Η δημιουργία νέου θεσμού που προτείνεις συνάδελφε,μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στον πολύπαθο χώρο μας.Τί θέλουμε? Αλλο επιστημονικο φορέα έκφρασης?Αλλαγή προσώπων?
Εμπρός μπές μπροστά,πες τις απόψεις σου,μάθε μας για τις γνώσεις που κουβαλάς απο το εξωτερικό,πείσε μας για την ορθότητα των θέσεων σου,κατέβα στις εκλογές και διεκδίκησε την ψήφο μου.
Και αν διαπιστώσεις παρατυπία στις εκλογές,τότε βγές και πές το
Δέν είναι σωστό όμως να αποδυναμώνεις τον μοναδικό αναγνωρισμένο σύλλογο που μας εκπροσωπεί ,με κλεφτοπόλεμο...
Άσχετα με το τι λέει ο νέος συνάδελφος για την δημιουργία νέου θεσμού νομιζω Νίκο ότι κάπου τα έχεις μπερδέψει... και τα παρακάτω είναι γιατί και άλλοι έχουν μπερδέψει αρκετά πράγματα και δεν είναι τόσο νέοι για να προβαλλεται το νεαρό της ηλικιας τους στους λογους τους σαν δικαιολογια.
Η Ένωση είναι νομικά ένας σύλλογος που φτιάχτηκε με την προοπτική μιας ευρωπαϊκής οδηγίας ότι πρέπει να καταργηθούν οι ιατρικοί σύλλογοι και να αντικατασταθούν από συλλόγους ειδικοτήτων. Συνεπώς, κάποια μέρα έχει την βάση να γίνει θεσμός.
Η ΕΛΕΓΕΙΑ είναι επιστημονική εταιρεία, πάλι δηλαδή νομικά ένας σύλλογος, δηλαδή είναι μια ομάδα ανθρώπων με κοινά επιστημονικά ενδιαφέροντα που τυγχάνει να μας εκπροσωπούν σε αντίστοιχες Ευρωπαϊκές οργανώσεις. Μήπως θέλεις να πεις το τελευταίο; Αλλά, σε καμιά ειδικότητα δεν υπάρχει μόνο μια επιστημονική εταιρεία (εκτός εάν είναι εξαιρετικά ολιγομελής) και ούτε υπάρχει περιορισμός σε πόσες είσαι μέλος. Μάλιστα, στην Κύπρο πχ υπάρχουν δύο επιστημονικές εταιρίες στην πρωτοβάθμια, μια με αποκλειστικά γενικούς ιατρούς και μια με κάθε "ενδιαφερόμενο" (ανειδίκευτους, καρδιολόγους, χειρουργούς, παθολόγους αλλά όχι γενικούς ιατρούς) για την πρωτοβάθμια. Να σου θυμίσω ότι στα ευρωπαϊκά όργανα η ΕΛΕΓΕΙΑ υποστήριξε την δεύτερη να εκπροσωπεί την Κύπρο και έτσι έγινε;
Επιπλέον, η ΕΛΕΓΕΙΑ δεν είναι νομικα ανοιχτή σε κάθε γενικό ιατρό. Χρειάζεται να σε προτείνουν δύο ήδη μέλη της ΕΛΕΓΕΙΑ, και αυτό συμβαίνει και σε άλλες επιστημονικές εταιρείες, γιατί μια επιστημονική εταιρεία είναι μια ομάδα ανθρώπων που δουλεύουν μαζί και λογικό είναι να θέλουν να έχουν έλεγχο στο ποιος γίνεται μέλος. Αλλά, δεν απαγορεύεται πουθενά η δημιουργία κι άλλης, κι άλλης, κλπ. και καθεμιά έχει ένα πλέγμα επιστημονικών ενδιαφεροντων ερευνητικών και εκπαιδευτικών. Αυτή η απολυτα αποδεκτή άποψη για κάθε ειδικότητα θεωρείται αιρετικη για πολλούς γενικούς ιατρούς χωρίς να καταλαβαίνω τις αγαθές προθέσεις αυτών που την θεωρούν αιρετική. Και θυμάμαι ότι κατά την θητεία μου στο ΔΣ της Ένωσης υποστήριζα ότι η Ένωση πρέπει να δέχεται κάθε επιστημονική εταιρεία στο χώρο της γενικής ιατρικής και να συνεργάζεται στο πλαίσιο της αναβάθμισης της γενικής ιατρικής χωρίς στεγανά και μονογαμικές σχέσεις, άποψη που δημιουργούσε αλλεργικές αντιδράσεις σε νυν μέλη του ΔΣ που ήταν και τότε μέλη.
Να πούμε ότι υπαρχουν αιτησεις μελών στην ΕΛΕΓΕΙΑ που δεν έχουν εγκριθεί από το 2004 χωρίς να απορριφθούν κιόλας; Γιατί τόση γραφειοκρατία;
Να πουμε ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των επιστημονικών εταιρειών μοιράζεται η πίτα από τις χορηγίες των φαρμακευτικών και η διαπραγματευτική δύναμη των υπαρχόντων επιστημονικών εταιρειών;
Να πουμε ότι έχουμε μπερδέψει τις επιστημονικές εταιρείες με τις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις; Οι επιστημονικές εταιρίες δεν έχουν σχέση με το συνδικαλιστικό έργο. Δεν είναι δουλειά τους. Μήπως αγαπητέ Νίκο Δήμου, όταν λες "επιστημονικό φορέα έκφρασης" εννοείς συνδικαλιστικές διεκδικήσεις; Γιατί αυτό μπορεί να γίνει με επιστημονικό τρόπο αλλά όχι με επιστημονική εταιρεία.
Προσωπικά θεωρώ ότι είναι γούστο της κάθε επιστημονικής εταιρείας να κάνει τις εκλογές της όσο λιγότερο δημοκρατικά επιθυμεί αλλά είναι αντιδημοκρατικό, αντιεπιστημονικό και ύποπτο να θεωρούμε ότι μόνο μια επιστημονική εταιρεία οφείλει να υπάρχει και αυτή μόνο διαθέτει την γνώση, την αλήθεια και νοιάζεται για το "καλό" μας.