Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2016
Αριθμ. Πρωτ.: 52
Προς:
Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό
Αξιότιμε υπουργέ,
με ικανοποίηση είδαμε σήμερα την τήρηση της υπόσχεσης σας να εντάξετε στο νομοσχέδιο για το "παράλληλο πρόγραμμα" για την Υγεία διάταξη με την οποία μονιμοποιούνται οι Ειδικευμένοι Γενικής Ιατρικής που διορίστηκαν σε θέσεις ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου μετά την 1-1-2010.
Με συγκρατημένη ικανοποίηση είδαμε και την αντανακλαστική σας απάντηση στο σάλο που προκλήθηκε με τον σχεδιαζόμενο αποκλεισμό Γενικών Ιατρών και Παθολόγων από τη συνταγογράφηση κατηγοριών εισπνεόμενων φαρμάκων (όλων των σταθερών συνδυασμών) για κάποιες από τις συχνότερες χρόνιες παθήσεις στην κοινότητα (άσθμα, ΧΑΠ). Η ικανοποίηση είναι συγκρατημένη, γιατί παρόλο που αναφέρεται ξεκάθαρα πως «Οι γενικοί γιατροί θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν τα φάρμακα για το άσθμα και τη ΧΑΠ, ακριβώς όπως έκαναν μέχρι σήμερα", στη συνέχεια δεν ξεκαθαρίζεται ποια είναι τα φάρμακα «υψηλού κόστους, που απευθύνονται σε περιορισμένο αριθμό ασθενών με ανθεκτική ΧΑΠ» και δεν απαντιέται ξεκάθαρα το αν αποσύρεται ο περιορισμός συνταγογράφησης. Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουμε την απάντηση σας, θέλουμε να πιστεύουμε πως αναφέρεστε στα xolair και daxas, και όχι σε φάρμακα που για έτη βρίσκονταν στη θεραπευτική μας φαρέτρα, όπως τα seretide, symbicort, rolenium, inuvair, pulmoton, foster, αλλά και τα νεότερα πολλά υποσχόμενα σκευάσματα ultibro, anoro, relvar κλπ. Σε αντίθετη άλλωστε περίπτωση τίθεται θέμα όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, αφού μόνο όσοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε πνευμονολόγο- με το ανάλογο κόστος σε χρόνο ή χρήμα- θα έχουν και πρόσβαση στα προωθημένα φάρμακα και αυτοί που θα απευθύνονται αποκλειστικά στον οικογενειακό τους γιατρό, είτε λόγω ανάγκης, είτε λόγω πεποίθησης, θα έχουν πρόσβαση μόνο στα παλιά, φθηνά φάρμακα, με το λιγότερο ευνοϊκό προφίλ αρκετές φορές …
H αναστάτωση που προκλήθηκε από το θέμα του περιορισμού της συνταγογράφησης μας, θέτει επί τάπητος ξανά το πάγιο αίτημα μας για ανάγκη αποσαφήνισης των ορίων της ειδικότητας και σε σχέση με τις άλλες ειδικότητες, καθώς και του σχεδιασμού διαγνωστικών και θεραπευτικών αλγορίθμων για τα συνήθη χρόνια νοσήματα στην κοινότητα, βάση ομοφωνιών (consensus) των επιστημονικών εταιριών των ειδικοτήτων και σε συμφωνία με το τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Τέλος είμαστε σε κατάσταση αναμονής για το κρίσιμο θέμα της χρήσης Γενικών Ιατρών σε εφημερίες στα ΤΕΠ νοσοκομείων. Σας έχουμε ήδη παραδώσει τις προτάσεις μας, όπως σας υποσχεθήκαμε, για τους όρους και τις προϋποθέσεις, που αυτό θα μπορούσε να γίνει προσωρινά. Κι ενώ εκκρεμεί η έκδοση των εφαρμοστικών της εγκύκλιου αποφάσεων, γινόμαστε μάρτυρες μαζικών μετακινήσεων Γενικών Γιατρών από μονάδες ΠΦΥ σε νοσοκομεία. Ζητάμε το άμεσο πάγωμα των μετακινήσεων αυτών, μέχρι να αποσαφηνιστεί ο ρόλος και η λειτουργία των Γενικών Γιατρών στα ΤΕΠ.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Ανάργυρος Μαριόλης Ευάγγελος Φραγκούλης