Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
28 Νοεμβρίου 2024, 23:13:22

Αποστολέας Θέμα: Η νέα σύνθεση του Υπουργείου Υγείας  (Αναγνώστηκε 49797 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

26 Ιανουαρίου 2015, 10:14:27
Αναγνώστηκε 49797 φορές
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Τα ονόματα του Υπουργικού Συμβουλίου κλείνουν το ένα μετά το άλλο και σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου ο Παναγιώτης Κουρουμπλής θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας. Δίπλα του γιατροί του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Ανδρέας Ξανθός.

Νεότερα θα έχουμε μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

27 Ιανουαρίου 2015, 12:03:51
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Από ότι φαίνεται ο Κουρουμπλής αποφάσισε να καπαρώσει την θέση, μην τύχει και καμιά έκπληξη και αυτο-ανακοινώθηκε. Περιμένουμε και την υπόλοιπη κυβέρνηση. Ελπίζω να ενημερώσει και κάποιος τον Αλέξη ποιοι είναι οι υπουργοί του, μια που κάποιοι ακόμη αυτοανακοινώθηκαν.
Αυτό που κανείς δεν συζητά είναι το εξής: Ο Αντώνης υπό την πίεση της Τρόικας αποφάσισε εκλογές, έβαλε υποψήφιο που δεν θα ψήφιζε κανένας από την αριστερά και πήγε σε εκλογές. Ήξερε ότι δεν θα βγει πρώτος, παρά την συσπείρωση που διατήρησε ο σκληρός πυρήνας του κόμματος του. Πιθανόν σκέφτηκε ότι ο Αλέξις θα αποτελέσει μια προσωρινή παρένθεση και αυτή η σκέψη παίζεται ακόμη. Ο Αλέξης δεν θα βρει τρελά ζόρια στο εξωτερικό, μια επιμήκυνση θα του την κάνουν. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το εσωτερικό. Εκεί θα κριθεί, η διάρκεια της κυβέρνησης και η επανεκλογή του.

Στον τομέα της υγείας τα πράγματα είναι εξαιρετικά εύκολα αν αποφασίσεις να κάνεις τις σωστές τομές. Το ερώτημα είναι εάν θέλεις και εάν σου κόβει να τα κάνεις.
Επαναλαμβάνω κάτι που λέω 10 χρόνια τώρα: Η υγεία φέρνει ή κόβει ψήφους. Και μπορεί να γίνουν τομές άμεσα, δεν μπορείς να αλλάξεις την χούι των ανθρώπων σε ένα χρόνο.

Για το μέσο άνθρωπο ο γιατρός της γειτονιάς δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα ΠεΔΥ. Η προσωπική σχέση με το γιατρό σου δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κανένα "γιατρό υποδοχής". Όποιος δεν μπορεί να το καταλάβει, είτε έχει άγνοια είτε ξέρει ότι το σύστημα θα προσφέρει συνταγογράφο γιατρό και ο "προσωπικός" γιατρός θα είναι ιδιωτικός με πληρωμή μόνο από τον ασθενή.
Το μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη θα είναι εάν μπορέσει να δώσει ένα πραγματικό οικογενειακό-προσωπικό ιατρό στον έλληνα πολίτη. Να θυμίσω για όσους δεν γνωρίζουν ότι ο οικογενειακός ιατρός ήταν η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αιτία που ο Ιωάννης Αλευράς σταμάτησε την ολοκλήρωση του ΕΣΥ, ο Αλέκος Παπαδόπουλος έφυγε νύχτα, που ο Άδωνης πήρε δρόμο από το ΥΥΚΑ. Όσο πιο απρόσωπος, διαπλεκόμενος, απρόσιτος, τόσο περισσότερο θα τρέχουν στον ιδιωτικό τομέα οι πολίτες.

Ένα δεύτερο θέμα που θα ήθελα να το θέσω για να μην τρέφουν αυταπάτες κάποιοι. Η διατριβή μου είναι πάνω στο Ηλ. φάκελο στην ΠΦΥ, έχω προσωπική εμπειρία από Ελλάδα και Κύπρο και παρακολουθώ την βιβλιογραφία για τον υπόλοιπο κόσμο. Ακούω και τα "non-paper" από τη WICC σε αυτό το θέμα. Όποιος ονειρεύεται ότι θα στήσει ΠΕΔΥ και θα στηριχτεί στον Ηλ. Φάκελο, έχασε. Η χρήση Ηλ. Φακέλου δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη και είναι κουλτούρα. Σήμερα έχουμε τα αντιγραφτήρια και ελπίζω εάν ολοκληρωθεί το ΑΡΙ στην ΗΔΙΚΑ να αρχίσουμε να έχουμε και Ηλ. Φάκελο φέτος, αλλά μέχρι να στηριχτούμε σε αυτό για τον οικογενειακό ιατρό σε ένα ΠΕΔΥ θα περάσουν 5-10 χρόνια. Η ΗΔΙΚΑ είναι σε σχέδιο να εισάγονται και τα αποτελέσματα των εξετάσεων και να είναι διαθέσιμα αλλά αυτό θα πάρει 1-2 χρόνια το λιγότερο. Μέχρι να έχουμε ένα σοβαρό αρχείο, θα περάσουν 5-6 χρόνια.

Το τρίτο θέμα είναι το κόστος φαρμάκων και εξετάσεων. Χρειάζεται μια μεγάλη στροφή του ΕΟΠΥΥ προς συσκευασίες που έχουν ποσότητα για διμηνιαίες και τριμηνιαίες θεραπείες. Αυτές στο εξωτερικό κοστίζουν όσο και η μηνιαία συσκευασία. Η εξοικονόμηση θα είναι τεράστια για τον ΕΟΠΥΥ και τους ασφαλισμένους. Και θα φανεί έντονα στον ασθενή. Εάν δεν γίνει αυτό μην περιμένετε αποτελέσματα. Το ίδιο πρέπει να γίνει με τις εξετάσεις. Πρέπει να γίνει ανανέωση και ανακοστολόγηση των εξετάσεων, πρέπει να υπάρχουν διαπραγματεύσεις και να μειωθεί η τιμή κάποιων που η τιμή τους έχει τελείως ξεφύγει.
« Τελευταία τροποποίηση: 27 Ιανουαρίου 2015, 12:11:15 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

27 Ιανουαρίου 2015, 13:00:00
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Επί το φιλολαϊκότερο αναμένονται να αλλάξουν τα ποσοστά συμμετοχής στα φάρμακα, κάτι που σημαίνει ελάφρυνση των ασφαλισμένων αλλά και λιγότερο μετρητό στο ταμείο του φμφ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ξεκαθαρίζει το τοπίο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για την δομή του Υπουργείου Υγείας. Μετά την ανακοίνωση, από τον ίδιο τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι θα είναι ο νέος υπουργός Υγείας, στο ίδιο υπουργείο φαίνεται ότι θα δούμε και τους κ.κ. Δημήτρη Στρατούλη και Ανδρέα Ξανθό.


Ο κ. Στρατούλης, που μέχρι στιγμής ακούγονταν για το υπουργείο Εσωτερικών, φαίνεται ότι τελευταία στιγμή μετακινείται στο Υγείας, αναλαμβάνοντας τον τομέα των Κοινωνικών ασφαλίσεων, ενώ ο κ. Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνει, ενδεχομένως ως αναπληρωτής ή υφυπουργός σε τομέα της Υγείας του συγκεκριμένου υπουργείου.

Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

27 Ιανουαρίου 2015, 13:02:09
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής γεννήθηκε το 1951 στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας και κατάγεται από ποντιακή προσφυγική οικογένεια. Είναι Δρ. κοινωνικών επιστημών και δικηγόρος. Έχει εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2012 εξελέγη δεύτερος στη Β' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του 2015 εξελέγη τρίτος στη Β'Αθηνών με 57.000 ψήφους.

Το 1961 έχασε το φως του από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας, απομεινάρι του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Πολιτικοποιήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στη Σχολή Τυφλών, ενώ στη συνέχεια εισήχθη με Πανελλήνιες Εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974 συμμετέχει ενεργά στους αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος.

Την περίοδο 1976-1981 επικέντρωσε την προσπάθειά του στην...


... οργάνωση της κοινωνικής εξέγερσης των τυφλών με κεντρικά αιτήματα το δικαίωμα στη μόρφωση, την αξιοπρέπεια και την κατοχύρωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Συγκρούστηκε με τους κατεστημένους μηχανισμούς του κράτους, της εκκλησίας και των διαχειριστών της φιλανθρωπίας και διώχθηκε με τον Νόμο 4000.

Την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και επιτέλεσε ουσιαστικό έργο με έμφαση στην παιδική προστασία, στην τρίτη ηλικία και στα άτομα με αναπηρία. Η δημιουργία πλήθους καινοτόμων κοινωνικών υποδομών πρόνοιας συνδέθηκε με την περίοδο άσκησης των καθηκόντων του στην εν λόγω θέση.

Για την κοινωνική του δράση τιμήθηκε πολλές φορές από ελληνικούς και διεθνείς φορείς (Ίδρυμα Μ. Στασινοπούλου, Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Λέσχη Υγείας της Ευρώπης κ.ά.). Το 2006 η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε σε αναγνώριση των κοινωνικών και πολιτικών του αγώνων με σκοπό την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους και μίας ανθρώπινης κοινωνίας. Το 2012 βραβεύτηκε στο Μέγαρο Rayburn του Κογκρέσου των ΗΠΑ από το Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών (E.A.W.C.) για τη θέληση και την επιμονή που έχει επιδείξει στο κοινωνικό του έργο.

Η συνέπεια στις πολιτικές και κοινωνικές του πεποιθήσεις επέβαλε την καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος το 2011 και την παύση της συμπόρευσής του με το ΠΑΣΟΚ του μνημονίου.

Σήμερα είναι Βουλευτής Β' Αθήνας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης είναι Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Μαρόκου και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τις 27 Ιανουαρίου 2015 είναι ο νέος Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

27 Ιανουαρίου 2015, 18:27:28
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator
 Yφυπουργός ο Ανδρέας Ξανθός (στο 5:14 στο παρακάτω video)
 

27 Ιανουαρίου 2015, 20:45:46
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Το ygeianet.gr τηρεί εκκωφαντική σιγή ή αλλιώς αναπάντεχη σε σχέση με το παρελθόν, στάση αναμονής.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

27 Ιανουαρίου 2015, 23:14:51
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ο κ. Κουρουμπλής δεν είναι που ψήφισε κατά της μείωσης των τιμών των γενοσήμων τον Νοέμβριο του 2013;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Ιανουαρίου 2015, 10:50:12
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το ζήτημα των ανασφάλιστων αλλά και οι πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν σε τομείς όπως το φάρμακο είναι στις πρώτες προτεραιότητες του νέου υπουργου Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος μίλησε σήμερα σε πρωινή εκπομπή στο Mega.
 
Μάλιστα ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι θα στείλει αίτημα σήμερα στα νοσοκομεία ώστε μέσα στις τρεις επόμενες ημέρες να τον ενημερώσουν απολογιστικά για την κατάσταση τους και τις ανάγκες τους.
Όσον αφορά τα φάρμακα ο κ Κουρουμπλής εκτίμησε ότι με την παρέμβαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας θα προκύψουν αρκετα οφέλη τα οποία, όπως υπογράμμισε θα επανεπενδυθούν στο σύστημα, ενώ σε ερώτηση αν θα υπάρξει μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων ο κ Κουρουμπλής απάντησε ότι η νέα κυβέρνηση θα δει τι δυνατότητες υπάρχουν, οι οποίες και εξαρτώνται από τις προτεραιότητες που θέτει.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

29 Ιανουαρίου 2015, 21:07:40
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Ανακοινώθηκαν και οι γγ... ΦΡΕΣΚΑΔΟΥΡΑ !!

you can't teach an old dog new tricks
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

9 Φεβρουαρίου 2015, 19:43:10
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ανδρέας Ξανθός: Αυτόνομα τμήματα τα ΤΕΠ με δικό τους προσωπικό και οργανόγραμμα, παύει η παράνομη απόσπαση σε αυτά των ιατρών της ΠΦΥ.
 
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

"... Δ. στο φάρμακο, τέλος, σχεδιάζουμε μια αναβαθμισμένη δημόσια φαρμακευτική πολιτική με ενίσχυση και αναδιοργάνωση των ΕΟΦ-ΙΦΕΤ, με στήριξη της παραγωγής ποιοτικών γενοσήμων στη χώρα μας, με ορθολογικότερη και επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, με διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασθενών στο φάρμακο και με μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης τους. Ειδικά για τα φαρμακεία, θεωρούμε απαραίτητη ??? την επανεξέταση- σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών – όλου του μνημονιακού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, για να διασφαλιστεί η ασφαλής και επαρκής διάθεση φαρμάκων σε όλη τη χώρα...."

 Δείτε όλο το άρθρο του νέου αν.υπΥΥΚΑ Ανδρέα Ξανθού σήμερα το πρωΐ στην ολομέλεια της Βουλής:

Επικεντρωμένος στις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, απρόσκοπτη πρόσβαση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων με κατάργηση του 5ευρου και της γραφειοκρατίας, αλλά και άμεσες προσλήψεις σε ΜΕΘ και κλινικές του ΕΣΥ που υπολειτουργούν, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στις προγραμματικές του δηλώσεις προ ολίγου στην Βουλή.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Καταργήσεις "χαρατσιών", επαναπροσδιορισμό σχέσεων εργασίας των γιατρών του δημοσίου, νέα δεδομένα στην ψυχική υγεία, αυστηρές προϋποθέσεις συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα με το ΕΣΥ, αλλά και επανεξέταση των θεμάτων των φαρμακοποιών υποσχέθηκε ο Ανρέας Ξανθός στις προγραμματικές του δηλώσεις.
Παρόλα αυτά, τίποτα το συγκεκριμένο ουσιαστικά δεν ακούσαμε... Πληροφορηθήκαμε τί σκοπεύει αλλά όχι πότε ούτε πως θα τα υλοποιήσει. Και υπό μία έννοια δεν θα ήταν υπερβολικό να σχολιάσουμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες ακούμε τα ίδια και τα ίδια χωρίς να προστίθεται ούτε ένα συγκεκριμένο στοιχείο σε αυτά που ήδη γνωρίζουμε...
Ως εκ τούτου, μπορούμε προσωρινά να ελπίζουμε σε στήριξη των ανασφάλιστων και γενικότερη ενδυνάμωση των δημόσιων δομών υγείας ώστε να εξυπηρετούν ευκολότερα όλους τους πολίτες. Μπορούμε επίσης να ελπίζουμε σε προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ αλλά χωρίς να ξέρουμε πότε θα γίνουν και με ποιες διαδικασίες. Μπορούμε επίσης να... φοβόμαστε ότι θα εμποδιστεί η πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα Υγείας για τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ.
Και να δεν μπορούμε παρά να περίμενουμε πότε θα υλοποιηθούν όλα αυτά!
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας:
Προγραμματικές δηλώσεις
Πριν από 2 εβδομάδες οι πολίτες με την ψήφο τους έκαναν ένα πολύ σημαντικό βήμα δημοκρατικής χειραφέτησης της ελληνικής κοινωνίας. Η πολιτική αλλαγή στη χώρα έδωσε μια ζωτικής σημασίας ανάσα εθνικής αξιοπρέπειας στους ανθρώπους μιας χώρας πληγωμένης οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά. Ζητούμενο πλέον είναι, με δεδομένη τη διακοπή του καταστροφικού μνημονιακού «πειράματος» και με επιβεβλημένη μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ρύθμιση του δημόσιου χρέους, να υπάρξει σε σύντομο χρόνο μια αισθητή ανάσα στην καθημερινότητα των ανθρώπων και πρωτίστως των αδύναμων. Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση της χώρας, με όπλο την πρωτοφανή στήριξη της κοινωνίας στο εσωτερικό, το ευρύτατο μέτωπο κατά της λιτότητας στην Ευρώπη αλλά και το τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, θα δώσει μέχρι τέλους τη μάχη της υπεράσπισης των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι ανά τον κόσμο καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για μια πολιτική σύγκρουση που αφορά το μέλλον των κοινωνικών δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Θα είναι μια μάχη δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα, απέναντι σε ένα οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο που αισθάνεται - για πρώτη φορά- ότι αμφισβητείται η κυρίαρχη συνταγή για την έξοδο από την κρίση και απειλείται ο νεοφιλελεύθερος μονόδρομος. Το διαπραγματευτικό σχέδιο της κυβέρνησης επενδύει στη δυναμική των εξελίξεων και στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και όχι στη στατική προσέγγιση της πραγματικότητας και στην υποταγή στη δύναμη των χρηματαγορών. Η διαπραγματευτική μας δύναμη έγκειται στο τεράστιο απόθεμα πολιτικής αξιοπιστίας που διαθέτει μια κυβέρνηση χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις από ποικιλώνυμα συμφέροντα και με νωπή λαϊκή εντολή αλλαγής προτεραιοτήτων, κοινωνικής ανακούφισης και ανασυγκρότησης της οικονομίας, του Κράτους και των θεσμών, αλλά και ταυτόχρονα αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου και του πολιτικού ήθους στη χώρα. Αξιοποιώντας το πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο της συλλογικής αυτοπεποίθησης και της ελπίδας που αναθερμάνθηκε στην κοινωνία, ευνοώντας τη συμμετοχή των πολιτών, δημιουργώντας θεσμούς δημοκρατικού σχεδιασμού και κοινωνικού ελέγχου αλλά και κλίμα ευθύνης και ενεργού συμβολής των πιο έντιμων και παραγωγικών δυνάμεων στην προσπάθεια να σηκώσουμε ξανά κεφάλι, με αποφασιστικότητα, σοβαρότητα, μελετημένα βήματα, με στρατηγική αδιαλλαξία και τακτική ευελιξία, είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε.
Το Μνημόνιο έχει ήδη βλάψει σοβαρά και άνισα, δηλαδή ταξικά, την Υγεία των πολιτών. Η δραστική περικοπή των δημόσιων δαπανών έχει προκαλέσει διαλυτικά φαινόμενα στο Σύστημα Υγείας, που κάνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων και των ασθενών ζοφερή. Οι μνημονιακές «μεταρρυθμίσεις» αποδείχθηκαν «φιάσκο», δεν αντιμετώπισαν καμιά από τις βασικές παθογένειες του Συστήματος Υγείας αλλά, αντίθετα, οδήγησαν σε αποκλεισμούς και ακάλυπτες ανάγκες και σε μετακύλιση μεγάλου μέρους του κόστους περίθαλψης στους πολίτες. Δεν είχαμε απλώς μια διαχείριση με λιγότερους πόρους λόγω δημοσιονομικής στενότητας, αλλά μια συνειδητή επιλογή συρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης και διεύρυνσης του «ζωτικού χώρου» για την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Το ΕΣΥ σήμερα παρουσιάζει εικόνα «βομβαρδισμένου τοπίου». Κλινικές,τμήματα και μονάδες με το καθημερινό άγχος της λειτουργικής κατάρρευσης. Προσωπικό εξαντλημένο εργασιακά και οικονομικά. Τραγικές ελλείψεις υλικών και μέσων. Ανασφάλεια, απόγνωση και αναξιοπρέπεια των ασθενών. Σήμερα η ευχερής πρόσβαση σε γιατρό, ακόμα και η συνταγογράφηση των φαρμάκων έχουν γίνει πρόβλημα για πολύ κόσμο, σε πείσμα ή μάλλον ακριβώς λόγω των μνημονιακών μέτρων. Η υγειονομική φτώχεια, οι αποκλεισμοί και η ανισότητες στην περίθαλψη και στην κοινωνική φροντίδα έχουν αναιρέσει θεμελιώδη ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας. Αυτό είναι απαράδεκτο για μια χώρα της Ευρώπης και αποτελεί ισχυρό ηθικό και πολιτικό επιχείρημα στη διαπραγμάτευση για το χρέος. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνέχισης της ίδιας συνταγής. Και προφανώς δεν μας δεσμεύει το μνημονιακό πλαίσιο. Για μας είναι αδιαπραγμάτευτη η ανάγκη να στηρίξουμε τη δημόσια περίθαλψη σε όλα τα επίπεδα, γιατί είναι η μόνη περίθαλψη που μπορούν να έχουν σήμερα οι φτωχοί και οι αδύναμοι.

Έχουμε πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών αλλά και της ευθύνης να διασφαλίσουμε με «νύχια και με δόντια» και πάντα σε συνεργασία με τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους την επιβίωση του ΕΣΥ και την αξιοπρέπεια των ασθενών. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να ανακουφίσουμε την κοινωνία που έχει υποστεί μια δυσβάστακτη επιβάρυνση στον τομέα της Υγείας, να ανατρέψουμε κάθε θεσμικό και λειτουργικό αποκλεισμό από την πρόσβαση σε αξιόπιστη υγειονομική φροντίδα και να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του ΕΣΥ και εξάλειψης των διαχρονικών παθογενειών και στρεβλώσεων του.
 
· Στην κατεύθυνση αυτή, πρώτος μας στόχος θα είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΔΕΘ. Αποτελεί για μας κορυφαία δέσμευση και πολιτική προτεραιότητα η διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης όλων των ανασφάλιστων, χωρίς εξαιρέσεις, στην ιατρική παρακολούθηση, τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία που έχουν ανάγκη. Αυτό θα γίνει με ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου και των ΚΥΑ που αφορούν την περίθαλψη των ανασφάλιστων. Είναι πολύ σημαντικό όμως να υπάρξει και μια ελάφρυνση βαρών στην καθημερινότητα των ασθενών, όπως είναι η άμεση κατάργηση του «εισιτηρίου» των 5 ευρώ στα Δημόσια Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, η γρήγορη ακύρωση του μνημονιακού χαρατσιού του 1 ευρώ ανά συνταγή και η σταδιακή μείωση της συμμετοχής στο κόστος αγοράς φαρμάκων.
·  Παράλληλα όμως πρέπει να υλοποιηθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη και ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Στη συγκυρία της ανθρωπιστικής κρίσης δεν περισσεύει κανένας εργαζόμενος, κανένα νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας ή μονάδα του ΠΕΔΥ, δεν μπορούμε να αφήσουμε αναξιοποίητη καμιά υλικοτεχνική υποδομή ή εξοπλισμό που μπορεί να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες. Επιταχύνουμε και ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες προσλήψεων όλων των κατηγοριών που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή (γιατροί ΕΣΥ, επικουρικό προσωπικό, επικουρικοί γιατροί ΠΕΔΥ, ΕΚΑΒ) και προωθούμε ένα σχεδιασμό σταδιακής κάλυψης με μόνιμες θέσεις εργασίας όλων των επειγουσών αναγκών στην ΠΦΥ και στα νοσοκομεία, ειδικά της επαρχίας και των άγονων-νησιωτικών περιοχών. Με σεβασμό στη διαχρονική προσφορά των γιατρών και του προσωπικού, θα διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο ότι θα σταματήσει να υπάρχει απλήρωτη υπερωριακή εργασία και αθέτηση των στοιχειωδών υποχρεώσεων της Πολιτείας.

· Διασφαλίζουμε τη λειτουργία όλων των ΜΕΘ και την ανάπτυξη νέων κλινών έτσι ώστε να εξαλειφθεί η λίστα αναμονής για εντατική νοσηλεία.

· Επισπεύδουμε τις διαδικασίες για την ενίσχυση του γερασμένου στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και για την επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της ψηφιακής αναβάθμισης του τηλεπικοινωνιακού συστήματος του. Είναι απαραίτητη επίσης η διοικητική αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ και η αναβάθμιση της επιχειρησιακής του παρέμβασης στο ζωτικό πεδίο της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας.

· Στην Ψυχική Υγεία διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα του συνόλου των Μονάδων και ταυτόχρονα την επαναδιαπραγμάτευση των όρων και χρονοδιαγραμμάτων του Συμφώνου Andor – Λυκουρέντζου για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης χωρίς διακινδύνευση της συνέχειας στη φροντίδα των ασθενών, με τομεοποιημένες υπηρεσίες, δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κοινοτικής φροντίδας και πάντα με σεβασμό των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών. Διατηρούμε τις υπάρχουσες δομές πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, με πρώτο στόχο το σταδιακό μηδενισμό της λίστας για ένταξη σε προγράμματα υποκατάστασης.
Πέρα όμως από την ανακούφιση των ασθενών και την διασφάλιση της επιβίωσης του ΕΣΥ, αυτό που χρειάζεται είναι η συνολική ανασυγκρότηση και μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας, με παρεμβάσεις-τομές στην ΠΦΥ, στη Δημόσια Υγεία, στο Φάρμακο, στη Διοίκηση του Συστήματος, στην αντιμετώπιση της σπατάλης και της διαφθοράς αλλά και της εκμετάλλευσης του αρρώστου

Α. στην ΠΦΥ που πρέπει να αποτελέσει βασικό πυλώνα του ΕΣΥ, προωθούμε ένα νέο μοντέλο στηριγμένο στον οικογενειακό γιατρό, την ομάδα υγείας, τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και τα ιατρεία γειτονιάς, με στόχο τη συνολική υγειονομική φροντίδα του ασθενή. Με επιστημονική επεξεργασία, διαβούλευση και συναινέσεις θα προωθήσουμε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για να υπάρξει μια πραγματική στροφή στην ΠΦΥ, την πρόληψη και την αγωγή υγείας.

Β. στη Δημόσια Υγεία, που είναι ένα πεδίο παραγκωνισμένο στην πολιτική υγείας διαχρονικά ( 0.15% του ΑΕΠ, δηλαδή στο 1/3 του μ.ο. των χωρών του ΟΟΣΑ), ακριβώς επειδή τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων της δεν προσφέρουν άμεσες μικροκομματικές και εκλογικές «αποδόσεις». Είναι μια επένδυση στο ολιστικό μοντέλο για την Υγεία, υπερβαίνει τη νοσοκομειοκεντρική λογική του Συστήματος και την εμπορευματοποίηση της ιατρικής, ενισχύει την πρόληψη και υγειονομική ασφάλεια της κοινωνίας και της χώρας, έχει σαφώς αναπτυξιακό χαρακτήρα αναβαθμίζοντας πχ την περιβαλλοντική υγιεινή και την προστασία της διατροφικής αλυσίδας, και αποτελεί ίσως την πιο δημοκρατική, με την έννοια της ισότιμης απολαβής των ωφελημάτων της, πολιτική υγείας σήμερα. Θα προχωρήσουμε σε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στη Δημόσια Υγεία, σε οργανωτική και λειτουργική ανασυγκρότηση και συντονισμό όλων των αρμόδιων οργανισμών και φορέων ( ΕΣΔΥ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΟΦ, ΕΦΕΤ, Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας στις Περιφέρειες κλπ) ενισχύοντας την κοινωνική τους αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα τους στην υγειονομική θωράκιση της κοινωνίας και της χώρας.

Γ. στη Διοίκηση του Συστήματος Υγείας, προωθούμε επίσης την αλλαγή υποδείγματος με άρση της κομματοκρατίας, της ημετεροκρατίας και της πελατειακής λογικής στα νοσοκομεία, με περισσότερη αξιοκρατία και δημοκρατία, με συμμετοχή των εργαζομένων, των εκπροσώπων των ασθενών και των τοπικών κοινωνιών, με θεσμούς δημόσιας λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου, με ενίσχυση του δημοκρατικού προγραμματισμού των υπηρεσιών υγείας. Καταργούμε την ΕΣΑΝ Α.Ε. και την επιχειρηματική «μετάλλαξη» του δημόσιου νοσοκομείου, επανεξετάζουμε τα ΚΕΝ και προωθούμε την πλήρη ενσωμάτωση στο ηλεκτρονικό σύστημα αξιόπιστων διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Ειδικά για την πάταξη φαινομένων διαφθοράς, που πάντα ήταν δομικό πρόβλημα του συστήματος υγείας, χρειάζονται οργανωτικά, λειτουργικά και θεσμικά μέτρα ( πχ διαφανής διαχείριση της λίστας χειρουργείου, αυτόνομα ΤΕΠ, αδιάβλητο και διαφανές σύστημα προμηθειών κλπ), απαιτείται αναμόρφωση και αυστηροποίηση του πειθαρχικού συστήματος χωρίς πολιτική ασυλία και συγκάλυψη, αλλά κυρίως απαιτείται μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία κατά της διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας στην οποία οφείλουν να πρωτοστατήσουν τα συνδικάτα, οι φορείς των ασθενών και οι Διοικήσεις των νοσοκομείων. Πρέπει να είναι προτεραιότητα τη διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας και της αποτελεσματικότητας στη φροντίδα. Δίνουμε έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών, αναβαθμίζουμε τη λειτουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης του Πολίτη στο Υπουργείο Υγείας και των αντίστοιχων γραφείων στα Νοσοκομεία, έτσι ώστε οι υπηρεσίες αυτές, σε στενή συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη, να επιλύουν προβλήματα δυσλειτουργιών στην καθημερινή εξυπηρέτησή των πολιτών, να ελέγχεται η κακοδιοίκηση των μονάδων και να εξελιχθούν σε ένα πραγματικό «Συνήγορο του Ασθενή».

Δ. στο φάρμακο, τέλος, σχεδιάζουμε μια αναβαθμισμένη δημόσια φαρμακευτική πολιτική με ενίσχυση και αναδιοργάνωση των ΕΟΦ-ΙΦΕΤ, με στήριξη της παραγωγής ποιοτικών γενοσήμων στη χώρα μας, με ορθολογικότερη και επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, με διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασθενών στο φάρμακο και με μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης τους. Ειδικά για τα φαρμακεία, θεωρούμε απαραίτητη την επανεξέταση- σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών – όλου του μνημονιακού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, για να διασφαλιστεί η ασφαλής και επαρκής διάθεση φαρμάκων σε όλη τη χώρα.
Στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η οικοδόμηση ενός δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας ισότιμης πρόσβασης και καθολικής κάλυψης με υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και ελεγχόμενο κόστος. Και αυτό όχι λόγω ιδεολογικής εμμονής αλλά γιατί έχει αποδειχθεί διεθνώς ότι τα δημόσια συστήματα υγείας, όταν φυσικά λειτουργούν με κανόνες και έλεγχο, υπερτερούν στην ποιότητα και το τελικό κόστος των υπηρεσιών, αλλά και στην καταπολέμηση στης ανισότητας στην πρόσβαση. Ο ιδιωτικός τομέας υγείας συνεχίζει να έχει προφανώς ένα διακριτό και συμπληρωματικό ρόλο, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες που αδυνατεί να προσφέρει έγκαιρα και με επάρκεια το ΕΣΥ, με αυστηρούς όμως όρους και προϋποθέσεις συνεργασίας, με επανεξέταση όλων των συμβάσεων και φυσικά με αντίστοιχη τήρηση των υποχρεώσεων του Κράτους.

Για μας η Υγεία αποτελεί χώρο κάλυψης πραγματικών υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού, κατοχύρωσης ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά και κοινωνικής αναδιανομής. Το κράτος δεν είναι για να εγγυάται την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς υγείας αλλά για να διασφαλίζει ( θεσμικά, χρηματοδοτικά, λειτουργικά) την ισότιμη παροχή αξιόπιστης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και πρόληψης-προαγωγής υγείας σε όλους, ανεξάρτητα από την εργασιακή, ασφαλιστική, οικονομική κατάσταση καθενός ή τη νομιμότητα παραμονής στη χώρα. Ανασυγκροτούμε τη δημόσια περίθαλψη στην κατεύθυνση ενός νέου ΕΣΥ χωρίς τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος, που διευρύνει το δημόσιο χώρο στην Υγεία και περιορίζει την αγορά, που αναπροσανατολίζει δημόσιους πόρους από τον κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό τομέα στις δημόσιες δομές, ενισχύοντας προνομιακά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Πρόληψη, τη Δημόσια Υγεία, τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, τα Εργαστήρια της ΠΦΥ και των νοσοκομείων, τους τομείς της Εξειδικευμένης Θεραπείας, Μαιευτικής, Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, που σήμερα είναι στην πλειοψηφία τους ιδιωτικοποιημένοι.
 
Το αντίπαλο σχέδιο στο νεοφιλελεύθερο know how που προωθούσαν μέχρι σήμερα η task force και οι διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας, δεν είναι η υπεράσπιση ενός σπάταλου, ανεξέλεγκτου, διεφθαρμένου και αναποτελεσματικού Συστήματος Υγείας. Δεν υπερασπιζόμαστε το ΕΣΥ του χθές αλλά οφείλουμε να διαφυλάξουμε τον κοινωνικό του ρόλο και το δικαιωματικό του «πυρήνα » που σήμερα έχουν αναιρεθεί. Για να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο μετασχηματισμού στην Υγεία θα χρειαστεί –πέρα από τη δίκαιη φορολόγηση των πραγματικών εισοδημάτων και την αναγκαία αναδιανομή του πλούτου - η ενεργός συμβολή και στήριξη όλων των έντιμων και αξιόπιστων δυνάμεων του ΕΣΥ και του υγειονομικού κόσμου, καθώς και η εδραίωση ενός άλλου εργασιακού και κοινωνικού ήθους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Ξέρουμε από πρώτο χέρι τη δύσκολη καθημερινότητα των νοσοκομείων και των υπόλοιπων μονάδων υγείας. Έχουμε νιώσει την αγωνία των ανθρώπων που μοχθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες για το καλύτερο. Έχουμε βιώσει τη χαρά της κοινωνικής αλληλεγγύης στο χώρο της Υγείας. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί ή τεχνοκράτες της πολιτικής υγείας, ούτε επιδιώκουμε να κάνουμε καριέρα στο Υπουργείο Υγείας. Άνθρωποι της δημόσιας περίθαλψης είμαστε, σ’ αυτή πιστεύουμε, για την αξιοπρέπεια τη δική της, των λειτουργών της και πρωτίστως των ασθενών θα πασχίσουμε και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Με συνέπεια λόγων και έργων, με αξιοπιστία, με ευαισθησία, με δικαιοσύνη, με αξιοπρέπεια και βεβαίως με Δημοκρατία.
 
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

16 Φεβρουαρίου 2015, 11:37:12
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ο Υπουργός απαγορεύεται να κάνει διαπιστώσεις και περιγραφές της επικρατούσας κατάστασης και να εκθέτει τα πλάνα και τις σκέψεις του, γενικώς και αορίστως. Πολύ περισσότερο, όταν οι θιγόμενοι από τις εξαγγελίες του αρχίζουν το ..."μασάζ" και τον οδηγούν τελικά σε αναδίπλωση. Θέλεις, κύριε, να αλλάξεις κάποια πράγματα όπως το 5ευρο, να προωθήσεις τα ελληνικά γενόσημα κ.α.; Νομοθέτησε! Και άσε κατά μέρους τις συνεντεύξεις τύπου για όλους και για όλα. Δυστυχώς, αυτό που ζούμε με τον τωρινό Υπουργό είναι ...πολύ κλο κλο και από αυγό τίποτε!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το πιο καυτό θέμα για την Υγεία που αποτελούν τα φάρμακα, επιδίωξε να πάρει «πάνω» του και τα κατάφερε ο νέος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ νέος «ένοικος» της οδού Αριστοτέλους, επιχειρεί να αλλάξει πλήρως τη φαρμακευτική πολιτική που εφήρμοσαν τα τελευταία χρόνια οι μνηνονιακές κυβέρνησεις.

Βέβαια στο εγχείρημά του αυτό οι κακές γλώσσες έχουν αρχίσει ήδη να συζητούν …κάτω από το τραπέζι.
Ήδη άλλωστε από τις πρώτες του δηλώσεις ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έδειξε τη διάθεσή του να στηρίξει τα ελληνικά γενόσημα φάρμακα.

Και ποιος θα μπορούσε να τον κατηγορήσει γι αυτό. Όταν μάλιστα υποστηρίζει πως οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φορολογία επειδή φροντίζουν να εξάγουν τα έσοδά τους στο εξωτερικό.

Παρότι οι εκπρόσωποι των ξένων εταιρειών στη χώρα μας το αρνούνται, ο υπουργός Υγείας, επιμένει και μάλιστα από την πρώτη στιγμή δήλωσε υπέρ των ελληνικών φαρμάκων.
Βέβαια στη διαδικασία αυτή, όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, άρχισαν και οι γκρίνιες προς την Κουμουνδούρου.

Διάφοροι εμπλεκόμενοι της αγοράς φαρμάκων άρχισαν να διαμηνύουν στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ πως «δε θα τα πάμε καθόλου καλά» αν ο υπουργός της νέας κυβέρνησης συνεχίζει να στηρίζει μόνο τις ελληνικές εταιρείες και όχι και τις ξένες.

Και επειδή οι πληροφορίες αυτές- που έφθασαν με ταχύτητα ρεκόρ στο ΣΥΡΙΖΑ – θορύβησαν πολλά στελέχη της κυβερνώσας παράταξης, το «σύρμα» έπεσε στην οδό Αριστοτέλους. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής άρχισε να διαφοροποιεί κάπως τις δηλώσεις του: εμένα δε μ ενδιαφέρουν μόνο τα ελληνικά φάρμακα αλλά τα φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα ξεκίνησε να λέει. Αντίστοιχα διαφοροποιημένη δήλωση έκανε και στο HealthReport.gr.

Η παρασκηνιακή αυτή διαδικασία δείχνει αν μη τι άλλο το πόσο καυτό είναι το θέμα που αποφάσισε να πάρει πάνω του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Γιατί από τη μία ποιος δε θα ήθελε να ενισχυθούν οι Ελληνικές εταιρείες, αλλά από την άλλη ποιος θα ήθελε τους ξένους κολοσσούς του φαρμάκου να αρχίζουν να περιορίζουν το προσωπικό τους που προέρχεται από την Ελλάδα, όπως συχνά πυκνά διαμηνύουν.

Μ αυτά και μ αυτά ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σκοπεύει να μη δώσει αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων να δημιουργήσει όμως ένα διπλό σύστημα αποζημίωσης ώστε και οι ξένες εταιρείες να μπορούν να δηλώνουν άλλες τιμές στο εξωτερικό και οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν λιγότερα ως συμμετοχή.

Άγνωστο παραμένει όμως πως θα κατορθώσει να αυξήσει τη φαρμακευτική δαπάνη που αποτελεί σχεδόν κεντρική συμφωνία Ελλάδος και δανειστών με τα κονδύλια να έχουν προκαθοριστεί για τα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα από τις αλλαγές στη συμφωνία της χώρας μας με τους Ευρωπαίους…
Ίδωμεν…

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

* Σύμφωνα με το Ε9 του, διαθέτει 18 ακίνητα, 9 αποθήκες και 4 χώρους στάθμευσης.
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Φεβρουαρίου 2015, 11:50:51 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

17 Φεβρουαρίου 2015, 10:16:59
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Με αόριστες σκέψεις και ακαθόριστα πλάνα η νέα -πειραματική- πολιτική του Υπ. Υγείας. Κάνει κι αυτός τη δοκιμή του στην καμπούρα μας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Στην κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και του 1 ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας πιθανότατα από την 1η Μαρτίου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής διευκρινίζει ότι η κατάργηση αυτή αφορά όσους πολίτες έχουν ΑΜΚΑ. Παράλληλα ανακοινώνει προσλήψεις για τη λειτουργία του συνόλου των κλινών εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) τον Μάιο. Επανεξετάζονται θέματα όπως οι συμβάσεις των ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε το κράτος να πληρώνει μόνο πράξεις που δεν γίνονται στο ΕΣΥ, το κλείσιμο των ψυχιατρείων, καθώς και η αύξηση του αριθμού των Υγειονομικών Περιφερειών.

Κύριε υπουργέ, συζητούσαμε προτού αναλάβετε τα καθήκοντά σας και είχατε πει ότι αυτό το υπουργείο θέλατε και αυτό θα ζητούσατε. Είστε από τους λίγους πολιτικούς που θέλουν το συγκεκριμένο υπουργείο.
«Πάντως μαζοχιστής δεν είμαι. (γέλια)  Ηταν συνειδητή επιλογή μου. Είπα ότι αν επρόκειτο να υπουργοποιηθώ θα ερχόμουν μόνο εδώ. Γνωρίζω τι συμβαίνει στον χώρο και τι θα αντιμετωπίσει όποιος θέλει να αναλάβει ευθύνες και να κάνει δουλειά. Έχω  πλήρη επίγνωση ότι είναι μια… ηλεκτρική καρέκλα».

Ο τομέας της Κοινωνικής Ασφάλισης έχει γίνει τα τελευταία χρόνια  «μπαλάκι» μεταξύ δύο υπουργείων: του Υγείας και του Εργασίας. Τώρα επανέρχεται στο Υγείας.
«Θα δούμε αν θα επανέλθει, διότι υπάρχουν οργανωτικά προβλήματα συνύπαρξης υπηρεσιών και δομών με το Εργασίας, και εκεί υπάρχει ένα θέμα. Το πιθανότερο είναι να επιστρέψει η Κοινωνική Ασφάλιση στο Εργασίας και η Πρόνοια στο Υγείας».

Πού εντοπίζετε τα κακώς κείμενα του χώρου;
«Στο μεγάλο πάρτι αναλωσίμων και φαρμάκων στην Ελλάδα έως το 2010. Η Ελλάδα είχε καταναλώσεις σαν να ήταν χώρα 40 εκατομμυρίων».

Ωστόσο κυκλοφόρησαν πολλές καινοτόμες θεραπείες.
«Ολα αυτά δεν δικαιολογούν τις δαπάνες αυτές. Θα δώσω ένα απλό παράδειγμα: ήρθε ένα φάρμακο για μια ασθένεια για το οποίο το ελληνικό κράτος δαπανά πολλά λεφτά και δεν κατάλαβα γιατί κάποιοι δεν έκαναν έναν κλειστό προϋπολογισμό. Πώς γίνεται η δαπάνη των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους το 2010 να είναι 400 εκατομμύρια και τώρα να είναι 800 εκατομμύρια; Δεν δικαιολογείται. Να είναι ένα 5% πάνω, που είναι το διεθνές στάνταρντ, να είναι 20%... Να είναι 100% πάνω, δεν γίνεται».

Η μεγαλύτερη πληγή στη Δημόσια Υγεία;
«Οι ανασφάλιστοι πολίτες. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είχαν μια ζωή αξιοπρεπή. Τους βρήκε η κρίση και ενώ έχουν αιμοδοτήσει το σύστημα οικονομικά, δηλαδή έχουν 15 χρόνια αυτασφάλιση ή 30 χρόνια μικροεπαγγελματίες, βρέθηκαν ακάλυπτοι. Δεν δικαιούσαι ως Πολιτεία να αφήσεις αυτόν τον κόσμο και την οικογένειά του στην τύχη τους. Επρεπε η Πολιτεία κάθε άνθρωπο που έχει ΑΜΚΑ να τον καλύπτει ιατροφαρμακευτικά».

Εξαγγείλατε πολλά μέτρα τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή όπως κατάργηση των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και του 1 ευρώ ανά συνταγή.
«Θα καταργηθούν το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και το 1 ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων σε όσους έχουν ΑΜΚΑ. Σε ό,τι αφορά τους τουρίστες, θα ισχύσει ό,τι και στις χώρες της ευρωζώνης. Το εισιτήριο δεν θα είναι 5 ευρώ. Θα είναι υψηλότερο. Οι Ελληνες πηγαίνουμε σε νοσοκομείο του Βελγίου και πληρώνουμε εισιτήριο 20 ευρώ και θα πληρώνουν οι τουρίστες στην Ελλάδα μόνο πέντε ευρώ;».

Τα ισοδύναμα μέτρα;
«Εχουμε ένα σχέδιο ???. Για παράδειγμα, τα 5 ευρώ είναι 20 εκατομμύρια έσοδα και αν το καταργήσουμε από την 1η Μαρτίου θα είναι 17 εκατομμύρια. Ετσι εμείς σκεφτόμαστε να επαναφέρουμε τη διάταξη με την οποία το ποσοστό του κέρδους από το χονδρεμπόριο φαρμάκων, που είναι 4,9% (σ.σ.: όταν το φάρμακο από την πολυεθνική εταιρεία πάει απευθείας στο φαρμακείο χωρίς να περάσει από τη φαρμακαποθήκη), θα πηγαίνει κατευθείαν ??? στο ΕΟΠΥΥ. Επίσης εξετάζεται το φορολογικό καθεστώς των φαρμάκων των πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Δεν μπορεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να παρουσιάζει κέρδη 10%-12% και οι πολυεθνικές ζημιά. Αν δεν θέλουν, θα φωνάξουμε ??? τις μητρικές εταιρείες ???».

Ποια τομή θα κάνετε στην Υγεία;
«Δεν θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Θα επαναδιοργανώσουμε ??? το σύστημα, θα ανοίξουμε διάλογο χωρίς αιφνιδιασμούς με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα στήσουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε σωστές βάσεις ??? με επαρκή στελέχωση και προσανατολισμό την πρόληψη».

Να το σχηματοποιήσουμε; Θα υπάρχει οικογενειακός γιατρός, ιατρείο της γειτονιάς;
«Θα ενοποιηθούν όλες οι δομές που υπάρχουν στο ΕΣΥ, στους δήμους ???, για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Θα ακούσουμε όλους τους φορείς, θα λάβουμε υπόψη την πλούσια εμπειρία τους και θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια. Μια σκέψη είναι οι Υγειονομικές Περιφέρειες να γίνουν 12 σε ένα ενιαίο νομικό πρόσωπο, ΥΠΕ και νοσοκομεία ???».

Τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
«Ξεμπλοκάραμε ήδη 1.000 θέσεις γιατρών από παλαιούς διαγωνισμούς και ως τα τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου θα έχουν γίνει όλες οι τοποθετήσεις».

Με το υπόλοιπο προσωπικό; Τι συζητάτε με τον κ. Κατρούγκαλο.
«Συζητάμε αν γίνεται κάποιες από τις επαναπροσλήψεις των 3.500-4.000 ανθρώπων που θα κάνει να πάνε στα νοσοκομεία, κυρίως ως βοηθητικό προσωπικό. Το δεύτερο είναι ότι θα ενεργοποιηθούν παλαιοί διαγωνισμοί κυρίως διοικητικού προσωπικού υψηλών προδιαγραφών, μέσω ΑΣΕΠ. Από εκεί επιδιώκουμε - θα το συζητήσουμε και στο Υπουργικό Συμβούλιο - να διεκδικήσουμε έναν αριθμό ατόμων για να στελεχώσουμε τον ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο Υγείας και τα μεγάλα νοσοκομεία. Τέλος, θα δούμε τι προσλήψεις θα υπάρξουν εφέτος. Βεβαίως η Υγεία διεκδικεί σημαντικό κομμάτι, διότι το σύστημα βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Ως πρώτη προτεραιότητα βάζουμε τη λειτουργία όλων των κλινών εντατικής θεραπείας».  

Πότε το προσδιορίζετε αυτό;
«Είμαι αισιόδοξος. Το βλέπω σε ορίζοντα πραγματικού χρόνου. Μέχρι τον Μάιο πρέπει να ανοίξουν οι κλίνες ΜΕΘ».

Με τα ψυχιατρεία τι θα κάνετε; Θα κλείσουν τελικά σύμφωνα με το σχέδιο των προηγούμενων κυβερνήσεων;  
«Οχι. Δεν έχουμε πάρει απόφαση να κλείσουμε τίποτα. Θα δούμε αν μπορούμε να τροποποιήσουμε το Σύμφωνο Αντόρ - Λυκουρέντζου. Σε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ για την ψυχική υγεία, υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς και γι αυτό τον λόγο ενεργοποιώ την Επιτροπή Ποιότητας, η οποία δεν έχει λειτουργήσει ποτέ. Υπάρχει εισαγγελική έρευνα, το πόρισμα της οποίας αναμένουμε».

Ο ΕΟΠΥΥ είναι το μεγαλύτερο ταμείο περίθαλψης της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια όλων των κυβερνήσεων. Πάντα υπήρχε γκρίνια μεταξύ της διοίκησής του και των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων, και δη του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, για τις εισφορές που δεν εισέπραττε ο ΕΟΠΥΥ. Εχετε σκεφθεί πως θα λυθεί το πρόβλημα, δεδομένων των περιορισμένων προϋπολογισμών ένθεν κακείθεν;
«Είναι ένα θέμα που θα δούμε πώς θα το λύσουμε. Γενικά όμως θέλουμε να ενισχύσουμε τον ΕΟΠΥΥ και να τον οργανώσουμε καλύτερα. Για παράδειγμα, ο ΕΟΠΥΥ όφειλε να λειτουργεί την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Την ερχόμενη εβδομάδα θα λύσουμε το θέμα για τη σύσταση και λειτουργία της, από την οποία προσδοκούμε πάρα πολλά».

Θα επανεξεταστούν συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές;
«Εκεί θα γίνουν μεγάλες αλλαγές. Είναι δυνατόν ένας ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ που έχει και ιδιωτική ασφάλιση να πηγαίνει σε ιδιωτική κλινική και αυτή να ζητεί να αποζημιωθεί πρώτα από το κράτος και έπειτα από την ιδιωτική ασφάλιση; Από εδώ και στο εξής, όταν το κράτος σού προσφέρει πρώτη επιλογή το δημόσιο νοσοκομείο και ο ασφαλισμένος θέλει να πάει σε ιδιωτική κλινική, τότε είτε θα πληρώσει την κλινική από την τσέπη του ???, είτε μέσω ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Το κράτος θα πληρώνει στις ιδιωτικές κλινικές μόνο πράξεις που δεν μπορούν να γίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο ???».

Τι θα αλλάξετε στον τομέα του φαρμάκου;
«Ηδη βρίσκομαι σε διαπραγματεύσεις και με τις δύο ενώσεις των φαρμακοβιομηχάνων. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα αλλάξω όλο το μοντέλο της φαρμακευτικής πολιτικής. Θα στηρίξουμε την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα ???, που σημαίνει ότι και το κράτος διά των φορέων του - όπως είναι το ΙΦΕΤ και η φαρμακοβιομηχανία του υπουργείου Αμυνας - θα παράγει κάποια φάρμακα :D».

Μιλήσατε προσφάτως για το Taxis στην Υγεία.
«Πρόκειται για ένα ενιαίο σύστημα που θα μπορεί να παρακολουθεί τα πάντα. Από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, την ηλεκτρονική υπογραφή, ως την καταπολέμηση της απάτης στην πηγή παραγωγής κόστους κ.τ.λ. Ολα αυτά πρέπει να έχουν μια κοινή αναφορά ???».

Πηγή: tovima.gr
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

18 Φεβρουαρίου 2015, 12:39:29
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ο υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε προς τους εκπροσώπους του ΙΣΑ ότι θα ξεκινήσει διαδικασία για τη χορήγηση ΕΣΠΑ για νέους γιατρούς, ιατρεία και ιατρικές εταιρίες - Δεσμεύθηκε επίσης για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με τους ειδικευόμενους στα νοσοκομεία ενώ εξέφρασε θετική στάση για την επαναπρόσληψη των γιατρών του ΠΕΔΥ

Μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ θα επιχειρήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ενισχύσει το νέο ιατρικό δυναμικό της χώρας, ενώ παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επαναπρόσληψη των περίπου 2.500 γιατρών του πρώην ΙΚΑ που είχαν κληθεί να επιλέξουν επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη το ιδιωτικό ιατρείο ή τις θέσεις τους στο ΙΚΑ.

Τα προβλήματα του ιατρικού κόσμου συζητήθηκαν εκτενώς την Τρίτη στη διάρκεια συνάντησης του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) με τον υπουργό Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης τόνισε ότι «υγεία χωρίς γιατρούς δεν νοείται» και έθεσε ως αξίωμα την ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους πολίτες. Η άμεση πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων υπό την αιγίδα του ΠΙΣ, η στελέχωση των νοσοκομείων και η επίλυση των προβλημάτων των γιατρών του ΕΣΥ, η διευθέτηση του ζητήματος των γιατρών του ΠΕΔΥ, η στήριξη των νέων γιατρών αποτελούν μεταξύ άλλων αδιαπραγμάτευτες θέσεις του ΙΣΑ, όπως είπε στον υπουργό Υγείας.

Ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύθηκε προς τους εκπροσώπους του ΙΣΑ ότι θα ξεκινήσει διαδικασία για τη χορήγηση ΕΣΠΑ για νέους γιατρούς, ιατρεία και ιατρικές εταιρίες. Δεσμεύθηκε επίσης για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με τους ειδικευόμενους στα νοσοκομεία ενώ εξέφρασε θετική στάση για την επαναπρόσληψη των γιατρών του ΠΕΔΥ.

Τα προβλήματα των γιατρών και της υγείας

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ιεράρχηση του ΙΣΑ τα ζητήματα που τέθηκαν στον υπουργό είναι τα εξής:

1) Όσον αφορά στους ελευθεροεπαγγελματίες και τον ΕΟΠΥΥ είναι επιτακτική η ανάγκη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων υπό την αιγίδα του ΠΙΣ, και η ελεύθερη επιλογή γιατρού κατά πράξη και περίπτωση, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης του ασθενή στον ειδικό γιατρό.

2) Για τους Ιατρούς του ΕΣΥ είναι αναγκαία:
•Η έγκαιρη πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς.
•Διαφάνεια και αξιοκρατία στα όργανα επιλογής και αξιολόγησης των γιατρών.
•Ανανέωση του Ε.Σ.Υ. μέσα από νέες προσλήψεις για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.
•Το μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ είναι πολύ χαμηλό, οι ειδικευόμενοι δεν λαμβάνουν άνω των 1000ΕΥΡΩ μηνιαίως, ενώ ο αγροτικός ιατρός μόλις 800ΕΥΡΩ.
•Οι συνθήκες λόγω της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι άθλιες , οι ιατροί που εργάζονται στο ΕΣΥ αναγκάζονται να ξεπερνούν κατά πολύ τις 5 εφημερίες μηνιαίως, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν τους καταβάλλονται.
•Τοποθέτηση των ήδη κριθέντων 2.000 γιατρών προς κάλυψη των υφιστάμενων κενών.
•Οι επιπλέον εφημερίες (υπερβάσεις ή πρόσθετες) που υποχρεώθηκαν να εκτελέσουν οι Ιατροί, προκειμένου να προκύψει ασφαλές πρόγραμμα για το Νοσοκομείο, πρέπει να αναγνωρίζονται διότι παραμένουν απλήρωτες μέχρι σήμερα.

3) Για τους γιατρούς των μονάδων ΕΟΠΥΥ νυν ΠΕΔΥ:
•Ο ΙΣΑ είχε καταθέσει στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου τροπολογία για την αξιολόγηση των γιατρών που εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ. Εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρχει ουδεμία διαφοροποίηση στην διαδικασία αξιολόγησης της προϋπηρεσίας των ιατρών που εντάσσονται στο ΠΕΔΥ σε σχέση με την προϋπηρεσία που αξιολογείται για την εξέλιξη στον κλάδο των ήδη υπηρετούντων συναδέλφων τους στο ΕΣΥ.

4) Για το ΤΣΑΥ πρέπει να προωθηθεί:
• Η Άμεση ασφάλιση των ΝΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ στο ΤΣΑΥ και άμεση έναρξη του χρόνου συνταξιοδότησης με τριετή προθεσμία χάριτος.
•Απόδοση στο ΤΣΑΥ των οφειλομένων από το Κράτος προς αυτό.
•Αναπλήρωση των απολεσθέντων λόγω PSI αποθεματικών του ΤΣΑΥ και άμεση αντιμετώπιση της λειτουργικής του κατάρρευσης.

5) Σχετικά με το ζήτημα της ανεργίας πρέπει να ληφθούν :
•Μέτρα για την ανεργία και υποαπασχόληση των γιατρών
•Χορήγηση ΕΣΠΑ και επιδοτήσεων για τους νέους ιατρούς αλλά και για τα ιατρεία, πολυιατρεία και ιατρικές εταιρίες.
•Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Δημόσια Υγεία, στα πλοία, σε αθλητικούς χώρους, στα σχολεία, στις τουριστικές περιοχές και αλλού.

6) Ιατροί σε άγονες γραμμές: παροχή κινήτρων για εγκατάσταση εξειδικευμένων γιατρών σε άγονες και παραμεθόριες περιοχές
•Εκπόνηση και θεσμοθέτηση προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης που θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση τις δαπάνες της Υγείας, μέσα από την πρόληψη, την αποφυγή της νόσησης και όχι τη θεραπεία της ασθένειας.

7) Αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ:
Άμεση υλοποίηση των εκκαθαρίσεων για τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ ποσά
Υπογραφή νέων συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς που επιθυμούν να συμβληθούν
Δημιουργία επιτροπής που να παρακολουθεί την υλοποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ με εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου
Εφαρμογή οδηγιών συνταγογράφησης που έχει παραδώσει ο ΙΣΑ και δημιουργία διαρκούς επιτροπής παρακολούθησης στην εφαρμογή τους και τροποποίηση όταν χρειάζεται (ανεξάρτητες επιτροπές από τα Θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα παραδώσουν οι επιστημονικές εταιρείες και έχουν καθαρά επιστημονικό χαρακτήρα) οι οδηγίες συνταγογράφησης και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα πρέπει να αποτελούν τα μόνα κριτήρια ελέγχου των ιατρών και όχι τα λογιστικά κριτήρια μέσων όρων που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ.

8) Σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα ασφαλιστικών ταμείων
Το ΤΣΑΥ οφείλει ληξιπρόθεσμα ποσά στους γιατρούς από το έτος 2010 (!), ενώ εξακολουθεί να υφίσταται το ζήτημα με το factoring και τα δάνεια, καθώς και κούρεμα 50% των δαπανών που έχουν καταβληθεί από τον ΕΟΠΥΥ.
Η επιτροπή παρακολούθησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ πρέπει να έχει παράλληλη αρμοδιότητα και το θέμα της πορείας εξόφλησης ληξιπρόθεσμων
Επίσης ζητήθηκε:
•Θεσμοθέτηση της απαγόρευσης χορήγησης οποιουδήποτε φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή.
•Απαγόρευση συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας και υποκατάστασης της φαρμακευτική αγωγής του Θεράποντος Ιατρού από τον Φαρμακοποιό στην επιλογή των ιδιοσκευασμάτων, πράξη που συνιστά μετάθεση της ιατρικής ευθύνης σε μη γιατρούς και αντιποίηση του ιατρικού λειτουργήματος, ενώ παράλληλα επισύρει τεράστιο πρόβλημα στη δημόσια υγεία, σε οποιαδήποτε επιπλοκή, παρενέργεια ή αλληλεπίδραση φαρμάκου.
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Φεβρουαρίου 2015, 12:43:19 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

18 Φεβρουαρίου 2015, 15:00:04
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

md



19 Φεβρουαρίου 2015, 11:31:44
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Έλεος!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σε αδυναμία να αποφασίσει για θέματα που έχουν οικονομικό κόστος βρίσκεται (και) η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας, το υπουργείο δεν είναι σε θέση να αποφασίσει για κάλυψη των κενών που πιέζουν τη λειτουργία του συστήματος Υγείας.
Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα οι Παναγιώτης Κουρουμπλής και Ανδρέας Ξανθός με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).
Η πολιτική ηγεσία ανέφερε στους γιατρούς πως η όποια αναθεώρηση του προϋπολογισμού για την Υγεία θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Δαπάνη

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ξανθός, οι συνολικές δαπάνες Υγείας για το 2015 θα διαμορφωθούν ως εξής:
4,5 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
5,5 δισ. από τις εισφορές των εργαζομένων στα Ταμεία. :)
5,5 δισ. ευρώ από άμεσες πληρωμές των ίδιων των ασθενών.  :)
Οποιαδήποτε αύξηση στον προϋπολογισμό – φέρεται να είπε στους γιατρούς – εξαρτάται απόλυτα από τις διαπραγματεύσεις.
Παρόμοια στενότητα υπάρχει και με τις προσλήψεις. Εγώ μπορεί να θέλω 5.000 προσλήψεις – είπε ο κ. Κουρουμπλής – αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.

Κενά

Η πολιτική ηγεσία γνωρίζει, πάντως, τα κενά, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι τα δημόσια νοσοκομεία έχουν 15.000 κενές θέσεις μη ιατρικού προσωπικού (κυρίως νοσηλεύτριες, επιστήμονες και διοικητικοί υπάλληλοι), 5.000 γιατρών και 1.800 θέσεων για την Ψυχική Υγεία.

Στο ερώτημα των γιατρών για το τι θα γίνει τον Μάρτιο, μετά τη λήξη της θητείας των 1.000 συμβασιούχων με πρoγράματα vaucher στα δημόσια νοσομεία, ο Ανδρέας Ξανθός δεν απάντησε.
Ανέφερε μόνο ότι θα ενδιαφερθεί για την πληρωμή τους, καθώς οι συμβασιούχοι δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ.

ΠΗΓΗ: Iatronet Δ.Κ.
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Φεβρουαρίου 2015, 11:35:54 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
60030 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Απριλίου 2009, 14:28:55
από Argirios Argiriou
24 Απαντήσεις
78792 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Σεπτεμβρίου 2019, 23:36:20
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
2543 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Ιανουαρίου 2011, 22:52:05
από Gatekeeper
0 Απαντήσεις
37594 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Ιανουαρίου 2015, 00:12:17
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
9518 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Ιανουαρίου 2017, 02:23:14
από Argirios Argiriou