Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 19:49:33

Αποστολέας Θέμα: Η κατάσταση σε διάφορα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας.  (Αναγνώστηκε 371914 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

6 Οκτωβρίου 2016, 15:26:52
Απάντηση #330
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
04/10/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.

Το Κέντρο Υγείας Μύτικα διαθέτει έναν γιατρό. Τον διευθυντή του ο οποίος καλείται να εξυπηρετεί τέσσερις χιλιάδες κατοίκους αλλά και να καλύπτει μόνος του και τις εφημερίες. Η υποστελέχωση του Κέντρου περιλαμβάνει κάθε στοιχείο του, αφού και ο ένας και μοναδικός οδηγός ασθενοφόρου που το Κέντρο διέθετε έφυγε (!) με απόσπαση στο γειτονικό Κέντρο Υγείας Αστακού καθώς και εκεί υπήρχαν ελλείψεις καθότι διέθεταν τρεις οδηγούς. Ο κύριος Ιωάννης Χρόνης, διευθυντής μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Να σημειώσουμε ότι το LIFE2DAY είχε θίξει το πρόβλημα των τραγικών ελλείψεων στο αρχαιότερο Κέντρο Υγείας της χώρας αυτό  του Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας το 2014 και σας είχε ενημερώσει για την επιστολή που είχαν στείλει οι κάτοικοι στο τότε υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη . Διαβάστε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος περισσότερα Είναι συγκλονιστικό το ότι ούτε οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων δεν συμμετέχουν στην λειτουργία του Κέντρου, πόσο μάλλον στις εφημερίες του οι οποίες προφανώς δεν βγαίνουν, με εξαίρεση πέντε τον μήνα που είναι αποκλειστικά εκείνες που κάνει ο… ίδιος Είναι δε άξιο λόγου το ότι στην περιοχή ευθύνης του Κέντρου υπάγονται και τα νησάκια Κάλαμος και Καστός, γεγονός που υπερβαίνει πολλές φορές τις δυνάμεις του γιατρού που κάποιες φορές χρειάζεται να επέμβει εκεί.

Ο σημερινός μας σταθμός βρίσκεται στον μεγαλύτερο νομό της Ελλάδας, την Αιτωλοακαρνανία. Στα δυτικά του νομού θα συναντήσουμε τον Μύτικα στο Κέντρο Υγείας του οποίου θα συνομιλήσουμε με τον κύριο Ιωάννη Χρόνη, διευθυντή και μοναδικό γιατρό! Ο κύριος Χρόνης θα παρουσιάσει τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κλάδων με αποτέλεσμα το Κέντρο να παραμένει χωρίς εφημερίες, ενώ θα αποκαλύψει τον μαρασμό που έχει υποστεί η μονάδα και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς επίσης εκφράσει και την απορία του , πως η τοπική κοινωνία δεν έχει αντιδράσει προκειμένου να διορθωθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Το Κέντρο Υγείας Μύτικα διαθέτει έναν γιατρό. Τον διευθυντή του! Γενικός γιατρός στην ειδικότητα, δεν υπάρχει κανένας άλλος για να τον πλαισιώσει. Είναι προφανές πως ο γιατρός από μόνος του αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, ειδικά σε ότι αφορά τις εφημερίες. Είναι συγκλονιστικό το ότι ούτε οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων δεν συμμετέχουν στην λειτουργία του Κέντρου, πόσο μάλλον στις εφημερίες του οι οποίες προφανώς δεν βγαίνουν, με εξαίρεση πέντε τον μήνα που είναι αποκλειστικά εκείνες που κάνει ο… ίδιος. Οι ανάγκες για προσωπικό είναι τεράστιες και αφορούν σε πλειάδα γιατρών, ενώ κάθε είδους ειδικότητα θα ήταν αποδεκτή. Είναι χαρακτηριστικό πως προκειμένου ο διευθυντής να πάρει κάποιο ρεπό μεταβαίνει εδώ και λίγο καιρό γιατρός από τον Κάλαμο για να καλύψει την πρωινή υπηρεσία, ενώ όταν φύγει ο αγροτικός γιατρός, το Κέντρο απλά, θα παραμένει κλειστό… ( Μήπως θα έπρεπε να ονομάζεται Περιφερειακό Ιατρείο και όχι Κέντρο Υγείας; )

Η κατάσταση είναι τραγική και στο νοσηλευτικό προσωπικό αφού στο Κέντρο υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόλις δύο νοσηλεύτριες από τις οποίες η μία έχει έρθει με απόσπαση και όπως αντιλαμβάνεται κανείς ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποχωρήσει. Τέλος υπάρχει και μία επισκέπτρια υγείας, επίσης με απόσπαση και η οποία επίσης μπορεί να αποχωρήσει κάθε στιγμή. Κατά συνέπεια οι βάρδιες των νοσηλευτριών είναι πολύ μακριά από το να βγαίνουν, όμως εδώ μιλάμε για το σενάριο στο οποίο βγαίνουν οι εφημερίες. Με το Κέντρο Υγείας να μην εφημερεύει -λόγω της έλλειψης γιατρών- παρά πέντε μέρες το μήνα, δεν χρειάζονται και περισσότερες νοσηλεύτριες. Αν πάλι οι εφημερίες δουλεύανε, τότε θα χρειαζόντουσαν τουλάχιστον τρία ή τέσσερα ακόμα άτομα. Η υποστελέχωση του Κέντρου περιλαμβάνει κάθε στοιχείο του, αφού και ο ένας και μοναδικός οδηγός ασθενοφόρου που το Κέντρο διέθετε έφυγε (!) με απόσπαση στο γειτονικό Κέντρο Υγείας Αστακού καθώς και εκεί υπήρχαν ελλείψεις καθότι διέθεταν τρεις οδηγούς, οι οποίοι έγιναν τώρα τέσσερις και ακόμα κι έτσι οι βάρδιες δεν καλύπτονται πλήρως. Στο ιδανικό σενάριο το Κέντρο θα έπρεπε να είχε τέσσερις οδηγούς για να μπορεί να καλύπτει όλες τις βάρδιες, όμως ακόμα και με τρεις θα μπορούσε να γίνει μία μοιρασιά που δεν θα άφηνε ακάλυπτο το Κέντρο. Τις ακάλυπτες βάρδιες του Κέντρου (και στον Αστακό που έχουμε παρουσιάσει στο LIFE2DAY.GR) καλύπτει το ΕΚΑΒ το οποίο όμως έρχεται από το Αγρίνιο και απαιτείται να καλύψει απόσταση που φτάνει την μιάμιση ώρα. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς γιατί είδους καθυστερήσεις μπορεί να προκύψουν στην διακομιδή ενός ασθενή. Ο διευθυντής του Κέντρου αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως το ευχάριστο είναι πως δεν υπάρχει το άγχος των ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά ή φάρμακα. Αυτά υπάρχουν σε επάρκεια καθότι το σύστημα παραγγελιών προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια λειτουργεί κανονικά και σε καμία περίπτωση δεν έχει εκθέσει το κέντρο στους ασθενείς.

Το ρεπορτάζ που κάναμε για το κέντρο υγείας στον Μύτικα, κατέδειξε πως ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός βρίσκεται σε μέτρια κατάσταση καθώς υπάρχει ένας καρδιογράφος ο οποίος είναι χαλασμένος και δεν δουλεύει, ενώ υπάρχει ένας δεύτερος με τον οποίο εξυπηρετείται ο κόσμος. Γενικά υπάρχουν παλιά μηχανήματα τα οποία ενδέχεται να παρουσιάσουν συχνές βλάβες. Αξιοσημείωτο είναι πως υπήρχε και ακτινολογικό μηχάνημα το οποίο ωστόσο επειδή δεν υπήρχε χειριστής, το πήρε το νοσοκομείο του Μεσολογγίου, όπως ακριβώς συνέβη και με το μηχάνημα του υπερήχου που επίσης χάθηκε περνώντας στην κατοχή του ίδιου νοσοκομείου. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο μικροβιολογικό το οποίο δεν λειτουργεί ακριβώς επειδή δεν υπάρχει κάποιος για να το δουλέψει. Το Κέντρο Υγεία Μύτικα επισκέπτονται περί τα είκοσι άτομα ανά ημέρα, δείγμα και της υποβάθμισης που έχει υποστεί είτε λόγω έλλειψης προσωπικού είτε λόγω έλλειψης μηχανημάτων, αφού είναι γίνεται αντιληπτό πως μιλάμε για έναν μικρό αριθμό επισκεψιμότητας, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως ο πληθυσμός κάλυψης της περιοχής από το Κέντρο ξεπερνά τις τέσσερις χιλιάδες κατοίκων. Είναι δε άξιο λόγου το ότι στην περιοχή ευθύνης του Κέντρου υπάγονται και τα νησάκια Κάλαμος και Καστός, γεγονός που υπερβαίνει πολλές φορές τις δυνάμεις του γιατρού που κάποιες φορές χρειάζεται να επέμβει εκεί.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Οκτωβρίου 2016, 15:33:23 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Οκτωβρίου 2016, 17:31:46
Απάντηση #331
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Ε, δεν μιλάμε για Κ.Υ αλλά για Π.Ι, μάλιστα αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια σύμφωνα με τα γραφόμενα πρώην αγροτικών που υπηρέτησαν στην περιοχή.

6 Οκτωβρίου 2016, 18:00:31
Απάντηση #332
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Είναι συγκλονιστικό το ότι ούτε οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων δεν συμμετέχουν στην λειτουργία του Κέντρου, πόσο μάλλον στις εφημερίες του οι οποίες προφανώς δεν βγαίνουν,[/quote]
Μέσα από το άρθρο δεν δόθηκε καμία εξήγηση γιατί οι γιατροί δεν συμμετέχουν στην πρωινή λειτουργία ή τις εφημερίες!

Παράθεση
Η κατάσταση είναι τραγική και στο νοσηλευτικό προσωπικό αφού στο Κέντρο υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόλις δύο νοσηλεύτριες από τις οποίες η μία έχει έρθει με απόσπαση και όπως αντιλαμβάνεται κανείς ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποχωρήσει. Τέλος υπάρχει και μία επισκέπτρια υγείας, επίσης με απόσπαση και η οποία επίσης μπορεί να αποχωρήσει κάθε στιγμή. Κατά συνέπεια οι βάρδιες των νοσηλευτριών είναι πολύ μακριά από το να βγαίνουν
Όταν κάποιος πάει με απόσπαση σε ενα ΚΥ με "τόση" δουλεια το βλέπω δύσκολο να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή. Μάλλον ήθελε να πάει εκεί.
Πάντως με 2 νοσηλεύτριες, με μόνο πρωινή λειτουργία μια χαρά βγαίνουν οι βάρδιες.

8 Οκτωβρίου 2016, 09:19:57
Απάντηση #333
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
05/10/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.


Χωρίς παιδίατρο λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Ζαγορά αλλά και χωρίς μικροβιολόγο με αποτέλεσμα να είναι κλειστό το μικροβιολογικό εργαστήριο και οι πολίτες να πηγαίνουν σε ιδιώτες βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη ,στο νομό Μαγνησίας . (Ε, όχι και τόσο βαθιά. Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πληρώνουν μόνο το 15% του κόστους των εργαστηριακών τους εξετάσεων, ακόμη και στους ιδιώτες).  Ο κύριος Γεωργούλης Κυριαζής διοικητικός υπάλληλος μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σήμερα θα σταματήσουμε στην Θεσσαλία, παρουσιάζοντας το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς που βρίσκεται στο νομό Μαγνησίας. Διοικητικά ανήκει στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια και εμείς είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον διοικητικό υπάλληλο του Κέντρου, κύριο Γεωργούλη Κυριαζή. ο οποίος μας μιλάει για την στενότητα στις θέσεις προσωπικού και τις ανάγκες σε γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Ακόμα, τα σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν σε αναλώσιμα υλικά και η προσπάθεια σταδιακής εξομάλυνσης.

Το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς διαθέτει αυτή τη στιγμή δύο γιατρούς γενικής ιατρικής και δύο αγροτικούς γιατρούς. Οι τέσσερις τους εξυπηρετούν τα πρωινά ιατρεία όμως είναι αδύνατο να καλύψουν όλες τις εφημερίες, οπότε σε αυτό συμβάλλουν και οι γιατροί που βρίσκονται στα τέσσερα περιφερειακά ιατρεία οι οποίοι συμμετέχουν στις εφημερίες. Ακόμα και με αυτούς, πάντως η κατάσταση είναι οριακή και οι εφημερίες βγαίνουν δύσκολα. Θα χρειαζόντουσαν σίγουρα δύο γιατρούς ακόμη για να μπορούν να βγαίνουν με άνεση οι εφημερίες. Εκτός από τις εφημερίες είναι πολύ σημαντική η ανάγκη για έναν παιδίατρο αλλά και για μικροβιολόγο ώστε να λειτουργήσει το μικροβιολογικό εργαστήριο.

Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν έξι άτομα και η εικόνα εκεί είναι σαφώς καλύτερη αφού οι βάρδιες μεταξύ τους βγαίνουν και μπορούν να παίρνουν τα όποια ρεπό και άδειες τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού έτσι μπορούν να υποστηρίζονται και οι εφημερίες με τον σωστό τρόπο. Θετική εικόνα έχουμε και στους οδηγούς των ασθενοφόρων αφού αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις οδηγοί στο εν λόγω πόστο, οι οποίοι επαρκούν για να καλύπτονται οι βάρδιες του οχήματος, απλά και εδώ αυτό γίνεται με οριακό τρόπο, αφού ναι μεν οι βάρδιες λειτουργούν, ωστόσο αυτό γίνεται με τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια για τους οδηγούς να παίρνουν τις άδειες τους. Αν υπήρχε ένας οδηγός τότε οι βάρδιες τους θα βγαίνουν πιο εύκολα και σίγουρα με τη δυνατότητα να μοιράζονται σωστά και τις άδειές τους. Η έρευνα του LIFE2DAY.GR έδειξε πως και εδώ απεικονίζεται ξεκάθαρα η μετάβαση της διοίκησης του Κέντρου από το νοσοκομείο στην Υγειονομική Περιφέρεια, αφού πέρασε ένα διάστημα πολλών ελλείψεων και προβλημάτων σε όλα τα υλικά, το οποίο όμως σταδιακά άρχισε να αλλάζει αφού πλέον η εικόνα είναι ικανοποιητική και δεν παρουσιάζει ελλείψεις. Σε αυτό έχουν βοηθήσει κατά διαστήματα πάντως και κοινωνικές ομάδες ή και η τοπική αυτοδιοίκηση. Και τα φάρμακα ωστόσο έρχονται στο Κέντρο με κανονική ροή και χωρίς προβλήματα που θα δημιουργούσαν κάποια έλλειψη. Ο κύριος Γεωργούλης αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός δεν παρουσιάζει κάποια χαρακτηριστική βλάβη όμως δεδομένου πως λόγω παλαιότητας τα μηχανήματα είναι παλιά (sic), γίνεται αντιληπτό πως η συντήρησή τους αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα. Τώρα γίνεται μία προσπάθεια να προχωρήσουν σε συντήρηση όλων των μηχανημάτων. Το Κέντρο Υγείας Ζαγορά δέχεται ακόμα και περισσότερα από τριάντα άτομα ανά ημέρα (7,5 ασθενείς/Ιατρό/ημέρα...) ενώ ο πληθυσμός κάλυψης ανέρχεται σε περίπου δέκα χιλιάδες κόσμου, δηλαδή ένας σημαντικός αριθμός ατόμων ανά την περιοχή για την οποία είναι υπεύθυνο το Κέντρο στο οποίο υπάγονται και τέσσερα περιφερειακά ιατρεία.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Οκτωβρίου 2016, 09:26:13 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Οκτωβρίου 2016, 09:48:09
Απάντηση #334
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς διαθέτει αυτή τη στιγμή δύο γιατρούς γενικής ιατρικής και δύο αγροτικούς γιατρούς. Οι τέσσερις τους εξυπηρετούν τα πρωινά ιατρεία όμως είναι αδύνατο να καλύψουν όλες τις εφημερίες, οπότε σε αυτό συμβάλλουν και οι γιατροί που βρίσκονται στα τέσσερα περιφερειακά ιατρεία οι οποίοι συμμετέχουν στις εφημερίες.
Άλλο ένα ΚΥ με ελάχιστους γιατρούς.
Αν παρατηρήσατε τα περισσότερα ΚΥ καταφέρνουν να εφημερεύσουν όλο το μήνα λόγω συμμετοχής στο πρόγραμμα εφημεριών των γενικών γιατρών που βρίσκονται στα περιφερειακά ιατρεία. Αν σ' αυτά υπηρετούσαν αγροτικοί γιατροί τότε ή θα εφημέρευαν μόνο με αγροτικούς γιατρούς (και τους ειδικούς με τηλεϊατρική από το σπίτι) ή κάποιες μέρες δεν θα εφημέρευαν.
Το συγκεκριμένο νομίζω είναι αυτό με τα λιγότερα υπαγόμενα (μόλις 4) περιφερειακά ιατρεία που έχουμε συναντήσει.

Παράθεση
Εκτός από τις εφημερίες είναι πολύ σημαντική η ανάγκη για έναν παιδίατρο αλλά και για μικροβιολόγο ώστε να λειτουργήσει το μικροβιολογικό εργαστήριο.
Έναν μικροβιολόγο που δεν ξέρουμε αν θα έχει αναλώσιμα, ποιες εξετάσεις θα μπορεί να κάνεις και κυρίως θα χειρίζεται τα "παλιά λόγω παλαιότητας" μηχανήματα που κάθε τόσο θα χαλάνε και θα θελουν συντήρηση.

8 Οκτωβρίου 2016, 16:56:21
Απάντηση #335
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
(Ε, όχι και τόσο βαθιά. Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πληρώνουν μόνο το 15% του κόστους των εργαστηριακών τους εξετάσεων, ακόμη και στους ιδιώτες). 
Ε, μα δεν γράφει καλά στο ρεπορτάζ αν δεν το δραματοποιήσουμε λίγο !

Πόσες φορές, τα τελευταία χρόνια διαβάσαμε τέρατα για την Δημόσια Υγεία, η οποία αναμφισβήτητα δοκιμάζεται σκληρά, αλλά όχι και σε επίπεδο failed state όπως θέλουν να τα παρουσιάζουν κάποιοι (οι οποίοι προφανώς δεν έζησαν ούτε μια μέρα σε failed state).

Kατά τα άλλα θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε την διαθεσιμότητα των μικροβιολογικών  εργαστηρίων των Κέντρων Υγείας και πόσα λεφτά δαπανήθηκαν απ΄τον φορολογούμενο για την απόκτησή τους.

10 Οκτωβρίου 2016, 13:29:48
Απάντηση #336
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
..... παρουσιάζοντας το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς που βρίσκεται στο νομό Μαγνησίας. Διοικητικά ανήκει στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια και εμείς είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον διοικητικό υπάλληλο του Κέντρου, κύριο Γεωργούλη Κυριαζή. ο οποίος μας μιλάει ...
Το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς διαθέτει αυτή τη στιγμή δύο γιατρούς γενικής ιατρικής και δύο αγροτικούς γιατρούς. ....
   Είναι περίεργο που τη συνέντευξη τη δίνει διοικητικός υπάλληλος και όχι γιατρός (όπως στην πλειοψηφία των ΚΥ). Καλύτερη εικόνα θα είχαμε από τον "συμφορουμίστα" kdiwavvouΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος....

12 Οκτωβρίου 2016, 07:59:14
Απάντηση #337
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
10/10/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.


Απαρχαιωμένος είναι ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στο Κέντρο Υγείας Κιάτου όπως το ακτινολογικό το οποίο ξεπερνά τα είκοσι πέντε χρόνια χρήσης. Δεν λειτουργούν τα εργαστήρια που υπάρχουν στο κέντρο, σε 24ωρη βάση. όπως το βιοχημικό, το ακτινολογικό, το μικροβιολογικό κ.α. Η καθημερινή έρευνα του LIFE2DAY.GR σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας συνεχίζεται αυτή τη φορά φτάνοντας στα βόρεια της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στο Κιάτο που βρίσκεται δυτικά της Κορίνθου. Εκεί θα παρουσιάσουμε το τοπικό Κέντρο Υγείας που ανήκει στην 6η υγειονομική περιφέρεια στο οποίο διαπιστώσαμε σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά και το σοβαρό πρόβλημα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, δείγμα προβλημάτων συντονισμού με τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Ακόμα, διαβάστε για το ασθενοφόρο που απλά δεν υπάρχει. διαθέτει γενικούς γιατρούς οι οποίοι είναι τέσσερις στον αριθμό, καθώς μία πέμπτη γενική γιατρός ( sic ) που κανονικά υπάρχει στο Κέντρο απουσιάζει με άδεια λοχείας. Πέραν αυτών, υπάρχει και μία παιδίατρος. Όταν βέβαια μιλάμε για τις εφημερίες του τότε μαθαίνουμε πως στις εφημερίες συμμετέχουν και οι γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία. Εξάλλου το Κέντρο Υγείας μαζί με τα περιφερειακά ιατρεία θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα στην Πελοπόννησο απαριθμώντας πάνω από 17 γιατρούς στο σύνολο που μαζί με την παιδίατρο γίνονται 18. Με την συμμετοχή λοιπόν όλων των γιατρών οι εφημερίες βγαίνουν ορθά στο Κέντρο. Παράλληλα αυτό που ζητείται είναι η λειτουργία των εργαστηρίων που υπάρχουν στο κέντρο, σε 24ωρη βάση. όπως το βιοχημικό, το ακτινολογικό, το μικροβιολογικό κ.α. και για τον στόχο αυτό θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες παρασκευάστριες, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μία ανά εργαστήριο και προφανώς δεν επαρκεί για να καλύψει ολόκληρη την ημέρα. Για την ακρίβεια θα χρειαζόταν και μικροβιολόγος και παρασκευαστές για να μπορούν να λειτουργούν αυτά τα εργαστήρια πιο εντατικά. Αν ο στόχος μπορούσε να επιτευχθεί, τότε θα μπορούσαν να πετύχουν την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου της Κορίνθου κάτι που θα ήταν και πολύ σημαντικό. Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό η κατάσταση είναι ικανοποιητική. Αυτό συνέβη διότι έτυχε φέτος να ζητήσουν πολλοί νοσηλευτές μετάθεση από νοσοκομεία στο συγκεκριμένο Κέντρο και για διάφορους λόγους, είτε οικογενειακούς είτε για λόγους υγείας. Σε κάθε περίπτωση οι νοσηλευτές αποτελούν μία ευμετάβλητη συνιστώσα καθώς με τις αποσπάσεις αλλάζουν εύκολα αριθμό. Αυτή τη στιγμή ωστόσο είναι στις 7 και έστω και με δυσκολία οι δικές τους οι βάρδιες βγαίνουν καθώς σε όλες τις ώρες υπάρχει νοσηλεύτρια, ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει ότι εργάζονται πολλές βάρδιες κάθε φορά. Αν υπήρχαν πάντως δύο ή τρεις ακόμα νοσηλεύτριες τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αφού οι βάρδιες θα έβγαιναν δίνοντάς τους την ευκαιρία να παίρνουν και ρεπό ή άδειες. ( Αυτό δεν το καταλαβαίνω. Έχουν δηλαδή το δικαίωμα να πάρουν ρεπό και άδειες και τις χαρίζουν στο δημόσιο, χωρίς να το παν στα δικαστήρια και να ζητήσουν τουλάχιστον μια αποζημίωση;  )

Αναφέρεται πως θα ήταν πολύ καλό να μπορούσαν να συντονιστούν τουλάχιστον τα όμορα Κέντρα Υγείας στο θέμα της κάθε βάρδιας ώστε να μπορέσουν έτσι να γίνουν και πιο παραγωγικά αλλά και να βοηθήσουν τα νοσοκομεία. Αν λοιπόν οι βάρδιες π.χ. κάποιου εργαστηρίου είχες βάρδιες εναλλάξ με κάποιο άλλο κέντρο αυτό θα αποτελούσε μία πρακτική λύση. Το Κέντρο δεν διαθέτει δικό του ασθενοφόρο για να έχει και χρεωμένους σε αυτό, οδηγούς. Συνεπώς αυτός που καλύπτει τις μεταφορές του Κέντρου είναι αποκλειστικά το ΕΚΑΒ από το οποίο υπάρχει σχετική ικανοποίηση αφού ο χρόνος μετάβασής του δεν ξεπερνά την μισή ώρα σε μία μεγάλη όπως είδαμε νωρίτερα, περιοχή. Στο ιδανικό σενάριο φυσικά θα έπρεπε να υπάρχει ένας σταθμός ΕΚΑΒ στο Κέντρο το οποίο θα στέγαζε τον σταθμό. Το ρεπορτάζ στο LIFE2DAY.GR δείχνει πως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αφού όλα τα μηχανήματα είναι πλέον απαρχαιωμένα. Αξίζει να αναφερθεί πως το στηθοσκόπιο και μόνο ξεπερνά τα είκοσι πέντε χρόνια χρήσης. !!!  Το ακτινολογικό δουλεύει με το παλιό μηχάνημα και το παλιό εμφανιστήριο ενώ λίγο πιο καλή η κατάσταση είναι στο μικροβιολογικό εργαστήριο. Εξάλλου οι ανάγκες δεν αφορούν μόνο τον ιατρικό εξοπλισμό αλλά και τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό, όπως είναι οι καρέκλες κ.α. Είναι δε χαρακτηριστικό πως εκτός της παλαιότητας υπάρχουν και ελλείψεις σε απλά ιατρικά εργαλεία όπως τα στηθοσκόπια ή και τα πιεσόμετρα για τα οποία διεξάγουν εράνους προκειμένου να τα εξοπλιστούν. Aυτό οφείλεται λόγω έλλειψης στρατηγικής. “Δεν ξέρει τι θέλει αυτό το ελληνικό κράτος τέλος πάντων” αναφέρουν πήγες με γλαφυρό τρόπο στο LIFE2DAY.GR που στηρίζουν την μετάβαση των κέντρων στις εκάστοτε υγειονομικές περιφέρειες αντί των νοσοκομείων, όμως συμπληρώνει πως λόγω κακής οργάνωσης υπάρχουν σήμερα οι ελλείψεις που υπάρχουν κι αυτό γιατί οι ίδιες οι ΥΠΕ δεν είναι στελεχωμένες με επαρκεί αριθμό υπαλλήλων για να μπορέσουν να εργαστούν ιδανικά, Μάλιστα είναι γεγονός πως οι υπάλληλοι δεν έχουν και την κατάλληλη εμπειρία. Εξάλλου αν τα Κέντρα εργαζόντουσαν ομαλά τότε θα μπορούσαν να αποσυμφορρέσουν κατά πολύ τα νοσοκομεία. Ωστόσο η οικονομική κρίση είναι γεγονός πως λειτουργούν ως ανασταλτικός παράγοντας σε κάθε είδους απόπειρας εκσυγχρονισμού. Αν όμως υπήρχε σωστή οργάνωση θα υπήρχε και μία καθολική αντιμετώπιση των δυσκολιών. Μάλιστα εδώ δεχτήκαμε και σημαντικές κατηγορίες για αργή ανταπόκριση από την ΥΠΕ και επιλεκτική ενασχόληση με προβλήματα ακόμα και σε πολύ μικρότερα κέντρα υγείας… Το κομμάτι που αντιστοιχεί στο Κέντρο είναι πολύ μεγάλο καθώς έρχονται άτομα από ακτίνα που μεταφράζεται σε πληθυσμούς της τάξης των 60.000 ανθρώπων. Δεν είναι λοιπόν παράξενο πως στο Κέντρο Υγείας Κιάτου προσέρχονται καθημερινά πάνω από διακόσια άτομα κατά μέσο όρο, αριθμός που μεγαλώνει αισθητά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στους οποίους η επισκεψιμότητα ανεβαίνει αρκετά.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Οκτωβρίου 2016, 08:07:48 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Οκτωβρίου 2016, 07:42:04
Απάντηση #338
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
11/10/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.


Πάνω από έξι μηνες καθυστερούν οι προμήθειες αναλώσιμων αλλά και νοσοκομειακών υλικών στο Κέντρο Υγείας Εχινού,Βόρεια στο νομό Ξάνθης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραγικές ελλείψεις ειδικά σε γάζες, σύριγγες. H κυρία Κωνσταντίνα Μπασλιτζανάκη – προϊσταμένη νοσηλεύτρια  μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος.   Το παραπάνω συμβαίνει διότι όχι μόνο παραδίδονται μικρές παρτίδες υλικών αλλά η όλη διαδικασία των παραγγελιών καθυστερεί περίπου έξι μήνες με αποτέλεσμα όλες οι προμήθειες αναλώσιμων και νοσοκομειακών υλικών να παραδίδονται με καθυστέρηση ακόμα κι αν οι παραγγελίες γίνονται έγκαιρα προς την 4η Υγειονομική Περιφέρεια. ( είναι εντυπωσιακό ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές από Κέντρο Υγείας σε Κέντρο Υγείας όσων αφορά τις ελλείψεις σε αναλώσιμα. )

Στην σημερινή συνέχεια της μεγάλης έρευνας του LIFE2DAY.GR που διεξάγεται καθημερινά σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας, μεταφερόμαστε Βόρεια στο νομό Ξάνθης και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Εχίνου για τον οποία είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την κυρία Κωνσταντίνα Μπασλιτζανάκη η οποία είναι προϊσταμένη νοσηλεύτρια και μας μιλάει για τις ελλείψεις του Κέντρου σε συγκεκριμένες ειδικότητες, τα προβλήματα στις ελλείψεις των οδηγών ασθενοφόρων, καθώς επίσης για τις σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Στο Κέντρο Υγείας Εχινού υπηρετούν αυτή τη στιγμή δέκα τρεις γιατροί γενικής ιατρικής όλοι. Αν και ο αριθμός των γιατρών είναι ικανοποιητικός, στις εφημερίες του Κέντρου συμμετέχουν έτσι κι αλλιώς και οι γιατροί που ανήκουν στα Περιφερειακά Ιατρεία, κατά συνέπεια οι δικές τους οι εφημερίες βγαίνουν πολύ άνετα. Παράλληλα πρέπει να σημειώσουμε πως παρά το πλήθος των γιατρών, παραμένουν κάποιες ειδικότητες οι οποίες λείπουν από το Κέντρο προκειμένου να εξυπηρετήσει σωστά τον πληθυσμό της περιοχής. Πρόκειται για έναν παιδίατρο, έναν χειρουργό και έναν ορθοπεδικό, αλλά και καρδιολόγο ή και δερματολόγο. (τότε δεν μιλάμε για Κέντρο Υγείας αλλά μάλλον για Νοσοκομείο) Πέραν αυτού στο Κέντρο λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο αφού είναι εξοπλισμένο και με τα κατάλληλα μηχανήματα αλλά και το αντίστοιχο προσωπικό.

Στο νοσηλευτικό προσωπικό το Κέντρο διαθέτει εφτά άτομα τα οποία προσδίδουν μία καλή εικόνα στο Κέντρο αφού επαρκούν για να βγαίνουν οι δικές τους οι βάρδιες, να παίρνουν τα ρεπό και τις άδειες που δικαιούνται, κάτι πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί. Το πρόβλημα των οδηγών των ασθενοφόρων ταλαιπωρεί τα περισσότερα κέντρα υγείας της χώρας. Και στον Εχίνο, το πρόβλημα είναι σοβαρό αφού υπάρχουν τρεις οδηγοί για το όχημα, οι οποίο όμως δεν επαρκούν για να βγαίνουν οι βάρδιες με αποτέλεσμα να μένουν πολλές βάρδιες κενές. Από το Κέντρο ζητούν τρεις ακόμα οδηγούς για να μπορεί να καλυφτεί πλήρως το όχημα σε όλες τις βάρδιες. Σε ότι αφορά τις ώρες που δεν υπάρχει κάλυψη, το Κέντρο καλύπτεται από το ΕΚΑΒ που έρχεται από την πόλη της Ξάνθης και σε κάθε δρομολόγιο πρέπει να καλύψει μία απόσταση που ξεπερνά την μισή ώρα. Το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR εντόπισε το σοβαρό πρόβλημα του Κέντρου σε αναλώσιμα υλικά. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ελλείψεις αφορούν κατά περιόδους το σύνολο των αναλωσίμων, με ειδική μνεία σε γάζες, σύριγγες κλπ. Αυτό συμβαίνει καθώς όχι μόνο έρχονται μικρές παρτίδες υλικών αλλά η όλη διαδικασία των παραγγελιών καθυστερεί αρκετά με αποτέλεσμα ότι έρχεται να έρχεται με καθυστέρηση ακόμα κι αν οι παραγγελίες γίνονται έγκαιρα προς την 4η Υγειονομική Περιφέρεια. Από την άλλη το νοσοκομείο δεν μπορεί να βοηθήσει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυτά τα κενά. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως ο Δήμος και αρκετοί ιδιώτες με δικές του πρωτοβουλίες, βοηθούν στο μέτρο του δυνατού το Κέντρο με την αγορά υλικών προκειμένου να μην μένει εκτεθειμένο αυτό. Αντίθετη εικόνα πάντως συναντάμε στα φάρμακα όπου η τροφοδοσία γίνεται κανονικά και το Κέντρο δεν έχει καμία έλλειψη σε αυτά. Η κυρία Μπασλιτζανάκη αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν προβλήματα και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αφού ο βιοχημικός αναλυτής είναι εκτός λειτουργίας και περιμένουν εδώ και μέρες την αντικατάστασή του όμως και πάλι η διαδικασία της προσφοράς και τελικά αγοράς καινούριου μηχανήματος που διεξάγεται μέσω της ΥΠΕ αποτελεί μία χρονοβόρα διαδικασία. Στο Κέντρο Υγείας Εχίνου οι επισκέπτες ξεπερνούν τις δύο χιλιάδες ανά μήνα ( = 66 ασθενείς/ημέρα σε ένα κέντρο Υγείας με 13 Ιατρούς... Εκτός και αν στους 13 Ιατρούς συμπεριλαμβάνονται και αυτοί των Περιφερειακών Ιατρείων πράγμα που δεν προκύπτε από αυτό το άρθρο.) σε μία περιοχή κάλυψης του Κέντρου που ξεπερνά τις είκοσι πέντε χιλιάδες, καθώς πέραν του χωριού καλύπτει πολλές ακόμα γύρω περιοχές στον ευρύτερο τομέα του νομού.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Οκτωβρίου 2016, 07:55:39 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Οκτωβρίου 2016, 16:37:24
Απάντηση #339
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Πέραν αυτού στο Κέντρο λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο αφού είναι εξοπλισμένο και με τα κατάλληλα μηχανήματα αλλά και το αντίστοιχο προσωπικό.
αλλά
Παράθεση
Η κυρία Μπασλιτζανάκη αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν προβλήματα και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αφού ο βιοχημικός αναλυτής είναι εκτός λειτουργίας και περιμένουν εδώ και μέρες την αντικατάστασή του όμως και πάλι η διαδικασία της προσφοράς και τελικά αγοράς καινούριου μηχανήματος που διεξάγεται μέσω της ΥΠΕ αποτελεί μία χρονοβόρα διαδικασία.
Δηλαδή το εξοπλισμένο με τα κατάλληλα μηχανήματα και εξοπλισμό μικροβιολογικό εργαστήριο βγάζει μόνο γενικές αίματος, άντε και καμία γενική ούρων με stick (ίσως και με μικροσκόπιο, για να μην τους αδικήσω αφού δεν ξέρουμε σίγουρα και αφού αναφέρεται ότι είναι εξοπλισμένο με τα κατάλληλα μηχανήματα)

15 Οκτωβρίου 2016, 19:10:55
Απάντηση #340
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12/10/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.


Το Κέντρο Υγείας Λιδορικίου κατάφερε μόλις αυτή την εβδομάδα και για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια να βάλει δύο γιατρούς ανά εφημερία οι οποίες και πλέον βγαίνουν επαρκώς.Ο κύριος Νικόλαος Αργυρόπουλος -διοικητικός υπάλληλος μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Να θυμίσουμε ότι πριν δυο χρόνια για πολλές μέρες την εβδομάδα, το Κέντρο παρέμενε κλειστό εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού διότι δεν υπήρχε ένας μόνιμος γιατρός. Εγκαταστάθηκε σε καθημερινή βάση με απόφαση τότε του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη . Υπάρχει ωστόσο ανάγκη ενός ή δύο γενικών γιατρών για να υπάρχουν μόνιμοι εκεί και να καλύπτουν το οργανόγραμμα.  Η σημερινή έρευνα του LIFE2DAY.GR επιστρέφει σήμερα στην Στερεά Ελλάδα, συνεχίζοντας έτσι το καθημερινό του ρεπορτάζ σ’ όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας.

Συγκεκριμένα, σήμερα πάμε στο νομό Φωκίδας και στο Κέντρο Υγείας Λιδορικίου το οποίο ανήκει στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια και για το οποίο συνομιλήσαμε με τον διοικητικό υπάλληλο, κύριο Νικόλαο Αργυρόπουλο ο οποίος αναφέρει το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης στελέχωσης σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και της παντελούς έλλειψης ασθενοφόρου καθώς επίσης και τις δυσκολίες που υπάρχουν στους γιατρούς ώστε να βγαίνουν οι εφημερίες τους. Το Κέντρο Υγείας Λιδορικίου αυτή τη στιγμή διαθέτει δύο αγροτικούς γιατρούς, έναν παθολόγο και έναν οδοντίατρο. Ο αριθμός των γιατρών στο Κέντρο δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση ώστε να βγαίνουν οι εφημερίες κι έτσι επιστρατεύονται οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων ώστε να συμβάλλουν σε αυτές, μιας και από τα πέντε περιφερειακά ιατρεία που ανήκουν στο Κέντρο, τα τέσσερα είναι καλυμμένα. Κι ενώ ακόμα κι έτσι, οι συνθήκες ήταν δύσκολες, το Κέντρο μετά και την έλευση ενός γιατρού σε περιφερειακό ιατρείο κατάφερε μόλις αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια να βάλει δύο γιατρούς ανά εφημερία οι οποίες και πλέον βγαίνουν επαρκώς. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως στο Κέντρο δεν λειτουργεί μικροβιολογικό εργαστήριο και οι κάτοικοι αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιώτες και να πληρώνουν. Παράλληλα από το Κέντρο γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ή δύο γενικών γιατρών για να υπάρχουν μόνιμοι εκεί και να καλύπτουν το οργανόγραμμα.

Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει μόλις μία νοσηλεύτρια και δύο τραυματιοφορείς! Υπάρχει μία ακόμα νοσοκόμα και μία μαία, ωστόσο και οι δύο είναι αποσπασμένες αφήνοντας εκτεθειμένο το Κέντρο. Είναι χαρακτηριστικό πως οι βάρδιες δεν βγαίνουν σε καμία περίπτωση και απλά για να μοιραστούν αυτές, το πρόγραμμα μοιράζεται και με τους τραυματιοφορείς ώστε να υπάρχει μια σχετική κάλυψη των βαρδιών. Είναι χαρακτηριστικό πως και το διοικητικό προσωπικό βοηθάει όπως μπορεί σε αυτόν τον τομέα, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως μία βοηθός μάγειρα!!!?, καλύπτει ορισμένα απογεύματα ή πρωινά σε σαββατοκύριακα σαν βάρδιες στο Κέντρο! Το Κέντρο Υγείας έλυσε το πρόβλημα των ελλείψεων οδηγών στο ασθενοφόρο με την απλούστατη μέθοδο της έλλειψης των πάντων σχετικών. Συγκεκριμένα, όχι μόνο δεν υπάρχουν οδηγοί στο Κέντρο, αλλά δεν υπάρχει καν όχημα ασθενοφόρου! Έτσι το Κέντρο εξυπηρετείται από το ΕΚΑΒ το οποίο έρχεται από την Άμφισσα και χρειάζεται περίπου μία ώρα για να μεταβεί στο σημείο ενδιαφέροντος, κάτι βέβαια που σημαίνει πολλά για τις καθυστερήσεις που μπορεί να υποστεί ένας ασθενής που απαιτεί άμεση διακομιδή σε ένα έκτακτο συμβάν. Τα θετικά νέα έρχονται από τα υλικά στο Κέντρο. Το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR δείχνει πως δεν υπάρχουν ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά. Οι παραγγελίες γίνονται έγκαιρα και οι προμήθειες των υλικών φτάνουν αρκετά σύντομα ώστε να μην μένει το κέντρο με ελλείψεις σε καμία των περιπτώσεων. Σε αυτό συμβάλλουν και ο δήμος και η τοπική κοινωνία, αφού σε νωρίτερες περιπτώσεις που είχαν παρατηρηθεί ορισμένες περιπτώσεις καθυστερήσεων προμήθειας υλικού, και ο Δήμος είχε συμβάλλει με την παροχή χαρτιού συνταγογράφησης αλλά και διάφορες ομάδες ιδιωτών είχαν συνεισφέρει ακόμα και είδη καθαριότητας φροντίζοντας να μην λείψει τίποτα. Ο κύριος Αργυρόπουλος μας διαβεβαίωσε στο LIFE2DAY.GR πως και στα φάρμακα η εικόνα είναι πολύ θετικά. “Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με το νοσοκομείο και με την ΥΠΕ” ανέφερε δείχνοντας πως η ροή προμήθειας φαρμάκων γίνεται με ομαλό τρόπο και χωρίς προβλήματα. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός βρίσκεται επίσης σε καλή κατάσταση αφού τα όποια μηχανήματα διαθέτει το Κέντρο, όπως για παράδειγμα ο καρδιογράφος, ο απινιδωτής κλπ. λειτουργούν χωρίς προβλήματα και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στην λειτουργία αυτών και κατά συνέπεια του κέντρου. Το Κέντρο Υγείας Λιδορικίου δέχεται το μήνα συνολικά περίπου εφτιακόσια άτομα ( 23/άτομα/ημέρα ... δηλαδή όσους περίπου εξυπηρετεί ένας μέσος ιδιώτης Γενικός Ιατρός.), αριθμός φυσικά που μεταβάλλεται καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός στην περιοχή παρουσιάζεται αυξημένος, ενώ ένας άλλος αριθμός που μπορεί να μεταβάλλει την επισκεψιμότητα, είναι και ο ρυθμός εξυπηρέτησης των περιφερειακών ιατρείων. Ο πληθυσμός κάλυψης εκτείνεται σε πολύ μεγάλη περιοχή αφού είναι γεγονός πως το μακρινότερο χωριό που καλύπτει το Κέντρο φτάνει έως και τα εβδομήντα πέντε χιλιόμετρα, ενώ οι θέσεις των χωριών κατατάσσουν το Κέντρο στα ημιορεινά αφού το μεν Κέντρο βρίσκεται σε 500 μέτρα υψόμετρο, αλλά εξυπηρετεί και χωριό με 1000 μέτρα υψόμετρο.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Οκτωβρίου 2016, 20:00:03 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Οκτωβρίου 2016, 19:23:19
Απάντηση #341
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Είχα έναν γνωστό που έκανε αγροτικό εκεί, πριν λίγα χρόνια.

Μισθός 850 ευρώ και του νοικιάζανε σπίτι σε χωριό με 200 ! Με το που άνοιξε η θέση του (σε λίγους μήνες) για Ειδικότητα -στην πόλη του- την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια, κακώς έπραξε ;  :P

15 Οκτωβρίου 2016, 19:46:19
Απάντηση #342
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω το νόημα των κειμένων σ' αυτά τα άρθρα "οδοιπορικό ανά την Ελλάδα". Ασυνάρτητες προτάσεις, επανάληψη του ίδιου πράγματος 2 και 3 φορές στην ίδια πρόταση (ποιος δεν θυμάται τον εξοπλισμό που ήταν παλιός λόγω παλαιότητας!), προτάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το υπόλοιπο κείμενο κλπ


Παράθεση
Το Κέντρο Υγείας Λιδορικίου αυτή τη στιγμή διαθέτει δύο αγροτικούς γιατρούς, έναν παθολόγο και έναν οδοντίατρο. Ο αριθμός των γιατρών στο Κέντρο δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση ώστε να βγαίνουν οι εφημερίες κι έτσι επιστρατεύονται οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων ώστε να συμβάλλουν σε αυτές, μιας και από τα πέντε περιφερειακά ιατρεία που ανήκουν στο Κέντρο, τα τέσσερα είναι καλυμμένα. Κι ενώ ακόμα κι έτσι, οι συνθήκες ήταν δύσκολες, το Κέντρο μετά και την έλευση ενός γιατρού σε περιφερειακό ιατρείο κατάφερε μόλις αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια να βάλει δύο γιατρούς ανά εφημερία οι οποίες και πλέον βγαίνουν επαρκώς.
Δηλαδή με παθολόγο, 2 αγροτικούς στο ΚΥ και 4 γιατρούς (ειδικευμένους ή αγροτικούς) στα Π.Ι. δεν έβγαιναν οι εφημερίες ενώ μόλις προστέθηκε ένας ακόμη στα Π.Ι. έβγαιναν κανονικά και διπλές; Περίεργα μαθηματικά.

Παράθεση
Είναι χαρακτηριστικό πως και το διοικητικό προσωπικό βοηθάει όπως μπορεί σε αυτόν τον τομέα, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως μία βοηθός μάγειρα, καλύπτει ορισμένα απογεύματα ή πρωινά σε σαββατοκύριακα σαν βάρδιες στο Κέντρο!
Δηλαδή το διοικητικό προσωπικό πως βοηθάει στις βάρδιες των νοσηλευτών; Κάνουν απογευματινές βάρδιες στο ΚΥ. Βέβαια η είδηση έρχεται από τη βοηθό μάγειρα! Αν υπάρχει αυτή η "ειδικότητα" στο ΚΥ είναι η πρώτη φορά που τη συναντάμε στο "οδοιπορικό" μας! Τι να πρωτοσχολιάσω γι' αυτή την ειδικότητα, αν υπάρχει, στο ΚΥ!

15 Οκτωβρίου 2016, 19:54:49
Απάντηση #343
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Για να υπάρχει βοηθός μάγειρα στο Κέντρο Υγείας Λιδορικίου, προφανώς υπάρχει και Μάγειρας;!
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Οκτωβρίου 2016, 19:55:42
Απάντηση #344
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω το νόημα των κειμένων σ' αυτά τα άρθρα "οδοιπορικό ανά την Ελλάδα". Ασυνάρτητες προτάσεις, επανάληψη του ίδιου πράγματος 2 και 3 φορές στην ίδια πρόταση (ποιος δεν θυμάται τον εξοπλισμό που ήταν παλιός λόγω παλαιότητας!), προτάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το υπόλοιπο κείμενο κλπ

Συμφωνώ Διαμαντή γι' αυτό και δε σχολιάζω καθόλου σε αυτό το θέμα. Πράγματι ανεπαρκή κείμενα σε πολλά επίπεδα - Διαπίστωσα την έλλειψη διασταύρωσης πληροφοριών και την τοποθέτηση από πλευράς αρμοδίων φορέων - και όλα αυτά για ένα θέμα δύσκολο το οποίο θα άξιζε να αναδειχθεί με πολλή προσοχή και μελέτη.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
13902 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Νοεμβρίου 2009, 16:01:33
από mandreou
3 Απαντήσεις
19284 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Οκτωβρίου 2014, 12:34:45
από medicus
204 Απαντήσεις
290839 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Νοεμβρίου 2024, 08:50:58
από Argirios Argiriou
15 Απαντήσεις
136318 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Αυγούστου 2016, 01:05:00
από Αρχίατρος
2 Απαντήσεις
24093 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαΐου 2022, 20:20:34
από Argirios Argiriou