Ακόμη ένας λόγος για να προτιμάμε συσκευασίες των 30 δισκίων (κατά προτίμηση διχοτομούμενων).27/12/2016
Την αγανάκτησή της για τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει ο περιορισμός της αναγραφόμενης ποσότητας ορισμένων φαρμάκων, σε ασθενείς για τους οποίους η μέγιστη επιτρεπόμενη χορήγηση ημερησίως είναι ένα (1) δισκίο, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ).
Όπως εξηγεί στο Virus ο Φώτης Πατσουράκος, πρόεδρος ΠΟΣΚΕ, τα φάρμακα κυκλοφορούν σε κουτιά των 14 ή 28 δισκίων. Τόσο στη μία όσο και στην άλλη περίπτωση, ο ασθενής στο τέλος του έτους μένει ακάλυπτος για ένα μήνα, εκτός αν να πληρώσει το 13ο ή το 26ο κουτί από την τσέπη του, παρά το γεγονός ότι δικαιούται κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ.
«Είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα, από το οποίο όμως προκύπτουν σοβαρές συνέπειες» τονίζει ο κος Πατσουράκος. «Είχαμε στείλει επιστολή στον ΕΟΠΥΥ πριν από 2 χρόνια, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει απάντηση» συμπληρώνει.
Χρόνια τώρα και ειδικότερα εν μέσω κρίσης, προκειμένου οι ασθενείς να συνεχίζουν απρόσκοπτα τη θεραπεία τους, οι γιατροί έπαιρναν το ρίσκο είτε να συνταγογραφήσουν μία φορά το χρόνο στη μηνιαία συνταγή 2 κουτιά, είτε να συνταγογραφήσουν 1 κουτί για ημερήσια δόση 2 χαπιών.Σύμφωνα, ωστόσο, με καταγγελίες που έφτασαν στην ΠΟΣΚΕ μέλη της κλήθηκαν σε απολογία για την τροποποίηση της συνταγής κατά τον προαναφερόμενο τρόπο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις φαρμακοποιοί αρνήθηκαν να εκτελέσουν μηνιαίες συνταγές που ανέγραφαν 2 κουτιά των 28 χαπιών με ημερήσια δόση 1 δισκίο, καθώς η υπέρβαση δεν θα αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ.
«Έχουμε ξεχάσει πλέον την ιατρική επιστήμη κι έχουμε πάει στα αμιγώς λογιστικά κριτήρια» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ, ο οποίος εξηγεί ότι το πρόβλημα δεν έχει ουδεμία σχέση με την υπερσυνταγογράφηση την οποία ο κλάδος καταδικάζει.
Στην κατεύθυνση αυτή, η ΠΟΣΚΕ με νέα της επιστολή προς της Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζητάει την άμεση επίλυση του σοβαρού αυτού θέματος προς όφελος των γιατρών και των ασθενών.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος