Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Νοεμβρίου 2024, 05:41:19

Αποστολέας Θέμα: Η κατάσταση σε διάφορα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας.  (Αναγνώστηκε 372013 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

28 Απριλίου 2016, 09:29:19
Απάντηση #180
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
διαθέτει έναν παθολόγο και οχτώ γενικούς γιατρούς και τρεις γιατροί (sic) που στελεχώνουν τα Περιφερειακά Ιατρεία όλες οι υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες δεν υπάρχουν .  Ο αριθμός  των γιατρών εξυπηρετεί οριακά τις εφημερίες . Παράλληλα στο Κέντρο υπάρχουν και ειδικευόμενοι οι οποίοι ωστόσο δεν είναι σταθεροί και αλλάζουν συνεχώς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ειδικευόμενοι, αν πάντως φεύγοντας αυτοί δεν αντικατασταθούν τότε θα υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τις εφημερίες.
Διαθέτει 9 ειδικευμένους, 3 γιατρούς (άγνωστης ειδίκευσης ή μη) και οι εφημερίες κρέμονται στους 2 ειδικευόμενους!!! Τελικά οι ειδικευόμενοι δεν είναι απαραίτητοι μόνο στα νοσοκομεία......

Παράθεση
ένα ακτινολογικό μηχάνημα το οποίο δεν λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια αρχικά λόγω έλλειψης χειριστεί
Τι μας κάνει ο ορθογραφικός έλεγχος του κειμενογράφου.........

Παράθεση
Σε τελική ανάλυση πάντως, η διευθύντρια εντοπίζει δίκιο σε έναν ασθενή που ενδεχομένως είναι εριστικός σε μια δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει. (Ε, τότε τα θέλουμε και τα παθαίνουμε. Δεν ξέρω για τους Κρατικούς Ιατρούς εγώ πάντως ως ιδιώτης Ιατρός δεν θα εντόπιζα κανένα δίκιο σε ασθενή που έμπαινε και έκανε λίμπα το Ιατρείο μου, αντίθετα θα του έκανα κατευθείαν μήνυση και θα ζητούσα και μια καλή αποζημίωση).
Είναι άλλη η συμπεριφορά του ασθενούς στις δημόσιες δομές και άλλη στις ιδιωτικές, ακριβώς γι' αυτό το λόγο. Γιατί το απρόσωπο κράτος δεν πρόκειται να τον κυνηγήσει ποτέ. Άσε που μπορεί και να τον δικαιολογήσει.
Φυσικά να μην ξεχνάμε ότι περιστατικά που μπορεί να οδηγήσουν σε εκνευρισμούς, φιλονικίες ή/και βιαιοπραγίες σπάνια απευθύνονται σε ιδιωτικά ιατρεία.
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Απριλίου 2016, 09:37:37 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

28 Απριλίου 2016, 12:21:20
Απάντηση #181
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
28/04/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.


Αντικατάστασή του ακτινολογικού εμφανιστηρίου σε ψηφιακό ζητά η διευθύντρια στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου στο οποίο υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και είναι αργή η διαδικασία προμηθειών από την Υγειονομική Περιφέρεια. Το μεγάλο αφιέρωμα του LIFE2DAY.GR σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας συνεχίζεται και αυτή τη φορά περνάμε στο Αιγαίο και την Μυτιλήνη για να φτάσουμε στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου. Εκεί συνομιλούμε με την διευθύντρια του κέντρου κυρία Ανθούσα Καραβάση η οποία μας μιλάει για τις ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και για την αργή διαδικασία προμηθειών από την Υγειονομική Περιφέρεια. Το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου διαθέτει έναν μικροβιολόγο, έναν παιδίατρο, έναν οδοντίατρο, έναν παθολόγο και τέσσερις γιατροί ( sic ) γενικής ιατρικής. Το θετικό στο Κέντρο είναι ότι στις εφημερίες συμμετέχουν και οι γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία , γεγονός που σημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο το πλήθος των γιατρών επαρκεί ώστε να βγαίνουν οι εφημερίες. Στο ιδανικό σενάριο βέβαια ο κάθε γιατρός θα ήταν καθαρά στη θέση του και σε αυτήν την περίπτωση του Κέντρο Υγείας θα χρειαζόταν έναν ακόμα οδοντίατρο (σύμφωνα με το οργανόγραμμα) και δύο ακόμα γενικούς γιατρούς. Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, οι νοσοκόμες είναι οχτώ και αυτή τη στιγμή το ευχάριστο είναι ότι υπερβαίνουν και από τις θέσεις του οργανογράμματος (πώς γένεν αυτό...) , αλλά και των υπηρεσιακών αναγκών αφού για να βγει πρόγραμμα απαιτούνται πέντε. Πρόβλημα εντοπίζεται στους οδηγούς ασθενοφόρων αφού υπάρχουν τρεις κενές θέσεις που δημιουργούν κενά σε ακάλυπτες βάρδιες. Σήμερα υπάρχουν μόλις τρεις οδηγοί με αποτέλεσμα σε περίπτωση που υπάρχει κάποια επιχειρησιακή ανάγκη για το ασθενοφόρο να καλύπτει την ανάγκη αυτή το ΕΚΑΒ. Η απόσταση από τον σταθμό του κέντρου ΕΚΑΒ ανέρχεται στα σαράντα περίπου χιλιόμετρα. Η κυρία Καραβάση αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως ακόμα κι αν δεν παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά στο Κέντρο, υπάρχουν χαρακτηριστικές καθυστερήσεις στην προμήθειά τους. Από το Κέντρο γίνονται οι παραγγελίες και μέχρι να έρθουν τα απαιτούμενα υλικά το Κέντρο καταφεύγει σε δανεισμό από το νοσοκομείο ενώ συχνά πολλοί ιδιώτες ή ακόμα και το ίδιο το προσωπικό βοηθά με την αγορά υλικών ώστε να μην έρθει σε θέση το Κέντρο να παρουσιάσει ελλείψεις. Στα φάρμακα δε, η ροή είναι πολύ καλύτερη κι έτσι δεν υπάρχουν προβλήματα ελλείψεων εκεί. Η διευθύντρια τοποθετήθηκε στο LIFE2DAY.GR σχετικά με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ο οποίος ακόμα κι αν παρουσιάζει βλάβες υπάρχει σχετικά άμεση ανταπόκριση. Ένα αίτημα ωστόσο που υπάρχει από το Κέντρο είναι η αλλαγή του ακτινολογικού εμφανιστηρίου σε ψηφιακό, κάτι που έχει κατατεθεί ως υποψήφιο να μπει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου επισκέπτονται καθημερινά προσεγγιστικά εκατό άτομα σε μία περιοχή που καλύπτει έναν αριθμό που προσεγγίζει τις δέκα χιλιάδες. Αριθμός που όπως είναι προφανές αυξάνεται σημαντικά την περίοδο του καλοκαιριού οπότε και έρχονται επισκέπτες, τουρίστες και εργαζόμενοι.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Απριλίου 2016, 13:30:57 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Απριλίου 2016, 14:58:48
Απάντηση #182
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου:Λειτουργεί χωρίς ψηφιακό εμφανιστήριο.
Αυτά είναι προβλήματα, όχι αστεία!

Παράθεση
Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, οι νοσοκόμες είναι οχτώ και αυτή τη στιγμή το ευχάριστο είναι ότι υπερβαίνουν και από τις θέσεις του οργανογράμματος (πώς γένεν αυτό...) , αλλά και των υπηρεσιακών αναγκών αφού για να βγει πρόγραμμα απαιτούνται πέντε.
Μάλλον γένεν με αποσπάσεις πλέον του οργανογράμματος.
Αν ρθει το νοσοκομείο και πει μέσω ΔΥΠΕ "Φέρε 3 νοσηλεύτριες σε μας που έχουμε ανάγκη", ποιος θα φταίει;

29 Απριλίου 2016, 17:16:10
Απάντηση #183
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
29/04/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.


Στη Λακωνία οι ασθενείς είναι ” παιδιά ενός κατωτέρου Θεού ‘’ και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη αφού οι ελλείψεις έχουν ξεπεράσει κάθε λογική αφού δεν υπάρχουν φάρμακα αλλά ούτε και αναλώσιμα υλικά , τα οποία οι γιατροί και το προσωπικό αναγκάζονται να αγοράζουν μόνοι τους ! Γίνεται η παραγγελία προς την Υγειονομική Περιφέρεια αλλά οι αποστολές είναι υπερβολικά αργοπορημένες.  Με έναν παθολόγο και έναν γενικό γιατρό εξυπηρετούνται οι ασθενείς , ενήλικες και παιδιά , ηλικιωμένοι , έγκυες και ψυχικά πάσχοντες κ.λ.π . Ο αναπληρωτής διευθυντής κύριος Γιώργος Μπουφίδης μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.  Το αφιέρωμα σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας από το LIFE2DAY.GR συνεχίζεται διαπιστώνοντας καθημερινά ότι το 90% το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει και ο κάθε Έλληνας πολίτις δεν είναι καλυμμένος . Η έρευνα μιλάει από μόνη της ….

Ο σημερινός σταθμός μας σήμερα Μεγάλη Παρασκευή είναι η Λακωνία. Εκεί, μεταφερόμαστε στο Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη όπου είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον αναπληρωτή διευθυντή του κύριο Γιώργο Μπουφίδη ο οποίος μας μιλά για τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και τις ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα τα οποία προκειμένου να μην μείνει ακάλυπτο το Κέντρο, αναγκάζονται οι ίδιοι να τα αγοράζουν! Το Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη διαθέτει έναν παθολόγο και έναν γενικό γιατρό. Μαζί τους υπάρχουν δύο αγροτικοί γιατροί. Είναι προφανές πως ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί για να βγαίνουν οι εφημερίες με τα προβλήματα να είναι πολύ σοβαρά και η έλλειψη να αφορά ακόμα και έναν αριθμό που φτάνει τα δέκα άτομα προκειμένου οι εφημερίες να βγαίνουν σωστά και με επάρκεια. Στο Κέντρο Υγείας υπήρχε παλαιότερα παιδίατρος, ειδικότητα η οποία είναι αναγκαία στην περιοχή ενώ αυτό που ζητείται είναι η παρουσία κι άλλων ειδικοτήτων έστω και με την μορφή γιατρού επισκέπτη. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν οι ειδικότητες του ψυχίατρου, ορθοπεδικού κλπ.

Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι άτομα τα οποία έστω και οριακά δημιουργούν μία καλή ροή στο Κέντρο Υγείας αφού βγαίνουν οι βάρδιες τους. Στο ιδανικό σενάριο, η προσθήκη ενός ή δύο ατόμων θα έκανε το συγκεκριμένο τομέα να λειτουργεί πολύ πιο ομαλά και σωστά. Λόγος έγινε και για τους οδηγούς ασθενοφόρου αφού αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη υπάρχει μόλις έναν οδηγό, με συνέπεια οι ακάλυπτες βάρδιες να είναι πολλές. Και εκεί η έλλειψη αφορά πέντε άτομα ώστε να βγαίνουν οι βάρδιες. Ωστόσο τις ακάλυπτες βάρδιες καλύπτει το ΕΚΑΒ στέλνοντας όχημα από το κοντινότερο σημείο που υπάρχει διαθέσιμο -συνήθως την Σπάρτη- αλλά πολλές φορές και τους Μολάους. Ο κύριος Μπουφίδης αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας και μάλιστα σε βασικά πράγματα -από το πιο απλό ως το πιο σύνθετο- καθώς παρά το ότι γίνεται η παραγγελία κανονικά προς την Υγειονομική Περιφέρεια οι αποστολές είναι υπερβολικά αργοπορημένες με αποτέλεσμα το Κέντρο να μένει ακάλυπτο και για αυτόν τον λόγο να αναζητά εναλλακτικούς τρόπους κάλυψης υλικών, όπως από το νοσοκομείο που βοηθά σημαντικά το Κέντρο Υγείας. Ακόμα, υπάρχει μεγάλη βοήθεια και από τα τοπικά φαρμακεία, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι ίδιοι οι γιατροί και το προσωπικό αναγκάζονται να αγοράζουν τα υλικά όπως ράμματα ή βαμβάκι, προκειμένου να μην μείνει εκτεθειμένο το Κέντρο. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα φάρμακα αφού συχνά υπάρχουν ελλείψεις σε διάφορα φάρμακα όπως σε αυτά για το στομάχι, τα κορτιζονούχα. Ο διευθυντής αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, ωστόσο κατά καιρούς υπάρχουν μηχανήματα που χαλούν και χρειάζονται επιδιόρθωση ή διαρκής συντήρηση. Τελευταίο παράδειγμα ήταν ο καρδιογράφος. Ρωτήσαμε τον διευθυντή για ενδεχόμενα φαινόμενα βίαιων αντιδράσεων των ασθενών απέναντι στο προσωπικό -τάση που δείχνει μια σχετική αύξηση στις μέρες μας- όμως εκείνος μας αιφνιδίασε αναφέροντας πως τέτοια περιστατικά υπήρχαν πάντα στην περιοχή και δεν παρουσιάζουν τώρα κάποια αύξηση. Κάθε περιστατικό χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης ενώ έχει συμβεί να κληθεί και η αστυνομία. Το Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη δέχεται καθημερινά περισσότερα από εκατό άτομα ενώ ο πληθυσμός ευθύνης της περιοχής που καλύπτει το κέντρο αγγίζει τις είκοσι χιλιάδες κατοίκων.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Απριλίου 2016, 17:20:13 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Απριλίου 2016, 20:14:44
Απάντηση #184
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Το Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη δέχεται καθημερινά περισσότερα από εκατό άτομα ενώ ο πληθυσμός ευθύνης της περιοχής που καλύπτει το κέντρο αγγίζει τις είκοσι χιλιάδες κατοίκων.
Από τα στοιχεία του esynet
ΚΥ Βλαχιώτη
2012 Τακτικά: 5949 Επείγοντα: 5835 Σύνολο: 11784
2013 Τακτικά: 2561 Επείγοντα: 5740 Σύνολο: 8301
2014 Τακτικά: 3748 Επείγοντα: 7095 Σύνολο: 10843

2 Μαΐου 2016, 08:07:59
Απάντηση #185
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
30-04-2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.


Τρία χρόνια έχει να συντηρηθεί το ακτινολογικό μηχάνημα στο Κέντρο Υγείας Άντισσας στην Μυτιλήνη γεγονός που το καθιστά επικίνδυνo για την υγεία των ασθενών . Έκκληση για πέντε νοσηλεύτριες εκ των οποίων και μία μαία αφού το πρόβλημα είναι πλέον σοβαρό κάνει μέσα από το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος o διευθυντής κύριος Στρατής Παυλής .

Η έρευνα του LIFE2GAY.GR συνεχίζεται σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας και εν όψη του ξεκινήματος της θερινής σεζόν, επιστρέφει στο βόρειο Αιγαίο για να επισκεφτεί το Κέντρο Υγείας Άντισσας στην Μυτιλήνη. Εκεί μιλάμε με τον διευθυντή του, κύριο Στρατή Παυλή ο οποίος αναφέρεται στις ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και οδηγών ασθενοφόρου, αλλά και στην δαιδαλώδη νέα διαδικασία παραγγελίας αναλώσιμων υλικών και φαρμάκων που οδηγούν σε ελλείψεις. Ο κύριος Παυλής εντοπίζει το πρόβλημα στην υποχρηματοδότηση, στο πάγωμα τον προσλήψεων, καθώς επίσης και η αναποτελεσματικότητα της γραφειοκρατίας.

Το Κέντρο Υγείας Άντισσας διαθέτει μόλις δύο γιατρούς -έναν γενικό και έναν παθολόγο- ενώ υπάρχει και ένας γιατρός με ειδική άδεια ( !  ) ώστε να κάνει μόνο εφημερίες. Ακόμα υπάρχουν και τέσσερις αγροτικοί. Προφανώς οι εφημερίες δεν βγαίνουν με το υπάρχων ιατρικό προσωπικό και είναι μεγάλη ανάγκη για τουλάχιστον τέσσερις γιατροί στο σύνολο που θα πλαισιώνονται από εφτά ή οχτώ αγροτικούς γιατρούς. Υπάρχει επίσης ανάγκη για έναν παιδίατρο και έναν οδοντίατρο. Πρόβλημα υπάρχει και με το νοσηλευτικό προσωπικό αφού υπάρχουν μόλις δύο νοσηλεύτριες οι οποίες είναι φυσικά αδύνατο να καλύψουν όλες τις βάρδιες της μονάδας. Σε αυτό το κομμάτι η διοίκηση κάνει έκκληση για πέντε νοσηλεύτριες εκ των οποίων και μία μαία (Σε τι ακριβώς χρειάζονται την Μαία ; ) αφού το πρόβλημα είναι πλέον σοβαρό. Τα προβλήματα συνεχίζονται και σε ότι αφορά τον οδηγό ασθενοφόρου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις οδηγοί που δεν επαρκούν ώστε να βγαίνουν όλες οι βάρδιες. Ένα ακόμα άτομο θα μπορούσε να λύσει αυτό το πρόβλημα, ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική και σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη σε ώρα που δεν υπάρχει οδηγός, καλείται το ΕΚΑΒ από την Μυτιλήνη ή υπάρχει συνεννόηση με το Κέντρο Υγείας Καλλονής. Σε αυτές τις περιπτώσεις ωστόσο η διαδρομή που καλείται να καλύψει ο εκάστοτε οδηγός ξεπερνά τα σαράντα χιλιόμετρα με ότι αυτό συνεπάγεται για την καθυστέρηση προσέλκυσης στο περιστατικό. Ο κύριος Παυλής αναφέρει στο LIFE2GAY.GR πως υπάρχουν βασικές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά. Από μπουκαλάκια μέχρι επιδέσμους και οινόπνευμα! Το πρόβλημα εντοπίζεται στην διαδικασία παραγγελίας μετά την υπαγωγή στην β’ Υγειονομική Περιφέρεια όπου μετά από κάθε παραγγελία πρέπει να γίνει επιτροπή και επικοινωνία με τους προμηθευτές, πρέπει αυτό να αναρτηθεί και η όλη διαδικασία καταντά ιδιαίτερα χρονοβόρα και συχνά ασύμφορη αφού υπάρχουν φορές που μιλάμε για υλικά αξίας ενενήντα λεπτών τα οποία θα κοστίσει περισσότερο η μεταφορά τους παρά τα ίδια τα υλικά αυτά. Κατά συνέπεια ο προμηθευτής αρνείται να συμμετέχει κι έτσι το Κέντρο στρέφεται προς την τοπική αυτοδιοίκηση η οποία βοηθά αισθητά στις ανάγκες που προκύπτουν, ενώ σημαντική είναι και η βοήθεια διαφόρων συλλόγων. Παρόμοιο είναι το πρόβλημα με την γραφειοκρατία για την παραγγελία των φαρμάκων ωστόσο εκεί δεν υπάρχουν ελλείψεις αφού γίνεται μία προσπάθεια να γίνονται μεγάλες ποσότητες. Ο διευθυντής ανέφερε στο LIFE2GAY.GR την κατάσταση του Κέντρου στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, το ακτινολογικό μηχάνημα έχει να συντηρηθεί τρία χρόνια, επίσης οι απινιδωτές, το οξυγόνο κλπ. Και εκεί οι καθυστερήσεις λόγω της γραφειοκρατίας που έρχεται να προστεθεί σαν πρόβλημα στο υπάρχον της υποχρηματοδότησης, είναι σημαντικές και ζημιογόνες. Το Κέντρο Υγείας Άντισσας δέχεται περίπου εξήντα άτομα τον χειμώνα ενώ το καλοκαίρι ο αριθμός αυτός τριπλασιάζεται! Ο πληθυσμός ευθύνης φτάνει τις έξι χιλιάδες, παρά το ότι το χωριό δεν έχει πάνω από χίλια πεντακόσια άτομα. Το καλοκαίρι βέβαια, ο πληθυσμός τετραπλασιάζεται!

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Μαΐου 2016, 08:14:52 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

2 Μαΐου 2016, 17:37:31
Απάντηση #186
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Το ΚΥ έχει 2 ειδικευμένους γιατρούς και 2 νοσηλευτές και ως τίτλος επιλέγεται ότι δεν έχει συντηρηθεί για τρία χρόνια το ακτινολογικό μηχάνημα! Τι να πω!

Να επισημάνω ότι τα στοιχεία του esynet για την κίνηση των Νοσοκομείων και των ΚΥ που είχα γράψει
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Μέσα στο site του υπουργείου υγείας είναι
Δες Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και για στοιχεία αριστερά που λέει "Παρουσιάσεις - εκθέσεις οικονομικών συγκ. στοιχείων ανά Υ.Πε. και σύνολο"
δεν υπάρχουν πλέον στο site του Υπουργείου (ή μεταφέρθηκαν κάπου αλλού που δεν τα βρίσκω). Έχω αποθηκεύσει τα αρχεία αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω πρόσβαση σ' αυτά.
« Τελευταία τροποποίηση: 2 Μαΐου 2016, 17:39:23 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

3 Μαΐου 2016, 19:55:04
Απάντηση #187
Αποσυνδεδεμένος

timex


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, οι νοσοκόμες είναι οχτώ και αυτή τη στιγμή το ευχάριστο είναι ότι υπερβαίνουν και από τις θέσεις του οργανογράμματος (πώς γένεν αυτό...) , αλλά και των υπηρεσιακών αναγκών αφού για να βγει πρόγραμμα απαιτούνται πέντε.

Μπορεί να είναι με συνυπηρέτηση.

4 Μαΐου 2016, 11:12:27
Απάντηση #188
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
04/05/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.


Τον μισό μήνα λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας στην Ευρυτανία. Κλειστό τον μισό μήνα παραμένει το εν λόγω  Κέντρο Υγείας  λόγω  των τραγικών προβλημάτων υποστελέχωσης .Η κυρία Ελένη Χριστοδουλιά -αναπληρώτρια διευθύντρια, μιλάει αποκλειστικά στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η μοναδική και αποκλειστική ερεύνα του LIFE2DAY.GR συνεχίζεται σε κάθε γωνιά της χώρας φέρνοντας στο προσκήνιο νοσοκομεία και κέντρα υγείας αναδεικνύοντας την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα . Σημερινός σταθμός μας είναι η Δυτική Φραγκίστα στην Ευρυτανία.

Στο τοπικό Κέντρο Υγείας μιλάμε με την αναπληρώτρια διευθύντρια, κυρία Ελένη Χριστοδουλιά η οποία μιλά για τις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς που έχουν σαν αποτέλεσμα να μένει κλειστό το Κέντρο Υγείας τις μισές μέρες του μήνα, την πλήρη απουσία νοσηλευτών αλλά και τις κενές βάρδιες στο ασθενοφόρο. Στο Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας υπάρχουν τρεις μόνιμοι γιατροί που αποτελούνται από δύο γενικούς γιατρούς και μία παιδίατρο καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αγροτικοί γιατροί που συνήθως βοηθούσαν στις βάρδιες. Ακόμα κι αν οι αγροτικοί γιατροί συμμετέχουν στις εφημερίες, ο αριθμός τους δεν επαρκεί ώστε να βγαίνουν οι εφημερίες με αποτέλεσμα περίπου δεκαπέντε μέρες το μήνα το Κέντρο να μένει χωρίς απογευματινή και βραδινή εφημερία. Αν υπήρχαν πέντε ειδικευμένοι γιατροί τότε θα έβγαιναν με επάρκεια οι εφημερίες. Συμπληρωματικά από το Κέντρο ζητούν ένα μικροβιολόγο και έναν παθολόγο.

Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό το Κέντρο δεν διαθέτει ούτε ένα άτομο! Με μηδενικό αριθμό νοσηλευτών το Κέντρο δείχνει πιο εκτεθειμένο από ποτέ και γίνεται λόγος για την ανάγκη ύπαρξης τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων ώστε αφενός να βγαίνουν οι βάρδιες και κυριότερο να εξυπηρετούνται οι βασικές ανάγκες του κέντρου. Και στους οδηγούς ασθενοφόρων το Κέντρο πάσχει, αφού υπάρχουν μόλις τρεις οδηγοί γεγονός που αφήνει ακάλυπτες τις βάρδιες που θα προσέφερε ένας ακόμα οδηγός ο οποίος και λείπει από το Κέντρο. Σε αυτές, το κέντρο καλύπτεται από το ΕΚΑΒ το οποίο έρχεται από το Καρπενήσι ή λιγότερο από την Λαμία. Οι αποστάσεις αυτές αφορούν σαράντα περίπου χιλιόμετρα. Αξίζει να αναφερθεί πως επειδή πολλές φορές δεν υπάρχει εφημερεύον παθολόγος και στο νοσοκομείο, ο ασθενής μεταφέρεται στο νοσοκομείο Αγρινίου. Σε ότι αφορά τα αναλώσιμα υλικά η κυρία Χριστοδουλιά αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως οι παραγγελίες γίνονται όπως προβλέπονται και γι’ αυτό υπάρχει μια ροή προμηθειών που δεν αφήνει ακάλυπτο το Κέντρο, ωστόσο είναι μικρή και με μικρές ποσότητες. Στα φάρμακα τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού εκεί υπάρχει η επιθυμητή ροή τροφοδοσίας. Αναφερόμενη στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του κέντρου, η διευθύντρια αναφέρει πως το ακτινολογικό υπάρχει αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ( Τότε γιατί αγοράστηκε ; Ελλάς το μεγαλείο σου... ) και πλέον χρειάζεται συντήρηση για να είναι λειτουργίσιμο. Υπάρχει και το οδοντιατρικό το οποίο ήταν πια χαλασμένο μέχρι το σημείο που αντικαταστάθηκε με ένα καινούριο από δωρεά. (Για ποιό λόγο αντικαταστάθηκε; Υπάρχει Οδοντίατρος; ) Το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας δέχεται έναν αριθμό που προσεγγίζει τους εκατό καθημερινά. Ο πληθυσμός ευθύνης άλλωστε ξεπερνά τα χίλια άτομα όπου μαζί με τα γύρω χωριά πάντως πολλαπλασιάζεται.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 4 Μαΐου 2016, 11:20:32 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

4 Μαΐου 2016, 16:33:23
Απάντηση #189
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Συμπληρωματικά από το Κέντρο ζητούν ένα μικροβιολόγο και έναν παθολόγο.
Κλασσικά ο αιτούμενος μικροβιολόγος, αν και δεν αναφέρεται πουθενά η ύπαρξη σχετικού εξοπλισμού.
Και ένας παθολόγος! Γιατί όχι γενικός γιατρός ή παθολόγος; Για να διαβάσουμε όμως παρακάτω:
Παράθεση
Αξίζει να αναφερθεί πως επειδή πολλές φορές δεν υπάρχει εφημερεύον παθολόγος και στο νοσοκομείο, ο ασθενής μεταφέρεται στο νοσοκομείο Αγρινίου.

Παράθεση
Αναφερόμενη στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του κέντρου, η διευθύντρια αναφέρει πως το ακτινολογικό υπάρχει αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ( Τότε γιατί αγοράστηκε ; Ελλάς το μεγαλείο σου... ) και πλέον χρειάζεται συντήρηση για να είναι λειτουργίσιμο.
Αργύρη, όλα τα ΚΥ από ιδρύσεως (τη δεκαετία του '80) είχαν ακτινολογικό εξοπλισμό. Σε κάποια, δεν δούλεψε ποτέ.

Παράθεση
Υπάρχει και το οδοντιατρικό το οποίο ήταν πια χαλασμένο μέχρι το σημείο που αντικαταστάθηκε με ένα καινούριο από δωρεά. (Για ποιό λόγο αντικαταστάθηκε; Υπάρχει Οδοντίατρος; )
Η μόνη λογική εξήγηση που θα μπορούσα να δεχτώ θα ήταν από κάποιο οδοντίατρο που συνταξιοδοτήθηκε ή έφυγε και αντί να πουλήσει τον εξοπλισμό, αποφάσισε να τον δωρίσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση αν κάποιος προσφέρθηκε να κάνει μια δωρεά στο ΚΥ, τους ρώτησε τι θέλουν και του είπαν "θέλουμε οδοντιατρικό" θα το θεωρούσα εξωφρενικό.

Παράθεση
Το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας δέχεται έναν αριθμό που προσεγγίζει τους εκατό καθημερινά. Ο πληθυσμός ευθύνης άλλωστε ξεπερνά τα χίλια άτομα όπου μαζί με τα γύρω χωριά πάντως πολλαπλασιάζεται.
100 άτομα τη μέρα με 1000 άτομα πληθυσμό ευθύνης. Ουάου! (άντε 2000 με τα γύρω χωριά, αν και νομίζω ότι είμαι πολύ γενναιόδωρος)
Μήπως να κόψουμε κάτι;
Από τα στοιχεία του esynet
ΚΥ Δυτικής Φραγκίστας
2012 Τακτικά: 4170 Επείγοντα: 1457 Σύνολο: 5627
2013 Τακτικά: 4746 Επείγοντα: 1407 Σύνολο: 6153
2014 Τακτικά: 3888 Επείγοντα: 840 Σύνολο: 4728

9 Μαΐου 2016, 12:03:41
Απάντηση #190
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
09/05/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.


Στο Κέντρο Υγείας Άνδρου λειτουργεί μόνο με τέσσερις γιατρούς έναν παθολόγο, δύο γενικούς γιατρούς και μία παιδίατρο και χωρίς υπέρηχο η παρουσία του κρίνεται εξαιρετικά απαραίτητη. Η διευθύντρια κ. Ευαγγελία Λιαποπούλου μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Το Κέντρο Υγείας Άνδρου εξυπηρετεί περίπου δώδεκα χιλιάδες κατοίκους του νησιού οι οποίοι τους θερινούς μήνες φτάνουν να τριπλασιάζονται από τους επισκέπτες.

Στην σημερινή συνέχεια της ερευνάς του LIFE2DAY.GR σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας, μεταφερόμαστε στην Άνδρο για να γνωρίσουμε το τοπικό Κέντρο Υγείας μέσω της διευθύντριας του κυρίας Ευαγγελίας Λιαποπούλου η οποία μας μιλά για τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό το οποίο χρειάζεται για τις εφημερίες αλλά και αντίστοιχα σε γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων που λείπουν από το νησί. Παράλληλα, σημαντικές είναι οι ελλείψεις σε θέσεις οδηγών ασθενοφόρου. Στο Κέντρο Υγείας Άνδρου υπάρχει ένας παθολόγος, δύο γενικοί γιατροί και μία παιδίατρος οι οποίοι πλαισιώνονται από εφτά αγροτικούς γιατρούς. Οι εφημερίες είναι πολύ δύσκολο να βγουν με αυτές τις συνθήκες, ωστόσο με μεγάλη προσπάθεια των γιατρών το Κέντρο δε μένει ποτέ εκτεθειμένο. Αν υπήρχε ένας γενικός γιατρός ή παθολόγος τουλάχιστον τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο λειτουργικά σε ότι αφορά τις εφημερίες στο Κέντρο. Σημαντική θα ήταν και η παρουσία ενός καρδιολόγου, ενός μικροβιολόγου, ενός ακτινολόγου και ενός οδοντιάτρου στην μονάδα οι οποίοι αυτή τη στιγμή λείπουν από εκεί.

Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό τα πράγματα είναι σε καλύτερη κατάσταση. Υπάρχουν πέντε άτομα τα οποία μοιράζονται τις βάρδιες με ομαλό τρόπο και παρουσιάζουν επάρκεια στην λειτουργία τους. Το ίδιο θετικά δεν είναι τα πράγματα και στις θέσεις των οδηγών ασθενοφόρου αφού αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις δύο άτομα σε σύνολο έξι θέσεων τα οποία αναγκαστικά αφήνουν κάποιες ακάλυπτες βάρδιες στο ασθενοφόρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το Κέντρο εξυπηρετείται από το ΕΚΑΒ. Η κυρία Λιακοπούλου καταθέτει στο LIFE2DAY.GR πως το Κέντρο είναι καλυμμένο αυτήν την περίοδο σε αναλώσιμα υλικά αφού υπήρξε πρόσφατα μία μεγάλη δωρεά από την Alpha Bank η οποία υπερκάλυψε τις ανάγκες και αφού η διαδικασία προμηθειών από την Υγειονομική Περιφέρεια κρίνεται εξαιρετικά αργοπορημένη και με προβλήματα. Με τα φάρμακα επίσης το Κέντρο βρίσκεται σε καλή κατάσταση αφού η ροή εκεί προμήθειας, είναι πολύ καλύτερη. Η διευθύντρια αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως από το Κέντρο λείπει ένας υπέρηχος που η παρουσία του κρίνεται εξαιρετικά απαραίτητη. (Ξέρουν οι Ιατροί του Κέντρου Υγείας από υπέρηχο; ) Το Κέντρο Υγείας Άνδρου εξυπηρετεί τους περίπου δώδεκα χιλιάδες κατοίκους του νησιού οι οποίοι τους θερινούς μήνες φτάνουν να τριπλασιάζονται από τους επισκέπτες, τους τουρίστες και τους εργαζομένους στο νησί κι έτσι η επισκεψιμότητα στο Κέντρο προσαρμόζεται τους θερινούς και καλοκαιρινούς μήνες με έναν αριθμό που προσεγγίζει τα εκατό άτομα να είναι ενδεικτικός. ( προφανώς υπάρχουν ιδιώτες Ιατροί στο νησί που δουλεύουν καλά, διότι 100 επισκέψεις την ημέρα για 36.000 ανθρώπους μάλλον είναι λίγο).

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Μαΐου 2016, 12:09:24 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Μαΐου 2016, 12:40:53
Απάντηση #191
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Στο Κέντρο Υγείας Άνδρου λειτουργεί μόνο με τέσσερις γιατρούς έναν παθολόγο, δύο γενικούς γιατρούς και μία παιδίατρο
Η κυρία Ντάμπου κάνει τόσα ρεπορτάζ για τα ΚΥ αλλά προφανώς δεν θεωρεί τη γενική ιατρική ειδικότητα (αν γνωρίζει ότι είναι ειδικότητα, γιατί έχει ένα θεματάκι στη διάκριση ειδικευμένων, ειδικευομένων κλπ) ικανή να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στους τουρίστες, αφού έδωσε αυτό τον τίτλο!

Επίσης θα θεωρούσα εξίσου απαραίτητη την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους μόνιμους κατοίκους κι όχι μόνο στους τουρίστες!
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Μαΐου 2016, 12:42:43 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

9 Μαΐου 2016, 14:20:48
Απάντηση #192
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Προφανώς και οι αγροτικοί δεν θεωρούνται γιατροί για την κ.Ντάμπου, οπότε αν βρεθεί σε κανένα νησάκι για τις διακοπές της φέτος, υποθέτω ότι δεν θα καταφύγει στο Ιατρείο αν της συμβεί κάτι, μιας και δεν θα υπάρχει Παθολόγος εκεί, αλλά αγροτικός...

13 Μαΐου 2016, 00:06:53
Απάντηση #193
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12/05/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.


Στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου το κτίριο είναι παλιό με παλιά κουφώματα και το νερό από τις βροχές περνάει εντός των χώρων αλλά  και οι σοβάδες πέφτουν, ενώ το υπόγειο πλημμυρίζει σε κάθε βροχερή μέρα. Παράλληλα δεν υπάρχει θέρμανση . Οι γιατροί είναι πολύ λίγοι και δεν βγαίνουν οι εφημερίες το ίδιο και οι νοσοκόμοι, με αποτέλεσμα να μένει ο γιατρός μόνο με τον οδηγό ασθενοφόρου ή μόνο με την καθαρίστρια! Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα , επιδέσμους, γάζες κ.α .

O γιατρός κύριος Λάσκος Χριστόφορος μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Ο κύριος Λάσκος μέσω του LIFE2DAY.GR εκφράζει την αγανάκτηση του και για την κατάσταση που επικρατεί στα αναλώσιμα υλικά, καθώς υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε επιδέσμους, αυτοκόλλητες γάζες, ή και αποστειρωμένες γάζες με τις οποίες καθαρίζουν τις πληγές, με αποτέλεσμα οι γιατροί να ζητούν από τους ίδιους τους ασθενείς να προμηθεύονται τα απαραίτητα υλικά απ’ τα φαρμακεία για να μπορέσουν στη συνέχεια να τους περιθάλψουν. Το ίδιο συμβαίνει και με το φαρμακευτικό υλικό όπου κυρίως τα ενέσιμα βρίσκονται σε έλλειψη. Πρόκειται για αντιβιοτικά, αναλγητικά ή άλλα ενδοφλέβια που χρησιμοποιούνται για επείγοντα περιστατικά κλπ. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ οι παραγγελίες γίνονται δεν υπάρχει οι απαιτούμενη ανταπόκριση από την Υγειονομική Περιφέρεια.

Στην όμορφη γαλαζοπράσινη Σκόπελο η περίθαλψη των νησιωτών αλλά και των επισκεπτών είναι τραγική καθώς το τοπικό Κέντρο Υγείας βρίσκεται σε άθλια κατάσταση αφού τον χειμώνα υπάρχει πρόβλημα με την θέρμανση καθώς ο λέβητας χάλασε και ο χειμώνας πέρασε με κλιματιστικά τα οποία επίσης μέσα στο χειμώνα εμφάνισαν βλάβες οι οποίες και επιδιορθώθηκαν με ιδιωτική πρωτοβουλία. Πως θα εξυπηρετηθούν οι τουρίστες εν όψη καλοκαιριού οι οποίοι θα είναι πολλοί όπως ανακοινώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Απάνθρωπες είναι οι συνθήκες στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου καθώς το κτίριο είναι παλιό με παλιά κουφώματα και πολυμελή στεγανοποίηση η οποία δεν προστατεύει το κτίριο από τις βροχές με αποτέλεσμα το νερό να περνάει εντός των χώρων του Κέντρου και σοβάδες να πέφτουν, ενώ το υπόγειο πλημμυρίζει σε κάθε βροχερή μέρα. Παράλληλα τον χειμώνα υπάρχει πρόβλημα με την θέρμανση αφού ο λέβητας χάλασε και ο χειμώνας πέρασε με κλιματιστικά τα οποία επίσης μέσα στο χειμώνα εμφάνισαν βλάβες οι οποίες και επιδιορθώθηκαν με ιδιωτική πρωτοβουλία. Σήμερα η μεγάλη ερεύνα ALERT  σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας ΠΕΔΥ του κορυφαίου ιατρικού portal Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος συνεχίζεται από το Βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα τη Σκόπελο. O γιατρός κύριος Λάσκος Χριστόφορος μιλάει στο Life2day .

Στο τοπικό Κέντρο Υγείας θα συνομιλήσουμε με τον γιατρό κύριο Λάσκο Χριστόφορο ο οποίος αναφέρεται στο πρόβλημα υποστελέχωσης γιατρών και νοσηλευτριών που έχουν σαν αποτέλεσμα να μην καλύπτονται εφημερίες και βάρδιες, ενώ γίνεται και καταγγελία αναφορικά με την απόσπαση οδηγού ασθενοφόρου του Κέντρου ενώ έτσι κι αλλιώς υπάρχει πρόβλημα στις εν λόγω θέσεις. Σοβαρά είναι τα προβλήματα στα αναλώσιμα υλικά και φάρμακα, όπως και στο οξυγόνο καθώς υπάρχουν φορές που δυσκολεύεται η χορήγησή του.

Στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου υπάρχει ένας παθολόγος, μία παιδίατρος και ένας επιμελητής γενικής ιατρικής ο οποίος βρίσκεται στο Κέντρο με απόσπαση. Αυτούς πλαισιώνουν, τρεις αγροτικοί γιατροί ενώ υπάρχουν και δύο ακόμα αγροτικοί γιατροί οι οποίοι ανήκουν σε Περιφερειακά Ιατρεία. Με το υπάρχων προσωπικό οι εφημερίες δεν βγαίνουν ομαλά. Χαρακτηριστικό είναι ότι η παιδίατρος δεν μπορεί να εφημερεύει κάθε μέρα όπως και με τους άλλους ειδικούς γιατρούς. Ωστόσο ο κάθε γιατρός εφημερεύει στον προβλεπόμενο αριθμό εφημεριών και στις υπόλοιπες μέρες τίθεται σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο. Συνεπώς δεν καλύπτονται όλες οι εφημερίες, όμως ο κάθε γιατρός βρίσκεται εναλλάξ σε ετοιμότητα ακριβώς επειδή δεν θέλει να αφήσει εκτεθειμένο το Κέντρο Υγείας και το νησί κατ’ επέκταση. Αυτό που ζητάνε στο Κέντρο είναι περίπου δύο άτομα τα οποία θα μπορέσει να μοιραστεί τις εφημερίες επιτρέποντας σε αυτές να γίνονται με τον προβλεπόμενο τρόπο. Πρόβλημα υπάρχει και στον τομέα της νοσηλευτικής. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία νοσοκόμα με άδεια κυήσεως, ενώ υπάρχουν ακόμα συνολικά τρεις νοσηλεύτριες οι οποίες ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις βάρδιες του Κέντρου Υγείας , με αποτέλεσμα σε μία εβδομάδα να μην υπάρχει νοσηλεύτρια σε κανένα πρωινό. Οι βάρδιες που καλύπτουν αφορούν τα απογεύματα αλλά και τις αργίες. Ακόμα κι έτσι, υπάρχουν ορισμένες μέρες στις οποίες δεν υπάρχει σε καμία βάρδια νοσηλεύτρια με αποτέλεσμα να μένει ο γιατρός μόνο με τον οδηγό ασθενοφόρου ή γιατρός μόνο με την καθαρίστρια! Η προσθήκη δύο νοσηλευτριών ακόμα θα μπορούσε έστω και οριακά, να λύσει το πρόβλημα με τις κενές βάρδιες. Σε ότι αφορά τους οδηγούς ασθενοφόρων, το Κέντρο διαθέτει τρεις οδηγούς, ωστόσο για να βγαίνουν και οι δικές τους βάρδιες αναγκάζονται να μπαίνουν σε ετοιμότητα μοιράζοντας τον μήνα διά τρία. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως αυτήν την περίοδο έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία μία καταναγκαστική απόσπαση ενός εκ των τριών οδηγών από το Κέντρο στην Σκιάθο, το οποίο έμεινε πλέον με δύο πρακτικά γεγονός που καταγγέλλεται. Προσφάτως ήρθε ως επικουρικός μία οδηγός για λίγους μήνες με σύμβαση, ωστόσο η ίδια παραμένει απλήρωτη το οποίο επίσης καταγγέλλεται. Ο κύριος Λάσκος μέσω του LIFE2DAY.GR εκφράζει την αγανάκτηση του και για την κατάσταση που επικρατεί στα αναλώσιμα υλικά, καθώς υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε επιδέσμους, αυτοκόλλητες γάζες, ή και αποστειρωμένες γάζες με τις οποίες καθαρίζουν τις πληγές, με αποτέλεσμα οι γιατροί να ζητούν από τους ίδιους τους ασθενείς να προμηθεύονται τα απαραίτητα υλικά απ’ τα φαρμακεία για να μπορέσουν στη συνέχεια να τους περιθάλψουν. Το ίδιο συμβαίνει και με το φαρμακευτικό υλικό όπου κυρίως τα ενέσιμα βρίσκονται σε έλλειψη. Πρόκειται για αντιβιοτικά, αναλγητικά ή άλλα ενδοφλέβια που χρησιμοποιούνται για επείγοντα περιστατικά κλπ. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ οι παραγγελίες γίνονται δεν υπάρχει οι απαιτούμενη ανταπόκριση από την Υγειονομική Περιφέρεια. Το ευχάριστο στο Κέντρο Υγείας είναι πως ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός βρίσκεται σε καλή κατάσταση και η χρήση που γίνεται είναι προσεκτική ακριβώς για να μην υπάρχει φθορά, όμως εδώ ο κύριος Λάσκος υπογραμμίζει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τις φιάλες και τις οβίδες οξυγόνου, αφού πλέον το Κέντρο έχει ξεμείνει από οξυγόνο, καθώς έχει συμβεί η φιάλη να συνοδεύει ασθενή που διακομίσθει και το Κέντρο να μένει μόνο με μηχάνημα συντήρησης οξυγόνου και όχι με οβίδα που χορηγεί το οξυγόνο στον ασθενή και αναγομώνεται μετά την κατανάλωσή του. Παράλληλα στο LIFE2DAY.GR έγινε αναφορά και στο σοβαρό κτιριακό πρόβλημα. Το κτίριο είναι παλιό με παλιά κουφώματα και πολυμελή στεγανοποίηση η οποία δεν προστατεύει το κτίριο από τις βροχές με αποτέλεσμα το νερό να περνάει εντός των χώρων του Κέντρου και σοβάδες να πέφτουν, ενώ το υπόγειο πλημμυρίζει σε κάθε βροχερή μέρα. Παράλληλα τον χειμώνα υπάρχει πρόβλημα με την θέρμανση αφού ο λέβητας χάλασε και ο χειμώνας πέρασε με κλιματιστικά τα οποία επίσης μέσα στο χειμώνα εμφάνισαν βλάβες οι οποίες και επιδιορθώθηκαν με ιδιωτική πρωτοβουλία. Στο Κέντρο Υγείας στην Σκόπελο υπάρχουν επισκέπτες που αγγίζουν τα εκατό άτομα την θερινή περίοδο που υπάρχει αυξημένη κίνηση λόγω τουρισμού, ωστόσο το χειμώνα οι επισκέψεις μπορεί να μην ξεπερνούν και τις δέκα, αφού ο μόνιμος πληθυσμός στο νησί δεν ξεπερνά τους πέντε χιλιάδες κατοίκους, (προφανώς υπάρχει ιδιώτης Ιατρός/Ιατροί που δουλεύει/ουν καλά διότι με 5.000 μόνιμους κατοίκους 10 επισκέψεις/ημέρα στο Κέντρο Υγείας τον χειμώνα είναι πολύ λίγες, και αντιστοιχούν σε 1,6 ασθενείς/ημέρα/Ιατρό...) αριθμός που πάντως πενταπλασιάζεται την καλοκαιρινή περίοδο.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Μαΐου 2016, 00:24:47 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Μαΐου 2016, 22:46:34
Απάντηση #194
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
13/05/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.


Εφιάλτη αποτελούν για τους υπευθύνους του Κέντρου Υγείας Τυρνάβου οι καθυστερήσεις προμηθειών σε αναλώσιμα και νοσοκομειακά υλικά αφού αργούν πολύ και μένει εκτεθειμένο . Ή διευθύντρια κ. Αναστασία Νικιτίδου μιλώντας στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος μας είπε για τις προμήθειες ‘’ αυτή τη στιγμή είμαστε εντάξει, τώρα τι θα συμβεί αύριο ή μεθαύριο, δεν ξέρω”.

Σημερινός σταθμός μας ο Τύρναβος στην Κεντρική Ελλάδα και στο τοπικό Κέντρο Υγείας συνομιλούμε με την κυρία Αναστασία Νικιτίδου, διευθύντρια του Κέντρου Υγείας στην περιοχή η οποία μας μιλάει για την έλλειψη σε οδοντίατρο που δεν αντικαταστάθηκε ποτέ, καθώς επίσης στην αργοπορημένη προμήθεια υλικών από την Υγειονομική Περιφέρεια που συμβαίνει σε ορισμένες στιγμές να αφήνουν ακάλυπτο το κέντρο και να μην έχουν ούτε σύριγγα ούτε βαμβάκι. Πρόβλημα δημιουργεί και η έλλειψη οδοντίατρου ο οποίος υπήρχε, όμως μετά την συνταξιοδότησή του δεν αντικαταστάθηκε ποτέ. Στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου υπάρχει μία παιδίατρος, ένας ακτινολόγος, ένας μικροβιολόγος και συνολικά δεκαεννέα γιατρούς ( sic ) γενικής ιατρικής οι οποίοι έχουν στελεχώσει με επάρκεια το κέντρο υγείας ώστε να βγαίνουν ομαλά οι εφημερίες. Ακόμα κι έτσι λείπει από το Κέντρο ένας οδοντίατρος ο οποίος υπήρχε, όμως μετά την συνταξιοδότησή του δεν αντικαταστάθηκε ποτέ.

Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν δέκα άτομα από τα οποία πέντε είναι μόνιμα στο Κέντρο και τα άλλα πέντε έχουν έρθει με απόσπαση. Και εδώ, ο αριθμός αυτός επαρκεί ώστε να βγαίνει το πρόγραμμα των βαρδιών χωρίς προβλήματα. Στον Τύρναβο δεν υπάρχει χρεωμένο ασθενοφόρο κι έτσι ενημερωνόμαστε πως σε αυτόν τον τομέα υπάρχει κάλυψη από το ΕΚΑΒ το οποίο και είναι υπεύθυνο για την διακομιδή ασθενών στην περιοχή που καλύπτει το Κέντρο Υγείας. Η κυρία Νικιτίδου ενημερώνει το LIFE2DAY.GR πως ενώσω αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, εντούτοις και παρά το γεγονός πως οι παραγγελίες γίνονται κανονικά και με τον προβλεπόμενο τρόπο, συμβαίνει να αργούν οι προμήθειες. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε: “αυτή τη στιγμή είμαστε εντάξει, τώρα τι θα συμβεί αύριο ή μεθαύριο, δεν ξέρω”. Παράλληλα έσπευσε να αναδείξει και το έργο διαφόρων συλλόγων αλλά και του Δήμου, που όποτε χρειαστεί συμβάλλουν στο Κέντρο με την παροχή προμηθειών ώστε να μην βρεθεί το Κέντρο Υγείας εκτεθειμένο. Σε αντίστοιχη κατάσταση είναι και τα φάρμακα τα οποία για την ώρα δεν παρουσιάζουν ελλείψεις και η ροή προμήθειας τους είναι ικανοποιητική. Η διευθύντρια αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως ενώ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, στο παρελθόν υπήρξαν στιγμές που υπήρξε ανάγκη τεχνικής βοήθειας και η οποία ήρθε από το νοσοκομείο το οποίο εξυπηρέτησε το Κέντρο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το λακωνικό σχόλιο της διευθύντριας αναφορικά με τα περιστατικά ασθενών που προσέρχονται στο Κέντρο με επιθετικές διαθέσεις. Η ίδια ανέφερε πως τέτοια περιστατικά υπήρξαν και κατά το παρελθόν οπότε δεν είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί μία νέα τάση, ωστόσο δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες επ’ αυτού. Στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου η επισκεψιμότητα ξεπερνά τα εξήντα άτομα στις πρώτες βοήθειες, ενώ σε αυτά προστίθενται άλλα περίπου εκατό καθημερινά στα πρωινά ιατρεία. Ο πληθυσμός στον Τύρναβο αγγίζει τους είκοσι χιλιάδες καθώς το Κέντρο εξυπηρετεί και τα γύρω χωριά, καθώς και ορισμένες περιοχές της Ελασσόνας.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Μαΐου 2016, 22:50:36 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
13902 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Νοεμβρίου 2009, 16:01:33
από mandreou
3 Απαντήσεις
19290 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Οκτωβρίου 2014, 12:34:45
από medicus
204 Απαντήσεις
290908 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Νοεμβρίου 2024, 08:50:58
από Argirios Argiriou
15 Απαντήσεις
136349 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Αυγούστου 2016, 01:05:00
από Αρχίατρος
2 Απαντήσεις
24094 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαΐου 2022, 20:20:34
από Argirios Argiriou