Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Δεκεμβρίου 2024, 04:56:34

Αποστολέας Θέμα: Ιατρικός εμφύλιος για τη Διαβητολογία  (Αναγνώστηκε 27068 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

17 Νοεμβρίου 2014, 16:09:43
Αναγνώστηκε 27068 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Gateopener


Ιατρικός εμφύλιος για τη Διαβητολογία

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η πρόταση Παθολόγων, Παιδιάτρων και Ενδοκρινολόγων για τη δημιουργία εξειδίκευσης στη Διαβητολογία, από την οποία, όμως, εξαιρούνται οι Γενικοί Ιατροί, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των τελευταίων.

Το τελευταίο διάστημα ακούγεται όλο και περισσότερο το αίτημα παθολόγων, παιδίατρων και ενδοκρινολόγων για αλλαγές στον τρόπο παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Συγκεκριμένα, προτείνεται η σύσταση ειδικότητας Διαβητολογία στην οποία θα μετέχουν οι παραπάνω ειδικότητες, αποκλείοντας τις υπόλοιπες.

Αντιδρώντας, η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας με την οποία υπενθυμίζουν ότι οι γενικοί Ιατροί, ως ο πλέον αποκεντρωμένος κλάδος της Ιατρικής, παρέχουν φροντίδα στους διαβητικούς, οι αριθμοί των οποίων αυξάνονται όλο και περισσότερο και επεκτείνονται σε όλη τη χώρα.

«Η μετεκπαίδευση στον Διαβήτη ήταν από τα πρώτα μελήματα της ΕΛΕΓΕΙΑ και ήδη από 25ετίας περίπου έχει δοθεί με σχετική Υπουργική Απόφαση στους Γενικούς Ιατρούς η δυνατότητα αυτής της μετεκπαίδευσης μετά από σχετική άδεια του ΚΕΣΥ. Ήδη πολλές εκατοντάδες Γενικοί Ιατροί έχουν πάρει αυτήν την μετεκπαίδευση και ασκούν αυτήν την λειτουργία με επιτυχία», αναφέρει η ΕΛΕΓΕΙΑ η οποία κρίνει πως η κατακερματισμένη Ιατρική αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην άρτια και ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας.

Μετά τη διαίρεση σε Ιατρική σε Εσωτερική Ιατρική (Internal Medicine)  και Χειρουργική, η διαίρεση προχώρησε στα Συστήματα του οργανισμού με τη δημιουργία Καρδιο(αγγειο)λόγων, Ορθοπεδικών, Γαστρεντερολόγων, ενώ οι ειδικότητες μετά διαιρέθηκαν κατά ασθένεια. «Έχουμε ήδη Ογκολόγους, Λοιμωξιολόγους και προσπαθούμε να καθιερώσουμε «ειδικότητες» όπως Υπερτασιολογία, Διαβητολογία, Λιπιδαιμιολογία κλπ. ξεχνώντας τα πραγματικά και ουσιώδη κενά της χώρας μας, που δεν διαθέτει Γηριατρική ούτε Επειγοντολογία. Αναρωτιόμαστε μάλιστα ποιό θα είναι το επόμενο βήμα και φοβούμεθα ότι θα γίνουν προσπάθειες να καθιερωθούν ειδικότητες κατά σύμπτωμα και να δημιουργηθεί η Βηχολογία, Πυρετολογία, Αλγολογία κλπ στην προσπάθεια να απαγορευθεί στους άλλους ιατρούς να ασχολούνται μ’ αυτά» υποστηρίζουν.

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής εκφράζει την έκπληξη και αγανάκτηση της για τις αβάσιμες, επιστημονικά, αλλά και νομικά, καθώς και παράλληλα συκοφαντικές για τους Γενικούς Ιατρούς θέσεις που υποστηρίζει θέσεις ο Σύλλογος Διαβητικών του Ν. Δράμας, με έγγραφο που έφθασε και στην Αριστοτέλους. Με επιστολή της στον πρόεδρο του Συλλόγου διερωτάται αν οι θέσεις αυτές συνδυάζονται με το πρόσφατα (μεταγενέστερο των… καταγγελιών) διατυπωμένο αίτημα προς το ΥΥΚΑ παθολόγων, ενδοκρινολόγων και παιδιάτρων για σύσταση εξειδίκευσης στη διαβητολογία με αποκλεισμό των Γενικών Ιατρών.

Όπως εξηγεί η Ένωση, δεν υπάρχει αναγνωρισμένη εξειδίκευση διαβητολογίας στην Ελλάδα, ενώ ο Σακχαρώδης Διαβήτης εμπίπτει στο γνωστικό αντικείμενο της Γενικής Ιατρικής.

Παράλληλα, οι Γενικοί Γιατροί μπορούν να ειδικευθούν στο Σακχαρώδη Διαβήτη, με διαφορετική όμως διαδικασία.

«Είναι σαφές πως ο κάθε ιατρός, Γενικός Ιατρός ή άλλος εξειδικευμένος ιατρός είναι απόλυτα ελεύθερος να επιλέξει την θεραπευτική αγωγή που θεωρεί πως είναι η κατάλληλη για τον ασθενή (εξατομίκευση), αλλά και σύμφωνη με τις κατευθυντήριες οδηγίες», αναφέρεται στην επιστολή και διευκρινίζεται πως «οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας απευθύνονται σύμφωνα με τους συγγραφείς της «στους γιατρούς κάθε ειδικότητας που ασχολούνται θεραπευτικά με διαβητικούς ασθενείς».

19 Νοεμβρίου 2014, 21:16:28
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Επιστολή διαμαρτυρίας της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής
Προς:
- Πρόεδρο Συλλόγου Διαβητικών του Ν. Δράμας,
Κοινοποίηση προς:
- Υπουργό Υγείας
- Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
- Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαβητικών
- Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας
Η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής αποτελεί τον επίσημο φορέα που εκπροσωπεί και προασπίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των Γενικών Ιατρών στην Ελλάδα. Η Γενική/ Οικογενειακή Ιατρική αποτελεί μια μοναδική ιατρική ειδικότητα και η μοναδικότητα της έγκειται κύρια στη εντελώς διαφορετική, με όλες τις άλλες ειδικότητες, σχέση που αναπτύσσει ο Γενικός Ιατρός με τον ασθενή του. Μια διαχρονική σχέση, «από την κούνια έως το τάφο» συμμάχου- συνεταίρου (partner) με κοινό στόχο την επίτευξη και τη διατήρηση της καλής υγείας του ασθενούς, των μελών της οικογένειας του και της κοινότητας μέσα στην οποία αυτός διαβιεί! Εστιάζει, αντί στην νόσο στην υγεία, αντί στην θεραπεία της νόσου στην πρόληψη της, αντί στην αντιμετώπιση της ασθένειας στην προαγωγή της υγείας. Περνά από τα μεμονωμένα προβλήματα στην ολιστική προσέγγιση του ασθενούς και από την περιστασιακή και αποσπασματική φροντίδα στην συνεχή. Ο οικογενειακός γιατρός αποτελεί την πυξίδα (navigator) του ασθενούς μέσα στο πολυδαίδαλο σύστημα υγείας, συντονίζει σαν μαέστρος την φροντίδα του, όταν σε αυτή πρέπει να εμπλακούν και άλλοι επαγγελματίες υγείας και δρα συχνά σαν συνήγορος (advocate), αλλά και σαν προστάτης αυτού από την υπερδιάγνωση και την υπερθεραπεία, που πολλές φορές εγκυμονεί η φροντίδα από υπερεξειδικευμένους ιατρούς- η έννοια της τεταρτογενούς πρόληψης. Ο ασθενής δεν είναι για τον οικογενειακό γιατρό του άλλη μια χολή, ένα έντερο, ούτε μια σκλήρυνση κλπ, αλλά ο Μιχάλης, η κυρία Μαρία κλπ. Δεν είναι τυχαίο πως ο ένας, από τους δυο μόνο, καθηγητές ιατρικής στην οργανωτική επιτροπή του “3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών. Patients in power. Στρατηγική υγείας: σχεδιάζοντας μαζί με τους ασθενείς”, ήταν ο μοναδικός, δυστυχώς, στην Ελλάδα Καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο κ. Χρήστος Λιονής.
Μετά από όλα αυτά, είναι μεγάλη η έκπληξη και συνάμα η αγανάκτηση που νιώσαμε, βλέποντας έναν τοπικό σύλλογο ασθενών να διακινεί έγγραφα προς ιατρικούς συλλόγους, το ΥΥΚΑ και αλλού και να υποστηρίζει θέσεις αβάσιμες, επιστημονικά, αλλά και νομικά, καθώς και παράλληλα συκοφαντικές για τους Γενικούς Ιατρούς. Πολλά ερωτηματικά εγείρονται για τους σκοπούς που επιτελούν, καθώς και για πιθανούς κακούς συμβούλους του. Μήπως άραγε συνδυάζεται με το πρόσφατα (μεταγενέστερο των… καταγγελιών) διατυπωμένο αίτημα προς το ΥΥΚΑ παθολόγων, ενδοκρινολόγων και παιδιάτρων για σύσταση εξειδίκευσης στη διαβητολογία με αποκλεισμό των Γενικών Ιατρών, που πιθανώς θα επιθυμούσαν να εξειδικευτούν περεταίρω στο σακχαρώδη διαβήτη, από αυτή;
Στο έγγραφο σας προς τον Ι.Σ. Δράμας με ΑΠ 79/ 18/8/2014 αναφέρεστε σε: … παραπλάνηση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία τους από προτεινόμενες θεραπείες από μη εξειδικευμένους στο σακχαρώδη διαβήτη ιατρούς… δείχνοντας τους Γενικούς Γιατρούς.
Επίσης αναφέρεστε σε υπ’ αριθ. Πρωτ. Υ1/Γ.Π.οικ. 84366/7-7-2010 έγγραφο του ΥΥΚΑ, Γεν. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, Δ/νση Δημόσιας Υγιεινής τμήμα Β, που ρητά ορίζει πως «δεν προβλέπεται η εξειδίκευση των Γενικών Ιατρών στο Σακχαρώδη Διαβήτη και ταυτόχρονα ορίζει τις ειδικότητες της Παθολογίας, της Παιδιατρικής και της Ενδοκρινολογίας ως τις μοναδικές ειδικότητες για μετεκπαίδευση στο σακχαρώδη διαβήτη».
Επίσης στο έγγραφο σας με ΑΠ 81/ 28/8/2014 προς τον Π.Ι.Σ. ανάμεσα σε άλλα αναφέρετε: …προσπάθειες του συλλόγου διαβητικών του ν. Δράμας , ώστε να αποκατασταθεί η τάξη, σχετικά με την επιστημονική ιδιότητα των γενικών ιατρών… οι οποίοι εξακολουθούν να παρακολουθούν και να διαφοροποιούν τη φαρμακευτική αγωγή των διαβητικών, την οποία έχει προτείνει ειδικός (παθολόγος με εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη, ενδοκρινολόγος με εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη...Αποδεχόμαστε την ιδιότητα των ειδικών (γλώσσα λανθάνουσα…) να διαγνώσουν το σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και να συνταγογραφούν φάρμακα και αναλώσιμα για το σακχαρώδη διαβήτη, αλλά όχι να παρακολουθούν συστηματικά και να προτείνουν φαρμακευτικές αγωγές…

Υπάρχει αναγνωρισμένη εξειδίκευση διαβητολογίας στην Ελλάδα; Σαφέστατα ΌΧΙ.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση των δικηγόρων κ. Αναπλιώτου και κ. Παπαευαγγέλου (21-4-2008) σε ερώτημα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας για το αν μπορεί η διαβητολογία να αναγνωριστεί ως εξειδίκευση της ενδοκρινολογίας ή άλλης ιατρικής ειδικότητας « Η διαβητολογία δεν έχει μέχρι σήμερα αναγνωριστεί στη χώρα μας, ούτε ως τίτλος ιατρικής ειδικότητας, ούτε ως εξειδίκευση και για το λόγο αυτό η χρήση του τίτλου «διαβητολόγος» από ιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας είναι μη νόμιμη, αφού πρόκειται για χρήση τίτλου ανύπαρκτου». Στο άρθρο 21 του ν. 3580/2007 (ΦΕΚ Α 134/ 18.6.2007) ορίζεται πως με υπουργική απόφαση που εκδίδεται μετά από πρόταση του ΚΕ.Σ.Υ. καθορίζεται η ονομασία, το περιεχόμενο και οι προϋποθέσεις απόκτηση τίτλου εξειδίκευσης από ιατρούς που κατέχουν τίτλο ιατρικής ειδικότητας. Προς ενημέρωση σας η μόνη αναγνωρισμένη εξειδίκευση είναι αυτή στις Μ.Ε.Θ. και στις Μ.Ε.Ν. νεογνών.
Εμπίπτει ο Σακχαρώδης Διαβήτης στο γνωστικό αντικείμενο της Γενικής Ιατρικής; Σαφέστατα ΝΑΙ
Στα αντικείμενα της εκπαίδευσης στη Γενική Ιατρική είναι η διαχείριση των συνήθων χρόνιων νοσημάτων στη κοινότητα. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης σαφέστατα είναι ένα από τα συνηθέστερα χρόνια νοσήματα. Ο πρόσφατος άλλωστε ιδρυτικός νόμος του Π.Ε.Δ.Υ. ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4238 «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), αλλαγή σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπές διατάξεις» επιχειρεί να θέσει το Γενικό Ιατρό θεμέλιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ορίζει πως «οι Οικογενειακοί Ιατροί παρέχουν δέσμη υπηρεσιών υγείας η οποία περιλαμβάνει τη διαχείριση των πλέον συχνών χρόνιων νοσημάτων και καταστάσεων στην κοινότητα, των μειζόνων παραγόντων κινδύνου και των υπηρεσιών φροντίδας υγείας και αποκατάστασης, και εξασφαλίζει το συντονισμό και τη διασύνδεση με άλλους ειδικούς ιατρούς του Τοπικού Δικτύου κατά περίπτωση, καθώς και με τα Νοσοκομεία Αναφοράς. Καθήκοντα Οικογενειακού Ιατρού μπορούν να ασκούν όλοι οι ιατροί με τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής».
Μπορούν να μετεκπαιδευθούν οι Γενικοί Γιατροί στο Σακχαρώδη Διαβήτη; Σαφέστατα ΝΑΙ, όπως και οι Παθολόγοι, οι Παιδίατροι και οι Ενδοκρινολόγοι, με διαφορετική όμως διαδικασία.
Στην υπουργική απόφαση Αριθ. Δ2β/οικ. 31915, ΦΕΚ Β 657/ 17-10-1990, «Θέματα και τομείς μετεκπαίδευσης γιατρών ΕΣΥ για τις ειδικότητες παθολογίας, παιδιατρικής και ενδοκρινολογίας στο σακχαρώδη διαβήτη» καθορίστηκε ο χρόνος μετεκπαίδευσης αυτών στο σακχαρώδη διαβήτη στο ένα έτος. Αντίστοιχα στην υπουργική απόφαση Αριθ. Δ2β/ 20696, ΦΕΚ Β 613/ 23-8-1989, «Θέματα και τομείς μετεκπαίδευσης γιατρών ΕΣΥ για την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής», στα θέματα και τομείς μετεκπαίδευσης περιλαμβάνει τα «συνήθη χρόνια νοσήματα και παθήσεις» και σε αυτά το διαβήτη. Καθορίζει δε τη διάρκεια της μετεκπαίδευσης στο διαβήτη ως τρίμηνη.
Είναι υποχρεωμένος ο Γενικός Ιατρός να αντιγράφει τις συνταγές- να συνηγορεί άκριτα- με τη φαρμακευτική αγωγή που συστήνει κάποιος άλλος ιατρός;
Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3418/2005 (Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας) στο άρθρο 3 περί της ηθικής και επιστημονικής ανεξαρτησίας του ιατρού ορίζεται, πως:
1. Κάθε ιατρός απολαύει κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, επιστημονικής ελευθερίας και ελευθερίας της συνείδησής του, παρέχει δε τις ιατρικές του υπηρεσίες με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
2. Ο ιατρός ενεργεί με βάση:
α) την εκπαίδευση που του έχει παρασχεθεί κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών, την άσκησή του για την απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας και τη συνεχιζόμενη ιατρική του εκπαίδευση,
β) την πείρα και τις δεξιότητες που αποκτά κατά την άσκηση της ιατρικής και
γ) τους κανόνες της τεκμηριωμένης και βασισμένης σε ενδείξεις ιατρικής επιστήμης.
3. Ο ιατρός, κατά την άσκηση της ιατρικής, ενεργεί με πλήρη ελευθερία, στο πλαίσιο των γενικά αποδεκτών κανόνων και μεθόδων της ιατρικής επιστήμης, όπως αυτοί διαμορφώνονται με βάση τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης σύγχρονης επιστημονικής έρευνας. Έχει δικαίωμα για επιλογή μεθόδου θεραπείας, την οποία κρίνει ότι υπερτερεί σημαντικά έναντι άλλης, για τον συγκεκριμένο ασθενή, με βάση τους σύγχρονους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, και παραλείπει τη χρήση μεθόδων που δεν έχουν επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση.
Είναι σαφές πως ο κάθε ιατρός, Γενικός Ιατρός ή άλλος εξειδικευμένος ιατρός είναι απόλυτα ελεύθερος να επιλέξει την θεραπευτική αγωγή που θεωρεί πως είναι η κατάλληλη για τον ασθενή (εξατομίκευση), αλλά και σύμφωνη με τις κατευθυντήριες οδηγίες. Στην επιλογή αυτή μάλιστα είναι απαραίτητο να λάβει υπόψη τις προτιμήσεις του ασθενούς του, αφού πρώτα τον ενημερώσει κατάλληλα, ώστε η τελική απόφαση για την αγωγή να είναι κοινή- informed, shared decision. Φυσικά αυτό δεν συνεπάγεται άκριτη συμμόρφωση του ιατρού σε οδηγίες άλλου γιατρού, ακόμα και αν συνηγορεί για αυτό ο ασθενής, καθώς αυτός είναι ο υπόλογος τόσο για αστοχία της αγωγής, για τυχόν παρενέργειες της (νομική ευθύνη), όσο και για τυχόν ασυμφωνία με τις κατευθυντήριες οδηγίες σε έλεγχο από τον ΕΟΠΥΥ κλπ. Να σας περιγράψω μερικές περιπτώσεις αντιδιαβητικών αγωγών «ειδικών» που κόπηκαν κατά τη συνταγογράφηση από Γενικούς Ιατρούς: μετφορμίνη σε ασθενή με κρεατινίνη 4mg/dl, GLP-1 ανάλογο σε παχύσαρκο μη διαβητικό που βαπτίστηκε διαβητικός, συνδυασμός σταθερού μίγματος ινσουλινών με βασική ινσουλίνη, συνδυασμός τριών από του στόματος φαρμακευτικών ουσιών και ινσουλίνης κ.α. Μήπως στις περιπτώσεις αυτές, τόσο ο ασθενής, όσο και το σύστημα υγείας τελικά προστατεύθηκαν μέσω της παρέμβασης του γενικού γιατρού (σε άλλες… δυτικές χώρες θα τους απαγορευόταν η συνταγογράφηση από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση…);
Από την άλλη πλευρά στην περίπτωση κακής πρακτικής (malpractice) ή ακόμα χειρότερα διαφθοράς, τόσο από γενικό ιατρό ή από άλλο εξειδικευμένο γιατρό είμαστε κάθετοι, να τιμωρηθεί!
Για να δούμε τι λένε οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση του διαβήτη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας απευθύνονται σύμφωνα με τους συγγραφείς της «στους γιατρούς κάθε ειδικότητας που ασχολούνται θεραπευτικά με διαβητικούς ασθενείς».
Στις πρόσφατες (7/2013) κατευθυντήριες οδηγίες, που έχουν εκδοθεί από το Joslin Diabetes Center (USA)- τη Μέκκα της Διαβητολογίας, σχετικά με το πότε πρέπει να παραπέμπεται ο διαβητικός ασθενής από τον γιατρό της ΠΦΥ σε ειδικό διαβητολόγο και σε σχέση με τη γλυκαιμική ρύθμιση ορίζεται σαν ένδειξη «η μη εκπλήρωση του εξατομικευμένου στόχου γλυκοζυλιωμένης του παρά την εντατικοποιημένη αγωγή του για διάστημα 6 μηνών ή η παραμονή της γλυκοζυλιωμένης του σε επίπεδα άνω του 8 μετά από 6 μήνες αγωγής» Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Συνεπώς αν ο Γενικός Γιατρός δεν παραπέμπει τον ασθενή του στις παραπάνω περιπτώσεις σε εξειδικευμένο διαβητολογικό κέντρο κάνει malpractice και έχει νομική ευθύνη.
Κλείνοντας, η πλειοψηφία των ασθενών που διαγιγνώσκονται με διαβήτη θα φέρουν την κατάσταση αυτή για την υπόλοιπη ζωή τους, και όπως και σε άλλες χρόνιες καταστάσεις, οι περισσότερες από τις παρεμβάσεις που επηρεάζουν τον έλεγχο και τα αποτελέσματα είναι στα χέρια των ίδιων των ασθενών. Το κλειδί για την επιτυχία στη θεραπεία του Διαβήτη στην ΠΦΥ είναι η αποτελεσματική εκπαίδευση του ασθενούς και η εμπλοκή του ασθενούς σε μια συνεργασία αυτοδιαχείρισης, εφαρμόζοντας τις δεξιότητες και τις θεραπευτικές επιλογές που παρέχονται από τους επαγγελματίες υγείας. Λαμβάνοντας υπόψη τις δυνητικές επιπλοκές του Διαβήτη, είναι σημαντικό η υποστήριξη αυτή να αποτελεί έναν συνδυασμό δεξιοτήτων αρκετών διαφορετικών επαγγελματιών υγείας- Γενικών Ιατρών, Νοσηλευτών, Επισκεπτών Υγείας, Διαιτολόγων, Ψυχολόγων κλπ. Κάποιες φορές παραπομπή σε ειδικούς ιατρούς (ειδικούς Διαβητολόγους, Οφθαλμιάτρους, Ποδιάτρους, Νευρολόγους, Νεφρολόγους, Σεξολόγους, Ψυχιάτρους κλπ) που εδράζονται στην κοινότητα ή σε νοσοκομεία είναι απαραίτητη. Το πνεύμα που πρέπει να διαπνέει τη διαχείριση του Διαβήτη πρέπει να είναι: Διαχείριση του διαβητικού χωρίς τοίχους. Η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας φροντίδα θα πρέπει να είναι ελεύθερη σε όποιον την έχει ανάγκη. Όταν κάποιος μια δεδομένη στιγμή χρειάζεται τις ειδικές δεξιότητες κάποιου επαγγελματία υγείας θα πρέπει να μπορεί να τις βρει (Br J Cardiol. 2010;17(3):138-141).
Σας καλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη τα ανωτέρω, να ανακαλέσετε τους ισχυρισμούς σας και να μην προβείτε ξανά σε ενέργειες που απαξιώνουν τον σημαντικότατο φορέα που εκπροσωπείτε και τους συλλόγους ασθενών γενικότερα.
Ο Πρόεδρος,
Ανάργυρος Μαριόλης

Ο Γενικός Γραμματέας,
Ευάγγελος Φραγκούλης

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Νοεμβρίου 2014, 12:47:51
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος


και ενώ στην Ελλάδα οι γιατροί πλακώνονται για την πίτα (λυπηρότατο, αν και εξηγεί πολλά φαινόμενα και συμπεριφορές) επειδή μάλλον μίκρυνε πολύ, στην Αμερική εκδώθηκε άλλο ένα consensus οδηγιών, αυτή τη φορά υπό τη μορφή quickguide

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Γρήγορος Οδηγός αντιμετώπισης ΣΔ (Quick-read guide to treat Diabetes)

Guiding Principles for the Care of People With or at Risk for Diabetes was produced by the federally funded National Diabetes Education Program (NDEP), cosponsored by the National Institutes of Health and Centers for Disease Control and Prevention.

"We tried to not make it too long. Doctors don't have a lot of time. We wanted to make it readable.
We didn't do a comprehensive review or grade all the evidence. That has been done many times, so we felt there was no point in reinventing the wheel. What we did was look across what the various groups had in their guidelines for the elements of consensus. In general, when there are differences, it's where there is a lack of evidence....In those cases, we try to focus on individualization of care," said Dr Fradkin.

The NDEP document comprises 10 chapters of management "principles" with short lists of clinician- and patient-directed resources and references (about five to 30, vs hundreds for some of the guidelines) at the end of each. It's essentially a quick-read reference that also links to the more detailed guidelines.
πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

το οποίο καταλήγει στο αυτονόητο (Principle 10: Provide Patient-Centered Diabetes Care)

Collaborative multidisciplinary team care can enhance patient-centered care by providing continuous, supportive, and effective care for people with diabetes throughout the course of their disease
[...]Team care integrates the skills of primary care providers, physician specialists, and other health care professionals, such as diabetes educators, registered dietitians/registered dietitian nutritionists, and pharmacists, with those of the patient and family into a comprehensive diabetes management program

Αυτά βέβαια είναι πάρα πολύ λογικά, σχεδόν αυτονόητα, αφού το θέμα δεν είναι ποιός είναι "ο καταλληλότερος επαγγελματίας για την θεραπεία" (--> σαφώς ο γιατρός.. Στην Ελλάδα ψαχνόμαστε ακόμα ποιος γιατρός βέβαια  :laugh: :'( ) αλλά ποιός είναι "ο καταλληλότερος τρόπος για την θεραπεία" (-->σαφώς αυτός της ομάδας υγείας  και διεπιστημονικής συνεργασίας, όπως πχ έγινε σαν πρώτη προσπάθεια στη χώρα μας με το πρόγραμμα Αρεταίος
και ακόμα πιο διευρυμένα προωθείται στην Αμερική
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)[/color]
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Νοεμβρίου 2014, 16:02:22 από Denominator »

30 Νοεμβρίου 2014, 17:24:23
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Στην Ελλάδα πάντα προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τον τροχό και να φτιάξουμε τα προστατευόμενα μαγαζάκια μας.
Κατα την γνώμη μου είναι απαράδεκτο να ασχολούμαστε με μαγαζάκια διαβήτη όταν ειναι ανύπαρκτη η ειδικότητα της Επείγουσας Ιατρικής και Γηριατρικής .
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

30 Νοεμβρίου 2014, 21:10:44
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Gateopener


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στην Ελλάδα πάντα προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τον τροχό και να φτιάξουμε τα προστατευόμενα μαγαζάκια μας.
Κατα την γνώμη μου είναι απαράδεκτο να ασχολούμαστε με μαγαζάκια διαβήτη όταν ειναι ανύπαρκτη η ειδικότητα της Επείγουσας Ιατρικής και Γηριατρικής .
Δεν είναι μαγαζάκια Νεκτάριε!!!Είναι πόλεμος κατά της ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ξεκάθαρα! !

30 Νοεμβρίου 2014, 21:45:44
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Πάντα το έλεγα πως οι Γενικοί Ιατροί είναι οι "Εβραίοι " της Ελληνικής Ιατρικής κοινότητας .
Αν και μονο 2500 επι συνόλου 45.000 ( ; ) ευθύνονται για όλες τις κακοδαιμονίες του ιατρικου επαγγέλματος .
Για τους αγάπητους συναδέλφους οι ΓΓ ειναι χρήσιμοι μονο σαν ...... σαπούνια.  :-[
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Νοεμβρίου 2014, 21:47:35 από Gatekeeper »
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

30 Νοεμβρίου 2014, 23:20:30
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

30 Νοεμβρίου 2014, 23:55:59
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

Gateopener


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)
Αν ειναι conspiracy theories γιατι αποκλειετε τους Γ.Ι. απο την "εξειδικευση" που ετοιμαζετε;;;
Εκτος και αν αυτοι οι εξειδικευμενοι Παθολογοι και Παιδιατροι ανηκουν σε Δευτεροβαθμια-Τριτοβαθμια ιδρυματα,οποτε αλλαζει το πραμα...
Αλλα το εγγυαται αυτο κανεις;;;;

15 Δεκεμβρίου 2014, 09:20:40
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Gateopener


Conspiracy theories part 2
Αναμενεται με ενδιαφερον η απαντηση του ΑΡΗ
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Δεκεμβρίου 2014, 22:41:06 από D-Michalis »

15 Δεκεμβρίου 2014, 13:04:45
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

Xouzouris


Τι να απαντήσει κανείς;
Οι άνθρωποι είναι τυπικό δείγμα Έλληνικης κουτοπονηριας που πιστεύουν ότι θεραπεύει η ειδικότητα και όχι ο γιατρός.
Ως εκ τούτου, δεν νομίζω ότι χρειάζεται αντιπαράθεση επί της ουσίας γιατι πολύ απλά δεν υπάρχει ουσία. Ο καθένας ας παρακολουθειται από όποιον ειδικό γουστάρει.

Δεν μπορεί όμως ούτε να υποχρεωνει άλλον ειδικό να τον παραπέμπει εφόσον αυτός θεωρεί ότι είναι σε θέση να τον χειριστεί (και ας είναι και γυναικολογος, όχι ΓΙ, άλλωστε αυτός αναλαμβάνει την ευθύνη του ασθενους), ούτε πολύ περισσότερο να τον υποχρεωνει να συνταγογραφει αγωγή που έχει αποφασίσει άλλος χωρίς να έχει λόγο επ'αυτης.

Οπότε η απάντηση είναι απλή: θέλεις κύριε διαβητολογο; πολύ ωραία, να πηγαίνεις να σου γράφει και την αγωγή σου, εγώ δεν ξέρω.

25 Μαρτίου 2015, 20:55:07
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

Gateopener


Παθολογοι,Διαβητολογοι και Ενδοκρινολογοι ρυθμιζουν το ΣΔ ανα την Υφηλιο συμφωνα με το εγκριτο Medscape  ;D ;D ;D 8) 8) 8)

GPs Should Focus on Individualizing Diabetes Treatment

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

26 Μαρτίου 2015, 13:28:28
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

thepap


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

GPs Should Focus on Individualizing Diabetes Treatment



 H οποία εξατομίκευση είναι πλέον το must στις κατευθυντήριες οδηγίες και στα διαβητολογικά συνέδρια.

28 Μαρτίου 2015, 00:27:46
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Παθολογοι,Διαβητολογοι και Ενδοκρινολογοι ρυθμιζουν το ΣΔ ανα την Υφηλιο συμφωνα με το εγκριτο Medscape  ;D ;D ;D 8) 8) 8)

Το Παθολόγοι που το βρήκατε? Το GPs Should Focus on Individualizing Diabetes Treatment, βλέπω εγώ.
Βεβαίως και οι παθολόγοι -για τα ελληνικά δεδομένα, αφού δραστηριοποιούνται στην ΠΦΥ.
Όμως, το λάθος που γίνεται από ανίδεους (?) με την απόδοση "παθολόγος" στον όρο GP των ξενόγλωσσων κειμένων (απομεινάρι της εποχής που η Γ.Ι. ήταν άγνωστη), επιτρέπεται εμείς οι ίδιοι, όχι μόνο να μην το καυτηριάζουμε, αλλά και να το επαναλαμβάνουμε ή να το μεταφέρουμε αυτολεξεί και ασχολίαστο?


Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

14 Σεπτεμβρίου 2018, 09:05:56
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Ονομασία, περιεχόμενο και προϋποθέσεις απόκτησης τίτλου ιατρικής εξειδίκευσης από ιατρούς που κατέχουν τίτλο ιατρικής ειδικότητας.


ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ δύο (2) έτη.
Δικαίωμα εξειδίκευσης στο Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν όσοι κατέχουν τις ειδικότητες: Παθολογίας και Παιδιατρικής. Ο χρόνος εξειδίκευσης είναι δύο χρόνια  συνολικής πλήρους και ενεργούς συμμετοχής μετά την κτήση τίτλου ειδικότητας Παθολογίας ή Παιδιατρικής. Η εκπαίδευση θα γίνεται στα αναγνωρισμένα διαβητολογικά κέντρα και θα ακολουθεί τους κανόνες των εξειδικεύσεων. Η εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη αποκτάται μετά από επιτυχείς γραπτές και προφορικές εξετάσεις ενώπιον τριμελούς εξεταστικής επιτροπής.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

14 Σεπτεμβρίου 2018, 19:08:29
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

pzogr

Επώνυμοι
Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τι θα γίνει με τους υπάρχοντες "διαβητολόγους".

Άσχετο με το thread, αλλά οι προϋποθέσεις για να κάνεις αίτηση για τα επείγοντα είναι ακατανόητες.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
4 Απαντήσεις
69851 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Ιανουαρίου 2009, 19:24:25
από D-Michalis
0 Απαντήσεις
6260 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Φεβρουαρίου 2009, 23:28:17
από Ιατρικός Σύλλογος Fb
0 Απαντήσεις
2637 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Μαΐου 2010, 22:55:03
από Chris123GR
126 Απαντήσεις
284814 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Ιουλίου 2024, 09:17:28
από fanisgp
0 Απαντήσεις
4867 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Απριλίου 2023, 07:37:02
από Argirios Argiriou