Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 08:07:15

Αποστολέας Θέμα: Πέθανε γιατί τελείωσε το οξυγόνο στο... καΐκι  (Αναγνώστηκε 2500 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Ιανουαρίου 2016, 20:34:10
Αναγνώστηκε 2500 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Παράθεση

Αδικος θάνατος 32χρονου λόγω ανεπάρκειας των γιατρών

Πέθανε γιατί τελείωσε το οξυγόνο στο... καΐκι


Παναγιώτης Τσιμπούκης 21/01/201618:3231

Ο διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Νάξου και η γιατρός του ΕΚΑΒ ενήργησαν «πέραν πάσης λογικής και ιατρικού πρωτοκόλλου», όπως διαπίστωσε η Δικαιοσύνη και επιδίκασε αποζημίωση 350.000 ευρώ στην οικογένεια του νεκρού
Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Νάξου διέταξε,  τη διακομιδή 32χρόνου πολυτραυματία σε νοσοκομείο άλλου νησιού με ψαροκάικο, κάτω από τραγικές καιρικές συνθήκες, με τη συνοδεία άπειρης αγροτικής γιατρού που δεν μπορούσε να βοηθήσει καθώς έκανε συνεχώς εμετούς.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ελάχιστα λεπτά πριν δέσει το ψαροκάικο στο λιμάνι ο τραυματίας να αποβιώσει -6 ώρες μετά το τροχαίο-, καθώς είχε τελειώσει η φιάλη του οξυγόνου και δεν υπήρχε άλλη εφεδρική! Δύσκολα περιγράφονται οι τραγικά λανθασμένες ενέργειες του διευθυντή του νοσοκομείου που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 32χρονου. Τα γεγονότα που προηγήθηκαν του θανάτου έχουν ως εξής: ένα απόγευμα του Αυγούστου του 2008 ο 32χρονος Γ.Ν., οδηγώντας το μηχανάκι του σε επαρχιακό δρόμο της Νάξου, υπέστη τροχαίο ατύχημα και στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο γενικό νοσοκομείο του νησιού. Εκεί διαπιστώθηκε ότι ήταν γεμάτος μελανιές και εκδορές, ενώ είχε πόνους στον θώρακα και την κοιλιά.

Τον εξέτασε ο εφημερεύων παθολόγος και ζήτησε να έρθουν στο νοσοκομείο ο ορθοπεδικός και ο χειρουργός (ο τελευταίος ήταν ο διευθυντής του νοσοκομείου). Ο παθολόγος διαπίστωσε τη σοβαρότητα του περιστατικού, ενώ τον προβλημάτισε ο κορεσμός του οξυγόνου (τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα) και γι’ αυτό ζήτησε από το ΕΚΑΒ την αεροδιακομιδή του. Στο μεταξύ έφτασαν και οι δύο άλλοι γιατροί, οι οποίοι διαπίστωσαν με τη σειρά τους τον χαμηλό κορεσμό του αίματος και τον υπέβαλαν σε ακτινολογικές εξετάσεις. Μετά από λίγο διαπιστώθηκε επιδείνωση της κατάστασής του και πτώση του αιματοκρίτη από το 32 στο 25. Ο ορθοπεδικός ζήτησε εκ νέου από τη γιατρό του ΕΚΑΒ ελικόπτερο για τη διακομιδή του. Εκείνη, όμως, του απάντησε ότι, σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου, δεν χρειάζεται ελικόπτερο αλλά ο τραυματίας θα μεταφερόταν με καΐκι στη Σύρο.

Στη συνέχεια τόσο ο διευθυντής του νοσοκομείου όσο και η γιατρός του ΕΚΑΒ ενέκριναν τη διακομιδή με καΐκι. Επέλεξαν μάλιστα να συνοδεύσει τον πολυτραυματία η άπειρη αγροτική γιατρός, η οποία εκείνη την ημέρα έκανε την πρώτη εφημερία της ζωής της. Ο τραυματίας λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα μεταφέρθηκε με φορείο στο ψαροκάικο «Δημήτριος Κ ΙΙ», το οποίο 15 λεπτά μετά απέπλευσε για τη Σύρο. Εκείνη την ημέρα, όμως, ο καιρός ήταν πολύ άσχημος. Οι άνεμοι ήταν πολύ ισχυροί-, ειδικά για ένα ψαροκάικο. Οι δικαστές, περιγράφοντας τις τραγικές ώρες μέσα στο ψαροκάικο, σημειώνουν: «Είχε κακοκαιρία, ο ασθενής κλυδωνιζόταν και κτυπούσε στο φορείο. Λόγω του καιρού, η συνοδός ιατρός έκανε εμετούς και ουσιαστικά ήταν αδύνατο να παρακολουθεί τον ασθενή». Το τραγικότερο όλων, όπως υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση, ήταν ότι «μισή ώρα πριν φτάσουν στο λιμάνι της Σύρου τελείωσε η φιάλη με το οξυγόνο και στο καΐκι δεν υπήρχε άλλη».

Η κατάσταση «επιβαρυνόταν συνεχώς και λίγο πριν από την είσοδο του σκάφους στο λιμάνι ο τραυματίας έχασε τις αισθήσεις του, μειώθηκαν οι σφίξεις του και δεν αντιδρούσε πλέον». Ελάχιστα λεπτά πριν δέσει το ψαροκάικο στο λιμάνι της Σύρου, ο άτυχος 32χρονος εξέπνευσε. Με το που έφτασε στο λιμάνι τού τοποθετήθηκε μάσκα οξυγόνου και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπου οδηγήθηκε στο χειρουργείο και οι εφημερεύοντες γιατροί επιχείρησαν την ανάνηψή του, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Διενεργήθηκε νεκροψία-νεκροτομή, σύμφωνα με την οποία ο θάνατός του οφειλόταν σε βαριές κακώσεις κεφαλής, θώρακος και κοιλίας. Ακολούθησε η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία κατέληξε ότι καθυστέρησε η διακομιδή στο νοσοκομείο της Σύρου και ότι «απεβίωσε εν πλω έξω από το λιμάνι της Σύρου, σε ψαροκάικο, υπό τραγικές συνθήκες που προσβάλλουν τον πολιτισμό μας, περίπου έξι ώρες μετά τον τραυματισμό του». Ο διευθυντής του νοσοκομείου Νάξου «δεν ζήτησε την επείγουσα και ασφαλή διακομιδή του βαρέως πάσχοντος και μαζί με τη γιατρό του ΕΚΑΒ αποφάσισαν τη διακομιδή του με ψαροκάικο «πέραν πάσης λογικής και ιατρικού πρωτοκόλλου», όπως υπογραμμίζεται στην ΕΔΕ.

Ακόμη, η αγροτική γιατρός αποδέχθηκε να συνοδεύσει στο ψαροκάικο τον ασθενή την πρώτη ημέρα της εφημερίας της και χωρίς να έχει ενημερωθεί για την κρίσιμη κατάστασή του. Το πόρισμα αποδίδει ευθύνη για το θάνατο στον διευθυντή του νοσοκομείου Νάξου. Και αυτό γιατί δεν ανησύχησε από την κατάσταση του ασθενούς, παρά «το άλγος της θωρακικής χώρας, τον χαμηλό κορεσμό οξυγόνου, το μειωμένο αναπνευστικό ψιθύρισμα και το ρίγος, την πτώση του αιματοκρίτη και την υπερβολική αύξηση των ηπατικών ενζύμων».

Παράλληλα, ουδέποτε ζήτησε από το ΕΚΑΒ την αεροδιακομιδή του, ενώ ζήτησε καθυστερημένα τη διακομιδή του στη Σύρο με ψαροκάικο, το οποίο δεν έφερε τον κατάλληλο εξοπλισμό- «στερούμενο εφεδρικής φιάλης οξυγόνου».

Η δικαστική απόφαση αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, σημειώνοντας ότι το επίμαχο περιστατικό «κατέδειξε την αδυναμία του συστήματος διακομιδής ενός πολυτραυματία από νησί των Κυκλάδων, γεγονός το οποίο κρίνεται επιεικώς απαράδεκτο».

Τα διοικητικά δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας επιδίκασαν στους συγγενείς του άτυχου 32χρονου αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από τα ιατρικά σφάλματα που είχαν ως αποτέλεσμα να επέλθει θάνατος. Στους γονείς του επιδικάστηκαν από 100.000 ευρώ και στα δύο αδέλφια του από 75.000 ευρώ - συνολικό ποσό 350.000 ευρώ.
Πηγή: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν θυμάμαι να υπάρχει άλλο θέμα για τον θάνατο του συχωρεμένου του Γ.Ναϊδα, οπότε άνοιξα νέο.

Κάποιες -σκόρπιες- παρατηρήσεις:
- Η υπόθεση έχει εξαντληθεί δικαστικώς, οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί επανάρχεται στον Τύπο. Μάλιστα έχουν υπάρξει τελεσίδικες καταδίκες (όπως αυτή του χειρουργού).
Γιατί λοιπόν επανέρχεται ξανά κι ξανά στον Τύπο ; Για να λοιδωρούνται οι ιατροί ως "ανεπαρκείς" ;

Καταρχάς ο τίτλος είναι παραπλανητικός. Το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν βαρύτατο περιστατικό πολυτραυματία, με πιθανή βέβαιη κατάληξη, ακόμα κι αν συνέβαινε στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Απλά οι παλινωδίες (καθυστέρηση στην διακομιδή, νέα αγροτικός που... ξερνούσε στο καϊκι, φιάλη οξυγόνου που τελείωσε πριν ολοκληρωθεί η διακομιδή κτλ.) που σημειώθηκαν απλά επιτάχυναν το αναπόφευκτο και ήταν κωμικοτραγικές !

- έγινε το συγκεκριμένο περιστατικό case study για το Υπουργείο Υγείας ώστε να μην επαναληφθεί ξανά στο μέλλον κι να οργανωθεί κατάλληλα το σύστημα των διακομιδών ;

- Ασχολήθηκε κανείς με την μη-στανταρντοποιποιημένη εκπαίδευση των εμπλεκόμενων με αποτέλεσμα την καταπάτηση βασικών αρχών του ATLS κατά τον χειρισμό του περιστατικού, ακόμα κι απ΄τον καθ΄ύλην αρμόδιο, χειρουργό που το χειρίστηκε ;

- στα σχόλια του άρθρου θα διαβάσετε κι κάποια απαξιωτικά σχόλια για την... επιστημονική επάρκεια των ιατρών που χειρίστηκαν το περιστατικό.
Είναι θλιβερό αν αυτά γράφονται από συνάδελφους ιατρούς, κι αποτελούν κι ασέβεια προς τον νεκρό να βγάζουν κάποιοι τα συμπλέγματά τους με αφορμή ένα τραγικό περισταστικό, το οποίο με τα διάθεσιμα μέσα (απουσία Μονάδας Αιμοδοσίας κι χειρουργικής αίθουσας στην Νάξο) ήταν αδύνατο να χειριστεί κάποιος καλύτερα, σε τοπικό επίπεδο.
Εν τέλει, κάποτε θα πρέπει να δούμε και μια στατιστική έρευνα της επιστημονικής επάρκειας (κι της προέλευσης των πτυχίων) όσων έχουν καταδικαστεί για ιατρικά λάθη, για να ζητούν κι οι ασφαλιστικές εταιρίες που ασφαλίζουν ιατρούς, τα κατάλληλα ασφάλιστρα, κι να σταματήσει επιτέλους αυτή η καραμέλα.

- στο Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος του greekmeds γίνεται κουβέντα για το περιστατικό με inside info για την κατάσταση στο ΚΥ του νησιού την χρονική περίοδο που συνέβη το περιστατικό, από αγροτικούς που υπηρέτησαν εκεί.

- Με βάση την τελική διάγνωση (του ιατροδικαστή) ο Νάιδας είχε: Εγκεφαλικές αιμοραγικές θλάσεις, Πολλαπλά κατάγματα, Πολλαπλές θλάσεις πνεύμονος, Αίμα εντός θωρακικής κοιλότητος, Κατάγματα σπονδυλικής στήλης, Θλάσεις παχέος εντέρου, Ρήξεις σπληνός και ήπατος
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Ιανουαρίου 2016, 23:05:55 από kopritis »

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
1 Απαντήσεις
3260 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Μαρτίου 2011, 22:32:19
από flone
0 Απαντήσεις
2944 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαρτίου 2012, 00:01:04
από anastasios theodoridis
1 Απαντήσεις
2932 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαΐου 2013, 13:38:38
από Δ. Κουναλάκης
5 Απαντήσεις
89392 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Δεκεμβρίου 2014, 23:08:07
από Denominator
1 Απαντήσεις
2078 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2017, 19:56:14
από Ορθοπαιδικός