά την αγωγή που αυτοί προτείνουν, και μιλάμε για μια χώρα που το να σε δει ιατρός άλλης ειδικότητας χωρίς να τον πληρώσεις αδρά σαν ασθενής είναι αναμονή μηνών εκτός εάν ο ίδιος ο GP σου διαπραγματευτεί την γρηγορότερη εξέταση σου.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

15 Ιουλίου 2010, 13:40:58
Απάντηση #860
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


14/07/2010

Ερευνα εισαγγελέων για φάρμακα και προμήθειες (ΕΘΝΟΣ)

Εισαγγελική έρευνα - μαμούθ σε όλη την Ελλάδα ξεκινά για τις υπερτιμολογήσεις και τις μη νόμιμες προμήθειες υγειονομικού υλικού, φαρμάκων κ.λπ. σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Με αφορμή τις αποκαλύψεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα ο Τύπος, για την απίστευτη κακοδιαχείριση και τις πρωτοφανείς υπερκοστολογήσεις που αποτελούν γάγγραινα για τον τομέα της Υγείας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες έδωσε παραγγελία προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών να διενεργήσουν σχετική ποινική προκαταρκτική εξέταση.
Ετσι, το αμέσως επόμενο διάστημα η εισαγγελική έρευνα, θα επεκταθεί πανελλαδικά και οι κατά τόπους εισαγγελείς Πρωτοδικών θα ξεκινήσουν ποινική προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστώσουν εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας, είτε σε βαθμό πλημμελήματος είτε σε βαθμό κακουργήματος, ανάλογα με τη ζημιά που υπέστησαν τα νοσοκομεία και το Δημόσιο.
Οι εισαγγελείς θα κάνουν «φύλλο και φτερό» όλες τις προμήθειες υγειονομικού υλικού και φαρμάκων για να διαπιστώσουν καταρχήν εάν υπήρξαν παράνομες κατευθείαν αναθέσεις και περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, όπως καταγγέλλεται από τα ΜΜΕ, τους αρμόδιους επιθεωρητές κ.λπ. Οι εισαγγελικές έρευνες θα αναζητήσουν συγκριτικά στοιχεία τιμών για φάρμακα, αναλώσιμα κ.λπ. σε αντίστοιχες προμήθειες άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις υπερ κοστολογήσεων που κυμαίνονται από 200% έως και 2.500%!

Ήδη στην Αθήνα έχουν συγκεντρωθεί εντυπωσιακά στοιχεία για υπερκοστολογήσεις σε διάφορα υγειονομικά υλικά, ενώ σύντομα αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

15 Ιουλίου 2010, 14:19:14
Απάντηση #861
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Τα αποτελέσματα του φεστιβάλ της σπατάλης και της ασυδοσίας που για 10ετίες ζούσαμε στην Ελ:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

16 Ιουλίου 2010, 13:38:57
Απάντηση #862
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Προσωπικά, είμαι σίγουρος Κτιστάκη ότι δεν κατάλαβε τι ρωτάς και ούτε και εγώ κατάλαβα γιατί το ρωτάς. Μόνο τις σχέσεις σας θα χαλάσετε.

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου, έχουν βγάλει τρίχες τα δάκτυλα μου να το γράφουν αλλά:
Ο ιατρός που συνταγογραφεί στο βιβλιάριο του ταμείου έχει την πάσα ευθύνη για ότι συνταγογραφεί. Αυτό υπάρχει, τίποτα άλλο.


Φίλε Δημήτρη το ερώτημά μου είναι σαφές..  «αποδέχεται ο ΟΓΑ ως έγκυρες συνταγές που έχουν εκδοθεί από ειδικευμένο Ιατρό κατά γνωμάτευση άλλου Ειδικευμένου άλλης ειδικότητας όταν το Νόσημα είναι εκτός πεδίου  του συνταγογράφου???»

Αυτό το αποδέχεται έως τώρα και συμβαίνει κατά πλειοψηφία  με παθολόγους και γενικούς Ιατρούς που τελικά συνταγογραφούν τα ΠΑΝΤΑ.

Εγώ ως Γ.Ι ρωτώ εμμέσως πλην σαφώς εάν τελικά ο Γ.Ι συνταγογραφεί τα ΠΑΝΤΑ κατά γνωμάτευση άλλου, ή ως ειδικευμένος συνταγογραφεί  ΜΟΝΟ  για νοσήματα της ειδικότητάς του. Δεν ξέρω από καμία νομοθεσία να προβλέπετε ότι μια ειδικότητα συνταγογραφεί κατά γνωμάτευση άλλης ειδικότητας . Αυτό ισχύει μόνο για ανειδίκευτους και αγροτικούς εάν δεν κάνω λάθος.

* Άρα δεν έχει κανένα νόημα (για να επεκτείνω τον συλλογισμό μου ) ο Γ.Ι να αναγράφει στην συνταγή κατά γνωμάτευση του τάδε ειδικευμένου.

* Άρα εφόσον ισχύει αυτό κατά επέκταση Ο Γ.Ι μπορεί και  συνταγογραφεί από μόνος του ΤΑ ΠΑΝΤΑ αφού το αποδέχεται  Ο ΟΓΑ.

* Άρα ρωτώ έμμεσα  τον ΟΓΑ ως ελεγκτής: είναι δηλαδή έγκυρη συνταγή από Γ.Ι για οποιοδήποτε νόσημα ή υπάρχει κάποιος περιορισμός αφού το κατά γνωμάτευση άλλου (όπως παραδέχεσαι και εσύ φιλέ Δημήτρη )δεν ισχύει ως αιτιολογικό για συνταγογράφηση εκτός ειδικότητας και δεν σε κατοχυρώνει στην αποποίηση των ευθυνών κατά την συνταγογραφία??? Εάν το ταμείο το δέχεται, εμείς το κάνουμε και συνταγογραφούμε τα ΠΑΝΤΑ αναλαμβάνοντας την ευθύνη ή ζητάμε από το ταμείο να ξεκαθαρίσει οτι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει τον Γ.Ι στην συνταγογραφία των ΠΑΝΤΩΝ και άρα θα πρέπει να βρει έναν άλλον τρόπο να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους του??

Αυτό είναι το αρχικό σκεπτικό. Από την απάντηση ή όχι θα εξαρτηθούν μετέπειτα κινήσεις ατομικές αλλά και συλλογικές πιστεύω από την ΕΝΩΣΗ ή και την ΕΛΕΓΕΙΑ. Πιστεύω ότι θα έχει ενδιαφέρον να προσπαθήσουν να ερμηνεύσουν και το Π.Δ 121/2008 αλλά και την Υ7/30409/30-7-2001 για το εύρος συνταγογράφησης των Γ.Ι


***Ίσως τελικά θα έπρεπε να μεταφερθεί η κουβέντα σε ξεχωριστό  θέμα συζήτησης..

16 Ιουλίου 2010, 23:42:19
Απάντηση #863
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δες το νόμο περί φαρμακευτικής μεταρρύθμισης του 2006 (3457/2006)

αρθρο 8

3. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ., καθορίζονται οι παθήσεις στις οποίες αποκλειστικό δικαίωμα συνταγογράφησης έχουν ιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω, δικαίωμα συνταγογράφησης έχουν και ιατροί άλλων ειδικοτήτων, εφόσον η συνταγή συνοδεύεται από γνωμάτευση του ειδικού ιατρού που διέγνωσε την πάθηση.

4. Απαγορεύεται, με ευθύνη του θεράποντος ιατρού, η συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας, όπως αυτά καθορίζονται στην Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος που συνοδεύει το φάρμακο.

5. Οι ελεγκτές ιατροί και φαρμακοποιοί ασκούν κατασταλτικό έλεγχο επί των συνταγών και, σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, επιβάλλονται στους υπευθύνους κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 67/ 2000.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

17 Ιουλίου 2010, 13:49:16
Απάντηση #864
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δες το νόμο περί φαρμακευτικής μεταρρύθμισης του 2006 (3457/2006)

αρθρο 8

3. ..... εφόσον η συνταγή συνοδεύεται από γνωμάτευση του ειδικού ιατρού που διέγνωσε την πάθηση.[/b]

4. Απαγορεύεται, με ευθύνη του θεράποντος ιατρού, η συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας, όπως αυτά καθορίζονται στην Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος που συνοδεύει το φάρμακο.

5. Οι ελεγκτές ιατροί και φαρμακοποιοί ασκούν κατασταλτικό έλεγχο επί των συνταγών και, σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, επιβάλλονται στους υπευθύνους κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 67/ 2000.

Όταν λοιπόν η συνταγή του ταμείου δεν συνοδεύεται από την γνωμάτευση του ειδικού τότε λοιπόν δεν πρέπει ούτε να θεωρείται εάν είναι για θεώρηση από τον ελεγκτή, αλλά και ούτε να εκτελείται από το φαρμακείο.(το ταμείο δηλώνει ότι δεν χρειάζεται η γνωμάτευση του ειδικού για να εκτελεστεί η συνταγή). Αυτό όμως Ο ΟΓΑ το έχει καταργήσει βάση του 121/2008 και επιμένει ότι την ευθύνη την έχει αποκλειστικά ο συνταγογράφος ούτε καν ο φαρμακοποιός, αρκεί να επικαλείσαι γνωμάτευση κάποιου και ας μην υπάρχει, όπως κάνουν οι περισσότεροι, αφού δεν την ζητεί το ταμείο. Στα μόνα που εφαρμόζεται είναι στα αναλώσιμα του Σ.Δ και στα υλικά κατακλίσεων και ουροκαθετήρων (που είναι στο πεδίο του Γ.Ι).
Και ρωτώ ξανά εάν ο ειδικός κάνει κατευθυνόμενη συνταγογραφία ή έχει βάλει κατά υπερβολή συγκεκριμένη διάγνωση για να δικαιολογήσει συμμετοχή 0% ή 10% ή έχει εκδώσει την συνταγή (το απλό χαρτί) σε άλλο όνομα (ιδίως οι ιδιώτες εάν ο ασθενής δεν έχει βιβλιάριο) πως μπορεί ο Γ.Ι εφόσον το νόσημα είναι εκτός πεδίου του να το δει αυτό και εάν το ταμείο το ανακαλύψει, δεν θα τιμωρήσει τον συνταγογράφο βαση του ΠΔ 121/2008 που επικαλείται??
Το ταμείο πρέπει να αποδεχτεί εγγράφως ότι ο συνταγογράφος έχει ευθύνη ΜΟΝΟ όσον αφορά τις ενδείξεις(παρά το ότι ο 3457/2006 αναφέρει ότι είναι ευθύνη του θεράποντος) και την ποσότητα του κάθε φαρμάκου και όχι όσον αφορά την διάγνωση, και ΑΡΑ το ποσοστό συμμετοχής,  από τον θεράποντα. Εάν πχ ο ογκολόγος αναφέρει επιπλοκές της νόσου και βάζει όλα τα φάρμακα 0%, τότε γιατί ο ΟΓΑ κάνει επίπληξη (προς στιγμή) στον συνταγογράφο (ΚΑΙ στους αγροτικούς) και όχι σε αυτόν που έδωσε την διάγνωση?
Εάν πράγματι ο νόμος αυτός (3457/2006)  ισχύει για το ταμείο τότε γιατί δεν έχει κάνει ποτέ επίπληξη στον θεράποντα, αλλά εκδίδει και απειλές  ότι «προσοχή ισχύει το Π.Δ 121/2008 άρθρο 2 παράγραφος 3 & 4 που την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο συνταγογράφος???» 
Αυτά, πρέπει να υπάρξει πίεση, να τα απαντήσει το ταμείο εγγράφως και να ξεκαθαρίσει ποια νοσήματα δεν μπορεί να συνταγογραφεί ο ΓΙ, αλλά χρειάζεται γνωμάτευση από την ανάλογη ειδικότητα(που να επισυνάπτεται) και να χρεώνει τον θεράποντα για την διάγνωση και όχι τον συνταγογράφο και να μην απαντάει ειδικά τηλ ότι ο Γ.Ι μπορεί και συνταγογραφεί τα ΠΑΝΤΑ και να τα χρεώνει σε αυτόν.
Με την κίνηση αυτή έμμεσα προσπαθώ να πάρω απάντηση εγγράφως από το ταμείο σε αυτά και να παραδεχτεί ότι ΔΕΝ φέρει ευθύνη ο συνταγογράφος για ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ, αλλά μόνο για τις ενδείξεις και την ποσότητα (βάση της δοσολογίας του θεράποντος) και βάση του 3457/2006 που τον έχει ξεχάσει και επικαλείται μόνο το 121/2008… που και εγώ ανταπαντώ εγγράφως ότι στο άρθρο 2 παραγρ 1 ε «ο ιατρός συνταγογραφεί ΜΟΝΟ αφού εξετάσει τον ασθενή και ΜΟΝΟ για νόσημα της ειδικότητάς του».
Αυτό πρέπει να διευκρινιστεί, ώστε να αποφύγουμε τις διενέξεις με τους «μάγκες /μούρες/άτομα» που λέει ο Διακομιστής….


17 Ιουλίου 2010, 14:20:44
Απάντηση #865
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Εδώ είναι το ζουμί της υπόθεσης.....
Ο ελεγκτής όταν δει μια συνταγή που γράφει "γνωμάτευση του χ" δικαιούται να ζητήσει την γνωμάτευση. Εάν δεν υφίσταται και τα φάρμακα συμβάλουν με την ειδικότητα αυτού που έγραψε την συνταγή, τα φάρμακα τα χρεώνεται αυτός που έγραψε την συνταγή.
Εσύ σαν ελεγκτής έχεις κάθε δικαίωμα εάν δεις μια συνταγή ταμείου από πνευμονολόγο για καρδιολογικά φάρμακα που γράφει "Γνωμάτευση του Χ" να ζητήσεις να δεις την γνωμάτευση. Εάν δεν το κάνεις εσύ που ασκείς το ελεγκτικό έργο, το ταμείο έχει δικαίωμα να ελέγξει εσένα.

Γνωμάτευση σε ισχύ είναι η γνωμάτευση η οποία έχει όνομα ασθενή, ημερομηνία εξέτασης, διάγνωση, διάρκεια ισχύος γνωμάτευσης και φυσικά φάρμακο που εχει ένδειξη για τη νόσο. Δεν είναι ιατρικό έργο το ποσοστό συμμετοχής και συνεπώς δεν δεσμεύει το γράφων την συνταγή του ασφαλιστικού ταμείου όπου πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες του ταμείου. Ας γράψει αυτός που γράφει την γνωμάτευση ότι ο Σακχαρώδης διαβήτης είναι συνέπεια του καρκίνου του προστάτη και ο γράφων την συνταγή στο ταμείο είναι εντάξη και να βάλει τα φάρμακα με 0% και να προσθέσουμε άλλη μια γνωμάτευση τέτοιου είδους στα ανθολόγια ιατρών να έχουμε να γελάμε.

Όταν μιλάμε για γιατρό που δύναται λόγω ειδικότητας να έχει λόγο για τον ασθενή σε συγκεκριμένα νοσήματα/φάρμακα, εκεί δεν είμαι σίγουρος πόσο μια γνωμάτευση τον καλύπτει όταν γράφει συνταγή βάση γνωμάτευσης. Και εκεί υπάρχει πρόβλημα για τους γενικούς ιατρούς για πολλά νοσήματα/διαγνώσεις καθώς οφειλουν να έχουν ίδια ίδια άποψη όταν έχουν γνωμάτευση από άλλη ειδικότητα. Στο εξωτερικό σε μια τέτοια περίπτωση υπεύθυνος είναι ο οικογενειακός ιατρός/ιατρός του ταμείου και αυτός αποφασίζει.

Σε γκρίζες ζώνες δεν είναι δουλειά του ταμείου να πάρει αποφάσεις για την άσκηση της ιατρικής. Αυτό είναι δουλειά των ιατρικών συλλόγων και κυρίως των επιστημονικών εταιριών της κάθε ειδικότητας. Στην Ελλάδα, οι ιατρικοί σύλλογοι ασχολούνται με το πως θα μοιράσουν τις καρέκλες και επιστημονική εταιρία στην ειδικότητα της γενικής ιατρικής δεν έχουμε. Έχουμε δυο-τρεις εταιρίες που κάνουν συνέδρια και συμπόσια αλλά αυτό δεν τις κάνει επιστημονικές εταιρίες όπως έχουν αντίστοιχα οι Αυστραλοι, οι Βρετανοί, οι Ολλανδοί, κλπ
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

17 Ιουλίου 2010, 19:49:55
Απάντηση #866
Αποσυνδεδεμένος

Loumakis

Επώνυμοι
  Αναδημοσιεύω απο την σημερινή "Ελευθεροτυπία"
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Οι άνθρωποι κάνουν τους αριθμούς
Από τον ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ mich@enet.gr,www.bavzer.blogspot.com

21 δισ. ευρώ είναι στην Ελλάδα οι δαπάνες για την Υγεία

5 δισ. από αυτά, πάνε για αγορά φαρμάκων

3 δισ. από αυτά είναι τα έσοδα των εταιρειών που παράγουν τα φάρμακα

62,7% είναι το μερίδιο που εισπράττει η φαρμακευτική εταιρεία στη λιανική τιμή ενός φαρμάκου.

5,3% το μερίδιο της φαρμακαποθήκης.

8,2% ο ΦΠΑ.

23,8% πηγαίνει στα φαρμακεία.

35% το περιθώριο κέρδους του φαρμακοποιού για κάθε φάρμακο που πουλάει.

*****«Πουθενά αλλού δεν ελέγχεται, και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, δηλαδή με νόμο, που καθορίζει το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών. Η Ελλάδα είναι η τελευταία, σοβιετικού τύπου οικονομία στην Ευρώπη» - σχόλιο του κ. Ιωάννη Στουρνάρα, γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, ΙΟΒΕ, και καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

94,2 φαρμακεία ανά 100.000 κατοίκους έχει η Ελλάδα. Αυτό την κατατάσσει στην 1η θέση, στην Ευρώπη.

150 φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμοί φαρμακοποιών υπάρχουν στη χώρα μας. Είμαστε 3οι, διεθνώς, σ' αυτήν την «επίδοση». Στη Γαλλία λειτουργούν μόλις 9, και στη Γερμανία 16.

21% της συνολικής δαπάνης στην Υγεία, δηλαδή περίπου 1/5, που είναι σχετικά μικρό μέρος, «καταλαμβάνει» το φάρμακο. Κύρια αιτία, διόγκωσης των δαπανών Υγείας αποτελεί η υπερκατανάλωση των υπηρεσιών και όχι η τιμή τους, αναφέρει σε πρόσφατη έρευνά του το ΙΟΒΕ.

3η χώρα στον κόσμο είναι η Ελλάδα σε αριθμό μαγνητικών τομογράφων, μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία - κατ' αναλογία πληθυσμού, εννοείται.

5οι είμαστε στους αξονικούς τομογράφους, μετά τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα.

1οι στον κόσμο είμαστε στην «κατανάλωση» MRI. 1 στους 10 Ελληνες κάνει μαγνητική τομογραφία.

**** «Υπερβάλλουσα ζήτηση και κατανάλωση που δεν δικαιολογείται με τίποτα», σχόλιο του καθηγητή κ. Ιωάννη Κυριόπουλου, αναπληρωτή κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

6 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους έχουμε στην Ελλάδα - ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που είναι 3,2 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους.

3,4 η αναλογία στους διπλωματούχους νοσηλευτές στην Ελλάδα. 9 ο μέσος όρος των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Δηλαδή, έχουμε πλεόνασμα γιατρών και έλλειμμα νοσηλευτικού προσωπικού.

62,9% των δαπανών για την Υγεία στην Ελλάδα καλύπτονται από το Δημόσιο.

37,1% των δαπανών για την Υγεία στη χώρα μας καλύπτονται ιδιωτικώς.

94,6% της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα καλύπτεται από τα δημόσια ταμεία.

**** «Παρ' όλο που στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια λειτουργεί Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ύψος της ιδιωτικής δαπάνης Υγείας προσιδιάζει περισσότερο σε ιδιωτικά συστήματα υγείας» - σχόλιο του καθηγητή Στουρνάρα.

Το 5,4% καλύπτεται από ιδιώτες. Αυτό, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, επιβεβαιώνει ότι «το φάρμακο στην Ελλάδα αποτελεί κοινωνικό αγαθό, καθώς η σχετική δαπάνη καλύπτεται κυρίως από την κοινωνική ασφάλιση».

ΥΓ.: Ολα τα στοιχεία της σημερινής στήλης παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας εργασίας (workshop) που έγινε στο Χίλτον προχθές, με θέμα τις δαπάνες για την Υγεία και την πολιτική για το φάρμακο. Εκτός από τους καθηγητές κ. Κυριόπουλο και Στουρνάρα, μίλησε, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου και αντιπρόεδρος της Novartis Hellas, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής.

   
"Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία" (Ανδρέας Κάλβος, ωδή εις Σάμον)
   Συμπέρασμα: η πατρίδα δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία απο ενάρετους δειλούς, θα πρέπει να το λέει και η καρδιά τους.

27 Ιουλίου 2010, 11:29:01
Απάντηση #867
Αποσυνδεδεμένος

Όμηρος

Επώνυμοι
Ανοσία στην... κρίση είχε ο φαρμακευτικός κλάδος (ΕΘΝΟΣ)

Ανοσία στην... κρίση επέδειξε κατά το 2009 ο εγχώριος φαρμακευτικός κλάδος, με τις 116 μεγαλύτερες παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας να αυξάνουν τα συνολικά τους κέρδη κατά 2,1% στα 517 εκατ. ευρώ και τις 73 μεγαλύτερες φαρμακαποθήκες να έχουν κέρδη ύψους 45 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 58%. Γεγονός που σε σημαντικό βαθμό αποδίδεται στις μεγάλες ανατιμήσεις των φαρμάκων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στην εγχώρια αγορά.

Eρευνα της Statbank που έγινε στις 198 μεγαλύτερες (βάσει πωλήσεων) φαρμακευτικές επιχειρήσεις της χώρας κατέδειξε ότι στον κλάδο κυριάρχησαν οι κερδοφόρες, αφού από το σύνολο των εταιρειών του δείγματος οι 174 εμφάνισαν κέρδη και οι 24 ζημιές.

Οι συνολικές πωλήσεις των 198 επιχειρήσεων ενισχύθηκαν κατά 9,2%, ενώ τα συνολικά τους κέρδη αυξήθηκαν κατά 5,7%. Ο τομέας λειτούργησε με μέσο περιθώριο κέρδους 5,2%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για περίοδο κρίσης. Οι 116 μεγαλύτερες επιχειρήσεις διαχειρίστηκαν κατά το 2009 συνολικό τζίρο 6,9 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,8% σε σχέση με το 2008.

Αντιστοίχως, οι 73 μεγαλύτερες φαρμακαποθήκες πραγματοποίησαν συνολικές πωλήσεις 3,9 δισ. ευρώ (+13,5%). Στον κλάδο κυριαρχούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, αφού αυτές καλύπτουν το 88% της φαρμακευτικής δαπάνης. Ενώ, όμως, οι ελληνικές βιομηχανίες συντελούν στο 12% της φαρμακευτικής δαπάνης, κατέχουν το 50% των θέσεων εργασίας και το 80% των νέων επενδυτικών προγραμμάτων του κλάδου.

31 Ιουλίου 2010, 11:18:36
Απάντηση #868
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.

Καταργούνται και οι προστατευτικές ρυθμίσεις τις οποίες απολάμβαναν.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

31 Ιουλίου 2010, 20:11:31
Απάντηση #869
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.


« Τελευταία τροποποίηση: 31 Ιουλίου 2010, 20:13:05 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
7764 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2013, 23:47:26
από Argirios Argiriou
5 Απαντήσεις
6047 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Οκτωβρίου 2016, 17:09:43
από Αρχίατρος
10 Απαντήσεις
5380 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Νοεμβρίου 2018, 01:27:07
από Δημήτριος
1 Απαντήσεις
4931 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Αυγούστου 2020, 10:51:37
από Δ. Κουναλάκης
0 Απαντήσεις
5849 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Αυγούστου 2021, 05:35:40
από Argirios Argiriou