07/09/2008
Σπατάλη χωρίς φάρμακο(ΚΥΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
Πάνω από 250 εκατ. ευρώ ετησίως σκοπεύει να στερήσει από τα ελληνικά νοικοκυριά η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περιστείλει τις φαρμακευτικές δαπάνες.
Με το άρθρο 35 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης βάζει πλαφόν στα φάρμακα των ασθενών, περιορίζοντας το ποσό που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς όμως να λαμβάνει απολύτως κανένα μέτρο για τις φαρμακοβιομηχανίες, στις οποίες άλλωστε οφείλεται στο μεγαλύτερο ποσοστό η διόγκωση των δαπανών υγείας.
Η επαναφορά της «λίστας φαρμάκων» που γίνεται αυτή τη φορά με την μορφή των «θεραπευτικών πρωτοκόλλων», αποτελεί απλώς μια... ασπιρίνη στην καταπολέμηση του φαινομένου της σπατάλης και της πολυφαρμακίας που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια.
Βέβαια και η κατάργηση της «λίστας» πριν από δύο χρόνια έβαλε το δικό της λιθαράκι στην άνοδο των κονδυλίων που δίνονται για φαρμακευτικά σκευάσματα.
*Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρήθηκε στα νοσοκομειακά φάρμακα, που εκτοξεύθηκαν από το 1 δισ. ευρώ το 2006 στο 1,5 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο (ποσοστό αύξησης 50%)!
Υπέρογκες δαπάνες
Και το σύνολο, όμως, της φαρμακευτικής δαπάνης ακολούθησε ανοδική τροχιά.
Είναι ενδεικτικό ότι:
*Το πρώτο τετράμηνο του 2008 οι φαρμακευτικές δαπάνες καταγράφονται αυξημένες κατά 400 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
*Οι εκτιμήσεις για το 2008 μιλούν για ποσά που μπορεί να φθάσουν στο τέλος του έτους στα 8,5 δισ. ευρώ έναντι των 7,6 που ήταν το 2007.
*Σχεδόν διπλασιασμός της σχετικής δαπάνης καταγράφεται στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο, το ΙΚΑ, που καλύπτει περίπου 5,5 εκατ. ασφαλισμένους.
Παράγοντες της αγοράς επιμένουν ότι δεν μπορούν να μειωθούν οι δαπάνες των φαρμάκων εάν η κυβέρνηση δεν κόψει το ...παντεσπάνι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων: τα νέα χρυσοφόρα φάρμακα, δηλαδή, που ανεβάζουν στα ύψη τα κέρδη των εταιρειών με τις υπερβολικές τιμές τους σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Βασική αιτία της κατακόρυφης ανόδου τα τελευταία χρόνια θεωρείται η άφιξη δεκάδων πανάκριβων σκευασμάτων στην ελληνική αγορά. Φάρμακα τα οποία, όμως, δεν αποτελούν πάντοτε πρωτοπόρα θεραπευτικά σχήματα αλλά απλώς μια... παραλλαγή των ήδη υπαρχόντων με νέο... περιτύλιγμα.
Παρατηρήθηκε πως ορισμένες εταιρείες διαφοροποιούν λίγο τα συστατικά και τη συσκευασία και επαναπροωθούν τα προϊόντα τους με «τσιμπημένες» τιμές. Εύρημα που οδηγεί στη ραγδαία αύξηση των κερδών ορισμένων φαρμακοβιομηχανιών, όπως παρατηρούν και παράγοντες του ΙΚΑ.
Γι' αυτό ως βασικό μέτρο μείωσης των άσκοπων εξόδων -στο οποίο δεν φαίνεται να προσανατολίζεται, τουλάχιστον άμεσα, η κυβέρνηση- είναι η απαγόρευση διάθεσης νέων προϊόντων εάν δεν τεκμηριώνεται η ωφελιμότητά τους.
Και η εξακόντιση των δαπανών των νοσοκομειακών φαρμάκων δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη το λεγόμενο «νοσοκομειακό συνταγολόγιο», κάτι που θεωρείται αυτονόητο στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή η μαζική εισαγωγή μεγάλων συσκευασιών για τα νοσοκομεία, που θα οδηγούσε αυτομάτως στην πτώση των τιμών.
Η ανυπαρξία οποιουδήποτε ελέγχου στη συνταγογράφηση θεωρείται επίσης καταλυτικός παράγοντας στη φαρμακευτική δαπάνη. Μέχρι σήμερα, και παρά τα όσα περί του αντιθέτου έχουν δηλωθεί κατά καιρούς, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς τον έλεγχο της συνταγογραφίας των γιατρών.
Σήμερα περίπου 65.000 γιατροί σε όλη τη χώρα συνταγογραφούν -συχνά αλόγιστα ή ακόμη και με όφελος- φαρμακευτικά σκευάσματα.
Ο περιβόητος ηλεκτρονικός έλεγχος δεν εφαρμόζεται πουθενά, με συνέπεια ουδείς να μπορεί να διαπιστώσει την ποσότητα των διακινούμενων φαρμάκων και από ποιους γιατρούς. Η μηχανοργάνωση των ασφαλιστικών ταμείων -που θα αποτελούσε ουσιαστικό χτύπημα στην παράνομη αγορά- παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.