Η Αγγελική είναι 32 χρόνων, είχε 4 ανεξήγητες αποβολές στο παρελθόν, αλλά τώρα όλα πήγαν καλά, εκτός από μια μικρή αύξηση της πίεσης (150-95 mmHg) τους τελευταίους 2 μήνες της κύησης, για την οποία την παρακολουθούσε τακτικά ο γυναικολόγος της. Καμιά φορά το stick ούρων έδειχνε πρωτεϊνουρία και στην τελευταία γενική αίματος είχαν πέσει λίγο τα αιμοπετάλια. Γέννησε προχθές ένα υγιέστατο κοριτσάκι και τώρα έχει πονοκέφαλο, κάνει εμετούς, τα μπερδεύει λίγο και όταν σας φωνάζει ο εφημερεύων OB/GYN να τη δείτε, κάνει μπροστά σας μια γενικευμένη επιληπτική κρίση, που περνάει μόνη της σε 2 λεπτά και ακολουθεί μετακριτικό stupor. Η πίεση είναι 180-110mmHg και η θερμοκρασία 37.1. Τι οδηγία δίνετε στο συνάδελφο;
Από τις πληροφορίες που έχουμε φαίνεται πως η Αγγελική είχε συμπτώματα ήπιας προεκλαμψίας (υπό τον όρο ότι είχε βρεθεί πρωτεϊνουρία >0.3gr/24h, το στικ μόνο του δεν φτάνει), οπότε είναι δεδομένο ότι βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση, ακόμα και μετά τον τοκετό. Ο γυναικολόγος που μας φώναξε μάλλον δεν μπορεί με τα στοιχεία που έχει να αποδώσει τα συμπτώματα σε προεκλαμψία, προφανώς ψάχνει και για κάτι άλλο.
Τα συμπτώματα σαφώς δείχνουν ενδοκράνια διαταραχή, και μάλιστα αυξημένη ενδοκράνια πίεση (ICP). Ωστόσο, δεν αναφέρονται άλλα συμπτώματα και σημεία ή πρόσφατα επηρεασμένα εργαστηριακά. Η Pregnancy Induced Hypertension (PIH) είναι πολυοργανική νόσος και τα μη-νευρολογικά συμπτώματα είναι πιο συχνά.
Η κρίση (δεν μπορούμε πάντα να πούμε με σιγουριά αν μια γενικευμένη κρίση είναι πρωτοπαθώς ή δευτεροπαθώς γενικευμένη) συμβαίνει μακριά από τον τοκετό (2 μέρες), πράγμα ασυνήθιστο για εκλαμψία, αλλά όχι απίθανο. Η αυξημένη ΑΠ αμέσως μετά την κρίση δεν αξιολογείται, λίγο μετά μπορεί να είναι φυσιολογική.
Η εκλαμψία μπορεί να συμβεί χωρίς προειδοποιητικά και με όχι πολύ μεγάλη ΑΠ, αλλά και αυτό είναι σπάνιο. Ο πονοκέφαλος προϋπάρχει συνήθως για πάνω από 1 μέρα και οι έμετοι δεν είναι τόσο συνηθισμένοι.
Μαζεύονται αρκετά ασυνήθιστα για εκλαμψία (unusual x unusual = improbable)
Δεν αποκλείω κάποια θρομβωτική κατάσταση ειδικά λόγω προηγουμένων αποβολών και ίσως κάποιο αντιφωσφολιπιδαιμικό σύνδρομο
Σκεφτόμαστε συνεπώς την περίπτωση να συμβαίνει κάτι στον εγκέφαλο πλην της εκλαμψίας
Δ) να ζητήσει επειγόντως οφθαλμολογική εξέταση
Αυτό θα μπορούσε να μας δείξει εάν υπάρχει αυξημένη ενδοκράνια πίεση αλλά στην κατάσταση που βρίσκεται τι οφθαλμολογική εξέταση μπορείς να κάνεις;
Εκτός από τις ανεξήγητες αποβολές, η λοχεία είναι από μόνη της γνωστός παράγοντας κινδύνου για φλεβικές θρομβώσεις.
συμπτώματα αυξ. ICP + επιληπτική κρίση + ανεξήγητες αποβολές + λοχεία = πιθανή ενδοκράνια φλεβική θρόμβωση (
δεν είναι τόσο σπάνιο στη λοχεία όσο ακούγεται)
Πρέπει να βοηθήσουμε το συνάδελφο και να καταλήξουμε μαζί σε μια πιο οριστική διάγνωση εργασίας.
Η εκλαμψία θεωρείται παθοφυσιολογικά ότι αποτελεί μορφή της υπερτασικής εγκεφαλοπάθειας, όπου το χαρακτηριστικό είναι διάχυτος αγγειόσπασμος. Πριν η Αγγελική γίνει συγχυτικοδιεγερτική, καθώς θα συνέρχεται από το μετακριτικό stupor, είναι ευκαιρία να έρθει ο καλός ο οφθαλμίατρος (εξόριστε ποιητή, στον αιώνα σου πες μας τι βλέπεις):
''βλέπω φλεβική στάση'' ή ''βλέπω υπερτασικού τύπου αλλοιώσεις/αγγειόσπασμο''.
Το αν θα δοθεί μαγνήσιο, ας το αφήσουμε να το αποφασίσει ο ειδικός.
Μετά? MRI ναι, αλλά οπωσδήποτε CT πρώτα (μη χάσουμε καμιά υπαραχονειδή). Μπορεί να δείξει (MRI) χαρακτηριστικά στοιχεία εκλαμψίας ή φλεβικό έμφρακτο. Ανάλογα μετά, ζητάμε MRV (μαγνητική φλεβογραφία). Με την αντι-Ε αγωγή? Ναι, δεν είναι status, από την άλλη τα φλεβικά έμφρακτα είναι ισχυρά επιληπτογόνα. Ανάλογα σε ποιο νοσηλευτικό κέντρο είμαστε, προσωπικά μπορεί και να φόρτιζα.