Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Νοεμβρίου 2024, 13:42:41

Αποστολέας Θέμα: Η κατάσταση σε διάφορα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας.  (Αναγνώστηκε 372103 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

16 Φεβρουαρίου 2016, 14:52:03
Απάντηση #60
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
16/02/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.


Το Κέντρο Υγείας Σαπών στην Ροδόπη δεν έχει ασθενοφόρο αλλά έχει δύο οδηγούς ασθενοφόρων. Το ξέσπασμα απογοήτευσης του διευθυντή κύριο Θωδή Σεραφείμ για την τραγική κατάσταση του Κέντρου στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Εδώ και πολλά χρόνια το ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Σαπών, που υπήρχε το πήραν στην Κομοτηνή. Κατά συνέπεια το Κέντρο Υγείας δεν έχει καν όχημα! Ενώ έχει δύο οδηγούς ασθενοφόρων. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει, επίσης , και στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ο οποίος χρονολογείται από την δημιουργία του Κέντρου το 1987. Ενώ, ολοένα αυξάνονται τα κρούσματα βίαιων αντιδράσεων από αγανακτισμένους ασθενείς. Σημερινός προορισμός της μεγάλης έρευνας του LIFE2DAY.GR σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, είναι η Ροδόπη και το Κέντρο Υγείας Σαπών. Εκεί, μιλήσαμε με τον διευθυντή, κύριο Σεραφείμ Θώδη ο οποίος μας μίλησε για τις ελλείψεις που υπάρχουν στο προσωπικό εξαιτίας των αποσπάσεων του προσωπικού στο νοσοκομείο, καθώς επίσης και η παντελής έλλειψη ασθενοφόρου. Το ξέσπασμα απογοήτευσης του διευθυντή για την τραγική κατάσταση του Κέντρου.

Το Κέντρο Υγείας Σαπών αυτή τη στιγμή διαθέτει τρεις γενικούς γιατρούς, ένα παιδίατρο, έναν οδοντίατρο , μία μαία και δύο βοηθούς παρασκευαστή για το μικροβιολογικό εργαστήριο και μία βοηθός στο ακτινολογικό. Τυπικά το Κέντρο θεωρείται πλήρες στην στελέχωση του, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό της δύναμης του είναι αποσπασμένη στο νοσοκομείο της Ροδόπης. Πρόκειται για οχτώ άτομα ιατρικού προσωπικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού που βοηθούν το νοσοκομείο αφήνοντας ακάλυπτο το Κέντρο με δυσάρεστες συνέπειες στις εφημερίες και στην ομαλή ροή της λειτουργίας της Μονάδας. Φαντάζεται κανείς πως όταν σε ένα Κέντρο Υγείας απουσιάζουν οχτώ ολόκληρα άτομα, το πρόβλημα γιγαντώνεται. Και μάλιστα εξαπλώνεται και στο νοσηλευτικό προσωπικό, όταν αυτή τη στιγμή η Μονάδα έχει μείνει μόλις με έξι νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν ούτε οι εφημερίες, ούτε τα ρεπό ή οι άδειες.

Εδώ και πολλά χρόνια το ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Σαπών, που υπήρχε το πήραν στην Κομοτηνή. Κατά συνέπεια το Κέντρο Υγείας δεν έχει καν όχημα! Ενώ έχει δύο οδηγούς ασθενοφόρων. Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα υποστελέχωσης προκύπτει από τους οδηγούς ασθενοφόρων. Μετά τον θάνατο ή την συνταξιοδότηση οδηγών το Κέντρο έμεινε με δύο κι ενώ ρωτήσαμε τον διευθυντή αν αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στις βάρδιες των οδηγών εκείνος αποκρίθηκε στο LIFE2DAY.GR πως εδώ και πολλά χρόνια το ασθενοφόρο που υπήρχε το πήραν στην Κομοτηνή. Κατά συνέπεια το Κέντρο Υγείας δεν έχει καν όχημα! Πλέον το Κέντρο εξυπηρετείται από το ΕΚΑΒ της Κομοτηνής, το οποίο απέχει είκοσι τέσσερα χιλιόμετρα που διανύονται σε περίπου δεκαπέντε λεπτά και έτσι και οι οδηγοί του Κέντρου απασχολούνται στο ΕΚΑΒ. Ο διευθυντής κύριος Θωδής Σεραφείμ του Κέντρου Υγείας Σαπών ενημέρωσε το LIFE2DAY.GR πως εδώ και λίγο καιρό, η τροφοδοσία των αναλώσιμων υλικών από την Υγειονομική Περιφέρεια έχει αρχίσει να αποκτά κανονική ροή, καλύπτοντας το Κέντρο που δεν παρουσιάζει κενά κι έτσι δεν υπάρχουν παρόμοια προβλήματα ούτε σε φάρμακα. Αντίθετα, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό ο οποίος χρονολογείται από την δημιουργία του Κέντρου το 1987, γεγονός που έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε όλα τα μηχανήματα είτε με συνεχόμενες βλάβες είτε με συντηρήσεις που δεν πραγματοποιούνται. Τα μηχανήματα πρέπει να αντικατασταθούν για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το Κέντρο, καθώς οι βλάβες είναι συχνές και ενδεχόμενη συντήρηση καθυστερεί. Ο κύριος Θώδης μίλησε στο LIFE2DAY.GR για τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα βίαιων αντιδράσεων από αγανακτισμένους ασθενείς. Παραδέχτηκε πως στο Κέντρο υπάρχουν τέτοια φαινόμενα από βίαιους ή μεθυσμένους ασθενείς και συνοδούς και το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο όταν εφημερεύει γυναίκα γιατρός και γυναίκα νοσηλεύτρια, (Οι λεγόμενοι "τζάμπα μάγκες". Θα επιτρεπόταν άραγε κάτι τέτοιο αν ήταν ιδιωτικό το Κέντρο Υγείας;) ενώ δεν υπάρχει προσωπικό ασφαλείας ώστε να αντιμετωπίσει τέτοια κρούσματα. Το Κέντρο Υγείας Σαπών εξυπηρετεί κάθε χρόνο περισσότερα από σαράντα χιλιάδες άτομα (αντιστοιχεί σε περίπου 110 ασθενείς/ημέρα) καλύπτοντας τον μισό νομό Ροδόπης ήτοι περίπου τριάντα χιλιάδες γεγονός που καταδεικνύει και τον φόρτο εργασίας της Μονάδας. Ο κύριος Θώδης έκλεισε την συνέντευξη στο LIFE2DAY.GR εκφράζοντάς μας την απογοήτευση του και την στεναχώρια του για την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο, από το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Φεβρουαρίου 2016, 15:01:03 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Φεβρουαρίου 2016, 16:04:56
Απάντηση #61
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Και μάλιστα εξαπλώνεται και στο νοσηλευτικό προσωπικό, όταν αυτή τη στιγμή η Μονάδα έχει μείνει μόλις με έξι νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν ούτε οι εφημερίες, ούτε τα ρεπό ή οι άδειες.
6 άτομα x 5 βάρδιες τη βδομάδα = 30 βάρδιες.
6 άτομα x 4 βάρδιες (σε βδομάδες με επιπλέον αργία) = 24 βάρδιες
Ζητούμενες βάρδιες ανά βδομάδα 21.

Γιατί δε βγαίνουν οι εφημερίες, τα ρεπό και οι άδειες; Εκτός αν θέλουν να έχουν πάντα 2 νοσηλευτές το πρωί στις εργάσιμες μέρες.


17 Φεβρουαρίου 2016, 14:04:04
Απάντηση #62
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
17/02/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.

Με το ταβάνι να τρέχει νερά αλλά και το χειρουργικό κρεβάτι να είναι ασταθές και φοβίζει τον  ασθενή που καλείται να ξαπλώσει και με δύο γενικούς γιατρούς αλλά και δύο νοσηλευτές καθώς και με αλλά σοβαρά προβλήματα ελλείψεων όπως βαμβάκι, σύριγγες , εξυπηρετεί το Κέντρο Υγείας Αστακού περισσότερα από εκατό άτομα ανά ημέρα. Ο διευθυντής του τοπικού Κέντρου Υγείας, κύριος Αλέξανδρος Σιακαμπένης μιλάει στο www. LIFE2DAY.gr Στο Κέντρο Υγείας Αστακού τα νερά που τρέχουν κυρίως λόγω παλαιότητας μιας και είναι τριαντακοταετίας, παρατηρούνται και προβλήματα στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, όπως στο χειρουργικό κρεβάτι που είναι ασταθές και προκαλεί ακόμα και φόβο στον ασθενή που καλείται να ξαπλώσει!

Η καθημερινή ερευνά του LIFE2DAY.GR που αναδεικνύει τα προβλήματα σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας και σήμερα συνεχίζεται με επόμενο σταθμό τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Εκεί θα συναντήσουμε τον διευθυντή του τοπικού Κέντρου Υγείας, κύριο Σιακαμπένη Αλέξανδρο ο οποίος και θα αναφερθεί στα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκεί, όπως οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται από την έλλειψη οδηγών που συνεπάγονται με καθυστερήσεις που έχουν κοστίσει ακόμα και ζωές!

Το Κέντρο Υγείας Αστακού διαθέτει αυτή τη στιγμή δύο γενικούς γιατρούς συν ένα ακόμα που ανήκει σε Περιφερειακό Ιατρείο αλλά βοηθάει στις βάρδιες εκεί. Ακόμα έναν οδοντίατρο. Ο αριθμός αυτός βέβαια δεν επαρκεί επουδενί στην ομαλή λειτουργία του Κέντρου αφού δεν προσεγγίζει καν την πληρότητα στις εφημερίες. Μάλιστα, όταν ρωτάμε τον διευθυντή για ελλείψεις σε ειδικότητες εκείνος δεν βρίσκει σοβαρή την ερώτηση μας καθώς θεωρεί πολυτέλεια την στελέχωση του Κέντρου με ειδικότητες γιατρών, όταν οι γενικοί παρουσιάζουν τόσο σοβαρή έλλειψη. Πιο συγκεκριμένα, για να βγουν έστω οι εφημερίες ο αριθμός των γενικών γιατρών που είναι απαραίτητος ανέρχεται στα τουλάχιστον δέκα έως δώδεκα άτομα, αριθμός που δείχνει μια έλλειψη που ξεπερνά τα οχτώ άτομα, νούμερο ενδεικτικό και του προβλήματος που υπάρχει. Πρόβλημα εντοπίζεται ακόμα και σε μία εμφανίστρια του ακτινολογικού που αποσπάστηκε στο νοσοκομείο κι έτσι το ακτινολογικό μηχάνημα παραμένει ανενεργό. Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο νοσηλευτές στο Κέντρο στους οποίους έχουν προστεθεί δύο αποσπασμένοι, φτάνοντας την δύναμη στους τέσσερις. Προφανώς ένας τέτοιος αριθμός δεν επαρκεί στο να καλύψει τις ανάγκες του Κέντρου, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως οι εφημερίες των νοσηλευτών δεν κρατούν όλο το βράδυ -όπως στους γιατρούς- αλλά για ένα οχτάωρο, κάτι που σημαίνει πως οι περισσότερες βάρδιες βγαίνουν χωρίς νοσηλευτές αφού οι ελλείψεις ξεπερνούν τα δέκα άτομα. Πρόβλημα πάντως υπάρχει και στους οδηγούς ασθενοφόρων, αφού η έρευνα του LIFE2DAY.GR δείχνει πως στον Αστακό υπάρχουν τρεις οδηγοί με έναν τέταρτο ο οποίος διεγνώσθη με καρκίνο και απουσιάζει. Ωστόσο ένας εξ αυτών ανήκει σε άλλο Κέντρο Υγείας και ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποχωρήσει. Το Κέντρο πάντως είναι ήδη εκτεθειμένο αφού πολλές βάρδιες παραμένουν ακάλυπτες με αποτέλεσμα να καλείται το ΕΚΑΒ το οποίο συνήθως έρχεται από το Μεσολόγγι και σε κάποιες περιπτώσεις από το Αγρίνιο. Ακόμα και στην πρώτη περίπτωση πάντως, οι αποστάσεις είναι μεγάλες και με πολύ κακούς δρόμους κι έτσι απαιτείται τουλάχιστον μία ώρα για να φτάσει το ασθενοφόρο, πόσο μάλλον όταν κατευθύνεται σε ένα απομακρυσμένο χωριό που οι καθυστερήσεις μπορούν να αγγίξουν και τις δύο ώρες! Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ένα τροχαίο ατύχημα για το οποίο ο τραυματίας περίμενε μιάμιση ώρα και κατά την διακομιδή του εξέπνευσε. Ο κύριος Σιακαμπένης ανέφερε στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν αρκετές ελλείψεις και σε αναλώσιμα υλικά, από γραφική ύλη, μέχρι μελάνι και κόλλες Α4 δυσχεραίνοντας την λειτουργία του Κέντρου. Οι ελλείψεις δεν είναι μεγάλες ή συχνές ωστόσο συνεχώς ασκείται πίεση στην Υγειονομική Περιφέρεια για βοήθεια. Από την πλευρά του και ο Δήμος βοηθά παρέχοντας εργάτες ή τεχνικούς για να βοηθήσουν για λόγου χάρη στα σοβαρά κτιριακά προβλήματα του κέντρου. Αντίθετα δεν υπάρχουν προβλήματα και σοβαρές ελλείψεις από την παροχή φαρμάκων τα οποία προμηθεύει το νοσοκομείο. Από τoν διευθυντή μαθαίνουμε πως εκτός από το κτιριακό πρόβλημα που εμφανίζει συνεχώς προβλήματα με νερά που τρέχουν κλπ. κυρίως λόγω παλαιότητας μιας και είναι τριαντακοταετίας, παρατηρούνται και προβλήματα στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, όπως στο χειρουργικό κρεβάτι που είναι ασταθές και προκαλεί ακόμα και φόβο στον ασθενή που καλείται να ξαπλώσει! Θετική αίσθηση αφήνει το ότι ο κόσμος δεν αντιδρά βίαια στα όποια προβλήματα απέναντι στους γιατρούς. Υπάρχει κατανόηση και τα όποια μεμονωμένα προβλήματα αντιμετωπίζονται με νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Το Κέντρο Υγείας Αστακού εξυπηρετεί περισσότερα από εκατό άτομα ανά ημέρα δεδομένου ότι καλύπτει μία μεγάλη περιοχή με πολλά χωριά που ξεπερνούν τα είκοσι χιλιάδες άτομα, ενώ λόγω της απομακρυσμένης απόστασης από τα αστικά κέντρα, δεν υπάρχουν γιατροί ιδιώτες κι έτσι οι πολίτες εξυπηρετούνται από το Κέντρο Υγείας.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Φεβρουαρίου 2016, 14:09:29 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Φεβρουαρίου 2016, 01:59:00
Απάντηση #63
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
18/02/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.


Με επισκέπτες γιατρούς εξυπηρετεί το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης στην Καβάλα τριάντα πέντε χιλιάδες  (35.000)  κατοίκους και αφορούν σε βασικές ιδιόκτητες όπως ο παιδίατρος ο οποίος πηγαίνει ανά δεκαπέντε ημέρες αλλά και ο ακτινολόγος. Ενώ στο σύνολο οι μόνιμοι γιατροί είναι τρεις γενικοί και ένας οδοντίατρος . Τα αναλώσιμα υλικά αποτελούν “πληγή” για το Κέντρο αφού γίνονται τιτάνιες προσπάθειες ώστε να τα εξασφαλίσουν. Η διευθύντρια κυρία Χρυσαφίδου Αναστασία μιλάει στο ww.LIFE2DAY.gr .  Η καθημερινή ερευνά του LIFE2DAY.GR που αναδεικνύει τα προβλήματα σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας ανά την Ελλάδα συνεχίζεται και επιστρέφουμε στην Βόρεια Ελλάδα για να σταματήσουμε στο νομό Καβάλας και το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης στο οποίο μιλάμε με την αναπληρώτρια διευθύντρια κυρία Χρυσαφίδου Αναστασία.

ΤοΚέντρο Υγείας Ελευθερούπολης: Με επισκέπτες γιατρούς εξυπηρετεί 35.000 κατοίκους διαθέτει έναν επισκέπτη παιδίατρο ο οποίος έρχεται στο Κέντρο ανά δεκαπέντε ημέρες και την ίδια ώρα υπάρχει και ένας επισκέπτης ακτινολόγος ο οποίος έρχεται από το νοσοκομείο της Καβάλας μόλις για λίγες ώρες την εβδομάδα ίσα για να γνωματεύει ακτινογραφίες ασθενών (δηλαδή τι παραπάνω πρέπει να κάνει ένας Ακτινολόγος;) και να αποχωρεί. Το οξύμωρο είναι ότι και οι δύο γιατροί ανήκουν στο Κέντρο Υγείας της Ελευθερούπολης, άσχετα αν αυτό δεν μπορεί να “απολαμβάνει” τις υπηρεσίες του όπως θα προβλεπόταν, αφού έχουν αποσπαστεί στο νοσοκομείο. Κατά τα λοιπά, στο Κέντρο υπάρχουν θεωρητικά πέντε γενικοί γιατροί από τους οποίους βέβαια αυτή τη στιγμή ο ένας απουσιάζει μετά από ατύχημα που είχε, η μία θα φύγει σε λίγες μέρες για μετεκπαίδευση οπότε και θα λείπει μία φορά την εβδομάδα, ενώ ήδη άλλη μία απουσιάζει σε μετεκπαίδευση, άρα ουσιαστικά υπάρχουν τρεις γενικοί γιατροί. Στο Κέντρο υπάρχει επίσης μία , οδοντίατρος που είναι η ίδια η κυρία Χρυσαφίδου. Ο αριθμός αυτός δεν κρίνεται επαρκείς, αφού για να βγαίνουν οι εφημερίες οι τέσσερις αυτοί γιατροί του Κέντρου Υγείας Ελευθερούπολης, κάνουν παραπάνω από το κανονικό, ενώ πάγιο αίτημα του Κέντρου είναι ο ερχομός μικροβιολόγου, αλλά και η μόνιμη ύπαρξη (επιστροφή) του ακτινολόγου ώστε να μπορεί να δουλεύει κανονικά το ακτινολογικό, αλλά και η βασικότατη ύπαρξη ενός μόνιμου παιδιάτρου που χρήζει άμεσης εγκατάστασης στο Κέντρο. Η κατάσταση στο νοσηλευτικό προσωπικό είναι καλύτερη , αφού υπάρχουν δέκα εφτά νοσηλεύτριες ( !!! ) οι οποίες καλύπτουν με επάρκεια τις ανάγκες του Κέντρου. Το ίδιο καλά δεν είναι τα πράγματα με τους οδηγούς ασθενοφόρου αφού υπάρχουν δύο οδηγοί οι οποίοι επειδή δεν διαθέτουν πλήρωμα, βγαίνουν μαζί καλύπτοντας μόλις μία βάρδια. Έτσι, το Κέντρο καλύπτεται από το ΕΚΑΒ με τα ασθενοφόρα να έρχονται από την Καβάλα που ναι μεν δεν απέχει πολύ περισσότερο από είκοσι λεπτά, όμως τίθεται θέμα διαθεσιμότητας του την κάθε στιγμή. Έτσι, έχουν υπάρξει περιστατικά στα οποία το ασθενοφόρο άργησε επειδή επιχειρούσε σε άλλη περιοχή και όλα αυτά ενώ το Κέντρο διαθέτει δύο οχήματα τα οποία είναι και σε πολύ καλή κατάσταση αλλά παραμένουν σε αδράνεια!

Η κυρία Χρυσαφίδου ανέφερε στο LIFE2DAY.GR πως τα αναλώσιμα υλικά αποτελούν “πληγή” για το Κέντρο αφού γίνονται τιτάνιες προσπάθειες ώστε ώστε να τα εξασφαλίσουν και να μην υπάρχουν ελλείψεις και ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή τα καταφέρνουν, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως πολλές σοβαρές ελλείψεις από υλικά για παράδειγμα στο οδοντιατρικό, αλλά και στην γραφική ύλη όπως στα μελάνια, κόλλες Α4. Αρωγός του Κέντρου είναι το νοσοκομείο που προμηθεύει ακόμα και γάζες και οινοπνεύματα, ενώ από την πλευρά του, η διοίκηση του Κέντρου Υγείας προσφεύγει σε συνεχόμενες παραγγελίες στην Υγειονομική Περιφέρεια, αναζητά από μόνη της προμηθευτές, τους προωθεί στην Υγειονομική Περιφέρεια αφού έχουν ήδη επιλέξει την πιο συμφέρουσα προσφορά. Το πρόβλημα δεν είναι ίδιο με τα φάρμακα όπου προμηθεύονται με επάρκεια από την Υγειονομική Περιφέρεια ακόμα και αν ακολουθείται η ίδια κουραστική διαδικασία. Η διευθύντρια αναφέρει πως τα προβλήματα αγγίζουν και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό της μονάδας αφού το ακτινολογικό μηχάνημα είναι πολύ παλιό ξεπερνώντας τα τριανταπέντε χρόνια παρουσιάζοντας συνεχείς βλάβες. Πρόσφατη ήταν και μία βλάβη στο μικροβιολογικό η οποία διευθετήθηκε με την συνεισφορά του νοσοκομείου. Πρόβλημα παρουσιάζεται και με τον πολύ παλιό απινιδωτή ενώ οι όποιες προσπάθειες γίνονται από την διοίκηση για να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα, προς το παρόν έχουν πέσει στο κενό. Ρωτήσαμε την κυρία Χρυσαφίδου αν στην Ελευθερούπολη αντιμετωπίζουν προβλήματα βίαιων συμπεριφορών από ασθενείς προς το προσωπικό η οποία εξήγησε πως δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα εκεί αφού αφενός κάθε υπάλληλος καταβάλει τεράστια προσπάθεια υπερβάλλοντας εαυτό, ενώ η οργάνωση στο Κέντρο είναι υποδειγματική μη αφήνοντας περιθώρια σχετικών παραπόνων. , Το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερα από εκατόν πενήντα άτομα, ενώ εξυπηρετεί μεγάλη περιοχή, αφού ο δήμος Παγγαίου αποτελείται από τριάντα πέντε χιλιάδες, αριθμός που την θερινή εποχή εξαιτίας του τουρισμού αγγίζει τις εκατόν πέντε χιλιάδες!

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Φεβρουαρίου 2016, 07:18:03 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Φεβρουαρίου 2016, 16:33:44
Απάντηση #64
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
19/02/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου


Στο Κέντρο Υγείας Έμπωνα στην Ρόδο δεν μπορεί να εκτελεστεί συνταγογράφηση των ασθενών γιατί έχουν βλάβες οι υπολογιστές – Η/Υ . Οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα είναι μεγάλες κυρίως σε ενέσιμα, παυσίπονα, διουρητικά, ατροπίνες, κορτιζόνη αλλά και σε αναλώσιμα υλικά από γάζες μέχρι οινοπνεύματα. Πρόβλημα υπάρχει και με το ακτινολογικό το οποίο είναι σε βλάβη και δεν δουλεύει εδώ και είκοσι χρόνια! Ο διευθυντής κύριος Σάββας Λουκαΐδης μιλάει στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος Οι ασθενείς χάνουν την ψυχραιμία τους αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που έχει το Κέντρο και επιτίθενται στους γιατρούς . Το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR επιστρέφει στην μεθόριο της Ελλάδας και συνεχίζει να αναδεικνύει τα προβλήματα σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας καθημερινά. Σήμερα φτάνουμε στην Ρόδο και παρουσιάζουμε το Κέντρο Υγείας Έμπωνα. Εκεί βρήκαμε τον αναπληρωτή διευθυντή κύριο Λουκαΐδη Σάββα που μας μίλησε για το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης ασθενοφόρου και τις καθυστερήσεις μιας ώρας που απαιτούνται για την μεταφορά ασθενών, την υποστελέχωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και τις ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα. Τέλος, το ακτινολογικό που είναι χαλασμένο εδώ και είκοσι χρόνια!

Το Κέντρο Υγείας Έμπωνα διαθέτει πέντε ιατρούς γενικής ιατρικής. Κι ενώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες, στο Κέντρο δεν υπάρχει και σταθερός ο αριθμός των πέντε γιατρών καθώς υπάρχουν συχνές άδειες ή αποσπάσεις, με αποτέλεσμα ουδέποτε στο Κέντρο να υπάρχει επάρκεια γιατρών για να βγαίνουν οι εφημερίες. Για να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας θα ήταν απαραίτητος ένας αριθμός τουλάχιστον πέντε επιπλέον γενικών γιατρών που θα βοηθούσε στο να βγαίνουν οι εφημερίες. Ακόμα, κρίνεται απαραίτητο να υπάρχει και ένας παιδίατρος, μία ειδικότητα που λείπει πολύ από την περιοχή. Τώρα χρειάζεται να διανύσει ακόμα και μία ώρα για να φτάσει σε παιδίατρο. Οι νοσηλευτές που διαθέτει το Κέντρο ανέρχονται σε πέντε και προφανώς αυτός ο αριθμός δεν χαρακτηρίζεται από επάρκεια. Υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες με ολοήμερα τα οποία κάνουν προκειμένου να καλύψουν βάρδιες. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλύτερη και στους οδηγούς ασθενοφόρου, αφού εκεί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Οι οδηγοί που υπήρχαν στο Κέντρο μετατέθηκαν στο ΕΚΑΒ και πλέον δεν υπάρχουν καν ασθενοφόρα στο Κέντρο. Αυτό βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας από την Μονάδα και εξυπηρετεί κατά διαστήματα μία βάρδια. Σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού υπάρχει μία καθυστέρηση που ξεκινά από την μία ώρα για να έρθει το ασθενοφόρο από το νοσοκομείο. Ο κύριος Λουκαΐδης αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν αρκετές και σημαντικές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά. Από γάζες μέχρι οινοπνεύματα. Παρά τις προσπάθειες που γίνονται από την διοίκηση η τροφοδοσία είναι πολύ αργοπορημένη και οι λύσεις που αναζητούνται είναι πρόχειρες και επιδερμικές, όπως για παράδειγμα κάποιοι σύλλογοι που κατά καιρούς έχουν βοηθήσει προμηθεύοντας το Κέντρο με απαραίτητα υλικά. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και με τα φάρμακα όπου το πρόβλημα είναι μεγάλο, κυρίως σε ενέσιμα φάρμακα, παυσίπονα, διουρητικά, ατροπίνες, κορτιζόνη. Ο αναπληρωτής διευθυντής εξηγεί στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν και προβλήματα με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Είναι χαρακτηριστικό που λείπουν μελάνια ακόμα και για την συνταγογράφηση των ασθενών. Υπάρχουν πολλές συχνές βλάβες στους υπολογιστές οπότε και από εκεί στέλνονται για επισκευές οι οποίες ωστόσο παίρνουν χρόνο αφήνοντας το Κέντρο ακάλυπτο. Πρόβλημα υπάρχει και με το ακτινολογικό το οποίο είναι σε βλάβη και δεν δουλεύει εδώ και είκοσι χρόνια! Ο κύριος Λουκαΐδης έχει παρατηρήσει τραβηγμένη συμπεριφορά το τελευταίο διάστημα από ασθενείς που χάνουν την ψυχραιμία τους αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που έχει το Κέντρο, όμως αυτά αντιμετωπίζονται με ηρεμία από τους γιατρούς και τελική κατανόηση από τους ίδιους. Η μεγάλη αγανάκτηση έρχεται από την έλλειψη ασθενοφόρων στα επείγοντα περιστατικά όπου η αναμονή ξεπερνά την μία ώρα και η διακομιδή απαιτεί άλλη μία ώρα. Το Κέντρο Υγείας Έμπωνας εξυπηρετεί περισσότερα από τριάντα άτομα την ημέρα (σώπα!)  ενώ καλύπτει έναν πληθυσμό που ξεπερνά τα δέκα χιλιάδες άτομα έχοντας αρκετά μικρά χωριά τα οποία και εξυπηρετεί.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Φεβρουαρίου 2016, 16:42:51 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Φεβρουαρίου 2016, 14:12:56
Απάντηση #65
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στο Κέντρο Υγείας Έμπωνα στην Ρόδο δεν μπορεί να εκτελεστεί συνταγογράφηση των ασθενών γιατί έχουν βλάβες οι υπολογιστές – Η/Υ .
Δεν έχουν laptops οι συνάδελφοι για να συνταγογραφήσουν από εκεί ;

Είναι δυνατόν να λειτουργεί Κέντρο Υγείας χωρίς δυνατότητα συνταγογράφησης ;

20 Φεβρουαρίου 2016, 15:11:12
Απάντηση #66
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δε λέει πουθενά ότι χαλάνε ταυτόχρονα όλοι οι υπολογιστές ώστε να διακοπεί ολοκληρωτικά η συνταγογράφηση.
Όμως ο τίτλος σκόπιμα αναφέρεται γενικά και αόριστα.
Αμ το ακτινολογικό που είναι σε βλάβη είκοσι χρόνια!

Στο ΚΥ Ελευθερούπολης:
Παράθεση
στο Κέντρο υπάρχουν θεωρητικά πέντε γενικοί γιατροί από τους οποίους βέβαια αυτή τη στιγμή ο ένας απουσιάζει μετά από ατύχημα που είχε, η μία θα φύγει σε λίγες μέρες για μετεκπαίδευση οπότε και θα λείπει μία φορά την εβδομάδα, ενώ ήδη άλλη μία απουσιάζει σε μετεκπαίδευση, άρα ουσιαστικά υπάρχουν τρεις γενικοί γιατροί.
Θα λείπει μια φορά τη βδομάδα (Το ίδιο και η άλλη γιατρός που είναι σε μετεκπαίδευση; Λείπει μια φορά τη βδομάδα; ) αλλά ο διευθυντής την αφαιρεί από τη δύναμη των γιατρών; Περίεργα μαθηματικά.
Επίσης, για να λάβει κάποιος άδεια για μετεκπαίδευση παίρνει αρχική έγκριση από το διευθυντή του ότι η απουσία του δεν δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία της μονάδας. Το να χορηγεί κάποιος μια τέτοια έγκριση (ή μάλλον δύο) και στη συνέχεια να διαμαρτύρεται ότι δημιουργείται πρόβλημα, είναι μάλλον οξύμωρο!

20 Φεβρουαρίου 2016, 18:10:44
Απάντηση #67
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
11/02/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.

Υπό διάλυση βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου Λίμνης-Αγίας Άννας στην Εύβοια καθώς λειτουργεί μόνο με δύο γενικούς γιατρούς, έναν παιδίατρο και έναν οδοντίατρο και όλες οι άλλες ειδικότητες είναι ανύπαρκτες. Ενώ, οι διακομιδές των ασθενών δεν γίνονται, αφού το Κ.Υ. είναι ουσιαστικά και χωρίς ασθενοφόρο. Ο διευθυντής κύριος Γεώργιο Μύρος κάνει έκκληση μέσω του LIFE2DAY.GR για την διάσωση του Κέντρου. Σήμερα το LIFE2DAY.GR φτάνει στην Εύβοια για να αναδείξει το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου Λίμνης-Αγίας Άννας στα πλαίσια της μεγάλης έρευνας που αφορά τα προβλήματα σε νοσοκομεία και Κέντρα υγείας. Εκεί, θα βρούμε τον διευθυντή, κύριο Γεώργιο Μύρο, ο οποίος κάνει έκκληση μέσω του LIFE2DAY.GR για την στελέχωση του Κέντρου με γιατρούς ώστε να μπορούν να βγαίνουν οι εφημερίες και ίσως και οι άδειες. Σοβαρό ζήτημα υπάρχει με την υποστελέχωση των οδηγών, αλλά και το τραγικό όχημα ασθενοφόρου που παρουσιάζει συχνές βλάβες αφήνοντας ακάλυπτη την μονάδα. Ακόμα, τα προβλήματα ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα, στο σημερινό αφιέρωμα του LIFE2DAY.GR. Το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου αυτή τη στιγμή έχει μόνο δύο γενικούς γιατρούς, αντί των επτά που προβλέπονται, έναν παιδίατρο και έναν οδοντίατρο. Μαζί τους και δύο αγροτικοί γιατροί, αντί των δώδεκα που προβλέπονται στα Περιφερειακά Ιατρεία, οι οποίοι δεν είναι σταθερά στη Μονάδα. Όλες οι άλλες ειδικότητες (καρδιολόγος, ορθοπεδικός, μικροβιολόγος, κλπ) είναι ανύπαρκες . Το Κέντρο χρειάζεται άμεσα πέντε γιατρούς. Είναι ο μόνος τρόπος που οι εφημερίες θα βγαίνουν με επάρκεια και χωρίς προβλήματα. Μάλιστα, είναι τέτοιο το πρόβλημα που για να γίνονται οι εφημερίες, έρχονται γιατροί από παραπλήσιες μονάδες. Για παράδειγμα, τρεις γενικοί γιατροί που στελεχώνουν σε Περιφερειακά Ιατρεία ακόμα και από την Βοιωτία, αναγκάζονται να έρχονται ως εκεί για να συμπληρώνουν βάρδιες. Τέλος, υπάρχει ανάγκη και για μία μικροβιολόγο η οποία θα διαχειρίζεται και το αντίστοιχο μηχάνημα( Πρέπει κανείς να είναι Ιατρός για να χειριστεί το μηχάνημα; Για ρωτήστε και προς Βόρεια Ευρώπη μεριά.). Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο κύριος Μύρος έχει να πάρει άδεια από το 2012! ( !!!? )

Οι νοσηλεύτριες είναι πέντε αυτή τη στιγμή στο Κέντρο και τουλάχιστον σε αυτήν την κατηγορία τα πράγματα είναι πιο ομαλά αφού μπορούν να μοιράζονται βάρδιες και ρεπό με ικανοποιητικό ρυθμό. Αντίθετα, οι οδηγοί είναι μόλις τρεις και άρα είναι αδύνατο να καλύψουν τις βάρδιες. Μάλιστα είναι αναγκασμένοι να οδηγούν ένα ασθενοφόρο “ερείπιο” όπως το χαρακτήρισε ο κύριος Μύρος, αφού χαλάει τρεις φορές τον χρόνο και μάλιστα αυτή τη στιγμή είναι χαλασμένο, ενώ εξυπηρετούνται με δανεικό από παραπλήσια μονάδα στην Ιστιαία. Για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν διαθέσιμες βάρδιες, στήνεται μία ολόκληρη επιχείρηση ώστε να εξυπηρετηθεί ο εκάστοτε ασθενής, αφού παίρνουν τηλέφωνο τους οδηγούς κι ας έχει τελειώσει η βάρδια τους αναζητώντας πιθανή διαθεσιμότητά τους. Σε αντίθετη περίπτωση, καλείται το ΕΚΑΒ από την Χαλκίδα, κάτι που όμως σημαίνει καθυστέρηση τουλάχιστον μίας ώρας στην μεταφορά των ασθενών όταν είναι διαθέσιμο κάποιο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ εκείνη τη στιγμή, ότι κι αν αυτό μπορεί να σημαίνει για την υγεία τους δεδομένης αυτής της επικίνδυνης καθυστέρησης. Ο κύριος Μύρος αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως συχνά υπάρχουν ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά τα οποία παραγγέλνουν από την Λάρισα ενώ τα φάρμακα από την Χαλκίδα. Η τροφοδότηση δεν είναι σωστή και η μεγάλη καθυστέρηση προκαλεί τεράστιες ελλείψεις, κυρίως σε επιδέσμους αλλά και ενέσιμα φάρμακα. Η λύση που προκρίνεται είναι η παραπομπή του ασθενή στο φαρμακείο όπου αγοράζει ο ίδιος τα υλικά ή φάρμακα που κατόπιν θα χρησιμοποιηθούν στην δική του περίθαλψη! Ρωτήσαμε τον διευθυντή για τα τελευταία κρούσματα βίαιης αντίδρασης αγανακτισμένων ασθενών προς το ιατρικό προσωπικό και εκείνος απαντά στο LIFE2DAY.GR πως κατά το παρελθόν παρατηρήθηκαν παρόμοια φαινόμενα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με ψυχραιμία και χωρίς ακρότητες. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του Κέντρου χρήζει επίσης προσοχής αφού το ακτινολογικό μηχάνημα είναι πλέον πολύ παλιό, όπως και το μικροβιολογικό το οποίο μεν είναι σε καλύτερη κατάσταση, δεν υπάρχει όμως μικροβιολόγος να το λειτουργήσει με αποτέλεσμα να επιστρατεύεται η παρασκευάστρια που αναλαμβάνει και τον χειρισμό του εν λόγω μηχανήματος. Εξάλλου, υπάρχει διαθέσιμη θέση μικροβιολόγου, η οποία δεν πληρώθηκε ποτέ. Το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου περιθάλπει το μήνα περισσότερους από δύο χιλιάδες ασθενείς, κάτι που σημαίνει περισσότερους από πενήντα ασθενείς την ημέρα. Και σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι ασθενείς που προσέρχονται στα Περιφερειακά Ιατρεία. Πρόκειται για έναν σημαντικό αριθμό, με δεδομένο πως ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται στις δεκαπέντε χιλιάδες κατοίκους τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός τείνει να τριπλασιάζεται καθώς επιστρέφει ο κόσμος από τα αστικά κέντρα, ενώ υπάρχουν και ποιοτικές παραλίες που επιλέγουν οι παραθεριστές.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Φεβρουαρίου 2016, 18:19:22 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Φεβρουαρίου 2016, 18:41:03
Απάντηση #68
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Οι απαιτήσεις-αιτήματα που διαβάζω σ' αυτά τα άρθρα (αναλυτές αίματος-θέλουμε μικροβιολόγο, ακτινολογικό μηχάνημα-θέλουμε ακτινολόγο, παιδιατρικά περιστατικά-θέλουμε παιδίατρο όταν ο ΓΙ είναι η μοναδική ειδικότητα που δικαιούται εκ του Νόμου να βλέπει παιδιά) μου βγάζουν έναν δημοσιοϋπαλληλισμό, ότι κάποιοι ψάχνουν ευκαιρία για να μην δουλέψουν.
« Τελευταία τροποποίηση: 20 Φεβρουαρίου 2016, 18:42:49 από kopritis »

23 Φεβρουαρίου 2016, 00:34:31
Απάντηση #69
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
22/02/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.


Με τρεις γιατρούς λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Μοιρών στην Κρήτη και για να βγουν οι εφημερίες, κάθε γιατρός κάνει εφτά εφημερίες εξυπηρετώντας σαράντα πέντε χιλιάδες κάτοικους. Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν στα φάρμακα καθώς  ούτε παυσίπονα δεν διαθέτει το κέντρο για τους ασθενείς αλλά ούτε και  αντιεμετικά, κορτιζόνες καθώς  και γάζες, ορούς αλλά και αντιδραστήρια του μικροβιολογικού. Η διευθύντρια κυρία Αικατερίνη  Τσικαλά  μιλάει στο www. LIFE2DAY.gr   Τα προβλήματα υποστελέχωσης είναι τεράστια και μάλιστα σε ένα Κέντρο που είναι από τα πιο επισκέψιμα σε όλη την Ελλάδα. Η διευθύντρια αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν φαινόμενα αγανάκτησης από ασθενείς προς το προσωπικό και αυτό οφείλεται στην υποστελέχωση του. Παρά την προσπάθεια των γιατρών τα κενά είναι φανερά και ο κόσμος μπορεί πολλές φορές να εκφραστεί σχετικά ακραία. Από αυτούς κάποιοι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και άλλοι όχι. Ο πληθυσμός ευθύνης του Κέντρου ανέρχεται στις σαράντα πέντε χιλιάδες, Το LIFE2DAY.GR επιστρέφει στην Κρήτη στο πλαίσιο της ερευνάς που κάνει για τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Ελλάδας και θα συναντήσει την κυρία Τσικαλά Αικατερίνη, διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Μοιρών Ηρακλείου και γενική γιατρό. Η κυρία Τσικαλά θα αναφερθεί στο μεγάλο πρόβλημα ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό και στις πολλές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και μάλιστα σε ένα Κέντρο που θεωρείται από τα μεγαλύτερα στη χώρα. Το Κέντρο Υγείας Μοιρών αυτή τη στιγμή έχει πέντε γενικούς γιατρούς, από τους οποίους όμως οι δύο είναι γυναίκες και απουσιάζουν με άδεια ανατροφής τέκνων. Για να είναι λειτουργικό το σύστημα εφημεριών, αυτές γίνονται μαζί με τα οχτώ περιφερειακά ιατρεία κι έτσι μετριάζεται το όποιο πρόβλημα υποστελέχωσης αφού προστίθενται οι γιατροί και από αυτές τις Μονάδες. Στο Κέντρο Υγείας υπάρχει και ένας αγροτικός γιατρός, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι εφημερίες καλύπτονται με επάρκεια. Τα προβλήματα υποστελέχωσης είναι τεράστια και μάλιστα σε ένα Κέντρο που είναι από τα πιο επισκέψιμα σε όλη την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως για να βγουν οι εφημερίες, κάθε γιατρός στις Μοίρες κάνει εφτά εφημερίες. Αν υπήρχαν ακόμα έξι γενικοί γιατροί η κατάσταση θα μπορούσε να είχε ομαλοποιηθεί.

Στο Κέντρο υπάρχει ακόμα μία παιδίατρος, ένας καρδιολόγος ο οποίος κάνει μόνο πρωινά ωράρια, ένας δερματολόγος ο οποίος επίσης κάνει μόνο πρωινά, ενώ υπάρχει και δεκαπενθήμερο ψυχιατρικό πρόγραμμα με επισκέπτες ψυχιάτρους το οποίο διεξάγεται με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία, ενώ υπάρχει και φυσιοθεραπεύτρια, αλλά και τμήμα μαιών οι οποίες πραγματοποιούν “παπ” τεστ, μαντού, εμβόλια κλπ. Στο νοσηλευτικό προσωπικό το Κέντρο καλύπτεται επαρκώς με τους νοσηλευτές να πηγαίνουν ακόμα και στα Περιφερειακά Ιατρεία. Παράλληλα, πρόβλημα δεν εντοπίζεται ούτε με τις μετακινήσεις του ασθενοφόρου αφού στην πόλη βρίσκεται ο υποσταθμός του ΕΚΑΒ κι έτσι δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη οδηγού για το ασθενοφόρο. Μεγάλο πρόβλημα του Κέντρου Υγείας έγκειται στις ελλείψεις αναλώσιμων υλικών. Το ζενίθ του προβλήματος εντοπίστηκε κατά την μετάβαση των Κέντρων Υγείας από τα νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Τώρα αυτό το πρόβλημα τείνει να ομαλοποιηθεί με την καλή προσπάθεια των υπαλλήλων των υπηρεσιών αυτών. Το πρόβλημα βέβαια παραμένει και είναι έντονο με την απουσία σε γάζες, ορούς, αλλά και φάρμακα όπως αντιεμετικά, παυσίπονα, κορτιζόνες, καθώς επίσης και σε αντιδραστήρια του μικροβιολογικού. Τη λύση δίνουν προς το παρόν σημαντικές συνεισφορές από εθελοντές, αλλά και το νοσοκομείο που δανείζει υλικά. Η κυρία Τσικαλά επισήμανε στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν μηχανήματα από τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που χρειάζονται συντήρηση. Το καρδιολογικό και το ακτινολογικό που λειτουργούν σε καθημερινή βάση και μόνο χάρη στις συμβάσεις συντήρησης καταφέρνει η διοίκηση να τα έχει σε ετοιμότητα. Η διευθύντρια αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν φαινόμενα αγανάκτησης από ασθενείς προς το προσωπικό και αυτό οφείλεται στην υποστελέχωση του. Παρά την προσπάθεια των γιατρών τα κενά είναι φανερά και ο κόσμος μπορεί πολλές φορές να εκφραστεί σχετικά ακραία. Από αυτούς κάποιοι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και άλλοι όχι. Το Κέντρο Υγείας Μοιρών είναι πράγματι πολύ μεγάλο. Ενδεικτικά, τον Δεκέμβριο του 2015 εξυπηρέτησε χίλια οχτακόσια τριάντα τέσσερα (1834) άτομα στα επείγοντα περιστατικά. Εξακόσια ογδόντα δύο (682) για συνταγογράφηση, οχτακόσια ογδόντα εννιά (889) με υπέρταση, ενενήντα εφτά (97) στο καρδιολογικό, πεντακόσια δύο άτομα (502) στο οδοντιατρείο, εκατόν δεκαπέντε (115) από το παιδιατρικό και έγιναν τριάντα οχτώ (38) φυσιοθεραπείες. Ο πληθυσμός ευθύνης του Κέντρου ανέρχεται στις σαράντα πέντε χιλιάδες, ενώ το καλοκαίρι λόγω της τουριστικής σεζόν που κατακλύζονται περιοχές όπως η Αγία Γαλήνη, ο Κόκκινος Πύργος, οι Καλοί Λιμένες, τα Μάταλα κ.α. ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στις εξήντα δύο χιλιάδες με ότι αυτό συνεπάγεται για τον φόρτο εργασίας των εργαζομένων στο Κέντρο.

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Φεβρουαρίου 2016, 00:39:38 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Φεβρουαρίου 2016, 00:43:01
Απάντηση #70
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
22/02/2016
της Νικολέτας Ντάμπου.

Το Κέντρο Υγείας Μοιρών αυτή τη στιγμή έχει πέντε γενικούς γιατρούς, από τους οποίους όμως οι δύο είναι γυναίκες και απουσιάζουν με άδεια ανατροφής τέκνων.
Κάτι πρέπει να γίνει στο Δημόσιο μ' αυτές τις άδειες.

Θα ήταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε πόσες γυναίκες απουσιάζουν αυτή την στιγμή απ΄την εργασία τους με άδειες επαπειλούμενης κύησης, λοχείας, κυήσεως, ανατροφής τέκνων κι δεν συμμαζεύεται.

Καταλαμβάνονται οργανικές θέσεις σε υποστελεχωμένες Υπηρεσίες, ενώ οι εργαζόμενες απουσιάζουν.

Βλέπω την άλλη στο Facebook να ανεβάζει φωτογραφίες από βόλτες-ταξίδια κτλ που πηγαίνει με το νεογέννητο-νεογέννητα, ενώ έχει να πατήσει στην δουλειά της κοντά 2 χρόνια.

Στο ενδιάμεσο ο μισθός μπαίνει κανονικότατα στον λογαριασμό.
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Φεβρουαρίου 2016, 00:46:44 από kopritis »

23 Φεβρουαρίου 2016, 11:44:46
Απάντηση #71
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


- Καρδιολόγος και Δερματολόγος σε ΚΥ; Ο καρδιολόγος με (97:20) 5 άτομα τη μέρα. Στα στατιστικά δεν αναφέρονται αυτά του δερματολογικού. Περίεργο!
- 889 άτομα με υπέρταση το Δεκέμβριο 2015. Δεν τον λες και ρυθμισμένο τον πληθυσμό ευθύνης, ε;
- 502 άτομα στον οδοντίατρο τον ίδιο μήνα; Αν βάλουμε 20 εργάσιμες, βγαίνουν 25 άτομα τη μέρα. Εντυπωσιακό θα το έλεγα!
- 3 γενικοί γιατροί και ένας αγροτικός στο ΚΥ. Υπάρχει ένα θέμα στην πρωινή λειτουργία αν υπολογίσουμε ρεπό, άδειες κλπ. Όμως στις εφημερίες, όταν έχεις άλλους 8 στα Π.Ι. μάλλον δεν έχεις πρόβλημα (εκτός αν είναι όλοι αγροτικοί).

Στο θέμα των αδειών κύησης, λοχείας και ανατροφής (που μπορεί να την πάρει εναλλακτικά ο σύζυγος για να είμαστε ακριβείς) υπάρχει θέμα που θυσιάζεται στο βωμό της υπογεννητικότητας. Θυμάμαι παλαιότερα υπήρξε νόμος που όταν μια ειδικευόμενη έμενε έγκυος κλπ μπορούσε να μπει στη θέση της κάποιος από τη λίστα αναμονής ως υπεράριθμος. Τότε παρακαλούσαν να μείνει καμιά ειδικευόμενη γιατρός έγκυος. Στη συνέχεια καταργήθηκε ο νόμος κι έτσι τώρα εύχονται (όσοι είναι στην κλινική κι όσοι είναι στη λίστα αναμονής) να μην μείνει έγκυος!
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Φεβρουαρίου 2016, 11:55:07 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

23 Φεβρουαρίου 2016, 19:32:53
Απάντηση #72
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Ο καρδιολόγος κατά το πλείστον βοηθά στα επείγοντα, όπως και στις διακομιδές καρδιολογικων. Να σημειωθεί ότι μέσος όρος διακομιδων το 24ωρο ε ίναι περίπου 4 με 5. Ο χρόνος απουσίας του Ιατρού που συνοδεύει , κοντά στις 3 ωρε. Όσο για τακτικά περαστικά ΚΔ, τι να δει με ένα πιεσομετρο και έναν καρδιογράφο;;
Ο Δερματολόγος είναι ΑΜΕΑ, και με σοβαρά προβλήματα υγείας τον τελευταίο καιρό. Αυτός και ο καρδιολόγος έχουν έρθει από ΙΚΑ.
Γενικά  έχουμε ένα πρόβλημα με την καταγραφή των περιστατικών στα τακτικά ιατρεία. Τις περισσότερες φορές δεν γράφουμε τις παθήσεις του ασθενούς και η διοίκηση τις περνάει ως απλά "συνταγογράφιση". Τα περιστατικά που καταγραφουμε εμείς, είναι πολύ λιγότερα από αυτά που φαίνεται στην ΗΔΙΚΑ.
Για να σας βοηθήσω, σε πρωινή λειτουργία υπάρχουν ο Δερματολόγος, ο Καρδιολόγος, 2 Γενικοί Ιατροί και ένας αγροτικο. Δηλαδή Δύο ιατρεία ΓΙ και τα επείγοντα, εάν φυσικά δεν τύχει διακομιδη για ΓΙ.
Υπόψιν ότι οι υπολογιστές που έχουμε τρέχουν σαν χελώνες. Ο καρδιολόγος και ο Δερματολόγος  ΔΕΝ έχουν υπολογιστή.
Στο οδοντιατρικο είναι 3 οδοντιατροι με εφημεριες στο νοσοκομείο. Δεν υπάρχει ακτινολογος ούτε μικροβιολογος.
Γενικά στα ιατρεία ΓΙ (δύο) βλέπουμε 20 με 25 ασθενής στο πρωινό. Κλινική εξέταση έκτακτων (τα επείγοντα δεν τα προλαβαίνουν όλα), παρακολούθηση χρονίων, συνταγογράφιση, βεβαιώσεις-πιστοποιητικα κτλ.
Να ππροσθέσουμε ότι ένας ΓΙ δύο φορές την εβδομάδα απασχολείται στις θεωρήσεις του ΕΟΠΥΥ.
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Φεβρουαρίου 2016, 20:59:36 από Γ.Κτιστάκης »

23 Φεβρουαρίου 2016, 21:39:03
Απάντηση #73
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Παράθεση
Το καρδιολογικό και το ακτινολογικό που λειτουργούν σε καθημερινή βάση και μόνο χάρη στις συμβάσεις συντήρησης καταφέρνει η διοίκηση να τα έχει σε ετοιμότητα.
- Να υποθέσω ότι στον καρδιολογικό εξοπλισμό αναφέρεται στον καρδιογράφο άντε και στον απινιδωτή;
- Που αποδίδεις τον χαρακτηρισμό "υπέρταση" σε 889 περιστατικά; Κάπου γίνεται λάθος στην καταγραφή και σε αυτόν που τα μεταφέρει κεντρικότερα. Εκτός αν είναι συνταγογράφηση που περιλαμβάνει και αγωγή υπέρτασης.
- 3 οδοντίατροι με πόσες οδοντιατρικές καρέκλες; Γιατί με 1 καρέκλα δε βγαίνουν 25 περιστατικά τη μέρα. Και με 2 καρέκλες, 25 περιστατικά τη μέρα είναι πολλά. Εκτός αν κάνουν πράγματα πέρα από τα προβλεπόμενα, γιατί θυμάμαι μια οδοντίατρο σε ΚΥ που έλεγε ότι βάσει νόμου κάνει μόνο πρόληψη, δεν έκανε εξαγωγές, σφραγίσματα, καθαρισμούς. Τι έκανε; Τίποτα, έβλεπε μόνο τα παιδιά για τα πιστοποιητικά του σχολείου. Α ναι, έπαιρνε κι εφημερίες!
- Συμφωνείς ότι οι τουλάχιστον οι εφημερίες (μονές; ), με άλλους 8 γιατρούς στα Π.Ι. μάλλον βγαίνουν; Εκτός αν κάνουν αλλού εφημερίες.

23 Φεβρουαρίου 2016, 22:01:19
Απάντηση #74
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
- 3 οδοντίατροι με πόσες οδοντιατρικές καρέκλες; Γιατί με 1 καρέκλα δε βγαίνουν 25 περιστατικά τη μέρα. Και με 2 καρέκλες, 25 περιστατικά τη μέρα είναι πολλά. Εκτός αν κάνουν πράγματα πέρα από τα προβλεπόμενα, γιατί θυμάμαι μια οδοντίατρο σε ΚΥ που έλεγε ότι βάσει νόμου κάνει μόνο πρόληψη, δεν έκανε εξαγωγές, σφραγίσματα, καθαρισμούς. Τι έκανε; Τίποτα, έβλεπε μόνο τα παιδιά για τα πιστοποιητικά του σχολείου. Α ναι, έπαιρνε κι εφημερίες!
Εδώ μιλάμε για Οδοντιατρικό Κέντρο !

3 οδοντίατροι θα πρέπει να κάνουν σφραγίσματα, ενδοδοντικές θεραπείες, καθαρισμούς, γιατί όχι και εμφυτεύματα (αν πληρώνει το κόστος των υλικών ο ασθενής) ΄που είναι πέρα απ΄τα προβλεπόμενα ; ; ;

Λογικά θα σφύζει από στοματική υγεία η περιοχή κι δεν θα παρατηρείται το γνωστό φαινόμενο της επαρχίας.

Απ΄την άλλη κι υποθετικά, αν δεν συμβαίνουν όλα αυτά κι είναι η φάση που περιγράφει ο κύριος Σκούφαλος, τι ακριβώς κάνουν πέραν του να ενθυλακώνουν μισθό + εφημερίες = 2,000€+ ;
Ίδιο μισθολόγιο δεν έχουν με τους υπόλοιπους Επιμελητές ΕΣΥ ;

Πραγματικά απορώ με τον οδοντίατρο, που σπουδάζει 5 χρόνια για να καταλήξει σε ένα Κ.Υ κι να υπογράφει σχολικά πιστοποιητικά.  :-\
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Φεβρουαρίου 2016, 00:01:42 από kopritis »

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
13904 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Νοεμβρίου 2009, 16:01:33
από mandreou
3 Απαντήσεις
19295 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Οκτωβρίου 2014, 12:34:45
από medicus
204 Απαντήσεις
290972 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Νοεμβρίου 2024, 08:50:58
από Argirios Argiriou
15 Απαντήσεις
136376 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Αυγούστου 2016, 01:05:00
από Αρχίατρος
2 Απαντήσεις
24094 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 31 Μαΐου 2022, 20:20:34
από Argirios Argiriou