Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 15:47:19

Αποστολέας Θέμα: Η κατάσταση σε διάφορα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας.  (Αναγνώστηκε 369304 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

6 Σεπτεμβρίου 2016, 23:04:50
Απάντηση #300
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
06/09/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.


Σοβαρές ελλείψεις σε καρδιολογικά φάρμακα υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Σάμης στην Κεφαλονιά αλλά και σε κορτιζόνες καθώς και σε αναλώσιμα υλικά όπως γάζες, επιδέσμους, σύριγγες διότι καθυστερεί η προμήθεια από την 6η ΥΠΕ. Ο Κ. Ευστράτιος Σιφνάκη, γενικός γιατρός επιμελητής Β’ μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Για το σημερινό ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Ελλάδας μεταφερόμαστε στο Ιόνιο Πέλαγος και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Σάμης στην Κεφαλονιά για το οποίο μιλήσαμε με τον κύριο Ευστράτιο Σιφνάκη, γενικό γιατρό επιμελητή Β’ και ο οποίος μας μίλησε για τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό ενώ τόνισε τις ελλείψεις που υπάρχουν σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα.

Το Κέντρο Υγείας Σάμης διαθέτει δύο γενικούς γιατρούς και μία παιδίατρο οι οποίοι πλαισιώνονται από αγροτικούς γιατρούς και οι οποίοι έρχονται από τα Περιφερειακά Ιατρεία για να συμμετάσχουν στις εφημερίες του κέντρου. Ο αριθμός αυτός όμως δεν επαρκεί για να βγαίνουν οι εφημερίες. Είναι χαρακτηριστικό πως αν ένας γιατρός χρειαστεί να συνοδεύσει μία διακομιδή, το Κέντρο μένει ακάλυπτο από γιατρό και αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για την λειτουργία του. Αυτή τη στιγμή το Κέντρο θα χρειαζόταν τουλάχιστον άλλους τρεις γιατρούς για να λειτουργήσει ομαλά ως προς τις εφημερίες. Εκτός αυτών, θα ήταν απαραίτητη η παρουσία ενός οδοντιάτρου ο οποίος υπήρχε κατά το παρελθόν και ενός χειρουργού (Δηλαδή τι θα κάνει ένας Χειρουργός στο Κέντρο Υγείας που δεν μπορεί να το κάνει ένας καλά εκπαιδευμένος Γενικός Ιατρός;  ).

Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν μόλις τρεις νοσηλευτές με αποτέλεσμα, πολλές μέρες μετά τις δέκα το βράδυ, το Κέντρο μένει χωρίς νοσηλεύτρια με τα κενά είναι τεράστια. Αξίζει να αναφερθεί πως η εκάστοτε νοσηλεύτρια στις εφημερίες, εκτελεί και χρέη τηλεφωνήτριας στο Κέντρο. (σώπα ρε παιδί !  ) Για να βγουν οι βάρδιες των νοσηλευτών, το Κέντρο έχει άμεση ανάγκη από τουλάχιστον τέσσερις ακόμα. Το Κέντρο παρουσιάζει πρόβλημα και στους οδηγούς ασθενοφόρων, αφού υπάρχει μόλις ένας οδηγός ο οποίος εργάζεται στην πρωινή βάρδια. Μετά τις δύο το μεσημέρι και για όλες τις υπόλοιπες βάρδιες καλείται το ΕΚΑΒ το οποίο έρχεται από το Αργοστόλι διανύοντας απόσταση που απαιτεί ακόμα και μία ώρα. Μέσα στην χρονιά που πέρασε υπήρχαν δύο ακόμα άτομα τα οποία όμως βγήκαν στην σύνταξη και είναι άμεση η ανάγκη για την αντικατάσταση τους προκειμένου να μπορέσει το Κέντρο να καλύψει όλες τις βάρδιες του. Ο κύριος Συφνάκης αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν πολύ σοβαρές ελλείψεις σε γάζες, επιδέσμους, σύριγγες και άλλα αναλώσιμα υλικά. Πολλές φορές βέβαια συνεργάζεται οι ασθενείς και πολύ συχνά φέρνουν ο ίδιοι τα υλικά. Οι παραγγελίες γίνονται κανονικά από το Κέντρο, όμως η τροφοδοσία γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και όχι με τον τρόπο που παραγγέλνονται. Έτσι, το Κέντρο πολύ συχνά εφοδιάζεται με υλικά από το φαρμακείο του νοσοκομείου το οποίο όμως έχει και αυτό πολλά προβλήματα.

Το πρόβλημα μεταφέρεται και στα φάρμακα, αφού υπάρχει σοβαρή έλλειψη και σε κορτιζόνες. Ενώ συχνά υπάρχουν ελλείψεις και σε καρδιολογικά φάρμακα των οποίων η προμήθεια καθυστερεί συχνά από την 6η ΥΠΕ. Όσον αφορά ιατροτεχνολογικο εξοπλισμό πολλά μηχανήματα βρίσκονται σε απραξία αφού δεν υπάρχουν χειριστές όπως στο ακτινολογικό βρίσκεται σε απραξία και έτσι ουδείς γνωρίζει την κατάσταση του. Σε περίπτωση μίας κάκωσης πλέον το περιστατικό μεταφέρεται στο νοσοκομείο στο Αργοστόλι. Στο Κέντρο Υγείας Σάμης η επισκεψιμότητα ξεπερνά τα ογδόντα άτομα μόνο από τα πρωινά ιατρεία. Εξ αυτών βέβαια μπορεί να εξυπηρετούνται ακόμα και δυο και τρία βιβλιάρια για τον καθένα! Ο αριθμός αυτός φυσικά δεν συμπεριλαμβάνει τα περιστατικά που εξυπηρετούνται κατά τις εφημερίες. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθυσμός κάλυψης του Κέντρου αγγίζει τις πέντε χιλιάδες κατοίκων, αριθμός που προφανώς το καλοκαίρι αυξάνεται εξαιτίας της τουριστικής επισκεψιμότητας.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Σεπτεμβρίου 2016, 23:10:09 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Σεπτεμβρίου 2016, 19:09:43
Απάντηση #301
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
07/09/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.


Μόνο με γενικούς και αγροτικούς γιατρούς και μία παιδίατρο λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Γόννων ( Μόνο με Γενικούς Ιατρούς το Κέντρο Υγείας! Σώπα ρε παιδί! )του νομού Λαρίσης και η ένταξη γιατρών με άλλες ειδικότητες όπως καρδιολόγος , γυναικολόγος κ.α , προς το παρόν είναι κάτι που φαντάζει πολυέξοδο και ανέφικτο,σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος   

Το ταξίδι του LIFE2DAY.GR για το ρεπορτάζ στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας συνεχίζεται με επόμενο σταθμό την Θεσσαλία και συγκεκριμένα το Κέντρο Υγείας Γόννων του νομού Λαρίσης. Εκεί θα συναντήσουμε ένα καλά οργανωμένο Κέντρο Υγείας που προσπαθεί να οργανωθεί παράλληλα με την Υγειονομική Περιφέρεια, μετά από μια περίοδο πολλών προβλημάτων. Στο Κέντρο Υγείας Γόννων υπάρχουν δεκαέξι γιατροί και σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και το δυναμικό των Περιφερειακών Ιατρείων. Οι δεκατέσσερις είναι γενικοί γιατροί και υπάρχουν δύο ακόμα που είναι αγροτικοί γιατροί, ενώ υπάρχει και μία παιδίατρος. Με την συμμετοχή των γιατρών από τα περιφερειακά ιατρεία βγαίνει το πρόγραμμα των εφημεριών στο Κέντρο Υγείας ενώ αξίζει να αναφερθεί πως από τις 15 Ιουλίου έως και τα μέσα του Αυγούστου γίνονται κάποιες εφημερίες και από κάποια Περιφερειακά Ιατρεία που βρίσκονται στο παραλιακό κομμάτι της περιοχής. Το ευχάριστο σε αυτόν τον προγραμματισμό είναι πως ο αριθμός αυτός επαρκεί ώστε να βγαίνουν οι εφημερίες σε κάθε περίπτωση. Σίγουρα, θα βοηθούσε να υπήρχαν και άλλες ειδικότητες στο Κέντρο όμως προς το παρόν κάτι τέτοιο φαντάζει πολυέξοδο και ανέφικτο. Μια βασική ανάγκη για παράδειγμα, θα ήταν ένας οδοντίατρος. Μια πολύ καλή ιδέα εν προκειμένου θα ήταν κάποιος γιατρός συγκεκριμένης ειδικότητας να επισκέπτεται κάθε μέρα και κάποιο άλλο κέντρο υγείας της περιοχής. Έτσι η επίσκεψη του θα ήταν εβδομαδιαία, όμως η δική του η χρησιμότητα καθημερινή κι έτσι θα υπήρχε πλήρης αξιοποίηση όλων των ειδικοτήτων όπως των παιδιάτρων, των καρδιολόγων, των οδοντογιατρών κλπ.

Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν έξι άτομα ενώ υπάρχουν και τρεις μαίες, γεγονός που επιτρέπει στο προσωπικό να βγάζει με επάρκεια τις βάρδιες τους καθώς επίσης και να παίρνει άδειες και ρεπό. Το Κέντρο Υγείας Γόννων αυτή τη στιγμή δεν έχει ασθενοφόρο αφού το όχημα που είναι χρεωμένο στο Κέντρο, έχει δοθεί στο ΕΚΑΒ κι έτσι από αυτό εξυπηρετούνται όλες οι βάρδιες του. Εξάλλου υπάρχει σταθμός ΕΚΑΒ πολύ κοντά στην περιοχή κι έτσι η μετάβαση του οχήματος γίνεται πολύ γρήγορα, σε λιγότερο από μισή ώρα. Αυτό το σύστημα είναι πολύ πιο αποδοτικό, καθώς όταν το όχημα βρισκόταν έξω από το Κέντρο Υγείας δεν είχε ποτέ επάρκεια οδηγών ώστε να καλύπτουν όλες τις βάρδιες κι έτσι και πάλι υπήρχαν πολλές φορές που χρειαζόταν η συνδρομή του ΕΚΑΒ. Το τελευταίο διάστημα το Κέντρο παρουσιάζει επάρκεια στα αναλώσιμα υλικά. Σοβαρές ελλείψεις του πρόσφατου παρελθόντος, όπως οι γάζες και τα χαρτιά υγείας, σπάτουλες, έχουν εξαλειφθεί κι έτσι η ροή γίνεται πιο σωστά. Αυτή τη στιγμή η μόνη έλλειψη του κέντρου αφορά σε επιδέσμους που δεν υπάρχουν. Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει πως η 5η Υγειονομική Περιφέρεια χρειάστηκε πολύ μεγάλο διάστημα για να οργανωθεί και να καλύπτει τα Κέντρα Υγείας. Πλέον όμως η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη και τα μηνύματα είναι πως αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερη. Το όλο ζήτημα ήταν οργανωτικό. Σε κάθε περίπτωση η βοήθεια έξωθεν είναι ελάχιστη, αφού ο δήμος ελάχιστες φορές στέλνει καθαριστές για τους εξωτερικούς χώρους ή κάποιο όχημα για μεταφορά αντικειμένων (όπως φιάλες οξυγόνου). Καλύτερη είναι η κατάσταση στα φάρμακα, αφού κατηγορηματικά το κέντρο υγείας είναι πλήρες σε αυτά και μπορεί να εξυπηρετήσει τον κόσμο με επάρκεια. Η έρευνα του LIFE2DAY.GR αναδεικνύει σήμερα πως υπάρχουν συχνές βλάβες στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του Κέντρου, ωστόσο υπάρχει άμεση επικοινωνία με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια και υπάρχει και η ανταπόκριση, ακόμα κι αν καθυστερεί καθότι είναι απαραίτητος ο διαγωνισμός για την όποια αποκατάσταση βλάβης, στο τέλος όμως γίνεται η όποια επιδιόρθωση. Στο Κέντρο Υγείας Γόννων η επισκεψιμότητα ξεπερνά τα πενήντα άτομα καθημερινά, ενώ ο πληθυσμός κάλυψης του Κέντρου Υγείας, χωρίς τα περιφερειακά ιατρεία, φτάνει περίπου τις τρεις χιλιάδες.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Σεπτεμβρίου 2016, 19:15:25 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Σεπτεμβρίου 2016, 10:26:58
Απάντηση #302
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (φωτό)

Το χώμα υποχώρησε και έριξε τον φράχτη, ενώ έκοψε στα δύο τον μικρό πεζόδρομο που είχε φτιαχτεί για να ενώνει τα διπλανά σπίτια με τον κεντρικό δρόμο. Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες του thousandnews.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

11 Σεπτεμβρίου 2016, 22:47:05
Απάντηση #303
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
08/09/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.


Κέντρο Υγείας Αμοργού: Τηλεϊατρική μόνο με ραντεβού.Δεν εξυπηρετεί τα επείγοντα περιστατικά.

Πρόγραμμα τηλεϊατρικής μέσω ΕΣΠΑ έχει εγκατασταθεί στο Κέντρο Υγείας Αμοργού το οποίο κόστισε περίπου 20.000 ευρώ αλλά δεν λειτουργεί σωστά διότι αντί να εξυπηρετεί τα επείγοντα περιστατικά λειτουργεί μόνο με ραντεβού για κάποια  συγκεκριμένα περιστατικά, σύμφωνα με την γνώμη του διευθυντή κ. Αλέξανδρου Βασιμπόση ο οποίος μίλησε στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σε όλα τα κέντρα Υγείας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας έχουν εγκατασταθεί προγράμματα τηλεϊατρικής αλλά δεν καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες των ασθενών παρά εκείνα για εκείνα που έχει  κλειστεί  κάποιο  ραντεβού ,μας λέει ο κ. Βασιμπόσης. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει μεγάλη  λίστα αναμονής για  ραντεβού από όλα τα τα περιφερειακά κέντρα. 

Για παράδειγμα στην Αμοργό, υπάρχει ένα σχετικό δωμάτιο που στήθηκε για αυτόν τον λόγο και κόστισε είκοσι χιλιάδες ευρώ το οποίο όμως χρησιμοποιείται πολύ συγκεκριμένα και δεν αποφορτίζει το όγκο δουλειάς των λιγοστών γιατρών του Κέντρου Υγείας Αμοργού. Με τον παλμό της ελληνικής περιφέρειας να χτυπάει ακόμα στα ελληνικά νησιά, το LIFE2DAY.GR συνεχίζει την μεγάλη έρευνα του η οποία αφορά στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, μεταβαίνοντας στο νησί της Αμοργού. Εκεί συναντάμε τον διευθυντή του τοπικού κέντρου υγείας, κύριο Αλέξανδρο Βασιμπόση ο οποίος αναφέρεται στις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και οδηγών ασθενοφόρου, ενώ παρουσιάζει το ζήτημα της τηλεϊατρικής και το πως αυτό θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα έλλειψης προσωπικού. Παράλληλα, οι συντονισμένες προσπάθειες τους εξόπλισαν τεχνολογικά το Κέντρο. Στο Κέντρο Υγείας Αμοργού υπάρχουν στο σύνολο ένας ειδικός γιατρός γενικής ιατρικής, ένας οδοντίατρος ενώ ολόκληρη η Αμοργός έχει τρεις αγροτικούς γιατρούς ακόμα. Το χαρακτηριστικό είναι πως αυτή η σύσταση είναι η καλύτερη δυνατή εδώ και χρόνια!

Εξάλλου στο οργανόγραμμα προβλέπεται γενικός γιατρός, παιδίατρος, παθολόγος και μικροβιολόγος. Σε κάθε περίπτωση οι εφημερίες δεν βγαίνουν με το υπάρχον προσωπικό, καθότι εδώ και μερικά χρόνια (εποχή Λοβέρδου) υπάρχει ο νόμος που δεν επιτρέπει στους γιατρούς να εφημερεύουν πάνω από εφτά φορές τον μήνα.

Όμως με τα δεδομένα που υπάρχουν οι γιατροί απαιτείται να εφημερεύουν είκοσι μία φορές το μήνα. Από την άλλη ένας αγροτικός δεν δύναται να εφημερεύει χωρίς την παρουσία ειδικού γιατρού κι έτσι ο ίδιος ο διευθυντής αναγκάζεται να κάνει τριάντα εφημερίες το μήνα, ακόμα και με την μορφή ετοιμότητας, προκειμένου να παραμένει ανοιχτό το Κέντρο όλο το μήνα. Το αίτημα της διοίκησης λοιπόν, αφορά σε τουλάχιστον έναν γιατρό ο οποίος θα βοηθούσε την εκεί κατάσταση, ενώ σε ένα ιδανικό σενάριο θα υπήρχαν τέσσερις γιατροί. Ένα βασικό πάντως αίτημα της διοίκησης αφορά σε έναν παιδίατρο. Στο νοσηλευτικό προσωπικό τα πράγματα είναι καλύτερα. Το υπάρχον προσωπικό επαρκεί για να βγαίνουν οι οχτάωρες βάρδιες κι έτσι δεν δημιουργούνται κενά στις βάρδιες τους. Αρκεί να σημειώσουμε ότι στα καθημερινά ιατρεία υπάρχουν δύο νοσηλευτές, ενώ στις δύο υπόλοιπες βάρδιες υπάρχει ένας ακόμα, στο σύνολο δηλαδή η στελέχωση φτάνει τα πέντε άτομα, τα οποία πάντως από μέρα σε μέρα θα γίνουν εφτά, αφού η πρόσληψη δύο ατόμων ακόμα πέρασε από την “ Διαύγεια ” και αφορά μία μαία και μία νοσηλεύτρια. Στην Αμοργό παράλληλα, υπάρχει και μόλις ένας οδηγός ασθενοφόρου ο οποίος -ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου υπάρχει αυξημένη κίνηση στο κέντρο- καλείται να βρίσκεται καθημερινά και όλες τις ώρες σε κατάσταση ετοιμότητας καθώς δεν έχει νόημα να δουλέψει σε μία μόνο συγκεκριμένη βάρδια. Η άμεση ανάγκη του Κέντρου αφορά σε τουλάχιστον έναν οδηγό και τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εδώ ο διευθυντής τοποθετείται στο LIFE2DAY.GR εκφράζοντας την άποψη του, πως αναγνωρίζοντας πως τα κενά σε ιατρικό προσωπικό είναι τεράστια ακόμα και στα νοσοκομεία των αστικών κέντρων θα ήταν παράλογο να ζητήσει περισσότερους γιατρούς με ειδικότητα στην Αμοργό, όμως όλα αυτά τα κενά θα μπορούσαν να καλυφτούν μέσω της τηλεϊατρικής. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα νοσοκομεία όπως τον ξέρουμε σήμερα. Εξάλλου, η δεύτερη Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία ανήκει το Κέντρο, έχει κάνει ένα πρόγραμμα τηλεϊατρικής μέσω ΕΣΠΑ το οποίο όμως δεν μπορεί να στηριχτεί λόγω έλλειψης κονδυλίων. Για παράδειγμα στην Αμοργό, υπάρχει ένα σχετικό δωμάτιο που στήθηκε για αυτόν τον λόγο και μάλιστα κόστισε έως και είκοσι χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο δεν υπάρχει από την Αθήνα κάποιο σύστημα διαρκούς στήριξης για να δουλέψει σωστά το σύστημα το οποίο θα εξυπηρετούσε όλα τα καθημερινά περιστατικά σε όλα τα περιφερειακά κέντρα. Δυστυχώς δεν προβλέφθηκε η στήριξη του συστήματος αυτού και πλέον υπάρχει μία λίστα ενδιαφέροντος στα οποία συμμετέχουν όλα τα νοσοκομεία με την κατάλληλη υποδομή. Κι έτσι αντί να εξυπηρετείται κάποιο επείγον περιστατικό, αυτό που συμβαίνει είναι να λειτουργεί με κάποιο ραντεβού για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. Ο διευθυντής αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως εδώ και αρκετούς μήνες δεν υπάρχουν ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα. Οι παραγγελίες γίνονται κανονικά και οι προμήθειες το ίδιο. Πιο αναλυτικά, μπορεί η παραγγελία να αφορά σε εκατό τεμάχια κάποιου είδους και η προμήθεια να γίνεται κατά τμήματα, λόγου χάρη ανά είκοσι τεμάχια σταδιακά. Με αυτόν τον τρόπο πάντως το Κέντρο δεν μένει ποτέ εκτός πληρότητας εφοδίων. Παράλληλα εξίσου πλήρες είναι το Κέντρο και σε φάρμακα, αφού οτιδήποτε χρειαστεί το εφοδιάζεται άμεσα από το νοσοκομείο. Στην Αμοργό ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός αποτελεί καμάρι του διευθυντή, αφού με δικές του συντονισμένες προσπάθειες και με την συνεργασία των τοπικών αρχών, κατάφεραν να εντάξουν το Κέντρο σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ με το οποίο αγοράζεται ένα ακτινολογικό μηχάνημα, ένας υπέρηχος και ένας βιοχημικός αναλυτής, ενώ με την βοήθεια μίας σημαντικής δωρεάς από κάποιον αμερικάνικο σύλλογο, αγοράστηκε ένα βιοχημικό μηχάνημα για εξετάσεις αίματος. Ενδιαφέρον άλλωστε αποτελεί πως έως τότε δεν υπήρχε τίποτα από αυτά! Η Αμοργός είναι ένα νησί χιλίων διαδκοσίων κατοίκων το χειμώνα, ενώ τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται στις δεκαπέντε χιλιάδες! Κατά συνέπεια το καλοκαίρι η επισκεψιμότητα ανέρχεται σε περίπου πενήντα άτομα ανά ημέρα, ενώ το χειμώνα αυτά δεν ξεπερνούν τα δέκα ανά ημέρα, γεγονός που δείχνει και την διαφορά στην θερινή σεζόν.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Σεπτεμβρίου 2016, 22:53:57 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Σεπτεμβρίου 2016, 23:29:19
Απάντηση #304
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Από την άλλη ένας αγροτικός δεν δύναται να εφημερεύει χωρίς την παρουσία ειδικού γιατρού κι έτσι ο ίδιος ο διευθυντής αναγκάζεται να κάνει τριάντα εφημερίες το μήνα, ακόμα και με την μορφή ετοιμότητας, προκειμένου να παραμένει ανοιχτό το Κέντρο όλο το μήνα.
Γιατί δεν ρωτάει η κυρία Ντάμπου, αφού συμβαίνει αυτό, πως εφημερεύουν μόνοι τους οι αγροτικοί σε μικρά νησάκια ;

Να μην μιλήσουμε για νοσοκομεία όπου εκεί τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά και αυτό συμβαίνει ανεπίσημα, αλλά στα μικρά νησάκια πως επιτρέπεται σε ανειδίκευτους γιατρούς να εφημερεύουν μόνοι τους ;

Αν αντιτείνει κανείς το είδος της Μονάδας Υγείας, αυτομάτως αναρωτάται κανείς, τι διαφορετικό θα δει ο εφημερεύων ιατρός στην Αμοργό των 1,200 κατοίκων σε σύγκριση π.χ με τους 500 των Οινουσσών ; (Μιλάμε για χειμώνα πάντα).

Έως πότε το Υπουργείο θα εθελοτυφλεί μπροστά σ'΄αυτό το καθεστώς και θα προσποιείται ότι δεν το βλέπει ;

- Όσον αφορά την Τηλεϊατρική, γιατί δεν λένε φανερά ότι δεν βρίσκουν άνθρωπο στην άλλη άκρη της γραμμής όταν τον χρειάζονται και τους έχουν υποχρεώσει στα... προγραμματισμένα ραντεβού ;
Τι σόϊ Τηλεϊατρική είναι αυτή όταν δεν έχεις τον Ειδικό της Ειδικότητας που θέλεις στο επείγον ;
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Σεπτεμβρίου 2016, 23:37:12 από kopritis »

11 Σεπτεμβρίου 2016, 23:45:06
Απάντηση #305
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Στην Αμοργό ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός αποτελεί καμάρι του διευθυντή, αφού με δικές του συντονισμένες προσπάθειες και με την συνεργασία των τοπικών αρχών, κατάφεραν να εντάξουν το Κέντρο σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ με το οποίο αγοράζεται ένα ακτινολογικό μηχάνημα, ένας υπέρηχος και ένας βιοχημικός αναλυτής, ενώ με την βοήθεια μίας σημαντικής δωρεάς από κάποιον αμερικάνικο σύλλογο, αγοράστηκε ένα βιοχημικό μηχάνημα για εξετάσεις αίματος. Ενδιαφέρον άλλωστε αποτελεί πως έως τότε δεν υπήρχε τίποτα από αυτά!

Και τώρα θα βρεθούν με ένα ακτινολογικό μηχάνημα*και ένα υπέρηχο. Ποιος θα τα λειτουργεί;
Και με 2 (δύο) βιοχημικούς αναλυτές, ενώ θα χρησιμοποιούν (Οι γιατροί; Γιατί δεν βλέπω παρασκευαστή) τον ένα; Εκτός αν αφορά ξεχωριστές εξετάσεις το κάθε μηχάνημα. Αν φυσικά προμηθεύονται αντιδραστήρια.
*Μέχρι να αποκτήσει άδεια λειτουργίας το ακτινολογικό, θωράκιση χώρου, έγκριση από Δημόκριτο, θα έχει αχρηστευτεί το μηχάνημα.

11 Σεπτεμβρίου 2016, 23:59:03
Απάντηση #306
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Αυτοί οι Ελληνοαμερικανοί νησιώτες, γιατί δεν ερωτούν όταν κάνουν μια δωρεά στο πατρογονικό νησί τους, ΠΟΙΟΣ θα λειτουργεί τα μηχανήματα ;

Έχουν υπάρξει απίστευτες σπατάλες έτσι, θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε πιο αξιοποιήσιμα πράγματα.

12 Σεπτεμβρίου 2016, 12:55:02
Απάντηση #307
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
09-09-2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.


Κλειστό είναι το Μικροβιολογικό Τμήμα του Κέντρου Υγείας Αλιάρτου Βοιωτίας διότι ο βασικός εξοπλισμός είναι χαλασμένος και ο κόσμος προωθείται στο νοσοκομείο όπου υπάρχει μεγάλος συνωστισμός και καθυστέρηση αλλά και ταλαιπωρία. Ο διευθυντής κύριος Βασίλειος Χάβος μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Έχουν γίνει τα σχετικά αιτήματα για την αποκατάσταση του ζητήματος ωστόσο έως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανταπόκριση.

Στην σημερινή συνέχεια της ερευνάς του LIFE2DAY.GR σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας μεταφερόμαστε στην Στερεά Ελλάδα για να εξετάσουμε το Κέντρο Υγείας Αλιάρτου Βοιωτίας, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην πόλη της Λειβαδιάς και της Θήβας, ενώ ανήκει στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια. Εκεί μιλήσαμε με τον διευθυντή του Κέντρου κύριο Βασίλειο Χάβο ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε οδηγούς ασθενοφόρων, ενώ τόνισε το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει από την βλάβη του μικροβιολογικού μηχανήματος.

Το Κέντρο Υγείας Αλιάρτου διαθέτει εκτός από γενικούς γιατρούς και παθολόγο, μικροβιολόγο, ακτινολόγο και παιδίατρο, ενώ παλαιότερα υπήρχε και οδοντίατρος, κάτι που τώρα λείπει από το Κέντρο. Σε ένα σύνολο γιατρών που φτάνει τους δεκαπέντε (μαζί με τους γενικούς γιατρούς) και με την βοήθεια των γιατρών που στελεχώνουν τα Περιφερειακά Ιατρεία του Κέντρου, οι εφημερίες γίνονται με μεγαλύτερη ευκολία και έως αυτή τη στιγμή υπάρχει απόλυτη επάρκεια στον τομέα του ιατρικού προσωπικού. Στο νοσηλευτικό προσωπικό η κατάσταση είναι λίγο πιο οριακή. Αυτή τη στιγμή η στελέχωση φτάνει τα εφτά άτομα τα οποία βγάζουν τις βάρδιες του Κέντρου με αρκετή δυσκολία ενώ η έλλειψη αφορά ένα ή δύο άτομα. Μάλιστα το ένα ανήκει στο Κέντρο απλά είναι αποσπασμένο στο νοσοκομείο. Αν υπήρχε η δυνατότητα αυτών των προσθηκών τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα και το προσωπικό εκτός τις βάρδιες του, θα έπαιρνε και ρεπό και άδειες που δικαιούται.

Και στους οδηγούς του ασθενοφόρου υπάρχουν ελλείψεις, αφού το Κέντρο διαθέτει αυτή τη στιγμή τρείς οδηγούς, όμως το αίτημα που υπάρχει αφορά σε οχτώ άτομα, αυτό τα πληρώματα είναι διπλά μέσα στο όχημα κι έτσι για να καλυφτούν οι βάρδιες χρειάζονται περισσότερα άτομα. Ωστόσο, στις βάρδιες που δεν καλύπτονται τελικά, το Κέντρο καλεί το ΕΚΑΒ το οποίο χρειάζεται περίπου μισή ώρα για να μεταβεί στο Κέντρο αφού έρχεται από την Λάρισα. (Μήπως γίνεται κάποιο λάθος; Η Λάρισα απέχει 252 χλμ).  Ο διευθυντής αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως εδώ και λίγο καιρό η κατάσταση των πολλών ελλείψεων που υπήρχε στα αναλώσιμα υλικά, έχει ομαλοποιηθεί. Οι παραγγελίες γίνονται κανονικά και πλέον υπάρχει επαρκής κάλυψη με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ελλείψεις σε κανένα υλικό στο Κέντρο. Είναι γεγονός πάντως πως και στο πρόσφατο παρελθόν, χρειάστηκε η βοήθεια της τοπικής κοινωνίας, με την μορφή χορηγιών, για να ανταπεξέλθει το Κέντρο στις ανάγκες του. Και στα φάρμακα η εικόνα είναι πολύ θετική, αφού έρχονται από το νοσοκομείο και μάλιστα χωρίς καμία έλλειψη ή καθυστέρηση. Εδώ δεν συναντάμε κανένα ζήτημα που θα μπορούσε να εκθέσει το Κέντρο κι έτσι η εικόνα είναι ιδιαίτερα ομαλή. Ο διευθυντής σε σχετική ερώτηση, απαντά στο LIFE2DAY.GR πως το Μικροβιολογικό Τμήμα του Κέντρου Υγείας Αλιάρτου Βοιωτίας δεν λειτουργεί καθώς ο βασικός εξοπλισμός είναι χαλασμένος. (Μικροβιολόγο έχουν πάντως...) Έχουν γίνει τα σχετικά αιτήματα για την αποκατάσταση του ζητήματος ωστόσο έως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανταπόκριση. Κατά συνέπεια για τις αντίστοιχες εξετάσεις ο κόσμος προωθείται στο νοσοκομείο όπου αυτό σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση και ταλαιπωρία για τους κατοίκους . Κατά τα λοιπά, ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του Κέντρου βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Στο Κέντρο Υγείας Αλιάρτου η επισκεψιμότητα φτάνει μέχρι και τα εκατό περίπου άτομα ανά ημέρα. ( Αντιστοιχεί σε 6,6 ασθενείς / Ιατρό / ημέρα ). Ο αριθμός αυτός είναι αποτέλεσμα μίας έκτασης που καλύπτει η μονάδα και αφορά έναν πληθυσμό που ξεπερνά τις πέντε με έξι χιλιάδες. Ας μην ξεχνάμε πως σε αυτό, δεν συμπεριλαμβάνεται ο πληθυσμός κάλυψης των περιφερειακών ιατρείων που υπάγονται στο Κέντρο. Συνολικά ο πληθυσμός κάλυψης ίσως φτάνει ακόμα και τις δώδεκα χιλιάδες.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Σεπτεμβρίου 2016, 07:23:09 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Σεπτεμβρίου 2016, 07:24:45
Απάντηση #308
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12/06/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.


Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ πηγαίνει στο Κέντρο Υγείας Πραμάντων για να καλύψει τι κενές βάρδιες , από το νοσοκομείο “Χατζηκώστα” των Ιωαννίνων και πρέπει να διανύσει περίπου μιάμιση ώρα – αριθμός απαγορευτικός . Ο διευθυντής κύριος Κωνσταντίνος Μπατσής μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Στις βάρδιες του ασθενοφόρου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο Κέντρο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις οδηγοί ενώ οι βάρδιες τους δεν επαρκούν για να καλύψουν την 24ωρη λειτουργία του οχήματος.

Στον νομό Ιωαννίνων θα παρουσιάσουμε σήμερα το Κέντρο Υγείας Πραμάντων για το οποίο και μιλάμε με τον διευθυντή κύριο Κωνσταντίνο Μπατσή ο οποίος αναφέρεται στα τεράστια κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό και οδηγούς ασθενοφόρων .

Το Κέντρο Υγείας Πραμάντων διαθέτει μόλις έναν ειδικευμένο γιατρό που είναι ο ίδιος ο διευθυντής, γενικής ιατρικής και πλαισιώνεται από τρεις αγροτικούς γιατρούς. Εκτός αυτού υπάρχει και ένας οδοντίατρος ενώ είναι χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχει προσωπικό για θέσεις που προβλέπονται από το οργανόγραμμα. Ακόμα υπάρχουν δύο παρασκευάστριες, έναν παρασκευαστή ακτινολόγο και ακτινοδιαγνώστη. Στις εφημερίες του κέντρου συμμετέχουν και οι γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία και ο αριθμός που συγκεντρώνεται δείχνει να είναι επαρκής προς το παρόν για να βγαίνουν οι εφημερίες του κέντρου. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι μία διαφορετική ιστορία αφού απαρτίζεται από μόλις τρία άτομα. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί ώστε να βγαίνουν οι βάρδιες των νοσηλευτών. Αν αναλογιστεί κανείς πως οι εργαζόμενοι δικαιούνται και τις άδειες και τα ρεπό τους, η ανάγκη του κέντρου αφορά τέσσερα με πέντε άτομα τα οποία θα έφεραν την λειτουργία του Κέντρου σε ορθολογική λειτουργία. Και στις βάρδιες του ασθενοφόρου υπάρχει πρόβλημα στο Κέντρο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις οδηγοί ενώ οι βάρδιες τους δεν επαρκούν για να καλύψουν την 24ωρη λειτουργία του οχήματος. Κανονικά θα χρειαζόντουσαν άλλα δύο με τρία άτομα. Ωστόσο στις κενές βάρδιες υπάρχει κάλυψη από το ΕΚΑΒ που έρχεται από το νοσοκομείο “Χατζηκώστα” των Ιωαννίνων που πρέπει να διανύσει περίπου μιάμισι ώρα – αριθμός απαγορευτικός.

Ο κύριος Μπατσής αναφέρει στο LIFE2DAY.GR έως αυτή τη στιγμή το Κέντρο Υγείας είναι πλήρες σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα. Η προμήθεια από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια είναι σύντομη και επαρκής κι έτσι δεν παρατηρούνται προβλήματα. Επιπρόσθετα στα φάρμακα έχει δημιουργηθεί και ένα κοινωνικό φαρμακείο όπου ο κόσμος προσφέρει φάρμακα στα οποία έχει πρόσβαση και το Κέντρο αλλά και πολίτες που έχουν ανάγκη. Ο διευθυντής εξηγεί στο LIFE2DAY.GR αναφορικά με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό πως τουλάχιστον για την ώρα λειτουργεί άρτια και χωρίς προβλήματα, αφού η συντήρηση των μηχανημάτων γίνεται πάντα σύμφωνα με το πρόγραμμα κι έτσι δεν υπάρχουν βλάβες ή απρόοπτες δυσλειτουργίες στα μηχανήματα. Το Κέντρο Υγείας Πραμάντων βρίσκεται σε ένα υψόμετρο που φτάνει τα χίλια διακόσια μέτρα και η προσέλευση του κόσμου πάραυτα είναι μεγάλη αφού κάθε μέρα οι επισκέψεις προσεγγίζουν τις εκατό. Ο πληθυσμός που καλύπτει το Κέντρο είναι πολύ περισσότερος από έξι χιλιάδες, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού που υπάρχουν περισσότεροι επισκέπτες και αν αναλογιστεί κανείς και τους τουρίστες ο αριθμός ξεπερνά τις δεκαπέντε χιλιάδες.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Σεπτεμβρίου 2016, 07:29:36 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Σεπτεμβρίου 2016, 07:44:11
Απάντηση #309
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
13/09/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.


Με παλιό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τριανταετίας παλεύουν οι γιατροί στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας στην Λάρισα να πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις των ασθενών και να τους εξυπηρετήσουν τα οποία, όμως, λόγω παλαιότητας παθαίνουν συχνά βλάβες και δαπανιούνται χρήματα . Όλα τα μηχανήματα χρειάζονται πολύ συχνά συντήρηση πέρα των τακτικών για να αποφεύγεται το ενδεχόμενο βλάβης με αποτέλεσμα να δίνονται πολλά περισσότερα χρήματα από την αντικατάσταση τους .  Η έρευνα του Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος που σαρώνει νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια , σήμερα επιστρέψει στην Θεσσαλία για να παρουσιάσει στην Λάρισα, το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας. Εκεί, μιλήσαμε με την διευθύντρια του Κέντρου Υγείας η οποία ανέφερε στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος αφενός τις ανάγκες του Κέντρου σε συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρικού προσωπικού αλλά και τις ελλείψεις που υπάρχουν κατά καιρούς σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα και μάλιστα σε ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Υγείας της χώρας!

Στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας υπάρχουν εφτά γιατροί γενικής ιατρικής και μαζί τους υπάρχει ένας ακτινολόγος και μία μικροβιολόγος- επικουρική. Βασικές ειδικότητες έχουν μείνει ακάλυπτες δηλαδή δεν υπάρχει παιδίατρος, γυναικολόγος και οδοντίατρος .

Σε ότι αφορά τις εφημερίες του κέντρου η κατάσταση είναι θετική αφού μαζί με τους αγροτικούς γιατρούς που ανήκουν στα κατά τόπους περιφερειακά ιατρεία ( τα οποία ανήκουν στο Κέντρο) οι εφημερίες βγαίνουν με την συνδρομή των ειδικευμένων γιατρών που εφημερεύουν μαζί. Εξάλλου στο Κέντρο υπάγονται δώδεκα περιφερειακά ιατρεία οπότε ο αριθμός των αγροτικών είναι σημαντικός. Το νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο ξεπερνά τα πέντε άτομα αφού είναι γνωστό ότι ο αριθμός είναι συχνά μεταβλητός εξαιτίας των αποσπάσεων (δηλαδή οι Νοσηλεύτριες αποσπώνται πιο εύκολα από τους Ιατρούς ;  ) και σε κάθε περίπτωση οι βάρδιες του εν λόγω προσωπικού βγαίνουν με επάρκεια και χωρίς να υπάρχει κάποια έλλειψη στις υπηρεσίες της μονάδας. Μία ιδιαιτερότητα του Κέντρου είναι πως ενώ δεν διαθέτει όχημα ασθενοφόρου και οδηγούς, καλύπτεται πλήρως από το ΕΚΑΒ αφού ακριβώς στο σημείο λειτουργεί σταθμός του ΕΚΑΒ και άρα γίνεται αντιληπτό πως το Κέντρο έχει συνεχής κάλυψη των αναγκών του σε ότι αφορά την μεταφορά ασθενών. Μοναδική περίπτωση αργοπορημένης κάλυψης κάποιου περιστατικού, παρατηρείται όταν το ασθενοφόρο βρίσκεται εκτός σε κάποιο άλλο περιστατικό και έτσι καλείται άλλο όχημα από το ΕΚΑΒ στην πόλη της Λάρισας. Σε αυτήν την σπάνια περίπτωση χρειάζονται σίγουρα τρία τέταρτα για να καλυφτεί το όποιο περιστατικό.

Η διευθύντρια αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως κατά καιρούς παρουσιάζονται ορισμένες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά. Οι παραγγελίες γίνονται κανονικά προς την 5η Υγειονομική Περιφέρεια ωστόσο η προμήθεια δεν γίνεται πάντα με απόλυτη επάρκεια. Σε κάθε περίπτωση οι ελλείψεις δεν αφορούν κάποιο συγκεκριμένο υλικό, αφού ανάλογα με την περίοδο υπήρξε έλλειψη από κάποιο διαφορετικό υλικό. Σε γενικές γραμμές το Κέντρο δεν παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα ελλείψεων σε βαθμό που να μην του επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία του και παρά τις όποιες καθυστερήσεις οι οποίες πάντως δεν διαρκούν πολλές μέρες. Από την διεύθυνση πάντως ξεκαθαρίζεται πως το Κέντρο είναι πολύ τυπικό στο ζήτημα των έγκαιρων παραγγελιών, ενώ τονίζει πως υπάρχει σημαντική βοήθεια και από την τοπική κοινωνία με την κατά καιρούς μορφή προσφορών και δωρεών. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα φάρμακα. Η διευθύντρια δεν θέλησε να αναφέρει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη, αφού και εδώ κατά καιρούς η έλλειψη αφορά διαφορετικά φάρμακα ενώ δεν διαρκεί παρά μόνο μερικές μέρες έως ότου γίνει η αποστολή από την Υγειονομική Περιφέρεια. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στο Κέντρο Υγείας παρουσιάζει προβλήματα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR αφού όλα τα μηχανήματα λειτουργούν από την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου που αισίως έφτασε τα τριάντα χρόνια! Το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας υποδέχεται καθημερινά περίπου τριακόσια άτομα, γεγονός που το φέρνουν σε ένα από τα μεγαλύτερα στην χώρα από άποψης επισκεψιμότητας. Άλλωστε αυτό αποτελεί συνέπεια του πληθυσμού καλύψεως του κέντρου που προσεγγίζει της πενήντα χιλιάδες κόσμου και άρα αντιλαμβάνεται κανείς τον φόρτο εργασίας του προσωπικού.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Σεπτεμβρίου 2016, 07:50:22 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Σεπτεμβρίου 2016, 22:11:12
Απάντηση #310
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
15/09/2016

Αποκλειστικά μόνο τα πρωινά λειτουργεί το Κέντρο Υγείας της Κατούνας καθώς υπάρχουν μόνο δύο γιατροί και οι ασθενείς αντιδρούν με αγανάκτηση. Την ίδια ώρα τραγικές είναι οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά ή σε βλάβες μηχανημάτων αλλά η έλλειψη ασθενοφόρου και πως αντιμετωπίζεται. Η διευθύντρια απευθύνει έκκληση να προστατευθεί η άγονη γραμμή και να έρθουν γιατροί στην περιφέρεια και μακριά από τα αστικά κέντρα. Η διευθύντριά κυρία Ειρήνη Ζορμπαλά μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Η καθημερινή έρευνα του Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας, με ένα ταξίδι στον μεγαλύτερο νομό της Ελλάδας, την Αιτωλοακαρνανία. Εκεί, συναντάμε το Κέντρο Υγείας της Κατούνας για το οποίο μιλάμε με την διευθύντριά του κυρία Ειρήνη Ζορμπαλά Ειρήνη και η οποία κάνει έκκληση να στελεχωθεί το Κέντρο ώστε να μπορεί να ξεκινήσει εφημερίες -έστω και με την μορφή ετοιμότητας- αφού τώρα παραμένει κλειστό και ο κόσμος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με αποτέλεσμα να αντιδρά και με αγανάκτηση.

Στο Κέντρο Υγείας Κατούνας εκτός από την διευθύντρια υπάρχει και ένας γενικός γιατρός. Εξάλλου δεν υπάρχουν άλλες ειδικότητες για να στελεχώσουν την μονάδα, όμως ενώ θα περίμενε κανείς να βοηθούν και οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων στις εφημερίες, ο ελάχιστος αριθμός γιατρών του Κέντρου ανάγκασε την διοίκηση να αναστείλει τις εφημερίες του Κέντρου το οποίο λειτουργεί πλέον αποκλειστικά τα πρωινά, εκτός από πέντε ή έξι εφημερίες που κάνει αποκλειστικά ο διευθυντής μόνος του και προκειμένου να συγκεντρώσει την κατάλληλη υπηρεσία για να βγει στην σύνταξη. Οι όποιοι αγροτικοί γιατροί των περιφερειακών ιατρείων έχουν απορροφηθεί στο νοσοκομείο σε ότι αφορά τις εφημερίες τους. Το νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου παρουσιάζει την ίδια τραγική κατάσταση. Αν και στο Κέντρο ανήκουν πέντε, είναι μόλις δύο οι νοσηλεύτριες που βρίσκονται σε υπηρεσία με τις υπόλοιπες να είναι αποσπασμένες. Προφανώς με δύο νοσηλεύτριες δεν βγαίνουν ούτε βάρδιες, πόσο μάλλον ρεπό ή άδειες. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν πέντε άτομα στην εν λόγω θέση, όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Σε αυτήν την εικόνα απαξίωσης δεν εξαιρείται και ο κλάδος της μεταφοράς ασθενών αφού το Κέντρο δεν διαθέτει όχι μόνο οδηγούς, αλλά ούτε καν όχημα για την μεταφορά. Έτσι, όντας χωρίς προσωπικό, οι όποιες ανάγκες υπάρχουν καλύπτονται είτε από το ΕΚΑΒ είτε από το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Αμφιλοχίας που βρίσκεται πιο κοντά και θα χρειαστεί περίπου είκοσι λεπτά για να φτάσει ως εκεί. Η κυρία Ζορμπαλά του Κέντρου Υγείας αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως το Κέντρο παρουσιάζει ελλείψεις σχεδόν σε όλα τα αναλώσιμα υλικά. Από γάντια μέχρι γάζες και οτιδήποτε άλλο. Αναφορικά με τις ελλείψεις, γίνονται οι σχετικές παραγγελίες, όμως οι εταιρείες δεν προμηθεύουν σε μικρές ποσότητες ενώ ακόμα και αν έρχεται μία παραγγελία αυτή δεν φτάνει στην Κατούνα με αποτέλεσμα κάποιος να πρέπει να πάει ως το Αγρίνιο για να παραλάβει το υλικό. Η δε διαδικασία των παραγγελιών προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια είναι πολύπλοκη, διαθέτει ιδιαίτερη γραφειοκρατία και η έλλειψη προσωπικού καθιστά αδύνατη την συνεχή ενασχόληση με τις παραγγελίες.

Το μόνο ευχάριστο είναι πως υπάρχουν οργανώσεις ή ακόμα και η τοπική αυτοδιοίκηση οι οποίοι συνδράμουν στις όποιες ελλείψεις με όποιο τρόπο μπορούν ενίοτε. Η εικόνα στα φάρμακα είναι καλύτερη κυρίως διότι υπάρχει καλή επικοινωνία με τοπικά φαρμακεία της περιοχής αλλά και με αυτό του νοσοκομείου στο Αγρίνιο που προμηθεύει το Κέντρο και καλύπτει τις ανάγκες του πριν δημιουργηθούν ελλείψεις. Στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τα προβλήματα είναι σημαντικά, αφού ο ηλεκτρικός καρδιογράφος δεν δουλεύει ( τότε καλύτερα να το κλείσετε εντελώς... )και παρά τις κινήσει που έχουν γίνει δεν έχει επιδιορθωθεί ακόμα. Κατά τα λοιπά υπάρχουν συχνές βλάβες και σε άλλα μηχανήματα οι οποίες ωστόσο επιδιορθώνονται. Το Κέντρο Υγείας Κατούνας δέχεται καθημερινά περίπου σαράντα άτομα ή και παραπάνω ενώ η περιοχή η οποία καλύπτει ανέρχεται σε περισσότερους από δυόμισι χιλιάδες κατοίκους, αριθμός που ανάλογα με την εποχή μπορεί να φτάσει ακόμα και τις πέντε χιλιάδες μαζί με τα γύρω χωριά.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Σεπτεμβρίου 2016, 22:19:49 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Σεπτεμβρίου 2016, 23:19:53
Απάντηση #311
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Την ίδια ώρα τραγικές είναι οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά ή σε βλάβες μηχανημάτων αλλά η έλλειψη ασθενοφόρου και πως αντιμετωπίζεται.
Αναζητείται νόημα.

Παράθεση
ο ελάχιστος αριθμός γιατρών του Κέντρου ανάγκασε την διοίκηση να αναστείλει τις εφημερίες του Κέντρου το οποίο λειτουργεί πλέον αποκλειστικά τα πρωινά, εκτός από πέντε ή έξι εφημερίες που κάνει αποκλειστικά ο διευθυντής μόνος του και προκειμένου να συγκεντρώσει την κατάλληλη υπηρεσία για να βγει στην σύνταξη.
Η διευθύντρια έγινε ο διευθυντής.
Αυτό με τις "αποκλειστικές" εφημερίες που κάνει η διευθύντρια δεν το κατάλαβα καθόλου! Προσμετρώνται οι εφημερίες στη συντάξιμη υπηρεσία; Ο έτερος γενικός γιατρός δεν κάνει εφημερίες γιατί αργεί να συνταξιοδοτηθεί ή κάνει αλλού εφημερίες;

Παράθεση
Προφανώς με δύο νοσηλεύτριες δεν βγαίνουν ούτε βάρδιες, πόσο μάλλον ρεπό ή άδειες.
Με δύο νοσηλεύτριες δε βγαίνουν βάρδιες για αποκλειστική πρωινή λειτουργία (καθημερινές υποθέτω) ; Εγώ γιατί βγάζω 2 νοσηλεύτριες καθημερινά ή 1 καθημερινά και η άλλη σε άδεια; Πως προκύπτουν ρεπό όταν υπάρχει λειτουργία μόνο τα πρωινά;

Παράθεση
Σε αυτήν την εικόνα απαξίωσης δεν εξαιρείται και ο κλάδος της μεταφοράς ασθενών αφού το Κέντρο δεν διαθέτει όχι μόνο οδηγούς, αλλά ούτε καν όχημα για την μεταφορά.
Αν είχε οδηγούς χωρίς ασθενοφόρο ή ασθενοφόρο χωρίς οδηγούς, μάλλον θα ήταν πιο περίεργο!

Παράθεση
αφού ο ηλεκτρικός καρδιογράφος δεν δουλεύει
Έχουν κυκλοφορήσει καρδιογράφοι που λειτουργούν με άλλες μορφές ενέργειας;
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Σεπτεμβρίου 2016, 23:22:07 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

16 Σεπτεμβρίου 2016, 23:24:38
Απάντηση #312
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Όπως τα γράφει ο Αργύρης, ΓΙΑΤΙ να λειτουργεί ένα τέτοιο Κ.Υ Υγείας στο οποίο δεν λειτουργεί καν καρδιογράφος ; Σαν κέντρο συνταγογράφησης και μόνο ή για να δικαιολογούνται κάποιες θέσεις (Διευθυντή κτλ) ;

Νομίζω ότι κάποτε το Υπουργείο πρέπει να θέσει τα δάκτυλα επί τον τύπον των ήλων, όταν μιλάμε για μια πρωτοβάθμια Μονάδα Υγείας, πρέπει να καλύπτει κάποιες minimum ανάγκες, διαφορετικά είναι άσκοπες σπατάλες καθώς το κτίριο προφανώς έχει και κάποια λειτουργικά έξοδα τα οποία δεν δικαιολογούνται μόνο απ΄την συνταγογράφηση...

Η ιστορία με τα Κέντρα Υγείας μου θυμίζει αυτή με τα στρατόπεδα, τα οποία θέλει να κλείσει ο Ε.Σ και οι τοπικές κοινωνίες "αντιδρούν".

17 Σεπτεμβρίου 2016, 00:45:50
Απάντηση #313
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Σαράντα άτομα την ημέρα προσέρχονται σε ένα χώρο όπου παρέχονται υπηρεσίες υγείας χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης υποδομή. Αν ο χώρος αυτός ήταν ιδιωτικός δε θα είχει ποτέ την ευκαιρία να δει σαράντα πελάτες ημερησίως. Τώρα που είναι δημόσιος, εξαργυρώνει τη δωρεάν παροχή με την υπάρχουσα κίνηση. Βρέξει - χιονίσει, με ή χωρίς ΗΚΓ, με ή χωρίς αναλώσιμα, σαράντα άτομα θα περάσουν την πόρτα. Κανείς όμως δεν αναρωτιέται τι θα κάνουν, πέρα ίσως από το να πάρουν μια συνταγή (αλήθεια τα χαρτιά και τα μελάνια σπάνια λείπουν από τέτοιες δομές). Καταλαβαίνει κανείς πόσο ατελέσφορη είναι η όλη λογική. Αντιθέτως, αν το κονδύλι της λειτουργίας του Κ.Υ. ήταν συνδεδεμένο με την παραγωγικότητα αυτού, μετρημένη με δείκτες πλην του αριθμού των συνταγών και άλλων (μικροεπεμβάσεων, ενεσοθεραπειών, τοποθέτησης ορών σε οξέα περιστατικά, προληπτικής ιατρικής και εμβολιασμών κ.λ.π.) και το κονδύλι αυτό το διαχειρίζονταν με ευθύνη της ο εκάστοτε διευθυντής, πληρώνοντας από αυτό από μισθούς και εφημερίες μέχρι αναλώσιμα και εξοπλισμό, ίσως τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

17 Σεπτεμβρίου 2016, 01:25:23
Απάντηση #314
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Συμφωνώ με τα παραπάνω και την αξιολόγηση στο Δημόσιο (θα φτύνονται στον κόρφο τους οι ΔΥ!), αλλά βασικός παράγοντας είναι η απόσταση και ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός. Την περιοχή δεν την γνωρίζω, αλλά βλέπω στον χάρτη την Αμφιλοχία σε μόλις 32 χλμ.
Δεν γνωρίζω στατιστικά Υγείας για να ξέρω αν αυτή η απόσταση δικαιολογεί κοτζάμ Κ.Υ με Γ.Ι, αγροτικούς, παιδίατρους, καρδιολόγους, μικροβιολόγους, τους περίφημους "επισκέπτες γιατρούς", νοσηλευτές, οδηγούς ασθενοφόρων, καθαρίστριες κτλ.
Έχω την εντύπωση (στην φαληρισμένη Ελλάδα του 2016) πως όχι.

Δεν μπορούμε να συντηρούμε ολόκληρο Κέντρο Υγείας με αποκλειστική ενασχόληση την... συνταγογράφηση, την εποχή των 3μηνων και των 6μηνων συνταγών.

Υ.Γ
Μια άλλη, ακόμα τραγικότερη περίπτωση είναι σε περιοχή που γνωρίζω, δείτε εδώ σε τι απόσταση βρίσκονται Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, με αυτό των Δερβιζάνων μάλιστα να έχει παρουσιαστεί στο site και να έχουμε τις γνωστές γκρίνιες για υποεπάνδρωση, αναγκη για "επισκέπτες γιατρούς" κτλ.
Και όλα αυτά για ένα χωριό, τα Δερβίζιανα, που ζήτημα να έχει 150 μόνιμους κατοίκους.
Τι χωρίζει τα 2 Κέντρα Υγείας εκτός απ΄τα 19 χλμ της απόστασης ; Η νοητή γραμμή των δύο νομών, Πρεβέζης και Ιωαννίνων.
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Σεπτεμβρίου 2016, 01:32:43 από kopritis »

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
13876 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Νοεμβρίου 2009, 16:01:33
από mandreou
3 Απαντήσεις
19038 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Οκτωβρίου 2014, 12:34:45
από medicus
203 Απαντήσεις
288316 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Αυγούστου 2024, 19:20:52
από Argirios Argiriou
15 Απαντήσεις
135120 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Αυγούστου 2016, 01:05:00
από Αρχίατρος
2 Απαντήσεις
24051 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαΐου 2022, 20:20:34
από Argirios Argiriou