12/10/2020
Επιστρατεύονται για να καλύψουν ταυτόχρονα εφημερίες στο Νοσοκομείο, βάρδιες σε άλλες δομές λόγω έλλειψης προσωπικού και τώρα τα τεστ κορονοϊού - «Μας έχουν ξεζουμίσει», λένε
Με άσφαιρα πυρά στη μάχη κατά της πανδημίας εισέρχονται από αύριο Δευτέρα τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας. Επιστρατεύονται να συμβάλλουν στην αναχαίτιση της υγειονομικής κρίσης με αποδεκατισμένο προσωπικό γιατρών, που μοιράζεται μεταξύ εφημεριών στο Νοσοκομείο, τεστ κορονοϊού στο Κέντρο Υγείας Βόλου και αλληλοκάλυψης βάρδιας σε άλλα Κέντρα Υγείας λόγω υποστελέχωσης.
Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι ανάγκες εντονότερης συμμετοχής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, επιβάλλουν την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των Κέντρων Υγείας, για όσο διάστημα διαρκέσει η πανδημία. Στην κατεύθυνση αυτή από αύριο Δευτέρα τα Κέντρα Υγείας Αλμυρού, Αργαλαστής, Βελεστίνου, Ζαγοράς, Σκιάθου, Σκοπέλου ενεργοποιούνται για τον κορονοϊό. Θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, είτε σε δύο βάρδιες, δηλαδή από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Το ίδιο θα ισχύσει και για Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, από την ερχόμενη όμως Πέμπτη 15 Οκτωβρίου. Το Κέντρο Υγείας Βόλου δε, που σημειωτέον έχει ξεκινήσει τη λειτουργία ιατρείου COVID-19 από την περασμένη εβδομάδα, θα εξυπηρετεί κατόπιν ραντεβού ύποπτα περιστατικά από τις 7.00 – 21.00, σύμφωνα με τη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο και αφορά στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Συνολικά σε πρώτη φάση το νέο μοντέλο λειτουργίας αφορά 161 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα -103 από αύριο Δευτέρα και άλλα 58 από τις 15 Οκτωβρίου- μαζί με 42 περιφερειακά ιατρεία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Με το συγκεκριμένο σχεδιασμό το υπουργείο προσδοκά οι ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού να απευθύνονται πρώτα στα Κέντρα Υγείας πριν καταλήξουν στα Επείγοντα του νοσοκομείου, όπου συνήθως σπεύδουν οι πάσχοντες με τα πρώτα συμπτώματα.
Οι πολίτες που θα έχουν συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη από κορονοϊό, θα πρέπει να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας μόνο κατόπιν ραντεβού. Είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ραντεβού, όπου υπάρχει πλέον ένδειξη για ιατρείο Covid, είτε επικοινωνώντας απευθείας με το Κέντρο Υγείας.
Τεστ κορονοϊού με πασπαρτού γιατρούς
Το να θέλει το υπουργείο υγείας σ’ αυτή τη φάση να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία προκειμένου να μην μεταβαίνει όλος ο όγκος των ύποπτων κρουσμάτων για κορονοϊό στα δευτεροβάθμια ιδρύματα του ΕΣΥ, αποτελεί μία ορθή επιλογή. Όμως ο σχεδιασμός για μεγαλύτερη ενεργοποίηση των Κέντρων Υγείας, «χωλαίνει» εξαρχής εξαιτίας της υποστελέχωσης πρωτίστως σε γιατρούς.
Για παράδειγμα, η 5η ΥΠΕ άναψε μεν το πράσινο φως για τη λειτουργία ιατρείου COVID-19 στο Κέντρο Υγείας Βόλου (πρώην νομαρχιακή υγειονομική μονάδα ΙΚΑ και μετέπειτα ΠΕΔΥ Βόλου στην οδό Παπαδιαμάντη, για να αποσυμφορηθεί το Αχιλλοπούλειο, επιστρατεύοντας όμως γενικούς γιατρούς από περιφερειακά Κέντρα Υγείας, που ούτως ή άλλως είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, για να βγει το εβδομαδιαίο πρόγραμμα λειτουργίας του ιατρείου κορονοϊού στον Βόλο για τον Οκτώβριο, υπογράφηκε η μετακίνηση τριών γενικών γιατρών από το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής για μία μέρα την εβδομάδα, ενός γενικού γιατρού από το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου για δύο φορές την εβδομάδα, ενός γιατρού από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού για τέσσερις φορές την εβδομάδα. Ουσιαστικά δηλαδή η λειτουργία του ιατρείου COVID-19 στον Βόλο επαφίεται στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, καθώς το υπόλοιπο ανθρώπινο δυναμικό γιατρών του Κέντρου Υγείας Βόλου- που είναι επίσης αποδεκατισμένο σε ειδικότητες, πρέπει να εξυπηρετήσει ασθενείς που έχουν προγραμματισμένα ραντεβού για άλλες παθήσεις.
Το ερώτημα που γεννάται πλέον είναι, με τι «οπλοστάσιο» σε γιατρούς θα δώσουν τη μάχη τα περιφερειακά Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας αν εφαρμοστεί ο σχεδιασμός του υπουργείου. Και πως θα εξυπηρετηθούν τα υπόλοιπα περιστατικά- πλην κορονοϊού- αν συνεχίσει αυτό το «ρολόι» των μετακινήσεων από δομή σε δομή.
Μνημόσυνο… με ξένα κόλλυβα
Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας είναι πλέον στα όριά τους. Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ θεωρούν ότι χρησιμοποιούνται κάθε φορά που το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει πρόβλημα, χωρίς να εισακούγονται τα προβλήματά τους αφενός και αφετέρου να ικανοποιείται το αίτημά τους για επιπλέον προσλήψεις. Ανήκουν μεν οργανικά στην πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είναι όμως εκείνοι που βάζουν «πλάτη» για να σταθεί για παράδειγμα στο ύψος των περιστάσεων το νοσοκομείο, αφού κάθε μήνα αρκετοί γιατροί από τα περιφερειακά Κέντρα Υγείας κάνουν εφημερίες στο Αχιλλοπούλειο και ειδικότερα στα Επείγοντα.
Μόνο για τον μήνα Οκτώβριο υπογράφηκαν αποφάσεις από την 5η ΥΠΕ για τα μετακίνηση τεσσάρων γιατρών από το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής για να κάνουν 12 εφημερίες στο Αχιλλοπούλειο. Άλλες δύο εφημερίες στο νοσοκομείο θα κάνει με μετακίνηση γιατρός από το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου. Επιπροσθέτως για τον ίδιο μήνα θα συμβεί και το εξής εκπληκτικό: Δύο γιατροί του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής θα καλύψουν έξι εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς λόγω έλλειψης γιατρών εκεί.
«Καλύπτουμε το πρώην ΙΚΑ, καλύπτουμε άλλα Κέντρα Υγείας, κάνουμε εφημερίες στο νοσοκομείο. Τελικά είμαστε οι «πασπαρτού» του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Χρόνια τώρα μας έχουν ξεζουμίσει», είναι η απεγνωσμένη κραυγή διαμαρτυρίας της Ηλιάνας Κεράνη, πρώην μέλους του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Μαγνησίας, γιατρού σε περιφερειακό Κέντρο Υγείας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Ετσι όμως το σύστημα δεν μπορεί να πάει μακριά. Χρόνια τώρα ζητάμε και ξαναζητάμε επιπλέον προσωπικό. Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η υγειονομική κρίση για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται προσωπικό. Εχουμε φτάσει στα όριά μας», κατέληξε η ίδια.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος