Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη φοιτητών(ΑΕΙ) ισχύει το Π.Δ. 327/1983 και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σπουδαστών(ΤΕΙ) το Π.Δ. 185/1984. Και τα δύο αναφέρουν τα ίδια πράγματα.
Οι βασικές επισημάνσεις είναι οι εξής
-Δικαιούχοι φοιτητικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης είναι φοιτητές και σπουδαστές προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί που δεν ανήκουν σε κάποιον άλλον φορέα κύριας ασφάλισης, ή ανήκουν σε άλλο φορέα κύριας ασφάλιση αλλά έχουν επιλέξει ως φορέα ασφαλιστικής κάλυψης την φοιτητική ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
-Οι φοιτητές δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη μέσω ΕΟΠΥΥ, αλλά η ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη καλύπτεται από ειδικά κονδύλια των πανεπιστημίων.
-Η διαδικασία της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης είναι η εξής,
για να δικαιούται ο φοιτητής την ιατροφαρμακευτική του κάλυψη πρέπει να επισκεφτεί ιατρό ή μονάδα υγείας στην πόλη της σχολής του. Δεν δικαιούται την φοιτητική ιατροφαρμακευτική του κάλυψη αν επισκεφτεί ιατρό στον τόπο διαμονή του ή ιατρό στον τόπο των διακοπών του εφόσον αυτοί είναι διαφορετικοί από τον τόπο σπουδών του. Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση νοσηλείας του, με εξαίρεση το επείγον για εισαγωγή.
-Εφόσον ο ιατρός κρίνει ότι ο φοιτητής χρήζει φαρμακευτικής αγωγής, συνταγογραφεί στο ατομικό φοιτητικό βιβλιάριο υγείας του και ο φοιτητής αγοράζει τα φάρμακα από φαρμακείο πληρώνοντας ο ίδιος ολόκληρο το ποσό. Στη συνέχεια η συνταγή πρέπει να θεωρηθεί εντός 5 ημερών από τον ελεγκτή ιατρό της φοιτητικής λέσχης (όχι από ελεγκτή ιατρό του ΕΟΠΥΥ) και να προσκομίσει τη θεωρημένη συνταγή μαζί με την απόδειξη του φαρμακείου στη φοιτητική μέριμνα, ώστε να του επιστραφεί ολόκληρο το ποσό που κατέβαλλε (κάλυψη 100%). Σε περίπτωση επίσκεψης σε ιδιώτη ιατρό προσκομίζει την απόδειξη του ιατρού και του αποδίδεται η δαπάνη.
-Σε περίπτωση νοσηλείας είτε σε νοσοκομείο της πόλης σπουδών του είτε σε νοσοκομείο εκτός της πόλης σπουδών του και μόνο εφόσον πρόκειται για επείγον περιστατικό για τη δεύτερη περίπτωση, το γραφείο κίνησης του νοσοκομείου πρέπει να ενημερώσει την φοιτητική μέριμνα του πανεπιστημίου του φοιτητή εντός 2 ημερών, αφού ο φοιτητής ή οποιοσδήποτε οικείος του πληροφορήσουν το γραφείο κίνησης του νοσοκομείου (το γραφείο κίνησης δεν θα πάρει μόνο του πρωτοβουλία να ειδοποιήσει για την εισαγωγή του φοιτητή και σε περίπτωση που παρέλθουν οι 2 ημέρες θα του ζητήσουν το κόστος των νοσηλίων).
-Σε περίπτωση που ο φοιτητής είναι έμμεσα ασφαλισμένος σε κάποιο κύριο ταμείο ασφάλισης (π.χ. ΙΚΑ, ΟΓΑ κλπ μέσω των γονέων του) μπορεί με υπεύθυνη δήλωση στην φοιτητική μέριμνα να δηλώσει ότι επιθυμεί να κάνει χρήση της φοιτητικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή να κάνει μερική χρήση των υπηρεσιών της φοιτητικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με ταυτόχρονη αποποίηση των αντίστοιχων δικαιωμάτων του από το κύριο ταμείο ασφάλισης που είναι έμμεσα ασφαλισμένος (κάποιος φοιτητής που έχει κάποια πάθηση και παίρνει φάρμακα μέσω ενός ταμείου κύριας ασφάλισης ως έμμεσα ασφαλισμένος με συμμετοχή 25%, τον συμφέρει να επιλέξει φοιτητική ιατροφαρμακευτική κάλυψη αφού η συμμετοχή του θα είναι 0%).