Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
23 Δεκεμβρίου 2024, 01:32:59

Αποστολέας Θέμα: Αλκοόλ.  (Αναγνώστηκε 327215 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

26 Ιανουαρίου 2012, 15:53:49
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Φαρμακολογική θεραπεία που προλαμβάνει υποτροπή στον αλκοολισμό;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Φεβρουαρίου 2013, 19:41:50
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Health Daily, 20-02-2013.

ΗΠΑ: ΥΠΕΥΘΥΝΟ
ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ
ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΚΑΡΚΙΝΟΥ

[spoiler]Σύμφωνα με έρευνα

Υπεύθυνο για πληθώρα θανάτων
θεωρείται το αλκοόλ σύμφωνα με την
πρώτη επικαιροποίηση των ποσοστών
θνησιμότητας από καρκίνο λόγω αλκοόλ
στις ΗΠΑ εδώ και 30 χρόνια. Σύμφωνα
με τα στοιχεία νέας έρευνας που
δημοσιεύεται στο περιοδικό «American
Journal of Public Health», το αλκοόλ
θεωρείται υπεύθυνο για σχεδόν 20.000
θανάτους. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με
την έρευνα όσοι καταναλώνουν 3 και
άνω ποτά την ημέρα αντιπροσωπεύουν
τους περισσότερους από τους θανάτους 7
ειδών καρκίνου, μέχρι το 60%.
Η έρευνα δείχνει ότι όσον αφορά τον
καρκίνο όσο λιγότερο πίνετε τόσο το
καλύτερο. Ωστόσο, η κατανάλωση
μόνο 1,5 ποτών την ημέρα ή λιγότερο
συνδέθηκε με έως το 35% αυτών των
θανάτων από καρκίνο, υποδεικνύοντας
ότι οποιαδήποτε χρήση αλκοόλ φέρει
ορισμένο κίνδυνο.Αξίζει να σημειωθεί
ότι η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε
συνεργασία με ερευνητές από τις ΗΠΑ,
τον Καναδά και τη Γαλλία, χρησιμοποίησε
πρόσφατα στοιχεία και έρευνες για την
κατανάλωση αλκοόλ και τη θνησιμότητα
από καρκίνο για να παράσχει
επικαιροποίηση στους καρκίνους που
συνδέονται με το αλκοόλ, στην Αμερική.
Ο ερευνητής Dr. David Nelson, του
National Cancer Institute, δήλωσε ότι
το αλκοόλ σε σχέση με τον καρκίνο δεν
θεωρεί πως λαμβάνει αρκετή προσοχή
από γιατρούς ή τη δημόσια υγεία.[/spoiler]
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Μαρτίου 2013, 17:40:43 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Μαρτίου 2013, 17:43:42
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
11/03/2013
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Με απόφαση του EMA
Εγκρίθηκε η θεραπεία με Ναλμεφαίνη για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.

[spoiler]Αθήνα.

Την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) έλαβε η δραστική ουσία ναλμεφαίνη για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, σε ενήλικες πάσχοντες από αλκοολισμό. Η άδεια κυκλοφορίας της ναλμεφαίνης βασίστηκε στα αποτελέσματα τριών κλινικών μελετών που αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του σκευάσματος, σε σύγκριση με εικονικό σκεύασμα, σε περίπου 2.000 ασθενείς με εξάρτηση από το αλκοόλ.

Η έγκριση της ναλμεφαίνη ισχύει για το σύνολο των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η κυκλοφορία του σκευάσματος στις πρώτες ευρωπαϊκές αγορές εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα μέσα του 2013, εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τιμολόγησης και αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ναλμεφαίνη είναι ένας μοναδικός, διπλής δράσης, ρυθμιστής του οπιοειδούς συστήματος που δρα στο σύστημα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα κίνητρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, το οποίο είναι απορυθμισμένο σε ασθενείς με εξάρτηση από το αλκοόλ. Η συγκεκριμένη ουσία θεωρείται ότι μειώνει τις ενισχυτικές επιδράσεις του αλκοόλ και κατά συνέπεια μειώνει την ανάγκη για κατανάλωση αλκοόλ.

Η ναλμεφαίνη θα λαμβάνεται ως μέρος μιας καινοτόμου θεραπευτικής αντιμετώπισης, η οποία θα περιλαμβάνει και συνεχή ψυχοκοινωνική υποστήριξη που εστιάζει στη συμμόρφωση με τη θεραπεία και στη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η συνιστώμενη χορήγηση της είναι ένα δισκίο την ημέρα (κατά προτίμηση 1-2 ώρες πριν από την προβλεπόμενη ώρα της κατανάλωσης) τις ημέρες που ο ασθενής αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο κατανάλωσης αλκοόλ (>60γρ./ημέρα για άντρες και >40γρ./ημέρα για τις γυναίκες), δεν αντιμετωπίζει στερητικό σύνδρομο και δεν χρήζει άμεσης απεξάρτησης.

Ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ναλμεφαίνη παρουσίασαν μείωση κατά 40% στη συνολική κατανάλωση αλκοόλ εντός του πρώτου μήνα, ενώ μετά από έξι μήνες, η κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε κατά περίπου 60%. Αυτό αντιστοιχεί σε μια μέση μείωση ίση σχεδόν με ένα μπουκάλι κρασί την ημέρα. Τα δεδομένα από τη μελέτη διάρκειας ενός έτους κατέδειξαν και τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της ναλμεφαίνη πέραν των έξι μηνών. Η δραστική ουσία είναι γενικά καλά ανεκτή και οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν συνήθως ήπιες έως μέτριες και παροδικές.

«Για ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών με εξάρτηση από το αλκοόλ, η μείωση της κατανάλωσής του είναι ένας πιο αποδεκτός και ρεαλιστικός στόχος θεραπείας», σχολίασε ο Δρ Καρλ Φ. Μαν, επικεφαλής του Τμήματος Ουσιοεξαρτήσεων του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Μανχάιμ της Γερμανίας. «Με αυτήν την επιλογή θεραπείας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη θεραπεία της εξάρτησης από το αλκοόλ», υπογράμμισε.

Η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ είναι συχνή σε πολλές χώρες στον κόσμο. Ειδικά στην Ευρώπη περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ, την ίδια στιγμή που το θεραπευτικό κενό είναι τεράστιο, καθώς μόλις το 8% αυτών τυγχάνουν οποιασδήποτε θεραπείας. Τόσο η αποχή όσο και η μείωση της κατανάλωσης θα έπρεπε να θεωρούνται μέρος μιας ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης για ασθενείς εξαρτημένους από το αλκοόλ.

Η εξάρτηση από το αλκοόλ θεωρείται νόσος του εγκεφάλου με υψηλές πιθανότητες προοδευτικής επιδείνωσης. Το αλκοόλ είναι τοξικό για τα περισσότερα όργανα του σώματος, ενώ το επίπεδο κατανάλωσης είναι στενά συνδεδεμένο με τον κίνδυνο μακροπρόθεσμης νοσηρότητας και θνησιμότητας. Το αλκοόλ αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για περισσότερες από 60 ασθένειες και τραυματισμούς.

Γενετικοί και περιβαλλοντολογικοί παράγοντες επηρεάζουν σημαντικά την εξάρτηση από το αλκοόλ. Οι γενετικοί παράγοντες υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 60% του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό της εξάρτησης από το αλκοόλ είναι η συχνά ακατανίκητη επιθυμία για αλκοόλ. Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον έλεγχο της κατανάλωσης του αλκοόλ και συνεχίζουν να το καταναλώνουν παρά τις επιβλαβείς επιπτώσεις που αυτό επιφέρει.

Η διάγνωση της εξάρτησης από το αλκοόλ απαιτεί τουλάχιστον τη συνύπαρξη τριών από τα έξι κριτήρια στην κατάταξη κατά ICD-10 όπως ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
[/spoiler]
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Μαρτίου 2013, 17:48:33 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

15 Μαΐου 2013, 22:05:46
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Έτος 2010: Έρευνα για τις συνήθειες των 15χρονων Ελλήνων όσων αφορά το αλκοόλ:

15/05/2013
Καθημερινή.

[spoiler]
Στρες, αλκόολ και κάπνισμα τα... παράγωγα της κρίσης
Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, προέκυψε ότι η κατάσταση υγείας του ελληνικού πληθυσμού επιδεινώθηκε μέσα στην περίοδο της κρίσης.

Η οικονομική κρίση έχει αφήσει τα αποτυπώματά της στο σύστημα και στους δείκτες Υγείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρατηρείται αύξηση των περιστατικών άγχους, κατάθλιψης, κατανάλωσης καπνού, οινοπνεύματος και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και του ηλεκτρονικού τζόγου, ιδιαίτερα στους εφήβους, λόγω ενοχών για το οικονομικό φορτίο της οικογένειας.

Η τραγική α
υτή εικόνα συμπληρώνεται από το γεγονός ότι το 58% των πολιτών αντιμετωπίζει δυσκολίες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και το 75% αντιμετωπίζει πρόβλημα με την πληρωμή των φαρμάκων. «Από την υπερβολή της σπατάλης στο παρελθόν απαντάμε με άλλη υπερβολή, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται κάτω από ασφυκτικά πλαίσια» σχολίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκφράζοντας το φόβο ότι μελλοντικά κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε μη ικανοποίηση των αναγκών υγείας.

Τα παραπάνω συμπεράσματα, που προκύπτουν από σειρά δειγματοληπτικών ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών για το βαθμό στον οποίο επηρεάζει η οικονομική ύφεση τη ζωή και την υγεία των Ελλήνων, παρουσιάστηκαν σήμερα με αφορμή τη διοργάνωση του 39ου Ετησίου Συνεδρίου της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ), που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 22 - 25 Μαΐου.

Ο κ. Σουλιώτης σημείωσε ότι σύμφωνα με μελέτες του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, «το 2011 σχεδόν όλες οι ομάδες του πληθυσμού εμφανίζονται ευάλωτες στην εκδήλωση μείζονος κατάθλιψης, ενώ τα υψηλά επίπεδα οικονομικής δυσχέρειας έχουν βρεθεί να αποτελούν παράγοντα επικινδυνότητας για την εμφάνιση κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας».

Σε άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έγινε υπό την ερευνητική ευθύνη του Καθηγητή Ιωάννη Υφαντόπουλου, προέκυψε ότι η κατάσταση υγείας του ελληνικού πληθυσμού επιδεινώθηκε μέσα στην περίοδο της κρίσης.

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία πανελλήνιας έρευνας (2010), που καταγράφουν ότι ένας στους τρεις 15χρονους καταναλώνει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ένα στα τέσσερα αγόρια και ένα στα πέντε κορίτσια ηλικίας 15 ετών πίνουν σε κάθε «έξοδό» τους τουλάχιστον 3 ποτά και το 5,7% και το 2,3% των 15χρονων αγοριών και κοριτσιών, αντίστοιχα, αναφέρουν τουλάχιστον 3 περιστατικά μέθης τις τελευταίες 30 ημέρες.

Μέσα στην τραγική αυτή κατάσταση υπάρχει και κάτι θετικό, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας, Διευθυντή της Ε' Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός» και πρόεδρο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Αθανάσιο Σκουτέλη, καθώς η επιστημονική κοινότητα «παρεμβαίνει στην κρίση» και «ακτινογραφεί» την ελληνική κοινωνία, παρέχοντας επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες και στοιχεία, που είναι απαραίτητα προκειμένου η πολιτεία να εστιάσει αποτελεσματικά τις προσπάθειές της στην παθογένεια και στη θεραπεία της σημερινής πραγματικότητας. «Πρόθεσή μας ως Ιατρική Επιστημονική Εταιρεία, είναι να αποκτήσουν όλοι οι Έλληνες αλλά και οι εμπλεκόμενοι με την υγεία την αναγκαία γνώση προκειμένου να διέλθουν την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις επί της σωματικής και της ψυχικής τους υγείας» υπογράμμισε ο καθηγητής.[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 18 Ιουλίου 2013, 23:43:38 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Ιουλίου 2013, 15:29:08
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 17/07/2013.

Στοιχεία για τον αλκοολισμό στην Ελλάδα. (ο αριθμός βέβαια αυτών που γράφει ότι παρασχέθηκε θεραπευτική βοήθεια είναι πολύ μικρός σε σχέση με αυτούς που όντως έχουν πρόβλημα).

[spoiler]Δεν θεωρούν εαυτούς αλκοολικούς.

Tο 70% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με κατάχρηση ή εξάρτηση από το αλκοόλ, δεν ακολουθεί την ιατρική οδηγία για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση από κάποιον ειδικό γιατρό.


Αρνηση στο να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασής τους προβάλλουν επτά στους δέκα Ελληνες με εξάρτηση από το αλκοόλ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σε δείγμα ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, περίπου το 70% των ασθενών που διαγιγνώσκονται με κατάχρηση ή εξάρτηση από το αλκοόλ, δεν ακολουθεί την ιατρική οδηγία για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση από κάποιον ειδικό γιατρό. Αλλά και από αυτούς που αποφασίζουν να απευθυνθούν σε ειδικούς ή εξειδικευμένες δομές για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους και τελικά λαμβάνουν θεραπεία, λιγότεροι από τους μισούς (το 45%) παρουσιάζουν βελτίωση στην υγεία τους, ενώ εξ αυτών το 44% υποτροπιάζει μέσα σε διάστημα περίπου 10 μηνών.
Ενδεικτικό της δυσκολίας των ασθενών να αποδεχθούν το πρόβλημά τους είναι και το εύρημα ότι τρεις στους τέσσερις με διάγνωση κατάχρησης αλκοόλ ή εξάρτησης από αυτό είχαν αρχικά επισκεφθεί τον ιατρό τους για άλλο πρόβλημα υγείας και κυρίως λόγω κατάθλιψης, υπέρτασης, διαβήτη και νοσήματα του ήπατος, για τα οποία το αλκοόλ μπορεί να είναι και ο αιτιολογικός παράγοντας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Cegedim Strategic Data και αφορά το τελευταίο εξάμηνο του 2012.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από την ετήσια έκθεση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής για τα Ναρκωτικά και το Αλκοόλ, το 2011 στην Ελλάδα παρασχέθηκε θεραπευτική βοήθεια για μία ή περισσότερες φορές σε 1.593 άτομα με προβλήματα λόγω χρήσης οινοπνευματωδών από συμβουλευτικά κέντρα, θεραπευτικά προγράμματα και εξειδικευμένα ιατρεία νοσοκομείων.

Σχεδόν οι μισοί από όσους αιτήθηκαν θεραπευτική βοήθεια το 2011 δήλωσαν ότι είχαν απευθυνθεί στο παρελθόν σε κάποια ιατρική υπηρεσία ή ιδιώτη ψυχίατρο για προβλήματα σχετικά με τη χρήση αλκοόλ. Η μέση ηλικία πρώτης αίτησης θεραπευτικής βοήθειας ήταν τα 40 έτη, ενώ η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης αλκοόλ ως καθημερινού τρόπου συμπεριφοράς ήταν τα 29 έτη. Πάνω από τα μισά άτομα που αιτήθηκαν θεραπεία ανέφεραν ότι τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς τους αντιμετωπίζει ή αντιμετώπιζε πρόβλημα με το αλκοόλ.

Επικίνδυνη κατανάλωση

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ είναι αυτή των 20-40 gr αλκοόλης ημερησίως για τις γυναίκες και των 40-60 gr για τους άνδρες, ενώ επιβλαβής είναι αυτή που ξεπερνά τα συγκεκριμένα ανώτατα όρια. Ο κίνδυνος ανάπτυξης εξάρτησης από το αλκοόλ αυξάνεται όσο αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ. Παράγοντας κινδύνου θεωρείται επίσης η γενετική προδιάθεση, καθώς και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η αποδοχή και η χρήση του αλκοόλ από την κοινωνική ομάδα στην οποία ανήκει το άτομο, οι γονείς, οι συναναστροφές, η διαθεσιμότητα της ουσίας κ.ά.[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Ιουλίου 2013, 15:49:35 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Σεπτεμβρίου 2013, 20:29:38
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Gut Fermentation Syndrome (Auto-Brewery): A case study.

ABSTRACT
Gut Fermentation Syndrome also known as Auto-Brewery Syndrome is a relatively unknown phenomenon in modern medicine. Very few articles have been written on the syndrome and most of them are anecdotal. This article presents a case study of a 61 years old male with a well documented case of Gut Fermentation Syndrome verified with glucose and carbohydrate challenges. Stool cultures demonstrated the causative organism as Saccharomyces cerevisiae. The patient was treated with antifungals and a low carbohydrate diet and the syndrome resolved. Helicobacter pylori was also found and could have been a possible confounding variable although the symptoms resolved post-treatment of the S. cerevisiae.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

13 Δεκεμβρίου 2013, 16:52:52
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12 December 2013, BMJ

Were James Bond’s drinks shaken because of alcohol induced tremor?

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


και το σχετικό άρθρο από την Καθημερινή της 13/12/2013:

    
Αλκοολικός ο Τζέιμς Μπόντ;

[spoiler]O ίδιος ο Ιαν Φλέμινγκ, που πέθανε σε ηλικία 56 ετών απο καρδιακή προσβολή, ήταν μανιώδης πότης αλλά και καπνιστής.

Μια πρωτότυπη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal ( BMJ) και την οποία υπογράφουν τρεις γιατροί «αποκάλυψε» την αληθινή φύση του μυστικού πράκτορα 007. Οι μελετητές «ερεύνησαν» τα μυθιστορήματα του Ιάν Φλέμινγκ και εντόπισαν ότι με 92 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, κατά μέσο όρο, ο Τζέιμς Μποντ είναι ένας μανιώδης αλκοολικός.

O ίδιος ο Ιαν Φλέμινγκ, που πέθανε σε ηλικία 56 ετών απο καρδιακή προσβολή, ήταν μανιώδης πότης αλλά και καπνιστής.

Aπό την πρωτότυπη μελέτη οι τρεις γιατροί «αποκρυπτογράφησαν» 12 μυθιστορήματα όπου ο 007 κατανάλωσε συνολικά 1.150 μονάδες αλκοόλ. Μία μονάδα αλκοόλ στη Βρετανία είναι 10 ml ή 8 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο κατά μέσο όρο είναι στα 10 γραμμάρια.

Με εξαίρεση τις ημέρες όπου ο Τζέιμς Μποντ είναι κρατούμενος, νοσηλεύεται ή αναρρώνει από κάποια επικίνδυνη αποστολή του, όπου οι ερευνητές υποθέτουν ότι δεν πίνει, ο πράκτορας «προσλαμβάνει» κατά μέσο όρο 92 μονάδες οινοπνευματωδών ανά εβδομάδα οι οποίες μεταφράζονται σε 736 γραμμάρια αλκοόλ ανά επτά ημέρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως όριο τα 210 γραμμάρια την εβδομάδα ( 3 ποτήρια κρασί την ημέρα). Πέρα από αυτήν την κατανάλωση η χρήση αλκοόλ θεωρείται υπερβολική . Γίνεται «υψηλού κινδύνου» στα 280 γραμμάρια και «επιβλαβής» πάνω από τα 420 γραμμάρια. Ο Τζέιμς Μποντ καταναλώνει την εβδομάδα 736 γραμμάρια αλκοόλ.

«Η εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ από τον Τζέιμς Μποντ είναι τέσσερις φορές υψηλότερη από την επιθυμητή μέγιστη κατανάλωση για έναν ενήλικα άντρα», είπε ο Δρ Πάτρικ Ντέιβις παιδίατρος στο δημόσιο νοσοκομείο του Νότινγχαμ, συν-συγγραφέας του άρθρου στο περιοδικό British Medical Journal. Ο 007 παρουσιάζει «σημαντικό κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του ήπατος, κίρρωσης, ανικανότητας και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ ή αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να τραυματιστεί σοβαρά και να πεθάνει εξαιτίας του αλκοολισμού του» αναφέρουν οι ερευνητές της μελέτης.

Ιδιαίτερης σημασίας σύμφωνα με τη μελέτη έχουν οι συνήθειες κατανάλωσης του Τζέιμς Μποντ, που είναι και η πεμπτουσία της μυθιστορηματικής ύπαρξης του βρετανού κατασκόπου του Ίαν Φλέμινγκ. Ο 007 είναι γνωστό ότι απολαμβάνει τα τσιγάρα, το αλκοόλ και τις γυναίκες, ενώ το περίφημο σλόγκαν του είναι «βότκα με μαρτίνι - χτυπημένη, όχι ανακατεμένη».

Οι τρεις γιατροί «κοσκίνισαν» τα 12 μυθιστορήματα του Φλέμινγκ στα οποία περιγράφονται οι περιπέτειες του βρετανού μυστικού πράκτορα στην υπηρεσία της «Αυτού Μεγαλειότητας» κρατώντας ακριβή λογαριασμό για κάθε αλκοολούχο ποτό που κατανάλωσε ο πράκτορας 007. Αποτέλεσμα: Ο μυστικός πράκτορας πίνει κυρίως όταν πρόκειται να εκτελέσει την ευγενική αποστολή του προς τιμήν της βασίλισσας. « Υπάρχει μόνο μια ένδειξη κατανάλωσης αλκοόλ όταν είναι εκτός υπηρεσίας» λένε οι μελετητές. «Αναγνωρίζουμε ότι η συμμετοχή των διεθνών τρομοκρατών ( ... ) μπορεί να οδηγήσει στο ποτό, αλλά θα συμβουλεύαμε να συμβουλεύσετε τον κ. Μποντ ( ... ) να μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ σε ασφαλέστερα επίπεδα», λένε οι γιατροί μελετητές της έρευνας για τον πράκτορα 007 προφανώς με αρκετή δόση χιούμορ.[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Δεκεμβρίου 2013, 16:55:58 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Ιανουαρίου 2014, 21:45:16
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
12/01/2014. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Εξαρση πόσης αλκοόλ από εφήβους.

Το 60% ήπιε τον τελευταίο μήνα, ενώ το 11% ήπιε πάνω από δέκα φορές.

Οταν η άγνοια ή η ανοχή των γονέων απαντάται με την ασυνειδησία καταστηματαρχών, το αποτέλεσμα μπορεί να αποβεί από δυσάρεστο έως τραγικό. Μεθυσμένοι έφηβοι. Μαθητές 15-16 ετών που μετά την «μπαρότσαρκα» επιστρέφουν σπίτι τρεκλίζοντας, λέγοντας «δυο-τρία ποτάκια ήπια». Τα στοιχεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση στη «χρήση» οινοπνευματωδών –και δη «σκληρών»– από μαθητές. Το 60% των εφήβων ήπιε αλκοόλ τον τελευταίο μήνα, ενώ το 11% ήπιε πάνω από δέκα φορές.Το πιο ανησυχητικό; Το 45% ήπιε πέντε ποτά «στη σειρά».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

30 Ιανουαρίου 2014, 17:19:49
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ο χάρτης του αλκοόλ στον πλανήτη.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Μαρτίου 2014, 07:35:15
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Sunday 9 March 2014.

Just one drink may impair driving ability in older people.


[spoiler] The extent to which alcohol impairs the driving abilities of different age groups has been put to the test using a computer simulation. The researchers behind the investigation, from the University of Florida, publish their findings in the Psychopharmacology journal.

The team tested two age groups, people aged 25 to 35 and people aged 55 to 70.

The participants' driving abilities were measured in a task that had them drive down a simulated winding 3-mile stretch of country road. Three computer monitors mimicked the windshield and side windows of a car, and a stereo played accompanying sounds.

The drivers controlled their simulated vehicle using a steering wheel and gas and brake pedals.

Although the drivers would occasionally encounter another car as part of the simulation, there were no other distractions. "There wasn't even a cow," says author Sara Jo Nixon, a professor in the departments of psychiatry and psychology at the University of Florida.

"These simulations have been used a lot in looking at older adults, and they have been used at looking how alcohol affects the driving of younger adults, but no one's ever looked at the combination of aging drivers and alcohol," adds co-author and doctoral candidate Alfredo Sklar.
Participants were given alcoholic drinks that remained in the legal limits

In the first test, the participants drove the simulated journey completely sober. The researchers recorded how rapidly the drivers adjusted their steering wheel, and their ability to stay in the center of the their lane and maintain a constant speed.
an older driver looking flustered
The alcohol had no measurable difference on the skills of the younger drivers at all. But the driving of the older participants was adversely affected by alcohol.

In the next test, several days later, the participants were separated into groups.

Two groups were given an alcoholic drink strong enough to register breath alcohol levels of 0.04% and 0.065% respectively - both below the legal drinking limit of 0.08%. A third group was given a placebo drink "misted with a negligible amount" of alcohol.

The participants then repeated the driving task.

In the younger group, the researchers were surprised to find that the alcohol had no measurable difference on their driving skills at all. But the driving of the older participants was adversely affected.

This study is the latest in a body of research from Prof. Nixon and her team examining how even moderate amounts of alcohol can affect older adults.

Based on their results, the team believes that it could be time to reassess the legal blood alcohol levels for all drivers.

Medical News Today has recently reported on other studies that looked at the legal blood alcohol levels for drivers. At 0.08%, the US has one of the highest legal limits of any developed country. One study estimated that 40% of designated drivers still drink, while another found that one quarter of teenagers drive while under the influence.
Researchers are still to present further findings

How much the results of these simulations - which were conducted in a laboratory - might apply to a real-life setting is debatable, though.

The researchers warn that just because there was no measurable difference in the performance of the younger drivers, it does not mean that these findings would apply to driving a real car after drinking alcohol. Prof. Nixon points out that the laboratory task was much more simplified than real-world driving.

Also, the extent to which alcohol differently affects age groups is still being evaluated by the researchers. Further results are expected from the team on other simulations, which involve driving through a small town and a city populated with pedestrians and law-breaking motorists, among other obstacles.

Another component of the experiment that has yet to be analyzed involved collecting electrophysiological data from the participants' brains. The data was collected using electrodes in caps that the subjects wore while driving through the simulation.

Written by David McNamee[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Μαΐου 2014, 10:09:02 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

19 Μαΐου 2014, 10:09:30
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Passive drinking.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Αυγούστου 2014, 22:53:57
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
August 13, 2014

Alcohol Consumption: The Less, the Better

Beat J. Meyer, MD reviewing Holmes MV et al. BMJ 2014 Jul 10.

A simple interpretation of a Mendelian randomization meta-analysis provides convincing evidence.

Observational studies suggest that light-to-moderate alcohol consumption may be protective against cardiovascular disease, but the findings could be due to residual confounding or selection bias. Can the lack of evidence from randomized trials be overcome by a genetic approach? Researchers in a large, international collaboration conducted a Mendelian randomization meta-analysis of associations between alcohol consumption and cardiovascular biomarkers and events. The meta-analysis covered 56 epidemiological studies with data on a single nucleotide polymorphism (SNP, rs1229984) in the alcohol dehydrogenase 1B gene (ADH1B), which encodes the ADH1B enzyme accounting for much of the ethanol metabolic pathway.

The rs1229984 variant, which has been linked to flushing after alcohol consumption, less alcohol consumption, and a lower risk for alcohol dependence, was used as a proxy of alcohol consumption. The meta-analysis covered more than 260,000 individuals of European descent, including 20,259 cases of coronary heart disease and 10,164 stroke events. Compared with GG homozygotes, carriers of the A allele consumed significantly fewer alcohol units weekly, were less likely to binge drink (odds ratio, 0.78), and were more likely to abstain (OR, 1.27). They also had lower systolic blood pressure (−0.88 mm Hg), interleukin-6 levels (−5.2%), and body-mass index.

Regarding the main clinical outcome, A-allele carriers had a significantly lower risk for coronary heart disease (OR, 0.90) across all categories of alcohol consumption (heterogeneity, P=0.83). As to secondary outcomes, the A allele was associated with lower risk for ischemic stroke (OR, 0.83), but not with risk for combined stroke subtypes.

Comment

These powerful findings suggest that low alcohol consumption has a protective effect in cardiovascular health and challenge the concept of a cardioprotective effect associated with light-to-moderate alcohol consumption.

Citation:

Holmes MV et al. Association between alcohol and cardiovascular disease: Mendelian randomisation analysis based on individual participant data. BMJ 2014 Jul 10; 349:g4164. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Αυγούστου 2014, 22:55:32 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Αυγούστου 2014, 08:23:08
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Larsson SC et al. Alcohol consumption and risk of atrial fibrillation: A prospective study and dose-response meta-analysis. J Am Coll Cardiol 2014 Jul 22; 64:281. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)

PubMed abstract (Free)
Conen D and Albert CM.Alcohol consumption and risk of atrial fibrillation: How much is too much? J Am Coll Cardiol 2014 Jul 22; 64:290. (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος)
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

20 Αυγούστου 2014, 22:25:06
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Νοεμβρίου 2014, 14:31:00
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
20/11/2014. The New York Times.

Most Heavy Drinkers Are Not Alcoholics.


( suggesting that more can be done to help heavy drinkers cut back, a new government report concludes).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Κάτι που συχνά μπορεί να βοηθήσει γερούς πότες που όμως δεν έχουν την βαριά εξάρτηση ενός αλκοολικού είναι να τους πάρεις αιματολογικές εξετάσεις που μπορεί να είναι ανεβασμένες σε περίπτωση κατάχρησης αλκοόλ, π.χ. τα S-GT, S-ASAT, S-ALAT, B-MCV, ( η Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος, και η Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος που είναι πιο ακριβείς εξετάσεις αίματος για κατάχρηση αλκοόλ, δεν υπάρχουν δυστυχώς στην Ελλάδα) και αν κάποια από αυτές είναι ανεβασμένη, να τους πεις να κάνουν κράτει καναδυό εβδομάδες και να επανέλθουν για εξέταση αίματος. Συχνά τότε η εξέταση αίματος έχει προλάβει να καλυτερέψει κάπως και αυτό είναι ένα feedback, που συχνά τους κάνει να προσέχουν το πόσο πίνουν. Μετά από αυτό τους προτείνεις φυσικά να έρχονται με τακτά χρονικά διαστήματα να επαναλαμβάνουν την εξέταση που ήταν ανεβασμένη και ταυτόχρονα να τους υποστηρίζεις ψυχολογικά.
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Νοεμβρίου 2014, 00:31:29 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.