Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 14:26:55

Αποστολέας Θέμα: ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ  (Αναγνώστηκε 397040 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

16 Νοεμβρίου 2014, 22:51:06
Απάντηση #75
Αποσυνδεδεμένος

Gateopener


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση των δικηγόρων κ. Αναπλιώτου και κ. Παπαευαγγέλου (21-4-2008) σε ερώτημα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας για το αν μπορεί η διαβητολογία να αναγνωριστεί ως εξειδίκευση της ενδοκρινολογίας ή άλλης ιατρικής ειδικότητας « Η διαβητολογία δεν έχει μέχρι σήμερα αναγνωριστεί στη χώρα μας, ούτε ως τίτλος ιατρικής ειδικότητας, ούτε ως εξειδίκευση και για το λόγο αυτό η χρήση του τίτλου «διαβητολόγος» από ιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας είναι μη νόμιμη, αφού πρόκειται για χρήση τίτλου ανύπαρκτου».

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυνητικές επιπλοκές του Διαβήτη, είναι σημαντικό η υποστήριξη αυτή να αποτελεί έναν συνδυασμό δεξιοτήτων αρκετών διαφορετικών επαγγελματιών υγείας- Γενικών Ιατρών, Νοσηλευτών, Επισκεπτών Υγείας, Διαιτολόγων, Ψυχολόγων κλπ. Κάποιες φορές παραπομπή σε ειδικούς ιατρούς (ειδικούς Διαβητολόγους, Οφθαλμιάτρους, Ποδιάτρους, Νευρολόγους, Νεφρολόγους, Σεξολόγους, Ψυχιάτρους κλπ) που εδράζονται στην κοινότητα ή σε νοσοκομεία είναι απαραίτητη. Το πνεύμα που πρέπει να διαπνέει τη διαχείριση του Διαβήτη πρέπει να είναι: Διαχείριση του διαβητικού χωρίς τοίχους. Η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας φροντίδα θα πρέπει να είναι ελεύθερη σε όποιον την έχει ανάγκη.
Εννοει Διαβητολογικα Κεντρα Γ τυπου.Αλλα ειδες;;;Λεγε,λεγε,λεγε,τοσες δεκαετιες εγινε συνηθεια.Σαν τη Lacta ενα πραμα!!
Επι της ουσιας κατι;;;;
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Νοεμβρίου 2014, 23:28:33 από Gateopener »

4 Φεβρουαρίου 2015, 22:20:24
Απάντηση #76
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Η επερχόμενη εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας  στην Κύπρο  θα αποτελέσει αναπόφευκτα μια  βαρυσήμαντη αλλαγή στην οργάνωση και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους ασθενείς της Κύπρου.

Οι γενικοί/οικογενειακοί ιατροί, όπως σε όλα τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη, θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας αφού θα αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής με το σύστημα υγείας (gatekeepers). Τα προσόντα, δεξιότητες και το επίπεδο γνώσεων τους θα είναι σημαντικά στοιχεία για την πρόληψη, την πρώτη διάγνωση και τη συνεχή διαχείριση των ασθενειών.  Θα διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο για τα ακολουθούμενα στάδια φροντίδας των ασθενών, όπως την παραπομπή τους σε ειδικούς ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας.   Ένας αποτελεσματικός προσωπικός/ οικογενειακός ιατρός θα είναι σε θέση να κατανοεί και να υποστηρίζει τους ασθενείς του διαχρονικά, ενεργώντας ως σύμβουλος και συνήγορος.

Με ένα πρωτοποριακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Οικογενειακή Ιατρική και με την εμπειρογνωμοσύνη  που τη χαρακτηρίζει, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συνδράμει στην προσπάθεια για την όσο ομαλότερη εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας στην Κύπρο και ταυτόχρονα αυξάνει τα πρότυπα ποιότητας στον τομέα αυτό.  Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από οικογενειακούς ιατρούς με την ακαδημαϊκή υποστήριξη ειδικών εμπειρογνωμόνων στους τομείς της νοσοκομειακής και ιατρικής εκπαίδευσης.

Με την επιτυχή συμπλήρωση του πρώτους έτους το πρόγραμμα προσφέρει Δίπλωμα (postgraduate)  στην Οικογενειακή Ιατρική ενώ με επιπλέον 6 μήνες μαθημάτων προσφέρεται Μεταπτυχιακό (MSc) στην Οικογενειακή Ιατρική. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και η  πρώτη ομάδα ιατρών θα  έχει την πρώτη αξιολόγηση το Φεβρουάριο 2015.

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συνεργάζεται με το Βασιλικό Κολέγιο Γενικών/Οικογενειακών  Ιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Royal College of General Practitioners) ώστε το πρόγραμμα σπουδών και η αξιολόγηση του να μπορούν να διαπιστευτούν σύμφωνα με το παγκόσμιο πρότυπο του MRCGP (Membership of the Royal College of General Practitioners).

Οι ιατροί που ενδιαφέρονται για το Postgraduate  Δίπλωμα ή και το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (MSc) μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ή να καλέσουν το 22-471900 για περισσότερες πληροφορίες.

- See more at: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

19 Ιανουαρίου 2016, 19:38:19
Απάντηση #77
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Λίγο εκτός θέματος αφού το θέμα αφορά εξειδίκευση στη λοιμωξιολογία παθολόγων και παιδιάτρων.
Όμως αν κρίνω από το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος που έχει αναρτηθεί στη διαύγεια απαιτούνται κάποια τυπικά προσόντα (πτυχίο, βεβαίωση αγροτικού, τίτλος ειδικότητας, ταυτότητα) και αν κατάλαβα καλά η επιλογή θα γίνει μετά από συνέντευξη.

9 Φεβρουαρίου 2017, 13:20:38
Απάντηση #78
Αποσυνδεδεμένος

Gateopener


ΣΤΑ ΟΠΛΑ !!!!!!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

11 Φεβρουαρίου 2017, 11:16:33
Απάντηση #79
Αποσυνδεδεμένος

Gateopener


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΣΤΑ ΟΠΛΑ !!!!!!

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Βλέπω ότι η τεράστιας σημασίας αυτή η εξέλιξη περνά ασχολίαστη....
Μάλλον η σελίδα έχει καταληφθεί από οικογενειακούς Παθολόγους......

11 Φεβρουαρίου 2017, 21:26:12
Απάντηση #80
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
@Gateopener Προσωπικά δεν νομίζω ότι πρόκειται για τεράστιας σημασίας εξέλιξη.

Από την στιγμή που η ΕΔΕ είχε στο παρελθόν βγάλει Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος την ανακοίνωση εγώ νιώθω ότι με καλύπτει.

Στο συγκεκριμένο θέμα αυτά που έγραψε πρόσφατα ο συνάδελφος, Γενικός Ιατρός, Γιώργος Κτιστάκης εκφράζουν και εμένα:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Φεβρουαρίου 2017, 00:51:20 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Φεβρουαρίου 2017, 00:02:12
Απάντηση #81
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες μιας προσπάθειας  διαστρέβλωσης των πάγιων θέσεων της ΕΔΕ όσον αφορά την απόκτηση της εξειδίκευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Συγκεκριμένα, με την αποσπασματική παρουσίαση της πάγιας πρότασης την οποία κατέθεσε εκ νέου η ΕΔΕ στα πλαίσια της διαβούλευσης για τις εξειδικεύσεις των διαφόρων ειδικοτήτων, επιχειρήθηκε να καταδειχθεί ότι η εταιρεία μας δήθεν στρέφεται εναντίον της μετεκπαίδευσης των Γενικών Ιατρών στο Σακχαρώδη Διαβήτη.
Προκειμένου να διαλευκανθούν τα γκρίζα σημεία που δημιουργήθηκαν από αυτήν την προσπάθεια, η οποία προβληματίζει έντονα ως προς την σκοπιμότητα και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, θεωρούμε υποχρέωσή μας να επισημάνουμε τα εξής σημεία:
Μέλη της ΕΔΕ είναι ένας μεγάλος αριθμός Γενικών Ιατρών, οι οποίοι συμμετέχουν στις δραστηριότητες της και παρουσιάζουν το επιστημονικό τους έργο σε συνέδρια και ημερίδες.
Βάσει ΦΕΚ (657 τεύχος Β, 17-10-1990 και 378 τεύχος Β, 22 Ιουνίου 1990), την παρούσα χρονική στιγμή η εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη μπορεί να αποκτηθεί από τους Παθολόγους και τους Παιδιάτρους. Για τους Γενικούς Ιατρούς προβλέπεται μετεκπαίδευση και όχι εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Η πρόταση την οποία καταθέσαμε, και η οποία είναι αναρτημένη στο σύνολό της στην ιστοσελίδα της ΕΔΕ, σκοπό έχει τον σαφή ορισμό του χρόνου και του τρόπου καθώς και των κέντρων που θα χορηγούν την εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, με σκοπό τη βελτίωση της εκπαίδευσης και την παροχή καλύτερης ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς με διαβήτη.
Τέλος, η ΕΔΕ τιμά τους γενικούς ιατρούς και αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο τους στη διάγνωση του διαβήτη και στην έναρξη ιατρικής φροντίδας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο υγείας, όπως άλλωστε ισχύει σε πολλά άλλα κράτη. Μάλιστα, πάγια θέση της ΕΔΕ είναι η κατοχύρωση της μετεκπαίδευσης των Γενικών Ιατρών στο Σακχαρώδη Διαβήτη σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις και η επέκταση του χρονικού διαστήματος σε 6 μήνες για την καλύτερη δυνατή μετεκπαίδευση τους.

21 Φεβρουαρίου 2017, 02:07:25
Απάντηση #82
Αποσυνδεδεμένος

pzogr

Επώνυμοι
Εξειδίκευση δεν γνωρίζω να προβλέπεται κι απ'ό,τι έχω συζητήσει και με διάφορους προέδρους και υψηλόβαθμα μέλη της ΕΔΕ μάλλον δεν είναι κι εύκολο να γίνει γιατί υπάρχει η μοιρασιά της πίττας μεταξύ παθολόγων κι ενδοκρινολόγων. Οι ενδοκρινολόγοι τη θέλουν κατ'αποκλειστικότητα και με απαγόρευση στους άλλους να ασχολούνται με το διαβήτη (!). Ένα ενδιαφέρον σημείο είναι ότι κι αυτή η μετεκπαίδευση αφορά αποκλειστικά σε ιατρούς εκτός ιδιωτικού τομέα ή για την ακρίβεια σε ιατρούς ΕΣΥ. Κανονικά οι κακοί ιδιώτες δεν έχουν δικαίωμα να μπουν σε κρατικό νοσοκομείο έστω κι αν θα ήταν μια άμισθη απασχόληση και προφανώς δεν έχουν και δικαίωμα να την επικαλούνται...

Οι μόνες επίσημες εξειδικεύσεις παθολόγων που γνωρίζω είναι η λοιμωξιολογία και η εντατικολογία (ΜΕΘ). Σε έγγραφο του ΚΕΣΥ που είχα δει παλαιότερα η εκπαίδευση στο ΣΔ αναφέρεται ως "μετεκπαίδευση".

21 Φεβρουαρίου 2017, 06:18:50
Απάντηση #83
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ενδιαφέρουσα, κατά την γνώμη μου, άποψη του Γενικού Ιατρού Δημήτρη Καρανάσιου που την δημοσίευσε στις 21/02/2017 στην ομάδα "ΓΕΝΙΚΟΙ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ - Ελεύθερο Βήμα" στο facebook:

''ΔΥΟ ΓΑΙΔΪΔΑΡΟΙ ΜΑΛΩΝΑΝΕ .......... ΣΕ ΞΕΝΟ ΑΧΥΡΩΝΑ !!!''

Σε συνέχεια προηγούμενης τοποθέτησής μου πάνω στο θέμα ''ΣΔ στην Ελληνική μπανανία....διαχείριση από ποιον και πως ?''

οφείλω να ομολογήσω ότι η παραπληροφόρηση συνεχίζεται εκατέρωθεν: (και έχει απόλυτο δίκιο ο Spiros Galanis σε προηγούμενο σχόλιό του)

1ον: είναι ΣΑΦΕΣ πως ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ στο ΣΔ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ στην Ελλάδα (Για να δείτε το εν λόγω ΦΕΚ, τοποθετείστε 657, τόμος Β΄, 1990 στο link: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
παρά μόνο ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ !!! για ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ στο παραπανω ΦΕΚ...

2ον: ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ στον ΣΔ κάνουν επίσης και οι ΓΙ στα ίδια κέντρα...(άρα σε τι διαφέρουν από τις άλλες ειδικότητες?)

3ον: Σε επιστολή της ΕΝΩΣΗΣ το Νοέμβριο του 2014 προς το Σύλλογο ασθενών με ΣΔ διευκρινίζονται σαφώς τα ακόλουθα:
''ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; Σαφέστατα ΌΧΙ.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση των δικηγόρων κ. Αναπλιώτου και κ. Παπαευαγγέλου (21-4-2008) σε ερώτημα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας για το αν μπορεί η διαβητολογία
να αναγνωριστεί ως εξειδίκευση της ενδοκρινολογίας ή άλλης ιατρικής ειδικότητας « Η διαβητολογία δεν έχει μέχρι σήμερα αναγνωριστεί στη χώρα μας, ούτε ως τίτλος ιατρικής
ειδικότητας, ούτε ως εξειδίκευση και για το λόγο αυτό η χρήση του τίτλου «διαβητολόγος» από ιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας είναι μη νόμιμη, αφού πρόκειται για χρήση τίτλου
ανύπαρκτου». Στο άρθρο 21 του ν. 3580/2007 (ΦΕΚ Α 134/ 18.6.2007) ορίζεται πως με υπουργική απόφαση που εκδίδεται μετά από πρόταση του ΚΕ.Σ.Υ. καθορίζεται η ονομασία,
το περιεχόμενο και οι προϋποθέσεις απόκτηση τίτλου εξειδίκευσης από ιατρούς που κατέχουν τίτλο ιατρικής ειδικότητας. Προς ενημέρωση σας η μόνη αναγνωρισμένη
εξειδίκευση είναι αυτή στις Μ.Ε.Θ. και στις Μ.Ε.Ν. νεογνών.'' (και πλέον και στη Λοιμωξιολογία) ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΣΕ ΑΥΤΕΣ !!!
''ΕΜΠΙΠΤΕΙ Ο ΣΔ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ; Σαφέστατα ΝΑΙ
Στα αντικείμενα της εκπαίδευσης στη Γενική Ιατρική είναι η διαχείριση των συνήθων χρόνιων νοσημάτων στη κοινότητα. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης σαφέστατα είναι ένα από τα συνηθέστερα χρόνια νοσήματα. Ο πρόσφατος άλλωστε ιδρυτικός νόμος του Π.Ε.Δ.Υ. ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4238 «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), αλλαγή σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπές διατάξεις» επιχειρεί να θέσει το Γενικό Ιατρό θεμέλιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και
ορίζει πως «οι Οικογενειακοί Ιατροί παρέχουν δέσμη υπηρεσιών υγείας η οποία περιλαμβάνει τη διαχείριση των πλέον συχνών χρόνιων νοσημάτων και καταστάσεων στην
κοινότητα, των μειζόνων παραγόντων κινδύνου και των υπηρεσιών φροντίδας υγείας και αποκατάστασης, και εξασφαλίζει το συντονισμό και τη διασύνδεση με άλλους ειδικούς ιατρούς του Τοπικού Δικτύου κατά περίπτωση, καθώς και με τα Νοσοκομεία Αναφοράς. Καθήκοντα Οικογενειακού Ιατρού μπορούν να ασκούν όλοι οι ιατροί με τίτλο ειδικότητας
Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής''
''ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΝ ΣΤΟ ΣΔ ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ; Σαφέστατα ΝΑΙ,
όπως και οι Παθολόγοι, οι Παιδίατροι και οι Ενδοκρινολόγοι, με διαφορετική όμως διαδικασία.
Στην υπουργική απόφαση Αριθ. Δ2β/οικ. 31915, ΦΕΚ Β 657/ 17-10-1990, «Θέματα και τομείς μετεκπαίδευσης γιατρών ΕΣΥ για τις ειδικότητες παθολογίας, παιδιατρικής και ενδοκρινολογίας στο σακχαρώδη διαβήτη» καθορίστηκε ο χρόνος μετεκπαίδευσης αυτών στο σακχαρώδη διαβήτη στο ένα έτος.
Αντίστοιχα στην υπουργική απόφαση Αριθ. Δ2β/ 20696, ΦΕΚ Β 613/ 23-8-1989, «Θέματα και τομείς μετεκπαίδευσης γιατρών ΕΣΥ για την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής», στα θέματα και
τομείς μετεκπαίδευσης περιλαμβάνει τα «συνήθη χρόνια νοσήματα και παθήσεις» και σε αυτά το διαβήτη. Καθορίζει δε τη διάρκεια της μετεκπαίδευσης στο διαβήτη ως τρίμηνη''


'' Για να δούμε ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΔ , στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας απευθύνονται σύμφωνα με τους συγγραφείς της «στους γιατρούς κάθε ειδικότητας που ασχολούνται θεραπευτικά με διαβητικούς ασθενείς». Στις πρόσφατες (7/2013) κατευθυντήριες οδηγίες, που έχουν εκδοθεί από το Joslin Diabetes Center (USA)- τη Μέκκα της Διαβητολογίας, σχετικά με το πότε πρέπει να παραπέμπεται ο διαβητικός ασθενής από τον γιατρό της ΠΦΥ σε ειδικό διαβητολόγο και σε σχέση με τη γλυκαιμική ρύθμιση ορίζεται σαν ένδειξη «η μη εκπλήρωση του εξατομικευμένου στόχου γλυκοζυλιωμένης του παρά την εντατικοποιημένη αγωγή του για διάστημα 6 μηνών ή η παραμονή της γλυκοζυλιωμένης του σε επίπεδα άνω του 8 μετά από 6 μήνες αγωγής (  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  ) Συνεπώς αν ο Γενικός Γιατρός δεν παραπέμπει τον ασθενή του στις παραπάνω περιπτώσεις σε εξειδικευμένο διαβητολογικό
κέντρο κάνει malpractice και έχει νομική ευθύνη''
ΘΑΘΕΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΘΕΡΜΑ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΦΥ, ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΙΝ ΕΚΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟΨΗ, ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΠΤ.....
Ας ασχοληθούν λοιπόν οι Νοσοκομειακές ειδικότητες (Ενδοκρινολόγοι-Παθολόγοι - Παιδίατροι) που ενδιαφέρονται για το ΣΔ, κυρίως (αλλά όχι βέβαια μόνο) με το τομέα της διαχείρισης του εμμένοντος αρρύθμιστου ασθενούς με ΣΔ. Αν θέλουν να κάνουν και πρωτοβάθμια διαχείριση του ΣΔ αυτό ας το κρίνουν οι ίδιοι. Δεν έχουν όμως κανένα δικαίωμα να αντικαταστήσουν την κατεξοχήν ειδικότητα που διαχειρίζεται το 80% - 90% των ασθενών με ΣΔ στην Ελλάδα, κάνοντας τα στραβά μάτια στα προαναφερθέντα. Και ομιλώ για ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. και όχι για ΤΑΜΠΕΛΕΣ ......
ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΛΟΙΠΟΝ από τις αντίστοιχες Επιστημονικές Εταιρίες μια σοβαρή επιστολή με προτάσεις συνεργασίας και αρμονικής συνύπαρξης με τους ΓΙ για το καλό των ανθρώπων που πάσχουν από ΣΔ, και όχι προτάσεις μοιράσματος της πίττας κατά το δοκούν συνοδευόμενες από καθωσπρεπισμούς και αυροφροσύνες

Τελειώνοντας, και με συγχωρείτε για το μακρόσυρτο, σας υπενθυμίζω την προσωπική μου στάση επί του θέματος της ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ σε άλλα πεδία των ΓΕΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ :
Γενικός Ιατρός που κάνει εξειδίκευση, παύει να είναι Γενικός Ιατρός.
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Φεβρουαρίου 2017, 06:28:29 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

21 Φεβρουαρίου 2017, 10:12:09
Απάντηση #84
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Και εγώ αυτά είχα καταλάβει και με εξέπληξε η ΕΔΕ.
Ας μπει μία τάξη σε αυτό το θέμα, διότι ο διαβήτης θα μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο ως νόσος και οι "ειδικοί" θα είναι όλο και πιο απαραίτητοι...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

22 Φεβρουαρίου 2017, 12:17:08
Απάντηση #85
Αποσυνδεδεμένος

pzogr

Επώνυμοι
Τελικά ήρθε και τρίτος γάϊδαρος στον ξένο αχυρώνα...  :laugh:
Θα είχε πλάκα να γινόταν με το πάτημα ενός κουμπιού όλοι οι ιδιώτες να γίνουν ΕΣΥτες. Τότε να δω ποιές ειδικότητες θα μάλλωναν για να χαρακτηριστούν οι άλλες ειδικότητες πιο αρμόδιες να βλέπουν ασθενείς με ΣΔ. Θα υπήρχε βέβαια μια εξαίρεση για τους συναδέλφους που έχουν άλλου είδους σχέσεις με το ΣΔ και τα προϊόντα γύρω από το ΣΔ...

Θυμάμαι πάντως από την ειδικότητα να έρχονται ασθενείς με διαβητικό κώμα ή και απλούστερες καταστάσεις κι οι ενδοκρινολόγοι (τις σπάνιες φορές που ασχολήθηκαν) να τα στέλνουν σε μας (παθολόγους) για εισαγωγή!!! Από την άλλη εμείς δεν είχαμε πολλή τριβή (είχαμε μόνο στο τακτικό εξωτερικό ιατρείο για την ακρίβεια - 1 φορά την εβδομάδα max) με την καθημερινή διαχείριση. Τέλος για την εκπαίδευση των γενικών γιατρών να μη σχολιάσω. Τα ξέρετε καλύτερα οι γενικοί γιατροί. Αναφέρομαι στην ειδίκευση γιατί εκεί - υποτίθεται - ότι υπάρχει η εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά όπως όλα τα πράγματα στη χώρα μας γίνεται στην τύχη κι αφήνεται στην καλή διάθεση όσων εμπλέκονται.

Η γνώμη μου είναι ότι όλοι οι γιατροί πρέπει να ξέρουν το διαβήτη και να χειρίζονται τα συνήθη προβλήματα. Η εξειδίκευση και μετεκπαίδευση όμως είναι άλλο πράγμα.

22 Φεβρουαρίου 2017, 14:09:29
Απάντηση #86
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Η γνώμη μου είναι ότι όλοι οι γιατροί πρέπει να ξέρουν το διαβήτη και να χειρίζονται τα συνήθη προβλήματα. Η εξειδίκευση και μετεκπαίδευση όμως είναι άλλο πράγμα.

Σωστά!
Τόσο απλό...!
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

7 Δεκεμβρίου 2017, 23:14:23
Απάντηση #87
Αποσυνδεδεμένος

kolokas


Συνάδελφοι καλησπέρα. Μπορεί καποιος επακριβώς να μου πει τη διαδικασία που πρέπει ενας ιδωτης Γενικος ιατρος  να ακολουθήσει για να λαβει την μετεκπαιδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη;;;; και πιο συγκεκριμένα μετα την αποδοχή απο το κεντρο να παρακολουθήσω εκεί ποια διαδικασία χρειάζεται να ακολουθήσω;;; στέλνω χαρτιά στο κεσυ;;; επαναλαμβάνω για ιδιωτη που δν κανει χρηση εκπαίδευτικης άδειας.

10 Δεκεμβρίου 2017, 12:24:43
Απάντηση #88
Αποσυνδεδεμένος

timex


Εχω την εντυπωση οτι ως ιδιωτης δε μπορεις να παρακολουθησεις "επισημα" Σακχαρώδη Διαβήτη. Λέγοντας επίσημα, εννοώ να το αναγνωρίσεις μετά στο ΚΕΣΥ. Καλύτερα όμως να ρωτήσεις στο υπουργείο.

10 Δεκεμβρίου 2017, 21:28:17
Απάντηση #89
Αποσυνδεδεμένος

pzogr

Επώνυμοι
Επειδή έχω κάνει τη διαδικασία... αν δεν έχει αλλάξει κάτι τώρα τελευταία (που δεν το πιστεύω) δεν γίνεται να το κάνει κανείς (επισήμως) ως ιδιώτης. Από εκεί καταλαβαίνει κανείς και πόσο αξιόπιστες είναι οι ταμπέλες "διαβητολόγος" που βλέπει κανείς από'δω κι από'κει. Οι περισσότεροι που το έχουν κάνει ή το κάνουν, το κάνουν με συνεννόηση με τους διαβητολόγους του τμήματος που τους ενδιαφέρει και είναι εντελώς ανεπίσημη παρουσία χωρίς ωράριο ή υποχρεώσεις. Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει επισήμως σε πανεπιστημιακές κλινικές ως επιστημονικός συνεργάτης (ξέρω τέτοιο συνάδελφο). Υποψιάζομαι όμως ότι η "μετεκπαίδευση" του διαβήτη δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το ΚΕΣΥ σε μη σχετιζόμενους με το δημόσιο.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
53 Απαντήσεις
62149 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Μαΐου 2011, 14:42:34
από Αγωνιστική Παρέμβαση
5 Απαντήσεις
48726 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Ιανουαρίου 2024, 21:14:52
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
38111 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 14 Μαρτίου 2021, 15:21:13
από chrisbak
0 Απαντήσεις
25914 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Ιανουαρίου 2023, 06:29:54
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
21713 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Μαΐου 2023, 13:50:55
από Δ. Κουναλάκης